فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 4 (پاییز 1391)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 4 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نادر امیری، آرش رضاپور صفحه 1
    در دهه های اخیر، مفهوم فضا به یکی از پیچیده ترین و مجادله برانگیزترین مفاهیم در علوم انسانی تبدیل شده است. بدون تردید، برنامه پژوهشی و فعالیت های فکری هنری لفور، سهمی بزرگ در مفهوم پردازی فضا و دامن زدن به مجادلات پیرامون آن داشته است. در نوشته پیش روی، تلاش شده است با واکاوی برنامه پژوهشی و ریشه های فکری هنری لفور، راهی به مفهوم فضا و فرایندهای تولید آن در جوامع مدرن بیابیم.
    کلیدواژگان: هنری لفور، تولید فضا، شیوه تولید سرمایه داری، نظم شهری، زندگی روزمره، دیالکتیک سه بخشی
  • حسن بشیر، کاظم موذن صفحه 19
    فضای مجازی امکان ویژه ای را برای تبلیغ و اشاعه باورهای گروه های کوچک و به حاشیه رفته از جمله جریان های ضد دینی فراهم نموده است. در این میان تلاش برای شناسایی و رصد فعالیت های آن ها گامی ضروری در جهت تدوین سیاست های مطلوب در عرصه فضای مجازی است. این مقاله درپی پاسخگویی به این سوالات است: 1. میزان و کیفیت فعالیت سایت ها و وبلاگ های فارسی زبان به چه شکل است؟ 2. محورهای مورد تاکید و تاکتیک های مورد استفاده آن ها چیست؟ این مقاله با بهره گیری از دو روش مولفه های ارزیابی سایت، تحلیل محتوای کیفی در پی پاسخگویی به این دو سوال است. نتایج بخش تحلیل و ارزیابی 12 وبلاگ و سایت برگزیده حاکی از آن است که اکثر پایگاه های اینترنتی ضد دینی دارای ویژگی های ذیل هستند: بهره گیری از اعتبار نوشتار بجای اعتبار نویسنده، طراحی های عمدتا ضعیف، شلختگی موضوعی، ترکیبی بودن، سلبی بودن، عدم تمایل به درج تاریخ، غلبه فضای رادیکال و غیر آزاد اندیشانه و گفتگومدارانه، کمی مخاطب، سیاسی بودن و نشرمحوربودن بجای تولیدمداربودن. نتایج بخش تحلیل محتوای کیفی 7 محور کلی و 24 محور جزئی مورد تاکید و 14تاکتیک و 5 کارکرد و هدف کلی را نشان می دهد که می تواند برای فعالین فرهنگی و تولیدکنندگان محتوای جایگزین مفید و موثر باشد. بر اساس مولفه های محتوایی می توان پایگاه های اینترنتی مذکور را به دو دسته کلی تقسیم کرد: 1. قائل به بی خدایی کلی و مدافع دموکراسی و جمهوریت 2. نقد دین اسلام و مسلمانان تحت عنوان خرافه زدایی، عدم توهین به خدا، بدون حمایت از سایر ادیان و مدافع رژیم پادشاهی.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، سایت، وبلاگ، جریان ضد دینی، تحلیل سایت، تحلیل محتوای کیفی
  • عبدالله بیچرانلو، علی اصغر پورعزت، مجتبی امیری، آرین قلی پور صفحه 43
    در این مقاله با تبیین نقش مهم و اساسی زبان در ارتباطات انسانی، موضوع خنثی و شفاف نبودن زبان در ارتباطات اجتماعی تشریح شده است. نقش و کارکرد زبان هنگامی که در رسانه های جمعی بکار می رود، به دلیل گسترده ترشدن ارتباطات و در نتیجه آثار اجتماعی این گونه ارتباطات، اهمیت دوچندانی پیدا می کند. رسانه ها اقدام به بازنمایی واقعیات می کنند و به طور حتم، معنای تولیدی در فرایند بازنمایی، با واقعیت متفاوت است. رسانه همواره در این فرآیند، خنثی و بی طرف نیست، بلکه بازنمایی رسانه ای، آمیخته به روابط و مناسبات قدرت است. از این رو، به منظور جلوگیری از انحراف در این زمینه، مفهومی با عنوان عدالت زبانی طرح و تبیین شده است تا مبنای عمل رسانه های جمعی، قرار گیرد. نگارندگان با نگاهی تحلیلی به ادبیاتی میان رشته ای در حوزه های زبان شناسی انتقادی، زبان شناسی اجتماعی، فلسفه سیاسی و علوم ارتباطات، مفهوم عدالت زبانی را به مثابه مقدمه و زمینه ساز تحقق عدالت اجتماعی در جامعه تشریح کرده اند.
    کلیدواژگان: عدالت زبانی، رسانه، سلطه زبانی و سیاستگذاری زبانی
  • اعظم خطیبی صفحه 65
    این مقاله پژوهشی، فرهنگ عامه را با تاکید بر پشت نوشته ماشین ها مطالعه می کند. اهداف آن شامل: 1. شناخت فرهنگ عامه از طریق پشت نوشته ماشین ها؛ 2. تعیین عناصر مذهبی، عاطفی، ادبی و مسائل روز به کار رفته در این نوشته ها. چارچوب نظری آن ترکیبی از نظریه های جامعه شناسان و انسان شناسان است. نوع پژوهش کیفی و روش آن تحلیل محتواست و از ابزار مشاهده برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. نمونه مورد مطالعه 300 پشت نوشته ماشین های سبک و سنگین بوده است. نتایج نشان دادند که بیشترین مسئله عاطفی درباره معشوق 33/11%، بیشترین مسئله ادبی درباره ی طنز و خنده 32/13%، بیشترین مسئله مذهبی درباره آیات و احادیث 32/12% و 12% را مسائل روز به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، پشت نوشته های ماشین ها، فولکلور، سنت
  • احسان رحمانی خلیلی صفحه 85
    تحولاتی که در ساخت اقتصادی و بازار کار رخ داد، ماهیت اوقات فراغت را دگرگون کرد. رشد صنعتی شدن بر پایه نظام سرمایه داری نگرش به اوقات فراغت را از آنچه در دوره کهن و جامعه ما قبل سرمایه داری با آن مواجه بوده تغییر داد، اوقات فراغت بستر مطلوبی برای رشد و اعتلای شخصیت و یا زمینه مناسبی برای بروز رفتارهای پرخطر و انحرافات اخلاقی و بزهکاری ها است، الگوهای فراغتی نامناسب به خصوص در قشر جوان می تواند آنها را از چارچوبهای پذیرفته شده در جامعه دور ساخته و آسیب هایی را در این گروه اجتماعی موجب گردد. مهمترین سوالات در مقاله حاضر عبارتند از: دانشجویان مورد مطالعه، در اوقات فراغت خود بیشتر به چه نوع فعالیت هایی می پردازند؟ و آیا نحوه گذران اوقات فراغت دانشجویان در وضعیت های مختلف اقتصادی تفاوت معناداری دارد؟
    مقاله حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای و روش تحقیق، پیمایشی است. جامعه آماری مورد بررسی، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال است. پرسشنامه پس از بررسی روایی به شیوه توافق داوران و پایایی با روش بازآزمایی از طریق آزمون ویلکاکسون در دو اندازه گیری که تفاوت معناداری دیده نشده است، در بین 440 دانشجو اجرا شده است. انتخاب نمونه با تلفیق نمونه گیری، طبقه بندی نامتناسب و تصادفی ساده صورت گرفته است. جهت بررسی نحوه گذران اوقات فراغت با پایگاه اقتصادی مختلف، از آزمون ناپارامتریک Hکراسکال والیس استفاده شده است. نتایج حاکی از آنست که میانگین فعالیت های گوش دادن به رادیو، مطالعه روزنامه، استفاده از اینترنت، صحبت با اعضای خانواده، رفتن به اماکن ورزشی، اماکن مذهبی و موزه، بر حسب پایگاه اقتصادی دانشجویان، تفاوت معناداری ندارند، اما سایر فعالیت های فراغتی با طبقه اقتصادی افراد مورد مطالعه رابطه معناداری داشته اند.
    کلیدواژگان: نحوه گذران اوقات فراغت، الگوهای فراغتی، پایگاه اقتصادی، ذائقه فراغتی، فراغت های عامه پسند
  • عباس عموری صفحه 107
    در این مقاله مطالعه موردی حکم اعدام و حکم سنگسار خانم سکینه محمدی آشتیانی براساس خوانش مخاطب از منظر مطالعات فرهنگی و رسانه، در اینترنت و در سایت‎های خبری مجازی به عنوان یک رسانه عمومی، قابل دسترس و قابل بهره‎برداری توسط عامه مردم در قالب شبکه‎ای از گفت‎وگو بدون ترس از دیده شدن انجام شده است. این مطالعه از این جهت مهم و ضروری است که گروه های حاشیه ای خود را در معرض دیده شدن قرار می دهند، بدون ترس از این‎که مورد شناسایی قرار گیرند.
    در این مقاله نویسندگان به سه نوع خوانش از سوی خوانش‎گران براساس نظریه استوارت هال دست یافته‎اند. دسته اول قرائت مرجح دارند و از رویکرد جهانی‎سازی و هیاهوهای تبلیغاتی قدرت های غربی، با هدف دفاع از ساختار و نظام ج.ا.ا به این موضوع نگاه کرده و بر اساس این دیدگاه به اظهار نظر پرداخته اند، دسته دوم قرائت بینابینی و مصالحه ای، به معنی هم این که باید حکم را جاری کرد، هم نباید سنگسار کرد یا چنان چه اولیاءدم ببخشند و از حق خود بگذرند ایشان باید آزاد شود، به اظهار نظر پرداخته اند و دسته سوم؛ قرائت تخالفی از حکم دارند و با رویکرد فمینسمی و دفاع از حقوق زنان با هر جرمی به اظهار نظر پرداخته اند.
    کلیدواژگان: مطالعات فرهنگی و رسانه، فضای مجازی، نظریه استوارت هال، مطالعه موردی، حکم سنگسار، سکینه محمدی آشتیان
  • الهه فرزعلیان صفحه 129
    هیات ها در وهله اول فضایی قدسی محسوب می شوند که حضور در آنها واجد کارکردهای چندگانه ای برای مشارکت-کنندگان است، اما در کنار این وجه قدسی، می توان کارکردهایی اجتماعی نیز برای آن ها متصور شد. یکی از ویژگی های هیاتهای مذهبی، به عنوان مهمترین کانون برای انجام مناسک مذهبی، آمیختگی آن با حیات اجتماعی فرهنگی و اخلاقی مومنان است، از این رو ابزار مهمی در جهت بازنمایی حیات مذهبی فرهنگی و حتی اقتصادی آنان به شمار می-رود. وقوع انقلاب اسلامی آغاز تحول نگرشی و سبک زندگی در میان مردم بوده که فهم آنان از عناصر اصلی مناسک دینی و عزاداری را متحول و خود این مناسک را با تغییرات محتوایی و صوری بسیاری مواجه نموده است، به گونه ای که از اواخر دهه 70 اشکال جدید هیات های دینی و مداحی گسترش یافتند که ساختار و عناصر هویتی آنها با انواع سنتی تفاوت بسیار دارد. دراین پژوهش با استفاده از روش کیفی، به بررسی جلسات مذهبی زنانه اعم از جشنها و عزاداری ها و جلسات قران پرداخته ایم و روند تغییر این جلسات را در دوران بعد از انقلاب تا کنون مورد تحقیق قرار داده ایم. حاصل این بررسی عبارت است از اینکه تعداد جلسات عزاداری زنانه کمتر شده، ولی تعداد جشنها به نسبت گذشته در مقایسه با عزاداری ها افزایش یافته است، همچنین مباحث معرفتی بیشتر از احکام در این مجالس مطرح می شود؛ در ضمن جوانان کمتری نسبت به گذشته در این مجالس شرکت می کنند. در این میان ورود مدرنیسم به ایران و همچنین بعضی سیاستهای دولتی اثر گذار بوده اند.
    کلیدواژگان: هیات های مذهبی زنان، مناسک دینی، هیاتهای سنتی
  • جمال محمدی صفحه 147
    موضوع این پژوهش مرور انتقادی انواع مفهوم پردازی تلویزیون، به مثابه یکی از اشکال عمده فرهنگ عامه در مطالعات فرهنگی است. قصد این کار علاوه بر مکشوف ساختن وجوه مشترک این رویکردها و نیز وجوه افتراق آنها با رویکردهای بیرون از مطالعات فرهنگی، صورتبندی رویکردی نظری-روش شناختی به منظور تاملی انتقادی در برخی مجموعه های تلویزیونی در ایران است. از همین رو، پس از نقد و بررسی آرای محققانی چون مورلی، آین انگ، هابسون، لیبز و کاتز در مطالعه تلویزیون، تلاش شده است تا یافته های پژوهش هایی که از همین منظر درباره برخی مجموعه های تلویزیونی در ایران انجام شده با هم مقایسه و تفسیر شود. نتیجه تحقیق نشان می دهد که مجموعه های تلویزیونی بررسی شده بر مبنای یک سری دال های محوری در جهت پیکره بندی گفتمان خاصی ساخته شده اند.
    کلیدواژگان: خوانش مرجح، ترکیب بندی گفتمانی، دسترسی گفتمانی، چارچوب فرهنگی، فرهنگ عامه، مخاطبان
|
  • Nader Amiri, Arash Rezapour Page 1
    In recent decades, the concept of space has been converted into oneof the most complicated and polemical concepts in Humanities.Doubtlessly, Lefebvre’s research program and intellectual-artisticactivities have had a great effect on concept-processing of space andincreasing polemical discussion around it.In this paper, we have tried to describe the concept of space andits production processes in modern societies by analyzing Lefebvre’sresearch program and intellectual-artistic roots.
    Keywords: Henri Lefebvre, Space Production, Urban Order, Everyday Life, the Method of Capitalistic Production, Triplet Dialectic
  • Hassan Bashir, Kazem Moazen Page 19
    Virtual space has prepared an especial possibility for propaganda and diffusion ofmarginally small groups’ beliefs such as anti-religious flows. In this case, attemptingfor cognition and observation is an essential step to codify desirable policies in thevirtual space arena.This paper is trying to reply to these questions: 1. How is the range and qualitiesof websites activities and Persian -Language Websites. 2. What are their emphaticbases and usable tactics? We will reply to these questions by using two methodsthecomponents of website evaluation and qualitative content analysis.The findings of analysis and evaluation section from twelve selected websites andweblogs suggest that the most anti-religious websites have following traits: usingwriting validity instead of author validity, largely weak designing, sloppy subject,to be combinational, to be privative, disinclination to writing date, the dominanceof radical, liberal and un-colloquial atmosphere, few audiences, to be political,published base instead of being productive.The findings in qualitative content analysis section shows seven basic axes, twentyfour trivial emphatic axes, fourteen tactics, and five general aims and functionsthat can be useful and effective for cultural activists and superseding contentproduction.We can divide mentioned websites into two general categories based on contentcomponents: 1. Saying Lack of God generally, advocating democracy and republicity;2.Criticizing Islam and Muslims as superstition obviation, not to insult to God, notto advocate the other religions, and advocating of Monarchy.
    Keywords: Virtual Space, Weblog, anti, religious flow, website Analysis, qualitative content analysis, Web, site
  • A. Bicharanlou, A.A. Pour Ezzat, M. Amiri, A. Gholipour Page 43
    In this paper, we have explained un-neutrality and un-clarity of languagein social communications by description of the important andbasic role of language in human communications. The role and functionof language used in mass media is doubled by expansion andsocial effects of such communications.Media represent the realities, so produced meaning by representationprocessing is definitely different to reality. In this process, Mediais not neutral; rather media representation is mixed to powerrelations. Here upon, in order to prevent media deviation, a conceptnamed “linguistic justice” is proposed and described to be actionbase of mass media. The authors have had an analytic look to interdisciplinaryliterature in the fields of critical linguistics, social linguistics,political philosophy and communications sciences to describethe concept of “linguistic justice” as a forepart and a plat to realizesocial justice in the society.
    Keywords: Linguistic Justice, Media, Lingual Hegemony, Linguistic Policy making
  • Azam Khatibi Page 65
    This paper studies popular culture emphasizing on back-cars writings.The aims are cognition of popular culture through back-cars writingsand determination of religious, emotional, literary elements andeveryday life issues applied in these writings.Theoretical framework used in this article is a combination ofsociological approaches and anthropological theories.Observation is the way we used to gather our samples by, and weobserved 300 back-cars writings. The methodology was qualitativecontent analysis.The findings showed the most emotional elements were about soulmate (11.33 percent), the most literary elements were comic (13.32percent), the most religious elements were anecdotal and about Quran(12.32), and everyday issues were about 12 percent.
    Keywords: Popular Culture, back, cars writings, Folklore, Tradition
  • Ehsan Rahmani Khalili Page 85
    The Changes occurred in the construction of economic and labor market, changed thenature of leisure. Industrialization growth based on capitalism made attitude changedto leisure time different from the ancient and pre-capitalist society. So, leisure time isa favorable context for personality growth and preferment, and on the other hand, itcan be an appropriate field for high-risk behaviors, moral deviance and criminalitiesout breaking. Improper leisure pattern can make especially the young people far fromsocial accepted frameworks and cause this group to be harmed.The main questions considered in this paper are consisting of: 1. what kinds of activitiesdo the students- Islamic Azad University North Tehran Branch’ Students- do more intheir leisure time? 2. Is there any significant difference between the ways studentsspend their leisure time in different economic status?The method used in this article is a descriptive- Comparative one and we gatheredour samples by survey study. The statistical society we have studied on is Islamic AzadUniversity North Tehran Branch’ Students. 440 students replied to our questionnaireafter its validity study by referees’ agreement and reliability by re-examination methodthrough Wilcoxon test without showing any significant difference. Selection of sampleswas done by sampling conflation, improper stratified sampling and simple randomsampling.To examine how to spend leisure time by different economic status’ students, we usednon-parametrical H test of Kraskal Wallis. The findings included that the average rate oflistening to radio, reading newspapers, surfing the internet, talking to family members,go to sports clubs, religious sites and museums, didn’t show any significant differencebased on different economic status, but the other activities had significant differencebased on different economic status.
    Keywords: How to spend leisure time, leisure patterns, economical status, leisure taste, popular
  • Abbas Amouri Page 107
    In this paper, we have a case study about death warrant and stonedwarrant of “Sakineh Mohammadi Ashtiani”. We did this researchbased on audiences’ reading from the view point of cultural studiesand media through internet and news virtual websites accessible andexploitable by public in the network format. The discussions have donewhile people didn’t have any fear to be seen. This study is essentialand important, because marginal groups can be seen not to be afraidof identification.In this article, we attained three kinds of audiences’ reading based onStuart Hall’s theory. The first group had preferred reading. They lookedat this issue through globalization approach and western power’scommotion propaganda. They advocated construction of IslamicRepublic system and said their assessment based on this viewpoint. Thesecond group had negotiational reading that meant warrant had to bedone, but not stoned warrant. They believed if slain’s family condonedher crime, she should be assoiled. And the third group had oppositionalreading through feminism approach and advocated women’s readingdespite every crime they committed.
    Keywords: Cultural Studies, Media, Virtual Space, Stuart Hall's Theory, Case Study, stoned warrant, Sakineh Mohammadi Ashtiani
  • Elahe Farzalian Page 129
    In the first occasion, religious ceremonies are considered sacred spaces which havemultiple functions for the participants, but besides this sacred form we can imaginesocial functions for them. One of the characteristics of religious cere-monies- as amain club for doing religious rituals- is their mixing to the believers’ social-culturaland moral lives, so it is an important tool to represent their religious- cultural liveseven their economical lives.After Islamic Revolution, Iranian people had an evolution in their attitude andlifestyle that changed their apprehension of basic religious rituals and mourningelements and these rituals changed a lot in form and content. Since late decade 70,some new forms of religious corps and eulogies outspread, which their construc-tiveand identical elements had a lot of differences with traditional ones.In this study, we investigated in women’s religious ceremonies such as celebrations,mourning ceremonies and Quran reading sessions and evaluated the changingflow of these ceremonies after revolution up to now.The findings show numbers of women’s mourning ceremonies have decreased,but the number of celebrations have been increased. Also, epistemic discourses discussedmore than religious commandments. In addition, young people participatein these ceremonies less than previous times. In this case, the importation ofmodernism to Iran and some states’ policies affected on.
    Keywords: Women's Religious Ceremonies, Religious Rituals, Traditional Ceremonies
  • Jamal Mohamadi Page 147
    The topic of this article is a critical review of all kinds of TV conceptprocessing as a main form of popular culture discussed in culturalstudies. The aim is to detect common elements of these approachesand their dissociations with the other approaches out of culturalstudies, as well as formation a theoretical- methodological approachto contemplate in Iranian soap operas critically.Accordingly, we have tried to interpret researches findings done onsoap operas in Iran from this viewpoint comparatively by analyzingresearchers’ opinions such as Morley, Aine Ang, Hobson, Libse and katsin TV studies. The findings show the evaluated soap operas have beenconstructed based on some main signifiers to articulate a distinctivediscourse.
    Keywords: Preferred reading, discursive articulation, discursive access, cultural framework, popular culture, audiences