فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 35 (تابستان 1392)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 35 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل شاه آبادی، سارا ساریگل صفحه 2
    در دهه های اخیر کاهش نابرابری درآمد1 جزء اهداف عمده راهبرد توسعه اقتصادی و اجتماعی و حتی از وظایف مهم دولتها محسوب میشود. از اینرو، توجه به نابرابری درآمد و تجزیه و تحلیل آثار توزیعی سیاستهای اعمال شده بر آن برای افزایش رشد اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. از طرفی دیگر امروزه توانایی دستیابی به نوآوری ها2 با بهرهگیری از منابع انسانی خلاق به عنوان نخستین گام برای تبدیل دانش به ثروت شناخته شده است. لذا با توجه به اهمیت کلیدی نوآوری در اقتصادهای نوین، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نوآوری بر نابرابری درآمد کشورهای 3OPEC و کشورهای توسعهیافته منتخب 4OECD طی دوره زمانی 2009-1995 میپردازد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که وضعیت کشورهای OPEC در مقایسه با کشورهای OECD در شاخصهای جینی و نوآوری ضعیف و نامطلوب میباشد که این امر ناشی از فقدان هماهنگی سیاستهای کلان اقتصادی با سیاستهای علمی و پژوهشی است. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، اکثر کشورهایی که درحمایت از فعالیتهای نوآورانه موفقتر عمل کردهاند دارای توزیع درآمد بهتری هستند. بنابراین کشورهای مورد مطالعه در مسیر حرکت از اقتصاد منابع و سرمایهمحور به سوی اقتصاد دانشمحور، حمایت از فعالیتهای نوآورانه و کاهش نابرابری درآمد ضروری است جهت گیری سیاستهای کلان اقتصادی آنان هماهنگ با سیاستهای پژوهشی و آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، نابرابری درآمد، کشورهای اوپک، کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی
  • آیت الله ممیز، سیده عاطفه قاسمی*، سیده فاطمه قاسمی صفحه 15
    کارآفرینی از محورهای اصلی و اساسی رشد و توسعه است به طوری که آن را موتور توسعه اقتصادی در هر کشور میدانند. تجربه کشورهای دارای رشد بالای درآمد ملی نشان دهنده آن است که مدیران این کشورها به نقش و اهمیت کارآفرینی در پیشرفت و توسعه کشور پی بردهاند. از آنجا که بخش عظیمی از جامعه را زنان تشکیل میدهند، لذا کارآفرینی این قشر از جامعه از اهمیت بخصوصی برخوردار است. به گونهای که یکی از شاخصهای مهم برای ارزیابی و سنجش توسعه و پیشرفت هر کشور میزان مشارکت زنان در تولید است. آمارها نشان میدهد کمتر از 10 درصد از کارآفرینان در ایران زن هستند. تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر در توسعه کارآفرینی زنان میپردازد. ابزار تحقیق، پرسشنامه و مصاحبه میباشد که برای حصول اطمینان از پایایی پرسشنامه مورد استفاده از آزمون الفای کرونباخ بهره گرفته شده است و برای اطمینان از روایی یا اعتبار محتوایی پرسشنامه از روش نظرسنجی استادان و صاحبنظران امر استفاده شده است. در تحلیل داده ها و ارائه یافته از آزمون آماری بهره گرفته شد. نتایج نشان میدهد با وجود احراز نقش دوگانه زنان شاغل، آنان نسبت به فعالیتهای خود احساس مثبتی دارند. در پایان پیشنهادها و راهکارهایی به منظور توسعه و گسترش فعالیتهای کارآفرینانه زنان مطرح میگردد که از مهمترین آنها فرهنگسازی در تغییر نگرش جامعه نسبت به توانمندی زنان در فعالیتهای اقتصادی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی زنان، فعالیت کارآفرینانه، توسعه کارآفرینی
  • کامران فیضی، سیدکمال طباییان، حسین خسروپور* صفحه 23
    یکی از مسائل مهم در کسب و کار سرعت بالای تغییرات و تحولات در محیط فناورانه بوده که، توانایی برنامهریزی و تصمیمگیری در این حوزه را بدون درک شایسته از موقعیت حال و آینده فناوری، ناممکن ساخته است. از این رو، شناسایی، ایجاد و توسعه شبکه همکاران تحقیقاتی و صنعتی با استفاده از رویکرد نوآوری باز و بکارگیری هوشمندی فناوری به منظور رصد و دیدهبانی تحولات فناورانه برای سازمان های فناوریمحور و پیشرفت علم و فناوری که اثر مستقیم بر حوزه کسب و کار این سازمانها دارد، دارای اهمیت بالایی است. از سوی دیگر، رشد فزاینده اینترنت در افزایش منابع داده برای هوشمندی فناوری تاثیر بسزایی داشته، بکارگیری مناسب و استفاده از ابزار فناوری اطلاعات برای دستیابی و تجزیه و تحلیل این داده ها به یک نکته کلیدی در ایجاد هوشمندی فناوری تبدیل شده است. از این رو، راهبرد سازمان در شناسایی و اکتساب فرایند مناسب هوشمندی فناوری دارای اهمیت زیادی شده که یک سازمان در ادغام نوآوری و ایده از بیرون سازمان با مزیتهای اصلی درون سازمانی به آن نیازمند است. در نتیجه سازمانها با ایجاد پیوند بین هوشمندی فناوری و نوآوری باز از طریق استقرار یک چارچوب نظاممند میتوانند به هدف خود که افزایش ارزش هوشمندی فناوری است کمک کنند. به عبارت دیگر هوشمندی فناوری به عنوان ابزار رویکرد نوآوری باز از طریق ایجاد ارتباط بین دانش و ایده از خارج سازمان و مزیتهای اصلی در درون سازمان باعث ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان میشود.
    کلیدواژگان: رویکرد نوآوری باز، هوشمندی فناوری، رصد و دیدهبانی فناوری، شبکهسازی دانشی
  • ساره خزائلی*، نداسادات خواسته، امیر البدوی صفحه 32
    در عصر حاضر که دوران رشد و تغییرات سریع و همچنین بهرهبرداری از فناوری است رویکرد جدیدی در اقتصاد و مدیریت ظهور پیدا کرده که توجه ویژهای به منابع دانایی نسبت به دیگر منابع سازمانی دارد. در این نگرش به دو نوع منبع توجه ویژهای شده است، یکی منابع سیستمی و فناوری و دیگری منابع انسانی. نوع نگرش به این دو نوع منبع منجر به دوگونه نگاه متفاوت به مدیریت دانایی میشود، یکی نگاه فناوری و دیگری نگاه انسانی. در بررسی علت عدم موفقیت غالب پروژه های مدیریت دانایی از این چشم انداز که دو رویکرد مدیریت منابع انسانی و رویکرد منابع فناوری در سازمان های دانایی محور را به طور جداگانه مورد بررسی قرار دهیم و با این نگرش به دلیل عدم موفقیت سازمانها در پروژه های مدیریت دانایی و شناسایی اهمیت این رویکردها در موفقیت فرایند مدیریت دانایی بپردازیم این تحقیق انجام شد. در تحقیق نمونه ها در ادبیات دریافتیم که نمیتوان فناوری و فواید آن را نادیده گرفت اما در عین حال برای رهایی از خشک و رسمی بودن محیط سازمانها و صنعت بایستی مدیریت منابع دانایی غیر فناورانه (انسانی) را در راس امور مدیریت در سازمان قرار داد. برای اینکه هم بتوان از مزایای فناوری استفاده کرده و از مضرات آن در ایجاد روحی خشک در شرکتها متضرر نبود باید مدیریت منابع دانایی سازمان به نوع فناوری که در همکاری با منابع انسانی در فرایند مدیریت دانایی باشد توجه داشته باشد و فناوری در تقابل با منابع انسانی نباشد. در تحقیقات انجام شده و مطالعات صورت گرفته نوع فناوری ارتباطات و اطلاعات نوع فناوری است که با زیرساختهای شبکهای (اکسترانت اینترانت و اینترنت) میتواند محیطی مناسب را برای مدیریت منابع انسانی فراهم کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانایی، رویکرد مدیریت انسانی، رویکرد مدیریتی فناوری
  • منوچهر منطقی، فاطمه ثاقبی سعیدی* صفحه 39
    در سالهای اخیر شاهد رقابتیتر شدن عرصه کسب و کار در صنایع مختلف بودهایم. بنا بر نظر محققان عرصه کسب و کار، دستیابی به جایگاه رقابتی مناسب برای یک شرکت، تنها با کمک یک الگوی مناسب کسب و کار امکانپذیر است. یک مدل کسب و کار موفق، نشان دهنده یک راه بهتر نسبت به گزینه های موجود میباشد که میتواند ارزش بیشتری را به یک گروه مجزا از مشتریان پیشنهاد کرده و منافع بیشتری را به شرکت بازگرداند. عدم تشخیص یک مدل کسب و کار مناسب در زمان آغاز یک کسب و کار، موجب ناکامی سازمانها در دستیابی به اهداف آن می‎شود. ولیکن علیرغم اهمیت این موضوع، تعاریف و مولفه های استانداردی جهت شناسایی مدلهای کسب و کار به صورتی که بتوان از آن در کسب و کارها و صنایع مختلف بهره برد، وجود ندارد. از این رو، در این مطالعه بر اساس رویکردهای مختلفی که در مدلسازی مدل کسب و کار وجود دارد، به ارائه تعاریف و مولفه های مدل کسب و کار پرداخته شده است. با این حال، تنها داشتن یک مدل کسب و کار مطلوب در زمان آغاز به کار شرکت مهم نیست، بلکه آنچه حیاتیتر است، در اختیار داشتن و حفظ یک مدل کسب و کار بهینه در طول حیات موسسه است. توانمندی یک مدل کسب و کار تا حدی است که خود میتواند ابزاری قدرتمند برای تحلیل، آزمون و ارزیابی انتخابهای راهبردی باشد که پیشروی یک سازمان قرار دارد. به همین دلیل، ارزیابی مدل کسب و کار یک سازمان، به عنوان فرایند اتخاذ تصمیمات راهبردی هیچ وقت کامل نمیشود و میتواند مبنایی برای بهبود مستمر رفتار کسب و کار باشد. ارزیابی مدلهای کسب و کار، با توجه به هدف ارزیابی و سطوح و واحد تحلیل، متفاوت است. در این مطالعه سعی شده است تا با مروری بر مطالعات صورت گرفته، مهمترین روش ها و معیارهای ارزیابی مدل کسب و کار مشخص گردد. باید توجه نمود که مدلهای کسب و کار، نمایشی از کسب و کار در یک زمان خاص هستند. تحولات سریع در محیط اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و فناوری، منجر به پیچیدهتر شدن محیط فعالیت سازمانها شده و باعث گردیده که سازمانها دیگر از ثبات برخوردار نبوده و کسب و کارها به صورتی پویا تکامل یابند. این امر باعث شده است تا مدلهای کسب و کار دارای یک وضعیت ناپایدار شده و با توسعه کسب و کار و در طول زمان، تغییر یابند. همین امر سبب گردیده است تا مفهوم نوآوری مدل کسب و کار به یکی از مهمترین مباحث مدیریتی تبدیل شود که در ادامه این مطالعه، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نوآوری مدل کسب و کار، ارزیابی مدل کسب و کار، مدلسازی، مدلهای کسب و کار
  • حسین فخاری *، داود سلمانی صفحه 52
    شرکتهای کوچک دانش بنیان در توسعه فناوری و رونق اقتصادی نقش اساسی دارند. اساس شکل گیری این شرکتها، ایده های خلاقانه مهندسان کارآفرین به عنوان موسسان این شرکتهاست اما اغلب این کارآفرینان، مهندسان جوان و خوش فکری هستند که فاقد مهارتهای رهبری جهت هدایت این شرکتهای نوپا و دانش بنیان میباشند. در این پژوهش با دیدگاهی جدید و بر اساس بعد مهندسی به مساله رهبری پرداخته شده است. در این رویکرد توانایی های فنی به اضافه قدرت رهبری، اصول «رهبری در مهندسی» را توصیف میکند. به کمک رهبری مهندسی فعالیتهای اصلی شرکتهای دانش بنیان بهتر تداوم یافته و اهداف اصلی این سازمانها قابل حصولتر خواهد بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد بر اساس رویکرد «رهبری در مهندسی»، آموزش مهارتهای رهبری در مراکز رشد به عنوان بستر اصلی شکلگیری شرکتهای دانش بنیان نقش اساسی در موفقیت این شرکتها ایفا میکند. علاوه بر این استفاده از مناسبترین سبک رهبری به صورت اقتضایی و نیز ارتقاء مداوم مهارتهای رهبری بر اساس تجارب حاصله به مدیران این شرکتها اکیدا توصیه میشود. در نهایت ایجاد یک ساختار سازمانی مناسب مبتنی بر کارگروهی در شرکتهای دانش بنیان و کمکهای مشاورهای مراکز رشد در این راستا در موفقیت این شرکتها بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: شرکتهای کوچک دانش بنیان، رهبری مهندسی، مهندس کارآفرین، مهارتهای رهبری
  • حمزه صمدی میارکلایی*، حسین صمدی میارکلایی صفحه 59
    دانشگاه و صنعت از مهمترین و اثرگذارترین نهادها در توسعه اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و پیشرفتهای اقتصادی و فناورانه جامعه هستند. اهمیت در ارتباط میان علم و فناوری، ادغام علم و صنعت، ظهور صنایع بر مبنای علم، استفاده از علم به عنوان روش هایی برای بوجود آوردن مزیتهای رقابتی در بخشی از شرکتها و نیز جهانی سازی اقتصاد و بین المللی سازی فناوری، برخی از دلایلی هستند که ارتباطات مشترک میان شرکتها و سازمان های تحقیقاتی را توجیه میکنند. توسعه ارتباط صنعت و دانشگاه به دلیل اثرات و پیامدهای بسیار مثبت آن در ایجاد تحولات فناورانه، اقتصادی و اجتماعی از دیرباز مورد توجه استراتژیستها، سیاستگذاران و برنامهریزان دانشگاهی و صنعت قرار داشته و تلاشهای فراوانی جهت ایجاد پیوندی اثربخش بین صنعت و دانشگاه صورت گرفته است. قرن 21 رقابت بین المللی اقتصادی بر پایه دانش است. رقابت در بازار فناوری محور امروز جهان مستلزم ادغام دانشهای نوین با صنعت است. صنعتی که بیبهره از دانش روز باشد، محکوم به زوال و دانش بدون کاربرد در صنعت بیارزش قلمداد می شود و این یعنی پیوند دانشگاه با صنعت. هدف از تدوین مقاله حاضر، بررسی نظریه ها، الگوها و مدلهای موجود ارتباط میان دانشگاه، صنعت و سایر نهادهای موثر در اقتصاد دانش بنیان است. در این مکتوب، مدلهای پیچش سهجانبه TH2، TH1، و TH3 (اتزکوویتز و لیدسدورف)، الگوی تکاملی (برکوویتز و فلدمن)، پیچشهای چهارجانبه و پنججانبه (کارایانیس و کمپبل)، پیچش پنججانبه بومی (صمدی میارکلائی)، و پیچش N تایی ارتباطات دانشگاه-صنعت (لیدسدورف) مورد بررسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، الگوهای ارتباطی، اقتصاد دانش بنیان
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Sara Sarigol Page 2
    In recent decades، the reduction of income inequality should be considered as the strategy of the major objectives of economic and social development and even the government. Therefore، analysis of income distribution and distributional effects of policies in order to increase economic growth has gained importance. On the other hand، the ability to achieve creative innovation using human resources as the first step is to convert knowledge into wealth. So، considering the critical importance of innovation in modern economies، the present study investigated the role of innovation on income inequality of OPEC countries and selected the OECD developed countries during the period 1995-2009. The results suggest that the status of OPEC countries compared to OECD countries in both the Gini index as well as innovation is weak and undesirable، due to the lack of coordination between macro-economic policies from one side and research and educational policies form other side. Also based on the results، most countries with better support for innovative activities have shown better income distribution. Thus، the movement of countries with economy and capital resources oriention towards knowledge-based economy، innovative activities support and reduce income inequality are essential orientations for macro-economic policies along with research and educational policies.
    Keywords: Innovation, Income Inequality, OPEC Countries, Organization for Economic Cooperation, Development Countries
  • Ayatollah Momayez, Seyedeh Atefeh Ghasemi*, Seyedeh Fatemeh Ghasemi Page 15
    Entrepreneurship is one of the fundamental measures of development in each country، thus، it is considered as the engine of economic development in countries. Experiences of countries enjoying high growth of gross domestic income (GDI) indicate that leaders and managers in these countries have realized the importance of entrepreneurship in countries development. Since women represent a large part of the population، entrepreneurship of this segment of society has a particular importance. Therefore، the measurement of women''s participation in production is one of the important indicators to evaluate the progress of development in each country. Statistics shows that less than 10 percent of Iranian entrepreneurs are women. The aim of this study was to investigate factors that play a role in the development of women entrepreneurship. The research was based on questionnaire and interview and to ensure the reliability، the questionnaire was tested using Cronbach''s alpha being valued for validity by views of scholars and professors. Statistical tests were utilized for data analysis and presentation. The results show despite holding dual roles of working women، they have positive feelings towards their activities. At the end recommendations and suggestion for the development of women''s entrepreneurial activities are discussed in order to manifest the most important cultural change in society''s attitude towards women''s empowerment in economic activities.
    Keywords: Reviews, Entrepreneurship, Women entrepreneurship, Entrepreneurial Activity
  • Kamran Faizi, Seyed Kamal Tabaeean, Hossein Khosropour * Page 23
    High speed changes and evolutions in technological environment are among the important subjects in business which has made the ability to plan and decide in this area impossible without a proper perception of the present and future situation of technology. Therefore، determination، creation and development of the industrial and research co-workers network using the open innovation and employing the technology intelligence in order to observe the technological evolutions for technology-based organizations and also the technology and science progress that has a direct effect on the business area of these organizations are very important. On the other hand، since the increasing growth of the internet in increasing the input resources for technology intelligence has a key effect، the appropriate employment and use of information technology tools for accessing and analyzing these inputs has also been changed into a key point in technology intelligence creation. Thus، the organization`s strategy in determination and acquisition of the appropriate process of technology intelligence has become very important so that organization requires to merger the innovation and idea from out of the organization with main advantages from inside the organization. As a result، establishing a systematic framework، the organizations، creating a connection between the technology intelligence and open innovation، can help their purpose and increase the technology intelligence value. In other words، technology intelligence as an open innovation approach tool creates a relation between knowledge and idea from out of the organization and main advantages from inside the organization results in creating a competitive advantage for the organization.
    Keywords: Open Innovation Approach, Technology Intelligence, Technology Observation, Knowledge Networking
  • Sareh Khazaeli *, Nedasadat Khasteh, Amir Albadvi Page 32
    These days، high growth and rapid changes in technology on the one hand، and the utilization of new approaches emerged in the economy and management literature on the other، make knowledge resources become more important than other organizational resources. This viewpoint is based on two main sources; one of them is IT resource and the other is human resource. This kind of attitude to these sources leads to two different approaches of knowledge management: one is related to IT resource and the other is related to human resource. In the investigations about the causes of failure in the most knowledge management projects in knowledge-based organizations، human resource and IT resource approaches are studied separately. In this paper، by these approaches، not only has been the causes of failure in knowledge management projects investigated، but also the importance of these approaches has been studied، too. The study shows that the technology and its benefits cannot be ignored. At the same time، for making organizations less formal، non- technological resource (human resource) management should be at the helm of management priorities. In order to use technology advantages while avoiding its disadvantages، organizations'' knowledge resource management should pay attention to the alignment between its technology and human resources. Furthermore، studies show that network infrastructures (extranet، intranet and internet) can provide a proper environment for human resource management.
    Keywords: Knowledge Management, Human Management Approach, Technology Management Approach
  • Manuchehr Manteghi, Fatemeh Saghebi Saeidi * Page 39
    These days، organizations environment has become more competitive. According to business researchers، achieving a competitive position for the company is possible only by the proper business model. A successful business model indicates a better option so that it can offer greater value to a distinct group of customers and bring greater benefits to the company. At the start of a business، failure to identify an appropriate business model، leads to the failure of organizations to achieving its goals. Despite the importance of this issue، there is no standard for the definitions and components of business models. Hence، in this study، definitions and components of business models are discussed، according to the different approaches in modeling business models. However، merely having a good business model at the inception of a company is not enough; what is more important is utilizing and maintaining a proper business model over the life of the institution. The power of a business model is such that it can be a powerful tool for analyzing، testing، and evaluating organization''s strategic options. Therefore، an organization business model evaluation as a strategic decision-making process will never stop and can be a basis for continuous improvement of the business. Business model evaluation differs according to the levels and units of analysis. In this study،by reviewing the different studies، the most important criteria and methods of business model evaluation has been proposed. Business models are the representation of businesses at a specific time. Rapid technological، economical، cultural and political changes lead to a more complex organizations environmentand dynamic business evolution. This causes instability of business models. Therefore، they change by the development of businesses. Hence، business model innovation has become one of the most important issues in management science. This concept has been studied in the final part of this study.
    Keywords: Business Model Innovation, Business Model Evaluation, Modeling
  • Hossein Fakhari*, Davoud Salmani Page 52
    Knowledge based firms (KBF) play essential role in technology development، economic prosperity and job creation. The formation of these firms depends on practical ideas of entrepreneur engineers. But most of these entrepreneurs are young graduates who may not have the leadership skills and knowledge required for leading new firms. In KBF engineers design and build things that meet the needs of customers، beneficiaries and ultimately the society. These tasks can only be accomplished by the concerted action of many people aligned and rallied by effective leadership. On the other hand، when faced with many problems in KBF’s initial years، however، many of these firms fail to sustain themselves and fall in to bankruptcy with a high rate and one of the most important factors of these failures is leadership. In this study، based on the engineering approach، a special attention has been paid to the leadership. In this approach، technical abilities and leadership، describe principles of «engineering leadership». By this method، KBF can achieve their targets through the proper rout. On the base of «engineering leadership» approach، this study shows leadership skill training plays a main role in the success of KBF. In addition، this paper suggests to KBF managers a contingency sight to select the best leadership method and proper organization structure based on teamwork for KBF success.
    Keywords: Small Knowledge Based Firms, Leadership Engineering, Entrepreneur Engineer, Leadership Skills
  • Hamzeh Samadi Miarkolaei *, Hossein Samadi Miarkolaei Page 59
    University and Industry are the most important and influent institutions in social، political and cultural development and society’s economic and technological improvements. The improvement in the relationship between science and technology، the integration of science and industry، the appearance of industries based on science، the use of science as a means to generate competitive advantages on the part of the firms، as well as the globalization of the economy and internationalization of technology، are some of the reasons which justify cooperative relationships between firms and research organizations. Developing relations between Industry and University by cause and positive effect on technological، economic and social changes and transformations was noticed by strategists، politicians and university and industry planners، and was more effort toward creating an effective linkage between university and industry. The 21st century is the century of knowledge-based international economic competition. Industry without online knowledge will surely die and knowledge without applying in industrial operation is not valueless، necessitating the connection between Industry and University. The present paper aims to review the existed theories and models of relationship between Industry، University and other influential institutions in knowledge-based economy. In this study، we reviewed “Triple Helix models TH1، TH2، TH3” (Etzkowitz and Leydesdorff)، Quadruple Helix (Carayannis and Campbell)، “Quintuple Helix” (Carayannis and Campbell)، and represented and reviewed the “Islamic Republic of Iran’s’ Regional Quintuple Helix” (Samadi Miarkolaei)، and “N-Tuple of Helices” between Industry and University (Leydesdorff)، followed by presenting some suggestions to improve relations between Industry and University.
    Keywords: University, Industry, Relationship Models, Knowledge, based Economy