فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1392)

نشریه مطالعات ملی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مجید امامی* صفحه 3

    «جامعه شناسی تاریخی هویت و تمدن پژوهی» از حوزه های مهم مطالعات «هویت»، «تاریخ» و «تمدن» است که در ترتیبی منظم، از ذهنیت تا عینیت، خودآگاهی جمعی را سامان می دهد و موضوع اصلی این مقاله نیز در این حوزه قرار می گیرد. هویت تاریخی و تمدنی ایران، از پیش از اسلام تا دوره معاصر، همواره از منظرهای مختلف موضوع مطالعه اندیشمندان اجتماعی داخلی و ایران شناسان غربی بوده است. در این مقاله پس از معرفی سه رویکرد کلی به هویت تاریخی و تمدنی ایران یعنی رویکرد انحطاط گرا، رویکرد چندپاره انگار و رویکرد ماهیت گرا و ثمره نگاه هر یک درخصوص آینده و الگوی پیشرفت در ایران، الزامات ماخوذ از هویت تاریخی و تمدنی ایران برای الگوی نظری پیشرفت براساس رویکرد ماهیت گرا در هفت مولفه ماهیتی شامل: «روح معنویت، تعبد، توحید»، «اسلام اصیل»، «ولایت مداری»، «سرزمین و موطن»، «زبان و خط پارسی»، «تمدن تاریخی» و «رسالت تاریخی و موعودگرایی» (مبتنی بر سند مولفه های هویت ملی ایران، مصوب21/12/86 شورای فرهنگ عمومی کشور) تشریح و واکاوی خواهد شد.مساله اصلی در این مقاله بررسی «انواع رویکرد ها به هویت تاریخی ایران و نگاه هایی است که به الگوی کلی پیشرفت و تغییرات تمدنی در این سرزمین می توان داشت» و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی می باشد به لحاظ روش تحلیل و داوری، از جامعه شناسی تاریخی مبتنی بر چارچوب مفهومی معرفی شده تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: هویت تاریخی، تمدن ایرانی، رویکرد ذات گرا، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سیاست هویت ملی، رویکرد کثرت گرا
  • علیرضا بخشایش * صفحه 35

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باورهای مذهبی، بحران هویت و سبک های هویت در دانش آموزان انجام گرفته است. بدین منظور از میان دانش آموزان مقطع چهارم متوسطه شهرستان سیرجان 330 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای، انتخاب شده و پرسشنامه های استاندارد باورهای اساسی مذهبی، بحران هویت، و سبک های هویت را تکمیل نموده اند. طرح این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده است. داده ها با شاخص های آماری، چون همبستگی پیرسون و آزمون t برای نمونه های مستقل تحلیل شده اند. نتایج نشان داد که بین باورهای اساسی مذهبی و بحران هویت رابطه منفی معنادار (459/0- =r) وجود دارد و باورهای مذهبی با تمام سبک های هویت ارتباط معناداری داشته است. بحران هویت با تعهد هویت در افراد رابطه منفی معناداری نشان داد (433/0- =r، 01/0>p). دانش آموزان دختر و پسر در میزان باورهای مذهبی و بحران هویت از یکدیگر متفاوت نیستند.

    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، بحران هویت، سبک های هویت، دانش آموزان
  • عزت الله کیشانی فراهانی *، محسن فرمهینی فراهانی، اکبر رهنما صفحه 51

    هدف از پژوهش حاضرشناسایی مولفه های اساسی تربیت شهروندی اسلامی ایرانی است. مساله مورد پژوهش شناسایی مولفه های اساسی تربیت شهروندی اسلامی ایرانی است. روش پژوهش تلفیقی از دو روش تحلیل اسنادی و پیمایشی دلفی است. مطالعات در برخی منابع اسلامی نظیر قرآن، نهج البلاغه و روایات و هم چنین برخی آثار شعرا، فلاسفه و اندیشمندان صورت گرفت. از میان دانشگاه های کشور 5 دانشگاه (دانشگاه شاهد، بهشتی، تربیت معلم تهران، تربیت معلم اراک و دانشگاه آزاد اراک) به عنوان نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس نظیر30 نفر از اساتید با تکمیل ابزار پرسشنامه محقق ساخته و اعتبار بخشی شده و بررسی شد. یافته ها دوازده مولفه اساسی تربیت شهروندی اسلامی ایرانی مشتمل بر مولفه های ارزشمندی، هدفمندی، روشمندی، نوعدوستی، مردم سالاری دینی، شایسته سالاری، جستجوگری، استقلال فردی، کفایت، سلامت، وطن دوستی و اعتدال را نشان دادند. مولفه اساسی مردم سالاری دینی دارای بیشترین میانگین بوده است.

    کلیدواژگان: شهروندی، تربیت شهروندی، تربیت شهروندی اسلامی
  • علی اشرف نظری *، محسن نظری مجد صفحه 75

    میزان شناخت و نحوه ادراک افراد یک جامعه از یکدیگر مبنای اصلی تعامل آنها با یکدیگر است. این که ما دیگران را چگونه فهم و ارزیابی می کنیم، نقش شایان توجهی در برقراری ارتباط با دوری گزیدن از دیگران و یا نفی و حتی حذف آنها دارد.
    تحلیل فرایندهایی که از طریق آن بتوان تصورات اجتماعی و قضاوت های افراد و گروه ها را درباره یکدیگر ارزیابی کرد، یکی از شیوه های موثر برای فهم احساسات و تصورات افراد جامعه از یکدیگر و در رابطه با گروه های هویتی است. در نتیجه، به واسطه گستردگی پیامدهای این تصورات، ضرورت تحلیل و ارزیابی آنها بیش از پیش احساس می شود.
    پرسش اصلی مقاله حاضر این است که تصورات قالبی و پیشداوری در بین گروه های اجتماعی چه کارکردهای هویتی دارند؟ در این مقاله، ابتدا مفاهیم تصورات قالبی و پیشداوری و ارتباط میان آنها تبیین می شود و در ادامه کارکردهای هویتی آنها مورد بحث قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تصور قالبی، پیشداوری، هویت، تمایز، ایران، انسجام ملی
  • میثم بلباسی *، شهرام اسفندیار صفحه 95

    در باب الگوهای بدیل پیشرفت کنکاش های علمی بسیاری صورت گرفته است، اما یکی از حوزه های مغفول، حوزه ارتباط وثیق هویت با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می باشد. از این رو، بیان الگویی از هویت متناسب با روح جامعه ایرانی که زمینه ساز شکل گیری هویتی واحد، انسجام ملی و نهایتا پیشرفت می شود، امری ضروری است. با این تفاسیر، سوال اصلی مقاله این است که الگوی هویتی متناسب با الگوی بومی پیشرفت در قانون اساسی ج.ا.ایران دارای چه ابعاد و شاخص هایی است؟ دستاوردهای تحقیق نشان از این دارد که الگوی هویتی مطلوب در قانون اساسی، ترکیبی از سه بعد هویت اسلامی (با مولفه هایی چون ضوابط و اصول اسلامی یعنی قرآن و سنت، توسعه و تحکیم برادری اسلامی و تعاون عمومی بین مردم توسط دولت، دین اسلام و مذهب شیعه، توجه به امت اسلامی، اعتقاد به ولایت فقیه) هویت ایرانی (با مولفه هایی چون آمیختگی اسلام و ایران،زبان مشترک، خط مشترک، پذیرش فرهنگ های محلی، پرچم کشور، معتبر شناختن تاریخ هجری شمسی، توجه به میراث فرهنگی و نفایس ملی ایران به عنوان دارایی های معنوی ملت، سرزمین مشترک) و هویت مدرن (با مولفه هایی چون استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری، تربیت افراد ماهر برای رسیدن به توسعه و پیشرفت، تقویت روح بررسی،تتبع و ابتکار) می باشد که می تواند مسیر پیشرفت و تعالی مطلوب را در بستر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سرعت بخشد. برای پاسخ به سوال مقاله از روش تحلیل محتوا بهره گرفته می شود.

    کلیدواژگان: الگوی بومی پیشرفت، هویت اسلامی، هویت ایرانی، هویت مدرن، قانون اساسی
  • سعید زاویه *، سیده مهدیه عزیزی صفحه 121

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های هویتی (ملی و دینی) در کتاب های درسی اول و دوم ابتدایی سال تحصیلی90-89 انجام گرفته است. در این پژوهش کتاب های دو مقطع اول و دوم که در مجموع بالغ بر 875 صفحه تصویری بوده با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بکارگیری تکنیک های مشاهده، مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با مدیران، دست اندرکاران و پژوهشگران حوزه تعلیم و تربیت مورد بررسی قرار گرفته اند. اطلاعات بدست آمده از بررسی تصاویر در هفت دسته کلی شامل عناصر تصویری هماهنگ، خنثی، متضاد و ترکیب های مختلف آنها دسته بندی و پردازش شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد که در این کتاب ها توجه متعادلی به عناصر و مولفه های هویت دینی و ملی نشده و اگر در بعضی صفحات نیز تصاویر متناسب با هویت ملی و دینی دیده می شود با قرارگیری در کنار عناصر متضاد و خنثی تاثیر بایسته خود را از دست داده و کمرنگ تر شده است، به طوری که صفحات هماهنگ با 93 صفحه در مقابل صفحات خنثی شامل 592 صفحه و متضاد شامل 19 صفحه قرار می گیرند. در واقع می توان گفت صفحات و تصاویر این کتاب ها در زمینه انتقال مفاهیم هویتی بسیار کمرنگ ایفای نقش نموده اند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت دینی، کتب دبستان، تصاویر کتاب های درسی
  • صمد عدلی پور *، وحید قاسمی، مسعود کیانپور صفحه 141

    با گسترش دسترسی به اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی و استفاده فزاینده ای که جوانان از انواع مطالب و محتوای این رسانه های نوین می نمایند، هویت ملی به یکی از دغدغه های اصلی مرتبط با انسجام اجتماعی و یکپارچگی ملی تبدیل شده است. بدین لحاظ پژوهش حاضر، رابطه حضور و تعامل در شبکه اجتماعی فیس بوک را با هویت ملی جوانان مورد مطالعه قرار می دهد.
    پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس و بهره گیری از پرسش نامه اینترنتی محقق ساخته، با تکیه بر نظریه های «کاستلز، هابرماس و ولمن» صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کاربران جوان فیس بوک شهر اصفهان در سال 1391 تشکیل می دهند و حجم نمونه برابر با 424 نفر است.نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت، میزان استفاده، میزان مشارکت و فعالیت کاربران در فیس بوک و هویت ملی کاربران رابطه معنادار معکوس و بین واقعی تلقی کردن محتوای مطالب فیس بوک و هویت ملی کاربران رابطه معنادار مثبتی وجود دارد. یعنی هر چه مدت زمان عضویت، میزان استفاده و میزان فعالیت و مشارکت کاربران در فیس بوک از سوی کابران افزایش پیدا می کند هویت ملی کاربران ضعیف تر می شود.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، هویت، هویت ملی
  • روح الله قاسمی * صفحه 165

    این مقاله در پی تبیین پدیده وفاق اجتماعی در بوشهر است. مبانی نظری این تحقیق بر سطح خرد تاکید دارد. یعنی تبلور جامعه پذیری در عواملی همچون پایگاه اجتماعی، میزان تحصیلات، میزان تعاملات با سه بخش رسمی (دولتی)، غیررسمی (اقوام و خویشان) و نهادهای مدنی، رسانه های جمعی (داخلی و خارجی) و میزان مسافرت افراد (داخلی و خارجی). فرضیه های این تحقیق در پی آزمون وفاق اجتماعی با پایگاه اجتماعی، میزان تحصیلات، نوع و میزان تعاملات افراد (با بخش رسمی غیررسمی نهادهای مدنی)، میزان مسافرت و استفاده از رسانه های جمعی است.این پژوهش با تعداد نمونه 250 نفر در شهر بوشهر انجام گرفت. شیوه نمونه گیری که این پژوهش از آن بهره گرفته، خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی منظم است. نتایج پژوهش مبین آن است که شاخص عام گرایی بیش از شاخص های دیگر قادر است تا وفاق اجتماعی را نشان دهد. تحلیل رگرسیونی، نیز نشان داد که نقش متغیرهایی همچون فعالیت در نهادهای مدنی، تفکر ذهنی، مسافرت به خارج و تحصیلات در تغییرات وفاق اجتماعی کارسازند.

    کلیدواژگان: وفاق اجتماعی، همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، بوشهر
|
  • Seyed Majid Emami Page 3

    Historical sociology of Identity & civilization is an important field of "Identity", "history" & "civilization" studies that forms the collective consciousness from subjectivity to objectivity, which is the subject of this article.The historical & civilizational Identity of Iran from pre-islamic to the contemporary era has always been the subject of study of Western Iranologists and inner scholars. In this article after introducing of the tree main approaches to historical and civilizational identity of Iran (Devolutionist approach, Multiplicitic approach, essentialist approach) and the result of each view about the demeanor & pattern of development in iran is explained and analyzed. Taken requirements of the historical & civilizational identity of Iran for theoretical model of development, based on essentialist approach seven principal components, including ("Spirituality, devoutness, consolidation", "pure Islam", "VELAYAT", "Territories & motherland", "Persian language and script", "Historical civilization" & "historical mission & messianism") is examined. The main problem of this article is the study of types of approaches to historical identity of Iran and attitudes to the overall pattern of development and civilization evolution. The method applied is Documentary & Library research.

    Keywords: Historical identity, Iranian Civilization, essentialist Approach, Islamic-Iranian Model of Development, Historical sociology
  • Page 35

    This research was done on students with the purpose of investigating the relationship between religious beliefs, identity crisis and identity styles. 330 people have been selected among grade four students of Sirjan secondary schools with cluster sampling and completed Basic Religious Beliefs Questionnaire, Identity Crisis Questionnaire and Identity Style Inventory. The research method was descriptive-correlation. Data was analyzed with statistical indicators like Pearson correlation and independent-samples t test. Results indicated that there is a negative significant correlation between religious basic beliefs and identity crisis (r= -0/459) and religious beliefs had a significant correlation with all of the identity styles. Identity crisis showed a negative significant correlation with identity commitment (p<0/01, r= -0/433). Female and male students are not different in religious beliefs and identity crisis.

    Keywords: Religious beliefs, Identity Crisis, Identity Styles, Students
  • Ezzat Allah Kishani Farahani *, Mohsen Farmahini Farahani, Akbar Rahnama Page 51

    The aim of this research is recognition of Islamic-Iranian citizenship education basic components, so challenge and problem have focused on recognition of Islamic-Iranian citizenship education basic components. The method of research is a combination of two methods include Delphi method and analysis of documents. The study has been applied in some Islamic sources such as; Quran, Nahjalbalaghe and Ravayat, and many books of poetries, philosophers and thinkers. The opinions of thirty professors from five universities in Iran (Shahed University, Shahid Beheshti University, Tehran University of Tarbiyat Moalem, Azad University of Arak, Arak University of Tarbiyat Moalem) have valued by questionnaire that was passes its validity formerly. Information have checked with interpretational analysis method and descriptive statistics has used in it. Generally results have shown that twelve citizenship education basic components have recognized, include; valuability, Objectively, method oriented, health, democracy, patriotism, moderation, adequacy, altruism, individual independence, probability, and aristocracy. Results indicate that, "democracy" has been greatest as an Islamic - Iranian citizenship education basic component.

    Keywords: Citizenship, Citizenship education, Islamic - Iranian citizenship education
  • Ali Ashraf Nazari *, Mohsen Nazari Majd Page 75

    Understanding of how people interact with each other as a main matter in society is the main basis for a community coherence. How do we understand and evaluate others, Avoiding or relatationship with them is an important role in communicating with others or deny or remove them. One of the most effective ways to understand each other's feelings and perceptions of individuals and groups in relation to the identification, is analysis of the processes that through which social perceptions and judgments of individuals and groups can be evaluated on each other. The main subject of this paper is studying the functions of stereotypes and prejudice between social groups and it’s impact on social identity. In this paper the concepts of stereotypes and prejudices are explained, and the relationship between them and the identity functions of them will be discussed.

    Keywords: Stereotypes, Prejudice, Identity, Differentiation, Iran, National Cohesion
  • Meisam Belbasi *, Shahram Esfandiyar Page 95

    Many scientific inquiries have been done on progress patterns, but one of the neglected areas in the field is about identity relationship with the Islamic-Iranian progress pattern. Hence, it is necessary to express an identity pattern compatible with the spirit of Iranian society underlying the formation of national identity and cohesion. In this respect, the main question is what are the indicators and dimensions of the identity pattern compatible with the indigenous progress pattern mentioned in Constitution of the Islamic Republic of Iran (CIRI). Research results show that the optimal identity pattern in the constitution is a combination of three aspects. The first is Islamic identity with components such as: Rules and principles of Islam (that is, Quran and Sunnah); Development and strengthening of Islamic brotherhood and public cooperation between the people (via state); Islam and Shiism; Believing the Guardianship of the Jurist; and paying attention to the Islamic nation. The second is Iranian identity with components such as: Fusion of Islam and Iran; the common language; the common handwriting; Acceptance of local cultures; the flag; shared land and history; Acceptance of the solar date; and paying attention to national-cultural heritage and intellectual property of the nation. The third is modernist and universal identity with components such as: Using the advanced science and technology and human experience; Training of skilled personnel to achieve development; and Encouraging the spirit of initiative. They all together, can accelerate the Islamic-Iranian progress pattern. Here, we use of the content analysis method to answer the research questions.

    Keywords: Indigenous Progress Pattern, Islamic Identity, Iranian Identity, Modern Identity, Constitution
  • Saeed Zavieh *, Seyedeh Mahdieh Azizi Page 121

    This paper aims to examine the national and religious components of the identity in first and second elementary school text books 2010-2011. In this study books of first and second grades of elementary school totally including over 875 visual pages, have been studied using the descriptive and analytical method, employing techniques such as observation, library study and interview with the experts and managers. Information obtained from review of the pictures were analyzed and classified into seven categories including "coordinated visual elements", "neutral elements", "contrasting elements" and combinations of these three categories. The findings show that there is a lack of balanced attention to the elements and components of religious and national identity in the studying books and even though proper images in some pages have been faded away and lost their influence by positioning beside contrasting and neutral elements. There were 93 coordinated pages versus 592 neutral and 19 contrasting pages. It can be concluded that religious and identical concepts are conveyed obviously weak in the pictures of these books.

    Keywords: National Identity, Religious Identity, School Books, Pictures of the School Books
  • Samad Adlipour *, Vahid Ghasemi, Masoud Kianpour Page 141

    With the enhancement of Internet accessibility and the development of Internet social networks, and because of young people’s increasing use of various materials in these modern media, national identity has become one of the principle concerns pertaining to social cohesion and national integrity. Therefore, this research studies the relation between presence and interaction on the social network Facebook and the youths’ national identity. This study is a survey research using voluntary and convenience sampling and researcher-made Internet questionnaires. The study is based on Castells, Habermas and Wellman theories. The population comprises all Facebook users of Isfahan city in 2012. The sample size is 424 individuals. According to the findings, membership period, amount of use, and amount of users’ participation and activity on Facebook have a significant inverse relation to the users’ national identity. The findings also reveal that there is a significant positive relation between using Facebook and the users’ national identity. Also, as the membership period, amount of use, and amount of activity and participation of the users on Facebook increases, national identity has been weakend.

    Keywords: Cyberspace, Virtual Social Network, Facebook, Identity, National Identity
  • Roohollah Ghasemi Page 165

    This essay tends to examine effective factors upon social cohesion in Boushehr. The theoretical foundation of this essay pay to micro-level or factors such as social position, interaction with the official section (government), informal section (family and relatives), education and civil institutions as mass media (internal and external) and trips (internal and external). The essay' hypotheses wants to analysis and test the relation of social cohesion with mentioned variables. The study sample is 250 in Boushehr. The method of sampling is multi-phase clustering and ordered random. The findings show that in social cohesion, general indexes are more important than the others. The regression analysis, also, shows that variables as activity in civil institutions, external trips and education are more important.

    Keywords: Social Cohesion, Social Solidarity, Boushehr, Education System