فهرست مطالب

گلجام - پیاپی 20 (پاییز 1390)

نشریه گلجام
پیاپی 20 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه قانی صفحه 7
    نقش مایه طاووس یکی از برجسته ترین نگاره های جانوری است که به صورت انتزاعی و هندسی در گلیم بافته های عشایری به ویژه اقوام شاهسون و قشقایی به وفور دیده می شود. تنوع نقش این پرنده در دست بافته های گلیمی دو قوم نام برده، انگیزه ای شد تا این نگاره از زوایای مختلفی همچون نقش، رنگ و فرم شناسایی، معرفی، طبقه بندی و سپس بررسی و تحلیل شود. لذا این مقاله در پی پاسخ دادن به سوالات زیر است: مهمترین وجه اشتراک و افتراق نقش مایه طاووس در دست بافته های دو قوم شاهسون و قشقایی کدام اند؟ و تنوع فرمی این نقش در دست بافته های کدام قوم بیشتر است؟ فرضیه مورد نظر حاکی از این نکته است که طاووس بافته شده در گلیم بافته های قشقایی نسبت به دست بافته های ایل شاهسون از تنوع فرمی و رنگی بیشتری برخوردار است. از مهم ترین اهداف این تحقیق علاوه بر جمع آوری و طراحی انواع نگاره های طاووس در دست بافته های دو قوم و نمایش آن ها در جداول جداگانه، بررسی و تحلیل انواع آن و تاثیر و تاثر پذیری شان از یکدیگر بوده است. روش تحقیق در این پژوهش علاوه بر مطالعات میدانی (به خصوص یافتن انواع نگاره های طاووس) و کتابخانه ای، از نوع توصیفی- تحلیلی است. کاربرد نمادین برخی از نقش مایه ها مانند ستاره هشت پر بافته شده بر بال طاووس ها، هم نشینی آن با نقش مایه های چخماق، شانه و بز در جهت تبیین پدیده های جوی (به ویژه باران) از دوران های پیش از تاریخ در ایران و بین النهرین و طاووس های دو سر شاخص ایل شاهسون که در اثر کوچ و سایر مراودات ها در گلیم های قشقایی و ایلات عرب خمسه نظیر عرب جنی مشاهده می شود، از مهم ترین یافته های این پژوهش به شمار می آید.
    کلیدواژگان: طاووس، دست بافته های گلیمی، فرم و رنگ، اقوام قشقایی، شاهسون
  • عباس جوهری، سیدمحسن مشرف، محمد نجار فیروزجایی، مهدی هادیان، رضا الله داد صفحه 21
    در خصوص «امکان پذیری و ارزیابی ایجاد کارگزاری کنترل کیفیت فرش دست باف با تاکید بر کارگاه های خانگی»، شاخص ها و معیارهای کنترل کیفی فرش دست باف مدون شده و بر اساس نظرات تولید کنندگان، صادرکنندگان، خبرگان و صاحب نظران فرش دست باف، اولویت بندی و کنترل کیفیت فرش دست باف در منطقه کاشان به صورت پایلوت عملیاتی گردیده است. بر اساس یافته ها و نتایج حاصل از مطالعه میدانی و اجرای پایلوت، امکان پذیری فنی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد کارگزاری کنترل کیفیت بررسی شده است. لازم به ذکر است بدون کمک و حمایت مالی دولت و به دلیل عدم تمایل بافندگان جهت پرداخت حق الزحمه جهت استفاده از خدمات کارگزاری، امکان پذیری اقتصادی فاقد توجیه می گردد.
    کلیدواژگان: فرش دست باف، کارگاه های خانگی، کیفیت، کنترل کیفیت، کارگزاری
  • سید محمد مهدی میرزاامینی، فریبرز صدیقی ارفعی صفحه 29
    فرش دست باف یکی از مهمترین کالاهای صادراتی ایران محسوب می شود که در بازارهای خارجی دارای جایگاه والایی است. اما این کالا در بازارهای داخلی دارای جایگاهی مشابه جایگاه آن در خارج از مرزها نیست و امروزه در خانه های ایرانیان فرش دست باف نسبت به فرش ماشینی با اختلافی محسوس بسیار کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. به نظر نویسندگان عمده دلیل این استقبال ضعیف قیمت بالای این کالا نسبت به نمونه های ماشینی است. در این تحقیق که به روش پیمایشی، در چهار مرحله و در مناطق عمومی و مرفه نشین چهار شهر تبریز، قم، تهران و اصفهان انجام شده قیمت بالای فرش دست باف دلیل غالب عدم استفاده قشر مرفه جامعه از فرش نبوده و دلایل دیگری نیز بیان شده است که عبارت است از عدم شناخت کیفیات ویژه فرش دست باف نسبت به نمونه های ماشینی.
    کلیدواژگان: فرش دست باف، بازار ایران، فرش ماشینی، کیفیت، پیمایش
  • بهار مختاریان، شهربانو کاملی صفحه 39
    دست بافته های ایلات و عشایر ایران دارای نقوش گوناگونی است که با توجه به شیوه زندگی، اعمال آیینی و اسطوره ای آن مرز و بوم شکل یافته و بیانگر ارزش ها و باورهای آن فرهنگ است. بر این اساس نقوش به کار رفته در آن ها دارای معانی نمادین گوناگونی است که انسان برای بیان نیازها و ارتباطات خویش به آن ها پرداخته است. پژوهش حاضر در نظر دارد با معرفی یکی از شاخص ترین دست بافته های قوم ترکمن به نام «نمازلیق» که به عنوان عنصری کاربردی و هویت بخش برای انجام عمل آیینی نماز مورد استفاده قرار می گیرد، به جایگاه نماد در یکی از شاخص ترین طرح های نمازلیق یعنی «کعبه ناقش» بپردازد که تکرار نقش درخت- ستون و پرنده (بر راس مناره ها) است. دستیابی به ریشه و خاستگاه این عناصر نمادین و کشف مفاهیم و معنای آن ها در فرهنگ های گوناگون و همچنین در شمنیسم که باور گذشته ترکمن ها قبل از گرویدن به اسلام بوده است، می تواند راهگشای درک حضور این عناصر نمادین در نمازلیق های ترکمن گردد.
    کلیدواژگان: نماد، کهن الگو، نمازلیق، درخت، ستون و پرنده، شمنیسم
  • حجت الله رشادی، محسن مراثی صفحه 57
    تحولات گسترده ای که در هنر ایران در دوره قاجار رخ داد، در نهایت به تصویری شدن غالب گونه های هنری منجر گردید. فرش نیز همچون سایر صورت های هنری پذیرای تصاویر شد و فرش های موسوم به فرش های تصویری در فرش بافی ایران به وجود آمدند. هرچند که در این گونه فرش ها تصویر غالبا در متن ظاهر می شد و بیشترین تاثیر را بر متن فرش ها بر جای نهاد، اما در عین حال حاشیه و جایگاه آن نیز دستخوش تغییر و تحولاتی گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در این دوره با وجود تعدیل شدن حاشیه های فرش های تصویری، حاشیه هیچگاه حذف نشده است و همواره به عنوان جزئی ثابت و جدا ناشدنی به حساب می آمده است. گرچه در پاره ای از فرش ها تناسبات رایج حاشیه رعایت نشده است، ولی همواره هویت محل بافت را به همراه داشته است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری آن 79 فرش تصویری دوره قاجار بوده و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت ترکیب شیوه کتابخانه ای و مشاهده ای بوده است.
    کلیدواژگان: فرش تصویری، دوره قاجار، حاشیه بزرگ، حاشیه کوچک، تناسبات حاشیه
  • علی اصغر شیرازی، حسام کشاورز صفحه 73
    در اواخر حکومت قاجار، بار دیگر طراحی نقشه فرش در اصفهان به دست تعدادی از هنرمندان طراح مانند میرزا آقا امامی و محمدحسین مصورالملکی احیا شد. محمدحسین مصورالملکی معروف به حاج مصورالملکی که از هنرمندان شاخص اواخر قاجار و اوایل دوره بعد به شمار می رود، هم در نقاشی و هم در طراحی فرش به ابداع و نوآوری روی آورد. از سویی در کار وی توجه به سنت های طراحی و نقاشی صفوی جلوه برجسته ای دارد. در همین راستا، مصورالملکی در طراحی نقشه فرش به برخی نقشه های فراموش شده صفوی از جمله شکارگاه پرداخت. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقشه فرش های شکارگاهی مصورالملکی پرداخته شد و در همین راستا برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای سود جسته شد. بررسی این نقشه ها آشکار ساخت که مصورالملکی در عین حال که نقوش شکارگاهی صفوی را وارد فرش بافی معاصر اصفهان کرد، به سبب نگرش خاص خود، تغییر و تحولاتی در آن به عمل آورد. از جمله این تحولات، تغییر ترکیب بندی به قالب عمودی و ایجاد افق رفیع در متن شکارگاه بود. وی در این نقشه ها واقع گرایی را مطمح نظر قرار داد و علاوه بر استفاده از برخی عناصر تصویری جدید، مسئله تفکیک بین پس زمینه یا متن و عناصر شکارگاهی را که در فرش های دوره صفوی وجود داشت، با تغییر عناصر پس زمینه از بندهای افشان به گل بوته ها و درختچه های کوچک، حل نمود. در واقع امر، کار او را می توان ایجاد ارتباط منطقی بین طراحی فرش اصفهان در نیمه سده چهاردهم ه.ش. با سنت های تصویری پیشین دانست.
    کلیدواژگان: فرش بافی، اصفهان، شکارگاه، محمدحسین مصورالملکی، دوره قاجار، دوره صفوی
|
  • Afsaneh Ghani Page 7
    Peacock is one of the most prominent animal motifs which can be seen as abstract or geometric shapes in kilims woven by nomadic tribes، especially Shahsavan and Qashqai. The diversity of this motif in hand-woven kilims of these two tribes led the author to introduce، classify and then analyze it from different viewpoints such as color and shape. This paper tries to answer the question: What are the most important similarities and dissimilarities of peacock motifs woven by Qashqai and Shahsavan tribes? And which tribe shows more ethnic diversity? The hypothesis suggests that peacocks woven by Qashqai tribe enjoy more variety of form and color than those by Shahsavan tribe. The research method is field study (especially by finding of peacock motif) and library-based one، and this is of analytical-descriptive research. Two-heads peacocks of Shahsavan tribe which have been transferred to the kilims of Qashqai tribe and the Khamse Arab tribes such as Arab Jenni tribe via migration and other communications are seen as the most important findings of this study. Keywords: Peacock، Hand-woven kilim، Form، Color، Qashqai، Shahsavan.
  • Abbas Johari, Seyed Mohsen Moshref, Mohammad Najjar Firoozjaei, Mehdi Hadian, Reza Allahdad Page 21
    In order to study the “feasibility assessment of brokerage establishment for quality control of handmade carpets with an emphasis on domestic workrooms”، indicators and quality control criteria of these carpet have been compiled. These indicators have been prioritized according to the views of producers، exporters، professionals and experts of handmade carpets، and then، the pilot quality control of these carpets has been executed for handmade carpets of Kashan. Finally technical، social and economic feasibility of the brokerage establishment on the quality control have been examined based on the result of the pilot implementation and empirical experiments. It is noted that without the help and support of the government and due to lack of incentive of weavers to pay a fee to use the brokerage services، this is not economically feasible.
    Keywords: Handmade carpet, Domestic workroom, Quality, Quality control, Brokerage
  • Seyed Mohammad Mehdi Mirza Amini, Dr. Fariborz Seddighi Arfaei Page 29
    Handmade carpet is considered to be one of most important exporting commodities which enjoys a special place in international markets. However، it has not found such importance in domestic markets and، as a result، today handmade carpets are found much less than machine-made ones in Iranian homes. It comes to mind that such weak usage of handmade carpet can be mainly attributed to its high cost. In this survey research، different affluent and middle class districts of four cities، i. e. Tabriz، Ghom، Tehran and Isfahan، have been studied via four steps. The findings show that high cost of handmade carpets is not the only major factor of low usage of these carpet by the affluent classes of the society، but there are other factors which refer to the unawareness of these classes regarding the special properties of handmade carpets compared with the machine-made ones.
    Keywords: Handmade carpet, Iran market, Machine, made carpet, Quality, Survey
  • Bahar Mokhtarian, Shahrbano Kameli Page 39
    The hand-woven items of Iranian clans and tribes include various motifs that have been formed according to their life-style، customs، myths and rituals and is the expression of values and beliefs of their culture. So these motifs have various symbolic meanings that they have used for expressing their needs and relationships. The present research aims at introducing one of most important hand-woven items of Turkmen tribe، namely «Namazligh» that is an applied and identity-making item used for prayer، to analyze the status of symbol in one of the main motifs of Namazligh، i. e. Kabe Naghesh which is the repetition of tree-pillar and bird motif on the top of minarets. Understanding the origin of these symbolical elements and finding their concepts and meaning in different cultures and also in shamanism، which has been what Turkmens believed in before embracing Islam، can help to understand these symbolic elements in Turkmens'' Namazligh.
    Keywords: Symbol, Archetype, Namazligh, Tree, pillar, bird, Shamanism
  • Hojatolah Rashadi Ma, Dr. Mohsen Marasi Page 57
    The extensive developments of Iranian arts in Qajar era eventually led to pictorial representation in almost all forms of art. Carpet weaving was no exception too and during this era the so-called pictorial carpets emerged. Although the images of these carpets mostly appeared in the central field، the borders of the carpets also underwent drastic developments. The findings of this essay indicate that despite weakening of the borders، they have never been removed and were always as an indispensible part of such carpets. In some of the carpets، one can see that the proportions of borders are not right but their provenance is identifiable. The methodology of this research is descriptive-analytical one. The statistical population consists of 79 pictorial carpets of Qajar era and the data have been collected using both desk and field studies.
    Keywords: Pictorial carpet, Qajar era, Wide border, Narrow border, Proportions of border.
  • Dr. Ali Asghar Shirazi, Hesam Keshavarz Page 73
    In the late of the Qajar era، a Persianized Iranian royal family of Azerbaijani Turkic origin which ruled Persia from 1785 to 1925، the Isfahan carpet design was revived by some of the artists such as Mirza Aqa Emami and Mohammad Hossein Mosavver Al-Molki. One of the leading artists in the late of the Qajar period and the early of the next period، Mohammad Hossein Mosavver Al-Molki، known as Haj Mossaver، was an innovator whether in painting or carpet design. However، the traditions of the Safavid painting and design are dominant in his works. He revived the hunting design which belonged to the previous periods specially Safavid era in the Isfahan carpet. In this paper، the Mosavver Al-Molki’s hunting designs is studied with a descriptive-analytical method and the paper’s data is collected through an observational and library-based research. The study revealed that his works were not a mere imitation. He changed the horizontal composition of the Safavid hunting carpets to the vertical composition. As a result، a high horizon was created in the hunting scene. Haj Mosavver had a realistic perspective in his designs and so، he solved the problem of the separation between the nature of the field and the elements of hunting scene in traditional hunting carpets via converting the vines and palmettos to the small bushes and shrubs. In fact، his work was a logical relationship between the contemporary carpet design and the Safavid’s. Key
    Keywords: Carpet design, Isfahan, Hunting carpets, Mohammad Hossein Mosavver Al Molki, Safavid era, Qajar era