فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 53 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خواجویی، سیمین صالحی نژاد، لیلا احمدیان * صفحات 7-21
    مقدمه

    با توسعه به کارگیری سیستم های اطلاعات بهداشتی و با توجه به نقش بسیار مهم این سیستم ها در ارتقاء کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران و سلامت آن ها، ارزیابی مداوم این سیستم ها ضروری می باشد. این مطالعه با هدف بررسی پژوهش های انجام شده برای ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی در ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک مرور ساختار یافته است که در آن منابع فارسی مرتبط با هدف تحقیق از فروردین ماه 1380 تا شهریور ماه 1391 از پایگاهایSID، Magiran، Iranmedex بازیابی گردیدند. در این مطالعه از 727 مقاله بازیابی شده در نهایت 36 مقاله مرتبط شناخته شد و توسط نویسندگان مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد که در 50 درصد مقالات از ابزار پرسشنامه برای ارزیابی سیستم ها استفاده شده بود که در 42 درصد موارد پرسشنامه ها میان افراد توزیع شده بود. در 50 درصد مقالات هم پژوهشگران از طریق مصاحبه، مشاهده و مطالعه اسناد و پرونده ها اطلاعات موجود را جمع آوری کرده بودند. همچنین مرحله ارزیابی در تمامی مطالعات انجام شده پایانی و روش بررسی به جز در یک مقاله، از نوع کمی بود.

    نتیجه گیری

    توسعه و ارتقاء سیستم های اطلاعاتی نیاز مند به کارگیری ابزارها و روش های متعدد ارزیابی می باشد. با وجود تعدد مطالعات ارزیابی انجام شده در ایران، این مطالعات از تعداد محدودی از ابزارها و روش های موجود استفاده نموده اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سیستم اطلاعات بیمارستان، سیستم های اطلاعات سلامت
  • رویا پورنقی، فهیمه باب الحوائجی، علیرضا قراگوزلو، نجلا حریری صفحات 22-35
    مقدمه
    با توجه به مشکلات کاربران کتابخانه ها در جستجو و یافتن مکان منابع موجود در کتابخانه و عدم آشنائی آن ها با نظام های رده بندی، این تحقیق با هدف کلی ارایه مدل پیشنهادی بازنمایی مکانی مجموعه منابع کتابخانه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(جی آی اس) و هدف فرعی به کارگیری جی آی اس در بازنمایی مکانی مجموعه منابع کتابخانه در سطح قفسه، انجام شده است.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر تلفیقی از روش پیمایشی- توصیفی و روش طراحی سیستم است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از روش پیمایشی-توصیفی و برای پیاده سازی و ورود اطلاعات و داده ها به نرم افزار آرک جی آی اس و همچنین تحلیل داده ها و نمایش نتایج بر روی نقشه های طبقات کتابخانه از روش طراحی سیستم استفاده شد و طراحی پایگاه اطلاعات مکانی با استفاده از منابع و نقشه ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به عنوان نمونه موردی انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در هنگام جستجوی منابع در پایگاه اطلاعات مکانی ایجاد شده، مکان منبع جستجو شده بر روی نقشه طبقات کتابخانه در سطح طبقه، بخش و قفسه قابل مشاهده است. در نهایت با استفاده از یافته های تحقیق مدل پیشنهادی بازنمایی مکانی مجموعه منابع کتابخانه با استفاده از جی آی اس، بر اساس واقعیت اجرایی مراحل مختلف پژوهش ترسیم گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از این مدل به کاربران در تعیین مکان دقیق منابع کتابخانه کمک می کند و در نتیجه موجب صرفه جویی در وقت آن ها می شود. همچنین کاربران می توانند دسترس پذیری منابع (در شکل های مختلف آن ها، و در مکان های مختلف کتابخانه) را تنها با نشستن در پای رایانه دریابند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، بازنمایی مکانی منابع، کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، کتابخانه های دانشگاهی
  • عادل آذر، محمد ولی پور خطیر، عباس مقبل باعرض، یحیی حساس یگانه صفحات 36-46
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سرمایه گذاری در توسعه نظام سلامت و تاثیر آن بر افزایش بهره وری نیروی کار و تولید، تخصیص بهینه منابع در این حوزه و به تبع آن، ارزیابی عملکرد بیمارستان ها که اصلی ترین واحد عملیاتی این بخش هستند، بسیار حائز اهمیت است. هدف این تحقیق ارزیابی کارایی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از تحلیل پوششی داده ها می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و ماهیتا پیمایشی-توصیفی است. در این مقاله کارایی نسبی 22 بیمارستان طی سالهای 1388 تا 1390 مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور از تکنیک تحلیل پوششی داده ها، فرم پوششی و با ماهیت ورودی با فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس، استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از منابع مستندات علمی و داده های مربوط به شاخص های ورودی و خروجی نیز از معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع دانشگاه علوم پزشکی تهران جمع آوری و از نرم افزار DEA Solver برای تحلیل استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین کارایی بیمارستان ها، طی سال های 1388 تا 1390 به ترتیب 0.865، 0.859 و 0.870 بوده و 63 درصد بیمارستان ها از بازدهی به مقیاس ثابت، 27 درصد بیمارستان ها از بازدهی به مقیاس کاهشی و 10 درصد بیمارستان ها از بازدهی به مقیاس افزایشی برخوردار بودند، بنابراین 90 درصد بیمارستان های مورد بررسی، قابلیت توسعه بیش از میزان فعلی را ندارند. در این مطالعه میزان ورودی هدف، برای بیمارستان های ناکارا جهت رسیدن به مرز کارایی و میزان صرفه جویی منابع نیز تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    با اجرای این تحقیق، می توان ضمن معرفی الگوهای عملکردی به مدیران عالی بخش سلامت، امکان برنامه ریزی دقیق تر برای توسعه ظرفیت خدمات بهداشتی درمانی و صرفه جویی در منابع را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: کارایی بیمارستان، ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها
  • سیما عجمی، سعیده کتابی صفحات 47-57
    مقدمه
    یکی از عناصر مهم در چرخه آموزش، پایش و ارزشیابی محتوای دروس به منظور اطمینان از طراحی آن ها بر مبنای نیازهای به روز و واقعی دانشجویان است. نتایج این ارزشیابی می تواند تعیین کننده نوع اقدامات اصلاحی مورد نیاز باشد. بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه ی دو روش قدیمی و جدید آموزش درس ‹‹ سمینار تحقیق›› کارشناسی ارشد رشته آموزش مدارک پزشکی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش کاربردی و از دسته مطالعات مداخله ای-آموزشی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دوره کارشناسی ارشد رشته آموزش مدارک پزشکی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی اصفهان در سال های 1389-1388بود ابزار جمع آوری داده فرم های ماتریسی ارزش دهی مقایسات زوجی به معیارها و روش جمع آوری اطلاعات از طریق شرکت در جلساتی بود که هر دو گروه در آن شرکت داشتند. که داده ها پس از اجرای مداخله، بعد از 6 ماه جمع آوری شد. در این فرم های ماتریسی با توجه به میزان برتری هر مورد نسبت به مورد دیگر مقایسات زوجی انجام شد و امتیازی از 1تا 9 (1 کاملا یکسان، 2 برتری ضعیف، 5 برتری متوسط، 7 برتری قوی، 9 برتری کاملا قوی) به آن ها داده شد. سپس میانگین نمره بدست آمده از فرم های ماتریسی وارد ماتریس های مقایسات زوجی شدند. برای وزن دهی به فاکتورها ماتریس های به دست آمده از مقایسات زوجی وارد نرم افزار شد و وزن نسبی و درجه اهمیت آن ها به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار Expert Choice ویرایش نهم) این نرم افزار یک نرم افزار تصمیم گیری چند معیاره است و برای تحلیل داده های فرآیند سلسله مراتبی به کار می رود.) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که محتوا و روش تدریس جدید، هم از جنبه کاربرد برای دانشجو در طول تحصیل و هم تولید دانش نسبت به محتوا و روش تدریس قدیمی، دارای رتبه بالاتری است.
    نتیجه گیری
    آموزش با هدف ایجاد تغییر به منظور رفع نیاز انجام می شود و با توجه به اینکه در شرایط زندگی امروز، نیازهای جامعه در حال تغییر دائمی هستند چنین توصیه شده که دانشگاه ها نیز باید بطور منظم محتوای دروس آموزشی خود را اصلاح نمایند.
    کلیدواژگان: روش تدریس، ارزشیابی، محتوای درس، فرایند سلسله مراتبی
  • حکیمه عامری، سمیه علیزاده*، اکبر برزگری صفحات 58-72
    مقدمه

    بروز دیابت در ده سال اخیر در سطح جهان دو برابر شده است. حدود 200 میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند و سالانه شیوع دیابت در جهان حدود شش درصد افزایش می یابد. بیش از دو میلیون نفر در ایران به این بیماری مبتلا هستند. در این تحقیق به بررسی ارتباط بین عوارض مشاهده شده در بیماران دیابتی نوع دو و برخی ویژگی های آن ها از قبیل میزان قند خون، فشار خون، سن و سابقه خانوادگی بیماران می پردازیم. هدف این مطالعه، پیش بینی عوارض بیماران بر اساس علائم مشاهده شده در آن ها است.

    روش کار

    داده های مورد نیاز برای این تحقیق از پرونده های سال 1388 مرکز دیابت استان گلستان جمع آوری شده است. تعداد پرونده های اولیه بیماران 856 رکورد بود. در این مقاله مدل جدیدی بر اساس متدولوژی استاندارد CRISP ارائه شده است. در بخش مدل سازی از دو روش شناخته شده در داده کاوی به نام های درخت تصمیم C5.0 و شبکه عصبی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Celementine 12.0 استفاده شده است.

    یافته ها

    در این تحقیق برای اولین بار احتمال بروز عوارض میکروواسکولار، ماکروواسکولار و یا هر دو نوع عارضه در بیماران و ویژگی های تاثیرگذار بر آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از داده کاوی و روش های آن تعیین شده است که متغیر های فشار خون بالا، سن و سابقه خانوادگی در عوارض مشاهده شده بیشترین تاثیر را داشته اند. به کمک درخت تصمیم ایجاد شده، قوانینی استخراج شده اند که می تواند به عنوان الگویی برای پیش بینی وضعیت بیماران و احتمال بروز عوارض در آن ها استفاده شود. صحت مدل ایجاد شده بر روی داده های مورد استفاده در درخت تصمیم C5.0، 89.74 درصد و در شبکه عصبی مصنوعی 51.28 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به روش های استفاده شده، بالاترین دقت با استفاده از الگوریتم C5.0 به دست آمده است. بیشترین عوامل تاثیرگذار بر بروز عوارض شناسایی شدند. با توجه به قوانین ایجاد شده برای یک نمونه جدید با ویژگی های مشخص، می توان پیش بینی کرد بیمار احتمالا دچار چه نوع عارضه ای خواهد شد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، عوارض دیابت، داده کاوی، الگوریتم C 5، 0، شبکه عصبی
  • هاجر معمایی، محمد تقی امینی، حسین درگاهی، محمدرضا مشایخ، محمد جانبزرگی * صفحات 73-84
    مقدمه

    تفکر استراتژیک در استمرار بقا و پیشرفت در محیط متغیر و پویای امروزی نقش بسیار مهمی را بازی می نماید. تفکر استراتژیک ابزاری است که به مدیران کمک می کند تا فرصت های جدید را خلق نمایند. هدف اصلی تحقیق حاضر، سنجش تطابق تفکر استراتژیک سازمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، با مولفه های مدل گلدمن که شامل تفکر مفهومی، تفکر سیستمی، فرصت طلبی هوشمندانه و آینده نگری می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد، و از نظر اهداف جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، مدیران ارشد ستادی دانشگاه با حجم نمونه 97 نفری که طبق مدل گلدمن (2005) تفکر حاکم بر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ارزیابی شد. برای تحلیل نتایج، پس از استخراج داده های جمع آوری شده از پرسشنامه استانداردی با ضریب آلفای کرونباخ0.83 به کمک نرم افزارSPSS18، و از طریق آزمون t تک نمونه و آزمون فریدمن به عنوان آمار استنباطی،و جدول فراوانی و نمودار ستونی برای آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون ها این نتیجه را تایید کردند که کلیه مولفه های مدل در سازمان اجرا شده است و ترتیب مولفه ها با توجه به آزمون فریدمن به ترتیب تفکر سیستمی، تفکر مفهومی، آینده نگری و فرصت طلبی هوشمندانه می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر این مساله است که مدیران دانشگاه درحدخوبی پایبند به تفکر استراتژیک هستند. تفکر سیستمی بالاترین کاربرد را در این سازمان دارد و کمترین کاربرد در زمینه فرصت طلبی هوشمندانه است..

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدل گلدمن، مدیران ستادی
  • عارفه موسوی، سعید آصف زاده، احمدرضا رئیسی صفحات 85-98
    مقدمه
    تا کنون بیشتر شکایت های ناشی از قصور پزشکی، بخش های بیهوشی و جراحی را نشانه رفته اند. بنابراین یک نظام کارآمد و اثربخش مدیریت ریسک جهت شناسایی نقایص سیستمی و ارتقای ایمنی بیمار ضروریست. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مدیریت ریسک بیهوشی - جراحی و تحلیل علل ریشه ای وقایع در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش کار
    ابزار گرد آوری اطلاعات چک لیست استاندارد مو سسه می باشد. این چک لیست از طریق مشاهده و مصاحبه با پرسنل بیهوشی و جراحی در 46 اتاق عمل در چهار بیمارستان به صورت نمونه، تکمیل گردید. داده ها به و سیله نرم افزارهای، SPSS Excel و Minitab آنالیز و تحلیل علل ریشه ای وقایع با استفاده از نمودار Fish Bone انجام شد.
    یافته ها
    وضعیت کلی مدیریت ریسک بیهوشی - جراحی با کسب میانگین 2.13 متوسط ارزیابی شد و در بیمارستان های مورد مطالعه تفاوت معناداری نشان داد. این بیمارستان ها 45 درصد از استانداردها را محقق ساخته اند. بالاترین میزان رعایت استانداردها با 69 درصد، مربوط به م و لفه «تجهیزات بیهوشی و جراحی» و پایین ترین آن با 11 درصد مربوط به مولفه «آموزش در زمینه مدیریت ریسک» می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش به تدوین لیستی از عوامل منجر به ریسک ها و خطاها در بخش بیهوشی و جراحی منجر شد. نتایج این پژوهش می تواند علاوه بر الگوبرداری در میان بیمارستان ها و انجام مداخلات آموزشی و مدیریتی، به تدوین یک راهنمای بالینی منجر شود و با ابلاغ هماهنگ از سوی سازمان های سیاستگذار، هدف غائی سیستم های بهداشتی درمانی، یعنی ارتقاء ایمنی بیمار و رضایت مصرف کننده را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت ریسک، مراقبت های بیهوشی و جراحی
  • معصومه کیانی، یزدان منصوریان صفحات 99-108
    مقدمه
    تصویر به عنوان یکی از منابع اطلاعاتی غیرمتنی به خصوص در حوزه ی پزشکی نقش مهمی دارد، از آنجایی که حوزه ی سلامت ارتباط مستقیمی با کیفیت زندگی انسان دارد، به کارگیری تصویر در بهبود عملکرد متخصصان پزشکی موثر است. این مطالعه باهدف بررسی بازیابی اطلاعات تصویری حوزه ی سلامت در وب از دیدگاه متخصصان علوم پزشکی انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش کیفی انجام شده است. جامعه مطالعه 25 نفر از متخصصان علوم پایه و علوم-بالینی در17رشته ی تخصصی است. داده ها با کمک مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با متخصصان گردآوری شده است. داده های پژوهش به شیوه ی گراندد تئوری تحلیل شدند.
    یافته ها
    از نظر متخصصان پزشکی، دلایلی چون کاربردهای آموزشی، پژوهشی و درمانی تصاویر، نقش ابزاری و آموزشی تصاویر، مزایای بازیابی تصاویر، اهمیت و ویژگی های خاص تصاویر پزشکی، و انگیزه هایی چون علائق شخصی، آموزشی و پژوهشی منجر به بازیابی تصاویر پزشکی در وب می شود. کاربران مطالعه، برای بازیابی تصاویر از موتورهای جستجوی عمومی و منابع تخصصی مثل پایگاه های اطلاعاتی پزشکی در وب استفاده می نمایند. روش های بازیابی آن ها شامل تورق، بازیابی تصادفی، جستجوی بی هدف، هدفمند و متنوع می باشد. متخصصان مسائل فردی، سازمانی، سیستمی و فنی را مهمترین مشکلات خود در زمینه ی بازیابی تصاویر پزشکی عنوان کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد بازیابی تصاویر برای متخصصان پزشکی اهمیت دارد و تصویر بهترین نوع اطلاعات در حرفه ی پزشکی است که با وجود مشکلات متعدد در بازیابی تصاویر، متخصصان اقدام به بازیابی تصاویر می نمایند. بهتر است دوره های آموزش مهارت های جستجو و بازیابی تصاویر برای دسترسی و بازیابی بهتر آن ها برگزار شود.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، اطلاعات تصویری، حوزه ی سلامت، متخصصان علوم پزشکی
|
  • R. Khajouei, S. Salehi Nejad, L. Ahmadian Pages 7-21
    Introduction

    With the vast implementation of health information systems، continuous evaluation of these systems، seems to have a key role in the quality improvement of health care provided to patients. The aim of the study was to assess the studies conducted to evaluate health information systems in Iran.

    Methods

    This was a review in which all papers relevant to the research objective were retrieved from SID،Magiran and Iran medex databases، from April 2001 to September 2012. There were 36 out of 727 articles retrieved and then selected as relevant for review by the authors.

    Results

    Questionnaires were used to evaluate the systems in 50 percent of the studies. Questionnaires were distributed among study population in 42 percent of the studies. In 50 percent of the studies the information was collected by means of interviews، observations and the review of patients’ documents and records. With the exception of one study، all studies used quantitative methods and were summative.

    Conclusion

    Evaluation tools and methods are required for developing and optimizing information systems. Although various evaluation studies have been conducted in Iran، only a limited number of evaluation tools and methods are used.

    Keywords: Evaluation, Hospital Information System, Health Information Systems
  • R. Pournaghi, F. Babalhavaeji, Ar Garagozlo, N. Hariri Pages 22-35
    Introduction
    Considering the library users’ difficulty in searching and finding the location of the available sources in the library and their lack of familiarity with the ranking systems، the current study was conducted primarily to propose a model of mapping library collection through geographical information system (GIS)، and، secondarily، to implement it in mapping library collection at the shelf level.
    Methods
    The methodology of the study included a combination of descriptive-analytic and designing system methods. To collect the required data، descriptive-analytic method was used. In order to implement and feed the data، ArcGIS was utilized and for data analysis and presenting the results through the maps of the library floors، the designing system method was applied. The spatial database was designed by means of the sources and the building map of the central library of Tehran University as the case under investigation in the present study.
    Results
    The results revealed that while searching for the source in the created spatial database، the location of the searched sources can be observed on the map of the library floors at the level of the floor، the section، and the shelf. Finally، the findings contributed to proposing a model of mapping library collection through GIS and codifying it based on the practical realities of several research centers.
    Conclusion
    Applying this model would hopefully allow the users to precisely locate the library sources and، thereby، to save their time. Moreover، the users can find access to different forms of the sources located in different parts of the library.
    Keywords: Geographic Information System, Mapping Library Collection, Libraries, information centers, Academic libraries
  • A. Azar, M. Valipour Khatir, A. Moghbel Baerz, Y. Hasas Yeganeh Pages 36-46
    Introduction
    Investing in health systems development، its impact on increasing labor productivity and production، the allocation of resources، and performance evaluation of hospitals، as the main operational unit، is very important. The purpose of this study was to evaluate the efficiency of Tehran University of Medical Sciences hospitals (TUMS) by Data Envelopment Analysis (DEA).
    Methods
    This was an applied descriptive survey. In this study، relative efficiency of 22 hospitals were analyzed between 2009 and 2011. For this purpose، input-oriented DEA technique with the assumption of variable return to the scale was used. The necessary information was extracted from scientific documents، and the data related to input and output indices were collected from Vice Chancellor for Administration and Finance of TUMS. The collected data were then analyzed by DEA Solver.
    Results
    The averages of efficiency in hospitals، during the years 2009-2011، were 0. 865، 0. 859، and 0. 870، respectively. 63 percent of hospitals had constant return to scale، 27 percent had decreasing return to scale and 10 percent of them had increasing return to scale. Therefore، 90 percent of hospitals did not have the capacity to develop beyond the status quo. The amount of input for achieving efficiency and saving resources were also determined in inefficient hospitals.
    Conclusions
    This research introduces a functional pattern to senior managers of the health sector، enabling them to have more accurate planning for capacity development and resource saving.
    Keywords: Hospital efficiency, Performance Evaluation, Data Envelopment Analysis
  • S. Ajami, S. Ketabi Pages 47-57
    Introduction
    One of the important elements in education is monitoring and evaluation of the courses to ensure that their contents are based on the real present and future needs of students. This study aimed to compare Old and New Methods of holding «Research Seminar» in the master program of medical records education. The results can determine the type of corrective actions required.
    Methods
    The population of this applied/educational study included students studying in “Medical Records Education” in both the first and the third periods of the Faculty of Medical Management and Information Sciences in Isfahan during 2009-2010. The data were gathered by means of forms and tables (the validity of which was approved by seeking the related expert opinions) as well as through brain storming in several sessions during six months of intervention. Data analysis was done based on ranking of content and teaching methods (before and after the intervention) and using the Expert Choice software and Analytical Hierarchy Process technique.
    Results
    According to the findings the New Method ranked higher compared with the Old Method with respect to both knowledge production and application for the students.
    Conclusion
    Training should be changed according to learner needs. As in today''s living conditions، community needs are constantly changing; it is recommended that universities and other educational centers regularly improve the content of their teaching courses.
    Keywords: Teaching Method, assessment, course content, hierarchical process
  • H. Ameri, S. Alizadeh, A. Barzegari Pages 58-72
    Introduction

    In the last 10 years The incidence of diabetes has doubled worldwide with annual increasing rate of about 6%. More than 2 million people in Iran are now affected by this disease. The present research deals with the relation between the observed complications of type 2 diabetic patients and some related features like Blood Glucose Level، Blood Pressure، Age، and Family History. The main purpose was to predict the patients’ complications based on the observed signs.

    Methods

    The research data were gathered from 856 patient records related to the 2009’s cases in the Diabetes Center of Golestan province. A new model based on the standard methodology CRISP was developed. In the modeling section، two well-known data mining techniques called C5. 0 decision tree and Neural Network were used. Celementine 12. 0 software was implemented For data analysis.

    Results

    The results of data mining showed that the variables of high blood pressure، age، and family history had the most impact on the observed complications. Based on the created decision tree، some rules have been extracted which can be used as a pattern to predict the probability of occurring these complications in the patients. The accuracy of the C5. 0 model on the data was shown to be 89. 74% and on the Artificial Neural Network was 51. 28%.

    Conclusion

    As the highest accuracy was shown to be achieved using C5. 0 algorithm، according to the created rules، it can be predicted which complication (s) any diabetic patient with new specified features may probably suffer from.

    Keywords: type 2 diabetic, diabetic complications, Data mining, C5.0 Algorithm, Artificial neural network
  • H. Moammai, Mt Amini, H. Dargahi, Mr Mashayekh, M. Janbozorgi Pages 73-84
    Introduction

    Strategic thinking plays a very important role in continuing survival and development in today''s dynamic and changing environments. Strategic thinking is a tool that helps managers creates development plans and new opportunities. This study aimed to evaluate the compliance of strategic thinking with the elements of Goldman model including conceptual thinking، systematic thinking، clever opportunism، and providence.

    Methods

    The statistical population of this descriptive correlation study consisted of 97 senior managers from Tehran University of Medical Sciences. The dominant thinking of the University was assessed based on Goldman’s model of strategic thinking (2005). A standard questionnaire was used for data collection; SPSS 18 was used for the analysis of the data. Moreover، Cronbach alpha coefficient، one sample t-test، Frequency Table، and Column chart were used.

    Results

    The results confirmed that all components of the model had been implemented in the organization in the following sequence: systematic thinking، conceptual thinking، providence، and clever opportunism.

    Conclusion

    According to the findings، managers adhere to a good level of strategic thinking. Systematic thinking and clever opportunism had the highest and lowest applications، respectively.

    Keywords: Strategic Thinking, Goldman Model, Top Management
  • A. Mousavi, S. Asefzadeh, Ar Raeisi Pages 85-98
    Introduction
    Up to the present، the most complaints are about medical malpractice in anesthesia - surgury wards. To identify defects and promot patient safety، an efficient and effective system of risk management is necessary. The aim of this study is to determine anesthesia- surgury risk management and root cause analysis of events in Isfahan University of Medical Sciences hospitals.
    Methods
    A standard structured checklist that has been developed by ECRI institute was applied. The checklists were filled onsite through direct observation and interviews with anesthesia and surgical personnel in 46 operating rooms at 4 hospitals. Data were analyzed by SPSS، Excel and Minitab software. Root causes of events were plotted using Fish Bone diagram.
    Results
    Total means score of anesthesia- surgery risk management status was 2. 13 on the scale of 3 which is at the intermediate level. There was a significant difference between the four hospitals. These hospitals only met 45% of the predetermined standards. The highest compliance with standards (69%) was for «Anesthesia and surgical equipment» while the lowest with 11% was for «Training in risk management».
    Conclusion
    The results of this study developed a list of factors leading to risks and errors in anesthesia - surgical wards. The results can be used in benchmarking hospitals and performing educational and managerial interventions. Also، these results can lead to the development of a clinical guideline that could be mandated by by policymakers to reach the final goal of health care systems، i. e. promotion of patient safety and provision of consumer satisfaction.
    Keywords: Assessment, Risk Management, Anesthesia, Surgical Care
  • M. Kiani, Y. Mansourian Pages 99-108
    Introduction
    The medical image as a source of non-textual information has an important role in the field of medicine. Since the quality of life is directly related to health، employing this type of information is effective in improving the practice of health professionals. This study was aimed to survey medical image retrieval in the Web from the perspective of experts in medical sciences.
    Methods
    This qualitative research study was conducted by means of a semi-structured interview with 25 medical experts. The data were analyzed on the basis of the grounded theory approach.
    Results
    According to experts’ opinion the following reasons were responsible for the retrieval of medical images on the Web: educational، research، and medical applications of images، instrumental and training role of images، benefits، importance and special characteristics of medical images، and motives such as personal، educational and research interests. Participants of this study used non-technical search engines and technical resources such as medical databases to retrieve these images on the Web. Their methods of recovery consist of browsing، accidental retrieval، purposeless and purposeful search، and diverse search. Experts have mentioned individual، organizational، systemic and technical issues as the most important problems in the area of medical image retrieval.
    Conclusion
    The results showed that image retrieval is important for the experts. Despite numerous difficulties in retrieving images، the image is still the best type of information in the medical profession. To improve physicians’ access to and retrieval of medical images، it is recommended to hold training courses for search strategies and retrieval of images.
    Keywords: Information Retrieval, Visual Information, Health Field, Medical Sciences Experts