فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا شیرانی، مجید عباس پور، امیرحسین جاوید، لعبت تقوی صفحه 1
    مسئله ی مهم در مورد منابع آب زیرزمینی، درک ویژگی های حوزه آبریز محلی یا سفره آب، شناخت مواردی که منجر به آلودگی می شوند و مدیریت آن هاست. طی آبان ماه سال 1390 نمونه برداری از تعداد 16 چاه با هدف ارزیابی و شناخت وضعیت کیفی و عوامل تهدید منابع آب زیرزمینی منطقه 14 شهرداری تهران صورت گرفت. فاکتورهای مورد اندازه گیری در چاه های آب شامل پارامترهای فیزیکی (دما، رنگ و بو)، پارامترهای شیمیایی (pH، EC،TSS، TDS)، آنیون ها (NO2،NO3، Cl، SO4،CO3، HCO3)، کاتیون ها (Mg،K، Na)، فلزات سنگین (Pb،Ag، Cd) و MTBE می باشند. در محل نمونه برداری pH، هدایت الکتریکی و دمای آب سنجیده شد. برای اندازه گیری غلظت عناصر جزئی از روش دستگاهی جذب اتمی کوره گرافیتی، غلظت آنیون ها با روش تیتراسیون و پتانسیومتری، غلظت کاتیون ها (Mg با استفاده از تیتراسیون و K، Na با روش شعله سنجی) و اندازه گیری میزان MTBE بوسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی صورت گرفت. نتایج آزمون های آنیونی افزایش نیترات، سولفات و کلراید را در ایستگاه های جنوبی و غربی نشان داد که علت را می توان مرتبط با شیب شمال شرقی به جنوب غربی و همچنین بافت شنی منطقه دانست. افزایش غلظت کاتیون ها در چاه های شرق و شمال شرقی منطقه قابل مشاهده است که در مورد پتاسیم علت افزایش، را می توان به بافت رسی، فاضلاب چاه های جذبی و کود مصرفی در فضای سبز این نواحی مرتبط دانست. کادمیوم نیز تنها فلز سنگینی بود که غلظتش بیش از حد مجاز بود. فعالیت های کشاورزی، فاضلاب های مناطق مسکونی، رواناب های سطحی، بافت فرسوده موجود در نواحی و همچنین ساختار زمین شناسی منطقه، عدم رعایت فاصله مناسب میان چاه های آب با چاه های فاضلاب و زمین های کشاورزی، سبب تشدید اثرات آلایندگی این منابع شده است. چاه های نمونه برداری شده فاقد آلودگیMTBE بودند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، منابع آلاینده، منطقه 14 شهرداری تهران، GIS
  • سعید احسانی، مجید صالحپور، حمید احسانی اردکانی، پویان عباسی مائده* صفحه 19
    بررسی کیفیت آب منطقه ساری موجب مشخص شدن وضعیت موجود آب و مقدار کارایی آن جهت کاربری های مختلف اعم از صنعتی، شهری و کشاورزی خواهد بود. تحقیقات مشابهی نیز در مناطق مختلف کشور در این زمینه انجام شده است. با مطالعه 20 نقطه مختلف نمونه گیری از منایع آب زیر زمینی محدوده مطالعاتی و مشخص کردن نتایج آزمایشات فیزیکی و شیمیایی، مقدار جذب سدیم جهت مشخص شده و نقشه پراکندگی شوری ترسیم گردیده است. سپس با استفاده از شاخص های LSI و RSI خورندگی و رسوب گذار بودن منابع آب زیر زمینی مورد بررسی قرار گرفته است. با محاسبه نسبت جذب سدیم از رابطه معلوم شده نتایج حاکی از عدم کیفیت آب منابع زیر زمینی جهت کشاورزی بوده و در طبقه بندی آبهای شور و خیلی شور قرار گرفته است. همچنین با رسم نقشه پراکندگی شوری محدوده بحرانی مشخص گردید. در بررسی شاخص های LSI و RSI نیز مشخص شد که کلیه یافته های LSI دارای خاصیت رسوب گذاری می باشند. همچنین با رسم نقشه پراکندگی شاخص LSI مشخص می شود که میزان رسوب گذاری در محدوده مرکز مطالعات دارای بیشترین مقدار خواهد بود. آب منطقه مورد مطالعه دارای نسبت جذب سدیم بالا و شوری زیاد همچنین خاصیت رسوب گذاری بوده و موجب تاثیرات نامطلوب بر کشاورزی و صنعت و سلامت افراد خواهد شد. برداشت کمتر از منابع و استفاده از ترکیبات فسفات دار می تواند در جلوگیری از این اثرات کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: شوری، رسوب، ساری، کیفیت
  • رامین سلماسی صفحه 31
    بر اساس گزارش مرکز بهداشت و شکایات اهالی روستای قلندر از توابع شهرستان اهر واقع در استان آذربایجان شرقی، مشکل وجود مقادیر بالای عنصر فلوئور در آب آشامیدنی این روستا وجود دارد. در این راستا، پژوهش حاضر طراحی شده است تا وجود آلودگی آب (و شاید خاک) به فلوئور و منشا این آلودگی را بررسی نماید. به این منظور از آب، خاک و سنگ حوزه نمونه برداری و ویژگی های هدایت الکتریکی، دما و pH نمونه های آب در محل نمونه برداری اندازه گیری شد. در آزمایشگاه تجزیه کاتیون ها و آنیون ها و مقدار فلوئور بر روی نمونه های آب، خاک و سنگ انجام گرفت. همچنین از نمونه های سنگ مقاطع میکروسکوپی تهیه شد و این نمونه ها به روش XRF تجزیه شدند. بر اساس یافته های به دست آمده، تیپ آب در مناطق کم دگرسان شده و آهکی، بی کربنات- کلسیک؛ در روستای قلندر با دگرسانی شدید، سولفاته- سدیک و در بقیه نمونه ها سولفاته- کلسیک است. هم سنجی یافته های به دست آمده با استانداردهای آب آشامیدنی ایران، WHO و EPA نشان داد یون فلوئور و سولفات در برخی نمونه های آب بالاتر از دامنه مجاز قرار دارند. رسم نمودارهای تغییرات غلظت عناصر در نمونه های آب، بین یون های فلوئور، بیکربنات و سدیم تناسب خوبی را نشان داد. حضور کانی های فلوئوردار بیوتیت، هورنبلند و آپاتیت در مطالعه مقاطع میکروسکوپی و وجود مقادیر بالایی از فلوئور در نتایج حاصل از XRF نمونه های سنگ منطقه، منشا آلودگی آب ها به فلوئور را به سنگ های آذرین منطقه نسبت می دهد. بر این اساس در صورت گسترش دگرسانی در سنگ های منطقه، پتانسیل وقوع این آلودگی بسیار بالا است. اندازه گیری مقدار فلوئور در نمونه های خاک برداشت شده، مقدار این یون را در دامنه مجاز نشان داد.
    کلیدواژگان: منابع آب زیرزمینی، تیپ آب، دگرسانی زمین شناختی
  • مرضیه علی خواه اصل، الهام فروتن صفحه 41
    کاربری اراضی، از دیرباز به منظور برنامه ریزی و مدیریت منابع مد نظر قرار گرفته است. تکنیکهای سنجش از دور بهترین وسیله برای استخراج نقشه کاربری اراضی می باشد. لذا در این تحقیق، از تکنیک فازی که یکی از روش های طبقه بندی در سنجش از دور می باشد به منظور تهیه نقشه کاربری اراضی استفاده گردید. منطقه مورد مطالعه، یکی از زیر حوزه های حوزه آبخیز حبله رود است و در این تحقیق، از تصویر ماهواره ایETM+ در سال 2002 استفاده گردید. ماتریس های خطا و ضرایب کاپا نشان می دهد که تفکیک اراضی دیم و مراتع با وضعیت خوب و متوسط، با دقت خوبی صورت پذیرفته است و بیشترین خطای این روش، در مشخص نمودن مرز اراضی زراعی آبی و مراتع فقیر می باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روش فازی، حبله رود، حوزه آبخیز، ضریب کاپا
  • لعبت تقوی، فرهاد دبیری، سبحان طیبی صفحه 49
    اجلاس ریو +20 در حالی از20 ژوئن 2012 (31خرداد ماه1391) آغاز به کار کرد که به دنبال اهدافی مشخص در مسیر توسعه پایدار جهانی بود و با محوریت اقتصاد سبز، توسعه پایدار وحاکمیت بین المللی زیست محیطی مسایل و اهداف مشخصی را دنبال می نمود. این گردهمایی عظیم جهانی روند کاری خود را بر اساس اصول بنیادین عدالت، حاکمیت و توسعه پایدار پایه گذاری کرده و در انتظار مساعدت حاکمان جهانی و اعضای ملل متحد در جهت دستیابی به توسعه نوین پایدار در قرن 21 و حکومت جهانی قانون می باشد. ریو +20 به دنبال تحقق اهدافی همچون: مشارکت در اصول توسعه پایدار، ارزیابی اجرای نتایج اجلاس جهانی توسعه پایدار در بیست سال گذشته، بررسی نتایج بدست آمده، همچنین توجه بر اجرای قوانین ملی و بین المللی زیست محیطی و بررسی اقدامات در جهت دستیابی به اولویت های پایداری و عدالت اجتماعی به منظور رسیدن به توسعه پایدار است. اگرچه می بایست به این نکته توجه نمود که اعضای جامعه جهانی نیز بایستی فراتر از ریو +20 بیندیشند و به دنبال تثبیت یک چارچوب مستحکم در جهت تقویت قواعد بین المللی زیست محیطی و ارایه راهکارهای موثر در چارچوب سیاست زیست محیطی برای آینده جهان باشند. در مقاله حاضر روند شکل گیری و اهداف مد نظر این کنفرانس مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: اجلاس ریو +20، محیط زیست جهانی، حاکمیت بین المللی محیط زیست، توسعه پایدار
  • سجاد شمشیری، حسن دارابی صفحه 59
    اکثر شهرهای ایران در کنار زمین های حاصلخیز و مساعد برای باغ و فعالیت های کشاورزی استقرار دارند؛ بنابراین در حاشیه شهرها باغ و اراضی کشاورزی فراوانی وجود دارد. با گسترش شهرها این اراضی کیفیت روستایی خود را از دست داده اند. تحت این شرایط شکی نیست که برای مناطق با ارزش حاشیه شهرها باید مسئولیت بیشتری احساس شود. از سوی دیگر با افزایش جمعیت شهرها از جمله کرمانشاه و نیاز ساکنین به فضای باز و سبز جهت گذراندن اوقات فراغت و تعاملات اجتماعی، نیاز به توسعه مکان های جدید در زمینه گذران اوقات فراغت در محدوده شهرها به شدت احساس می شود. نقشی که باغات و اراضی کشاورزی از نظر تفرجی و زیبایی شناسی دارند، می توانند از ساخت و ساز در این مناطق جلوگیری کند. در این پژوهش ابتدا به بررسی وضعیت موجود باغ های سراب قنبر، با استفاده از دیدگاه اکولوژی منظر، مکان های استقرار فعالیت ها و کاربری های جدید در باغات مشخص شده است. سپس منطقه از لحاظ بصری پهنه بندی می شود. شناسایی این پهنه ها به منظور اعمال راهکارهای اجرایی در جهت بهبود شرایط کل منطقه و همچنین شامل ویژگی ها، پتانسیل ها و مسایل هر پهنه می باشد. در نهایت این مطالعات همراه با تدوین اهداف طراحی و سازماندهی، به صورت طرح راهبردی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، باغ، تغییر کاربری، حاشیه شهر، طراح محیط، طراحی اکولوژیک
|
  • Zahra Shirani, Majid Abbaspour, Amirhossein Javid, Lobat Taghavi Page 1
    The important issue about groundwater resources includes; understanding the characteristics of the local watershed or aquifer، distinguishing cases leading to their contamination and managing them. In this study، during the October 1390 a total of 16 wells were sampled in order to evaluate and distinguish the quality and menacing agents of district14th، Tehran’s groundwater sources. The concentration of the anions (NO2، NO3، Cl، SO4، CO3 and HCO3)، cations (Mg، K، Na)، and certain heavy elements like Pb، Cd and Ag، as well as other physical parameters (temperature، color and odor)، chemical parameters (pH، EC، TSS، TDS) and MTBE were determined. Factors which were measured on the field were; pH، Electric Conductivity and temperature. The trace elements concentrations were measured by Graphite furnace atomic absorption، anion concentrations by potentiometric and titration method، cation concentrations (Mg by titration method، K and Na by flaming measurement method) and MTBE concentrations were measured by CP-3800 Gas Chromatograph. Anion test results manifested an increase of nitrate، sulfate and chloride concentration in the southern and western stations which can be associated with the region’s south-west to north-east slope، in addition to the sandy texture of the area. The cation pollution of the East and Northeast wells have been manifested and the high increase in the amount of potassium might be related to the clay texture، sewage of the absorption wells and the fertilizers that are used in the parks. Among the heavy metals only cadmium had concentrations more than the standard levels. Agricultural activities، municipal wastewater، surface run-offs، eroded soil texture of the area as well as the geological structure، lack of adequate boundaries in between the drinking and the waste water wells have caused an increase in the contaminating effects of these sources. MTBE contamination was not indicated in any of the wells.
    Keywords: Water quality, pollution sources, district 14th of Tehran, GIS
  • Saeed Ehsani, Majid Salehpour, Hamid Ehsani Ardakani, Poyan Abbasi Page 19
    Assessment of Sari area groundwater can determine the qualification of water and performance of this for different use such as industrial، urban and agriculture. There are similar researches in different area of Iran country for this topic. With study 20 different sampling point of groundwater source for this research are and chemical and physical test result، the sodium absorption ratio determined and salinity dispersion map was drawn. After that with using indexes LSI and RSI corrosion and sedimentation was examined. with calculating SAR، was shown the bad quality of groundwater resource for agriculture and in rating perch in salinity and very salinity. Also with drawing of salinity dispersion map the critical area was shown. In assessment of LSI and RSI specified that all results of LSI are sediment property. As well as sedimentation dispersion map was shown that، there are maximum of sediment in center of study area. The sampling water of research area is with high level of SAR and salinity. Also high sediment can do bad effect on agriculture، industry and human health. Decrease of using resource and use phosphate composite can decrease the effects.
    Keywords: Salinity, Sediment, Sari, quality
  • Ramin Salmasi Page 31
    Higher contents of standard limits of F element in drinking water of Galandar village of Ahar town in East Azarbayjan was reported by health center and people of this village. This study was conducted to evaluate water pollution (and probability soil pollution) to F and probable source of this pollution. For this purpose، from water، soil، and rock of the watershed were sampled and EC، temperature، pH parameters of water were measured in field. Cations and anions analyses and F contents of water، soil، and rock samples were carried out in lab. Also، microscopic sections of rocks were prepared and this samples measured by XRF method. Results showed water type in low-changed and lime was bicarbonate-calcite، in Galandar village with high-changed، sodium-sulphate، and in other samples were sulphate-calcite. Comparing of obtained results with Iran، WHO، and EPA drinking water standards showed F and sulfate ions were higher than permissible limit in some water samples. Diagrams of elements concentrations Fluctuations in water samples، showed high correlation between F، bicarbonate، and Na ions. Appearance of F contain minerals in Biotite، Hornblende، and Apatite minerals in microscopic sections، high contents of F in XRF results، and normative composition of the rock samples، correspond water pollution source of F to metamorphic rocks of this region. Therefore، with high geologic changes in the rocks، pollution potential of this region is high. F contents in the soil samples، showed lower than permissible limit of this element content.
    Keywords: Groundwater resources, water type, geologic change
  • Marzieh Alikhah-Asl, Elham Forootan Page 41
    Land use، has been considered for mapping and resource management for a long time. Remote sensing techniques are useful to produce land use map. In this study، Fuzzy technique; a remote sensing classification method، was applied to produce land use map. The study area was the sub watershed of Hablehrood watershed. In this investigation، ETM+ images acquired in 2002 were applied. The results showed that dry farmlands and range lands with good and moderate condition، were separated by high accuracy. The highest error of Fuzzy method is the determination of the boundaries between irrigated farmlands and poor range lands.
    Keywords: Land use, Fuzzy technique, Hablehrood, Watershed, Kappa coefficient
  • Lobat Taghavi, Farhad Dabiri, Sobhan Tayebi Page 49
    The Rio+20 summit started from June 20، 2012، was looking for specific targets on the path way of global sustainable development، focusing on international environmental issues، green economy and sustainable development، and environmental good governance، etc. This great international gathering had set its working schedule based on fundamental principles of justice، good governance، role of law، and sustainable development، and encouraged the cooperation of world leaders to take a novel approach to achieve sustainable development and execution of global governorship of law in 21st century. The RIO+20 was after the ways and means to achieve the principal goals، such as cooperation on principals of sustainable development، evaluation of activities since the first meeting held 20 years ago، i. e. on 1992، and the experiences gained. Attention was also made to execution of national and international environmental related laws، prioritization of sustainable issues، social justice، in order to achieve sustainable development. The international community must also think beyond Rio+20 and to establish a robust framework for strengthening international environmental rules and provide effective solutions for the future within the context of global environmental policies. The present paper evaluates and studies the formation of this world wide meeting and its consequences.
    Keywords: Rio+20 summit, international environment, International environmental governance, sustainable development
  • Sajjad Shamshiri, Hassan Darabi Page 59
    Most of Iranian cities are located beside productive lands which are proper for gardening and agricultural activities. Therefore, there exist many gardens and farmlands in marginal areas. Development of cities has decreased the rural quality of these lands. Obviously, under these circumstances we must take a more sensitive responsibility for the value of marginal areas. On the other hand, with the increase in population of cities like Kermanshah and in the resident’s demand for green and open spaces for spending leisure times and making social interactions, the need for developing new spaces proper for spending leisure times in marginal areas is strongly felt in the city. The role that gardens and farmlands have in respect of recreation and aesthetic might prevent the acts of construction in these areas. In this study, by applying landscape ecology for establishing new activities and practices, we firstly evaluate the existing condition of gardens in Sarab-e-Ghanbar. Then the region is zonation visually. Identification of these zone is made to implement practical solutions for improving total condition of the region as well as to determine features, potentials and issues related to each zone. Finally, with developing aims for design and organize, these studies are made in the form of a strategic plan.
    Keywords: Landscape ecology, Garden, Land use change, Marginal areas, Environmental designe, Ecological designe