فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 36 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین ستایش، فرهاد کاشانی پور صفحه 1
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر اجزای سرمایه فکری در تعیین عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی، سرمایه نوآوری و سرمایه رویه-ای، اجزای سرمایه فکری به شمار می روند. هم چنین از بازده حقوق صاحبان سهام نیز به عنوان عملکرد شرکت ها استفاده شده است. در پژوهش حاضر 56 شرکت در بازه زمانی 1389-1385 به عنوان نمونه انتخاب و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش داده های ترکیبی با اثرات ثابت در نرم-افزار اقتصادسنجی EViews 6 استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین متغیرهای سرمایه فکری، دو متغیر نسبت مخارج تحقیق و توسعه و تعداد سال های پذیرش شرکت در بورس اوراق بهادار تهران دارای اثرات منفی و بقیه متغیرها دارای اثرات مثبت بر روی بازده حقوق صاحبان سهام می باشند، هر چند که تنها متغیر تعداد سال های پذیرش شرکت در بورس اوراق بهادار تهران در سطح 95% معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، انسانی، ارتباطی، نوآوری، رویه ای و عملکرد شرکت ها
  • حسین اعتمادی، حجت الله فرزانی، علی رحمانی صفحه 23
    انتخاب بین بدهی و حقوق صاحبان سهام تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی است که برساختار سرمایه شرکت تاثیر می گذارد. هدف ازتعیین ساختار سرمایه، مشخص کردن ترکیب منابع مالی به منظور به حداکثر رساندن ثروت سهامداران شرکت است. با توجه به جنبه های کیفی شکل سرمایه شرکت های بافناوری پیشرفته، سرمایه گذاری های گسترده ای در این شرکت ها صورت گرفته است که به نظر رفتاری غیرمنطقی درون جامعه سرمایه گذاری وجود دارد. بنابراین مقایسه آن با ساختار سرمایه شرکت های سنتی ضروری به نظر می رسد.
    در این تحقیق برای بررسی ساختار سرمایه شرکت های بافناوری پیشرفته و سنتی و همچنین مقایسه مدل خطی و غیرخطی شرکت های جامعه آماری پس از انتخاب به روش حذفی به دو گروه شرکت های بافناوری پیشرفته و سنتی تقسیم شدند. در این تحقیق 378 شرکت برای دوره زمانی 88-1383 انتخاب گردید و با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه و همچنین شبکه عصبی مصنوعی داده های شرکت که به صورت سال شرکت بود مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که نسبت بدهی و تصمیمات اهرم مالی در شرکت های بافناوری پیشرفته و سنتی متفاوت می باشد. معیارهای ساختار سرمایه در هر دو صنعت بافناوری پیشرفته و سنتی تفاوت معنی داری دارند و همچنین مدل های غیرخطی ساختار سرمایه نسبت به مدل های خطی پیش بینی های بهتری انجام می دهند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، شبکه عصبی مصنوعی، صنعت بافناوری پیشرفته و سنتی، اهرم مالی
  • عبدالمهدی انصاری، نرجس کمالی کرمانی، عبدالحسین طالبی نجف آبادی صفحه 53
    عدم موضع گیری مناسب حسابرسان مستقل در گزارش های حسابرسی، منجر به انتقادات اساسی از حرفه ی حسابرسی در دنیا و افشای نواقص حرفه (در جهت حفظ منافع سهامداران و ذینفعان) شده است. در این زمینه، حسابرسان نه تنها باید به واقع مستقل باشند بلکه باید در رسیدگی و اعتباردهی راجع به صورت های مالی نیز مستقل به نظر آیند. با توجه به اهمیت استقلال، در این تحقیق به بررسی تاثیر انجام همزمان خدمات حسابرسی و خدمات غیر حسابرسی بر استقلال حسابرس پرداخته شد. همچنین تاثیر میزان خدمات غیرحسابرسی و نظارت یک نهاد مطمئن بر انجام همزمان خدمات حسابرسی و غیرحسابرسی و نیز تفکیک وظایف موسسات حسابرسی، بر استقلال بررسی شده است. جهت گردآوری داده های مورد نیاز از ابزار پرسشنامه استفاده شده که آن را در اختیار دانشگاهیان و تحلیلگران بورس قرار داده تا پاسخ شان را در رابطه با این امر ارائه دهند. به منظور جمع آوری اطلاعات پرسش نامه که در آن از طیف لیکرت استفاده شده، و بررسی فرضیات، آزمون نسبت به کار برده شده و از نرم افزار Minitab استفاده گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های لازم مشخص نمود چنانچه انجام خدمات حسابرسی و غیرحسابرسی توسط دو گروه مجزا در موسسات حسابرسی صورت گیرد و یا تحت نظارت یک نهاد مطمئن باشد، استقلال حسابرس خدشه دار نخواهد شد و اینکه میزان خدمات غیرحسابرسی و همچنین انجام همزمان خدمات حسابرسی و غیرحسابرسی بر استقلال حسابرس تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: استقلال، خدمات حسابرسی، خدمات غیرحسابرسی، تضاد منافع
  • غلامحسین اسدی، مهدی نیک روش صفحه 75
    معمای سود نقدی یکی از حوزه های مورد علاقه در ادبیات مالی است. هدف تحقیق پیش رو آزمودن ارتباط سود نقدی با جریانهای نقدی آزاد و چرخه ی عمر شرکت در میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1381 تا 1388 می باشد. اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق در قالب 304 سال شرکت و با استفاده از روش آماری رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ارتباط معناداری بین سود تقسیمی شرکتهای مورد بررسی و میزان جریانهای نقدی آزاد وجود ندارد. بنا بر این فرضیه ی ارتباط جریانهای نقدی آزاد و سود تقسیمی که از سوی برخی از محققان مطرح شده در میان شرکت های مورد بررسی مصداق ندارد. علاوه بر این یافته های تحقیق نشان می دهد که میان سود تقسیمی و چرخه ی عمر شرکتها همچنان که در یافته های فاما و فرنچ (2001)، گرولن و همکاران (2002) و دی آنجلو و همکاران(2006) بدان اشاره شده است، نیز ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سود تقسیمی، چرخه ی عمر، جریان های نقدی آزاد
  • سید مجید شریعت پناهی، آرش ابجدپور صفحه 93
    دامنه نوسان قیمت سهام نوعی متوقف کننده خودکار است که در بازارهای معاملات آتی و برخی از بورس های اوراق بهادار در بازارهای نوظهور استفاده می شود. طرفداران معتقدند که اگرچه اعمال این محدودیت موجب به تاخیر افتادن کشف قیمت می شود. اما از نوسانات شدید و بیش واکنشی جلوگیری می کند. اما عده ای دیگر خلاف این نظر را دارند و معتقدند که اعمال محدودیت دامنه نوسان تنها باعث می شود که نوسانات قیمت به روز بعد منتقل شود و بیش واکنشی را تشدید می کند. از آنجایی که تحقیقات انجام شده در دنیا در خصوص دامنه نوسان قیمت به نتایج متفاوتی دست یافته، توصیه شده است که رویکردهای مختلفی برای تحقیق بیشتر در این باره به کار گرفته شوند. به همین خاطر، تحقیق حاضر به دنبال آن است که با استفاده از استراتژی سرمایه گذاری معکوس آثار اعمال دامنه نوسان قیمت در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی کند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که اعمال دامنه نوسان قیمت در بورس اوراق بهادار تهران موجب تاخیر در کشف قیمت می شود و موجب بیش واکنشی سرمایه گذاران نمی گردد. بنابراین می توان گفت که مسئولان بورس اوراق بهادار تهران توانسته اند با اعمال دامنه نوسان قیمت مانع از نوسانات شدید و بیش واکنشی سرمایه گذاران گردند، اگرچه این محدودیت موجب به تاخیر قیمت افتادن کشف قیمت می شود و کارایی بازار را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: متوقف کننده خودکار، دامنه نوسان قیمت سهام، نوسان بازار سهام، استراتژی سرمایه گذاری معکوس، تاخیر در کشف قیمت، بیش واکنشی
  • حسین کاظمی، نظام الدین رحیمیان، بنفشه هوایی صفحه 123
    پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر شفافیت اطلاعات بر عدم اطمینان از نقدشوندگی سهام و نیز تاثیر عدم اطمینان نقدشوندگی سهام بر ارزش شرکت می پردازد. برای اندازه گیری شفافیت اطلاعات از دو معیار کیفیت حسابرسی و عدم هموارسازی سود و برای ارزیابی عدم اطمینان نقدشوندگی سهام، چهار معیار شامل نوسان نقدشوندگی، چولگی توزیع نقدشوندگی (به عنوان معیاری برای ارزیابی عدم نقدشوندگی بینهایت)، تغییرپذیری همزمان نقدشوندگی سهام با نقدشوندگی بازار و تغییرپذیری همزمان نقدشوندگی سهام با بازده های بازار مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیر کیفیت حسابرسی رابطه معکوس و معناداری با چهار معیار عدم اطمینان نقدشوندگی دارد و متغیر عدم هموارسازی سود تنها با چولگی توزیع نقدشوندگی ارتباط معکوس و معناداری دارد و با سایر معیارها ارتباط مثبت و معناداری دارد. همچنین متغیر کیوتوبین به عنوان معیار ارزش شرکت با معیارهای نوسان نقدشوندگی و تغییرپذیری همزمان نقدشوندگی سهام با نقدشوندگی بازار ارتباط معکوس و معنادار نشان داده است و با معیارهای چولگی توزیع نقدشوندگی و تغییر پذیری همزمان نقدشوندگی سهام با بازده های بازار ارتباط مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات، عدم هموارسازی سود، عدم اطمینان نقدشوندگی، تغییرپذیری همزمان نقدشوندگی سهام با نقد شوندگی بازار، تغییر پذیری همزمان نقدشوندگی سهام با بازده های بازار
  • داریوش فروغی، سیدعباس هاشمی، هادی امیری، سبحان ظفری صفحه 149
    هدف از این پژوهش مقایسه محتوای نسبی اطلاعاتی جریان های نقد عملیاتی وتامین مالی صورت جریان نقد سه مرحله ای درمقابل پنج مرحله ای درجهت تشریح بازده آتی سهام می باشد. بازه زمانی پژوهش ازسال 1382تا سال 1388 است. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران بوده؛ که نهایتا 80 شرکت واجد شرایط دراین مطالعه انتخاب شدند. نوع داده ها جهت آزمون فرضیه های پژوهش داده های ترکیبی می باشد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون های چند متغیره ازنوع مقید و نامقید استفاده شده است. روش های آماری به کاررفته، شامل ضریب تعیین تعدیل شده وآماره والد می باشد. نتایج و یافته های بدست آمده حاکی از آن است که خالص جریان های نقدی عملیاتی، و خالص جریان های نقدی تامین مالی صورت جریان نقد سه طبقه ای دارای توان نسبی بیشتری نسبت به صورت جریان نقدپنج طبقه ای جهت پیش بینی بازده آتی سهام می باشند.
    کلیدواژگان: صورت جریان نقد سه مرحله ای، صورت جریان نقد پنج مرحله ای، بازده سهام، رگرسیون مقید، آزمون والد
|
  • Mohammad Hoseine Setayesh, F. Kashanipour Page 1
    The purpose of this study is to investigate the effect of intellectual capital components in determining the performance of listed companies in Tehran Stock Exchange. Intellectual capital components include Human Capital, Relation Capital, Innovation and Procedure Capitals. Return on Equity (ROE) ratio of the companies was used as the surrogate for performance. The study sample consists of 56 companies during 2007-2011. Panel data method with fixed effects was applied to analyze of research data in EViews 6. The findings reveal that Research and Development Percentage (RDP) and how long companies have been registered in TSE organizations stable or OS and other variables, negatively and positively affected ROE. However, only OS variable is statistically significant in 95% certainty level.
    Keywords: intellectual capital, Human Capital, Relation Capital, Innovation, Procedure Capital, Company's Performance
  • H. Etemadi, H. Farzani, A. Rahmani Page 23
    Choosing between debt financing and capital financing influenced by internal and external factors impacting companie's capital structure. The main goal of determining capital structure is to recognize the combination of financial resources to maximize stockholder's wealth. Because of the qualitative aspects of capital formation in high-tech companies, there has been huge investments in these companies which doesn’t seem to be a rational behavior in the investment community; Therefore it seems necessary to compare high-tech and traditional company’s capital structure. In this paper, in order to investigate the capital structure of high-tech and traditional companies and also comparing linear and non-linear models, companies are divided into two groups, high-tech and traditional companies. We collected year-company data of 378 companies during 2004- 2009 for the analysis using multiple regression and artificial neural network. The findings of this study indicate that liability ratio and financial leverage decisions in two above mentioned companies are different. The capital structure criterion in both industries has significantly different and non-linear models of capital structure in comparison with linear ones are more powerful in prediction.
    Keywords: Capital structure, Artificial Neural Network, High, Tech, Traditional Companies, Financial Leverage
  • A. Ansari, N. Kamali Kermani, A. Talebi Najaf Abadi Page 53
    Failure of audit reports has recently leaded to fundamental criticisms toward auditing profession and the magnifying of profession defects (in order to stakeholders’ value protection). In this field, auditor not only intrinsically should be independent,, but also they should seem independent in auditing and attesting about financial statements. Considering the importance of independence, this paper simultaneous investigates the influence of performing audit and non-audit services on auditor independence. Also, the influence of non-audit services and a reliable organization supervision on simultaneous performing of audit and non-audit services and also auditing separation of duties on independence has been studied. Questionnaire tool was used for gathering required data and questionnaires were distributed between academics and stock analyzers. For gathering information from questionnaire, in which Likert spectrum was used for analysis, and testing hypotheses, proportion test and Minitab software were used. Research findings reveal that if audit and non-audit services were performed by two different groups of auditors, or if they were performed under supervision of a reliable supervisory organization, the impairment of auditor independence wont happen and the level of non-audit services and also the simultaneous performance of audit and non-audit services has no effect on auditor independence.
    Keywords: Auditor Independence, Audit Services, Non, Auditing Services, Conflict of Interests
  • Gh Asadi, M. Nikravesh Page 75
    This paper investigates the relationship between free cash flow, life cycle and dividend policy in Tehran Stock Exchange listed companies during 2002-2009. Using 304 company-year and conducting OLS Regression model, results revealed that there are no significant relationship between dividend policy and free cash flow, which is not consistent with free cash flow hypothesis and the relationship with dividend policy in prior researches (Fama and French, 2001; Grullon and et al., 2002 and Deangelo and et al., 2006). The findings also reveal that there are no significant relationship between companie's life cycle and their dividend policies.
    Keywords: Dividend, Life Cycle, Free Cash Flow
  • S.M. Shariat Panahi, A. Abjadpour Page 93
    Price limit is a kind of circuit breaker which is used in developing stock exchanges and futures markets to prevent extreme price volatility, price manipulation, and financial crashes. Generally speaking, researchers and market participant usually disagree with price limit application, its efficiency, and its optimum range. Advocates believe that although price limit may delay price discovery, it prevents extreme price volatility and overreaction. On the other hand, critics assert that price limit causes price volatility spillover and intensify investor’s overreaction. Since there is no consensus over the price limit application and efficiency in the researches, it is recommended to study this issue using different methods. Therefore, we are trying to study price limit effects in Tehran Stock Exchange using Contrarian Investment Strategy. Our results show that price limit application in Tehran Stock Exchange delays price discovery but has nothing to do with investor’s overreaction. Consequently, it seems that regulators have prevented extreme volatility, although this constraint delays price discovery and reduces market efficiency.
    Keywords: Circuit Breakers, Price Limit, Stock Market Volatility, Contrarian Investment strategy, Delayed Price Discovery, Overreaction
  • H. Kazemi, N. Rahimian, B. Havaei Page 123
    The purpose of this study is to gather evidence about the effect of information transparency on stock liquidity uncertainty and also the effect of stock liquidity uncertainty on the firm value. In order to measure the information transparency, two measure of auditing quality and non-smoothing profits have been used. For assessing the stock liquidity uncertainty, four measures have been used, including liquidity variation, liquidity distribution skewness (as a measure for assessing extreme illiquidity), co-variability of stock liquidity with the market liquidity and co-variability of stock liquidity with the market returns. The results reveal that the variable of auditing quality has a meaningful negative relation with four measures of liquidity uncertainty, and the variable of non- smoothing profits has only a meaningful negative relation with the liquidity distribution skewness, and has a meaningful positive relation with other measures. Also, the Tobin’s Q variable as a measures (criterion) of the firm value has shown a meaningful negative relation with the criteria of liquidity variation and liquidity co-variability of stock with the market liquidity. It has a positive meaningful relation with the measure of relation with the measure of liquidity distribution skewness and co-variability of stock liquidity with the marke
    Keywords: Information Transparency, Non, Smoothing Profit, Liquidity Uncertainty, Stock liquidity, Market Liquidity, Co, variability
  • D. Foroghi, S.A. Hashemi, H. Amiri, S. Zafari Page 149
    The main purpose of this research is to compare the relative informational content of operating and financing cash flows of three and five section cash flow statement in explaining future stock return. The time range of research is companies cash flow statements between 1382-1388. The population of research is all companies Listed in Tehran Securities and exchange, from which, a sample of 80 Iranian listed firms was chosen. The type of data needed for hypotheses testing is Pooling-Data. Unrestricted and restricted regressions were utilized to test the hypotheses. The statistical methods used consist of adjusted- R² and Wald-test statistic. Findings indicate that both operating and financing cash flow of 3-section cash flow statement have more relative informational content than the operating and financing cash flow of 5-section cash flow statement in predicting future stock return.
    Keywords: Three Section Cash Flow Statement, Five Section Cash Flow Statement, Stock return, Restricted Regression, Wald Test