فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه عظیم زاده، محمدعلی حسینی *، کیان نوروزی تبریزی صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    مالتیپل اسکلروزیس (MS) بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است که طیف وسیعی از عملکردهای عصبی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند منجر به ناتوانی و افت کیفیت زندگی شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ورزش تای چی چوان بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به MS انجام گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که در آن 34 نفر از زنان مبتلا به MS تحت پوشش انجمن MS ایران در سال 1391 مشارکت داشتند، نمونه ها به روش مبتنی بر هدف انتخاب و سپس با تخصیص تصادفی ساده به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. مداخله شامل برگزاری 2 جلسه در هفته کلاس ورزش تای چی به مدت 12 هفته بود. داده ها به وسیله پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران MS MSQOL-54)) گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (مجذور کای، تی مستقل، من ویتنی، تی زوجی و ویلکاکسون) در نرم افزار SPSS V.18 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی بیماران در دو گروه، قبل از مداخله تنها در بعد سرزندگی اختلاف معنی داری داشته است، اما پس از انجام مداخله مقایسه میانگین ها بین دو گروه در ابعاد محدودیت نقش در رابطه با مشکلات روحی، درد، سرزندگی، انرژی، عملکرد اجتماعی، نگرانی در رابطه با سلامتی، کیفیت زندگی کلی، ترکیب بعد سلامت جسمی، ترکیب بعد سلامت روحی و مجموع کل کیفیت زندگی تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، انجام ورزش تای چی چوان می تواند سبب ارتقای میزان کیفیت زندگی بیماران MS گردد. لذا پیشنهاد می شود به عنوان یکی از انواع روش های طب مکمل، جهت بهبود کیفیت زندگی در این بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ورزش تای چی چوان، کیفیت زندگی، مالتیپل اسکلروزیس
  • سیده زهرا اعمی، زهرا احمدی *، طیبه ریحانی، حمید حقانی صفحات 14-26
    زمینه و هدف
    از اهداف مهم مراقبت پرستاری در بخش مراقبت ویژه نوزادان، فراهم کردن مراقبت جامع نگر و افزایش بهترین نتایج ممکن می باشد. برای دستیابی به این اهداف درک نیازهای مادران از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف مقایسه درک پرستاران و مادران نوزادان نارس از نیازهای مادران در بخش مراقبت ویژه نوزادان انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی-مقایسه ای با شرکت 63 پرستار و 63 مادر نوزاد نارس، به روش نمونه گیری طبقه ای در بخش مراقبت ویژه نوزادان چهار مرکز آموزشی، درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طی دو ماه (اسفند 1391 و فروردین 1392)، با استفاده از پرسشنامه نیازهای خانواده نوزاد بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان Ward انجام گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی(آزمون t مستقل) و نرم افزار SPSS نسخه 16مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در میان ابعاد نیازهای خانواده، نیاز به نزدیکی به نوزاد (37/95%)، دلگرمی (18/94%)، آگاهی (15/91%)، حمایتی (77/79%) و راحتی (86/72%) به ترتیب اهمیت توسط مادران، همچنین نیاز به دلگرمی (33/80%)، نزدیکی به نوزاد (26/75%)، آگاهی (80/70%)، راحتی (36/66%) و حمایتی (83/64%) به عنوان درک پرستاران گزارش شد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود پرستاران با توجه به نتایج این مطالعه و ارزیابی های دوره ای از نیازهای مادران، تعریف خود را از نیازهای واقعی مادران عینی سازند و ارتباط موثر و متقابل خود را با آنان بهبود بخشند، تا با تامین این نیازها بر اساس اهمیت و الویت از دیدگاه مادران، گامی هر چند کوچک در ارتقای سلامت مادر و نوزاد برداشته شود.
    کلیدواژگان: پرستار، مادران نوزاد نارس، نیاز درک شده مادران
  • افسانه صحرایی، آزیتا نوروزی *، رحیم طهماسبی صفحات 27-39
    زمینه و هدف
    اگرچه خودآزمایی پستان به عنوان روشی برای غربالگری سرطان پستان چندان توصیه نمی شود، اما آموزش و اجرای آن راهی برای ارتقای سلامت بوده است، زیرا که آگاهی و نگرش لازم جهت اجرای روش های غربالگری مناسب از جمله ماموگرافی و معاینه بالینی پستان را مهیا می نماید. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل پیشگویی کننده خودآزمایی پستان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی و محور کنترل سلامت در زنان 20تا 50 سال می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 400 زن به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز بهداشتی- درمانی منتخب شهر بوشهر در سال 1391 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از 4 پرسشنامه Champion، محورکنترل سلامت، پرسشنامه ویژگی های فردی و سنجش عملکرد استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، تحلیل رگرسیون لجستیک و خطی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تنها 9/10% از زنان به طور منظم اقدام به انجام خودآزمایی می نمایند. سازه خودکارآمدی درک شده پیشگویی کننده قوی بود (863/1= Exp(B)) که به صورت مستقیم با رفتار خودآزمایی پستان در ارتباط بود. متغیر آگاهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر رفتار خودآزمایی تاثیر می گذاشت و محور کنترل سلامت پیشگویی کننده رفتار خودآزمایی پستان نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه توصیه می شود جهت ارتقای رفتار خودآزمایی پستان، افزایش خودکارآمدی به ویژه برای زنان جوان مد نظر قرار گرفته و آگاهی در مورد سرطان نیز افزایش داده شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خودآزمایی پستان، مدل اعتقادبهداشتی، محور کنترل سلامت
  • مریم مدرس *، فاطمه رحیمی کیان، عباس مهران صفحات 40-50
    زمینه و هدف
    هیسترکتومی دومین علت شایع جراحی دربین زنان سنین باروری است. مطالعات نشان می دهد که قبل از هیسترکتومی اطلاعات کافی به بیماران داده نمی شود وبسیاری از زنان بدون مشاوره قبل از هیسترکتومی و بدون پیگیری رها می شوند.افسردگی یکی از شایع ترین خطرات روان شناختی مورد توجه پس از هیسترکتومی است.هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر مشاوره قبل از هیسترکتومی برافسردگی است.
    روش بررسی
    تعداد100زن که به علل خوش خیم هیسترکتومی می شدند با دادن رضایت، در کار آزمایی بالینی حاضر شرکت کردند. شرکت کنندگان که از دوبیمارستان تخصصی زنان وامام خمینی بودند، به صورت تصادفی به دوگروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. مداخله شامل 2 جلسه مشاوره حمایتی بود وافسردگی 2-1هفته قبل از عمل جراحی و2ماه بعدارزیابی گردید. ابزار مورد استفاده پرسشنامه 30 آیتمی سما(سنجش میزان افسردگی) تعدیل شده بک که در کشورایران روانسنجی شده است و پرسشنامه مشخصات فردی بود. مقایسه دو گروه مشاوره وشاهد با آزمون های دقیق فیشر،مجذور کای وتی تست در نرم افزار SPSS صورت گرفت.در کلیه آزمون ها05/0 p< معنادار تلقی شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین نمرات افسردگی دو گروه آزمون وشاهددر مرحله قبل از مداخله اختلاف معناداری را نشان نداد.همچنین بر اساس یافته ها دو گروه از نظر ویژگی های فردی همگن بودند. اختلاف معناداری بین دو گروه آزمون وشاهد از نظر میانگین نمره افسردگی بعد از مداخله مشاهده شد(001/0 (p< که دال برتاثیر گذار بودن مداخله است.
    نتیجه گیری
    برای کاستن آثار روانی منفی پس از هیسترکتومی، نیاز به مشاوره قبل از هیسترکتومی وجود دارد.این پژوهش نشان داد که مشاوره در بیماران کاندید هیسترکتومی باعث پیشگیری از افسردگی در آنان می شود،به همین دلیل مشاوره حمایتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هیسترکتومی، مشاوره، افسردگی
  • نسرین علایی، فرحناز محمدی شاهبلاغی *، حمیدرضا خانکه، سیما محمدخان کرمانشاهی صفحات 51-66
    زمینه و هدف
    کودکان مبتلا به فلج مغزی در مراحل مختلف رشد و تکامل نیازمند مراقبت و توجه دایمی می باشند. والدین کودکان مبتلا در تلاش شبانه روزی جهت مراقبت از کودکشان و به استقلال رساندن وی، مشکلاتی را تجربه می کنند. به منظور کشف این تجربیات، مطالعه حاضر انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه با رویکرد کیفی، به روش تحلیل محتوا، براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف با مشارکت 19 تن از والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران در سال 1391-1390 انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با هریک از والدین جمع آوری و به روش استقرایی (Induction method) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل داده ها سه طبقه «زندگی توام با سختی»، «در ابهام بودن»، «نیاز به حمایت شدن» را به همراه زیر طبقات «فشار جسمی»، «فشار روانی – عاطفی»، «بار مالی»، «ایجاد محدودیت در فعالیت اجتماعی»، «مواجهه با ندانسته ها»، «فقدان راهنما»، «نیاز به کمک متخصصان و افراد حرفه ای»، «نیاز به پشتیبانی عاطفی -معنوی»، «نیاز به نگه داری و مراقبت از کودک»، آشکار نمود.
    نتیجه گیری
    والدین طی مراقبت دایمی از کودک مبتلا به فلج مغزی با موقعیت های متنوع و جدیدی روبرو می شوند و با عدم بهره مندی کافی از حمایت های خانوادگی و اجتماعی، سختی و سرگشتگی را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: والدین، کودکان، فلج مغزی، مراقبت، تحلیل محتوا
  • سیده معصومه زارع، آزیتا نوروزی، رحیم طهماسبی صفحات 67-78
    زمینه و هدف
    بهداشت دهان از مهم ترین اجزای سلامت عمومی افراد می باشد. شناخت وضعیت موجود در طراحی مداخلات بهداشت دهان و دندان ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر رفتار مسواک زدن دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، 370 نفر از دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی شهر بوشهر در زمستان 1391 به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخت مربوط به سنجش سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار بهداشت دهان و دندان بود. داده های مطالعه با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کای اسکوئر، تحلیل همبستگی و مدل تعمیم یافته خطی لگ پواسون در نرم افزار آماری SPSS ویرایش 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه بر اساس گزارش والدین، 7/95 % دانش آموزان، روزانه حداقل یک بار مسواک می زدند. میانگین و انحراف معیار تعداد دفعات مسواک زدن در طی هفته 58/3 ± 63/8 بود. از بین سازه های مدل، تنها بین موانع درک شده (13/0- r=، 01/0 P<) و خودکارآمدی (10/0 r=، 04/0 P=) با رفتار مسواک زدن همبستگی معنی داری مشاهده شد ولی تنها موانع درک شده پیش گویی کننده رفتار مسواک زدن بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، آموزش در مدارس، برای کاهش موانع مختلف درک شده، در ارتقای رفتار مسواک زدن ضروری است.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، مدل اعتقاد بهداشتی، دانش آموزان، مسواک زدن
  • پروین رهنما، علیرضا حیدرنیا *، علی منتظری، فرخنده امین شکروی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 79-92
    زمینه و هدف
    به منظور دست یابی به مقوله سلامت باروری، ضروری است که نیازسنجی در سطوح مختلف فعالیت های بهداشتی و درمانی صورت گیرد که از ملزومات آن، در اختیار داشتن ابزار معتبر و پایا می باشد. لذا هدف این مطالعه، تدوین پرسشنامه قصد استفاده از قرص های پیشگیری از بارداری با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده در زنان با نزدیکی منقطع می باشد.
    روش بررسی
    گویه های پرسشنامه که طی مصاحبه های کیفی استخراج شده بود، در این مطالعه براساس فراوانی آنها انتخاب و سپس به منظور اعتبار یابی پرسشنامه مطالعه مقطعی و با نمونه گیری تصادفی خوشه ایبا 200 نفر از زنان مراجعه کننده به 5 مراکز بهداشتی درمانی غرب و جنوب غرب تهران در سال 1390 که از روش نزدیکی منقطع برای پیشگیری از بارداری استفاده می کردند، انجام یافت. روایی پرسشنامه با استفاده از روش های اعتبار محتوای کمی و کیفی، اعتبار همگرا، اعتبار سازه و پایایی ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ و آزمون- بازآزمون ارزیابی شد و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی نیز انجام یافت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    اعتبار و پایایی پرسشنامه از طریق کمی، کیفی، همگرا، آلفای کرونباخ و آزمون- باز آزمون به تایید رسید. در این تحقیق، با انجام تحلیل عاملی ساختار 3 عاملی شامل نگرش، هنجارهای اجتماعی و کنترل رفتاری درک شده تایید شد. مدل تحلیل عاملی در مطالعه ی حاضر نشان داد که سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده قادر به پیشگویی 34 % تغییرات قصد رفتاری در گروه مورد پژوهش است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیان گر اعتبار و پایایی پرسشنامه قصد استفاده از قرص های پیشگیری از بارداری در زنان با نزدیکی منقطع را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: نزدیکی منقطع، قرص های پیشگیری از بارداری، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • شعله رحیمی *، کلثوم فداکار سوقه، رسول تبری، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 93-108
    زمینه و هدف
    ابتلای کودک به سرطان، خانواده خصوصا مادر را با چالش های زیادی روبرو می کند و سبب می شود که والدین، انرژی و هزینه زیادی صرف نگه داری از کودک نمایند. در بسیاری از موارد به نظر می رسد فشارهای ناشی از مراقبت کودک بیمار به حدی افزایش می یابد که سلامت روانی والدین را دستخوش تغییرات مخربی نموده و در نتیجه بر نحوه مراقبت از این کودکان و همچنین کیفیت زندگی آنان تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط سلامت عمومی مادر با کیفیت زندگی کودکان 14-6 سال مبتلا به سرطان می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که در آن 124 کودک 14_6 ساله مبتلا به سرطان شرکت داشتند که طی 4 ماه(از اوایل آبان تا آواخر بهمن سال1391) به درمانگاه امام رضا (ع) و بیمارستان امیر شهر شیراز مراجعه نموده اند. داده ها در این پژوهش، با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر چهار بخش: 1- عوامل مرتبط با کیفیت زندگی کودکان مبتلا به سرطان، 2- سلامت عمومی مادر، 3- کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و 4-کیفیت زندگی اختصاصی کودکان مبتلا به سرطان از طریق مصاحبه با مادر و مشاهده پرونده کودک گردآوری شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS نسخه 19 گردید. نتایج با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی، کروسکال والیس و آنالیز رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با توجه به نمره کلی پرسشنامه سلامت عمومی مادران، 3/7 % سلامت عمومی مطلوب، 6/55 % تا حدی مطلوب و 1/37 % سلامت عمومی نامطلوبی داشتند. همچنین میانگین نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت کودکان 05/10±45/78 می باشد که 8/71 % از کودکان نمرات پایین تر از میانگین داشتند و میانگین نمره کیفیت زندگی اختصاصی54/17±51/65 بود که 2/45% از کودکان نمرات پایین تر از میانگین کسب کردند.رگرسیون لوجستیک چندگانه نشان داد عوامل فردی_اجتماعی از قبیل سن کودک و عوامل بالینی از قبیل تعداد دوره های پرتودرمانی و مدت ابتلا به بیماری نسبت به سلامت عمومی مادر ارتباط بیش تری با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و اختصاصی کودکان مبتلا به سرطان دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه پیشنهاد می دهد که علاوه بر تقویت حمایت ابزاری و اطلاعاتی از قبیل تامین هزینه درمان و آموزش، حمایت عاطفی نیز در این گروه تقویت شود و با شناسایی خانواده های در معرض مشکلات روانی، کیفیت زندگی این گروه از بیماران و خانواده های آنان ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: سرطان، کودک، کیفیت زندگی، سلامت عمومی مادران
|
  • Elaheh Azimzadeh, Mohammadali Hosseini *, Kian Nourozi Tabrizi Pages 1-13
    Background and Aim
    Multiple Sclerosis (MS) is a chronic disease of central neurologic system that has a wide effect on neurological function; and can cause disability or poor quality of life in patients. The purpose of this study was to assess the effect of the Tai Chi Chuan on quality of life in women with the MS. Methods & Materials: This was a clinical trial which covered 34 women with MS in Iran Multiple Sclerosis Society in 2012. The participants were selected using purposive sampling and were randomly assigned to the experiment (n=16) and control (n=18) groups. Intervention was Tai Chi Chuan classes twice a week for 12 weeks. In this study، demographic questionnaire and Multiple Sclerosis quality of life questionnaire (MSQOL-54 scale) were used to collect data. Data were analyzed using the Chi-squared، independent samples T-test، paired samples T-test، Mann-Whitney U and Wilcoxon in the SPSS v. 18.
    Results
    There were no significant differences between the mean quality of life and its subscales among patients in the experiment and control groups at baseline except for the emotional well-being subscale. After the Tai Chi training intervention، significant differences were found between the two groups in the mean of some subscales of the quality of life including role limitation due to emotional problems، pain، emotional well-being، energy، social function، health distress، overall quality of life، physical health composite score، mental health composite score and also total quality of life score (P<0. 05).
    Conclusion
    The results suggested that Tai Chi Chuan could be an alternative exercise intervention to increase quality of life in patient with the MS.
  • Seyedeh Zahra Aemmi, Zahra Ahmadi *, Tayebeh Reyhani, Hamid Haghani Pages 14-26
    Background and Aim
    An important goal of nursing care in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) is to provide holistic care as well as the best possible outcome. Understanding perceived needs of mothers is valuable to achieve these goals. This study aimed to compare perceptions of nurses and premature infants’ mothers about mothers’ needs in the NICUs. Methods & Materials: This was a cross-sectional study in which 63 nurses and 63 mothers with premature infants were selected from the NICUs of four educational hospitals affiliated to the Mashhad University of Medical Sciences through stratified sampling method in two months. Data were gathered using the NICU Family Needs Inventory of Ward and were analyzed using descriptive-analytical statistical methods in the SPSS v. 16.
    Results
    Among the subscales related to family needs، the following items were reported to be important by mothers: Proximity (95. 3%)، Assurance (94. 1%)، Information (91. 1%)، Support (79. 7%) and Comfort (72. 8%). On the other hand، nurses believed that the following items were the most important needs of the mothers: Assurance (80. 3%)، Proximity (75. 2%)، Information (70. 8%)، Comfort (66. 3%) and Support (64. 8%).
    Conclusion
    According to study findings، nurses should periodically assess needs of the mothers in the NICUs to be aware of the actual needs instead of placing subjective assumptions on mothers needs. This can improve effective communication and interaction with mothers and enhance satisfaction of the mothers with care.
    Keywords: nurse, premature infant, perceived need
  • Afsaneh Sahraee, Azita Noroozi *, Rahim Tahmasebi Pages 27-39
    Background and Aim
    Although breast self-examination (BSE) is no longer recommended for screening of breast cancer، its training and practicing is a gateway to health promotion and provides women with knowledge and attitudes that set the stage for clinical breast examination and mammography screening later in life. The aim of this study was to recognize predicting factors of the BSE based on the Health Belief Model (HBM) and the locus of control model among women aged 20-50 years old. Methods & Materials: Inthis cross-sectional study،400 women were selected through theconvenience sampling method from health centers. Data were collected using four questionnaires including the Champion’s Scale، health locus of control، and demographic and functional questionnaires. Data were analyzed in the SPSS using independent T-test، Chi-squared test، logistic and linear regression models.
    Results
    The results showed that 10. 9% of the participants reported performing BSE regularly. Perceived self-efficacy was the strongest positive predictor in the BSE performance (Exp (B) =1. 863). Awareness had direct and indirect effects on the BSE. The locus of control did not predict the BSE (p=0. 05).
    Conclusion
    Improving self-efficacy، especially in young women، and increasing awareness about cancer among women is necessary to increase the rate of the BSE.
    Keywords: breast cancer, breast self, examination, Health Belief Model, locus of control
  • Maryam Modarres *, Fatemeh Rahimikian, Abbas Mehran Pages 40-50
    Background and Aim
    Hysterectomy is the second most common major surgery among women of reproductive age. Studies have suggested that women do not usually receive adequate information regarding hysterectomy before the surgery. Depression is a common psychiatric condition diagnosed after hysterectomy. The aim of this study was to assess the impact of pre-hysterectomy counseling on depression among women. Methods & Materials: In this clinical trial، 100 women who had undergone hysterectomy for non-malignant conditionswere selected from two hospitals (women’s’ hospital and Imam Khomeini hospital) and completed the informed consent forms. Participants were randomly divided into two intervention and control groups. In the intervention group، we implemented the supportive counseling within two sessions. Depression was assessed 1-2 weeks before the surgery and two monthsafter the surgery. Data were gathered using the 30-item SAMA questionnaire (modified BECK questionnaire in Iran) for depression and a demographic questionnaire. The two groups were assessed using the Wilcoxon rank-sum test، Mann Whitney U test and paired-t test. Data were analyzed in the SPSS-14. 0. The p-value less than 0. 05 was considered significant forall tests.
    Results
    Mann Whitney U test showed no significant difference between the control and intervention groups in the mean score of depression (p<0. 001). In the intervention group، the mean score of depression was 44. 46 ± 6. 7 at baseline and 20. 86 ± 5. 9 after the intervention.
    Conclusion
    Pre-hysterectomy counseling should be provided for women in order to reduce negative psychological consequences.
    Keywords: hysterectomy, counseling, depression
  • Nasrin Alaee, Farahnaz Mohammadi, Shahboulaghi *, Hamid Reza Khankeh, Sima Mohammad Khan Kermanshahi Pages 51-66
    Background and Aim
    Children with cerebral palsy need permanent care and attention in various stages of growth and development. The parents experience problems in taking care of these children and making them independent. This study was conducted to explore these experiences. Methods & Materials: This qualitative study was conducted in 2011-2012 using content analysis. Purposeful sampling was used to recruit 19 parents of children with cerebral palsy referred to rehabilitation centers in Tehran. The data were gathered using in-depth and semi-structured interviews and were analyzed inductively.
    Results
    Data analysis results revealed three original categories including «life with hardness»، «being in ambiguity»، and «need to be supported»، and several subcategories including «physical strain»، «psycho-emotional strain»، financial burden «،» restriction in social activities «;» facing with anonymous «،» lack of having an advisor «،» need to get help from professionals and specialists «،» need to have emotional- spiritual support «، and» need to have help in caring the child«.
    Conclusion
    Parents in permanent care of children with cerebral palsy face with new and various situations consistently and experience difficulty and bewilderment because of insufficient family and social support. Further studies are needed to explore the support process of caregiver parents of these children.
    Keywords: parents, children, cerebral palsy, care, content analysis
  • Masoumeh Sadat Zare, Azita Noroozi, Rahim Tahmasebi Pages 67-78
    Background and Aim
    Oral health is one of the most important components of personal health. Understanding current status of oral health is necessary to provide future oral health interventions. The aim of this study was to determine factors influencing tooth brushing behavior based on the health belief model (HBM) among 5- and 6-grader students. Methods & Materials: In this cross-sectional study، 370 primary school students were selected using the stratified cluster sampling method. Data were collected using a questionnaires based on the HBM. The obtained data were analyzed in the SPSS-20.
    Results
    The results showed that 95. 7% of the students brushed their teeth once or more daily. Mean and standard deviation of the brushing frequency in one week was 8. 66±3. 54. There was a significant correlation between the perceived barriers (P=0. 00، r=-0. 14) and self-efficacy (P=0. 04، r=0. 10) with the brushing behavior.
    Conclusion
    According to the results، educating students and decreasing different barriers seems to be necessary to improve brushing behavior.
    Keywords: oral health, Health Belief Model, student, brushing
  • Parvin Rahnama, Alireza Hidarnia *, Ali Montazeri, Farkhondeh Amin Shokravi, Anoushiravan Kazemnejad Pages 79-92
    Background and Aim
    Need assessment for promotion reproductive health is important subject and development a questionnaire is essential. Thus the aim of this study was development of questionnaire of intention to use of oral contraception in withdrawal users based on construct of Theory of Planned Behavior (TPB). Methods & Materials: In-depth interviews were conducted to elicit the salient beliefs relevant to oral contraception among withdrawal users. Then a cross-sectional study carried out in Tehran، Iran for validate of questionnaire. Participants recruited from attending five family planning clinics of public health services in the Eastern district of Tehran، Iran. Validity and reliability was evaluated using concurrent، content validity and Cronbach''s alpha and test- retest respectively. Factor structure of the questionnaire was extracted by exploratory factor analysis (EFA). Confirmatory factor analysis (CFA) conducted to assess how well the EFA extracted model fits observed data. The SPSS version 16 and Lisrel programs were used to analyze the data.
    Results
    Reliability and validity were confirmed. The principal component analysis revealed a three-factor structure for the questionnaire including attitude، subjective norm and perceive behavior control that explained 50. 4 percent of the total of variance.
    Conclusion
    In general، the findings suggest that questionnaire of intention to use of oral contraception in withdrawal users based on Theory of Planned Behavior is a reliable and valid measure.
    Keywords: Withdrawal contraception, Oral contraception, Theory of Planned Behavior
  • Shoelh Rahimi *, Kolsoom Fadakar Soghe, Rasool Tabari, Ehsan Kazem Nejad Lili Pages 93-108
    Background and Aim
    Childhood cancer discloses family، and mother in particular، to a number of challenges. It consumes a lot of time، energy، and money of parents to fulfill their caring responsibilities. In some cases and along with increase of caring pressure، mental health of parents deteriorates. The vesting consequences of such events may alter the process of children caring and their quality of life (QoL). The purpose of this study was to examine the relationship between mother’s general health status with the QoL of the child diagnosed with cancer. Methods & Materials: In this descriptive cross-sectional study، 124 mothers of children diagnosed with cancer and aged 6-14 years old، referred to Imam Reza and Amir Hospitals in Shiraz during a four month period (from early November to late February) were selected to the study. Data were gathered using the following instruments: 1) the questionnaire of factors related to QoL in children; 2) mother''s general health status form; 3) TNO_AZL Children Quality of Life (TACQOL); and 4) Ped QL Cancer Module. Data were collected through interviewing with mothers and reviewing the medical records of the hospitals. Data were analyzed using the Kruskal–Wallis، Spearman correlation coefficient، Mann-whiteny test and logistic regression in the SPSS-19.
    Results
    A few number of mothers (7. 3%) reported good general health status and a large number described their general health status as moderate (55. 6%) and poor (37. 1%). The mean of health related QoL score and the specific QoL score for children were 78. 45±10. 05 and 65. 51±17. 54، respectively. According to the multi-factorial logistic regression، demographic and social factors such as child’s age and treatment-related factors including the period of radiotherapy، along with the duration of disease were more correlated with health and specific QoL scores in children، compared to the mothers’ general health status score.
    Conclusion
    Results from this study suggested that emotional support is as important as financial empowerment. The QoL in these patients and their families may improve by identifying the families who are at risk of mental problems.
    Keywords: quality of life, cancer, child, general health