فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال هجدهم شماره 7 (پیاپی 79، آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسکندر رحیمی، الهام متشرعی*، نسرین اسدی، محمد جعفری، محمد رفعتی فرد، مریم مهبودی صفحات 509-519
    زمینه و هدف
    دیسمنوره اولیه یا قاعدگی دردناک یکی از شایع ترین شکایات در طب زنان است که با علایم جسمی و روانی همراه می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 8 هفته تمرین انعطاف پذیری و مصرف ویتامین B6 بر علایم جسمی و روانی دیسمنوره اولیه در دختران غیر ورزشکار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد60 دختر غیر ورزشکار، به صورت تصادفی در 4 گروه مساوی؛ کنترل، تمرین، ویتامین و تمرین همراه با ویتامین قرار گرفتند. گروه تمرین در یک برنامه تمرینی انعطاف پذیری 8 هفته ای شامل؛ کشش عضلات شکم، کمر، همسترینگ و نزدیک کننده های ران شرکت کردند. آنها 8 حرکت را به صورت هر حرکت با 3 تکرار و هر تکرار به مدت10 ثانیه طی4 روز در هفته انجام دادند. گروه ویتامین به مدت هشت هفته از دو هفته قبل از قاعدگی تا سه روز بعد از قاعدگی روزانه دو عدد قرص ویتامین B640 میلی گرمی مصرف کردند. گروه تمرین همراه ویتامین 8 هفته تمرین انعطاف پذیری و از دو هفته قبل از قاعدگی تا سه روز بعد از قاعدگی روزانه دو عدد قرص ویتامینB6، 40 میلی گرمی استفاده کردند. گروه کنترل بدون مداخله بود. قبل و بعد از هشت هفته آزمودنی ها پرسش نامه اختلالات قاعدگی را پرکردند. داده ها با آزمون های ویلکاکسون، کروسکال والیس، یومان ویتنی به همراه اصلاحیه بنفرونی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    کاهش معنی داری در میانگین علایم جسمی گروه تمرین از 4/28به7/6، ویتامین از 25 به 35/9 و تمرین همراه با ویتامین از66/27 به 40/4 و علایم روانی گروه تمرین از86/25 به 93/5، ویتامین از 99/24 به 53/ و تمرین همراه با ویتامین از 73/27 به 36/3 بعد از 8 هفته تمرین انعطاف پذیری و مصرف ویتامین B6 مشاهده شد، اما ابعاد جسمی و روانی در پس آزمون گروه تمرین همراه با ویتامین نسبت به گروه های دیگر کاهش بیشتری داشت(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد، 8 هفته تمرین انعطاف پذیری و مصرف ویتامین B6 منجر به کاهش علایم جسمی و روانی دیسمنوره اولیه می شود.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، تمرین ا نعطاف پذیری، ویتامینB6، دختران غیرورزشکار
  • هما محسنی کوچصفهانی، حمدالله دلاویز، محمد نبیونی، خدیجه بهره بر*، زهرا نظری، پروانه هواسی صفحات 520-529
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی مزانشیمی برای اولین بار به وسیله فردنستین و همکاران از مغز استخوان جدا شدند. جهت اثبات مزانشیمی بودن سلول ها علاوه بر خاصیت چسبندگیآنها، از مارکرهای سطحی استفاده می شود. هدف این مطالعه کشت و جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمی از مغز استخوان موش و بیان برخی مارکرهای سطحی در سلول های حاصل بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی سلول های مغز استخوان از استخوان های ران و درشت نی موش های NMRI جدا شدند. سلول-های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان بر اساس خاصیت چسبندگی آنها به کف ظرف کشت جداسازی شدند. جهت اثبات مزانشیمی بودن سلول ها علاوه بر خاصیت چسبندگی آنها، مارکرهایCD73،CD44، CD90، CD31، CD45 وCD29 بعد از پاساژ چهارم با روش فلوسیتومتری بررسی شدند.
    یافته ها
    در کشت اولیه، جمعیت هتروژنی از سلول ها پهن، دوکی و چند وجهی بودند. در پاساژهای بعدی تعداد سلول های دوکی شکل افزایش یافت، به طوری که در پاساژ سوم بیشتر سلول ها دوکی شکل بودند. آنالیز فلوسایتومتری مارکرهای سطحی نشان داد که سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان حاصل از پاساژ چهارم مارکرهایی CD44، CD73 وCD29 را به میزان بالا و مارکرهایی CD31،CD45 وCD90 را به میزان کم بیان می کنند.
    نتیجه گیری
    سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان دارای تعدادی مارکر مثبت هستند که به میزان بالایی بیان می شوند و نیز تعدادی مارکر منفی هستند که به میزان کمی بیان می شوند. میزان بیان این مارکرها، مزانشیمی بودن این سلول ها را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: مغز استخوان، سلول های بنیادی مزانشیمی، مارکرهای سطحی
  • مریم ابراهیمی، مریم نیتی*، علی حقیقی، سودابه حیدری صفحات 530-538
    زمینه و هدف
    آکانتامبا، از فراوان ترین آمیب های فرصت طلب در طبیعت است و موجب دو بیماری مهم آنسفالیت و کراتیت می شود. انتقال به انسان از طریق تماس با خاک و گرد و غبار و از راه تنفس و خراش های پوستی صورت می گیرد. این پژوهش با هدف جدا سازی گونه های آکانتامبا با استفاده از روش مورفولوژیکی و مولکولی و تعیین ژنوتیپ های آنها در خاک پارک های شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 52 نمونه خاک، از 17 پارک تهران جمع آوری شد. نمونه ها از صافی عبور داده شد و بر روی محیط حاوی آگار غیر مغذی 5/1 درصد کشت داده شدند. استخراج DNA ژنومیک از پلیت های مثبت انجام گرفت و واکنش PCR جهت تکثیر ژن صورت گرفت. نمونه های مثبت جهت تعیین ژنوتیپ و ایزوله، تعیین ترادف شدند.
    یافته ها
    از 52 نمونه خاک، 14 ایزوله(9/26 درصد) آکانتامبا، در محیط کشت از نظر مورفولوژی شناسایی شدند، که از این تعداد، 9 ایزوله(3/17 درصد) با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جنس آکانتامبا تایید شدند. ژنوتیپ تمامی نمونه ها T4 گزارش شد. ژنوتیپ T4 جزو استرین های پاتوژن انسانی میباشند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که در تحقیق حاضر T4 به عنوان تنها ژنوتیپ شناخته شده گزارش شد و با توجه به این که این ژنوتیپ از اصلی ترین عوامل ایجاد کراتیت آمیبی مطرح شده است، نتایج این مطالعه نشان می دهد، آلودگی خاک به خصوص خاک پارک ها که محل بازی و تجمع کودکان است می تواند به عنوان یک خطر بهداشتی در سلامت کودکان که بیشتر در معرض آن هستند، باشد.
    کلیدواژگان: آکانتامابا، ژنوتیپ، خاک، پارک
  • محبوبه احمدی، نسرین نظری گورانسراب*، محمد مآذنی، حمید علوی مجد، منصوره رفایی، مهدی هدایتی صفحات 539-549
    مینه و
    هدف
    تشخیصدقیقوبهموقع پارگی پیش از موعد پرده های جنینی درکاهشمرگومیر نوزادومادرنقشاساسیدارد. هدف این مطالعه تعیین ارزش تشخیصی غلظت لاکتات مایع واژن در پارگی پیش از موعد پرده های جنینی در زنان باردار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تشخیصی90خانم باردار با حاملگی تک قلو و سن حاملگی 41-20 هفته وارد مطالعه شدند که به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول شامل زنان باردار با پارگی پیش از موعد پرده های جنینی و گروه دوم شامل زنان باردار با پرده های جنینی سالم بودند. جهت تایید یا رد پارگی پیش از موعد پرده های جنینی در هردو گروه از آزمون اسپکولوم، فرن و نیترازین استفاده شد، هم چنین آزمون غلظت لاکتات مایع واژن به روش رنگ سنجی آنزیمی به وسیله دستگاه دستی لاکتات پرو انجام شد. داده ها با آزمون های آماری من ویتنی، مجذور کای، تست دقیق فیشر و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    حد آستانه ای غلظت لاکتات 6/4 میلی مول بر لیتر برای آزمون مثبت با حساسیت 6/95 درصد، ویژگی 8/97 درصد، صحت آن 6/96 درصد، ارزش پیش گویی مثبت 7/97 درصد و ارزش پیش گویی منفی6/95 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آزمون غلظت لاکتات مایع واژن یک آزمون معتبر با حساسیت و ویژگی بالا برای تشخیص پارگی پیش از موعد پرده-های جنینی در زنان باردار با پارگی پیش از موعد پرده های جنینی می باشد.
    کلیدواژگان: پارگیزودرس، پرده هایجنینی، مایع واژن، غلظت لاکتات
  • محمود راهدار*، علی جلودار، کریم مولا صفحات 550-558
    زمینه و هدف
    لوپوس اریتماتوزیس یکی از بیماری های خود ایمنی رایج در بسیاری از کشورها است. با توجه به استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی جهت درمان این بیماری انتظار میرود این بیماران بیش از سایر افراد مستعد ابتلا به عفونت های انگلی و فرصت طلب باشند هدف این مطالعه تعیین شیوع بیماری های انگلی روده ای در مبتلایان به بیماری لوپوس اریتماتوزیس در شهر اهواز در سال 1391-1390 بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 100 نمونه مدفوع به صورت تصادفی از بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوزیس مراجعه کننده به مراکز درمانی بیمارستان های آموزشی گلستان و امام خمینی اهواز جمع آوری و به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ارسال گردید. بیماری لوپوس اریتماتوزیس به وسیله پزشک روماتولوژیست تایید شد. آزمایش های مستقیم، سدیمانتاسیون و رنگ آمیزی تری کروم و ذیل نلسون بر روی نمونه ها انجام شد و اطلاعات مربوط به بیماران در پرسش نامه ثبت گردید. داده ها با آمار توصیفی آنالیز شدند.
    یافته ها
    حداقل 18 درصد بیماران آلوده به یکی از تک یاخته های گوارشی بودند. بیشترین میزان آلودگی مربوط به آنتاموبا کولای با 8 درصد و کمترین آن مربوط به ژیاردیا لامبلیا و کریپتوسپوریدیوم با 2 درصد بود. در این مطالعه آلودگی کرمی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    پایین بودن میزان آلودگی انگلی در این مطالعه در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوزیس می تواند به دلیل رعایت بهداشت و بالا رفتن اطلاعات بهداشتی مردم نسبت به سال های گذشته باشد.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوزیس، آلودگی انگلی، شیوع
  • عباس علی کریمی، علی موسوی زاده، رحیم استوار، بهرام دلگشایی، حمیدرضا غفاریان شیرازی، محسن مومنی نژاد* صفحات 559-567
    زمینه و هدف
    تفویض اختیار، انتقال قسمتی از اختیارات و وظایف اجرایی خاص مدیر است که صرف نظر از منشاء آن به زیر دستان و روسای واحدها جهت تسریع در انجام امور و تحقق سریع و به موقع اهداف سازمانی واگذار می شود. هدف این مطالعه بررسی تفویض اختیار در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بویراحمد از طریق مدل ترکیبی نظام پیشنهادها و شیوه دلفی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در دو مرحله انجام شد که در مرحله اول جامعه پژوهش مسئولین مراکز بهداشتی درمانی استان(58 نفر) به روش تمام شماری از طریق پرسشنامه باز پیشنهادهای آنها در خصوص فرآیندهای در خواستی جهت واگذاری گردآوری شد و در مرحله دوم که شیوه دلفی بود پیشنهادها در معرض قضاوت 30 نفر از کارشناسان قرار گرفت. داده ها با آزمون های آماری کای دو و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 85/73 درصد فرآیندهای پیشنهادی را صاحب نظران قابل تفویض دانستند. 40 درصد این فرآیندها در حیطه اداری، 92/36 درصد در حیطه مالی و 08/23 درصد در حیطه بهداشتی بودند. 88 درصد مسئولین واحدها کمتر از 6 سال سابقه مدیریتی داشتند و هر چه تحصیلات افزایش می یافت از عمر مدیریتی آنها کاسته می شد. 69/20 درصد تحصیلات دانشگاهی نداشتند و تنها 27 درصد آنها پزشک بودند.
    نتیجه گیری
    با مشارکت رده های مدیریتی محیطی می توان فرآیندهای زیادی را مشخص نمود و با استفاده از شیوه دلفی(نظر صاحب نظران) مواردی که واگذاری آنها از نظر اجرایی امکان پذیر باشد را تعیین نمود. این مدل می تواند به عنوان یک روش قابل اعتماد در امر تفویض اختیار به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مرکز بهداشت، تفویض اختیار
  • اسحاق موسوی*، مهرداد کلانتری، مریم اسماعیلی صفحات 568-577
    زمینه و هدف
    نظر به اینکه جانبازان به عنوان یکی از مهم ترین گروه های هدف جهت ارایه خدمات درمانی، روانشناختی و اجتماعی به حساب می آید، هدف این مطالعه بررسی میزان اثربخشی بازگویی روانشناختی و مداخلات رفتاری به شیوه گروهی بر کاهش علایم اختلال استرس پس از سانحه جانبازان در شهر یاسوج بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، از بین جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه تعداد 20 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس اختلال استرس پس از ضربه می سی سی پی(M-PTSD) بود که قبل از آموزش بر روی هر دو گروه اجرا شد، سپس بازگویی روانشناختی در یک جلسه و مداخلات رفتاری در 6جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفته ای یک جلسه صرفا برای گروه آزمایش اجرا شد. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و به منظور تعیین اثر آموزش پس از سه ماه هر دو گروه مورد پیگیری قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات اختلال استرس پس از سانحه در افراد گروه های آزمایش و کنترل پس از مداخله به ترتیب؛ 27/11±6/103 و 68/8±4/112 بود که بین آنها تفاوت معنی داری مشاهده شد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    روش درمانی بازگویی روانشناختی و مداخلات رفتاری مورد بررسی می تواند در درمان اختلال استرس پس از ضربه مزمن موثر باشد، این روش اثر درمانی خود را حتی بعد از سه ماه حفظ کرد.
    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، بازگویی روانشناختی، مداخلات رفتاری
  • پروین حیدری، سعید خاتم ساز*، مهرداد شریعتی صفحات 578-588
    زمینه و هدف
    امروزه تاثیرات مصرف مواد غذایی با منشا گیاهی در حفظ سلامت افراد و بهبود بسیاری از بیماری ها مورد توجه قرار گرفته است. هدف این بررسی مطالعه تاثیر اسید آبسیزیک بر میزان هورمونهای جنسی سرم و بافت بیضه درموشهای صحرایی نر بالغ بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 50 سر موش صحرایی نر که به صورت تصادفی به 5 گروه مساوی کنترل، شاهد و تجربی 1، 2 و 3 تقسیم شدند. در گروه کنترل هیچ تیمار دارویی صورت نگرفت. گروه شاهد روزانه آب مقطر به عنوان حلال دارو دریافت کردند. گروه های تجربی 1، 2 و 3 به ترتیب مقادیر 20، 400 و 800 میلی گرم بر کیلو گرم عصاره حاوی هورمون گیاهی آبسیزیک اسید به مدت 40 روز به صورت خوراکی دریافت کردند. از تمام گروه ها در پایان روز چهلم خون گیری به عمل آمد و غلظت سرمی هورمون های LH، FSH، دی هیدروتستوسترون و تستوسترون به روش الایزا اندازه گیری شدند. هم چنین تغییرات بافتی بیضه بعد از تهیه نمونه های بافتی به وسیله میکروسکوپ نوری و شمارش سلول های دودمان اسپرم بین گروه های تجربی و کنترل نیز بررسی شد. داده ها با آزمون های آماری آنالیز واریانس و تست تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مصرف عصاره حاوی اسید آبسیزیک با مقادیر 400 و 800 میلی گرم بر کیلو گرم در پایان روز چهلم باعث افزایش معنی دار غلظت سرمی هورمون تستوسترون نسبت به گروه کنترل شد(05/0>p). اختلاف معنی داری در غلظت سرمی هورمون های LH، FSH و دی هیدروتستوسترون در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد(05/0
    نتیجه گیری
    احتمالا اسید آبسیزیک در طی دوره 40 روزه از طریق تاثیر بر عملکرد گیرنده های N-متیل دی آسپارتات و رسپتورهایγ فعال شده توسط پروکسی زوم و فعال شدن گیرنده های LH در سلول های لایدیگ منجر به افزایش فعالیت بیضه برای ترشح تستوسترون می شود.
    کلیدواژگان: اسید آبسیزیک، تستوسترون، دی هیدروتستوسترون، LH، FSH، محور هیپوفیز گناد
|
  • Pages 509-519
    Background and Aim
    Primary dysmenorrhea or painful menses in women''s medicine is one of the most common complaints that are associated with physical and psychological symptoms. The aim of this investigation was to study the effects of an eight week flexibility exercise and use of vitamin B6 on physical and psychological symptoms of primary dysmenorrhea in non-athlete females.
    Methods
    In this clinical trial study، 60 non-athlete females، were randomly divided into 4 groups; control، exercise، vitamins and exercise plus vitamin. They engaged in an 8-week exercise program that includes flexibility training، stretching the abdominal muscles، lower back، hamstrings and pelvis and hip stretches. Eight movements، each movement with 3 times repetition and each repetition lasting 10 seconds during 4 days per week was performed. The vitamins group used 2 tablets of 40 miligaram B6 vitamin daily during the 8 week program starting 2 weeks before menstruation to 3 days after menstruation. In the exercise with vitamin group، during the 8 weeks of flexibility traininig program females used from 2 weeks before menstruation to 3 days after menstruation 2 tablets of 40 miligaram B6 vitamin daily. The control group had no intervention. Before and after eight weeks، participants completed the menstrual disorders’ questionnaire. Data were analyzed.
    Results
    Significant decreases in average of physical symptoms (exercise from 28/4 to 6/7،vitamin from 25 to 9/35،training with vitamin from 27/66 to 4/40) and psychological symptoms (exercise 25/86 to 5/93،vitamin 24/99 to 3/53،training whith vitamin 27/73 to 3/36) was observed. But physical and psychological symptoms in post-test of exercise group with vitamin had a significant decrease as compared wih other groups (p≤0/05). Conculusion: 8 weeks of flexibility and vitamin B6 usage may reduce the physical and psychological symptoms of dysmenorrhea.
    Keywords: Dysmenorrhea primory, Flexibility exercise, Vitamin B6, Non, athlete girls
  • Pages 520-529
    Background And Aim
    Mesenchymal stem cells were separated from bone marrow by Friedenstein et al. for the first time. In addition to their cohesion، mesenchymal properties of the cells were proven by surface markers. The aim of this study was to isolate mesenchymal stem cells from mouse bone marrow cultures and some surface markers in the obtained cells were expressed.
    Methods
    In this study، bone marrow cells in the femur and tibia bones were isolated from NMRI mice. Bone marrow mesenchymal stem cells were isolated to the bottom of culture dish based on cohesion properties. In addition to their cohesion، mesenchymal properties of the cells were proven by CD73، CD44، CD90، CD31، CD45 and CD29 markers، after the fourth passage using flow cytometry.
    Results
    In the primary culture، a heterogenous population of flattened، spindle and multi-faceted cells were observed. Spindle-shaped cells increased in later passages، so that almost all of third passage cells were spindle-shaped. Flow cytometry analysis of surface markers revealed high level mesenchymal stem cells from the fourth passage markers CD44، CD73 and CD29، and، low level of CD31، CD45 and CD90 markers.
    Conclusion
    It can be concluded that MSCs derived from bone marrow mouse have some positive and negative surface markers with high and low expression، respectively. The expression rate of these markers proves the mesenchymal properties of cells.
    Keywords: Bone Marrow, Mesenchymal Stem Cells, Surface Markers
  • Ebrahimi M., Niyyati M. *, Haghighi A., Haydari S Pages 530-538
    Background and Aim
    Acanthamoeba is a genus of free-living amoebae found in environmental sources. These amphizoic amoebae can lead to severe human disease such as encephalitis and keratitis. Acanthamoeba transmits to humans through contact with soil and dust from scratching the skin. The aim of the present study was to identify the genotypes of Acanthamoeba in parks of the city of Tehran using molecular and morphological - based methods.
    Methods
    In this study, 52 samples of soil were collected from 17 parks in Tehran. Samples were then filtered and cultured on 1.5% non-nutrient agar. DNA extraction and PCR amplification was performed using genus specific primers. Sequencing analysis and BLAST search were done for genotype identification.
    Results
    Out of 52 soil samples, 14 strain (26.9%) were positive for Acanthamoeba amoebae by microscopic observation. Out Of 14 positive isolates, 9 (17.3%) were positive for Acanthamoeba using genus specific primer pairs. Of 14 strains, 9 were sequenced successfully. Genotype identification was revealed that all strains were belonged to T4 type. T4 genotypes among strains are human pathogens.
    Conclusions
    Identification of pathogenic Acanthamoeba belonging to T4 genotype in recreational parks could be of utmost importance. Results of this study show that soil contamination, particularly in parks where children play and assemble is a sanitary risk for them.
    Keywords: Acanthamoeba, Genotypes, Soil, Park
  • Pages 539-549
    Background and Aim
    Accurate and timely diagnosis of premature rupture of fetal membranes has a major role in reducing infant and mother mortality and morbidity. The purpose of this study was to determine the diagnostic value of the lactate concentration in vaginal fluid of pregnant women with premature rupture of fetal membranes (PROM).
    Methods
    In this diagnostic study، 90 pregnant women with single pregnancy at the gestational age of 20-41 weeks were enrolled and randomly divided into two equal groups of 45. The first group includes pregnant women with premature rupture of membranes and the second groups were included pregnant women with intact membranes. To confirm or reject premature rupture of membranes، speculum examination، Fern and Nitrazyn was used in both groups. Lactate concentration test of vaginal fluid was performed by enzymatic colorimetric assay via handheld device Lactate Pro. Data were analyzed using descriptive statistics with SPSS 17 software.
    Results
    Lactate threshold concentration was determined at level of 4. 6 mM/L. Lactate concentration in vaginal secretions for the diagnosis of premature rupture of membranes، a positive test with a sensitivity of 95. 6%، specificity 97. 8%، the accuracy of the 96. 6%، positive predictive value of 97. 7%،، PPV 95. 6% and negative predictive value of 95. 6% were obtained respectively.
    Conclusion
    Test of Lactate concentration in vaginal fluid test is a valid، quick and easy with high sensitivity and specificity for the diagnosis of premature rupture of membranes the fetus of pregnant women.
    Keywords: Premature rupture of membranes, vaginal fluids, lactate level
  • Pages 550-558
    Background and Aim
    Systemic lupus erythematosus is an autoimmune disease prevalent in many countries. Due to the use of immunosuppressive drugs to treat this disease، such patients are more likely to be afflicted by opportunistic infections and intestinal parasitic diseases. Aim of the current study was to recognize the prevalence of parasitic infection of these patients in Ahvaz city، 2011-2012.
    Methods
    The study randomly assigned 100 stool samples from patients with systemic lupus erythematosus admitted to medical centers and hospitals of Ahvaz Imam Khomeini and Golestan. Samples were then sent to Parasitology Laboratory of Ahvaz Medical Sciences University and Lupus erythematosus was confirmed by a rheumatologist physician The samples were tested by direct، sedimentation technique، trichrome andziehl-neelsen staining for microscopic observation. The patients data were obtained by questioner form and descriptive statistical was used for data analyzing.
    Results
    At least 18% of the patients were infected by a single digestive cell. The highest rate of infection applied to Entamoeba Cola by 8% and the lowest applied to Giardia and Cryptosporidium by 2%. Helminthes infections were not observed in this study.
    Conclusion
    Low rate of parasitic infections in patients with systemic lupus erythematosus in this study could be due to rising health care and public health data compared to previous years.
    Keywords: Lupus Erythematosus, Parasite Infection, Prevalence
  • Pages 559-567
    Background and Aim
    Authority delegation means to transmit part of organization`s manager and leader`s special authorities and executive duties، regardless its root to subordinates and heads of units and related offices to speed up implementing affairs and organizational purposes quickly and on time. The purpose of this study was to inspect authority delegation in health centers of Boyerahmad district through using model to combine suggestions (to identify process) and Delphi method (expert`s opinions).
    Methods
    This cross-sectional study was implemented in two stages; at first stage، research community was authorities of Boyerahmad health centers (58 persons)، their suggestions about requested processes to delegate were gathered by total count through open questionnaires and; in second stage، which was Delphi، suggestions gathered from previous stage judged by 30 experts. Data of both stages analyzed by help of Chi-square، correlation coefficient tests.
    Results
    Findings showed that 73. 85% of suggestions were able to be delegated، based on expert`s opinion. 40% of suggestions were in domain of official، 36. 92% financial and 23. 08% hygienic. 88% less than 6 years management background. 20. 69% had no academic studies and only 27% were general physicians.
    Conclusion
    By participation of environmental management levels، several processes may be specified and identify cases which are possible to delegate them executively using Delphi (expert`s opinion) and this model can be used as a trust worthy method to delegate authority for decentralization.
    Keywords: Participation Management, Health centers, Authority delegation
  • Pages 568-577
    Background and Aim
    Considering that veterans as the most important target groups for health care facilities، and social psychology is taken into account، the aim of this study was to evaluate the efficacy of psychological debriefing and group behavioral interventions in reduction of posttraumatic stress disorder on veterans of Yasuj city.
    Methods
    In this clinical-trial study، 20 patients were selected among veterans with post-traumatic stress disorder، and then randomly assigned to experimental and control groups. The Mississippi Scale for Posttraumatic Stress Disorder (M-PTSD) was administered by Research Tool to both groups before training. One session for psychological debriefing and 6-week sessions for behavioral interventions at 90-minute was conducted only for the experimental group. After a period of three months، the two groups were assessed to determine the effect of training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.
    Results
    The mean and standard deviation of posttraumatic stress disorder in patients after the intervention and control groups were 103/6±11/27 and 112±8/68، respectively. There was no significant difference between them (p<0. 05).
    Conclusions
    Treatment method of psychological and behavioral interventions can be effective in the treatment of chronic post-traumatic stress disorder. This therapeutic effect to be maintained even after three months.
    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder, Psychological Debriefing, Behavioral interventions
  • Pages 578-588
    Background and Aim
    Nowadays the effects of plant-based foods in maintaining and improving the health of many diseases have been considered. The aim of this study was to investigate the effect of Abscisic acid on serum sex hormone levels and testis of adult male rats، respectively.
    Methods
    In this experimental study، 50 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups: control، sham and experimental groups 1، 2 and 3 respectively. The control group received no drug treatment. The sham group received distilled water as a solvent. Groups 1، 2 and 3 were administered orally with 20، 400 and 800 mg /kg of extract containing plant hormone Abscisic acid for 40 days respectively. At the end of the fortieth day from all groups blood samples were taken and serum hormones LH، FSH، dihydrotestosterone، and testosterone were measured by ELISA. Testicular tissue changes were studied by optical microscopy after preparation of tissue samples and lineage sperm counts between experimental and control groups were studied. The data were analyzed by ANOVA and t-test.
    Results
    Abscisic acid extract with doses of 400 and 800 mg/ kg at the end of the fortieth day significantly increased serum testosterone levels than the control group (p<0. 05). No significant differences in serum hormones LH، FSH and DHT were observed in the experimental group compared to the control group (p<0. 05). Primary spermatocytes، borderline Sertoli between experimental and control groups were not seen (p<0. 05). Histology of seminiferous tubules and spermatogenesis cell also had not changed.
    Conclusion
    Possibly during a period of 40-day the effects of Abscisic acid on receptor function، through the impact on N- methyl-D-aspartate receptors and γ receptor by proxysom (PPARγ) and activation of LH receptors in Leydig cells lead to testes activation and cause increase in secretion of testosterone.
    Keywords: abscisic acid, testosterone, dihydrotestosterone, LH, FSH, pituitary, gonadal axis