فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1392)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهریار جعفری، یعقوب فتحی پور، فرشته بحیرایی صفحات 1-11
    تغییرات جمعیت و نوع الگوی توزیع فضایی کنه ی شکارگر Neoseiulus barkeri Hughes و طعمه ی آن، کنه ی Tetranychus urticae Koch، در مزارع خیار منطقه ی سراب چنگایی در غرب شهرستان خرم آباد در سال های 1387 و 1388 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی تغییرات کنه ی شکارگر و طعمه ی آن نشان داد که میانگین تراکم جمعیت کنه ها در سال 1387 بیش تر از سال 1388 بود. در سال 1387 اوج جمعیت کنه ی تارتن دولکه ای در دهه ی اول مرداد ماه و اوج جمعیت کنه ی N. barkeri دهه ی اول شهریور ماه بود. در سال 1388 جمعیت هر دو گونه در اواخر مرداد ماه و اوایل شهریور ماه دارای بیش ترین فراوانی بود. بررسی عکس العمل کنه ی شکارگر N. barkeri نسبت به تراکم جمعیت کنه ی آفت که با تعیین همبستگی بین میانگین تراکم جمعیت کنه ی آفت و کنه ی شکارگر تعیین شد نشان داد که همبستگی مثبت بین آن ها وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که کنه ی شکارگر N. barkeri به صورت ماده ی بارور و به صورت غیراجباری داخل خاک زمستان گذرانی می کند. برای تعیین الگوی توزیع فضایی کنه ی شکارگر و طعمه ی آن از روش رگرسیونی تیلور استفاده شد و این الگو برای هر دو گونه از نوع تجمعی به دست آمد. تعیین ارتباط تغییرات جمعیت و الگوی توزیع فضایی یک آفت و شکارگر آن می تواند در طراحی و اجرای برنامه های کنترل تلفیقی با آن آفت موثر باشد.
    کلیدواژگان: الگوی توزیع فضایی، تغییرات جمعیت، خیار، Neoseiulus barkeri، Tetranychus urticae
  • محمدولی تقدسی، رئوف کلیایی، سید حسین ناظر کاخکی صفحات 13-21
    مگس میوه ی زیتون،Bactrocera oleae (Rossi)، از آفات مهم زیتون می باشد که در سال های اخیر خسارت زیادی به باغ های زیتون وارد کرده است. به منظور استفاده ی بهینه از تله های زرد چسبنده به همراه فرمون جنسی در شکار این آفت، جهت و ارتفاع نصب آن ها از سال 1387 تا 1389 در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم مورد بررسی قرار گرفت. برای اجرای آزمایش از طرح کرت های خرد شده در چهار تکرار استفاده شد که فاکتور اصلی، جهت های چهار گانه و فاکتور فرعی، سه ارتفاع یک، دو و سه متری بودند. باتوجه به سابقه ی حضور آفت در منطقه، قبل از آغاز فصل پاییز، تله ها روی درختان زیتون نصب و آمار برداری به صورت هفتگی در طول فصل انجام شد. نتایج نشان داد که ارتفاع، برخلاف جهت، تاثیر بیش تری بر شکار داشت و اثر آن در هر سه سال معنی دار بود. تاثیر جهت فقط در سال دوم، که بالاترین تراکم آفت ثبت شد، معنی دار بود. مقایسه ی میانگین اثر ارتفاع در هر سال، موید بیش ترین و کم ترین شکار، به ترتیب در ارتفاع سه و یک متری بود. در سال 1387، میزان کل شکار (نر و ماده) در ارتفاع یک و سه متری به ترتیب 25/5 و 63/9؛ در سال 1388، 46/21 و 46/53؛ و در سال 1389، 33/1 و 27/3 مگس در هر تله بود. در سال 1388، بیش ترین شکار در جهت غرب و جنوب، به ترتیب با 39/46 و 04/42 و کم ترین آن در جهت شمال و با 20/29 مگس ثبت شد. برپایه ی نتایج، ارتفاع سه متری و جهت های غرب و جنوب برای کاربرد تله ی زرد چسبنده به همراه فرمون جنسی در شهرستان طارم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مگس میوه ی زیتون، Bactrocera oleae، تله ی زرد چسبند، فرمون جنسی، ارتفاع، جهت
  • مهدی جمال، سعید محرمی پور، مژگان زندی، مریم نگهبان صفحات 23-31
    به منظور افزایش کارآیی و تاثیر طولانی تر اسانس ها، استفاده از کپسوله کردن اسانس در ابعاد نانو و میکرو می تواند راه حل موثری باشد. در این مطالعه، تاثیر ضدتغذیه ای فرمولاسیون جدید نانوکپسول اسانس استخراج شده از بذر زنیان، Carum copticum C. B. Clarke، روی لارو شب پره ی پشت الماسی، Plutella xylostella (L.)، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین شاخص های تغذیه ای لارو شب پره ی مذکور تحت تاثیر فرمولاسیون اسانس زنیان، به طور روزانه وزن غذای خورده شده، افزایش وزن لاروی و وزن فضولات تولید شده، به مدت سه روز ثبت شد. آزمایش در شرایط دمایی 1 ± 27 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. نتایج نشان داد که فرمولاسیون نانوکپسول اسانس زنیان به طور معنی داری نرخ مصرف نسبی غذا، نرخ رشد نسبی، بازده تبدیل غذای خورده شده و بازده تبدیل غذای هضم شده را کاهش داده است. همچنین، شاخص تقریبی هضم شوندگی در مقایسه با شاهد به طور معنی داری پس از گذشت سه روز تغذیه کاهش یافت، درحالی که شاخص بازدارندگی تغذیه ای در مقایسه با شاهد معنی دار نشد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرمولاسیون نانوکپسول موجب رهاسازی کنترل شده و تدریجی اسانس شده و اثرات سمیت تغذیه ای اسانس را به طور موثری افزایش داده است.
    کلیدواژگان: Plutella xylostella، Carum copticum، نانوکپسول، اسانس گیاهی، شاخص های تغذیه
  • کاظم محمدپور، پرویز شیشه بر، آرمان آوندفقیه، محمدسعید مصدق صفحات 33-47
    سرخرطومی جالیز،Acythopeus curvirostris persicus Thompson، یکی از آفات مهم جالیز می باشد که در کشورهای خاورمیانه انتشار دارد. در این تحقیق نحوه ی فعالیت حرکتی و پروازی روزانه و فصلی سرخرطومی جالیز در شرایط مزرعه با استفاده از تله های سطلی حاوی حشرات نر و میوه ی خیار و نیز الگوی رفتار جفت گیری و تاثیر آن بر باروری (در شرایط نیمه صحرایی) و زادآوری (در شرایط آزمایشگاهی) بررسی شد. نتایج این بررسی، دوره ی فعالیت آشکاری را طی روز در هر دو جنس نر و ماده سرخرطومی جالیز نشان داد. اوج فعالیت حرکتی بین ساعات 7:00 تا 9:00 صبح و 17:00 تا 19:00 عصر مشاهده شد. حداکثر سرخرطومی های به دام افتاده در تله ی بعد از ظهر (ساعت 14:00) بود. حشرات کامل نر و ماده به طور هم زمان در ابتدای فصل کاشت هندوانه (اواخر خرداد ماه) ظاهر شده و تعداد سرخرطومی های به دام افتاده در اوایل مهر با شکار 6/2 ± 1/6 سوسک در هفته به اوج خود رسید. جفت گیری حدود هشت روز پس از خروج از لانه ی شفیرگی آغاز شد. حداکثر جفت گیری از ساعت 14:30 تا16:30 بود. دفعات جفت گیری در طول عمر حشرات نر (4/3 ± 3/18) نزدیک به دو برابر حشرات ماده (2/2 ± 6/9) بود. میانگین تخم های گذاشته شده طی دوره ی تولید مثل در دو حالت یک بار و چندین بار جفت گیری به ترتیب 5/3 ± 2/29 و 2/6 ± 4/52 عدد تخم در هر فرد ماده بود. تخم ریزی در 12 و 36 روز پس از جفت گیری به حداکثر رسید. درصد تخم های تفریخ شده در حالت های یک بار و چندین بار جفت گیری به ترتیب 7 ± 85 درصد و 9 ± 5/82 درصد بود. چندین بار جفت گیری در باروری و زادآوری حشرات ماده سرخرطومی جالیز تاثیر معنی داری نداشت. همچنین رابطه ای بین دما و فراوانی جفت گیری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سرخرطومی جالیز، دوره های فعالیت، جفت گیری، باروری، زادآوری
  • سیدعلی اصغر فتحی، قدیر نوری قنبلانی، الهام بلالی مشکور صفحات 49-58
    تریپس گندم، Haplothrips tritici Kurd.، یکی از آفات مهم محصول گندم، Triticum aestivum L.، در منطقه ی اردبیل است. کشت نواری گندم و یونجه، Medicago sativa L.، راه کار مناسب برای افزایش کارایی عوامل بیوکنترل تریپس گندم می باشد. در این پژوهش، تراکم جمعیت تریپس گندم و تنوع و فراوانی گونه های شکارگر آن در کشت نواری گندم و یونجه (سه ساله) و تک کشتی گندم طی بررسی های مزرعه ای در سال های 1389 و 1390 تعیین شد. نمونه برداری ها در هر دو سیستم کشت گندم، از مرحله ی رشدی به ساقه رفتن تا رسیدگی انجام شد. در هر نوبت نمونه برداری، تعداد تریپس گندم و هر کدام از شکارگرها به ازای یک گیاه ثبت شد. تراکم جمعیت تریپس گندم در کشت نواری گندم و یونجه در مقایسه با تک کشتی گندم در هر دو سال مورد مطالعه به طور معنی داری کم تر بود. پنج گونه ی شکارگر در تک کشتی گندم و 15 گونه ی شکارگر در کشت نواری گندم و یونجه ثبت شد. شاخص تنوع شانون برای گونه های شکارگر در کشت نواری گندم و یونجه در مقایسه با تک کشتی گندم به طور معنی داری بیش تر بود. مقدار شاخص شباهت موریسیتا- هورن بین دو سیستم کشت گندم 842/0 محاسبه شد. تعداد و فراوانی گونه های شکارگر در کشت نواری گندم و یونجه در مقایسه با تک کشتی گندم بیش تر بود. بنابراین، می توان نتیجه گیری کرد که کشت نواری گندم و یونجه باعث افزایش تنوع گونه ای شکارگرها و کاهش تراکم جمعیت تریپس گندم می شود. کمی کردن تعداد و فراوانی گونه های شکارگر در مزارع گندم گام مهمی در مدیریت تریپس گندم می باشد.
    کلیدواژگان: تعداد گونه، فراوانی گونه، شکارگرها، Haplothrips tritici، گندم
  • لیدا فکرت، مجتبی ممرآبادی صفحات 59-67
    برهم کنش پاتوژن- میزبان فرایندی بسیار پیچیده است. همانند بسیاری از قارچ های پاتوژن حشرات، Beauveria bassiana آنزیم هایی تولید می کند که در زمان آلودگی برای نفوذ به داخل بدن میزبان، کوتیکول را از بین می برند. کیتینازها آنزیم های مهمی برای هیدرولیز کیتین به شمار می روند و می توانند نقش مهمی در کنترل بیولوژیک آفات مختلف، ازجمله تریپس پیاز، Thrips tabaci Lind.، ایفا نمایند. در این پژوهش، آغازگرهای خاص برای ژن های CHit1 و CHit2 طراحی شد و الگوی بیان این دو ژن در استرین IRAN 789C قارچ B. bassiana در سه غلظت 104، 105 و 106 کنیدی در میلی لیتر قبل و بعد از تعامل پارازیتی با لاروهای سن دوم تریپس پیاز با استفاده از روش RT-PCR بررسی گردید. در همه ی برهم کنش ها، بیان ژن های مورد نظر بعد از تعامل پارازیتی انجام شد و با افزایش غلظت کنیدی های قارچ، میزان بیان ژن نیز افزایش یافت. بیان این ژن ها در هنگام تعامل پارازیتی قارچ با لاروها بیانگر حایز اهمیت بودن کیتینازها به عنوان فاکتوری موثر در کنترل بیولوژیک ارگانیسم های هدف می باشد.
    کلیدواژگان: Beauveria bassiana، بیان ژن، RT، PCR، Thrips tabaci، CHit1، CHit2
  • مریم فروزان، محمدحسین صفرعلیزاده، جلال شیرازی، سیدعلی صفوی، محمد رضایی مراداعلی صفحات 69-85
    ویژگی های زیستی و جمعیتی زنبور Trissolcus basalis (Wollaston) روی تخم سن گندم، Eurygaster integriceps Puton، و تخم سن گرافوزوما، Graphosoma lineatum (L.)، بررسی شد. ابتدا، طول دوره ی نابالغ، زمان ظهور، نسبت جنسی نتاج و نرخ خروج نسل دوم پارازیتویید با انتخاب 25 دسته تخم پارازیته (350 عدد) صفر تا چهار ساعت عمر هر میزبان به صورت تصادفی و به طور جداگانه در شرایط دمایی 5/0 ± 25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و طول روز 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی اندازه گیری شد. به علاوه، درصد پارازیتیسم، درصد بقای مراحل نابالغ، طول عمر، نسبت جنسی و باروری 10 روز اول زندگی هر زنبور ماده، با بررسی جداگانه ی 25 جفت زنبور تازه (صفر تا چهار ساعت طول عمر) از هر میزبان و روی تخم همان میزبان در شرایط ذکر شده محاسبه شد. نتایج نشان داد که به طور کلی میانگین طول دوره ی رشد زنبورهای نر (058/0 ± 75/11 روز روی سن گندم و 96/0 ± 57/12 روز روی گرافوزوما) کوتاه تر از طول دوره ی رشدی زنبورهای ماده (06/0 ± 62/12 روز روی سن گندم و 69/0 ± 72/13 روز روی گرافوزوما) بود. به علاوه، طول عمر زنبورهای نر حاصل از تخم سن گندم در مقایسه با همان روی تخم سن گرافوزوما (63/1 ± 72/54 روز) از ماده های هم نتاج خود (045/2 ± 16/43 روز) به طور معنی داری بیش تر بود. سایر صفات زیستی مثل طول دوره ی تخم ریزی بیش تر (79/1 ± 39 روز)، باروری بالاتر (14/11 ± 40/292 تخم بر ماده) و درصد پارازیتیسم بالاتر (56/1 ± 09/84%)، برتری های معنی دار زنبور T. basalis روی تخم سن گندم نسبت به سن گرافوزوما بود. همچنین، میزان بقای مرحله ی نابالغ زنبور روی تخم سن گندم و گرافوزوما به ترتیب 82 و 64 درصد بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت و نرخ خالص تولید مثل زنبور روی تخم سن گندم و گرافوزوما به ترتیب 316/0 و 224/0 بر روز، 372/1 و 252/1 بر روز و 5/118 و 08/51 ماده/ماده/نسل بود. ساختار جمعیت پایدار زنبور روی هر دومیزبان بین 95 تا 98% مراحل نابالغ و 2 تا 5% حشرات کامل بود.
    کلیدواژگان: زنبور پارازیتویید تخم، Trissolcus basalis، Eurygaster integriceps، Graphosoma lineatum، زیست شناسی، دموگرافی
  • علی صدقی، علیرضا صبوری، محمدعلی اکرمی، سلطان رون صفحه 87
  • فاطمه احتشامی، مریم آل عصفور، حسین اللهیاری، محمود عالیچی صفحه 89
  • جواد کریم زاده اصفهانی، گوین براد صفحات 91-92
  • امیرحسین ناظمی، غلامحسین مروج *، جواد کریمی صفحات 93-94
  • محمدعلی اکرمی، نازنین دریانی زاده صفحات 95-97
|
  • Sh. Jafari, Y. Fathipour, F. Bahirai Pages 1-11
    Population density and spatial distribution of Neoseiulus barkeri Hughes and its prey، Tetranychus urticae Koch، in cucumber fields of Sarab-e Chengaei region in west of the city of Khorramabad، Lorestan province، were studied in 2008-2009. The population densities of both species in the first year was higher than the second year. The population densities for T. urticae and N. barkeri reached their peaks in late July and late August 2008، respectively. In 2009، the population peaks for both species occurred in late August. The reaction of N. barkeri to different population densities of its prey، with linear regression، was described as density independent. It was also found that mated females of N. barkeri overwintered in soil. The Taylor''s power law regression method was used for finding the spatial pattern of the predator and prey، which was aggregated for both species. The correlation between the population fluctuation and spatial distribution pattern of the pest and its predator can effectively help to improve the strategy for a successful IPM program.
    Keywords: spatial distribution pattern, population density, cucumber, Neoseiulus barkeri, Tetranychus urticae
  • M. V. Taghaddosi, R. Kolyaee, S. H. Kakhki Pages 13-21
    The olive fruit fly، Bactrocera oleae (Rosii)، is one of the injurious pests of olive that has caused considerable damage to olive orchards in recent years. An investigation was carried out at Tarom Olive Research Station، Zanjan، Iran، during 2008 to 2010 to determine the optimal height and direction of yellow sticky traps + sex pheromone for capturing B. oleae. A split plot design with four replicates was used in experiments، where the four main directions and three heights of one، two، and three meters were considered as the main and sub-main plots، respectively. Due to the past occurrence of the pest in Tarom، the traps were placed on olive trees in late September and weekly sampling was conducted throughout the autumn. Results revealed that the height of trap، unlike direction، significantly affected the capture of the olive fruit fly in all three years. The effect of trap direction was only significant in 2009، when the region experienced the highest density of the pest. Mean comparison of the effect of height in each year showed that the highest and lowest number of catches was in heights of three and one meter، respectively. In 2008، 2009 and 2010، total catches (both males and females) per trap in heights of one and three meters were 5. 25 and 9. 63، 21. 46 and 53. 46، and 1. 33 and 3. 27، respectively. In 2009، the traps in the west and south directions captured the high numbers of 46. 39 and 42. 04 olive fruit flies، respectively; while the minimum number of catches، 29. 20، occurred in the north direction. In Tarom، based on the results، it is recommended that yellow sticky traps baited with sex pheromone be placed at a height of three meters being in the direction of west and south.
    Keywords: olive fruit fly, Bactrocera oleae, yellow sticky trap, sex pheromone, height, direction
  • M. Jamal, S. Moharramipour, M. Zandi, M. Negahban Pages 23-31
    In order to increase the efficiency of essential oils، the use of formulations with controlled release of the oil encapsulated in micro- and nano-scales would be the best option. In this research، the antifeedant activity of nanoencapsulated essential oil of Carum copticum C. B. Clarke was investigated on Plutella xylostella (L.) larvae. To determine the nutritional indices of the larvae affected by the formulated essential oil، weight of ingested food، larval biomass and weight of feces produced were recorded daily for three days. The experiments were conducted at 27 ± 1°C، 65 ± 5% RH and photoperiod of 16:8 h light: dark. Results indicated a significant decrease in nutritional indices such as relative consumption rate، relative growth rate، efficacy of conversion of ingested food and efficacy of conversion of digested food as concentration of the oil increased. Moreover، digestibility was decreased significantly، 72 h after feeding. However، feeding deterrence index was not significantly increased as compared with control. The finding led to a conclusion that nanoencapsulated oil has potential to control release of the essential oils and increase in post-ingestive toxicity of the insect.
    Keywords: Plutella xylostella, Carum copticum, nanoencapsulation, plant essential oil, nutritional indices
  • K. Mohammadpour, P. Shishehbor, A. Avand-Faghih Mosadegh Pages 33-47
    Melon weevil، Acytopeus curvirostris persicus Thompson، is one of the most important pests of melons that is spread in the Middle East countries. In this study، diurnal and seasonal locomotor and flight activity of melon weevil were investigated under field condition using bucket traps (baited with conspecifics male and cucumber fruit) and also mating behavior pattern and its effect on fecundity (under semifield conditions) and fertility (under laboratory conditions). The results showed that both males and females of melon weevil have distinct daily activity. Two activity peaks were observed at 7:00-9:00 am and 17:00-19:00 pm. Maximum flight activity was observed in the afternoon (14:00 hours) in field condition. Both sexes emerged in early cultivation season (late June) simultaneously and the number of captured weevil was the highest in early October (6. 1 ± 2. 6 weevils per week). Emerged adults from pupal cocoon mated after about eight days. Peak of mating occurred during 14:30-16:30 pm. Number of mating during lifetime of males (18. 3 ± 3. 4) was nearly two times greater than females (9. 6 ± 2. 2). The mean number of eggs laid during reproduction period in single and multiple mating were 29. 2 ± 3. 5 and 52. 4 ± 6. 2 eggs per female، respectively. Oviposition was maximum on 12 and 36 days after mating. Hatching rates of eggs in single and multiple mating were 85 ± 7% and 82. 5 ± 9%، respectively. Multiple mating had no significant effect on fecundity and fertility. There was no relationship between mating frequency and temperature.
    Keywords: melon weevil, activity rhythms, mating, fecundity, fertility
  • S. A. A. Fathi, G. Nouri-Ganbalani, E. Belali-Mashkour Pages 49-58
    The wheat thrips، Haplothrips tritici Kurd.، is an important pest of wheat crop، Triticum aestivum L.، in Ardabil region، northwestern Iran. Strip cropping of wheat and alfalfa، Medicago sativa L.، is a suitable strategy for improving the effectiveness of biocontrol agents of the wheat thrips. In this research، population density of the wheat thrips، and species richness and abundance of its predators were studied in the strip cropping of wheat and alfalfa (three-year old) and the monoculture of wheat during field surveys from 2010 to 2011. Sampling from each of two wheat cropping systems was conducted from the stem elongation until ripening stages. Number of the wheat thrips and predators per plant were recorded in each sample date. The population density of the wheat thrips in the strip cropping of wheat-alfalfa was significantly lower than that of monoculture of wheat. Five species of predators were recorded in the monoculture of wheat and 15 species of predators were recorded in the strip cropping of wheat-alfalfa. The Shannon diversity index for predators in the strip cropping of wheat-alfalfa was significantly higher than that for monoculture of wheat. The Morisita-Horn index between two wheat cropping systems was calculated 0. 842. The species richness and abundance of predators in the strip cropping of wheat-alfalfa were greater than the monoculture of wheat. Therefore، it can be concluded that the strip cropping of wheat-alfalfa increases the species diversity of the predators and reduces the population density of H. tritici. Quantifying the species richness and abundance of predators in the wheat fields is an important step in the management of the wheat thrips.
    Keywords: species richness, species abundance, predators, Haplothrips tritici, wheat
  • L. Fekrat, M. Mammarabadi Pages 59-67
    The host-pathogen interaction is a very complex process. Like many entomopathogenic fungi during infection process، Beauveria bassiana produces enzymes which are able to destroy the cuticle of insects in order to penetrate into the host. Chitinases are considered to be the important enzymes for the hydrolysis of chitin and play an important role in the biological control of various pests including onion thrips، Thrips tabaci Lind. In the present study، specific primers for CHit1 and CHit2 genes were designed to study the expression pattern of these two chitinases from B. bassiana IRAN 789C strain before and after interaction with the second instar larvae of onion thrips using RT-PCR. Larval inoculation was carried out using three concentrations، 104، 105 and 106 conidia per ml. The results showed that both genes were expressed in all conidial concentrations، after parasitic interaction. Increasing the conidial concentration of B. bassiana caused the upregulation of chitinases expression level. Expression of these genes during the parasitic interaction of the fungus and insect larvae reflects the importance of chitinases gene as an effective factor in biological control of target organisms.
    Keywords: Beauveria bassiana, gene expression, RT, PCR, Thrips tabaci, CHit1, CHit2
  • M. Forouzan, M. H. Safaralizadeh, J. Shirazi, S.A. Safavi, M. Rezaei Pages 69-85
    A study was taken up to investigate the biological and population attributes of Trissolcus basalis (Wollaston) on eggs of Eurygaster integriceps Puton (EI) and Graphosuma lineatum (L.) (GL). First، immature development، time of adult eclosion، offspring sex ratio and rate of emergence were recorded by random selection of 25 parasitized egg masses of each host (350 eggs with 0-4 h old) separately at 25 ± 0. 5 °C، 65 ± 5% RH and 16:8 L: D. In addition، percent parasitism، immature survival rate، adult longevity and first 10 days fecundity of females were calculated using 25 newly emerged pairs (0-4 h) confined in tubes and provided with two masses of respected host eggs daily under the same conditions till they died. Results revealed that T. basalis males had significantly shorter development period (11. 75 ± 0. 058 and 12. 57 ± 0. 96 d on EI and GL eggs، respectively) compared to that of females (12. 62 ± 0. 06 and 13. 72 ± 0. 69 d on eggs of EI and GL، respectively). Similarly، it was noticed that males’ longevity (54. 72 ± 1. 63 d) on EI eggs was significantly higher compared to their sibling females (43. 16 ± 2. 045 d) and male and female wasps on GL eggs which had significantly shorter longevity. In general، T. basalis reared on EI eggs had significantly longer oviposition period (39 ± 1. 79 d)، higher fecundity (292. 4 ± 11. 14 egg/female) and greater % parasitism (84. 09 ± 1. 56%) when compared with those on GL eggs. Moreover، immature survival rate was 82 and 64 % for wasp reared on EI and GL eggs، respectively. Finally، rm، λ and R0 were 0. 316 and 0. 224 d-1، 1. 372 and 1. 252 d-1 and 118. 5 and 51. 08 f/f/gen for wasps on EI and GL eggs، respectively. The population age distribution demonstrated that، totally، 95-98 and 2-5 % of the population were immature and adult stages for both hosts.
    Keywords: egg parasitoid wasp, Trissolcus basalis, Eurygaster integriceps, Graphosoma lineatum, biology, demography
  • A. Sedghi, A. Saboori, M. A. Akrami, S. Ravan Page 87
    During 2009، in the course of a faunistic survey of terrestrial Parasitengona mites in Jahrom region، Ronaldothrombium bellator (Southcott، 1986) (Acari، Trombidiidae) was collected and identified for the first time from Iran. It was collected as ectoparasite of an unidentified Araneae، which is a new host for R. bellator.
  • F. Ehteshami, M. Aleosfoor, H. Allahyari, M. Alichi Page 89
    A larval parasitoid of carob moth، Ectomyelois ceratoniae (Zeller)، was collected in pomegranate orchards in Fars province، Iran، during 2009-2010. This parasitoid، which is newly recorded from Iran، was identified as Goniozus legneri Gordh (Hym.: Bethylidae) by J. de Rond (Lelystad، The Netherlands).
  • A. H. Nazemi, G. Moravvej, J. Karimi Pages 93-94
  • M. A. Akrami, N. Doryanizadeh Pages 95-97
    In the course of a faunistic survey of oribatid mites in Mazandaran province، Iran، five species belonging to the genus Hermanniella Berlese were collected and identified، of which the following four species are new records for the fauna of Iran: H. grandis Sitnikova، H. granulata (Nicolet)، H. septentrionalis Berlese and H. serrata Sitnikova.