فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 23 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم خدایار صفحه 7
  • ناصرقلی سارلی صفحه 11
    در مطالعات تاریخی و ادبی، دوره بندی ایده ای سامان بخش به شمار می رود که اطلاعات تاریخی- ادبی را در محور درزمانی طبقه بندی می کند اما کاربست آن در تاریخ ادبی، انتقادهایی نیز برانگیخته است.
    این نوشته، به طرح و بررسی نقدهای وارد بر دوره بندی در تاریخ ادبی و بازاندیشی آن می پردازد. مباحث انتقادی مربوط به دوره بندی در دو دسته جای می گیرند: گروهی اصل عمل دوره بندی را زیر سوال می برند و آن را فاقد روایی در مطالعات ادبی می شمارند. دسته ای دیگر از منتقدان، بیش از آن که اعتبار اصل دوره بندی را زیر سوال ببرند، به بازاندیشی و اصلاح کاربرد آن نظر دارند.
    تحمیل چارچوبی ایستا بر پویایی فرهنگی و ادبی، اثر یکسان ساز و تضاد با یگانگی آثار ادبی، آمیختن تاریخ انواع مختلف ادبی، عدم انطباق با واقعیت، یکدستی و انسجام ساختگی انگاره های تغییر و تکامل، مسائل اصطلاحات دوره بندی و توصیف گرهای آن، زمان پریشی، سال ها و قرن های گمشده، نادیده گرفتن فاصله تولید و خوانش ادبی، دور منطقی، نادیده گرفتن گروه های قومی و جنسیتی و تسلط مفاهیم دوره ای بر اندیشه منتقدان ادبی از مهم ترین نقدهایی است که بر ایده دوره بندی و کاربست آن در تاریخ ادبی وارد شده است.
    بازاندیشی دوره بندی نیز علاوه بر این که مبتنی بر یافته های جدید تاریخی و ادبی است و گاه به بازتعریف حدود زمانی دوره ها تمرکز دارد، در چارچوب های مختلفی در جریان است: رویکردهای فمنیستی، توجه به گروه های قومی و نژادی و بازتعریف دوره ادبی بر بنیاد مفاهیم جدید انتقادی.
    کلیدواژه ها: تاریخ ادبی، نظریه تاریخ ادبی، دوره بندی، نقد ادبی، نظریه ادبی.
    کلیدواژگان: تاریخ ادبی، نظریه تاریخ ادبی، دوره بندی، نقد ادبی، نظریه ادبی
  • علیرضا محمدی کله سر صفحه 37
    بسیاری از پژوهش های ادبی، با روش های گوناگون به بررسی و تحلیل یک یا چند متن از متون ادبیات فارسی می پردازند. در این میان نکته ای که چندان مورد توجه قرار نمی گیرد، مساله گزینش متن است؛ چنانکه اغلب آن را به عنوان ماده پژوهش، امری جدا از چهارچوب نظری و روش شناسی تحقیق در نظر می گیرند. این در حالی است که نگاهی جدی و مساله وار به گزینش متن می تواند نتایجی در جهت تقویت وجوه پژوهشی تحقیق به همراه داشته باشد. مقاله حاضر نیز با هدف نشان دادن اهمیت این مساله به عنوان مولفه ای روش شناختی در مطالعات ادبی نگاشته شده است. به نظر می رسد تاکید بر وجوه روش شناختی گزینش متن، در گرو آگاهی پژوهش گر از نسبت متن مورد نظر با دیگر متون و شباهت ها و تفاوت های آنها با یکدیگر است. این تلقی از سویی نشان دهنده ابتناء پژوهش بر آگاهی ها و پیش فرض های محقق، و از سوی دیگر نمایان گر نقش متن و گزینش آن در شکل گیری بنیان های نظری و نتایج تحقیق است.
    کلیدواژگان: متن، نظریه، روش شناسی، تفاوت
  • شیرین پورابراهیم، مریم سادات غیاثیان صفحه 59
    نظریه استعاره شناختی معتقد است که زبان عادی و زبان ادبی، از جهاتی در مفهوم سازی مفاهیم شبیه هم و از جهاتی متفاوتند. مقاله حاضر، در صدد پرداختن به خلاقیت های حافظ در تصور مفهوم عشق در چارچوب این نظریه است. مفهوم عشق در شعر حافظ به کمک راهبردها یا ابزارهای شناختی رایجی چون استعاره، تصویر، مجاز و جاندارپنداری مفهوم سازی می شود، اما به نظر می رسد حافظ شیوه های خلاقانه تری را در استعاره های شعری عشق به کار برده است. به منظور کشف شاخص های تاثیرگذار در مفهوم سازی متفاوت عشق، دو سوال مهم مطرح می شود: مفهوم سازی شعری عشق چه تفاوتی با مفهوم سازی عادی و رایج آن در زبان فارسی دارد؟ و، کدامیک از شاخص های چهار گانه کوچش(2010) در آفرینش خلاقیت استعاری در شعر حافظ نقش پررنگ تری دارد؟ بررسی داده های تحقیق نشان می دهد که عشق در زبان حافظ، مانند زبان های دیگر و مانند زبان فارسی از مفاهیم آتش، سفر، مستی، و غیره به عنوان حوزه مبدا کمک می گیرد. اما مفهوم سازی آن از نظر چهار شاخص گسترش، تفصیل، زیرسوال بردن، و تلفیق، با زبان عادی فرق دارد. به نظر می رسد آنچه باعث می شود زبان شعر، از زبان عادی متمایز شود، کاربرد خلاقانه مفهوم سازی های استعاری، جاندارپنداری، استعاره های تصویری و مجاز مفهومی باشد. همچنین از میان چهار شاخص مطرح در استعاره های مفهومی شعری، تلفیق و تفصیل بیشترین و زیرسوال بردن کمترین کاربرد را داراست.همچنین حافظ از استعاره های تخیلی نو در مفهومسازی عشق بسیار بهره برده است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره تصویری، مجاز مفهومی، شعر حافظ
  • زینب صابرپور صفحه 83
    در این مقاله، رمان رازهای سرزمین من، از حیث نحوه ی بازنمایی شخصیت زنان در آن بررسی شده است. برای این منظور از روش های انتقادی تحلیل گفتمان جهت بررسی متن و نیز از نظریات سیمون دوبووار در باب جنسیت جهت تبیین یافته ها استفاده شده است. تحلیل رمان به این روش، نشان داده است که ویژگی های مهم نحوه ی خاص تصویر زنان در این رمان، یکی تغییر در جفت تقابلی زنانه است؛ به این معنا که دوگانه ی اثیری/ لکاته که هدایت آن را پررنگ کرده، در این جا به دوگانه ی مادر انقلابی/ «نشمه ی سلطنتی» بدل شده است؛ و دیگری، پررنگ کردن نقش سیاسی زنان در انقلاب، تاکید بر اهمیت حضور زنان و نیز اقتدار و روشن بینی و آزاداندیشی سیاسی آن هاست. در این جا ایدئولوژی مستتر در متن، مسئله ی زنان و ارزش داوری ها و پیش فرض های رایج در مورد آن ها را بدل به مسئله ای سیاسی و طبقاتی کرده است و همچنین بر خوانش نویسنده از تاریخ (موضوع اصلی رمان) اثر گذارده است. همچنین نشان داده ایم که استعاره ی سرزمین به مثابه مادر، به شکل ذهنیتی اسطوره ای بر متن حاکم است.
    کلیدواژگان: بازنمایی جنسیت، تحلیل گفتمان انتقادی، ایدئولوژی، رازهای سرزمین من، رضا براهنی
  • سلیمان قادری صفحه 105
    در قلمروی زبان شناسی و شعرشناسی شناختی بهره گیری از ابزار استعاره در کالبدی شدن تجارب بشری همواره مورد توجه بوده است. در این رابطه، اندامهای بدن همواره به عنوان یک حوزه ی مبدا در امر ساختارپردازی استعاری مفاهیمی متنوع در اغلب زبانها لحاظ می شده اند و در این امر از الگوهای فرهنگی هر زبان بهره برده اند. از این رو، پژوهش حاضر به جهت مطالعه ی تعامل میان نظام استعاری زبان، بدن و فرهنگ در زبان فارسی به بررسی پاره ای از استعارات مبتنی بر واژگان اندام های بدنی دل، جگر و چشم پرداخته است. داده های تحقیق از بوستان سعدی که اثری معرف فرهنگ و مشحون از استعارات بدنی است استخراج شده، در چهارچوب نظریات زبانشناسی شناختی تحلیل گردیدند. تحلیل داده ها نشان می دهد که الگوهای فرهنگی برآمده از نظام های فکری مربوط به عرفان و تصوف، طب سنتی و عقاید فرهنگی در مفهوم پردازی استعاری این اندامها در زبان فارسی نقش شایان توجهی داشته اند.
    کلیدواژگان: شعرشناسی شناختی، استعارات بدنی، الگوهای فرهنگی، بوستان
  • علی اکبر باقری خلیلی، منیره محرابی کالی صفحه 125
    نظریه های متعددی در حوزه ی زبان شناسی شناختی مطرح شده که «استعاره ی مفهومی» و «طرح واره ی تصویری» بیش ترین اهمیت را دارند. طرح واره های تصویری ساخت هایی از فرایند شناختی اند که به واسطه ی تجربه های فیزیکی انسان در برخورد با جهان خارج شکل می گیرند و امکان درک و تحلیل مفاهیم انتزاعی را فراهم می آورند. طرح واره-های تصویری گونه های مختلفی دارند، نظیر طرح واره های حرکتی، طرح واره های حجمی، طرح واره های قدرتی؛ و طرح-واره ی چرخشی یا دوری یکی از گونه های طرح واره های حرکتی است که می تواند از انگاشت طبیعی یا قراردادی شکل گرفته باشد. مفاهیم انتزاعی طرح واره های چرخشی در غزل های سعدی را می توان در سه دسته جای داد: 1)طلب 2)شکایت 3)ترک؛ و حافظ را نیز در سه دسته: 1)طلب 2)شکایت 3تسلیم. تحلیل های شناختی حاصل از طرح واره-های چرخشی این دو شاعر عبارتند از: 1.درک سعدی از حرکت زمان، خطی است و فهم حافظ، دایره ای. 2.درک حرکت خطی سعدی بر واقع گرایی و فهم دایره ای حافظ بر آرمان گرایی او دلالت دارد. 3.سعدی به دلیل درک حرکت خطی در گروه انسان های تراژیک جای می گیرد و حافظ به سبب فهم حرکت دایره ای در شمار انسان های حماسی. 4.شکل کاربرد واژگان و ساختارکلی غزل ها، از مرکزگریزی سعدی و مرکزگرایی حافظ حکایت می کنند.
    کلیدواژگان: طرح واره های تصویری، طرح واره ی چرخشی، دایره، سعدی و حافظ شیرازی
  • کاووس حسن‎لی، سیامک نادری صفحه 149
    صادق هدایت از نام دارترین داستان نویسان ایرانی و رمان «بوف کور» مهم ترین نوشته ی اوست. هدایت در حوزه های مختلف جغرافیای تاریخی و اقلیم‎شناسی شهرهای کهن ایران، مطالعات نسبتا گسترده‎ای داشته است که نمود پاره‎ای از این مطالعات را می‎توان آشکارا در برخی از آثار او از جمله «بوف‎کور» دید. تاکنون درباره ی بوف‎کور بسیار نوشته شده است. اما آن چه در این مقاله در کانون توجه قرار گرفته؛ همانندی توصیفات مکان قصه با موقعیت قدیم شهر ری، در سده های سه تا هفت هجری قمری‎ست. انطباق جغرافیای تاریخی ری با توصیفات بوف‎کور که برای نخستین بار به گونه ای مستند در این مقاله صورت پذیرفته؛ نشانه ای دیگر از دقت نظر هدایت در پرداخت داستانی بوف‎کور، و تاییدی‎ست بر این گفته ی او که: «بوف کور، پر از شگرد است و حساب و کتاب دقیق دارد». فضای این داستان به رغم پیچیدگی و بدعت، عناصری از جهان واقعیت را باز می تابد که به بخش مجزایی از ری سده های سه تا هفت هجری قمری نظر دارد. در این مقاله همانندی توصیفات مکانی «بوف‎کور» با جغرافیای تاریخی شهر قدیم ری، بر پایه ی پنج عنصر اصلی: سازه های شهر، ویژگی های مدنی شهر، موقعیت تجاری شهر، توپوگرافی شهر و عناصر فرهنگی و اجتماعی آن، مورد بررسی و بازشناسی دقیق تطبیقی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، بوف‎کور، جغرافیای تاریخی ری، داستان، نقد جامعه‎شناختی داستان
  • مصطفی جلیلی تقویان صفحه 171
    جستجو در آراء معرفت شناسیک متفکرین اسلامی حکایت از آن دارد که شناخت آدمی از سه راه امکان پذیر است: 1- معرفت حسی 2- معرفت عقلی 3- معرفت شهودی. صوفیه معرفت شهودی را بالاتر از دو سطح دیگر می دانند. متکلمین اسلامی از واژه ای مشابه سود می جویند که به، اصطلاح معرفت در نزد صوفیه بسیار نزدیک است. این اصطلاح، «الهام» نام دارد. آیا می توان ادعا کرد عطار نیشابوری به عنوان یک صوفی، صاحب نظریه معرفت شناختی بدیعی باشد که قدما از آن بی بهره بوده اند؟ شفیعی کدکنی بر اساس تفسیر بیتی از عطار چنین باوری دارد. عطار در کتاب الهی نامه چنین می گوید:زبان علم می جوشد چو خورشید زبان مکعرفت گنگ است جاوید شفیعی کدکنی معتقد است در این بیت «زبان علم» یعنی زبانی که روشن و بی ابهام است در حالیکه «زبان معرفت» واجد ابهام است. بر این اساس این دو اصطلاح عطار با دو اصطلاح «زبان ارجاعی» و «زبان عاطفی» ریچاردز، منتقد انگلیسی قابل مقایسه است. در این مقاله نشان داده خواهد شد که:1- شارح محترم بیت عطار را اشتباه معنا کرده اند. 2- این اشتباه مبنای مقایسه ای نامتناسب با آراء ریچاردز شده است 3- اگر بیت عطار مطابق با نظر شارح محترم تفسیر شود ادعای دست یابی عطار به نظریه ای بدیع در حوزه معرفت شناسی منتفی خواهد بود چرا که پیش از او این حوزه شناخته شده بوده است. شرح هر کدام از این موضوعات در مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: زبان علم، زبان معرفت، الهی نامه، شفیعی کدکنی
  • بهنام میرزابابازاده فومشی صفحه 191
    خوشبختانه مدتی است که در نشریات پژوهشی ادبی کشور بخش «نقد» -که غالبا نقد کتاب یا مقاله است- پررنگ شده-است. این حرکت و توجه به نوبه خود درخور تحسین است، اما کافی نیست. نقد را نمی توان به نقد کتاب و بعضا مقاله محدود کرد، چراکه گستره نقد تمامی فعالیت های علمی را شامل می شود. بررسی فعالیت های علمی مانند همایش ها، نشست ها و حتی سخنرانی ها می تواند به نشاط و پویایی در عرصه علمی و پژوهشی کمک شایانی کند. نقد و بررسی همایش های علمی و مجموعه مقالات آن که تاثیر گسترده ای در عرصه پژوهشی دارد می تواند این فعالیت ها را از رخوت و ایستایی برهاند. این نوشتار گامی است هرچند کوچک در این راستا که به نقد و بررسی مجموعه مقالات یکی از همایش های سال های اخیر می پردازد. درباره پدر شعر نو کتاب ها و مقالات متعددی نوشته شده است. از منابعی که در بررسی نیما مفید خواهد بود مجموعه مقالات دومین همایش نیماشناسی است. این مجموعه موضوعات بسیار متنوع و نوآورانه ای را در نیماشناسی دربرمی گیرد. نوشتار پیش رو پس از اشاره به محاسن این مجموعه پربار به بررسی مشکلات آن می پردازد و بر آن است تا از این رهگذر به برخی اشکالات اساسی پژوهش های ادبی اشاره ای کند.
    کلیدواژگان: معرفی و نقد آثار، هدیه نیما به ما شد شعر نو، رمانتیسم اروپا و شعر نوی پارسی، همایش نیما، نیما
|
  • Naser Gholi Sarli Page 11
    In historical and literary studies، periodization is a regulative idea for classifying the literary and historical information in diachronic axis but its application in literary history has been subject to some critiques. This article is to study the critical debates about periodization in literary history and the rethinking of the concept. We can divide these critical debates in two groups: some critics call the very notion into question and refer to as invalid concept. Instead، others engage in rethinking and revising the concept for appropriate application in literary history. Imposition of a static framework on cultural and literary dynamics، averaging effect and contrast with uniqueness of literary works، combining histories of different literary genres، lack of conformity with reality، artificial homogeneity and consistency of change and evolution schemas، problems of terminology and descriptive، anachronism، lost years and centuries، ignoring the distance between literary production and literary reading، logical sequence، ignoring ethnic and gender groups and dominance of period concepts on critical thought are some critiques against periodization and its application in literary history. Rethinking of periodization، being based upon new historical and literary findings and sometimes focusing on redefinition of temporal limits of periods، is current in different frameworks: feminist approaches، according to ethnic and gender groups، and redefinition of literary periods based on new critical concepts. Keywords: literary history، theory of literary history، periodization، literary criticism، literary theory.
    Keywords: literary history, theory of literary history, periodization, literary criticism, literary theory
  • Page 37
    Most of the Persian literary studies investigate one or more text. But in these researches، the problem of selecting the text has usually been neglected. The text، as only a material of the study، and its selecting by author usually is considered without any communication with methodological aspects. However seriously and problematic study in this subject can enhance the research aspects of the investigation. In This article، we are aimed to evaluate the importance of selecting the text as a methodological element instead of the other criteria in the Persian literary researches. It seems that attention to the text as a methodological element is related to researcher’s awareness of the relationship between the selected text and other texts، and their differences and similarities. Indicating the importance of researcher’s information and his assumptions، this view emphasis on the function of the text ant it’s selecting in the results of the study
    Keywords: Text, Theory, Methodology, Difference
  • Page 59
    Cognitive Metaphor theory claims that in conceptualization of different concepts, ordinary and poetic languages are the same in some aspects, though different in other ones. This paper aims to an analysis of creativity of Hafiz in LOVE concept. In Hafiz poetry, LOVE is conceptualized by different, though related, conceptual mechanisms of metaphor, image, personification and metonymy. However, it seems that Hafiz has used more creative mechanisms in the conceptualization of LOVE. To find distinguishing influential factors in LOVE conceptualization, two important questions are raised: what is the difference between common metaphors of LOVE in Persian and those in Hafiz poetry? And among four mechanisms proposed by Kövecses (2010), which one is more influential in artistic creativity and novelty of Hafiz poetry? Close analysis of poems consisting LOVE concept shows that Hafiz language contains the same kind of conceptualization as ordinary languages of Persian and other languages. In other words, LOVE has been conceptualized as FIRE, JOURNEY, RAPTURE, etc. However, its conceptualization is different from that in ordinary language, because the poet has creatively used four poetic mechanisms of extension, elaboration, questioning, and combining which are less frequent in ordinary language. It seems that, as it is predicted by cognitive linguists, what distinguishes literary language from ordinary language is creative use of metaphorical conceptualizations, personification, image metaphors and conceptual metonymies. Besides, among four distinguishing mechanisms, combining and elaboration seems to be the most and questioning is the least effective factor in poetic conceptualization of LOVE. Moreover, Hafiz has used many creative, novel conceptual metaphors of LOVE along with conventional ones.
    Keywords: Conceptual Metaphor, image metaphor, conceptual metonymy, Hafiz Poetry
  • Zainab Saberpour Page 83
    In this essay، the novel Raz''haye Sarzamine Man (The Mysteries of My Land) has been analyzed due to the issues of gender representation، using the critical discourse analysis methods and Simone de Beauvoir''s notion of gender. This، has led to the conclusion that portraying female characters in this novel، has two significant aspects: first، the Transformation of binary opposition of Innocent Girl/Prostitute (Athiry /Lakkateh) that has been illustrated by Hedayat، into Revolutionary Mother/ Royal Prostitute in this novel; and second، the emphasize placed on the political role of women in the Islamic Revolution of Iran، the importance of this role، and the portrayal of these women as powerful، visionary and open mind characters. Here، the hidden ideology of the text، has changed the problem of women and presumptions and judgments about them into a political and class-related one and so، has effected the writer''s concept of the history. It has been shown here also that the metaphor of the homeland as mother has shaded the text in the form of a mythical thought.
    Keywords: Gender Representation, Critical Discourse Analysis, Ideology, Razhaye Sarzamine Man, Reza Baraheni
  • Soleiman Ghaderi Page 105
    In the field of cognitive linguistics and cognitive poetics، researchers have emphasized metaphor’s important role in conceptualizing world experiences. In this respect، body parts have always been considered as a source domain in structuring various concepts in most languages and they’ve been exploiting the cultural models of each language in this deed. So، in order to investigate the interaction between metaphor، body، and culture in Persian، the present study tries to analyze some body-part metaphors including del (heart-stomach)، jegar (liver) and chechm (eye). The data was collected from Sa''di’s Bustan which is the demonstrative of Persian culture and has a great deal of body-parts metaphors. The analysis of the metaphorical expressions was carried out within a theoretical framework based on insights from cognitive linguistics and poetics. The data analyzed shows that Iranian cultural models، derived from Iranian traditional medicine and Persian spiritual belief systems such as the Sufi worldview and Islamic religion are some factors that affect the structure of cross-domain conceptual mappings.
    Keywords: cognitive poetics, cultural models, body, part metaphors, Bustan
  • Monireh Mehrabi Kali Page 125
    Multiple theories are proposed in respect of cognitive linguistics among which، «conceptual metaphor» and «image schema» have the highest importance. image schemas are some structures of cognitive process which are formed because of the physical experience of human in contact to the external world and provide the possibility for understanding and analysis of abstract concepts. Image schema have different species such as، containment Schemas، path Schemas، force Schemas. Cycle Schemas is one of the kinds of image schemas which can be formed by natural or conventional mapping. Abstract concepts of cycle schemas in the poems of Sa’di can be placed in to three categories: 1) request; 2)complaint; 3)desertion. And the abstract concepts of cycle schemas in the poems of Hafez can be placed in to three categories: 1) request; 2)complaint; 3)submission. The cognitive analyses obtained from the cycle schemas of these poets include: 1) sa’di’s understanding of time movement is liner and Hafez’s understanding of it is circular. 2) sa’di’s liner movement understanding indicates to realization and Hafez’s circular understanding indicates to his idealization. 3) Because of liner movement understanding Sa’di is placed in to tragic human-being group and due to circular movement understanding Hafez is regarded as spic human. 4) The form of the vocabularies’application and general structure of the poems indicate to the decentralization of Sa’di and centralization of Hafez.
    Keywords: image schemas, cycle schemas, circle, Sadi, Hafez shirazi
  • Kavoos Hasanli, Siamak Naderi Page 149
    Sadegh Hedayat is one of the most famous Iranian author''s. Novel، «Boof –e- Koor» is the most important posts. His historical geography and climate in various areas of studies has various Iranian cities. These studies can be clear in some of his works، including «Boof –e- Koor». The «Boof –e- Koor» Much has been written about yet. But this focus has been Descriptions similar to situations where old stories in «Boof –e- Koor» Rey، three to seven centuries AH. Applicable Ray Old Town Historical Geography descriptions «Boof –e- Koor» as documented for the first time this has been done A sign of the attention is directed at the payment and confirming the words of his novel «Boof –e- Koor»، is full of techniques، and the book is accurate. «Despite the complexity of the story of The» Boof –e- Koor «and innovative elements of the real world that is reflected back to the severance of the third and seventh centuries AH Ray has… In this paper descriptions of the same place،» Boof –e- Koor«with historical geography Rey، based on five main elements: the structure of the city، and Cultural characteristics of the city، City Brand Positioning، topographic features of civic، social and cultural elements that have been reviewed and adaptive recognition.
    Keywords: Boof – e – koor_historical geography Ray_story_Sadegh hedayat_Sociology inter predation of story