فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال سیزدهم شماره 8 (پیاپی 58، آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شایسته صالحی *، راحله یارقلی، مینو متقی صفحات 616-628
    مقدمه
    افزایش موفقیت تحصیلی همواره مورد نظر مسوولین تعلیم و تربیت بوده است. یکی از عوامل موفقیت تحصیلی دانشجویان، توجه به مولفه های اثرگذار در یادگیری است که راهبردهای یادگیری از جمله آنها است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی با موفقیت تحصیلی در دروس نظری داخلی جراحی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه همبستگی، کلیه دانشجویان ترم 5 و 6 پرستاری سال 90-91 به روش سرشماری (88 نفر) انتخاب شدند داده ها توسط پرسشنامه راهبردهای یادگیری MSLQ پینتریچ جمع آوری شد. موفقیت تحصیلی دانشجویان بر اساس میانگین نمرات داخلی جراحی آنها تعیین شد. سپس اطلاعات توسط آمار استنباطی (آزمون t تست و ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین استفاده از راهبرد های شناختی 8/18±78/122 و راهبرد های فراشناختی 7/6±84/37 بود، اختلاف میانگین ها با مقدار متوسط در راهبردهای شناختی با 0001/0p= و در راهبردهای فراشناختی با 01/0p= از لحاظ آماری معنادار بود. تکرار و مرور ذهنی با میانگین 65/3±04/13 با 05/0p= و راهبرد بسط و گسترش معنایی نیز با میانگین 63/4±19/19 با 01/0>p بیش از مقدار متوسط بود. میانگین نمره استفاده از راهبردهای سازمان دهی با 91/3±06/12 و تفکر انتقادی 40/4±82/15 بود که تفاوت معناداری با میانگین نمره مقیاس نداشت. نمره معدل دانشجویان با میزان استفاده از راهبرد یادگیری شناختی (28/0r=، 05/0p=) و فراشناختی (24/0r=، 02/0p=) رابطه ای مثبت و معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    از آن جا که راهبردهای شناختی و فراشناختی، به عنوان عوامل تبیین کننده موفقیت تحصیلی شناخته شدند، شناسایی این راهبردها، آموزش و ارتقای استفاده از آنها منجر به موفقیت تحصیلی بیش تر و در نهایت بهبود نیروی پرستاری خواهد شد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، موفقیت تحصیلی، دانشجویان پرستاری، دروس داخلی جراحی
  • مکیه جمالی، آزیتا نوروزی *، رحیم طهماسبی صفحات 629-641
    مقدمه
    خودکارآمدی به عنوان یک عامل انگیزشی، منجر به افزایش عملکرد تحصیلی و کاهش استرس می شود. بنابراین شناسایی عواملی موثر بر خودکارآمدی می تواند تاثیر بسزایی در موفقیت تحصیلی دانشجویان و پیشرفت نظام آموزشی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر خودکارآمدی تحصیلی و ارتباط آن با موفقیت تحصیلی دانشجویان است.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم در 428 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال تحصیلی 92–1391 انجام شد. موفقیت تحصیلی دانشجویان به وسیله معدل ترم اخیر دانشجویان سنجیده شد. اطلاعات توسط پرسشنامه دموگرافیک و 4 پرسشنامه استاندارد شامل پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی، استرس تحصیلی، حمایت اجتماعی چند بعدی و انتظار پیامد دانشجو جمع آوری شده و سپس اطلاعات با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    در این مطالعه بین خودکارآمدی تحصیلی با موفقیت تحصیلی (018/0=، p116/0=r)، نوع استرس (003/0=، p142/0-=r) و واکنش به استرس (001/0=، p623/0-= r)، حمایت اجتماعی خانواده (004/0=، p134/0=r) و افراد مهم (000/0=، p214/0=r) رابطه وجود داشت. در مدل رگرسیون خطی، واکنش به استرس (001/0= pو196/0-=β) و حمایت اجتماعی افراد مهم (001/0=p و197/0=β) به عنوان سازه های پیشگویی کننده خودکارآمدی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    خودکارآمدی تحصیلی عامل تاثیر گذار بر موفقیت تحصیلی بود که جهت بهبود آن می توان با طراحی مداخلات مناسب از استراتژی هایی جهت کنترل استرس تحصیلی و حمایت اجتماعی خانواده و اساتید استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، استرس تحصیلی، حمایت اجتماعی، انتظار نتیجه، موفقیت تحصیلی
  • مظفر غفاری *، لطفعلی خانی صفحات 642-651
    مقدمه
    سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی در محیط های دانشگاهی که از لحاظ بافت قومی و مذهبی از تنوع بسیاری برخوردار هستند، باعث افزایش سازگاری دانشجویان شده و عملکرد تحصیلی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی با عملکرد تحصیلی دانشجویان است.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی همبستگی برروی 322نفراز دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های آزاد و دولتی شهرستان‎های بناب و مراغه در سال 1392 که به روش خوشه‎ای چند مرحله‎ای انتخاب شدند، انجام گردید. برای گردآوری داده ها از نسخه فارسی پرسشنامه های سرمایه اجتماعی کاتارزینا پاژاک و هوش فرهنگی آنگ و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین عملکرد تحصیلی دانشجویان با سرمایه اجتماعی (314/0=r و 001/0=P) و همچنین با مولفه های فراشناخت هوش فرهنگی (214/0=r و 001/0=P)، شناخت هوش فرهنگی (327/0=r و 001/0=P)، انگیزش هوش فرهنگی (319/0=r و001/0=P) و رفتار هوش فرهنگی (290/0=r و 001/0=P) همبستگی مثبت و مستقیم وجود دارد. نتایج ضریب همبستگی چند متغیری به روش Enter نشان داد که متغیر سرمایه اجتماعی و خرده مقیاس ‎های هوش فرهنگی در تبیین متغیر عملکرد تحصیلی دانشجویان (3/43%) سهم دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی مستقیم عملکرد تحصیلی با سرمایه اجتماعی و خرده مقیاس های هوش فرهنگی، به نظر می رسد سرمایه اجتماعی و هوش فرهنگی باعث ارتقای عملکرد تحصیلی دانشجویان می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هوش فرهنگی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • اولویت سبک های یادگیری و ارتباط آن با گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی
    عزت الله قدم پور، نرگس کشتی آرای، حمید ناصریان حاجی آبادی، اعظم محمدزاده قصر *، هوشنگ گراوند صفحات 652-662
    مقدمه
    گرایش به تفکر انتقادی جزء ضروری تصمیم گیری بالینی و صلاحیت حرفه ای در آموزش علوم پزشکی می باشد. سبک های یادگیری نیز یکی از عوامل موثر در گرایش به تفکر انتقادی محسوب می شود و می توان انتظار داشت که در روش های مراقبتی و درمانی نیز موثر واقع شوند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اولویت سبک های یادگیری دانشجویان دانشکده پرستاری مامایی و ارتباط اولویت سبکها با گرایش آنها به تفکر انتقادی انجام شد.
    روش ها
    جامعه آماری این مطالعه ی توصیفی مقطعی کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 91-90 بود. نمونه با حجم 214 نفر به روش طبقه ای نسبی (بر حسب جنس) انتخاب شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های سبک های یادگیری کلب و گرایش به تفکر انتقادی ریکتس بود. داده ها با روش های آمار توصیفی، و استنباطی تحلیل شد.
    نتایج
    سبک غالب 62 نفر (32%) از دانشجویان سبک واگرا، 92 نفر (17/47%) سبک جذب کننده و 23 نفر (7/11%) سبک هم گرا و 18 نفر (13/9%) سبک انطباق یابنده بود. میانگین و انحراف معیار نمره کل گرایش به تفکر انتقادی 31/14±16/119 بود. میزان گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان براساس سبک یادگیری آنان تفاوت معناداری نداشت (21/0= p)، اما میانگین نمره گرایش به تفکر انتقادی در سبک یادگیری هم گرا بالاترین (13/34±68/124) و در سبک یادگیری جذب کننده پایین ترین(04/14±77/117) بود. میانگین نمره ی گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان دختر (76/14±01/119) تفاوت معناداری با میانگین نمره پسران (97/12±26/119) نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطلوب نبودن نمره گرایش به تفکر انتقادی و برخورداری سبک یادگیری هم گرا از بیش ترین گرایش به تفکر انتقادی در این پژوهش، توجه به تفکر انتقادی و نیز توجه به سبک یادگیری هم گرا و فراهم آوردن شرایطی برای تغییر در سبک یادگیری دانشجویان به منظور متناسب سازی با ماهیت رشته و سطح گرایش به تفکر انتقادی، در برنامه های درسی علوم پزشکی پیشنهاد می گردد.
  • سمیرا مهرعلیزاده، راهب قربانی، شیدا ذوالفقاری، حمید شاهین فر، روناز نیکخواه، محسن پورعزیزی * صفحات 663-671
    مقدمه
    عدم تمرکز در کلاس های درس به عنوان یکی از شایع ترین مشکلات آموزشی محسوب می شود. هدف از این مطالعه شناسایی و بررسی عوامل مرتبط با تمرکز در کلاس از دیدگاه دانشجویان، در جهت ارتقای سطح تمرکز و کیفیت آموزش می باشد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال تحصیلی 90-89، بین کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد. پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته روا و پایا حاوی مشخصات دموگرافیک و عوامل مرتبط با تمرکز از دیدگاه دانشجویان، با مقیاس پنج گزینه ای لیکرت (نمره صفر تا 4) در اختیار دانشجویان قرارگرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    پرسشنامه ها توسط 180 نفر از دانشجویان تکمیل شد، که 3/59% آنها مونث بودند. در حیطه عوامل وابسته به دانشجو، بیش ترین ارتباط از نظر دانشجویان مربوط به خواب آلودگی در کلاس (با میانگین 66/0±66/3)، در حیطه عوامل وابسته به اساتید مهارت در مطرح کردن کاربردی مطالب (با میانگین 80/0±47/3)، و در حیطه عوامل محیطی، وضعیت نور و تهویه کلاس (با میانگین 87/0±07/3) بود. از نظر دانشجویان بیش ترین میزان تمرکز در ردیف های جلوی کلاس (3/58 درصد) و مربوط به بازه زمانی 12-10صبح (8/43 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با علم به این موضوع که تمرکز امری اکتسابی است، با تغییر برخی الگوهای رفتاری دانشجویان از جمله برنامه ریزی زمانی برای داشتن استراحت کافی، توجه به کاربردی مطرح کردن مباحث درسی، و ایجاد انگیزه در دانشجویان و در نهایت بهبود عوامل محیطی از جمله شرایط فیزیکی کلاس، می توان در راستای تقویت تمرکز در کلاس گام های موثری برداشت.
    کلیدواژگان: یادگیری، کلاس درس، دانشجو، استاد، محیط
  • مرتضی خاقانی زاده، حسین محمودی *، امیر احمد جواهر، مرتضی کاملی صفحات 672-680
    مقدمه
    رفتار و عملکرد اساتید در محیط آموزشی مورد قضاوت گروه های مختلفی قرار می گیرد. در این میان قضاوت دانشجویان به دلیل ارتباط مستقیم با اساتید از اهمیت بیش تری برخوردار است و از تجارب آنان می توان در ارتقای کیفیت عملکرد آموزشی اساتید استفاده نمود. هدف از این مطالعه تببین ویژگی های یک استادمطلوب از دیدگاه دانشجویان است.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش با رویکرد کیفی است. شرکت کنندگان 15 نفر از دانشجویان یکی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه انفرادی نیمه ساختار یافته و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
    نتایج
    تحلیل گفته های مشارکت کنندگان در توصیف عملکرد اساتیدشان منجر به ظهور دو طبقه اصلی شد که شامل: 1- رفتار و اخلاق معلم 2- آموزش جذاب بود. هر کدام از این طبقات، شامل چندین طبقه اصلی و فرعی است که هر یک جنبه ای خاص از تجارب دانشجویان از عملکرد اساتیدشان را توصیف می کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس تجارب مشارکت کنندگان، شایستگی ها و صلاحیت های آموزشی اساتید نه تنها وابسته به دانش و مهارت های تخصصی آنها است، بلکه به توانایی و مهارت های آنان در تعامل اثربخش با دانشجویان نیز بستگی دارد و در واقع رعایت اخلاقیات در رفتار با دانشجویان و ارائه جذاب مطالب درسی کلید موفقیت معلمی است.
    کلیدواژگان: معلم، دانشجو، اخلاق معلمی، ارزشیابی، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • سمیه برجعلی لو، نعیمه برجعلی لو، آیین محمدی، ریتا مجتهدزاده * صفحات 681-691
    مقدمه
    فناوری اطلاعات و ارتباطات، موجب تحول در نقش سنتی فراگیر و فرادهنده شده است. برای ارتقای هرچه بیش تر نقش فرادهنده، شناسایی عوامل تاثیرگذار اهمیت به سزایی دارد. مطالعه حاضر به شناسایی عوامل موثر در اثربخشی عملکرد معلم الکترونیکی و اولویت بندی آن پرداخته است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی نظرات نمونه هدفمند 15 نفره از خبرگان یادگیری الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در زمینه عوامل اصلی و تاثیرگذار در عملکرد معلم الکترونیکی با روش جلسات گروه متمرکز، جمع آوری شد. برای نظرخواهی در مورد اهمیت هر یک از معیارها در گروه مربوطه، پرسشنامه ای با توجه به معیار اصلی و خرده مقیاس های آنها تهیه شد که در آن برای هر یک از معیارهای مورد نظر جدول مقایسه ی جداگانه ای اختصاص یافت. سپس از روش تصمیم گیری فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی (AHP Fuzzy) برای بررسی اولویت و وزن دهی به معیارهای مورد اشاره، استفاده شد.
    نتایج
    در مجموع پنج عامل موثر بر عملکرد معلم الکترونیکی شناسایی شد. عامل دانش تخصصی با ضریب وزنی 28/0 به عنوان مهم ترین معیار در ارتقای اثربخشی عملکرد معلم الکترونیکی و عامل «فناوری» با ضریب وزنی 137/0 به عنوان آخرین معیار شناخته شد. در هر یک از عوامل به ترتیب در عامل تسلط به پداگوژی، مهارت در ایفای نقش معلم الکترونیک؛ در عامل فناوری، تسلط به IT؛ در عامل مدیریت، مدیریت کلاس مجازی و در عامل شخصیت، عامل علاقه به آموزش مجازی با بیش ترین ضریب به عنوان اولین عوامل موثر در این فاکتور ها شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    در انتخاب مدرسین و توانمندسازی ایشان، تسلط بر فناوری اولویت کم تری دارد و مدرسینی که توانمندی های یک معلم اثربخش، مانند دانش تخصصی، را دارند، قادر به ایفای نقش مدرس الکترونیک موفق نیز هستند.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، معلم الکترونیکی، فرآیند سلسله مراتبی فازی (FAHP)، عملکرد
  • جمال عاشوری * صفحات 692-700
    مقدمه
    پیشرفت تحصیلی تحت تاثیر متغیرهای زیادی است. از مهم ترین آنها می توان به راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی، ساختار هدف های ادراک شده کلاس، و هوش معنوی اشاره کرد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی، ساختار هدف های ادراک شده کلاس و هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رشته پرستاری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین – پیشوا در سال تحصیلی 92-1391 بود. در کل 180 دانشجو(113 دختر و 67 پسر) به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه های استاندارد راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ، ساختار هدف های ادراک شده کلاس)میدلی(و نسخه فارسی هوش معنوی که توسط عبدالله زاده و همکاران روایی و پایایی آن تعیین شده را تکمیل کردند. داده ها با روش رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
    نتایج
    ساختار هدف تبحری (23/0r=)، تفکر انتقادی (37/0r=)، خود نظم دهی فراشناختی (42/0r=) و هوش معنوی (31/0r=) با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار داشتند (05/0p=). در یک مدل پیش بین، صرفا خودنظم دهی فراشناختی، تفکر انتقادی و ساختار هدف تبحری توانستند 35 درصد پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند. سهم خودنظم دهی فراشناختی بیش از سایر متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    برای افزایش پیشرفت تحصیلی نخست باید به آموزش خودنظم دهی فراشناختی و سپس به آموزش تفکر انتقادی پرداخت و در نهایت باید به فهم درس تاکید کرد تا ساختار کلاس، به ساختار تبحری تبدیل شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی، ساختار هدف های ادراک شده کلاس، هوش معنوی، پیشرفت تحصیلی، پرستاری
  • پروانه اباذری * صفحات 701-702
    در ارتباط با نقد مقاله: «تاثیر آموزش ارتقای سلامت بر شیوه زندگی دانش آموزان مقطع دبیرستان منتشر شده در دوره 13، شماره 5 سال 1392» توضیحات زیر ارائه می گردد: در مقاله اصلی (1) در معرفی روش مطالعه، نوع مطالعه نیمه تجربی ذکر شده است و نویسنده محترم مقاله در پاسخ به انتقاد وارد شده(2)، نیمه تجربی معرفی شدن طراحی مطالعه را یک اشتباه ذکر کرده اند و در واقع با نظر منتقد محترم مبنی بر تجربی بودن مطالعه طراحی شده موافقت نموده اند. در حالی که مبتنی بر توضیحات زیر، مطالعه انجام شده به واقع تحقیقی نیمه تجربی بوده و بنابراین نقد وارده صحیح نیست. منتقد محترم صرف داشتن گروه کنترل را برای تجربی بودن یک مطالعه کافی دانسته اند. اما یک مطالعه تجربی باید دارای هر سه عنصر زیر باشد: 1- دست کاری یا مداخله (توانایی تاثیرگذاری یا هدایت متغیر مستقل) 2- گروه کنترل 3- تصادفی سازی (اختصاص تصادفی بدون bias یا تورش نمونه به هر یک از گروه ها) در صورت فقدان هر یک از این عناصر در طراحی، مطالعه تجربی به شمار نمی آید. مطالعات نیمه تجربی طرح هایی هستند که در دو عنصر وجود مداخله و داشتن گروه کنترل با مطالعات تجربی مشترکند اما فاقد عنصر تصادفی سازی هستند. تصادفی سازی یا انتخاب اتفاقی، اشاره به چگونگی اختصاص نمونه ها به گروه های مطالعه دارد. در تصادفی سازی برای هر یک از نمونه ها احتمال شناخته شده و معینی برای اختصاص به هر یک از گروه های مطالعه وجود دارد (مانند گروه تجربی یا کنترل)، که در اکثر مطالعات تجربی این احتمال مساوی است. به هر حال در صورتی که به دلیل خاصی نیاز به گروه تجربی بزرگ تری باشد، ممکن است در فرایند تصافی سازی در ازای اختصاص هر تعداد از نمونه به گروه تجربی، تعداد کمتری به گروه کنترل اختصاص یابد. در نمونه گیری تصادفی از یک جامعه، برای هر فرد احتمال مشخص برای ورود به مطالعه و نه الزاما احتمال مشخص برای قرار گرفتن در هریک از گروه های تجربی یا کنترل وجود دارد. به عبارتی در حالی که تصادفی سازی با اعتبار داخلی مطالعه در ارتباط است، نمونه گیری تصادفی به منظور تامین اعتبار خارجی یا تعمیم پذیری نتایج انجام می گیرد. بنابراین تصادفی سازی از عناصر ضروری طراحی مطالعه است اما نمونه گیری تصادفی یا انتخاب تصادفی نمونه ها برای ورود به مطالعه جزیی از پروتکل مطالعه بوده و از اجزای طراحی مطالعه نیست(3و4). در مقاله مورد نقد، نمونه گیری تصادفی انجام شده اما تصادفی سازی صورت نگرفته است، بنابراین مطالعه نیمه تجربی است. در ارتباط با نقد وارده شده به روش تعیین پایایی ابزار، لازم به ذکر است که به کارگیری روش های همسانی درونی که برای تعیین همسانی یا یکنواختی ماده ها یا اجزای سازنده یک ابزار به کار می روند از روش های تعیین پایایی هستند و ضریب آلفای کرونباخ روشی معمول و مطلوب برای تعیین همسانی درونی ابزار به شمار می آید(5تا9). همان گونه که روش دونیمه کردن پرسشنامه نیز که توسط منتقد محترم به عنوان روش تعیین پایایی پیشنهاد شده است یکی از روش های تعیین همسانی درونی است. به علاوه در مقایسه روش ضریب آلفا و روش دو نیمه کردن پرسشنامه، باید گفت روش دو نیمه کردن پرسشنامه نوعی روش ضریب آلفا است در واقع ضریب آلفا معرف میانگین ضرایب پایایی حاصل از همه ی دو نیمه های ممکن یک پرسشنامه است(7). بنابراین نقد ارائه شده در مورد روش پایایی ابزار نیز، وارد به نظر نمی رسد.
|
  • Shayesteh Salehi *, Rheleh Yrgholi, Mioo Moaghi Pages 616-628
    Introduction
    Students’ academic achievement has always been a concern of education authorities. One of factors in academic achievement is attention to effective components on the learning، including learning strategies. Thus، the present research was done to determine the relation between cognitive and meta-cognitive learning strategies and academic achievement in medical surgical nursing cources of Islamic Azad University-Khorasgan branch
    Methods
    In this correlational study، all 5th and 6th semester nursing students (n=88) in 2012- 2013 were selected. Data were collected by means of Pintrich MSLQ questionnaire of learning strategies and also students’ average score in surgical internal courses was considered as students’academic achievement. To analize the data، single group t test and Pearson Correlation were applied.
    Results
    The means of cognitive strategies and metacognitive strategies were 122. 78±18. 8 and 37. 84±6. 7، respectively. The difference of cognitive stratetegies’ scores with the scale mean was significant at P=0. 0 01. It was also significant for metacognitive strategies at P=0. 01. The mean score of rehearsal strategy 13. 04±3. 65 was more than the score average (p=0. 05)، as was the mean of semantic expansion strategy 19. 19±4. 63 (P<0. 01). The mean scores for organizing strategy (12. 06±3. 91)، and critical thinking (15. 82±4. 40) were not significantly different from the scale mean. Also، the mean score of the students’GPA was significantly correlated with the amount of students’ use of cognitive strategies (r=0. 28، p=0. 05) and metacognitive strategies (r=0. 24، p=0. 02).
    Conclusion
    Since cognitive and meta-cognitive strategies were recognized as crucial factors in students’ academic achievement، exploring and promoting them can lead to improvements in students’ academic acheivement.
    Keywords: Learning strategies, Cognitiion, Metacognition, Academic Achievement, Nursing Students, Medical Surgical Course
  • Makiee Jamali, Azita Noroozi *, Rahim Tahmasebi Pages 629-641
    Introduction
    As a motivating factor، self- efficacy increases academic performance and decreases stress. Therefore، determining factors influencing self- efficacy could be significantly useful in improving students’ academic achievement and consequently development of educational system. The aim of this study is to investigate factors affecting academic self efficacy and its association with academic achievement.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted through systematic random sampling method among 428 students of Bushehr University Medical Sciences during 2012-2013 academic years. Students’ academic achievement was evaluated using their Grade Point Average (GPA) of preceding semester. Data was collected by demographic questionnaire and 4 standard scales including academic self efficacy، academic stress، multidimensional social support، and student outcome expectancy. Then data was analyzed using descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    Significant correlations were observed between self-efficacy and، academic achievement (r=0. 116، p=0. 018)، stress type (r=-0. 142، p=0. 003)، reaction to stress (r=-0. 623، p=0. 001)، family support (r=0. 134، p=0. 004)، and other valued persons’ support (r=0. 214، p=0. 000). In liner regression model، predictor constructs of self-efficacy were identified to be reaction to stress (β=-0. 196، p=0. 001) and other valued persons’ support (β= 0. 197، p=0. 001).
    Conclusion
    Academic self-efficacy is an effective factor on academic achievement and it can be improved by designing appropriate interventions to control academic stress and increase the level of support by family and teachers.
    Keywords: Academic self, efficacy, Academic Stress, Social Support, Outcome Expectance, Self Efficacy, Academic Achievement
  • Mozaffar Ghaffari *, Lotfali Khani Pages 642-651
    Introduction
    Social capital and cultural intelligence in university settings، wherein there is a wide ethnic and religious diversity، stimulates students’ amenability in university and affect their academic performance. The aim of this study is to investigate the relationship between social capital and cultural intelligence with students’ academic performance.
    Methods
    This descriptive correlation study was carried out on medical students of Islamic Azad Universities and State universities of Bonab and Maragheh in 2013 (n=322). Samples were selected through cluster sampling in several phases. Data was collected using Farsi versions of Katarzyna Pazhak’s social capital questionnaire as well as Ang et al’s cultural intelligence scale. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Results
    Positive and direct correlation was observed between students’ academic performance and social capital (R=0. 314، P=0. 001)، metacognitive subscale of cultural intelligence (r=0. 214، P=0. 001)، cognitive subscale of cultural intelligence (R=0. 327، P=0. 001)، motivational subscale of cultural intelligence (r=0. 319، P=0. 001)، and behavioral subscale of cultural intelligence (r=0. 290، P=0. 001). The results of multivariate correlation coefficient through Enter showed that the variable of social capital and subscales of cultural intelligence may partially (43. 3%) explain students’ academic performance.
    Conclusion
    According to the direct correlation of academic performance with social capital and subscales of cultural intelligence، it seems that social capital and cultural intelligence causes an increase in students’ academic performance.
    Keywords: Social Capital, Cultural Intelligence, Academic Performance, Students
  • Learning Style Priorities and Its Role in Critical Thinking Disposition among Nursing School Students in Mashhad University of Medical Sciences
    Ezatollah Ghadampour, Narguess Keshtiaray, Hamid Naserian Hajiabadi, Aazam Mohammadzadeh Ghasr *, Hoshang Garavand Pages 652-662
    Introduction
    Since critical thinking disposition is an essential component for clinical decision-making and professional qualifications in medical sciences education. Also، learning styles are one of the effective factors in tendency to critical thinking; hence، it may be expected to be effective in the manner of clinical care by health professionals. This study aimed to find learning style priorities and its role in critical thinking disposition، among students of nursing and midwifery school in Mashhad University of Medical Sciences
    Methods
    In this descriptive and cross-sectional study، the population consisted of all undergraduate students (N=550) of nursing and midwifery school in Medical Sciences University of Mashhad (MUMS) in 2011-2012 academic year. A proportional stratified sample of 214 students was selected. The data gathering instruments included Ricketts’ tool for Critical Thinking Disposition (CTD)، and Kolb''s Learning Styles Inventory. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The frequency of preferred styles of students were: Divergent 32% (n=62)، Assimilation 47. 17% (n=92)، Convergent 11. 7% (n=23) and Accommodation 9. 13% (n=18). The total mean score of Critical Thinking Disposition was 119. 16±14. 31. The mean scores of CTD were not significantly different among different learning styles (p=. 21). However، the CTD mean scores was highest in students with convergent style (124. 68±34. 13) and lowest among students with assimilation style (117. 77±14. 04). The mean score of CTD among female students (119. 0±14. 76) was not significantly different (p=0. 92) from male students (119. 26±12. 97).
    Conclusion
    According to the unsatisfactory levels of CTD scores، and it’s highest values among students with Convergent learning style، it may be recommended to pay more attention to critical thinking and to provide conditions for adjustments in learning styles، so that students could cope with the nature of their and attain the optimal level CTD. These changes may be provided by revisions in the curriculum and education system.
    Keywords: Critical Thinking, Learning Styles, Nursing, Midwifery, Students
  • Samira Mehralizadeh, Raheb Ghorbani, Sheida Zolfaghari, Hamid Shahinfar, Ronaz Nikkhah, Mohsen Pourazizi * Pages 663-671
    Introduction
    Lack of concentration in classroom is considered to be one of the most prevalent educational problems throughout education. The aim of this study is to discover and determine factors contributing to the students’ concentration in order to improve the level of concentration and quality of education.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study، the sample included all medical students of Semnan University of Medical Sciences in 2010-11 academic years. A valid and reliable researcher-made questionnaire، including demographic data and variables associated with concentration as perceived by students، was used for data gathering. Items were rated by 5 points scale (scored as 0-4). Data were analyzed using descriptive and analytical statistics.
    Results
    180 students completed the questionnaires. 59. 3% were female. Among the student-related factors، fatigue and sleepiness (mean 3. 66±0. 66) in class was recognized as the most remarkable factor interfering concentration. Meanwhile، studying teacher-related factors، teacher skills in applied demonstration of learning material (mean 3. 47±0. 80) was proved to be the main interfering factor. Among environmental factors، lighting and ventilation (mean 3. 07±0. 87) were the most significant factors. The most students believed that the highest concentration level was obtained in front seats (58. 3%) in the morning sessions within 10-12 o''clock (43. 8%).
    Conclusion
    Regarding the fact that concentration is an acquisitive mental process، changing some behavioral patterns among students could lead to improvement in their concentration level. This may include planning for enough rest، paying attention to applied presentation of materials and consequently encouraging students، and providing a convenient learning setting such as physical conditions of the classroom.
    Keywords: Learning, Classroom, Student, Teacher, Environment
  • Morteza Khaghanizade, Hosein Mahmoudi *, Amir Ahmad Jahvaher, Morteza Kameli Pages 672-680
    Introduction
    Faculties’ behavior and performance in educational settings will be judged by different groups. Due to their direct exposure to the teacher، students’ judgment is counted more significantly and their experiences could be employed in order to improve faculties’ teaching performance. The aim of this study is to explain the characteristics of a desirable teacher from the viewpoints of students.
    Methods
    This qualitative study was performed on 15 students of a Medical University in Tehran who were selected through purposeful sampling. Data was collected through semi-structured interviews. Qualitative content analysis was used to analyze data.
    Results
    Two fundamental themes، including teacher’s behavior attractive learning، were emerged from analysis of the declarations of participants about their teachers’ performance. Each theme includes several categories and subthemes and any of these describes a specific aspect of students’ experience of teachers’ performance.
    Conclusion
    Based on the experiences of participants، teaching competencies and qualifications of teachers not only depends on their knowledge and professional skills، but also depends on their capabilities in effective interaction with students. In fact، observing ethics in communication with students and attractive course presentations are keys to successful teaching.
    Keywords: Teacher, Student, Teaching Ethics, Evaluation, Qualitative Study, Content Analysis
  • Somaieh Borjalilu, Naimeh Borjalilu, Aeen Mohammadi, Rita Mojtahedzadeh * Pages 681-691
    Introduction
    Information and communication technology has changed the traditional role of teachers and learners. It’s important to detect factors influencing e-teachers’ role to improve their performance more than ever. So in this study we identified and prioritized factors influencing e-teacher’s effective performance.
    Methods
    In this descriptive study، 15 e-learning experts from Tehran University of Medical Sciences were selected through purposeful sampling. Having focus group sessions held، their viewpoints about main factors affecting e-teacher’s performance were collected. In order to collect the views toward the significance of each criterion، a questionnaire was developed regarding the main criterion and its subordinates in which there was a comparison table for each criterion. Then Fuzzy Analytic Hierarchy Process decision making was used for prioritizing and weighting factors (ie.، criteria).
    Results
    Totally 5 factors influencing e-teachers’ performance were extracted. The factor of professional knowledge had the highest weight (0. 28) was recognized as the most important factor. This factor did not have any subordinate. Technology with the lowest weight (0. 137) was identified as the least important factors affecting e-teacher’s performance. Factors (and their most important subordinates with the highest coefficients) were as follows: skillfulness in e-teacher role playing (mastery in pedagogy)، technology (mastery in information technology)، management (management of virtual classroom)، and personality factor (interest in virtual training).
    Conclusion
    In order to select an e-teacher and develop his capabilities، it must be considered that IT expertise is of the least importance and teachers who encompass factors such as professional knowledge and are able to act as an effective teacher، are also able to act as a successful e-teacher.
    Keywords: Virtual Education, E, teacher, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Performance
  • Jamal Ashoori * Pages 692-700
    Introduction
    Academic achievement is affected by several variables. They may include cognitive and metacognitive learning strategies، perceived classroom goal structure، and spiritual intelligence. This study aimed to examine the relationship of cognitive and metacognitive learning strategies، perceived classroom goal structure، and spiritual intelligence with academic achievement among nursing students.
    Methods
    This is a descriptive analytical study of correlation type. The statistical population included all nursing students of Islamic Azad University of Varamin-Pishva Branch in 2012-13 academic years. Totally 180 nursing students (113 female and 67 male) were selected through stratified random sampling. All of them completed the questionnaires including Pinterage motivational strategies of learning، perceived classroom goal structure (Midgley) and Farsi version of spiritual intelligence which its validity and reliability is determined by Abdolahzade et al. Data was analyzed using stepwise regression.
    Results
    Mastery goal structure (r=0. 23)، critical thinking (r=0. 37)، metacognitive self-regulation (r=0. 42)، and spiritual intelligence (r=0. 31) showed a significantly positive relationship with academic achievement (P<0. 05). In a predictor model، only metacognitive self-regulation، critical thinking and mastery goal structure predicted 35 percent of academic achievement. The share of metacognitive self-regulation was higher compared to other variables.
    Conclusion
    In order to increase academic achievement، the first step is to teach metacognitive self-regulation and then critical thinking to the students and finally emphasize on understanding of lessons، to the point that classroom structure would be a mastery structure.
    Keywords: Cognitive Strategies, Metacognitive Strategies, Perceived Classroom Goal Structure, Spiritual Intelligence, Academic Achievement, Nurses