فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1391)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1391)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عالم زاده نوری صفحه 4
    در منابع دینی به ویژه قرآن کریم، گاهی با سیاق ها و ساختارهایی مواجه می شویم که به نظر می رسد در صدد تعریف یک مفهوم یا پدیده است. پرسش این است که آیا در حقیقت می توان از این ساختارها به تعریف دقیق یک مفهوم دست یافت یا خیر؟ اگر پاسخ منفی باشد، اشکالات و چالش های این ساختارها برای تعریف چیست و چرا نمی توان برخلاف ظاهر آنها که گویای تعریف است، توقع تعریف به معنای واقعی کلمه از آن داشت؟ این سیاق ها و ساختارها گرچه که هم در متون روایی است و هم در قرآن کریم، اما در این مقاله به بررسی برخی سیاق هایی پرداخته می شود که در مورد مفاهیم اخلاقی در آیات به کار رفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق، تعریف، ساختار، قرآن، جامع، مانع
  • سیدموسی صدر صفحه 36
    نویسنده مقاله با این پیش فرض که فرمول رستگاری در قرآن با توجه به بسامد موجود آن در آیات عبارت است از ایمان و عمل صالح، این پرسش را مطرح کرده است که چرا در این فرمول از اخلاق به مثابه صفات و سجایای روحی سخن به میان نیامده است، با اینکه هم در آیات و هم در روایات، باطن مورد تاکید فراوان قرار گرفته است؟ نویسنده کوشیده است فرضیه های ممکن در این مورد را مطرح و بررسی نماید که در این راستا، ده فرضیه را به بحث گرفته و با نقد هشت مورد از آنها، دو فرضیه را مورد تایید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، عمل صالح، ایمان، رستگاری، باطن انسان
  • محمد آ.س.عبدالحلیم صفحه 54
    عبدالحلیم در این جستار، کارکردها و کاربردهای شگرد التفات را در قرآن بررسی می کند. ابتدا به دیدگاه برخی مستشرقین مانند نولدکه، وات بل و وانزبرو درباره برداشت اشتباه از این شگرد اشاره می کند. آن گاه در بخش اول و دوم مقاله، ابتدا درباره معنای التفات، واژه های مترادف التفات، توجه جدی به التفات در کتب بلاغت، انواع خاص و عام التفات، و نیز جایگاه التفات در علم بلاغت بحث می کند و در کنار صنعت التفات، مشخصه های تطبیقی آن، از جمله تغییر دستور زبانی در راستای اهداف بلاغی را برشمرده، تحلیل می کند. عبدالحلیم معتقد است گرچه برخی از این مشخصه ها در مقوله التفات جای نمی گیرند، اما بیش و کم با صنعت التفات در ارتباطند و ازاین رو، در بررسی نمونه های خاص اشاره می کند که این تغییرات کجا حادث می شوند و تلاش می کند تاثیر آنها را توجیه و تبیین کند. سرانجام به کارکرد کلی التفات و مشخصه های مرتبط با آن نیز اشاره می کند. عبدالحلیم امیدوار است تمام این مباحث، ماهیت این مشخصه سبکی را شفاف و کاربرد آن را در قرآن تبیین کند.
    کلیدواژگان: قرآن، التفات، بلاغت، تغییر دستور زبانی، مشخصه سبکی
  • شهره شاهسوندی، امید خانه زاد صفحه 82
    قرآن به عنوان کتابی آسمانی که برای هدایت بشر نازل شده، از خطاب به شکلی گسترده بهره برده است. از منظر صناعت کلامی، کلام خطابی تاثیر بیشتری ایجاد می کند، زیرا فردیت (فاعلیت) نهفته در کلام و در نتیجه برندگی آن را افزایش می دهد. قرآن از مزیت چنین کلامی برخوردار است و به نظر می رسد برای منظوری که «کلام وحی» در پی آن بوده است، یعنی هدایت، نقش اساسی دارد. به جهت کاربرد گسترده گفتار و عبارات خطابی در قرآن، طیف وسیعی از خطاب ها (و مخاطبان) در آن یافت می شود که تحت سه مقوله مجزا با عنوان عام، خاص و نبوی قابل بررسی است؛ به نحوی که خطاب های نبوی در مقایسه با دو مقوله دیگر دارای بیشترین فراوانی بوده است. باید یادآور شد که در بسیاری موارد، تفکیک خطاب های عام و خاص اگر نگوییم غیرممکن، دشوار است و تنها بافت کلام یا زمینه نزول وحی (شان نزول) است که می تواند تا حدودی به شناخت مقوله صحیح کمک کند.
    کلیدواژگان: قرآن، کلام، خطاب، مخاطب، خطاب عام، خطاب خاص، خطاب نبوی
  • سید محمد میرسندسی صفحه 100
    نسبت بین معارف وحیانی و علوم بشری از دیرباز مورد توجه اندیشمندان حوزه های مختلف علوم بوده است و یکی از اولین مواجه های آن را شاید بتوان چگونگی تعامل عالمان علوم طبیعی با کلیسا تلقی نمود که در دوره های مختلف، اشکال و نسبت های متفاوتی را به خود گرفت. موضوع این مقاله بررسی امکان یا امتناع تبادل بین دو حوزه معرفتی قرآن به عنوان یک منبع وحیانی، و جامعه شناسی به عنوان یک علم انسانی است. برای پاسخ به این سوال، محقق به بازخوانی مواجه های تاریخی مختلفی که بین این دو حوزه معرفتی رخ داده است و نقش آنها در شکل گیری چگونگی این تعاملات می پردازد. همچنین، نگاه سنت های فکری مختلف را در باب این تعامل مرور می کند. سپس با مرور و تصویر سطوح معرفتی مختلف شکل گیری جامعه شناسی، به تعریف رویکرد پیشنهادی خود در این خصوص می پردازد که آن را تحت عنوان تقریب گرایی تعاملی مفهوم سازی می نماید. در پایان، دستاوردها و فواید مختلفی را که هر یک از این دو حوزه معرفتی می توانند برای دیگری داشته باشند، ذکر کرده و شرح می دهد. به طور خلاصه باید گفت این مقاله کوشیده است فضای ارتباطی بین قرآن و جامعه شناسی را روشن سازد و از امکان ها صحبت کند.
    کلیدواژگان: قرآن، جامعه شناسی، تقرب گرایی تعاملی، معارف وحیانی، علوم تجربی
  • محمد خامه گر، مرتضی ایروانی نجفی صفحه 118
    مفسران در مواجهه با اختلاف قرائات، یکی از رویکردهای سه گانه، یعنی بسنده کردن به قرائت رایج، معتبر دانستن همه قرائت های معروف یا گرایش به نقد و گزینش قرائات را انتخاب نموده اند. علامه طباطبایی رویکرد سوم را در تفسیر خود برگزیده است. ایشان در بیشتر مواردی که اختلاف قرائات را گزارش کرده اند، به نقد و بررسی آنها پرداخته و با استناد به مرجحات روایی، قرآنی و ادبی، در نهایت یکی از قرائت ها را ترجیح داده است. ایشان برخلاف کسانی که قرائت حفص از عاصم را قرائت معیار دانسته و بر اساس آن مشی تفسیری شان را انجام داده اند، به این قرائت بسنده نکرده و از قرائت های دیگری که واجد شرایط اعتبار بوده اند نیز بهره برده است. نقش و تاثیری که این روش در تفسیر علامه از آیات برجا گذاشته است، موضوعی است که در این نوشتار مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، اختلاف قرائات
  • امین حسین پور صفحه 144
    تاویل قرآن از موضوعات پرگفت وگو در فرهنگ اسلامی است. یکی از مباحث چالش برانگیز در این حوزه نیز چگونگی تعامل و تفسیر روایات فراوانی است که آیاتی از قرآن را بر اهل بیت: تطبیق نموده است. برخی دانشوران قرآن پژوه شیعی تلاش نموده اند تا راهکارهایی در جهت تحلیل این روایات پیشنهاد دهند و روشن سازند که معنای باطنی یاد شده در این روایات چه پیوندی با ظاهر آیه دارند و چگونه از آن ظاهر به این باطن می توان رسید. «قاعده جری و تطبیق»، «هدف نهایی خلقت و اتحاد ملاک در مصادیق گوناگون»، «قاعده وضع الفاظ برای روح معنا»، «مجاز در اسناد یا دیگر آرایه های بلاغی» و «هم سنخی طینت ها و اتحاد اراده ها» از جمله این راهکارهای پیشنهادی است. نوشتار پیش رو به بررسی این راهکارها و ارزیابی آنها می پردازد و در نهایت، نظریه برگزیده خود را که مبنای «کنایی بودن تعابیر قرآنی» است، فرادید می نهد.
    کلیدواژگان: تاویل قرآن، روایات تاویلی، جری و تطبیق، معنای کنایی
  • ابوعلی نجفی صفحه 174
|
  • MuḤammad ālimzāda NŪrĪ Page 4
    In religious sources, particularly the Holy Qur’ān, we sometimes encounter the contexts and structures that seem to be intended to define a concept or phenomenon. The question is whether or not it is really possible to attain an accurate definition of a concept from these structures. If the answer is negative, what are the problems and challenges of these structures for definitions and why can’t the definition in its true sense be expected, contrary to their appearance that denotes definition? Although these contexts and structures exist both in narrational texts and the Holy Qur’ān, the present article undertakes to examine only those contexts that are used concerning ethical concepts in the verses of the Qur’ān.
  • Sayyid MŪsā Ṣadr Page 36
    With the supposition that the salvation formula in the Qur’ān, given the frequency of its use in the āyas (verses), is faith and righteous act, the writer of the article raises the question as to why in this formula ethics has not been mentioned as spiritual attributes and virtues, although the inner aspect (bāṭin) has been highly emphasized both in traditions and āyas. The writer has tried to bring up and study the viable hypotheses on this issue. In this respect, he has discussed ten hypotheses, criticizing eight of them and confirming the remaining two.
  • MuḤammad A. S. Abd Al ḤalĪm Page 54
    In this research, ‘Abd al-Ḥalīm examines the functions and applications of iltifāt technique in the Qur’ān. First, he points out the viewpoints of some orientalists like Noldke, Watt-Bell, and Wansbrough concerning the false impression about this technique. Then, he discusses about the meaning of iltifāt, the equivalent of iltifāt, serious attention to iltifāt in books of rhetoric, general and particular types of iltifāt, and the status of iltifāt in science of rhetoric; and, along the art of iltifāt, he has enumerated and analyzed its comparative features, including grammatical change in line with the rhetorical objectives. ‘Abd al-Ḥalīm believes that although some of these features do not fit into the category of iltifāt, they are more or less connected to the art of iltifāt and thus points out in studying particular examples where these changes occur and tries to justify and explain them. Finally, he touches upon the general function of iltifāt and the features related to it. ‘Abd al-Ḥalīm hopes all of these discourses would clarify this style feature and explain its application in the Qur’ān.
  • Shuhra ShāhsavandĪ Page 82
    The Qur’ān, as a Revealed Book that has been sent down for the guidance of humankind, has extensively employed address (khiṭāb). From the figure of speech point of view, the rhetorical speech creates stronger effect, because it increases the individuality (subjectivity) hidden in the speech, and consequently its incisiveness. The Qur’ān enjoys the advantage of such a speech and it seems it serves a basic role for the purpose, i.e., guidance, that the “Revealed speech” had intended. Because of the widespread application of rhetorical speech and words in the Qur’ān, a broad spectrum of addresses (and addressees) is found in it, which is examinable under three separate categories of general, particular, and Prophetic, in such a way that the Prophetic addresses have had the most frequency in comparison to the other two categories. It is to be reminded that in many instances the separation of the general from the particular addresses is difficult, if not impossible; and it is only the speech context or the Revelation occasion that can somehow help recognize the right category.
  • Sayyid MuḤammad MĪrsundusĪ Page 100
    The relation between the Revealed knowledge (ma‘ārif) and human sciences has since long ago received the attention of scientists from various fields of science and one of its early encounters can perhaps be considered as the way the scientists of natural sciences interacted with the church, which has adopted different forms and relations in different periods. The subject matter of this article is the study of the possibility or the refraining of exchange between the two epistemological fields of the Qur’ān, as a source of Revelation and sociology, as a human science. To respond to this question, the researcher deals with the reappraisal of various historical confrontations occurred between these two epistemological fields and their role in the formation of the way they interact. Also, he reviews different intellectual traditions in this regard. Then, with reviewing and depicting different epistemological levels of the formation of sociology, he defines his own suggested approach in this respect, which he conceptualizes under the rubric of “interactive reconcilationism”. In the end, he points out and explicates the different achievements and benefits that each one of these two epistemological fields of knowledge can have for the other. In sum, it is to be said that this article has tried to clarify the communicative atmosphere between the Qur’ān and sociology and to talk about the possibilities.
  • MuḤammad Khāmagar, MurtaḌā ĪravānĪ NajafĪ Page 118
    Dealing with the difference of readings, the interpreters have chosen one of the three approaches, i.e., contenting with the current reading (qarā’at); regarding all the renowned readings as valid; or the tendency to criticize and select the readings. ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī has chosen the third approach in his interpretation. In most instances that he has reported the difference of readings, he has critically reviewed them and with reference to the narrational, Qur’ānic, and literary preferences, has finally chosen one of the readings. Contrary to those who have preferred the reading of Ḥafṣ (adopted) from ‘Āṣim as the valid reading and have accordingly pursued their interpretation policy, he has not been contented with this reading and has enjoyed other valid readings, too. The role of this method and the impact that it has left on ‘Allāma’s interpretation of āyas, is the topic discussed in this writing.
  • AmĪn Ḥusayn PŪrĪ Page 144
    Ta’wīl (esoteric interpretation) of the Qur’ān’s is among the frequently-talked-about issues in the Islamic culture. One of the challenging discourses in this field is how to interact and interpret many traditions that correspond certain verses of the Qur’ān to the Ahl al-Bayt (A.S.). Some of the scholars of Qur’ānic studies have tried to suggest certain approaches for analyzing these traditions and to clarify what relation the esoteric meaning mentioned in these traditions have with the apparent meaning of the verse and how one can reach that esoteric meaning from this apparent meaning. Some of these suggested approaches are: “the rule of applicability and comparison”, “the ultimate goal of creation and the unity of criteria in various evidences”, “the rule of devising words for the gist of meaning”, “allegory in isnād (predication) or other rhetorical arrays”, “similarity of disposition and the unity of wills.” The present writing examines and evaluates these approaches and finally sets forth its selected theory, based on the notion that “the Qur’ānic expressions are allegorical.”