فهرست مطالب

نشریه دانش شناسی
پیاپی 20 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه اناری، عاصفه عاصمی، نصرت ریاحی نیا صفحه 9
    هدف
    رسانه های اجتماعی و فناوری های مرتبط با آن از جمله شبکه های اجتماعی، فرصت های جدیدی برای کتابداران به وجود آورده است. در کتابخانه های دانشگاهی و دانشکده ای، ابزارهای شبکه های اجتماعی به عنوان یک نمونه جدید و قدرتمندی از ارتباطات به حساب می آیند که بستر مناسبی را جهت به اشتراک گذاری دانش و زمینه لازم را برای جلب توجه کارمندان و مراجعان کتابخانه فراهم می سازند. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان استفاده از ابزارهای شبکه های اجتماعی (سایت های شبکه های اجتماعی، ابزارهای وبلاگ، ابزارهای میکروبلاگینگ و ابزارهای ویکی) در به اشتراک گذاری دانش بین کتابداران دانشگاه اصفهان انجام گرفته است.
    روش پژوهش: جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کتابداران شاغل در دانشگاه اصفهان تشکیل داده که در مجموع مشتمل بر 70 نفر بوده است. با توجه به محدود بودن جامعه پژوهش، نمونه گیری انجام نشد و نمونه برابر کل جامعه می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل نتایج حاصله از نرم افزار آماری SPSS، در سطح آمار توصیفی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر آن است که میانگین استفاده از ابزارهای شبکه های اجتماعی در روند به اشتراک گذاری دانش بین کتابداران دانش اصفهان، 79/1 درصد و میانگین استفاده از هر یک از ابزارهای شبکه های اجتماعی (سایت شبکه های اجتماعی، ابزارهای وبلاگ، ابزارهای میکروبلاگینگ، و ابزارهای ویکی) در روند به اشتراک گذاری دانش بین کتابداران دانش اصفهان، به ترتیب 66 /1، 69/1 64/1 و 93/1 درصد برآورد شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که میزان استفاده کتابداران دانشگاه اصفهان از ابزارهای شبکه های اجتماعی در روند به اشتراک گذاری دانش رو به پایین ارزیابی شده است. همچنین،از میان هر یک از ابزارهای شبکه های اجتماعی، ابزارهای ویکی بیشترین و ابزارهای میکروبلاگینگ کمترین میزان استفاده را در روند به اشتراک گذاری دانش بین کتابداران این دانشگاه به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اشتراک دانش، کتابداران، کتابخانه دانشگاهی، اصفهان
  • علی بیرانوند، محمد ابراهیم سمیعی، ساره رحمانیان صفحه 25
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی سطح کیفی خدمات ارائه شده در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با کمک شش سیگما است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی _ توصیفی می باشد. جامعه مورد بررسی این پژوهش کاربران مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری هستند. به علت عدم وجود آمارهای صحیح از تعداد اعضاء مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری، از 120 نفر از کاربران این مرکز به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه لایب کوآل است. از طریق این پرسشنامه شکاف میان انتظارات و ادراکات مشتریان شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. داده ها از طریق نرم افزار آماری spss تحلیل شده، و برای داده های به دست آمده، مقدار میانگین و انحراف از معیار محاسبه شده است. در هر یک از موارد مورد ارزیابی، انحراف از معیار محاسبه شده با سطح سیگمای موجود در جدول بازده مربوط به انواع سیگما مقایسه گردیده تا بازده کیفی خدمات مشخص شود. از این طریق، میزان خطای موجود در هر مورد از خدمات ارائه شده مشخص شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که کارکنان مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری اطلاعات در همه موارد به جز گویه «کارکنان مودب» توانسته اند حداقل انتظارات کاربران این مرکز را برآورده نمایند؛ و بازده 50 درصد را به خود اختصاص داده اند که معادل 500000 خطا در میلیون است. به عبارت دیگر حد متوسط، در مورد همه گویه های مطرح شده درباره کارکنان این مرکز صدق می کند. بازده 20/69 درصدی به دست آمده از نظرات کاربران در مورد کیفیت منابع موجود در این مرکز گویای رضایت نسبی آن ها از وضعیت موجود است. تنها در مورد گویه «وجود وب سایتی در مرکز» میزان حداکثر انتظارات کاربران با سطح واقعی موجود یکسان بوده و بازده 97/99 درصد به دست آمده است. کیفیت فضای کتابخانه در سطح واقعی از سطح حداکثر مورد انتظار کاربران پایین تر بوده، اما از سطح حداقل انتظارات کاربران بالاتر است. بازده 20/69 درصد در مورد فضای مرکز گویای 308000 خطا در میلیون است. در این مورد برای رسیدن به سطح مطلوب یا حداکثر استطاعت کاربران فاصله زیادی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری اطلاعات در اغلب موارد نیازمند افزایش سطح واقعی خدمات است. نزدیکی سطح واقعی خدمات با حداکثر انتظارات کاربران، باعث افزایش بازده کیفی خدمات این مرکز شده و در نتیجه رضایتمندی کاربران را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، روش شناسی شش سیگما، ارزیابی خدمات، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری اطلاعات، بازده کیفی، لایب، کوال
  • منصور تاجداران، معصومه کربلا آقایی کامران، سبیکه عاملی صفحه 39
    هدف
    بررسی نقش کتابخانه های عمومی شهرستان نیشابور در افزایش سواد اطلاعاتی شهروندان می باشد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای با ضریب پایایی 85/0 بوده و جامعه آماری پژوهش را اعضاء کتابخانه های عمومی شهرستان نیشابور تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی کشور تشکیل می دهد، بر اساس جدول کرجسی مورگان حجم نمونه 370 نفر تعیین گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(توزیع فراوانی)، آمار استنباطی(آزمون فریدمن، آزمون t آزمون آنالیز واریانس) استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد سواد اطلاعاتی جامعه مورد پژوهش و همچنین تاثیر کتابخانه های عمومی شهرستان نیشابور بر ارتقاء سواد اطلاعاتی اعضا پایین تر از میانگین مورد انتظار و در حد نامطلوب می باشد. مهم ترین مانع گسترش سواد اطلاعاتی فقدان منابع مورد نیاز در مجموعه، مهم ترین امکانات به کار گرفته شده برای توسعه سواد اطلاعاتی پاسخگویی امکانات اینترنت به نیاز اطلاعاتی اعضا و ارائه بروشورهای آموزشی مهم ترین راهکار پیشنهادی می باشد. بین جنسیت و میزان سواد اطلاعاتی اختلاف معناداری وجود ندارد، اختلاف میانگین بین سابقه عضویت و میزان سواد اطلاعاتی معنادار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش کتابخانه های عمومی شهرستان نتوانسته اند تاثیر بسزایی بر افزایش سواد اطلاعاتی اعضا داشته باشند.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کتابخانه عمومی، نیشابور (شهرستان)، اعضا کتابخانه
  • احمد شعبانی، محبوبه صادقی، علی قطبی ورزنه صفحه 55
    هدف
    نقش روزافزون اینترنت در دانشگاه ها و آموزش عالی، موجب دغدغه مسئولان در هدایت دانشجویان به بهره گیری موثر از این فناوری نوین شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش دوره کارشناسی کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان بر نگرش دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی نسبت به اینترنت بر اساس مدل IAS بود.
    روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 1389-1390، مشتمل بر 91 نفر بود. با توجه به محدودیت جامعه مورد مطالعه، از روش سرشماری استفاده شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد «سنجش نگرش نسبت به اینترنت» بوده که مشتمل بر چهار خرده مقیاس اضطراب اینترنتی، مفید دانستن، لذت بخش بودن، و خودکارآمدی در استفاده از اینترنت است. به منظور تایید مجدد اعتبار پرسشنامه از روایی محتوایی و جهت سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که ضریب مزبور 96/0 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش، در سطح آمار توصیفی از شاخص های فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار در قالب جدول و در سطح آمار استنباطی از آزمون های t تک متغیره و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) استفاده شد.
    یافته ها
    بنابر یافته های پژوهش، دوره کارشناسی کتابداری واطلاع رسانی بر اضطراب، مفید دانستن، لذت بخش بودن، و احساس خودکارآمدی در اینترنت نقش مثبت داشته است. درحالی که نقش این دوره بر کاهش اضطراب اینترنتی مردان بیش از زنان و بر مفید دانستن، لذت بخش بودن و احساس خودکارآمدی نسبت به اینترنت در دانشجویان مجرد بیش از متاهلین بود. دانشگاه و سنین متفاوت تاثیری در نظرات دانشجویان ایجاد نکرده، اما تاثیر دوره کارشناسی کتابداری و اطلاع رسانی بر مولفه ی خودکارآمدی نسبت به اینترنت، در دانشجویان سال آخر نسبت به دانشجویان سال اول بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    بررسی دوره کارشناسی کتابداری و اطلاع رسانی در دانشگاه های مزبور نشان از تاثیر مثبت آن بر نگرش دانشجویان در قالب چهار مولفه مورد بحث دارد. همچنین از مسئولان انتظار می رود نسبت به ایجاد و توسعه دوره هایی تاثیرگذار بر اساس چهار مولفه ی مورد بحث در این پژوهش همت گمارند.
    کلیدواژگان: اضطراب اینترنتی، اینترنت، خودکارآمدی، دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سودمندی درک شده، لذت درک شده، مدل IAS
  • شهرام شهبازی، محمد جعفر مهدیان، معصومه مهدیان صفحه 69
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی میزان مهارت و شناخت تفاوت ها در پایگاه های اطلاعاتی استنادی و تمام متن در اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد بروجرد بود.
    روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری کلیه 63 نفر عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد واحد بروجرد در سال 91-1390 بودند. حجم نمونه به روش تصادفی طبقه ای طبق جدول مورگان 53 نفر انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با روایی 88/0 و پایایی 83/0 بود. به منظور تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی شامل درصد فراوانی و در آمار استنباطی از آزمون خی 2 و T تک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی معناداری آزمون در سطح و بزرگتر بودن T حاصله از مقدار بحرانی جدول نشان داد (7/54) درصد از اعضای هیات علمی از تفاوت بازیابی ها در پایگاه های استنادی و تمام متن اطلاعات کافی ندارند و مهارت آنها در استفاده از پایگاه های استنادی با میانگین (83/1) و تمام متن با (66/2) پایین تر از سطح متوسط (3) قرار داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس تجزیه تحلیل یافته ها مشخص شد که مهارت و شناخت اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد بروجرد از پایگاه های اطلاعاتی استنادی و تمام متن در سطح ضعیفی قرار دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، پایگاه های اطلاعاتی استنادی، پایگاه های اطلاعاتی تمام متن، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد واحد بروجرد
  • محمد امین عرفان منش، زهره غلامحسین زاده صفحه 81
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی تولیدات علمی و اثرگذاری مقالات علوم کتابداری و اطلاع رسانی در پایگاه وب علوم می پردازد.
    روش پژوهش: جامعه پژوهش حاضر که به روش علم سنجی انجام شده است را تعداد14592 مقاله تشکیل می دهند که طی سال های 2007 تا 2011 در 83 مجله کتابداری و اطلاع رسانی به چاپ رسیده و در پایگاه وب علوم نمایه شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل و اس. پی. اس. اس و آزمون رگرسیون نمایی استفاده شده است. همچنین برای ترسیم نقشه همکاری موسسات علمی کشورهای مختلف از نرم افزار یو.سی.آی.نت و برای ترسیم جایگاه کشورهای جهان در تولیدات این حوزه از نرم افزار سایت سپیس بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین استنادهای دریافتی حوزه کتابداری و اطلاع رسانی برای هر مقاله 52/3 استناد بوده و مقالات منتشر شده در سال 2007 میلادی با میانگین 49/12 استناد برای هر مقاله، بیشترین اثرگذاری را دارا بوده اند. مطالعه نرخ رشد تولیدات کتابداری و اطلاع رسانی در سال های مورد مطالعه از طریق آزمون رگرسیون نمایی نشان می دهد که مقالات این حوزه از نرخ رشد سالانه معادل 92/4 درصد برخوردار بوده اند. از سوی دیگر بررسی سهم کشورهای جهان در تولیدات و استنادهای کتابداری و اطلاع رسانی بیان گر این است که ایالات متحده با تولید بیش از 38 درصد مقالات بیشترین سهم را در جهان دارا بوده است. مطالعه جایگاه ایران نیز نشان می دهد که در دوره پنج ساله مورد بررسی پژوهشگران کشورمان با انتشار 171 مقاله در جایگاه بیستم جهان قرار داشته و نرخ رشد تولید علم ایران نیز بیش از پنج برابر میانگین جهانی بوده است. همچنین دکتر حمیدرضا جمالی با انتشار 33 مقاله در جمع ده پژوهشگر پرتولید جهان قرار داشته است.
    نتیجه گیری
    رشد تولیدات علمی و میانگین استنادهای دریافتی کتابداری و اطلاع رسانی در دوره پنج ساله مورد بررسی به نسبت دوره های مشابه گذشته زیادتر بوده که بیانگر افزایش تولیدات و اثرگذاری حوزه مربوطه است.
    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، تولیدات علمی، پایگاه وب علوم، علم سنجی
  • حمید مقدسی، سعیده ولی زاده حقی صفحه 97
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از دیدگاه کاربران، با استفاده از مدل لایب کوال در سه سطح حداقل، حداکثر و واقعی انجام گرفته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بوده است. داده ها از طریق پرسشنامه لایب کوال جمع آوری گردید. روش نمونه گیری بصورت تصادفی و حجم نمونه از طریق جدول برآورد حجم نمونه کرجی و مورگان تعداد 224 نفر تعیین شد. جامعه آماری این پژوهش، کاربران کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شامل تمامی دانشجویان، در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشد.
    یافته ها
    خواسته های کاربران حتی در سطح حداقل نیز برآورده نشده است و با سطح مطلوب و حداکثر انتظارات کاربران، تفاوت قابل ملاحظه ای وجود دارد. همچنین، بیشترین نارضایتی مربوط به بعد اثر گذاری خدمات می باشد.
    نتیجه گیری
    بین انتظارات کاربران و خدمات ارائه شده از سوی کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تفاوت معناداری وجود دارد و کتابخانه مذکور از دید کاربران خود، عملکرد مطلوبی نداشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ابزار لایب کوال، ارزیابی، کتابخانه دانشگاهی، کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
  • یعقوب نوروزی، علی چمرلو صفحه 109
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه جنسیت و رضایت شغلی با خلاقیت کتابداران کتابخانه های عمومی استان مرکزی است.
    روش پژوهش:پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی نیز در مراحل مختلف پژوهش استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه رضایت شغلی و خلاقیت تورنس استفاده شده است. جامعه پژوهش نیز شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان مرکزی می باشد که از این تعداد، 70 نفر(34 نفر مرد و 36 نفر زن) به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات معلوم شد که بین خلاقیت و رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی استان مرکزی همبستگی معنی داری وجود ندارد. ولی از نظر خلاقیت بین کتابداران زن و مرد، تفاوت معنی داری در جهت برتری زنان نسبت به مردان وجود دارد. بر اساس فرضیه های پژوهش از نظر رضایت شغلی بین کتابداران زن و مرد تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین بین رضایت شغلی و خلاقیت در کتابداران زن رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، اما بین رضایت شغلی و خلاقیت در مردان کتابدار رابطه معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بهره گیری از روش های تعین خلاقیت و رضایت شغلی در حوزه کتابخانه های عمومی با توجه به ماهیت آنها در ارائه خدمات به تمامی اقشار جامعه می تواند نتایج کمی و کیفی قابل توجهی را در پی داشته باشد. همچنین می توان اذعان داشت موضوع خلاقیت آنچنان که مورد توجه قرار نگرفته است. کتابداران مرد در این میان نسبت یه زنان از خلاقیت کمتری برخوردارند. از این رو پیشنهاد می شود در تعیین وظایف شغلی به این مقوله توجه شود. همچنین با توجه به رابطه بین رضایت شغلی و خلاقیت در بین زنان و عدم وجود این رابطه در بین کارکنان مرد، می توان تحلیل های ناشی از این مورد را در بین مردان نیز پیاده سازی کرد تا رضایتمندی بین مردان نیز افزایش یابد.
    کلیدواژگان: خلاقیت کارکنان، رضایتمندی شغلی، کتابدران، کتابخانه های عمومی، استان مرکزی، جنسیت
|
  • Fatemeh Anari, Asefeh Asemi, Nosrat Riyahinia Page 9
    Objective
    Social media and its technology such as social networking have provided new opportunities for libraries and librarians in the world. In academic libraries, we can use of them as a powerful tool for communication. These tools provide excellent conditions for exchanging information between students and faculty members, and the librarians. This study determined use of the social networking tools (social networking sites, blogging tools, micro-blogging tools and wiki tools) in sharing the knowledge among librarians at University of Isfahan.
    Methodology
    The research population included all librarians of University of Isfahan. The questionnaire is used for collecting data. The statistical software SPSS16 is used for data analyzing.
    Findings
    The findings show that mean of using social networking tools in sharing knowledge by University of Isfahan librarians 1.79 and mean of using each of social networking tools (Social networking Sites, blogging tools, micro-blogging tools, and wikis tools) in sharing knowledge by University of Isfahan librarians includes the following (1.66), (1.69), (1.64) and (1.93).
    Conclusion
    The results indicated the using social networking tools in sharing knowledge among librarians of university of Isfahan are downward evaluation. Also from among social networking tools categories, wiki tools and micro-blogging tools, respectively had maximum and minimum contribution in the process of sharing knowledge between librarian this university.
    Keywords: Social network. Sharing knowledge. Librarians. Academic library. Isfahan
  • Ali Bairanvand, Mohammad Ebrahim Samiei, Sareh Rahmanian Page 25
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the quality level of services provided by the Regional Information Center for Science and Technology (RICeST) using the Six Sigma methodology.
    Methodology
    The studied population in this research includes the users of (RICeST). 120 users in this center have been chosen as the samples by a simple random way. Data collection tool in this study was the LibQUAL Questionnaire. Using this questionnaire, the gap between the customer's expectations and perceptions was identified and analyzed. Data were analyzed using the statistical software "Spss" and the mean and standard deviation were calculated for the obtained data. In each of the evaluated cases, the calculated standard deviation was compared with the sigma level in the output table for the types of sigma in order to specify the qualitative efficiency of services. By this way, the error rate in each of the provided services has been determined.
    Findings
    the findings showed the employees in the Regional Center for the Science and Technology Information have been able to meet the user's minimum expectations in this center in all cases except the option "The courteous staff"; and have allocated the efficiency 50% which is equal to 500,000 errors per million. In the other words, the average rate was true in all raised options about the staff in this center. The efficiency, 69. 20 percent, obtained from the users view about the quality of existing resources in this center represents their relative satisfaction with the current condition. Only about the option "the presence of a website in the center" the level of user's expectations has been equal to the actual level and the efficiency 99. 97 percent been achieved. The quality of library space at the actual level has been lower than the maximum level of user's expectation, but it has been higher than the level of user's minimum expectations. The efficiency 69. 20 percent about the center space indicates 308,000 errors per million. In this case, it has been far from achieving the desired level or the maximum user's expectations.
    Conclusion
    The results showed that in most cases, Regional Information Center for Science and Technology require to increase the actual level of service. Near the maximum level of expectations with actual service, will result to increase efficiency service quality and the Users ‘satisfaction.
    Keywords: service quality, Six Sigma methodology, service evaluation, Regional Information Center for Science, Technology, qualitative efficiency
  • Mansour Tajdaran, Masomeh Karbala Aghaei Kamran, Sabikeh Ameli Page 39
    Objective
    This research aimed to determine the role of public libraries in increasing urban information literacy in Neyshabour city.
    Methodology
    the methodology of the research is survey study. Data were collected via a questionnaire with a reliability coefficient of 0/85. The research population included members of the public library in Neyshabour city by using Morgan table. A sample equal to 370 was chosen, using descriptive statistics (frequency distribution) and statistical analysis (T test, Anova, Friedman test) was performed.
    Findings
    Information literacy among The research community below the expected mean(3) and libraries influences on intensifying information literacy these people below level the expected mean too. The most important barriers to the spread of information literacy is lack of information resources in the library, priority scheme of facilities used for development of information literacy responded Internet facilities to the information needs of members, The most important proposed solution is to provide educational brochures. There was no significant relation between sex and information literacy, The mean difference between the membership and the amount of information literacy is significant.
    Conclusions
    Due to the lack of good information literacy of members, public libraries in Neyshabour city could not have an influence on the increase of information literacy.
    Keywords: information literacy, public library, Neyshabour(city), member of libraries
  • Dr. Ahmad Shabani, Mahboobe Sadeghi, Ali Ghotbi Varzaneh Page 55
    Objective
    The growing role of the internet in guiding students in Universities and higher education concerned officials about the effective use of this new technology. This research aims at determining the role of undergraduate librarianship on attitude of librarianship students in University of Isfahan and Isfahan University of Medical Sciences toward internet based on ISA model.
    Methodology
    the research method was descriptive survey and The population consisted of all undergraduate students of librarianship in University of Isfahan and Isfahan University of Medical sciences (91 people) in 2010-2011. Due to limited population, the census method was used. To gather the data, the standard questionnaire “Internet Anxiety Scale” is used and it consists of four subscales of internet anxiety, usefulness of internet, and enjoyment of internet, and feeling of self-efficacy in using internet. To determine the validity of the questionnaire, the content validity was used. Using Cronbach’s Alpha, the reliability of the questionnaire was estimated 0.96.To analyze the data, at descriptive statistics level frequency, percentage, mean and standard deviation in the form of table and at inferential statistics single-sample t test, multivariate analysis of variance (Manova) were used.
    Findings
    According to the findings, undergraduate librarianship had positive effect on anxiety, usefulness, enjoyment and feeling of self-efficacy in using internet. Yet its effect on reducing anxiety in men was more than women, and usefulness of internet, enjoyment of internet and feeling of self-efficacy in using internet in single students were more than married students. The university and different ages have had no effects on students’ attitudes but there was significant difference in the self-efficacy between first year students of librarianship and the final year students of librarianship.
    Conclusion
    Undergraduate librarianship had positive effect on students’ attitudes toward these four components in mentioned universities. The officials are expected to establish and develop effective courses based on these research components.
    Keywords: Internet Anxiety, Internet, Self, efficacy, Students of Librarianship, University of Isfahan, Medical University of Isfahan, perceived Usefulness, Perceived Enjoyment, IAS Model
  • Shahram Shahbazi, Mohammad Jafar Mahdian, Masomeh Mahdian Page 69
    Objective
    This study examined to determine the amount of university faculty members skills of distinguishing the differences and the amount of electronic information resources, including citation databases and full-text access to these resources in Azad Boroujerd University.
    Methodology
    The Methodology was descriptive survey research and statistical population of faculty full-time university of Boroujerd were 63people. Stratified random sample of Morgan 53 was chosen. Information gathering tool was a questionnaire with validity 0/88 and reliability 0/83 respectively. The data analysis consisted of descriptive statistics and inferential statistics of Xi 2 and T-test.
    Findings
    Meaningful survey of test results in T was larger than the critical value indicated in Table (54/7) percent of the faculty of the differences in resource recovery and full-text documents database did not have enough information.
    Conclusion
    The faculty members’ skills in understanding and use of Boroujerd Azad University including citation databases and full text level was weak.
    Keywords: Information literacy, Digital libraries, citation databases, full, text databases, faculty, university Boroujerd
  • Mohammadamin Erfanmanesh, Zohreh Gholamhosseinzadeh Page 81
    Objective
    This study aimed to investigate world scientific productivity of Library and Information Science in the Web of Science database.
    Methodology
    A total of 14592 papers published in 83 LIS journals and indexed in Web of Science during the years of 2007 to 2011 were analyzed. Microsoft Excel and SPSS software as well as Exponential Regression tests were used to analyze data. Moreover, UCINet and Cite Space software were utilized for mapping the collaboration and productivity of institutions and countries.
    Results
    According to the results, the average number of citations received by each publication was 3.52. Also those papers published in 2007 had the most impact than other publications with the average citation of 12.49. The Exponential Regression test results have proven that LIS publications had % 4.92 growth during the examined years. The study of the share of countries in LIS publications and citations showed that United States of America has published more than 38 percent and has received more than 42 percent of total LIS publications and citations. Results of the study revealed that Iranian LIS researchers have published 171 papers which place this country on the 20th world ranking. Additionally, Dr. Hamidreza Jamali who has published 33 papers in various LIS journals was one of the top 10 researchers worldwide.
    Conclusion
    The growth rates of LIS publications and citations during examined years were more than previous periods, which show increase in scientific productivity and scholarly impact of this area.
    Keywords: Library, Information Science, Research Productivity, Web of Science, Scientometrics.
  • Hamid Moghaddasi, Saeideh Valizadeh Haghi Page 97
    Objective
    The current research aimed at evaluating the service quality of the central library of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. It has been done by using Libqual+TM model from view of respondents’ minimum, desired, and perceived levels of service quality.
    Methodology
    The research type was analytical descriptive and data were gathered by using Libqual questionnaire. The Target population of this research included all of the students who were the users of the central library of Shahid Beheshti University of medical sciences. The sampling method was random sampling, and sample size was 224 persons determined by using Krejcie and Morgan`s estimate table for sample size.
    Findings
    Users have not been provided with a minimum level of quality even, and there has been a considerable gap between desired and perceived levels of provided service quality. Moreover the most dissatisfaction was related to service effectiveness (The human aspect of service quality)
    Conclusion
    There were differences, and gap between users` conception and offered services in all aspects. The mentioned library had not desired function from its user's perspective.
    Keywords: Service Quality, Libqual, library assessment, university library, Central Library of Shahid Beheshti University of Medical Sciences
  • Yaghoub Norouzi, Ali Camarlo Page 109
    Purpose
    The recent study was done in order to distinguish the relationship between gender and job satisfaction with creativity of librarians in the public libraries of Markazi province.
    Methodology
    The methodology of his research was co relationship survey. For data collecting, two questionnaires concerning job satisfaction and Trones creativity performed among the librarians. In order to analyze and assess the data descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correspondence index and T-test for two independent groups) were used.
    Findings
    The study included all librarians working in the Markazi province, from which, 70 people(34 men, 36 women) have been chosen randomly. By analyzing the data following results were found: There is a meaningful correspondence between creativity and job satisfaction in the public libraries of Markazi province. But regarding the creativity among male and female librarians there is a meaningful difference that is; female librarians are more creative than the male ones. Also according to the research hypothesis, there is not any difference between the two groups of subjects, regarding job satisfaction. Considering job satisfaction and creativity there is a positive and remarkable correspondence among female librarians, but this is not the case for male librarians.
    Keywords: Creativity, Job satisfaction, Public Libraries, Librarians, Markazi province, Sexuality