فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود یوسفی، علی خانی، صیاد شیخی ئیلانلو، اسکندر رستگار پویانی صفحات 1-16
    مطالعه خزندگان و اتخاذ تدابیری برای حفاظت از آنها از اولویت های حفظ تنوع زیستی هر کشوری محسوب می شود. شهرستان سبزوار در غرب استان خراسان رضوی دارای غنای بالایی از مهرداران است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی فون سوسماران شهرستان سبزوار با تاکید ویژه بر گونه های هم زیستگاه به مدت سه سال (1388 تا 1390) انجام شده است. نتایج نشان داد که 21 گونه سوسمار متعلق به 13 جنس و 5 خانواده در این شهرستان زیست می نماید. مطالعه گونه های هم زیستگاه نشان داد که گونه Trapelus agilis با 18 گونه هم زیستگاه است و از این نظر بیشترین گونه های هم زیستگاه را در منطقه داراست. همچنین، ارتباط فون سوسماران سبزوار که در منطقه فیزیوژئوگرافیک فلات مرکزی قرار دارد با دیگر مناطق فیزیوژئوگرافیک سوسماران ایران بررسی شد. نتایج نشان داد سبزوار در سطح گونه بیشترین اشتراک را با دشت ترکمن دارد. تعداد این گونه های مشترک 13 عدد است. به دلیل ناقص بودن نقشه پراکنش خزندگان ایران و ضرورت ثبت مدون اطلاعات پراکنش خزندگان در تحقیق حاضر نقشه شبکه بندی شده 25×25 کیلومتر ایران به عنوان نقشه پایه برای ثبت نقاط پراکنش خزندگان ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سوسمار، هم زیستگاه، سبزوار، نقشه پراکنش
  • فرزانه قنبری، محمد کابلی، سهیل ایگدری، باقر نظام بلوچی صفحات 17-26
    دو شکلی جنسی پدیده ای رایج در بسیاری از گونه های جانوری است و بررسی حاضر نیز با هدف بررسی الگوهای دو شکلی جنسی جمجمه خرس قهوه ای در ایران با روش ریخت سنجی هندسی لندمارک انجام شد. بدین منظور، بر روی تصاویر دو بعدی نماهای پشتی، شکمی و جانبی جمجمه 79 قلاده خرس به ترتیب 17، 13 و 16 لندمارک تعریف و قرار داده شدند. پس از آنالیز پروکراست، داده های حاصل با تحلیل های چند متغیره CVA و MANOVA بررسی شدند. نتایج به دست آمده تفاوت معنی داری را بین شکل جمجمه نمونه های نر، ماده و نابالغ نشان داد. تفاوت های مشاهد شده در شکل جمجمه جنس های نر و ماده تایید کننده وجود دو شکلی جنسی در شکل جمجمه خرس قهوه ای است. بر این اساس، عمده تفاوت های شکل جمجمه دو جنس نر و ماده به استخوان های پس سری، کمان زیگوماتیک آهیانه و ردیف های دندانی مربوط است. این تفاوت ها می تواند نشان دهنده الگوی رشد آلومتری متفاوت جمجمه بین دو جنس به دلیل تفاوت در عملکرد ساختارها باشد. نتایج این مطالعه همچنین می تواند الگوی مناسبی برای تعیین جنسیت جمجمه های ناشناخته موجود در مجموعه موزه های تاریخ طبیعی و یا در طبیعت ارایه نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل شکل، خرس قهوه ای (Ursus arctos)، دو شکلی جنسی، ریخت سنجی هندسی
  • احمد اسماعیلی، فرزانه مجیری، سیده زهرا حسینی صفحات 41-54
    مطالعه تنوع ژنتیکی در گیاهان دارویی از اهداف مهم اصلاحی و تکاملی است. در بررسی حاضر، تنوع ژنتیکی دو زیرگونه آویشن دنایی با استفاده از آغازگرهای نیمه تصادفی اینترون-اگزون مطالعه شد. از 30 آغازگر استفاده شده، 98 درصد چندشکلی از 633 نوار تکثیر شده، ایجاد شد. بیشترین محتوای اطلاعات چندشکلی را آغازگرهای ISJ5 و ISJ9 و کمترین مقدار را IT15-32 به خود اختصاص داد. بیشترین شاخص نشانگر را آغازگر IT10-6 ایجاد کرد. تجزیه واریانس مولکولی بیانگر تنوع در خور توجه درون دو زیرگونه آویشن دنایی نسبت به تنوع بین آنها بود. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ایبا روش UPGMA و ضریب تشابه دایس با نرم افزار NTSYS توده ها را به چهار گروه تقسیم کرد. بیشترین دامنه تشابه ژنتیکی بین دو توده از زیرگونه آویشن دنایی مشاهده شد. دو توده مربوط به استان های فارس و سمنان نیز هر کدام یک گروه جداگانه را تشکیل دادند. نتایج گروه بندی حاصل از داده های مولکولی با گروه بندی تجزیه مختصات اصلی مطابقت داشت. همچنین، گروه بندی تجزیه خوشه ایتوانست تا حدودی دو زیرگونه آویشن دنایی را از یکدیگر تفکیک نماید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که نشانگرهای اینترون-اگزون ابزار موثری در بررسی روابط خویشاوندی دو زیرگونه آویشن دنایی بوده است.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی (Thymus daenensis)، تنوع ژنتیکی، چندشکلی
  • هاجر صالحی، عبدالکریم چهرگانی راد*، مرتضی عطری، فریبا محسن زاده صفحات 55-68

    تنوع درون گونه ای و بین گونه ای از ذخایر مهم تنوع زیستی و منشا مهم گونه زایی به شمار می روند. بنابراین، تعیین آنها در راستای شناخت تنوع زیستی حایز اهمیت است. این پژوهش، با هدف بررسی وجود تنوع زیستی و مقایسه الکترفورزی پروتئین های ذخیره ای بذر جمعیت هایی از جنس بومادران (Achillea) در استان های همدان و کردستان با روش تعیین زیستگاه ویژه (DSS) انجام شد. بدین منظور، با مراجعه به فلورها برای گونه های A. tenuifolia و A. biebersteinii به ترتیب 12 و 9 زیستگاه ویژه انتخاب و ترکیب فلورستیک گونه های هم باش همراه با شرایط بوم شناختی مطالعه شد. پروتئین های ذخیره ای بذر استخراج و با تکنیک الکتروفورز با روش SDS-PAGE بررسی گردید. در بررسی زیستگاه های ویژه، در مجموع 120 گونه هم باش برای گونه های مورد بررسی شناسایی شد. نتایج حاصل از داده های تبارشناختی هر دو گونه به طور مجزا، به تشخیص شش گروه متمایز منجر شد که نشان دهنده تنوع بالای درون گونه ای در این گیاهان است. تحلیل داده های بوم شناختی و الکتروفورزی پروتئین های ذخیره ای بذر دو گونه کاملا منطبق بر نتایج تبارشناختی است و شش گروه پروتئینی کاملا مشخص برای جمعیت های هر دو گونه به دست آمد. وجود نوارهای 4، 5، 8، 12 و 13 که خاص زیستگاه های ویژه گونه A. tenuifolia است و نوارهای 14، 15 و 16 که خاص زیستگاه های ویژه گونه A. biebersteinii است، دو گونه را از نظر پروتئین های بذر در دو گروه کاملا مجزا قرار داد.

    کلیدواژگان: تنوع درون گونه ای، تنوع بین گونه ای، نیم رخ پروتئینی، تیره کاسنیان (Asteraceae)
  • سید ذبیح الله حسینی، محمدرضا رحیمی نژاد رنجبر، حجت الله سعیدی، مصطفی اسدی صفحات 69-74
    مطالعه حاضر، بر پایه بررسی نمونه های جمع آوری شده از نواحی پراکنش گونه های مربوط به زیرجنس Schedonorus از ایران و همچنین، مشاهده نمونه های موجود در هرباریوم های وین و برلین، شامل نمونه های تیپ، انجام گرفته است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، زیرجنس Schedonorus در ایران دارای سه گونه Festuca arundinacea، F. gigantean و pratensis F. است. همچنین، مشخص شد که گونه F. arundinacea در ایران دارای دو زیرگونه fenas و orientalis است و بیشترین دامنه انتشار را در مقایسه با دو گونه دیگر دارد. بررسی های انجام شده روی نمونه تیپ F. elatior subsp. pratensis var. elbursiana مترادف بودن آن را با F. arundinacea تایید می نماید.
    کلیدواژگان: Festuca arundinacea، Festuca gigantea، Festuca pratensis، Schedonorus، ایران
  • رویا رضوی زاده، فاطمه رستمی صفحات 75-84
    تنوع پروتئینی دانه ها و برگ های لپه ای پنج روزه‎ چهار رقم منتخب گیاه کلزا شامل الایت، اکاپی، تاسیلو و زرفام با استفاده از ژل الکتروفورز سدیم دودسیل سولفات به منظور شناسایی نشانگرهای پروتئینی بررسی شد. میزان پروتئین محلول کل در پروتئین های ذخیره ای دانه ارقام کلزا تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت در حالی که این مقدار در برگ های لپه ای متفاوت بود. الگوهای پروتئینی و بررسی باندها با برنامه ImageJ تفاوت های در خور توجهی را نشان دادند. بیان نسبی شش باند پروتئینی در دانه ها و برگ های لپه ای متفاوت بود و سه نشانگر پروتئینی از الگوی پروتئینی دانه و برگ های لپه ای شناسایی گردید. نتایج بررسی روابط بر اساس حضور و غیاب باندهای پروتئینی ویژه در الگوی پروتئینی دانه نشان داد که ارقام تاسیلو و الایت دارای بیشترین شباهت بودند.
    کلیدواژگان: پروتئین برگ های لپه ای، پروتئین ذخیره ای دانه، کلزا، نشانگرهای پروتئینی
  • فاطمه سخنور، حمید اجتهادی، جمیل واعظی، فرشید معماریانی، محمدرضا جوهرچی، زهرا رنجبر صفحات 85-100
    منطقه حفاظت شده هلالی از سال 1376به عنوان منطقه شکار ممنوع و در سال 1385 به منطقه حفاظت شده تبدیل شده است. این منطقه با مساحت 63495 هکتار در غرب شهر گناباد و جنوب شرقی شهر بجستان و در حد فاصل این دو شهر در استان خراسان رضوی قرار دارد. منطقه هلالی در گستره خود ترکیبی از مناطق کوهستانی، دشتی و تپه ماهوری است و بر اساس طبقه بندی دومارتون از اقلیم خشک و بیابانی با تابستان های گرم و زمستان های سرد برخوردار است. در بررسی فلور این منطقه و با به کارگیری فلورهای موجود، تعداد 318 گونه گیاهی شناسایی شد. این گونه ها به 205 سرده و 53 تیره متعلق هستند. بیشتر گونه ها به تیره های Asteraceae، Poaceae و Brassicaceae به ترتیب با 53، 30 و 26 گونه تعلق دارند. بررسی پراکنش جغرافیایی گونه های منطقه نشان داد که اغلب گونه ها (3/56 درصد) به ناحیه ایرانی-تورانی متعلق اند و با توجه به سابقه تخریب در منطقه، گونه های چند منطقه ای، جهان وطن و نیمه جهان وطن 1/14 درصد گیاهان را تشکیل می دهند. تروفیت ها (5/47 درصد) و همی کریپتوفیت ها (1/26 درصد) از مهم ترین اشکال زیستی منطقه هستند.
    کلیدواژگان: شکل زیستی، فلور، پراکنش جغرافیایی، منطقه حفاظت شده هلالی، خراسان رضوی
  • مهرنوش رسولی، محمد علی آموزگار، عباس اخوان سپهی صفحات 101-116
    تنوع آرکی های نمک دوست تالاب اینچه برون واقع در استان گلستان ایران با روش های مبتنی بر کشت بررسی شد. نمونه برداری در دو فصل پر بارش و کم بارش (اردیبهشت و شهریورماه 1389) انجام گرفت. در هر نمونه برداری چهار منطقه مشخص از تالاب با استفاده از محیط های پیچیده نظیر MGM، JCM168، MH1 و یک محیط قلیایی حاوی 23 درصد نمک بررسی شد. پس از گرماگذاری (incubation) در دمای 40 درجه سانتیگراد، 406 جدایه به دست آمد. متوسط تعداد کلونی های به دست آمده در روش کشت، CFU/ml 106×1/2 بود. 361 جدایه از محیط MGM، 39 جدایه از محیط JCM168، سه جدایه از محیط MH1 و سه جدایه از محیط قلیایی به دست آمد. تعدادی از ویژگی های ریخت شناسی، بیوشمیایی و فیزیولوژیکی اولیه برای این سویه ها بررسی شد و از میان این جدایه ها، 45 سویه بر اساس صفات بررسی شده انتخاب و با تکثیر و تعیین ترادف ژن 16S rRNA شناسایی شدند. از این تعداد 40 سویه به خانواده Halobacteriaceae جنس های Haloarcula، Halorubrum، Haloferax، Halobellus، Halogeometricum، Halobacterium، Halolamina، Halorhabdus و Halostagnicola (به ترتیب: 30، 5/27، 5/17، 10، 2/5، 6/2، 6/2، 6/2 و 6/2 جدایه های مربوط به قلمرو آرکی ها) تعلق داشتند و پنج سویه به سلسله باکتری ها، جنس های Rhodovibrio، Pseudomonas و Salicola (به ترتیب 40، 40 و 20 درصد سویه های باکتریایی) متعلق بودند. با توجه به تعداد محدود جنس های آرکی نمک دوست شناسایی شده در جهان، بررسی ها بیانگر تنوع نسبتا بالای آرکی های نمک دوست قابل کشت در این تالاب است.
    کلیدواژگان: آرکی نمک دوست، تنوع زیستی، ژن 16S rRNA
|
  • Masoud Yousefi, Ali Khani, Sayyad Shaykhi Ilanloo, Eskandar Rastegar Pouyani Pages 1-16
    Sabzevar is one of the most biologically diverse regions in northeast Iran، with the area of 19500 km2 and an elevational of 950-2977 m. During a long term study of lizards in this area which lasted 3 years، 21 species and subspecies of lizards belonging to 13 genera and 5 families were collected، recognized and reported. The families Anguidae، Eublepharidae and Uromastycidae were not represented in the area. The genus Eremias with 6 species was the most diverse genus in Sabzevar district. More emphasis was given to the syntopic reptiles. This showed that Trapelus agailis with having 18 syntopic species and Cyrtopodion caspium with no syntopic species were in the extreme sides. Due to our little knowledge on the distribution of reptiles in Iran، we designed a framework for providing a reptile''s distribution map in Iran.
    Keywords: Lizard's fauna, Syntopic reptiles, Sabzevar, Distribution map
  • Farzaneh Ghanbari, Mohammad Kaboli, Soheil Eagderi, Bagher Nezami Balouchi Pages 17-26
    Sexual dimorphism is a common phenomenon in many animal species. This study was conducted to investigate the patterns of sexual dimorphism in skull of Iranian brown bears (Ursus arctos) using geometric morphometric technique. The ventral، dorsal and lateral faces of 79 collected skulls were photographed using digital camera and seventeen، thirteen and sixteen landmarkd points were defined and digitized on images، respectively. Landmark data after generalised procrustes analysis (GPA) were analyzed using CVA (Canonical Variate Analysis) and MANOVA (Multivariate Analysis of Variance). Results showed significant difference between skull shape of male and female (P<0. 05) and adults and youngs as well. Observed differences in the shape of skull could confirm sexual shape dimorphism in the cranium of brown bears. According to the results، sexual dimorphism of bear’ skull was more pronounced in occipital crest، zygomatic arc، parietal bones and teeth row. These differences could display the allometric growth pattern in both genders’ skull as a result of different functional morphology.
    Keywords: Shape analysis, Brown bear Ursus arctos, Sexual dimorphism, Landmark, based geometric morphometrics
  • Ahmad Ismaili, Farzaneh Mojiri, Seyedeh Zahra Hosseini Pages 41-54
    Study of genetic diversity in medicinal plant is very important for improvement and evolutionary variations. In this study، assessment of genetic diversity in two subspecies of Thymus daenensis was evaluated، using intron-exonic markers. Thirty primers produced 633 polymorphic bands (98% polymorphism). The highest polymorphic information content (PIC) included ISJ5 and ISJ9 primers and the lowest PIC also included IT15-32 primer. The highest marker index (MI) produced by IT10-6 primer. Results of Analysis of Molecular Variance (AMOVA) showed that intra-sub specific variation was more than inter-sub specific variation. Dendrogram obtained from Cluster analysis، using NTSYS-pc software and UPGMA method based on Dice''s similarity matrix، divided accessions into 4 groups. The maximum range of genetic similarity was observed between two accessions of sub-species daenensis. Two accessions of Fars and Semnan formed a separate group. Results showed that clustering based on molecular data and principal coordinate analysis had a medium alignment. Grouping based on cluster analysis also could separate two subspecies of Thymus daenensis. Results obtained from this study showed that intron-exonic markers had an effective potential in assessment of genetic relationships between the two sub-species of daenensis.
    Keywords: Thymus daenensis, Genetic Diversity, Polymorphism
  • Hajar Salehi, Abdolkarim Chehregani Rad, Morteza Atri, Fariba Mohsenzadeh Pages 55-68

    Intarspecific and interspecific variations are the main reserves of biodiversity and both are important sources of speciation. On this basis، identifing and recognizing the intra and interspecific variations is important in order to recognition of biodiversity. This research was done to study biodiversity and electrophoresis comparison of seed storage proteins in the populations of the two species of the genus Achillea in Hamadan and Kurdistan provinces using of the method of determination of special station (DSS). For this purpose، 12 and 9 special stations were selected for the species A. tenuifolia and A. biebresteinii using the data published in the related flora. Seed storage proteins were extracted and then studied using electrophoresis techniques (SDS-PAGE). In survey of all special stations، 120 plant species were distinguished as associated species. The results of the floristic data for the both species determined six distinctive groups that indicated the existence of intraspecific diversity in this species. The result of analysis of ecological data and seed storage proteins for the two species was in accordance with the floristic data and showed six distinctive groups. The existence of the bands of no. 4، 5، 8، 12 and 13 in the special stations of A. tenuifolia and the bands of 14، 15 and 16 in the special stations of A. biebresteinii o separated the populations of the species in two quite different and distinctive groups.

    Keywords: Intraspecific diversity, Interspecific diversity, Protein profile, Asteraceae
  • Sayed Zabihollah Hosseini, Mohammad Reza Rahiminejad Ranjbar, Hojatollah Saeidi, Mostafa Assadi Pages 69-74
    This study was based upon a taxonomic review of the subgenus Schedonorus in Iran. A collection of 30 specimens belonging to the herbaria: W، B and HUI (herbarium of the University of Isfahan) were studied. Based on the results of this study، this subgenus included three species: Festuca arundinacea، F. gigantea and F. pratensis in Iran. Furthermore، this study showed that F. arundinacea، occured in this country with two subspecies: orientalis (Hack.) Tzvelev and fenas (Lag.) Arcang. with the greatest area of distribution compared to the other two species. Our examination of the type specimen of F. elatior subsp. pratensis var. elbursiana confirmed its synonymy with F. arundinacea.
    Keywords: Schedonorus, Festuca arundinacea, F. gigantean, F. pratensis, Iran
  • Roya Razavizadeh, Fatemeh Rostami Pages 75-84
    In this study، protein variations of seeds and five-day old cotyledonal leaves of four selected Brassica napus cultivars including Elite، Ocapy، Tasilo and Zarfam were analyzed by SDS-PAGE to identify protein markers. The amount of total soluble protein of seed storage proteins did not show significant differences in all cultivars whereas it was different in cotyledonal leaves. Protein patterns of seeds and cotyledonal leaves showed significant differences using SDS-PAGE and consequence analysis of bands by ImageJ program. Relative expression of six protein bands in seeds and five-day old cotyledonal leaves were significantly different. Three protein markers were identified by protein patterns of seed and cotyledonal leaves. The results of relationship analysis based on presence and absence of the specific protein bands in protein pattern of seed storage proteins showed that Tasilo and Elite cultivars had the highest similarities.
    Keywords: Canola, Cotyledonal leaves protein, Seed storage protein, Protein markers
  • Fatemeh Sokhanvar, Hamid Ejtehadi, Jamil Vaezi, Farshid Memariani, Mohammad Reza Joharchi, Zahra Ranjbar Pages 85-100
    Helali protected area” has been officially announced as a no-hunting zone since 1997 and then، became a protected area in 2006. This area with ca. 63495 hectares، is located in the west of Gonabad and southeast of Bajestan، Khorasan-e Razavi province. The area includes mountains، plains and foothills and has a dry and desert climate with warm summers and cold winters based on De Martonne’s aridity index. In investigation of the flora، 318 vascular plant species belonging to 205 genera and 53 families were identified. The most dominant families were Asteraceae، Poaceae، and Brassicaceae with 53، 30، and 26 plant species، respectively. Chorological classification of the flora showed that the majority of the species (56. 3%) belonged to the Irano-Turanian region. Pluri-regional، cosmopolitan and sub-cosmopolitan elements made up 14. 1% of the flora which reflected a disturbance history in the area. Therophytes (47. 5%) and hemicryptophytes (26. 1%) were the most important life forms according to Raunkiaer classification.
    Keywords: Life form, Flora, Chorology, Helali protected area, Khorasan, e Razavi
  • Mehrnoosh Rasooli, Mohammad Ali Amoozegar, Abbas Akhavan Sepahy Pages 101-116
    Haloarchaeal diversity of Inche-Boroun wetland in north of Iran in Golestan province was investigated by using culture-dependent methods. Sampling was carried out in May and September 2010. In each sampling، 4 distinct region of wetland were analyzed by using complex media like MGM، JCM168، MH1 and an alkaliphilic medium containing 23% salts. After incubation at 40ºC، a total of 406 isolates were prepared and 2. 1×106 CFU/ml were obtained in culture media. Among all isolates، 361 isolates were obtained from MGM and 39 isolates from JCM 168، 3 isolates from MH1 and 3 isolate from alkaliphilic media. Initial morphological، biochemical and physiological tests were performed. According to the results، 45 isolates were selected and phylogenetic analysis of 16S rRNA was performed for them. Among selected strains، 40 isolates belonged to Halobacteriacaea and were related to Haloarcula، Halorubrum، Haloferax، Halobellus، Halogeometricum، Halobacterium، Halolamina، Halorhabdus and Halostagnicola (respectively 30، 27. 5، 17. 5، 10، 5. 2، 2. 6، 2. 6، 2. 6 and 2. 6 percent of Haloarchaeal strains). A total of 5 strains belonged to the kingdom of Bacteria and were related to Rhodovibrio، Pseudomonas and Salicola (respectively 40، 40 and 20 percent of bacterial strains). According to our results and the limited numbers of haloarchaeal genera that having been discovered until now، it seemed that the culturable prokaryotic populations in this hypersaline environment was diverse.
    Keywords: Halophilic archaea, Biodiversity, 16S rRNA gene