فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و چهارم شماره 8 (آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه طاهراحمدی، اعظم احمدی، مانا شجاع پور، راضیه نظری، سید رضامودب، محمد ارجمندزادگان صفحات 566-576
    پیش زمینه و هدف
    اتامبوتول یکی از داروهای کلیدی جهت درمان بیماری سل بوده و بروز مقاومت به آن به صورت فزاینده ای گزارش می شود. در مطالعه حاضر روش Polymorphism) (Restriction Fragment Length PCR-RFLP در شناسایی سریع مقاومت سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس نسبت به اتامبوتول مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه از127 سویه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در مرکز تحقیقات سل اراک، 60 سویه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جداسازی DNA با استفاده از روش Chelex100انجام گردید. PCR با کمک پرایمرهای اختصاصی برای آمپلی فیکاسیون قطعه bp167 ژن embB اجرا گردید. محصول PCR با کمک آنزیم های HaeIII و NlaII مورد RFLP قرار گرفت و الگوی باندها تعیین شد. قطعه مورد نظر در تعدادی از نمونه ها تعیین ترادف (سکوئنس) شده و به عنوان استاندارد طلایی با روش ارائه شده مقایسه گردید.
    یافته ها
    از 60 سویه مورد مطالعه، 43 سویه از نظر فنوتیپی مقاوم به اتامبوتول و 17 سویه حساس به این دارو بودند. انجام PCR، باند 167 را ارائه نمود که نشان دهنده انتخاب صحیح پرایمرها و تعیین برنامه مناسب آمپلی فیکاسیون بود. از 43 سویه مقاوم، 19 سویه با روش RFLP دارای موتاسیون در کدون ATG-Met 306 و 24 سویه غیر موتان تشخیص داده شدند. تمامی 17 سویه حساس، غیر موتان بودند. این روش برای تعیین سویه حساس دارای حساسیت و ویژگی 100درصد می باشد. نتایج تعیین توالی، انطباق کامل با نتایج PCR-RFLP را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که روش PCR-RFLP می تواند به عنوان یک روش ساده و سریع برای تعیین حساسیت به اتامبوتول در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اتامبوتول، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، PCR، RFLP
  • کمال خادم وطنی، میرحسین سید محمدزاد، وحید علی نژاد، حجت صیادی، نادر آقاخانی صفحات 577-582
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اینکه بیماری های قلبی – عروقی شایع ترین عامل مرگ ومیر در سراسر جهان و انفارکتوس میوکارد از کشنده ترین فرم از بیماری های قلبی و عروقی محسوب می شود، لذا شناخت عوامل زمینه ساز برای این بیماری در فهم درمان و پیشگیری کمک زیادی می کند. در همین راستا سندرم متابولیک به عنوان تجمیعی از عوامل خطرزا نقش بسزایی دارد و با توجه به اینکه شیوع این سندرم متابولیک به عوامل مختلف ژنتیکی، جغرافیایی، فرهنگی و تغذیه ای ارتباط دارد بر همین اساس تصمیم گرفتیم که شیوع این سندرم را در بیماران دچار انفارکتوس میوکارد در مرکز آموزشی درمانی قلب سید الشهداء ارومیه مورد مطالعه قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد - شاهدی تمام بیمارانی که در مقطع زمانی یک ساله از 1391 لغایت 1392 با معیارهای سه گانه انفارکتوس میوکارد در تنها مرکز فوق تخصصی قلب سید الشهداء ارومیه بستری شده بودند وارد مطالعه شده و برای همه آن ها فرم مخصوص کسب اطلاعات بالینی و پاراکلینیکی آن ها در فرم مخصوص درج شد و بر اساس معیارهای ATP III به دو گروه دارای سندرم متابولیک یا بدون آن تقسیم شدند و به کمک آزمون log linear مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 172 بیمار دچار MI وارد مطالعه شدند که حدود 67/4 درصد بیماران دارای سندرم متابولیک 32/6 درصد بیماران فاقد این سندرم بودند. در گروه سندرم متابولیک شیوع زنان بیشتر از مردان بوده در حالی که در گروه مقابل مردان شایع تر از زنان بودند. بر اساس نتایج به دست آمده محل MI، نوع MI، سابقه اقدامات تهاجمی، میزان LVEF، میزان سواد، محل سکونت بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای سندرم متابولیک در بیمارانMI اقدامات موثر در جهت غربالگری سندرم متابولیک در منطقه و کشور لازم است و با تعدیل عوامل از وقوع MIها می توان کاست.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، انفارکتوس میوکارد حاد، ویژگی
  • علی عیسی زادگان، سیامک شیخی *، محمد حافظ نیا صفحات 583-592
    پیش زمینه و هدف
    فشار خون یکی از عوامل موثر بر سبک زندگی و کیفیت زندگی و سومین علت مرگ و میر در دنیاست. لذا مطالعه حاضر با اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری بر روی بیماران مبتلا به فشار خون در جهت ارتقاء سبک زندگی و کیفیت زندگی انجام گرفته است.
    مواد و
    روش
    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه شاهد انجام شده است. نمونه شامل 30 مرد مبتلا به فشار خون بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی (15نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت-فرم کوتاه (36-SF) و پرسش نامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت HPLPII استفاده شد. هر دو گروه تحت دارو درمانی بودند اما گروه آزمایش علاوه بر دارو درمانی 8 جلسه درمان شناختی- رفتاری را دریافت کرد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کواریانس(آنکوا) استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین معنی که درمان شناختی-رفتاری موجب تغییر در نمره سبک زندگی و کیفیت زندگی بیماران در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد شده است. میانگین نمرات سبک زندگی و کیفیت زندگی در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرده بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص می کند که درمان شناختی-رفتاری می تواند به همراه درمان دارویی در سبک زندگی و کیفیت زندگی اثر گذار باشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، سبک زندگی، کیفیت زندگی، فشار خون
  • مریم مهرپویا، مسعود اسلامی، رویا ستارزاده، امیر فرهنگ زندپارسا، زینب شجیرات، رامین اسکندری، سپیده سیفی، جواد نعیمی، بهروز برومند، کمال خادم وطن * صفحات 593-599
    پیش زمینه و هدف
    خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی مرحله انتهایی (ESRD) نسبت به جمعیت عمومی بیشتر است و چنانچه به این موضوع توجهی صورت نگیرد می تواند باعث مرگ بیماران کاندید دریافت کننده پیوند کلیه گردد. در این مطالعه میزان و نحوه درگیری عروق کرونر در بیماران کاندید پیوند کلیه مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 56 بیمار(24 زن و 32 مرد) کاندید پیوند کلیه قبل از دریافت پیوند تحت آنژیوگرافی قرار گرفتند تا شیوع بیماری عروق کرونر و الگوی درگیری عروق، نیاز به ریواسکولاریزاسیون و ارتباط آن ها با بیماری زمینه ای ایجاد کننده ESRD و طول مدت دیالیز مورد بررسی قرار گیرد.
    یافته ها
    7/60درصد (34نفر) مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) بودند که از این بین 3/82درصد (28 نفر) کاندید ریواسکولاریزاسیون بودند. در این مطالعه رابطه معنی داری بین تعداد رگ های درگیر با بیماری زمینه ای و طول مدت دیالیز بدست نیامد. همچنین نسبت درگیری شریان کرونر اصلی چپ تفاوت معنی داری بر حسب بیماری زمینه ای نداشت (05/0p>). نیاز به ریواسکولاریزاسیون نیز با سن بیماران، نوع بیماری زمینه ای و طول مدت دیالیز ارتباط معنی داری را نشان نداده است (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای بیماری عروق کرونر در بیماران کاندید پیوند کلیه، خصوصا در بیماران دارای فاکتورهای خطر قلبی به نظر می رسد انجام آنژیوگرافی شریان های کوروناری قبل از اقدام به پیوند کلیه و همچنین درمان موثر CAD ضروری باشد (بدون انجام تست های غیر تهاجمی).
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، آنژیوگرافی، نارسایی کلیه در مرحله انتهائی، پیوند کلیه
  • احمدعلی نیکی بخش *، هاشم محمودزاده، ساسان حجازی، مهران نوروزی، احد قضاوی، شاهصنم غیبی، ابراهیم صادقی، رضا ساعی فر صفحات 600-606
    پیش زمینه و هدف
    جهت تشخیص VUR، روش های مختلفی بکار می رود که مهم ترین آن ها VCUG و DRC می باشند. این مطالعه جهت مقایسه دو روش VCUG و DRC در تشخیص VUR، ترتیب داده شده است.
    مواد و روش کار
    طی یک سال کودکان مراجعه کننده به بخش نفرولوژی کودکان در محدوده سنی 2 ماه تا 15 سال مبتلا به UTI، به صورت ساده و تصادفی توسط یکی از روش های VCUG یا DRC، از نظر تشخیص VUR، تحت مطالعه قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل Chi-squre برای بررسی ارتباط تست های متغیرها و آنالیز Descriptive برای گزارش فراوانی ها بود.
    یافته ها
    135 کودک معادل 270 واحد حالب کلیه وارد مطالعه شدند. در 136 واحد DRC و در 134 واحد VCUG انجام گرفت. هر دو گروه از نظر سنی و جنسی، شرایط یکسانی داشتند در روش DRC از 136 واحد حالب کلیه مورد مطالعه، 66 واحد (5/48درصد) دچار VUR بودند ولی در روش VCUG از 134 واحد 44 واحد (8/32درصد) دچار VUR بودند.
    بحث: در مطالعه ما درصد تشخیص VUR بین دو روش DRC و VCUG تفاوت معنی دار داشت. یعنی موارد تشخیص داده شده VUR به روش DRC بیش از موارد VCUG بود.
    نتیجه گیری
    در کودکان با عفونت ادراری احتمال کشف VUR در روش DRC، در مقایسه با VCUG، با درصد بالاتری امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، ریفلاکس مثانه ای حالبی
  • الهه قربانی، سعید، سعادتمند، فیروزه سپهریان آذر، سعید اسدنیا *، هایده فیضی پور صفحات 607-616
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رابطه و پیش بینی تغییرات سلامت روان از طریق متغیرهای امید و اضطراب مرگ انجام شده است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و در قالب یک طرح همبستگی می باشد. جامعه آماری عبارت بود از کلیه ی دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه ارومیه که در سال تحصیلی 91-90 مشغول به تحصیل بودند. بر اساس جدول مورگان 340 دانشجو (205 دختر و 135 پسر) به عنوان نمونه مورد مطالعه به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه امید اسنایدر (HS)، مقیاس اضطراب مرگ (DA) و پرسشنامه سلامت روانی (GHQ-28) بود. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله آزمون تی مستقل، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره دانشجویان دختر و پسر در متغیرهای امید و اضطراب مرگ تفاوت معنی داری وجود دارد. اما در مقیاس سلامت روان، تفاوت معنی دار نبود. نتیجه دیگر تحقیق نشان داد که بین امید با اضطراب مرگ همبستگی منفی معنی دار وجود دارد. نتایج نهایی حاصل از رگرسیون نشان داد که امید و اضطراب مرگ پیش بینی کننده معنی دار سلامت روان می باشند. و در مطالعه حاضر توانستند 2/31 درصد تغییرات مربوط به سلامت روان را پیش بینی و تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که امید و اضطراب مرگ می توانند سلامت روان را به طور معنی داری پیش بینی کنند. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که با افزایش امید در میان دانشجویان، از میزان اضطراب مرگ آنان کاسته و سلامت روان در آن ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: امید، اضطراب مرگ، سلامت روان
  • زهرا اکبری، سید رضامحبی *، محمدیعقوب طالقانی، مهدی منتظر حقیقی، محسن واحدی، هانیه میرطالبی، پدرام عظیم زاده، سارا رومانی، محمدرضا زالی صفحات 617-623
    پیش زمینه و هدف
    یکی از سیستم های مهم تعمیر DNA، سیستم ترمیم جفت بازهای ناجور (MMR) است. موتاسیون در این سیستم می تواند منجر به انواع مختلف سرطان شود. اگزونوکلئاز1 (Exo1) تنها اگزونوکلئاز درگیر در سیستم MMR انسانی است. به دلیل نقش خاص Exo1 در سیستم MMR، این ژن یک فاکتور مستعد کننده در سرطان کلورکتال محسوب می شود. چند شکلی های تک نوکلئوتیدی ((SNP در افزایش یا کاهش میزان ابتلا به سرطان کلورکتال دخیل هستند. در این مطالعه، به منظور دستیابی به بیومارکرهای مستعد کننده سرطان کلورکتال، به بررسی همبستگی پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی rs1635498 (C723R) ژن Exo1 و احتمال خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی تهران می پردازیم.
    مواد و روش کار
    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 111 بیمار مبتلا به سرطان کلورکتال و 121 فرد سالم که به بیمارستان طالقانی شهر تهران مراجعه کرده بودند انجام گرفت. جهت تعیین ژنوتیپ های پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدیrs1635498 ژن Exo1 از روش PCR-RFLP و آنزیم محدودالاثر HpyCHIV مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها در حالتی که ژنوتیپ TT به عنوان مرجع انتخاب شد، درصد فراوانی ژنوتیپ های CC،CT،TT در بیماران مبتلا به سرطان کلورکتال 1/90، 0/9، 9/0 درصد و در گروه کنترل 6/92، 4/7، 0/0 درصد بوده و اختلاف معنی دار نشان ندادند. درصد فراوانی آلل T در نمونه های بیمار، 6/94 درصد و در گروه کنترل 3/96 درصد بود. همچنین درصد فراوانی الل C در نمونه های بیمار و کنترل به ترتیب، 4/5درصد و 7/3 درصد محاسبه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پلی مورفیسم rs1635498 ژن Exo1 با مستعد کردن افراد در ابتلا به سرطان کلورکتال همبستگی نداشته و بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که این پلی مورفیسم در افزایش یا کاهش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال نقش معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، سرطان کلورکتال، ژن اگزونوکلئاز1 (Exo1)
  • پروین فرزانگی *، معصومه حبیبیان، معصومه فاضلی، سیدجعفر موسوی صفحات 624-632
    پیش زمینه و هدف
    افزایش سن و فقدان تولید استروژن پس از یائسگی، با افزایش فشارخون و اختلال عملکرد اندوتلیال همراه است. فعالیت ورزشی می تواند عملکرد اندوتلیال را در بیماران پرفشار خون بهبود ببخشد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی بر شاخص های عملکرد اندوتلیالی در زنان یائسه پرفشار خون می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 20 زن یائسه غیر فعال پرفشار خون پس از نمونه گیری به صورت در دسترس و هدفمند، به طور تصادفی به دو گروه تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 45 تا 60 دقیقه فعالیت هوازی ریتمیک با شدت 40 تا 60 درصد حداکثر ضربان قلب، 3 جلسه در هفته و به مدت 6 هفته بود. نمونه های خونی گرفته شده در قبل و پس از پروتکل تمرینی، برای سنجش مولکول های چسبان بین سلولی-1، مولکول های چسبان سلول عروقی-1 و E- سلکتین آنالیز شدند.
    یافته ها
    پس از 6 هفته تمرین هوازی، سطوح مولکول های چسبان بین سلولی-1 در گروه تمرین هوازی کاهش معنی داری یافت (001/0=p). اما سطوح مولکول های چسبان سلول عروقی-1 و E- سلکتین در زنان تمرین کرده نسبت به گروه کنترل، کاهش معنی داری نیافت. به علاوه فعالیت ورزشی مزمن با کاهش معنی دار فشارخون سیستولی و دیاستولی در گروه تمرین هوازی همراه بود(به ترتیب 001/0=p و 015/0= p).
    نتیجه گیری
    فعالیت بدنی به عنوان یک روش غیر دارویی مناسب می تواند سبب کاهش فشارخون و کاهش مولکول های چسبان بین سلولی-1 در زنان یائسه پرفشار خون گردد.
    کلیدواژگان: اندوتلیال، تمرین هوازی، فشارخون و یائسگی
  • زهرا کریمیان، نصرت بهرامی *، ساره سنگی، آلا صابر محمد، فیروزه صفری، محبوبه کفایی عطریان، ناهید سرافراز صفحات 633-638
    پیش زمینه و هدف
    میگرن سندرم خوش خیم و راجعه ایی با نشانه های اختلال کارکرد عصبی است. پره اکلامپسی نوعی سندرم اختصاصی حاملگی است که یکی از علل اصلی مرگ و میر در مادر و جنین محسوب می شود. این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بین پره اکلامپسی با میگرن در دوران بارداری مراجعه کننده به بیمارستان های شهر کاشان در سال 1390 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش تحلیلی مورد - شاهدی انجام شد. روش نمونه گیری به صورت غیر تصادفی بود. زنان به دو گروه تقسیم شدند: گروه مورد(دارای پره اکلامپسی) 132 نفر و تعداد افراد گروه شاهد(بدون پره اکلامپسی) 132 نفر. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه 3 قسمتی شامل: مشخصات دموگرافیک، مشخصات طبی و مامایی، ارزیابی وجود پره اکلامپسی و وجود سابقه سردرد میگرن بود. P<0.05 معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین سن بارداری در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب دارای 9/3± 3/36 هفته و 1/2± 9/37 هفته بودند(P<0.001). بعلاوه تعداد مبتلایان به میگرن در گروه مورد(19 نفر) به طور معنی داری بیشتر از تعداد مبتلایان به میگرن در گروه شاهد(6 نفر) بود(P<0.001). این مطالعه نشان داد که نسبت شانس وجود سابقه سردردهای میگرنی در افراد دارای پره اکلامپسی(گروه مورد) 6/3 برابر بیشتر از افراد بدون پره اکلامپسی(گروه شاهد) بود (.(Odds Ratio=3.6; CI= 1.3-5.9
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، در طی مراقبت های بارداری، با تشخیص زودرس پره اکلامپسی و اقدامات درمانی لازم،می توان از احتمال بروز پره اکلامپسی در حاملگی کاست.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، میگرن، حاملگی
  • محمد جعفری، سیدسجاد پیشوا، نگار صرافان صفحات 639-646
    پیش زمینه و هدف
    وقوع فوریت های پزشکی، در اعمال دندان پزشکی نادر هستند اما هنگامی که شرایط اضطراری رخ دهد، می تواند تهدید کننده حیات باشد. توانایی دندان پزشک برای رویارویی و مدیریت ابتدایی آن، عامل کلیدی برای به حداقل رساندن عوارض و مرگ و میر است. هدف از این پژوهش تعیین میزان آگاهی دندان پزشکان شهر ارومیه در برخورد با فوریت های پزشکی در مطب در سال 1391 است.
    مواد و روش کار
    پژوهش کنونییک بررسی توصیفی تحلیلی و از لحاظ زمانی از دسته بررسی های مقطعی است. جامعه مورد نظر در این بررسی دندان پزشکان شهر ارومیه است که با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. برای تهیه فهرست به سازمان نظام پزشکی مراجعه شده و فهرستی از دندان پزشکان فعال تهیه و بر پایه همین فهرست مراجعه انجام پذیرفت. پس از تکمیل و جمع آوری پاسخنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های کمی به صورت میانگین (± خطای استاندارد) و داده های کیفی به صورت فراوانی (درصد) نمایش داده شدند. برای مقایسه میانگین گروه ها از T-test و در صورت عدم احراز شرایط از معادل ناپارامتریک آن استفاده شد. برای بررسی متغیر کیفی نیز از X2-test و جهت بدست آوردن ارتباط متغیرهای کمی سن، سابقه کاری و آگاهی دندان پزشکان از آزمون Pearson correlation استفاده گردید.
    یافته ها
    از میان 100 دندان پزشک در ارومیه 95 دندان پزشک به پرسشنامه ها پاسخ دادند. از میان 95 دندان پزشک 1/41 درصد زن و 9/58 در صد مرد بودند. متوسط سن شرکت کنندگان91/9± 45/33بود.
    در این مطالعه میزان آگاهی 3/5درصد دندان پزشکان ضعیف ارزیابی شد. 1/62 متوسط و 6/32 در صد عالی گزارش گردید. هیچ گونه رابطه معنی داری میان سن و میزان تجربه کاری و جنس دندان پزشکان با میزان آگاهی انان در بر خورد با شرایط اورژانس دیده نشد. شایع ترین میزان وقوع اورژانس سینکوپ بود. به علاوه شایع ترین داروی اورژانس در مطب آدرنالین 8/96 درصد و اکسیژن 1/82 درصد گزارش شد
    بحث و نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل آماری براساس مطالعه فوق نشان می دهد میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر ارومیه در برخورد با فوریت های پزشکی در حد خوب تا متوسط می باشد. فراوانی وجود داروها و تجهیزات مرتبط با اورژانس های پزشکی مشخص کننده این است که مقدار داروها و تجهیزات در دسترس برای مواقع اورژانس در حد قابل قبول است. رابطه معنی دار در جنسیت و میزان آگاهی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی، دندان پزشکان عمومی، میزان آگاهی
|
  • Masumeh Taherahmadi, Azam Ahmadi, Mana Shojapour, Raziye Nazari, Seyed Reza Moadab, Mohammad Arjomanzadegan Pages 566-576
    Background and Aims
    Eethambutol is a key drug to treatment of tuberculosis; and resistance against it has been increasingly reported. In this study، Polymerase Chain Reaction -Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) method in rapid detection of tuberculoses mycobacterium strains against the ethambutol has been investigated.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 60 strains that were selected from 127 strains in Tuberculosis and Pediatric Infections Research Cente r. DNA was extracted by Chelex 100 method. PCR test was performed using specific primers for embB gene. Digestions of PCR products with HaeIII and NlaII restriction enzymes، then the pattern of restriction fragments generated were analyzed. The section was sequenced in a few samples، and it was compared to the presented method as golden standard.
    Results
    Out of 60 studied stains، 43 were phenotypically resistant to ethambutol، and 17 were sensitive. PCR revealed that the band 167 showed the correct selection of primers and the appropriate plan of amplification. Out of 43 resistant strains، 19 stains were diagnosed to have mutation in ATG-Met codon 360 using RFLP method، and 24 were found to be non-mutant.
    Conclusion
    According to the findings، that PCR-RFLP can be a simple and rapid method to diagnose the ethambutol -sensitivity in tuberculosis mycobacterium strains.
    Keywords: Ethambutol, Mycobacterium Ttuberculosis, PCR, RFLP
  • Kamal Khadem Vatani, Mir Hosein Seyed Mohamadzad, Vahid Alinejad, Hojjat Sayyadi, Nader Agakhani Pages 577-582
    Background and Aims
    Since the Cardiac and cardiopathy diseases are the most common factors of mortality around the world and cardiac anfractuous is considered as the fatalist form of cardiac diseases، being aware of the fundamental factors leading to this disease helps preventing it. In doing so، the metabolic syndrome as the cumulative of detrimental elements plays an important role. Because the appearance of this disease relies heavily on diverse elements of genetics، geography، culture، and nutrition; we decided to study the incidence of this syndrome in anfractuous induced patients at Seyed-al-Shohada Cardiac Specialized Hospital of Urmia.
    Materials and Methods
    In this case-control study، all of the patients were taken as the study cases who had been hospitalized in the Seyed-al-Shohada Cardiac Specialized Hospital of Urmia during the years 2012 to 2013 considering the three-dimensional MI and who were given special form to obtain the clinical information to be registered in the forms. They were divided by two groups according to the ATP 3 criteria or without it and were analyzed statistically through using the log linear test.
    Results
    Totally، 172 MI patients entered the study among which 67. 4% were those with metabolic syndrome and 32. 6% were those who were not. In the metabolic syndrome، the incidence of female were more than male while in the opposite group it was vice versa. According to the obtained results the position of MI، the sort of MI، the attacking procedures background، the level of LVEF، the level of education، the living place were not significant.
    Conclusion
    According to the high incidence of metabolic syndrome in MI patients in the region and country، it is essential to decrease the probability of MI incidence through making balance.
    Keywords: Metabolic syndrome, Acute Myocardial Infarction, Attribute
  • Ali Issazadegan, Siamak Shiekhy *, Mohammad Hafeznia Pages 583-592
    Background and Aims
    Essential hypertension is one of the most important factors on quality of life and life style and the third cause of death in the world. The purpose of the present study was to determine the effect of cognitive behavioral therapy on improvement of quality of life and life style in patients with essential hypertension.
    Materials and Methods
    In a quasi-experimental design with pre-test/post-test with control group paradigm، a sample of 30 male patients with hypertension were selected by available sampling method and randomly were assigned into two experimental (n=15) and one control group (n=15). The measurement tool was World Health Organization-Quality of life (SF-36) -Short term and health-promoting lifestyle profileII (HPLPII) Questionnaire. Each group was in drug therapy but the experimental group participated in eight sessions of cognitive-behavior therapy، while the control group did not receive any treatment. The mean scores of two groups were compared through analysis of covariance (ANCOVA). Result s: The findings showed that cognitive behavioral therapy was effective on improvement of quality of life and life style in the patients with essential hypertension in posttest and follow up.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy and drug therapy could be effective on improvement of quality of life and life style in the patients with essential hypertension.
    Keywords: Cognitive, behavioral therapy, Life style, Quality of life, Hypertension
  • Maryam Mehrpooya, Masood Eslami, Roya Sattarzadeh, Amir Farhangh Zand Parsa, Zeinab Shajirat, Ramin Eskandari, Sepideh Seifi, Javad Naeimi, Behrooz Broomand, Kamal Khasdemvatan Pages 593-599
    Background and Aims
    Mortality risk of cardiovascular disease in patients with End Stage Renal Disease (ESRD) is more than general population. Hence، if it isnot regarded، it will result in reduced survival and death in ESRD patients especially who are renal transplant candidates. Aim of the present study was the evaluation of the frequency and pattern of CAD in ESRD patients with candidates to kidney transplantion and their relation with duration of dialysis regarding remarkable prevalence of CAD in this group of patients.
    Materials and Methods
    In this study، we evaluated 56 patients (24 females and 32 males) with renal transplantation who underwent coronary angiography for assessment of CAD prevalence، pattern of vessels involvement and need for revascularization. We also assessed the association between the underlying causes of ESRD (such as diabetes mellitus and hypertension and so.)، duration of dialysis، and CAD.
    Results
    The prevalence of CAD in ESRD Patients were 60. 7% (34) that 82. 3% (28 patients) of them were candidate for revascularization. There was no significant correlation between number of diseased vessels، underlying disease of ESRD and duration of dialysis. No statistically significant association was observed between the need for revascularization and age of patients، underlying disease or duration of dialysis.
    Conclusion
    In regard to high prevalence of coronary artery disease in renal transplant candidates، particularly in patients with cardiovascular risk factors، it seems that angiography (instead of non-invasive testing) and effective treatment of CAD before transplantation is really necessary.
    Keywords: Angiography, Coronary artery disease, End, stage renal disease, Kidney transplantation
  • Ahmad Ali Nikibakhsh *, Hashem Mahmoodzadeh, Sasan Hejazi, Mehran Noroozi, Ahad Ghazavi, Shahsanam Gaibi, Ebrahim Sadegy, Reza Saeifar Pages 600-606
    Background and Aims
    Cystography with contrast and cystography with radionuclide are two common methods for diagnosis of urinary reflux. This study compared two methods direct radionuclide cystography (DRC) with contrast voidingcystography (VCUG).
    Materials and Methods
    This study was conducted for 12 months on children with urinary tract infection)age: 2 months-15 years) whom referred to nephrology clinic were enrolled in the study. In order to diagnose the urinary reflux، one of DRC and VCUG methods was performed randomly. Chi-square and Descriptive test was used for data processing and statistical analyses.
    Results
    A total 135 children (270 ureter) were studied in this report. In 136 ureter، DRC and in 134 ureter VCUG were performed. Sex and age were matched in both groups. VUR was detected in 66 ureter (%48. 5) in DRC group and in 44 ureter (32. 8) in VCUG group. Statistically، DRC method was more powerful in diagnosis of urinary reflux in comparison with VCUG method.
    Conclusion
    In this study two methods had significant difference in diagnostic value. DRC method، which was more sensitive in diagnosis of urinary reflux، was suggested to perform in observance of ideal condition.
    Keywords: Cystography with contrast, Cystography with radionuclide, Vesicoureteral reflux, Urinary tract infection
  • Elahe Ghorbani, Said Sadatmand, Firouzeh Sepehrian Azar, Said Asadnia *, Haideh Feyzipour Pages 607-616
    Background and Aims
    This study aimed to determine the relationship and anticipated changes on mental health of university students through hope and anxiety variables.
    Materials and Methods
    This descriptive correlative study was conducted on undergraduates of Urmia University in the 2010-2011 school year. According to Morgan، Samples of 340 subjects (205 female and 135 male) were selected by stratified random sampling from this statistical society. The Questionnaires of Snyder academic Hope Scale (HS)، death anxieties scale (DA)، and mental health questionnaire (GHQ-28) were used as instruments for data collection in this study. The data were analyzed using mean، standard deviation، Pearson correlation، independent t-test، and stepwise regression.
    Results
    The results showed that hope and anxiety were significantly different among male and female students. Analyses of the data using t-test indicated there wasn''t significant difference among boys and girls in terms of the level of mental health. The results revealed hope was negatively associated with death anxiety. The result of regression analysis showed that hope and anxiety of death was significant predicting of mental health. Furthermore، they could have predicted and explained % 31. 2 of changes of mental health.
    Conclusion
    The result indicates that the hope and death anxiety can significantly predict mental health. So it can be concluded with the raising hope among the students، their death anxiety rate decreased and their mental health increased.
    Keywords: Death anxiety, Hope, Mental Health
  • Zahra Akbari, Seyed Reza Mohebi *, Mohammad Yahgoob Taleghani, Mahdi Montazer Haghighi, Mohsen Vahedi, Hanie Mir Talebi, Pedram Azimzadeh, Sara Romani, Mohammad Reza Zali Pages 617-623
    Background and Aim
    One of the important DNA repair systems is Mismatch Repair (MMR). Mutation in this system can cause different types of cancer. Exonuclease1 (Exo1) is the only exonuclease involved in the human MMR system. Since Exo1 plays a distinctive role in the MMR system، this gene has gained a great intrest as a potential risk factor in Colorectal Cancer (CRC). Single nucleotide polymorphisms (SNP) involve in increasing or decreasing the risk of CRC. In this study، to find a potential biomarker of CRC، we investigated the association between SNP of Exo1 gene، rs1635498، and risk of colorectal cancer in patients who had referred to Taleghani hospital.
    Materials and Methods
    This case-control study was performed on 111 cases and 121 healthy controls who had been registered in Taleghani hospital of Tehran. Genotyping analysis was performed by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) and use HPYCHVI restriction enzyme.
    Result
    According to our finding، while TT genotype was selected as a refrence، the frequency percent of TT، CT and CC genotypes in the patients were %90. 1، %9. 0، %0. 9 and in the control group were %92. 6، %7. 4 and %0. 0. We observed no significant difference. The frequency percent of T allele in the patients was %94. 6 and in the controls were %96. 3. Also the frequency percent of C allele were calculated in the patients and controls group respectively %5. 4 and %3. 7.
    Conclusions
    The findings indicated that rs1635498 polymorphism in Exo1 gene isn''t associated with susceptibility to CRC. So، we conclude that this polymorphism doesn’t have significant role in incresing or decreasing risk of CRC.
    Keywords: SNP, Colorectal cancer (CRC), Exonuclease1 gene
  • Parvin Farzaneg *, Masoumeh Habibian, Masoumeh Fazeli, Seyed Jafar Moosavi Pages 624-632
    Background and Aims
    Aging and the loss of endogenous estrogen production after menopause are accompanied by increases in blood pressure and endothelial dysfunction. Exercise training improves endothelial function in patients with hypertension. The aim of this study was to examine the effect of aerobic training on some markers of endothelial function in hypertensive postmenopausal women.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental research was performed on 20 sedentary hypertensive postmenopausal women whom were selected according to purposive and availabile sampling، and were randomly divided into aerobic exercise (10 person) and control groups (10 person). Training program consisted of 45-60 minute rhytmic aerobic exercise at 40-60 percent of maximal heart rate، 3 sessions per week for 6 weeks. Blood samples were taken before and after 6 weeks. Samples were analyzed for measure the intercellular adhesion molecule-1، vascular cell adhesion molecule-1 and E-selectin levels.
    Result
    After 6 weeks aerobic training، intercellular adhesion molecule-1 levels significantly reduced in aerobic exercise group (p=0. 001). But no significant reductions were found in vascular cell adhesion molecule-1 and E-selectin in trained women compared to the control group. In addition chronic exercise training was accompanied by a significant decrease in systolic and diastolic blood pressure in aerobic exercise group (p=0. 001، p=0. 015، respectively).
    Conclusion
    Exercise training might be considered as an effective non-pharmacological intervention for attenuating hypertention and mitigate intercellular adhesion molecule-1 in hypertensive postmenopausal women.
    Keywords: endothelial, earobic exercise, hypertension, postmenopause
  • Zahra Karimian, Nosrat Bahrami *, Sara Sangi, Ala Sabermohammad, Firozeh Safar, Mahbube Kafai Atrian, Nahid Sarafraz Pages 633-638
    Background and Aims
    Migraine is a benign syndrome and recurrent with nervous dysfunction symptoms. Preeclampsia is a pregnancy-specific syndrome that it is one of major reasons of mortality in mother and fetus. This study aimed to survey the relationship between preeclampsia in during pregnancy and migraine among women attending to Kashan hospitals in 2011.
    Materials and Methods
    This study was an analytical case-control study. The sampling was done through a non-randomized objective method. The women were divided into two groups، the case group (with preeclampsia)، 132 women and the control group (with preeclampsia) 132 women. The research data collected using demographic feature، medical and midwifery questions، evaluation of preeclampsia and migraine. The p-value of less than 0. 05 was considered significant.
    Results
    According to the findings، the mean of the pregnancy age in the case and the control group were 36. 3± 3. 9 and 37. 9± 2. 1 week (P<0. 001). In addition، there was a significant increase in women with migraine in the case group (19 cases) compared with the control group (6 cases) (P<0. 001). This study showed that Odds Ratio (OR) estimated that there was 3. 6 times more history of migraine among the case group vs. the control group (Odds Ratio=3. 6; CI= 1. 3-5. 9).
    Conclusion
    According to results of this study، early diagnosis of preeclampsia and appropriate treatment during pregnancy can reduce the risk of preeclampsia in pregnancy.
    Keywords: Preeclampsia, Migraine, Pregnancy
  • Mohammad Jafari, Seyed Sajad Pishva, Negar Sarrafan Pages 639-646
    Background and Aims
    A medical Emergency can occur in any Dental office، and managing it successfully requires preparation. The most important aspect of nearly all medical Emergencies in the Dental office is to prevent، or correct، insufficient oxygenation of the brain and heart. Therefore، dentists must be prepared to provide the skills to mange (the ABCs or CPR). This study aimed to assess the knowledge and preparedness of general practitioners in diagnosing and treatment of medical Emergencies.
    Materials and Methods
    Data were collected from 95 dentists in city of Urmia using structured questionnaire.
    Results
    95 dentists answered to questionnaire from 100 Dentist in Urmia. Among 95 Dentist، %41. 1 were female and % 58. 9 were male. The mean age was 33. 45±9. 19 years. In this study، the knowledge level of %5. 3 of the dentists was poor، %62. 1 was moderate and 32. 6% was excellent. There was no significant relationship between age، work experience، sex of the dentists، and knowledge. The most frequently reported Emergency was syncope. Additionally، the most commonly kept Emergency drugs were Adrenaline (96. 8 percent) and Oxygen (82. 1 percent).
    Conclusion
    According to the findings a majority of private Dental offices in our study did have Emergency kits. There is a need for planning and managing medical Emergency courses both for dentists and students in dental schools.
    Keywords: Knowledge, General dentists, Medical emergencies