فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 74 (تابستان 1392)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 74 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین زارع، علی اخوان بهبهانی*، مژگان آزادی، ایروان مسعودی اصل صفحه 5

    پژوهش حاضر با هدف ارائه تجربیات کشورهایی که جایگاه مناسبی در سازمان بهداشت جهانی دارند، یا مدل تعرفه ای آنها در کشورمان بسیار رایج بوده، انجام شده است. در ارائه الگو و راهکارها از روش دلفی و نظرات متخصصان استفاده شده و جمع آوری اطلاعات مربوط به ایران و کشورهای دیگر با توجه به قوانین و مقررات و منابع کتابخانه ای تا پایان سال 1390 صورت گرفته است. روش های تعیین تعرفه در این کشورها تحت تاثیر نظام تامین مالی بخش سلامت است. در کشورهایی با رویکرد ترکیبی؛ شیوه خرید خدمت محوریت دارد و تعیین تعرفه ها برعهده انجمن های تخصصی است و دولت نقش نظارتی و اعلام نهایی تعرفه ها را برعهده دارد. در کشورهایی با نظام بی وریژ؛ تمرکز بر بخش دولتی بوده و تعیین تعرفه ها با دریافت نظرات انجمن های تخصصی انجام می شود. در نظام بیسمارکی؛ تمرکز بر صندوق های بیماری است که بیشتر خرید خدمت می کنند. با توجه به وضعیت کشور و بررسی های انجام شده، ساختار، سازمان و مدیریت تعرفه ها به بازبینی اساسی نیاز دارد. ازاین رو ضمن توجه به مشارکت همه گروه های درگیر و با محوریت گروه های ارزش نسبی پیشنهاد می شود، به دلیل گستردگی جغرافیایی کشور و تفاوت محسوس ضریب قیمت مصرف کننده (به ویژه در کالاهای پزشکی) رویکرد منطقه ای در اولویت بعدی قرار گیرد. یافته های این پژوهش می تواند برای ساختار سیاستگذاری شورای عالی بیمه سلامت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعرفه پزشکی، مدل بی وریژ، مدل بیسمارکی، مدل ترکیبی، واحد ارزش
  • محمدرضا ویژه، آزاد رضایی صفحه 35
    با فراگیری اصل نظارت در حقوق عمومی، صیانت از اعتماد عمومی به نمایندگان، دولت حقوقی و اصل برابری همه شهروندان در مقابل قانون، نظارت بر رفتار نمایندگان پارلمان امری بدیهی است. اهمیت روش های نظارت بر رفتار نمایندگان و نقش آن در کارآمدی نهاد نظارت حرفه ای، بیانگر ضرورت توجه قانونگذار به این موضوع است و لازمه آن، معرفی و تحلیل این روش هاست. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که روش های نظارت بر رفتار حرفه ای نمایندگان کدام اند؟ کشورهای پیشگام در این عرصه از روش های اعلام منظم و اتفاقی منافع، محدود بودن نمایندگان در دریافت عایدات خارج از پارلمان و همچنین روش های نظارت غیرمالی از قبیل شکایت مردم از نقض قواعد رفتاری نمایندگان و کنترل نحوه تعامل نمایندگان با لابی ها همراه با توجه به شان و منزلت نمایندگان، استفاده می کنندکه شایسته است نهاد قانونگذاری در کشورمان با عنایت به فرهنگ حقوقی موجود از این روش ها بهره گیرد.
    کلیدواژگان: نمایندگان پارلمان، تعارض منافع، نظارت مالی، نظارت غیرمالی، نظارت بر رفتار حرفه ای نمایندگان
  • علی اصغر بانویی، رضا وفایی یگانه، سیدهادی موسوی نیک، مریم آقانصیری صفحه 75
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر بخش های مختلف اقتصادی بر درآمد خانوارها با رویکرد ماتریس حسابداری اجتماعی است. برای تحلیل از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385 مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و نرم افزار SimSIPSAM بانک جهانی استفاده شده است. نتایج بر مبنای ضرایب فزاینده همه جانبه نشان می دهد که بخش های ساختمان و کشاورزی بیشترین اثر را بر افزایش درآمد خانوارها دارد، درحالی که بخش نفت و گاز طبیعی و بخش آب، برق و گاز بیشترین اثر را بر درآمد شرکت ها دارد. با تجزیه ضرایب فزاینده همه جانبه در چارچوب تحلیل مسیر ساختاری، یافته ها بیانگر تاثیرگذاری بخش کشاورزی از طریق مسیر افزایش درآمد مختلط بر خانوارهاست.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ماتریس حسابداری اجتماعی، تحلیل مسیر ساختاری
  • محمود باقری، مرجان فاضلی صفحه 99
    عواملی چند در قرارداد بیمه موجب شده تا تامین منافع شرکت های بیمه گر که یکی از طرفین قرارداد هستند به آسانی امکان پذیر شود. ساختار پیچیده قرارداد بیمه ای، الحاقی بودن و عدم اطلاعات کافی و مشکلات روان شناختی که بیمه گذاران با آن مواجه اند، از جمله این عوامل محسوب می شود. بنابراین استفاده از بعضی ابزارهای حقوقی به منظور اصلاح این ساختار ناعادلانه اجتناب ناپذیر است. حقوق قراردادهای بیمه با رویکرد حمایتی از مصرف کننده بیمه، مناسب ترین روش برای بازگرداندن تعادل به قرارداد بیمه است. شاید یکی از بهترین نمونه ها «اصول حقوق قراردادهای بیمه اروپا» باشد که برای کشورها قابل اقتباس بوده و طیف وسیعی از تعهدات پیش قراردادی و روابط قراردادی طرفین را پوشش می دهد. استفاده از این اصول در حقوق قراردادهای بیمه در ایران می تواند تضمین کننده منافع چشمگیری برای تامین عدالت معاوضی در این قراردادها باشد. در این مقاله اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر خروج قرارداد بیمه از حالت تعادل قراردادی مورد بررسی قرار گرفته و مهم ترین اصول حاکم بر شیوه برقراری توازن و عدالت در آن تشریح شده است.
    کلیدواژگان: قرارداد بیمه، قرارداد الحاقی، عدم تقارن اطلاعات، نارسایی بازار، حقوق مصرف کننده بیمه، دکترین انتظارات معقول
  • روح الله مهدوی، موسی خوشکلام خسروشاهی صفحه 135
    امروزه یکی از مباحث مهم در همه کشورها فرایند جهانی شدن و جهانی سازی اقتصاد است. در این فرایند، نحوه و ضوابط تجارت کالاهایی بیشتر مورد توجه است که در تجارت بین المللی جایگاه استراتژیکی دارند. حامل های انرژی به خصوص نفت خام از جمله این کالاهاست که لحاظ آن در بین کالاهای سازمان جهانی تجارت مسائل مختلفی را مطرح کرده است. از آنجا که قیمت نفت تحت تاثیر عوامل روانی، عرضه و تقاضا و... است، قرار گرفتن آن در فهرست کالاهای سازمان جهانی تجارت به طور مستقیم و غیرمستقیم بر این عوامل تاثیر می گذارد. اصولی مانند رفتار ملی و محدودیت مقداری به ترتیب به طور مستقیم می تواند بر تقاضا و عرضه نفت خام تاثیرگذار باشد. علاوه بر این موافقت نامه های عمومی تعرفه و تجارت، تجارت خدمات و موانع فنی فرا راه تجارت هم می تواند شرکت های ارائه دهنده خدمات مهندسی را به سمت رقابتی شدن سوق دهد.
    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، بازار نفت خام، اصل رفتار دولت کامله الوداد، اصل رفتار ملی
  • محمدرضا باقری، علی اصغر پورعزت صفحه 165
    خط مشی گذاری از وظایف حاکمیتی به شمار می رود و دانش آن ما را به فعالیت های خرد و کلان دولت در عرصه های مختلف رهنمون می سازد. دانشگاه یکی از این عرصه هاست که به منظور انسان سازی و ترویج فرهنگ، علوم و فنون دارای اهمیت است و باید از جهت شیوه و تعیین الگوی خط مشی به آن توجه شود. چه بسا کاربست الگوی نامناسب در خط مشی گذاری نظام دانشگاهی آن را از اهداف خود دور سازد و حتی مشکلات بیشتری را بر جامعه تحمیل کند. در این میان استفاده از مدل ها یا مدل سازی از جمله تدابیری است که برای شناخت بهتر عوامل و متغیرهای خط مشی گذاری در عرصه دانشگاه ارائه می شود اما میزان موفقیت و کارایی آنها با توجه به وضعیت امروزی مورد تردید است. ازاین رو این مقاله در تلاش است به بررسی خط مشی های وضع موجود بپردازد تا بتواند میزان بهره مندی آنها از مدل های جاری را تعیین کند و سرانجام به الگوی مناسبی دست یابد. یافته های تحقیق نشان می دهد شورای عالی انقلاب فرهنگی که مرجع خط مشی گذاری آموزش عالی است در مجموعه مصوبات خود کم و بیش از همه الگوها استفاده کرده است اما الگوی پیشنهادی این تحقیق (تلفیقی با رویکردی اقتضایی) حاصل ترکیب پنج الگوی سیستمی، فرایندی، عقلایی، جزئی تدریجی و نهادی است که به نظر می رسد بتواند در مقابل نارسایی ها و محدودیت های کاربست مجزای الگوها پاسخ گو و کارگشا باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، مدل های خط مشی گذاری، مهندسی آموزش عالی
|
  • Hossein Zare, Ali Akhavan Behbahani, Mozhgan Azadi, Iravan Masoudi Asl Page 5

    The article aims to present the experiences of the countries having a proper status in the ranking of the World Health Organization or their tariffs models have been frequently used in Iran. Delphi method and opinions of experts have been used for presenting a proper model and solutions. Data collection about Iran and other countries is based on library recourses until the end of 2011. Methods for determination of medical tariffs in these countries are affected by the financing system of the health sector. In countries with an integrative approach، the priority is given to the method of purchasing services، the professional associations are responsible for determination of medical tariffs، and the government has a regulatory role and final announcement of the tariffs. In countries with Beverage model، the focus is on the public sector and the tariffs are determined by receiving opinions of professional associations. In Bismarck model، the focus is on the sickness funds، which mostly purchase services. Regarding the current situation of Iran and based on the research findings، the structure، organization and management of medical tariffs require revising. In determination of medical tariffs، participation of all relevant groups and centrality of relative value units are suggested. Due to the geographical area of Iran and the significant difference in the consumer price index، especially in medical products، the regional approach should be the second priority. The research findings could be used for the structure of policymaking in the Supreme Council of Health Insurance.

    Keywords: Medical Tariffs, Beverage Model, Bismarck Model, Integrative Model, Relative Value Unit, Financing
  • Mohammadreza Vijeh, Azad Rezaei Page 35
    Regarding pervasiveness of the supervision issue in public law، protection of public confidence to representatives، rule of law، and principle of equality of all citizens before the law، it is obvious that the members of the parliament must be supervised. The importance of methods for supervising the conduct of members of parliament and their roles in effectiveness of the professional supervision represents the necessity of the legislative consideration and necessitates introduction and analysis of the methods. The main question of the article is about methods for supervising the professional conduct of members of parliament. The leading countries in the field use regular and occasional declaration of interests، limiting representatives in reception of revenues from out of parliament as well as methods for nonfinancial supervision such as complaints against violations of code of conduct of representatives، control of interaction between representatives and lobbyists، and attention to status of representatives. Iranian legislature should use these methods with regard to the existing legal culture.
    Keywords: Members of Parliament, Conflict of Interests, Financial Supervision, Nonfinancial Supervision, Supervising the Professional Conduct of Representatives
  • Aliasghar Banouyi, Reza Vafaei Yeganeh, Seyed Hadi Mousavi Nik, Maryam Aghanasiri Page 75
    The article aims to examine the effects of various economic sectors on the household income with a social-accounting matrix approach. For this purpose، the SimSIP SAM software of the World Bank (2008) and the accounting matrix of Iranian Parliament Research Centre (2006) have been used. Based on total multipliers، the findings reveal the greatest effects for the construction and agriculture sectors on household income and the greatest effects for the sectors of crude oil، natural gas as well as water، electricity and gas on the company income. By total multiplier decomposition in the framework of structural path analysis، the findings reveal impacts of the agriculture sector through increasing mixed income of households.
    Keywords: Income Distribution, Accounting Matrix, Social Accounting, Structural Path Analysis
  • Mahmoud Bagheri, Marjan Fazeli Page 99
    Several factors in insurance contracts have led to a situation in which the interests of the insurance companies، as a party of the contract، are provided easily. Among these factors are the complex structure of insurance contract، its adhesive nature، and lack of adequate information and psychological problems in the insured. So using some legal strategies for correcting the unjust structure is inevitable. The law of insurance contracts، with an approach to protection of insurance consumers، is the most proper solution for restoring balance to insurance contracts. «The Principles of European Insurance Contract Law» may be one of the best examples، which could be adopted by other countries and covers a wide range of pre-contractual and contractual obligations of the parties. Using these principles in Iranian law of insurance contracts could guarantee numerous benefits for implementing commutative justice in insurance contracts. The article examines the most basic factors affecting contractual imbalance of insurance contracts and explains the principles of how to create balance and justice in these contracts.
    Keywords: Insurance Contract, Adhesion Contract, Information Asymmetry, Market Failure, Rights of Insurance Consumers, Doctrine of Reasonable Expectations
  • Roohollah Mahdavi, Moosa Khoshkalam Khosroshahi Page 135
    Globalization in general and economic globalization in particular is an important issue in all countries. The process focuses more on the criteria of trading goods having strategic status، including energy carriers، especially crude oil which its inclusion in the World Trade Organization has made various issues. Since oil price is influenced by psychological factors and supply and demand، its inclusion in WTO affects directly and indirectly these factors. Supply and demand for crude oil could be directly affected by principles such as national behaviors and constraints. In addition، the General Agreements on Tariffs and Trade (GAT)، the General Agreement on Trade in Services (GATS) and the Agreement on Technical Barriers to Trade (TBT) could direct engineering services companies to being competitive.
    Keywords: World Trade Organization (WTO), Crude Oil Markets, Most, favored, nation Principle
  • Mohammadreza Bagheri, Aliasghar Pourezzat Page 165
    Policymaking is a sovereignty function of the government. Scientific findings of policymaking as a field of study lead us to the micro and macro activities of the government in various areas. Universities are among the areas which are important for their roles in human development and promotion of culture، sciences and technologies and must be considered in determining patterns of policymaking. Using improper patterns in policymaking in universities may divert them from achieving their goals and impose even more difficulties on the society. Using models and modeling is among the measures presented for better understanding of factors and variables of policymaking in universities. But their success and efficiency are questionable in the present situation. The article tries to examine present policies of universities for determining amount of their enjoying benefits of the existing models and presenting a proper model for them. The findings show that the Iranian Supreme Council of Cultural Revolution، as the legal authority of policymaking for high education، has used almost all models. But the article suggests an integrative model (a contingency approach) based on combination of five models، i. e.، systemic، process، rational، incremental and institutional models. Regarding the inadequacies and limitations of using the models separately، it seems that the integrative model could be efficient.
    Keywords: University, Models of Policymaking, High Education Engineering