فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:17 Issue: 8, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رستم جلالی، پرخیده حسنی*، ژیلا عابد سعیدی، منصور رضایی صفحات 462-472
    زمینه

    وجدان سنگ بنای اخلاق بوده و زندگی خصوصی و حرفه ای را تحت تاثیر قرار می دهد. وجدان علاوه بر ارایه تصویر صحیح از درست و نادرست و یا افتراق بین خوب و بد، به پرستاران کمک می کند تا یکپارچگی اخلاقی آنان حفظ شود. چگونگی هدایت اعمال توسط وجدان متفاوت بوده و نحوه درک آن توسط پرستاران مشخص نیست. هدف مطالعه حاضر، طراحی ابزاری روا و پایا برای سنجش درک وجدان پرستاری می باشد.

    روش ها

    در مطالعه ای روش شناسانه، عبارات اولیه پرسشنامه شامل عبارات مطالعه پدیده شناسی (مطالعه ای جداگانه)، عبارات حاصل از مرور منظم وعبارات پرسشنامه از قبل موجود در هم ادغام گردید. روایی پرسشنامه نیز توسط روایی محتوی، صوری و سازه و پایایی با روش ضریب آلفای کرونباخ و آزمون دو نیمه کردن اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تحلیل عاملی 5 بعد پرسشنامه درک وجدان پرستاری را مشخص کرد که شامل وجدان اخلاقی، بازتاب وجدان، وجدان مراقبتی، وجدان مدیر (ناظر) و وجدان محافظ (پیشگیرانه) بود. به علاوه روایی و پایایی ابزار با آزمون های آماری به دست آمد. همسانی درونی آلفای کرونباخ 945/0 و ضریب دو نیمه سازی گوتمان 917/0r= را نشان داد. شاخص روایی محتوی نیز برای عبارات بیش از 90 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه درک پرستاران از وجدان شامل 24 عبارت در 5 بعد، دارای روایی و پایایی بود، با این وصف آزمودن بیشتر ابزار بر روی پرستاران بالینی می تواند پایایی و روایی ابزار را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: درک وجدان پرستاری، روایی، پایایی، اعتباریابی، طراحی ابزار
  • فرناز نیکزاد جمنانی، سید امید رعنایی سیادت، سهراب مرادی، محمدتقی برجیان بروجنی، شیرین یوسفیان صفحات 473-482
    زمینه
    استفاده از سوخت های فسیلی باعث افزایش بهای آن و کاهش منابع شده است. لذا منابع تجدیدپذیر انرژی و تولید سوخت های زیستی مورد توجه قرار گرفته است. ترکیبات سلولزی از مناسب ترین مواد اولیه برای تولید سوخت های زیستی می باشد. تجزیه سلولز تنها توسط میکروارگانیسم هایی که حاوی آنزیم سلولاز هستند، انجام پذیر است که مهم ترین آن ها قارچ Trichoderma reesei می باشد.
    روش ها
    توالی نوکلئوتیدی آنزیم اندوگلوکاناز II که از کلیدی ترین آنزیم های این کمپلکس و آغازگر حمله به زنجیره سلولزی است، از روی توالی آمینواسیدی آن در قارچT.reesei براساس ترجیح کدونی میزبان یعنی مخمر پیکیاپاستوریس سنتز شد. به منظور تولید آنزیم های بهینه و کاهش زمان تولید و بهای آنزیم از مهندسی پروتئین استفاده می شود و از انواع آن ایجاد جهش هدفمند است که در آن جایگزینی آمینواسیدها صورت می گیرد. در این تحقیق با کمک روش ایجاد جهش هدفمند، دو جهش در ژن آنزیم اندوگلوکاناز II از طریق PCR ایجاد شد که در آن دو سیستئین آزاد شماره 169 و 393 به ترتیب به آمینواسیدهای والین و هیستیدین تبدیل شدند. سپس این ژن جهش یافته به پلازمید بیانی pPinkα وارد و جهت تکثیر به باکتری اشرشیاکلای و سپس از طریق الکتروپوریشن به مخمر پیکیاپاستوریس منتقل شد.
    یافته ها
    ایجاد دوجهش مذکور بر روی این ژن از طریق تعیین توالی تایید شد. حضور آنزیم پس از بیان ژن موردنظر در محیط BMMY، با تست دی نیتروسالیسیلیک اسید و ژل SDS-PAGE اثبات گردید.
    نتیجه گیری
    با بررسی خصوصیات بیوشیمیایی نشان داده شد که دو جهش ایجادشده به طور همزمان در مقایسه با آنزیم فاقد جهش، باعث کاهش قدرت کاتالیتیکی و پایداری حرارتی و افزایش میل ترکیبی آنزیم و سوبسترا شده است.
    کلیدواژگان: اندوگلوکاناز، مخمر، مهندسی پروتئین، جهش هدفمند، پایداری حرارتی
  • آتوسا عتیق، ملاحت اکبرفهیمی، مهدی علیزاده، مریم محمودی راد صفحات 483-491
    زمینه
    کودکان اوتیسم با سطح عملکردی پایین دارای مشکلاتی چون نقص در تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی، پردازش حسی و نیز اختلال در عملکردهای حرکتی و تعادلی هستند. فعالیت های موسیقایی یک راهکار درمانی موثر برای کنترل برخی از مشکلات اصلی این گروه است. مطالعه حاضر برای اولین بار تاثیر فعالیت های حرکتی همراه با موسیقی را بر عملکرد تعادلی کودکان 14-7 ساله مبتلا به اوتیسم با سطح عملکرد پایین مورد بررسی قرار داده است.
    روش ها
    در این مطالعه 22 کودک 14-7 ساله مبتلا به اوتیسم با سطح عملکردی پایین شرکت داشتند که به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. مداخلات شامل تمرینات حرکتی همراه با موسیقی برای گروه آزمایش و همان تمرینات بدون موسیقی در گروه کنترل بود. تاثیر مداخلات بر عملکرد تعادلی کودکان قبل از مداخله و بعد از جلسه 12 و 24 درمان با استفاده از بخش تعادل ارزیابی کفایت حرکتی برونینکز- اوزرتسکی به طور دوسویه کور اندازه گیری شد. یافته ها توسط آزمون آماریANOVA با اندازه گیری متواتر و نرم افزارSPSS 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری نشان داد که اثر مداخلات بر گروه های مورد مطالعه به طور معنادار متفاوت است (001/0>P و 8/52=(20،1)F). گرچه در هر دو گروه بهبودی در عملکرد تعادل مشاهده شد اما بیشترین تفاوت در نمرات تعادل بین دو گروه، بعد ازجلسه بیست و چهارم مداخله مشاهده شد (001/0P<). بدین معنا که میزان بهبودی در گروه آزمایش بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    فعالیت های حرکتی همراه با موسیقی موجب تسریع بهبود عملکرد تعادل کودکان مبتلا به اوتیسم با سطح عملکردی پایین می شود.
    کلیدواژگان: اوتیسم با عملکرد پایین، عملکرد تعادلی، فعالیت های حرکتی موسیقایی
  • حمید نعمانی، علی ایدی*، اسد ویسی رایگانی، لیدا حق نظری، داریوش رئیسی، هادی مظفری صفحات 492-500
    زمینه

    مرحله نهایی بیماری کلیه (ESRD)، از بین رفتن پیش رونده و غیرقابل برگشت عملکرد کلیه است که در آن بدن توانایی حفظ تعادل متابولیک، مایعات و الکترولیت ها را از دست می دهد. گلوتاتیون s-ترانسفرازها اعضای یک خانواده چندژنی هستند که به عنوان یک آنتی اکسیدانت مهم در سلول ایفای نقش می کنند. در این مطالعه به بررسی ارتباط ژنوتیپ های GST T1،M1 & P1 در بیماران ESRD و مقایسه آن با گروه کنترل پرداخته شد تا ارتباط احتمالی بین پلی مورفیسم ژن این آنزیم و بروز ESRD را بررسی نماییم.

    روش ها

    تعداد 136 بیمار مبتلا به ESRD و 137 نفر به عنوان گروه کنترل انتخاب و ژنوتیپ های گلوتاتیون S- ترانسفراز T1 & M1 با روش multiplex- PCR و پلی مورفیسم گلوتاتیون S- ترانسفراز P1 با روش PCR-RFLP تعیین شد.

    یافته ها

    توزیع ژنوتیپی ژن های GSTT1&M1 برای ژنوتیپ های T1+-M1+ (wild)، T1+-M1، T1 -M1+و T1 -M1 (null) در گروه کنترل به ترتیب 45 (8/32%)، 40 (2/29%)، 28 (4/20%) و 24 (5/17%) و در بیماران دیابتی 17 (8/12%)، 46 (6/34%)، 21 (8/15%) و 49 (8/36%) بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش فراوانی ژنوتیپ GST T1+&M1+ در بیماران ESRD نسبت به گروه کنترل (8/12% در مقابل 8/32%)، این ژنوتیپ می تواند با خطر ESRD مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: گلوتاتیون S، ترانسفراز، مرحله نهایی بیماری کلیه، PCR، RFLP
  • محمود کریمی، محسن شمسی، ایرج ضاربان، جلیل کوهپایه زاداصفهانی، حمیدبرادران صفحات 501-508
    زمینه
    خوددرمانی مصرف داروها بدون تجویز، تشخیص یا نظارت پزشک است و می تواند در سالمندان عواقب جدی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر آموزش بر اساس مدل فرایند موازی توسعه یافته بر وضعیت خوددرمانی سالمندان انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 110 مرد سالمند به روش تصادفی، انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 55 نفر) تخصیص یافتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سازه های مدل فرایند موازی توسعه یافته و عملکرد سالمندان در رابطه با مصرف خودسرانه داروها بود. قبل از آموزش، پرسشنامه و چک لیست برای هر دو گروه آزمون و کنترل تکمیل و سپس مداخله آموزشی برای گروه آزمون در طی یک ماه و در قالب 5 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای انجام گرفت. سپس اطلاعات هر دو گروه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی، تفاوت معناداری در میانگین نمره اجزا مدل فرایند موازی توسعه یافته و خوددرمانی دو گروه وجود نداشت. اما بعد از مداخله، آزمون تی مستقل تفاوت معناداری را در میانگین نمره آگاهی، حساسیت و شدت درک شده، خودکارآمدی، اثربخشی درک شده و عملکرد گروه آزمون و کنترل نشان داد. همچنین میزان خوددرمانی در گروه آزمون از 33/0 به 13/0 کاهش یافت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه از کارآیی مدل فرایند موازی توسعه یافته در پیشگیری از خوددرمانی در سالمندان حمایت کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، سالمندان، مدل فرایند موازی توسعه یافته، خوددرمانی
  • نغمه رزاقی، منیر رمضانی، سید محمد طباطبایی نژاد، سرور پرویزی * صفحات 509-519
    زمینه

    خشونت علیه زنان مشکلی است که با زمینه های اجتماعی فرهنگی، ارتباط تنگاتنگی دارد و در همه جوامع و تمامی لایه های اجتماعی قابل ردیابی است. هدف از این مطالعه بررسی تجارب زنان مورد خشونت قرار گرفته از عوامل اجتماعی- فرهنگی موثر بر خشونت علیه زنان می باشد.

    روش ها

    این تحقیق یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا است. فرایند جمع آوری داده ها مشتمل بر 24 مصاحبه نیمه ساختار یافته با زنان مورد خشونت قرار گرفته می باشد. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز و تا اشباع داده ها ادامه یافت و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری، به روش تحلیل محتوا کیفی انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج 7 مضمون شد که بیانگر تجارب زنان از عوامل اجتماعی – فرهنگی موثر بر خشونت علیه زنان است. شکست اقتدار مردانه، اعتیاد، نداشتن مهارت زندگی اجتماعی، ازدواج ناهموار، دشمن در لباس دوست، بی پناهی و باورهای غیرمنطقی، مضمون های سه گانه را تشکیل دادند.

    نتیجه گیری

    متغیرهای اجتماعی و فرهنگی در تخریب فضای زندگی خانوادگی و بروز خشونت علیه زنان تاثیر دارند. به نظر می رسد برای پیشگیری و کنترل این معضل به صورت ریشه ای باید با آگاه سازی و اصلاح نگرش عمومی نسبت به جایگاه و موقعیت واقعی زن در جامعه اسلامی و رفع تبعیض های همه جانبه در زندگی زنان اقدام کرد. همچنین آموزش مهارت زندگی مشترک و توانمندی زنان در پیشگیری و مدیریت و مهارت حل مساله برای کاهش خشونت با زنان و پیامدهای آن سودمند است.

    کلیدواژگان: خشونت، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، زنان، مطالعه کیفی
  • سیدعلی جوزی، مریم فیروزه ای صفحات 520-530
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات زیست محیطی کشتارگاه طیور نمونه تهران و ارایه برنامه مدیریت زیست محیطی به انجام رسید.
    روش ها
    در فرآیند بررسی اثرات زیست محیطی از تکنیک ترجیح براساس مشابهت به راه حل ایده آل (TOPSIS) به عنوان یکی از معتبرترین تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه MADM)) به منظور تعیین اهمیت اثرات زیست محیطی کشتارگاه نمونه تهران بهره گرفته شد. بدین صورت که با تعیین معیارها و گزینه های مربوطه در ماتریس تصمیم گیری، وزن شاخص ها محاسبه و گزینه ها رتبه بندی گردید. پس از شناسایی و پیش بینی اثرات کشتارگاه بر محیط، از طریق تجزیه و تحلیل اثرات، معیارها و گزینه های موردنظر مشخص شد. جهت تایید نهایی معیارها از پرسشنامه دلفی استفاده گردید. در ادامه از روش TOPSIS طی شش گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری نشان داد که پساب خروجی کشتارگاه قابلیت تخلیه به آب سطحی، چاه و نیز مصارف آبیاری و کشاورزی را ندارد. ارزیابی صدا مشخص نمود که میزان صدای اندازه گیری شده بیشتر از حد مجاز است. نتایج آزمایش آلاینده های هوا پایین تر از حد استاندارد می باشد.
    نتیجه گیری
    از بین مهم ترین اثرات کشتارگاه، فاضلاب با وزن 1 اولویت نخست و به ترتیب، صدا، هوا و بو با وزن های 664/0، 508/0 و 327/0 اولویت های بعدی را شامل می شوند. در پایان جهت به حداقل رساندن اثرات سوء زیست محیطی کشتارگاه، ارایه برنامه مدیریت زیست محیطی پیشنهاد گردید که مهم ترین مورد آن بهینه سازی سیستم تصفیه پساب است.
    کلیدواژگان: تکنیک ارزیابی اثرات، کشتارگاه طیور، مدیریت زیست محیطی
  • فائزه تاتاری، سیدعلی موسوی، منصور رضایی، الهه خوشبخت صفحات 531-539
    زمینه
    اختلال استرس پس ازسانحه (PTSD) یک اختلال اضطرابی با شیوع 15-2 درصد است که با اختلالات خلقی، اضطرابی، اختلال شخصیت و مصرف مواد همراه است. بیماران مبتلا به PTSDمصرف کننده مواد، مشکلات بیشتری دارند و شدت علایم آن ها نیز بیشتر است. این افراد ممکن است عصبی، پرخاشگر و دلواپس شده و عملکردشان درحوزه های مختلف تحت تاثیر قرار بگیرد. هدف این مطالعه، تعیین رابطه پرخاشگری با سوء مصرف مواد در بیماران مبتلا به PTSD است.
    روش ها
    از بین بیماران مبتلا به PTSD مراجعه کننده به بیمارستان فارابی کرمانشاه در سال 1390، 182 نفر با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری باس وپری، نوع و میزان پرخاشگری آن ها مورد سنجش قرار گرفت. همچنین نوع و میزان پرخاشگری بیماران مصرف کننده و غیرمصرف کننده مواد مقایسه شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان پرخاشگری مربوط به افراد میانسال (1/81%)، مذکر (8/91%)، متاهل (5/77%) و دارای وضعیت اقتصادی ضعیف (2/63%) بود. میزان مصرف مواد در افراد متاهل بیشتر بود و بیشترین نوع ماده مصرفی در این افراد اپیوم بود. میزان مصرف مواد در افراد فقیر بیشتر بود و این افراد بیشتر اپیوم و آمفتامین مصرف می کردند. بیشترین نوع PTSD مربوط به حوادث بعد از جنگ (3/70%) بود. میانگین نمره پرخاشگری کلی در افراد مصرف کننده مواد، به خصوص در مصرف کننده های اپیوم بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    میزان پرخاشگری در بیماران مبتلا به PTSD بالا است و بیمارانی که به طور همزمان مبتلا به PTSD و مصرف مواد می باشند در مقایسه با افرادی که به هرکدام از این اختلالات به تنهایی مبتلا هستند پرخاشگرترند. درمانگران باید در درمان PTSD به سوءمصرف مواد نیز توجه نموده و راهکارهای مناسب درمان پرخاشگری را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، پرخاشگری، سوءمصرف مواد
  • احسان صادقی، علی الماسی، حیدر مسگراف، سمیه بخشی، عبدالله درگاهی *، سمیه محمدی، نسرین زنگینه وندی صفحه 540
|
  • Rostam Jalali, Parkhideh Hasani, Zhila Abedsaeedi, Mansour Rezaei Pages 462-472
    Background

    Conscience is the foundation of morality and influences private and professional life. Furthermore، conscience expresses the right image of right and wrong as well as good and bad. It helps nurses to hold their ethical integrity. How acts are led by conscience is different and how it is perceived by health care providers is unclear. Thus، the current study was carried out to develop a valid and reliable instrument to assess perception of nursing conscience.

    Methods

    In a methodological study، primary items of our previous phenomenological research systematic review and previous questionnaire were merged to a single questionnaire. Content face and construct validity was confirmed reliability of the questionnaire was measured by split half and Cronbach α coefficient.

    Results

    Factor analysis determined the five factors of conscience perceived ethical conscience، supervisor conscience، protective conscience، caring conscience and reaction of conscience. Furthermore، the reliability and validity were achieved by statistical tests. Α Cronbach for internal consistency was 0. 945 and Guttmann splitting half was r=0. 917. Content validity index was more than 90% for each item.

    Conclusion

    The nursing conscience perception questionnaire had 24 items and 5 dimensions and had both validity and reliability، but it needs to be tested over and over to enhance its validity and reliability.

    Keywords: nursing conscience perception questionnaire, validity, reliability, validation, instrumental development
  • Farnaz Nikzad Jamnani, Seyed Omid Ranaei Siadat, Sohrab Moradi, Mohammad Taghi Borjian Boroujeni, Shirin Yousefian Pages 473-482
    Introduction
    Fossil fuel is an expensive and finite energy source. Therefore، the use of renewable energy and biofuels production has been taken into consideration. One of the most suitable raw materials for biofuels is cellulosic compounds. Only microorganisms that contain cellulose enzymes can decompose cellulose and fungus of Trichodermareesei is the most important producer of this enzyme.
    Methods
    In this study the nucleotide sequence of endoglucanase II، which is the starter of attack to cellulose chains، synthesized from amino acid sequence of this enzyme in fungus T. reesei and based on codon usage in the host; yeast Pichiapastoris. To produce optimized enzyme and to decrease the production time and enzyme price، protein engineering will be used. There are some methods to improve the enzymatic properties like site-directed mutagenesis in which amino-acid replacement occur. In this study two mutations were induced in endoglucanase enzyme gene by PCR in which free syctein positions 169 and 393 were switched to valine and histidine respectively. Then this gene was inserted into the pPinka expression vector and cloned in Escherichia coli. The recombinant plasmids were transferred into P. pastoris competent cells with electroporation، recombinant yeasts were cultured in BMMY medium and induced with methanol.
    Results
    The sequencing of gene proved the induction of the two mutations and the presence of recombinant enzyme was confirmed by dinitrosalicilic acid method and SDS-PAGE.
    Conclusion
    Examination of biochemical properties revealed that the two mutations simultaneously decreased catalytic power، thermal stability and increased the affinity of enzyme and substrate.
    Keywords: endoglucanase, yeast, protein engineering, site, directed mutagenesis, thermal stability
  • Atoosa Atigh, Malahat Akbarfahimi, Mehdi Alizadeh, Maryam Mahmoodi Rad Pages 483-491
    Background
    Autistic children with low level performance have problems in social interaction، communication skills and sensory processing as well as motor and balance function. Musical activity is one of the most effective therapeutic strategies to manage some of these core defects. The present study examined the effect of musical movement activities on the balance function of 7 to 14 years autistic children with low performance.
    Methods
    Twenty-two autistic students with low performance at age range of 7 to 14 years old participated in the study were assigned to experimental and control group randomly. The interventions were consisted of musical movement activities for experimental and without music for control group. Balance performance of subjects was assessed before treatment، and after 12th and 24th therapeutic sessions using balancing subtest of Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency (BOTMP). The assessments were double blinded. Data were analyzed employing repeated measures of ANOVA. The SPSS software-version 17was used.
    Results
    The results indicated that the effect of interventions on two groups was significantly different (F; 1. 2= 52. 8، P<0. 001). The improvement in the balancing performance has been observed in both groups after 12th and 24th sessions although the difference in balance scores between groups was higher after 24th treatment session (P<0. 001); that is in experimental group more improvement was obtained.
    Conclusion
    The findings suggest that musical movement activities can accelerate the improvement in balance function of autistic children with low performance.
    Keywords: low functioning autistic children, balancing performance, musical movement activities
  • Hamid Nomani, Ali Aidy, Asad Vaisi Raygani, Lida Haghnazari, Dariush Reissi, Hadi Mozafari Pages 492-500
    Background

    End stage renal disease or ESRD is a progressive and irreversible deterioration in renal function in which the body loses ability to maintain metabolical balance، fluid and electrolytes. Glutathione s-transfrases (GSTs) are members of multigenic family which have essential role as an antioxidant in the cells. In this study، the polymorphism of GST، T1، M1 & P in ESRD patients were compared with those of control groups to determine the possible relationship between polymorphism of these enzymes and ESRD.

    Methods

    136 of ESRD patients as experimental and 137 of healthy individuals as control group were examined. The GST T1 & M1 genotypes were determined in all individuals with multiplex- PCR and GST P1 polymorphism was determined with PCR-RFLP.

    Results

    The distribution of GSTT1& M1 of T1+-M1+ (wild)، T1+-M1¯، T1¯-M1+and T1¯-M1¯ (null) genotypes in control group were 45 (32. 8%)، 40 (29. 2%)، 28 (20. 4%) and 24 (17. 5%) and in experimental group were17 (12. 8%)، 46 (34. 6%)، 21 (15. 8%) and 49 (36. 8%) respectively (P<0. 001).

    Conclusion

    As the reduction of GST T1+-M1+ (wild) was observed with more frequency in patients with ESRD compared to control group (12. 8%vs. 32. 8%)، this genotype can be associated with the risk of ESRD.

    Keywords: GST, ESRD, PCR, RFLP
  • Mahmood Karimy, Iraj Zareban, Mohsen Shamsi, Jalil Kuhpayehzadeh, Hamid Baradaran Pages 501-508
    Background
    Self-medication can be defined as obtaining and consuming drugs without the prescription of a physician either and it might have serious consequences. The aim of this study was to determine the effect of education based extended parallel process model (EPPM) on the self-medication among elderly in Zarandieh.
    Methods
    In this quasi-experimental study، 110 elderly men were selected randomly and were randomly divided into two equal groups of experimental and control groups (45 in each). Data was collected through a questionnaire consisting of extended parallel process model (EPPM) questions and a performance checklist on self-medication which was used in order to evaluate the effectiveness of the educational program. The participants in the two groups filled out the questionnaire، and then intervention was done during a month in 5 sessions، 45 minutes، and finally the data of the two groups were collected and analyzed using SPSS18.
    Results
    Before educational program، there was no statistically significant difference between two groups regarding self-medication and extended parallel process model constructs. However after intervention، independent sample t-test showed a statistical significant difference between two groups (P<0. 05) in knowledge، perceived susceptibility and severity، response efficacy، self-efficacy and practice. In addition، self-medication rate decreased significantly among the experimental group compared to controls after intervention (p<0. 01) (33% V. S 13%).
    Conclusion
    Results of this study confirmed the efficiency of extended parallel process model in prevention of self-medication behaviour among elderly individuals.
    Keywords: education, elderly, extended parallel process model, self, medication
  • Naghmeh Razaghi, Monir Ramezani, Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad, Soroor Parvizy Pages 509-519
    Background

    Violence against women is a problem that is closely correlated with the social and cultural contexts and many societies in different aspects encounter this problem. The aim of this study was to explore socio-cultural factors of violence against women.

    Methods

    This study was a qualitative content analysis. The semi-structured interviews were conducted with 24 women as the victims of domestic violence. Purposive sampling was initiated and continued until data saturation. The collected data analyzed using a qualitative content analysis.

    Results

    Seven themes were explored of the women، which represented their experiences of social-cultural factors influencing on violence against women. The themes included: the failure of masculine authority، lack of social life skills، addiction، inappropriate marriage، fake friend، powerlessness، and irrational beliefs.

    Conclusion

    Social and cultural factors are effective in the destruction of the family life through domestic violence. The community education، to develop the real position of the family and women situation in Islam، women empowerment، marriage problem solving methods، and family management skills needed to prevent and to control the violence against women.

    Keywords: violence, women, social factor, cultural factor, qualitative research
  • Seyed Ali Jozi, Maryam Firouzei Pages 520-530
    Background
    The current research was carried out to assess the environmental impacts caused by Tehran Poultry Slaughterhouse of Nemone and to offer an Environmental Management Plan.
    Methods
    In this research، Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS)، as one of the most reliable techniques from Multi Attribute Decision Making (MADM)، was applied to assess environmental impacts caused by Tehran Poultry Slaughterhouse of Nemone. Thus، by determining the related options and criteria of decision making Matrix، the weight of indices and options were calculated and graded. After identification and prediction of the slaughterhouse impacts on the environment، he required criteria and potential options were identified through analyzing the impacts. Delphi questionnaire was applied to finalize the introduced criteria. Then TOPSIS method was utilized in 6 steps.
    Results
    Among the most significant impacts in the slaughterhouse، the first priority was allocated to the wastewater with the weight of 1following the noise، air and odor pollution with the weights of 0. 664، 0. 508 and 0. 327 respectively. Noise assessment results indicated that the measured noise was beyond the permissible level. The results of air pollutions experiments were lower than that of the standard.
    Conclusion
    The results indicated that the effluent quality was not suitable to be discharged into the surface water or wells and it was not suitable for irrigational and agricultural purposes too. To minimize the environmental harmful impacts of slaughterhouse، the environmental management plan was proposed of which the most important case was the optimization of the wastewater treatment system.
    Keywords: impacts assessment technique, poultry slaughterhouse, environmental management
  • Faezeh Tatari, Sayyed Ali Mousavi, Mansour Rezaei, Elahe Khoshbakht Pages 531-539
    Background
    Posttraumatic stress disorder (PTSD) is a stress disorder، whose prevalence was 2-15%. PTSD is associated with mood، anxiety، personality and substance use disorders (SUD). The substance user patients with PTSD have more problems، and severity of symptoms is more than non-substance users with PTSD patients. These patients may be nervous، aggressive، and restless and their function will be affected in many aspects. The aim of this study was to determine the relationship between aggression levels and substances use among PTSD patients.
    Methods
    Among patients with PTSD referred to Kermanshah Farabi Hospital in 2011،182 cases were selected and their aggression levels were assessed by Buss & Perry Aggression Questionnaire. The aggression levels in PTSD patients with and without SUD were compared.
    Result
    The highest frequencies were in middle-aged (81. 1%)، males (91. 8%)، married (77. 5%) and poor economic status (63. 2%) patients. Substances using was higher among married patients and the most abused substances was opium. Substances consumption was higher among patients with lower socioeconomic status and opium and amphetamines were the most abused substance. Most PTSD types were related to after-war events (70. 3%). Mean of total aggression was higher in SUD. Rate of total aggression was higher in patients using opium.
    Conclusion
    Compared to those without PTSD، individuals with this disorder are more likely to have aggression. Patients with concurrent PTSD and SUD suffer from more severe complaints and show worse treatment outcomes compared with patients with either disorder alone.
    Keywords: posttraumatic stress disorder, aggression, substances use disorder