فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال دهم شماره 4 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدخت سادات احتشامی، حمید عزت پناه، سلیمان عباسی، محمد هادی گیویان راد صفحات 5-14
    مقدمه
    پروتئین های شیر تحت اثر عوامل مختلفی مانند حرارت دادن، اسیدی کردن، افزودن آنزیم و نمک های امولسیون کننده قادر به تشکیل ژل می باشند. در این پژوهش اثر افزودن نمک های تتراسدیم پیروفسفات و تری سدیم سیترات بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و زمان تشکیل لخته آنزیمی شیر بدون چربی حرارت ندیده و حرارت دیده مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    به شیر بدون چربی بازساخته حرارت ندیده و حرارت دیده، نمک های تتراسدیم پیروفسفات و تری سدیم سیترات در غلظت های 2 تا10 میلی مولار به طور جداگانه اضافه شدند. pH، هدایت الکتریکی و کدورت نمونه ها اندازه گیری شد. سپس به نمونه ها آنزیم مایه پنیر جهت تشکیل لخته اضافه گردید. ظرفیت نگهداری آب ژل ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نمک های تتراسدیم پیروفسفات و تری سدیم سیترات سبب افزایش pH و هدایت الکتریکی و کاهش کدورت نمونه ها شدند. در ضمن، افزودن این نمک ها سبب به تاخیر انداختن زمان تشکیل ژل آنزیمی کازئین شد، بطوریکه فقط در نمونه های حاوی 2 و 4 میلی مولار تری سدیم سیترات و 4 و6 و 8 میلی مولار تتراسدیم پیروفسفات ژل تشکیل گردید. نتایج حاصل از اندازه گیری ظرفیت نگهداری آب نیز بیانگر افزایش ظرفیت نگهداری آب نمونه ها بود.
    نتیجه گیری
    نمک های تترا سدیم پیروفسفات و تری سدیم سیترات سبب پراکنش کازئین و ایجاد ساختارهای ژل جدید می شوند که می توان از آن ها در بهبود خصوصیات بسیاری از محصولات شیری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تترا سدیم پیروفسفات، تری سدیم سیترات، ژل آنزیمی کازئین، زمان تشکیل ژل، نمک های امولسیون کننده
  • بنفشه آقامحمدی، مسعود هنرور، بابک غیاثی طرزی، بابک دلخوش صفحات 15-22
    مقدمه
    در حال حاضر کیک جزء تنقلاتی است که به یک میان وعده غذایی تبدیل شده و ارزش غذایی آن نیز در سبد غذایی خانواده ها مهم تلقی می شود. بسیاری اصلاحات و تغییرات روی ترکیبات کیک صورت گرفته است تا هم کیفیت آن را بهبود داده و هم زمان ماندگاری محصول را افزایش دهند.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق اثرات جایگزینی 25، 50، 75 و 100 درصد از شکر با ملاس، بر pH، ویسکوزیته و دانسیته خمیر، حجم و رنگ کیک مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین ارزیابی حسی رنگ کیک ها نیز انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون ها نشان داد که در سطح معنی داری P<0.05، pH خمیر در هیچ تیماری با نمونه شاهد تفاوت معنی دار نداشت. ویسکوزیته خمیر در تمامی تیمارها به طور معنی داری افزایش داشته است و دانسیته نیز با افزایش درصد جایگزینی یک روند صعودی داشته است؛ در مقابل، حجم کیک روندی نزولی داشت. ارزیابی رنگ نیز نشان داد که بافت تمامی تیمارها نسبت به شاهد به طور معنی داری تیره تر شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ذکر شده، با استفاده از ملاس در فرمولاسیون کیک، علاوه بر صرفه اقتصادی، می توان تا حدودی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی خمیر تولیدی نظیر ویسکوزیته، دانسیته و کیفیت محصول نهایی و ارزش غذایی آن را افزایش داد.
    کلیدواژگان: حجم کیک، خمیر کیک، رنگ کیک، رئولوژی، ملاس
  • محمد غلامی پرشکوهی، بهنام گوشکی، علی ماشاءالله کرمانی، شهرام محسنی، مهرداد سلیمی بنی صفحات 23-30
    مقدمه
    اطلاع از خواص مکانیکی میوه ها در طراحی و بهینه سازی سیستم های مرتبط با تولید و فرآوری آن ها لازم و ضروری است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق خواص مکانیکی پسته و مغز رقم احمدآقایی شامل نیروی گسیختگی، تغییر شکل تا نقطه گسیختگی و انرژی گسیختگی در سه سطح رطوبتی در محدوده رطوبت زمان برداشت تا رطوبت محصول نهایی برای نگهداری (6/35 درصد، 1/20 درصد و 6/4 درصد بر پایه تر) اندازه گیری و محاسبه شد. برای این منظور نمونه ها در راستای عرض پسته بین دو صفحه تخت موازی تحت بارگذاری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نیروی گسیختگی، تغییرشکل تا نقطه گسیختگی و انرژی گسیختگی به طور معنی داری تحت تاتیر رطوبت قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    با افزایش رطوبت از سطح 4.6 تا 35.6درصد، نیروی گسیختگی از 112.66 تا 65.66 نیوتن برای دانه و از43.67 تا 35.46 نیوتن برای مغز و انرژی گسیختگی از 110.21 تا 95.51 میلی ژول برای دانه و از 29.05 تا 19.53 میلی ژول برای مغز کاهش یافت. همچنین تغییر شکل تا نقطه گسیختگی با افزایش رطوبت در محدوده ذکر شده از 2.45 تا 3.44 میلی متر برای دانه و1.20 تا 2.17 میلی متر برای مغز افزایش یافت.
    کلیدواژگان: انرژی گسیختگی، پسته، تغییر شکل گسیختگی، خواص مکانیکی، نیروی گسیختگی
  • فرشته نعمت اللهی، کامبیز لاریجانی، سیروان محمدی آذر صفحات 31-36
    مقدمه
    تغییر زندگی انسانها به سمت زندگی صنعتی و ماشینی باعث بروز بیماری ها و مشکلات جدیدی شده و تمایل مردم برای استفاده از داروها و عرقیات گیاهی، بیشتر شده است. از آنجاییکه گیاهان دارویی در طب سنتی کشور ما، جایگاه ویژه ای دارد، تولید عرقیات گیاهی با کیفیت بالا، قیمت پایین و درصد خلوص مناسب، از جمله دغدغه های تولید ات صنعتی می باشد. روش های آماری به ما کمک میکند تا بتوانیم بهترین شرایط را جهت تولید و استخراج مواد موثره این گیاهان، انتخاب کنیم.
    مواد و روش ها
    عرق دو گیاه رزماری و میخک از بازار تهیه شده و با حلال های مختلفی مانند اتانل، متانل، تترا کلرید کربن و کلروفرم، استخراج مواد موثر انجام گردید. ترکیبات استخراج شده به دستگاه GC/MS تزریق شده و کروماتوگرام حاصل، بررسی و شناسایی گردید.
    یافته ها
    روش های آماری به کار گرفته شده نشان دادند که می توان با حداقل حجم حلال (مخلوطی از 442 میکرولیتر اتانل و 20 میکرو لیتر تتراکلرید کربن) استخراج مایع – مایع پخشی را انجام داده، بیش از 88% از ترکیبات موجود در عرق گیاه رزماری و تقریبا 100% از ترکیبات شیمیایی موجود در عرق میخک شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    روشresponse surface method، شرایط بهینه در عمل میکرو استخراج مایع - مایع پخشی را در این آزمایش، تعیین نموده و نشان داد که در عمل میکرواستخراج می توان با استفاده از حداقل حجم حلال، بهترین استخراج را انجام داد.
    کلیدواژگان: عرق رزماری، عرق میخک، میکرو اسخراج مایع - مایع پخشی
  • بابک غیاثی طرزی، ونوشه بابایی نامی، پرویز شهبازی خواه، هاله حدائق صفحات 37-44
    مقدمه
    با توجه به مسائل اقتصادی در راستای کاهش هزینه های تولید، تقاضای تولیدکنندگان در رابطه با کاهش انرژی مصرفی، کاهش قیمت تمام شده، تسریع فرایند و همچنین بهبود کیفیت محصول نهایی در تولید محصولاتی نظیر نان ویفر افزایش یافته است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق اثر استفاده از مقادیر مختلف آنزیم های پروتئاز (0.05-0.005 درصد وزنی آرد) و همی سلولاز (0.05-0.005 درصد وزنی آرد)، کاهش آب مصرفی فرمولاسیون (20-0 درصد)، زمان استراحت دهی خمیر (30-0 دقیقه) و زمان پخت (150-90 ثانیه) بر روی کاهش ویسکوزیته خمیر و برخی ویژگی های کیفی نان ویفر نظیر رطوبت، تردی و رنگ مورد بررسی قرار گرفت و بهینه سازی شرایط فرایند جهت تعیین فرمولاسیون بهینه تولید نان ویفر با استفاده از روش رویه پاسخ صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون ها حاکی از آن بودند که اگرچه در محدوده های تعیین شده توسط پیش آزمون، تاثیر میزان همی سلولاز بر ویسکوزیته معنی دار (P£0.05) نمی باشد ولی کاهش میزان آب، افزایش میزان پروتئاز و زمان استراحت دهی، باعث کاهش ویسکوزیته خمیرمی شوند ضمن اینکه تردی و رطوبت محصول نهایی به طور معنی داری تحت تاثیر تمامی فاکتورهای مورد بررسی قرار دارند. رنگ نان های ویفر تحت تاثیر میزان دو آنزیم پروتئاز و همی سلولاز نبوده اما به طور معنی داری تحت تاثیر سایرفاکتورهای مورد بررسی قرار دارد. با تحلیل های انجام شده توسط مدل آماری رویه پاسخ، مقادیر بهینه آنزیم های پروتئاز و همی سلولاز، کاهش آب فرمولاسیون، زمان استراحت دهی خمیر و زمان پخت به ترتیب 0.05درصد، 0.05 درصد، 9.58 درصد، 30 دقیقه و 17.135 ثانیه تعیین گردیدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق استفاده از آنزیم های پروتئاز و همی سلولازدر فرمولاسیون می تواند بر ویسکوزیته خمیر و برخی ویژگی های کیفی نان ویفر نظیر رطوبت و تردی نان اثرگذار باشد. لذا با استفاده از مقادیر بهینه آنزیم پروتئاز و همی سلولاز می توان اقدام به تولید نان ویفری نمود که علاوه بر دارا بودن ویژگی های کیفی مناسب، برای تولیدکننده نیز دارای صرفه اقتصادی باشد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، پروتئاز، مدل آماری رویه پاسخ، نان ویفر، همی سلولاز
  • حمید مظفری، امیر حسین شیرانی راد، جهانفر دانشیان صفحات 45-54
    مقدمه
    به منظور بررسی تاثیر استفاده از فاضلاب خانگی بر میزان عناصر معدنی از قبیل پتاسیم، فسفر و سدیم و فلزات سنگین کادمیم و سرب در سه گیاه کلزا، یونجه و اسفناج، آزمایشی در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس اجراء گردید.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجراء گردید. فاکتورهای آزمایش شامل فاکتور (A) آب آبیاری با درجات مختلف آلودگی در چهار سطح شامل سطح اول فاضلاب خانگی، سطح دوم زه آب اولیه، سطح سوم زه آب ثانویه و سطح چهارم آبیاری با آب معمولی (چاه) به عنوان تیمار شاهد، همچنین فاکتور دوم (B) نوع گیاه که شامل کلزا، یونجه و اسفناج می باشد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که بین تیمارها در رابطه با تاثیر بر میزان عناصر پتاسیم، فسفر و سدیم در سطح یک درصد اختلاف معنی دار وجود دارد و بیشترین میزان عناصر در هر سه گیاه در آبیاری با فاضلاب خانگی مشاهده گردید که نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد، همچنین مقادیر این عناصر در سه گیاه مورد آزمایش متفاوت مشاهده گردید. همچنین در بین تیمارها از نظر کادمیم و سرب هیچگونه اختلاف معنی داری با تیمار شاهد مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    آبیاری با فاضلاب خانگی تصفیه شده باعث افزایش عناصر غذایی در گیاهان مورد آزمایش گردید ضمن اینکه در رابطه با وجود فلزات سنگین سرب و کادمیم اختلاف معنی داری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: اسفناج، زه آب، عناصر معدنی، فاضلاب خانگی، فلزات سنگین، کلزا، یونجه
  • ماندانا غلامی، ندا قاسم بگلو، حجت الله نیک بخت، فریبا اسلامیان صفحات 55-64
    مقدمه
    پوکی استخوان یک بیماری سیستم اسکلتی است که با کاهش تراکم توده استخوانی مشخص می شود. نتیجه عمده این بیماری شکستگی های استخوان در نواحی تحمل کننده وزن بدن مانند مهره ها، ران و حتی مفاصلی است که وزنی را تحمل نمی کنند مثل مچ دست. هدف از این مطالعه توصیف رابطه ترکیب بدنی با پوکی استخوان در زنان یائسه بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی شامل 50 زن یائسه مبتلا به پوکی استخوان در سنین 65-45 سال از بیمارستان سینا در تبریز انتخاب شدند. جرم بدن، جرم چربی بدن، جرم بدون چربی بدن، و تراکم استخوانی فقرات و ران اندازه گیری شد. ارزیابی ضخامت چین پوستی با استفاده از کالیپر ارزیابی شد. تراکم استخوان با استفاده از روشDEXA در ناحیه ستون مهره ها و سر استخوان ران انجام گرفت.برای بررسی رابطه بین اجزاء ترکیب بدنی با تراکم استخوانی فقرات و ران از مدل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    از اجزاء ترکیب بدنی فقط جرم بدون چربی با تراکم استخوانی گردن ران (0.05>P و0.271=R2) و فقرات (0.05>P و 0.088=R2) رابطه معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهد که از بین عوامل ترکیب بدنی؛ جرم بدون چربی، یکی از پیش بینی کننده های قدرتمند پوکی استخوان می باشد. با استفاده از این مدل، می توان زنان در معرض خطر استئوپروز را شناسایی کرد، بنابراین اقدامات پیشگیری و درمانی هم زودتر مقدور است؛ هم چنین می توان از صرف هزینه های اضافی تشخیصی برای افرادی که در معرض خطر نیستند جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، تراکم استخوانی، ترکیب بدنی، زنان
  • سیده فاطمه پیرو موسوی، امیر حیدری نسب، حسن هاشمی پور رفسنجانی، علی اصغر رجبعلی پور چشمه گز صفحات 65-72
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بکارگیری فیلم های پلیمری حاوی نانوذرات نقره به عنوان روشی جدید، برای افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت در محصول تجاری-صادراتی استان کرمان و همچنین تعیین دمای مطلوب برای نگهداری این محصول می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق بعد از تهیه فیلم های نانوکامپوزیتی حاوی نانوپودر نقره (3% و 5%) رطب مضافتی عزیزاباد بم درون پوشش ها بسته بندی شده و همراه نمونه های شاهدشان در چهار دمای ̊C 50، ̊C20، ̊C 8 و ̊C4 ذخیره شدند. این نمونه ها 2،7،21 و 53 روز پس از ذخیره سازی تحت آزمایشات تایید شده توسط موسسه تحقیقات استاندارد صنعتی ایران برای خرما که شامل آزمایشات pH، TSS، اسیدیته و قند احیاء می باشد، قرار گرفتند.
    یافته ها
    به طور کلی همان طور که انتظار می رفت با افزایش اسیدیته، مقدار pH در هر دو نمونه 3% و 5% و شاهد کاهش یافت همچنین مقدار اسیدیته در نمونه های 5% نسبت به نمونه های 3% و شاهد تقریبا در تمامی تیمارها کمتر بود و مقدار pH برای این نمونه ها تقریبا مقدار بیشتری از نمونه های 3% و شاهد داشت. با بررسی اعداد بدست آمده از ازمایشات قند احیاء، مشخص شد که مقادیر قند احیاء مربوط به نمونه های شاهد از مقادیر مربوط به نمونه های 3% و 5% کمتربود. مقدار TSS نیز که مربوط به میزان رسیده بودن نمونه هاست در نمونه های مختلف مقادیر متفاوتی داشت.
    نتیجه گیری
    بیشترین زمان ماندگاری مربوط بهنمونه های بسته بندی شده در پوشش های حاوی 5% نانوپودر نقره به مدت 53 روز و بهترین دما برای نگهداری نمونه ها دمای ̊C4 تعیین شد.
    کلیدواژگان: رطب مضافتی، زمان ماندگاری، نانو ذرات، نانو ذرات نقره
  • یزدان خسروی، جواد کرامت، ابراهیم حسینی، علی اکبر کشاورز هدایتی، الهام محمودی صفحات 73-80
    مقدمه
    حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین برای تغذیه به شمار می آید. همچنین ارزش بیولوژیکی پروتئین حبوبات به سبب دارا بودن بسیاری از اسید های آمینه ضروری در مقایسه با سایر منابع تامین کننده پروتئین بسیار بالا می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق ترکیب شیمیایی و خواص کاربردی (ظرفیت جذب آب و روغن، امولسیون کنندگی و تولید کف) آرد 4 رقم از حبوبات ایرانی (باقلا، نخود، ماش و لوبیا قرمز) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت موجود در آرد این حبوبات نسبت به یکدیگر بسیار متفاوت اند به طوری که میزان پروتئین در آرد نخود از همه بیشتر (حدود33/43 درصد) و پس از آن به ترتیب در ماش، لوبیا و باقلا قرار دارد. ظرفیت جذب آب در محدوده 0.78 تا 1.38 گرم بر گرم بود در حالی که ظرفیت جذب روغن در بازه 0.79 تا 0.92 گرم بر گرم قرار داشت. ظرفیت امولسیون کنندگی حبوبات بین 16 تا 26 درصد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که لوبیا قرمز قابلیت استفاده به عنوان جزئی از فرمولاسیون غذاهای عملگر را دارد که ارزش غذایی و ویژگی های عملکردی فرآورده را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: پایداری کف، پروتئین حبوبات، جذب آب، جذب روغن، خواص کاربردی
  • ندا احمدی کمازانی، مریم امیری صفحات 81-90
    مقدمه
    خرفه Portulaca Oleracea عضوی ازخانواده Portulacaceae است. خرفه به دلیل خصوصیات تغذیه ای و آنتی اکسیدانی بالا به عنوان یک Power Food در آینده توصیف شده است. خرفه توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از پرمصرف ترین گیاهان دارویی معرفی شده است و عنوان Global Panacea، به معنای اکسیر و یا نوشداروی همه جانبه به آن داده شده است. هدف از این پژوهش، تعیین درصد روغن دانه خرفه واریته ایرانی و ارزیابی ویژگی های فیزیکو شیمیایی آن به عنوان یک منبع روغن جدید غنی از اسیدهای چرب ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    نمونه دانه خرفه به طور کاملا تصادفی از مراکز عرضه داخلی شهر تهران به منظور استخراج روغن با روش سرد، تهیه گردید. روغن استخراجی تحت یک سری آزمایشات فیزیکی و شیمیایی مانند تعیین ترکیب اسید چرب، اندیس صابونی، اندیس یدی، ترکیبات غیرصابونی شونده، رنگ، عدد اسیدی، عدد پراکسید، شناسایی ترکیبات غیرصابونی شونده، شناسایی و تعیین استرول ها و توکوفرول ها قرارگرفت.
    یافته ها
    راندمان استخراج روغن 13.37 درصد تعیین گردید. ترکیب اسیدهای چرب روغن نشان داد که لینولئیک اسید وα – لینولنیک اسید به ترتیب عمده ترین اسیدهای چرب این روغن می باشد که جزء اسیدهای چرب ضروری به شمار می روند و از نظر تغذیه ای دارای اهمیت فراوان می باشند. استرول غالب در روغن دانه خرفه، بتاسیتواسترول است و توکوفرول اصلی در این روغن آلفا توکوفرول می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، روغن دانه خرفه غنی از لینولئیک اسید و آلفا لینولنیک اسید به عنوان اسیدهای چرب ضروری می باشد. همچنین محتوی مقادیر قابل ملاحظه ای فیتواسترول و توکوفرول می باشد. با توجه به خودرو بودن این گیاه در مناطق مختلف کشور، می تواند به عنوان یک منبع روغن ارزان قیمت و ارزشمند محسوب شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی فیزیکوشیمیایی، استرول، ترکیب اسید چرب، توکوفرول، روغن دانه خرفه
|
  • Mahdokht Ehteshami, Hamid Ezzatpanah, Soleyman Abbasi, Mohammad Hadi Givianrad Pages 5-14
    Introduction
    Milk proteins are able to form gel under different situations such as heating, acidification, adding the enzymes and emulsifying salts. In this study, the effect of adding tetrasodium pyrophosphate (TSPP) and trisodium citrate (TSC) on physicochemical properties and rennet gelation time of unheated and heated skim milk was investigated.
    Materials And Methods
    2 to 10 mM TSPP and TSC were added to unheated and heated reconstituted skim milk. The pH, electro-conductivity (EC), and turbidity of samples were measured and upon the rennet treatment, the gelation time and water holding capacity (WHC) of treated samples were determined.
    Results
    Based on our findings, addition of TSPP and TSC increased the pH and EC while it decreased the turbidity of the samples. Moreover, the presence of these salts extended the rennet gelation time of induced casein gels and gelation was only observed in the samples containing 2 and 4 mM TSC, and 4, 6, and 8 mM TSPP. The WHC of the samples was increased as well.
    Conclusion
    TSPP and TSC resulted in dispersing the casein and forming a new gel networks, that can contribute to the improvement of some properties of milk products.
    Keywords: Enzyme Induced Casein Gel, Gelation Time, Tetrasodium Pyrophosphate, Trisodium Citrate
  • Banafsheh Aghamohammadi, Masoud Honarvar, Babak Ghiassi Tarzi, Babak Delkhosh Pages 15-22
    Introduction
    Cake has been accepted as a snack food and part of daily meals for families nowadays and consequently its nutritional values have become important. The use of different components has been considered to improve the cake quality, shelf life and nutritional properties, in recent years.
    Materials And Methods
    In this research, the effects of substituting 25, 50, 75 and 100% of sugar with molasses, on viscosity, density and pH of dough, volume and color of cake, are studied.
    Results
    The results of these experiments showed that pH values of the dough don’t have a meaningful difference as compared to the control sample in all the cases examined. The viscosity decreased in all the samples containing molasses and the differences were significant. By increasing the level of substitution, density and volume of the product increased and decreased respectively. Evaluation of crumb color showed that all of samples are darker than the control.
    Conclusion
    According to the results, the shelf life of the cakes might be increased and the quality and nutritional values might be improved by using molasses in the formulation.
    Keywords: Color of Cake, Dough, Molasses, Rheology, Volume of Cake
  • Mohammad Gholami Parashkouhi, Behnam Gooshki, Mashaallah Kermani, Shahram Mohseni Mohseni, Mehrdad Salimi Beni Pages 23-30
    Introduction
    The knowledge of the mechanical properties of the fruits is an essential requirement for designing and optimizing the processing systems.
    Materials And Methods
    In this study the mechanical properties of Pistachio nut and its kernel (Ahmadaghaei variety) such as rupture force, deformation till rupture point and rupture energy in three levels of moisture contents (harvesting moisture content to final product moisture content; 35.6, 20.1 and 4.6%) for safekeeping were calculated. In order to carry out this work, samples were under loading in direction of pistachio width within two parallel flat surfaces.
    Results
    The results showed that the rupture force, deformation till rupture point and rupture energy are significantly affected by moisture content.
    Conclusion
    By increasing moisture content from 4.6% to 35.6%, rupture force decreased from 112.6N to 65.7N for the seed and from 43.7N to 35.5N for the kernel and rupture energy decreased from 110.2mj to 95.5 mj for the seed and from 29.1mj to 19.5mj for the kernel. By increasing the moisture in mentioned limits, deformation till rupture point increased from 2.4mm to 3.4mm and 1.2mm to 2.2mm for the seed and the kernel respectively.
    Keywords: Deformation Till Rupture Point, Mechanical Properties, Pistachio, Rupture Energy, Rupture Force
  • Fereshte Nematollahi, Kambiz Larijani, Sirvan Mohammadi Azar Pages 31-36
    Introduction
    Customers prefer to use natural extracts instead of the synthetic products. The consumption of floral waters and extracts has become quite popular as a mean to overcome and relieve some slight problems and sicknesses. The economics, yields and purity of the extracts are important factors to consider. Suitable analytical extraction and statistical methods are required to help us for experimental design.
    Materials And Methods
    Floral water of Rosemary and Dianthus were obtained from traditional companies. Analytical grade solvents were purchased from Merck chemical company of Germany. Different solvents namely ethanol, methanol, carbon tetrachloride and chloroform were employed for the extraction. The extracts were injected to GC- MS apparatus and the peaks were identified.
    Results
    Statistical analysis indicated that with minimum volume of solvent mixtures of (442 QL of ethanol, 20 QL of carbon tetrachloride) extraction is accomplished. More than 88% of compounds in Rosemary and almost 100% of compounds in Dianthus floral waters are characterized.
    Conclusion
    In this study, response surface method has been applied for optimization and it was shown that this method could be designed for the best micro extraction condition with the application of lowest volume of solvents.
    Keywords: Dianthus, Floral Water, Liquid Liquid Micro Extraction, Rosemary
  • Babak Ghiassi Tarzi, Venushe Babaei Nami, Parviz Shahbazikhah, Haleh Hadaegh Pages 37-44
    Introduction
    Economic issues concerned with the demand for energy reduction and costs as well as improved quality of the final product in the bakery industry such as Wafer production is of great importance.
    Materials And Methods
    In the present study the effects of applying different amounts of Protease (0.005-0.05% of the weight of flour), Hemicellulase (0.005-0.05% of the weight of flour), water reduction (0-20%), dough resting time (0-30 min) and the baking time (90-150 sec) on decreasing the waferbatter viscosity and some quality factors of wafer sheet were investigated and compared with the control sample. The amounts of batter viscosity, moisture, crispness and colour of wafer sheet were considered in order to evaluate the effects of various levels of protease and hemicellulas enzymes on the mentioned parameters. Optimisation of the process condition was conducted to determine the optimum formulation for producingwafer sheet.
    Results
    The results were analyzed by Response Surface Methodology (RSM) and showed that optimal level of Protease enzyme, Hemicellulase enzyme, water reduction of formulation, dough resting time and baking time were 0.05%, 0.05%, 9.58%, 30 min and 135.17 sec, respectively.
    Conclusion
    Protease and hemicellulase enzymes might be used in wafer sheet formulation and these enzymes have positive effects on dough and some quality factors of the final product such as moisture and crispiness. According to the variation of the flour quality, the production of wafer will beless dependenton the flour quality.
    Keywords: Hemicellulase, Optimization, Protease, RSM, Wafer
  • Hamid Mozafari, Amir Hossein Shirani Rad, Jahanfar Daneshian Pages 45-54
    Introduction
    Some mineral elements and heavy metals such as cadmium and lead if consumed regularly for a long period might be quite harmful to human health. In order to investigate the effects of domestic waste water on some mineral elements and heavy metals three plants namely rapeseed, alfalfa, and spinach were selected and the experimental works were carried out at research station at Islamic Azad University, Shahr-e-Qods Branch, in the year 2011.
    Materials And Methods
    A factorial experiment in randomized complete block design with three replications was implemented. Experimental factors including irrigation water with different degrees of pollution in four-level including the control were applied to rapeseed, alfalfa, and spinach plants.
    Results
    The results indicated that there was significant differences between mineral elements namely potassium, phosphorus and sodium and the concentrations of these elements were highest in the plants that were irrigated with domestic waste water as compared to the control. The concentrations of cadmium and lead did not show significant differences among the sample examined.
    Conclusion
    Irrigation with refined domestic waste water increased mineral elements such as sodium, potassium and phosphorus however significant differences were not observed among heavy.
    Keywords: alfalfa, Domestic Wastewater, Heavy metals, Mineral Elements, Rapeseed, Spinach, Water drainage
  • Mandana Gholami, Neda Ghassembaglou, Hojatollah Nik Bakht, Fariba Eslamian Pages 55-64
    Introduction
    Osteoporosis is a skeletal system disease that is characterized by the low bone mass. The major consequence of this disease is bone fractures that occur more in weightbearing areas such as vertebrae, femur and even non weight-bearing joints such as wrist. The purpose of this study was to describe the relationship of body composition and osteoporosis in postmenopausal women.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study involved 50 postmenopausal women with osteoporosis, aged between 45 and 65 years who were recruited from Sina hospital in Tabriz. Body mass, fat mass, lean body mass, and bone mineral density at the spine and femoral neck were measured. Skinfold thickness was determined by caliper. Bone mineral density was measured by DEXA at the spine and femoral neck. Association between parameters of body composition and bone mineral density analyzed using a multiple regression analysis.
    Results
    The body composition parameters indicated that only lean body mass had a significant relationship with osteoporosis in the femoral neck (R2 =0.271, P<0.05) and in the lumbar spine (R2=0.088, P<0.05).
    Conclusion
    Our data indicated that from the body composition parameters, lean body mass is a powerful predictor of osteoporosis. Using this model, females at risk of osteoporosis can be identified; therefore early prevention and treatment are possible. This can also prevent unnecessary expenses of diagnostic procedures for people without the risks of osteoporosis.
    Keywords: Bone mineral Density, Body Composition, Osteoporosis, Women
  • Seyyedeh Fatemeh Peyro Mousavi Peyro Mousavi, Amir Heidari Nasab, Hassan Hashemipour, Ali Asghar Rajabalipour Pages 65-72
    Introduction
    The aim of this study is to increase the shelf life and improve the quality of the product trade and export in Kerman Province by using coatings containing nanosilver particles and determining the optimal temperature for the storage of this product.
    Materials And Methods
    In this study, nanocomposite LDPE films containing nanosilver particles were prepared (3%, 5%), Dates from Aziz Abad, Bam were packed in nano-coated coverage and were stored at 50, 20, 8 and 4 UC. The samples were examined after 2, 7, 21 and 53 days. The experiments concerned with pH, TSS, acidity and reducing sugar were carried out according to the approved methods by the Research and Industry Standard Institute of Iran.
    Results
    By increasing the acidity, the pH values decreased for all the samples examined including the control. The acidity for the samples containing 5% nanosilver particles was less than the samples containing 3% nanosilver particles and the control. The control sample showed lower concentration of the reducing sugar as compared to the samples containing 5 and 3% nanosilver particles while TSS values that are related to the ripening of the samples were different for all the samples examined.
    Conclusion
    The samples packed with 5% nanosilver particles and kept for 53 days at 4UC showed better quality as compared to other samples.
    Keywords: Mazafati Date, Nanoparticles, Nanosilver, Shelf, Life
  • Yazdan Khosravi, Javad Keramat, Ebrahim Hosseini, Ali Akbar Keshavarz Hedayati, Elham Mahmodi Pages 73-80
    Introduction
    Legumes are rich in nutrients and are important source of food proteins. The biological value of legumes proteins is quite high due to having most of the essential amino acids in comparison with other sources.
    Materials And Methods
    In this study we evaluated the chemical composition and functional properties (water and oil adsorption capacity, emulsifying and foaming properties) of Iranian legumes flours (red kidney bean, pea, mung, broad bean).
    Results
    The results of proximate analysis indicated that flours obtained from legumes vary in composition. Chickpea flour with 33.4% protein content has the highest concentration of proteins among the flours examined. Water adsorption capacity ranged between 0.78 to 1.38 g/g, while oils adsorption capacity ranged between 0.79 to 0. 92 g/g. Emulsifying capacity of legumes were in the range of 16-26%.
    Conclusion
    It was concluded that red kidney bean has the potential to be used as an ingredient in functional food formulations to enhance the nutritional values and functional properties of the product.
    Keywords: Functional Properties, Foam Stability, Oil Adsorption, Protein Bans, Water Adsorption
  • Neda Ahmadi Kamazani, Maryam Amiri Pages 81-90
    Introduction
    purslane (Portulaca oleracea) is a member of the portulacaceae. Purslane has been described as a power food of the future because of its high nutritive and antioxidant properties. Purslane is listed in the world health organization as one of the most used medicinal plants and it has been given the term “Global panacea “. This study is concerned with the evaluation of physicochemical characteristics of the oil extracted from purslane seeds.
    Materials And Methods
    In this research work purslane seeds were subjected to oil extraction. The extracted oils were subjected to a series of physical and chemical tests consisting of fatty acid composition, iodine value, colour measurement, saponification value, nonsaponifiable matter contents, acid value, peroxide value, phospholipids contents, metal contents, sterols and tocopherol compositions and contents.
    Results
    The extracted oils accounted for 13.4% of the total weight of the seeds. The fatty acid profile of the isolated oil indicated that linoleic and V– linolenic acids were the predominant fatty acids present. Examination of the isolated nonsaponifiable matter of the oil showed that V- tocopherol and X- sitosterol were the predominant tocopherol and sterol respectively.
    Conclusion
    It was concluded that purslane seeds oil due to its high nutritive and antioxidant values might be regarded as a valuable oil for human consumption.
    Keywords: Fatty Acid Profile, Physicochemical Evaluation, Purslane Seed Oil, Sterol, Tocopherol