فهرست مطالب

مرتع - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

مجله مرتع
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین ارزانی، معصومه موقری، آزاده عصارزاده، ندا چاره ساز *، محمدعلی زارع چاهوکی، حسام احمدی بیرگانی صفحات 240-249
    تعیین میزان تولید علوفه با روش قطع و توزین که مطمئن ترین روش است به صرف هزینه و وقت زیادی نسبت به سایر روش ها نیاز دارد. از این رو روشی را باید انتخاب کرد که از دقت کافی، سادگی، کاهش زمان و کاهش میزان هزینه و سایر موارد برخوردار باشد. یکی از این روش ها استفاده از دستگاه گراس مستر است که یکی از انواع ظرفیت متر می باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کارآیی دستگاه گراس مستر برای برآورد تولید در مقایسه با روش قطع و توزین در سه تیپ گندمیان، یونجه زار و بوته زار و در دو مرحله رشد (گلدهی و بذر دهی) در منطقه طالقان بود. بدین منظور در هر تیپ و در دو مرحله یاد شده به نمونه برداری اقدام شد. در هر تیپ و در طول دو ترانسکت از 200 پلات یک متر مربعی استفاده شد. در هر پلات تولید به روش قطع و توزین و با استفاده از گراس مستر اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه رگرسیون استفاده شد. نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب است که دستگاه گراس مستر در رویشگاه بوته زار هیچ مقداری را ثبت نکرده است. به این ترتیب دستگاه گراس مستر برای رویشگاه بوته زار قابل استفاده نیست. در رویشگاه گندمیان طبیعی و یونجه زار (دست کاشت) با در نظر گرفتن ضریب همبستگی، بهترین نتایج به ترتیب برای رویشگاه گندمیان در مرحله گلدهی (97 درصد) و بذر دهی (96 درصد) و برای رویشگاه یونجه زار در مرحله گلدهی (62 درصد) و بذردهی (25 درصد) حاصل شد. بنابراین همانطور که پیش بینی می شد، بهترین کارآیی این دستگاه در رویشگاه گندمیان بود، ضمن اینکه در مرحله گلدهی نیز در مقایسه با بذردهی به دلیل سبز بودن علوفه به ویژه در رویشگاه یونجه زار تفاوت وجود دارد (01/0(P<.
    کلیدواژگان: گراس مستر، ظرفیت متر، تولید، قطع و توزین، گندمیان، یونجه زار، بوته زار
  • علی محمد اسعدی *، اصغر خوشنود یزدی صفحات 250-257
    تعیین کیفیت علوفه گونه های گیاهی موجود در مراتع یکی از مهمترین عواملی است که برای مدیریت صحیح و اصولی مراتع لازم و ضروری است. به همین منظور در تحقیق حاضر ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی گونه های Onobrychis radiata، Onobrychis transcaspica، Astragalus brevidens، Melica ciliata، Agropyron repens، Agropyron pectiniforme وSanguisorba minor و نمونه برداری در سه مرحله فنولوژی در پنج تکرار در مراتع شهرستان بجنورد به صورت تصادفی انجام شد. شاخص های معرف کیفیت علوفه شامل، پروتئین خام (CP)، دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، قابلیت هضم ماده خشک (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل شد. بررسی نتایج نشان می دهد که کیفیت علوفه در کلیه گونه های مورد مطالعه در مرحله رشد رویشی بالاتر از دو مرحله گلدهی و بذردهی است، به طوری که با پیشرفت سن گیاه از میزان پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی کاسته شده و به مقدار دیواره سلولی منهای همی سلولز افزوده شده است. در میان گونه های مورد مطالعه، لگوم ها در هر سه مرحله رشد بالاترین مقدار CP (53/14%) و کمترین میزان ADF (91/43%) را نسبت به گندمیان (10/8=%CP و 14/54=%ADF) دارند. در بین گونه های مورد مطالعه بیشترین و کمترین میزان پروتئین خام به ترتیب به Astragalus brevidens و Agropyron pectiniformeمتعلق بود. تجزیه واریانس داده ها حاکی از آن است که اثر گونه و مرحله فنولوژی در تمامی شاخص های مورد بررسی در سطح یک درصد معنی دار است.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، مراحل فنولوژیک، اسدلی، سیساب، بجنورد
  • افتخار بارانیان *، مهدی بصیری، حسین بشری، مصطفی ترکش صفحات 258-269
    الگوی پراکنش گیاهان در چگونگی اندازه گیری صفات پوشش گیاهی نظیر تراکم، فرکانس و... موثر می باشد. این تحقیق با هدف یافتن دقیق ترین و ساده ترین روش برای تعیین الگوی پراکنش گونه های گیاهی در تیپ گیاهیBromus tomentellus Astragalus verus در مراتع فریدن اصفهان انجام شد. ابتدا چهار مکان مرتعی تعیین و در هر کدام منطقه معرف به وسعت 50 مترمربع (10×5 متر) نام به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس تعداد پایه های گیاهی چندساله و مختصات مکانی آن ها برای هر منطقه معرف مشخص گردید. با استفاده از روش نزدیکترین گیاه و نزدیکترین همسایه، فواصل گیاهان اندازه گیری شد. با استقرار کوادرات های یک متر مربعی در هر نقطه تصادفی، تعداد پایه های گیاهان داخل کوادرات ها نیز شمارش شد. الگوی پراکنش بر اساس سه روش آنالیز پراکنش نقطه ای، شاخص های فاصله ای الگوی پراکنش (هاپکینز، پیلو و جانسون و زیمر) و شاخص های کوادراتی پراکنش (گرین و موریستا) محاسبه شد. نتایج نشان داد که پراکنش گونه های گیاهی چندساله موجود در منطقه از نوع الگوی تصادفی بود که ناشی از همگنی محیط و الگوی رفتار انتخابی گیاهان است. به دلیل در نظر گرفتن مختصات کلیه پایه های گیاهی، روش آنالیز پراکنش نقطه ای، نتایج همگن و دقیق تری را ارائه داد. با انتخاب اندازه نمونه مناسب و شکل و اندازه کوادرات صحیح، شاخص های کوادراتی پراکنش نتایج نزدیک به واقعیتی را ارائه دادند. شاخص هاپکینز نسبت به شاخص های پیلو، جانسون و زیمر از دقت بیشتری برخوردارند. بدین معنی که در این تحقیق شاخص های فاصله ای بر مبنای نزدیکترین همسایه نسبت به شاخص های فاصله ای بر مبنای نزدیکترین گیاه دقت بیشتری نشان دادند.
    کلیدواژگان: آنالیز مکانی پوشش گیاهی، الگوی پراکنش گیاهان، پراکنش یکنواخت، کپه ای و تصادفی
  • غلامحسین رحمانی *، محمدفیاض، مهدی فرحپور، محمدرضا کدوری صفحات 270-279
    یکی از عوامل کلیدی در مدیریت مراتع تعیین ارزش رجحانی گونه های مرتعی توسط دام چرا کننده است. گونه های مرتعی در هر یک از ماه های فصل چرا ارزش چرایی معین و گاه متغیری دارند. برای تعیین ارزش رجحانی از روش های مختلفی استفاده می شود. در این مطالعه، روش زمان سنجی، تعیین درصد مصرف و محاسبه شاخص ارزش رجحانی، در تعیین ارزش رجحانی گندمیان مرتعی سایت نیمه استپی کوه پنج، در طی ماه های فصل چرا اردیبهشت ماه تا شهریور ماه در سال های 1386 تا 1388 به کار گرفته شد. نتایج حاصل از اعمال روش های مذکور به طور جداگانه، در یک طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی با تجزیه مرکب در سال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه از گوسفند کرمانی به عنوان دام چرا کننده استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد در روش زمان سنجی چرای گندمیان یکساله بیشترین زمان را با متوسط 5/45 درصد از کل زمان چرا، به خود اختصاص می دهد. در روش تعیین درصد بهره برداری، بیشترین میزان درصد بهره برداری مربوط به گونه Agropyron desertorum با 6/53 درصد و کمترین مقدار به گونه Secale montanum با 8/32 درصد مربوط است. بیشترین مقدار شاخص رجحانی با مقدار 6/4 مربوط به گندمیان یکساله است. در هر حال اختلاف معنی داری از لحاظ این شاخص بین گونه های مورد مطالعه وجود ندارد. کاهش بارندگی باعث افزایش درصد بهره برداری و شاخص رجحانی گندمیان مورد مطالعه در سال 1387 شد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، روش زمان سنجی، روش تعیین درصد مصرف، تعیین شاخص رجحانی، مرتع کوه پنج، استان کرمان
  • جلال عبداللهی *، محمدحسین ثواقبی، حسین نادری، مژگان سادات عظیمی صفحات 280-291
    تداوم بهره برداری از مراتع مناطق خشک مستلزم شناخت روند تغییرات پوشش گیاهی و عوامل موثر بر آن می باشد. از این رو طراحی یک سیستم پایش بلندمدت برای بررسی اثر نوسان بارش از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه طی 9 سال (1386- 1378) و با هدف بررسی تاثیر نوسان دوره های مختلف بارش بر تولید گونه های مهم گیاهی در مراتع استپی یزد واقع در منطقه علی آباد مهریز انجام شد. برای این منظور هر ساله درصد پوشش تاجی و تولید گیاهان داخل پلات های تصادفی مستقر در طول ترانسکت های دایمی خطی اندازه گیری شد. آمار بارندگی نیز از ایستگاه باران سنجی علی آباد، به عنوان نزدیکترین ایستگاه باران سنجی موجود در منطقه تهیه شد. رابطه بین مقادیر تولید و بارش به وسیله تجزیه رگرسیون خطی ساده و چندمتغیره (گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونه های گیاهی اغلب به نوسان بارندگی واکنش نشان می دهند. با این حال واکنش تولید به نوسان بارندگی در گونه های مختلف متفاوت بود. تولید کل به همراه تولید گونه Artemisia sieberi بر اساس داده های بارش آذر تا اسفند و تولید گونه های Ephedra strobilaceae و Zygophyllum eurypterum به ترتیب به وسیله بارش آذر تا فروردین و آذر تا دی قابل برآورد است. ولی دستیابی به مقادیر تولید علوفه سالانه گونه Salsola tomentosa در جمع گیاهان عرصه تحت بررسی، با روابط حاصل از بارندگی کافی به نظر نمی رسد. در ادامه برازش مدل های مختلف رگرسیونی نشان داد نوع پاسخ تولید به نوسان بارش موثر در دو گونه E. strobilaceae و A. sieberi به ترتیب از نوع غیرخطی توانی و کوادراتیک است.
    کلیدواژگان: تولید گونه های گیاهی، نوسان بارندگی، پایش پوشش گیاهی، مراتع یزد
  • فاطمه کیا، علی طویلی *، سید اکبرجوادی صفحات 292-301
    تحقیق حاضر به بررسی روابط پوشش گیاهی با خصوصیات خاکی و برخی عوامل محیطی می پردازد و هدف آن تعیین موثرترین عامل یا عوامل محیطی در شکل گیری و استقرار پوشش گیاهی بخشی از مراتع چهارباغ گرگان است. بعد از شناسایی منطقه، تیپ های رویشی که نماینده پوشش گیاهی منطقه است انتخاب و در هر تیپ نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد 4 ترانسکت با پلات گذاری انجام شد. اندازه پلاتهای نمونه برداری و تعداد آنها در تیپ های مختلف به ترتیب با روش سطح حداقل و رابطه آماری تعیین شد. در امتداد هر ترانسکت با توجه به مرز تفکیک افق ها و نوع گیاهان موجود از دو عمق 20-0 و بیشتر از 20 سانتی متر تا عمق ریشه دوانی گیاه، 2 نمونه خاک برداشت شد و خصوصیات خاک شامل اجزای بافت، میزان اسیدیته، هدایت الکتریکی، پتاسیم، نیتروژن، فسفر، درصد ماده آلی و آهک اندازه گیری شد. به علاوه ویژگی های توپوگرافی هم ثبت شدند. پس از برداشت اطلاعات، با استفاده از TWINSPAN پوشش گیاهی منطقه طبقه بندی شد. چهار گروه اکولوژیک حاصل شد که با تیپ های گیاهی منطقه انطباق داشتند. به منظور تجزیه و تحلیل ارتباط عوامل مورد مطالعه و تغییرات پوشش گیاهی از روش های PCA و CCA استفاده شد. نتایج حاصل از دو روش تقریبا مشابه بود و نشان داد ارتباط ویژه ای بین پراکنش تیپ های مختلف رویشی و برخی خصوصیات خاک وجود دارد، به طوری که بافت خاک، پتاسیم، آهک، ماده آلی و ازت در مقایسه با سایر خصوصیات خاک و عوامل توپوگرافی تاثیرگذاری بیشتری در پراکنش گیاهان منطقه مورد مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: تیپ های رویشی، پراکنش، TWINSPAN، PCA، CCA، چهارباغ گلستان
  • پیمان لطفی اناری *، غلامعلی حشمتی صفحات 302-312
    تجزیه و تحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) از روش های نوین ارزیابی توانمندی اکوسیستم های مرتعی است که استفاده از آن در کشور ما رو به افزایش است. هدف از نگارش این مقاله بررسی صحت شاخص های سطح خاک است. این روش در یک مرتع ییلاقی استان یزد در ناحیه خشک مرکزی ایران با متوسط بارندگی سالانه 188 میلی متر است. در روش LFA سه شاخص؛ نفوذپذیری، پایداری و چرخه عناصر خاک ارزیابی می شود. به منظور پی بردن به صحت شاخص های سطح خاک، روش LFA با 10 تکرار در عرصه مرتعی به کار گرفته شد. در نقاط نمونه برداری، پایداری خاکدانه ها توسط روش امرسون، نفوذپذیری خاک توسط روش استقرار حلقه تکی فلزی و کربن آلی خاک توسط روش اکسیداسیون تر اندازه گیری شدند. میزان تبعیت شاخص های سطح خاک ارائه شده با روش LFA از اندازه گیری های صحرایی و آزمایشگاهی، به عنوان مبنای صحت شاخص ها قرار داده شد. نتایج این بررسی نشان داد هر سه شاخص سطح خاک ارائه شده توسط روش LFA دارای صحت متوسط هستند (%6-4 R:). از میان شاخص های سه گانه؛ سطح خاک و شاخص پایداری، بیشترین صحت (%6/59 R:) و شاخص نفوذپذیری کمترین صحت (%2/49 R:) را در منطقه مورد مطالعه دارا بودند. همچنین میزان R برای شاخص چرخه عناصر غذایی 4/53 درصد محاسبه شد.
    کلیدواژگان: LFA، نفوذپذیری، پایداری، چرخه عناصر خاک، بررسی صحت
  • حسن وحید چوپانی *، جلال محمودی، موسی اکبرلو صفحات 314-321
    یکی از مهمترین مباحث در مدیریت منابع طبیعی، حفظ تنوع گیاهی و تشخیص اثرهای متعدد شیوه های بهره برداری بر کمیت و کیفیت آن است. این تحقیق در مراتع خشک و نیمه خشک منطقه بزداغی شهرستان مانه و سملقان در استان خراسان شمالی به منظور بررسی تاثیر قرق بر تنوع گیاهی با استفاده از مدل های پارامتری انجام شد. با انتخاب دو منطقه قرق و تحت چرا تعداد 100 قاب یک مترمربعی به طور تصادفی طبقه بندی شده در سطح عرصه پیاده شد. درصد تاج پوشش و تراکم گیاهان اندازه گیری شد. در این راستا مدل های تنوع شامل سری لوگ، لوگ نرمال، مدل هندسی و عصای شکسته مک آرتور ارزیابی شد. برای بررسی معنی دار بودن سطوح انداره گیری شده از آزمون کای اسکوار استفاده شد. نتایج نشان می دهد نمودار لگاریتمی توزیع رتبه ای فراوانی گونه های منطقه قرق با شیب ملایم تر نسبت به نمودار رتبه ای فراوانی منطقه چرا در رتبه بالاتری قرار دارد. منطقه قرق از مدل لوگ نرمال پیروی کرده و نشان می دهد منطقه دارای گونه های غالب و نادر کمتری است و افراد با فراوانی متوسط در آن بیشتر است. تنوع گونه ای منطقه تحت چرا از دو سری لوگ نرمال و لوگ پیروی می کند. با توجه به این موضوع این منطقه در ابتدا یک محیط یکنواخت بوده است، بنابراین در اثر چرای ممتد به سمت سری لوگ که بیانگر یک محیط تحت استرس می باشد، متمایل شده است.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، مدل های پارامتری، نمودار فراوانی رتبه ای، قرق، لوگ نرمال
  • نشمیل افشارزاده *، عبدالحمید پاپ زن صفحات 322-332
    پژوهش حاضر که هدف آن مستند سازی دانش بومی عشایر کوچنده ایل کلهر، بزرگترین ایل کرد، در زمینه تغذیه دام است، طی مطالعه ای با رویکرد کیفی و با استفاده از تکنیک های مصاحبه عمیق و گروه های متمرکز در حوزه جغرافیایی شهرستان گیلان غرب در استان کرمانشاه به اجرا درآمد. بر اساس طبیعت تحقیق کیفی که از نمونه گیری آماری تبعیت نمی کند از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. نتایج با استفاده از تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد. یافته های حاصل از زندگی عشایر کوچنده ایل نشان داد، دامداران عشایر به منظور رسیدن به تولیدی مطلوب به تفاوت الگوهای تغذیه در مراحل مختلف فیزیولوژیک نظیر قبل از جفت گیری، آبستنی و شیردهی توجه لازم را معطوف داشته و به ارزیابی و مدیریت مرتع به مثابه اصلی ترین منبع تامین خوراک دام در نظام کوچندگی اهمیتی شایان توجه می دهند، از آن جمله مراتع را برحسب عواملی مانند سیستم چرا، به دو نوع «تاقه ت خور» و «هه له چیه ر» تقسیم بندی می کنند و کیفیت مرتع را در ارتباط با عواملی چون داشتن پوشش کافی، آب گیر بودن و... تخمین می زنند. این دامداران مراتع را به قطعاتی مانند دول و پال تقسیم می کنند و برحسب کیفیت به تغذیه نوع خاصی از دام ها می رسانند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، ایل کلهر، عشایر کوچنده، تغذیه دام، گیلان غرب
  • حمیدرضا سعیدی گراغانی، قدرت الله حیدری *، حسین بارانی، سید زکریا علوی صفحات 334-343
    در این تحقیق با مقایسه سه شیوه بهره برداری مشاعی، شورایی و افرازی، تاثیر نوع حقوق عرفی بهره برداران بر وضعیت و تولید علوفه سامان های عرفی مراتع ییلاقی دماوند شهرستان آمل مورد ارزیابی شده است تا بر اساس آن بتوان مناسب ترین شیوه بهره برداری را برای حفظ پایداری بوم شناسی معرفی کرد. در این راستا 15 سامان عرفی در سه شیوه بهره برداری انتخاب شد و با توجه به اهداف و فرضیه های تحقیق، 88 پرسشنامه از طریق مصاحبه مستقیم با بهره برداران در منطقه تکمیل شد. وضعیت مراتع در سامان های عرفی با استفاده از روش چهار فاکتوری و میزان تولید با روش قطع و توزین اندازه گیری شد. آزمون های کای اسکور و تجزیه واریانس به ترتیب نشان داد که حقوق عرفی بهره برداران بر وضعیت مرتع و همچنین تولید علوفه مراتع اثر معنی داری داشته اند و شیوه بهره برداری افرازی دارای بهترین وضعیت و تولید علوفه در سامان های عرفی منطقه است. همچنین، نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد بین تعداد بهره برداران و تعداد دام موجود در هر سامان عرفی با وضعیت و تولید مرتع رابطه منفی و معنی داری در سطح یک درصد درصد وجود دارد. اختلاف معنی دار بین تعداد دام مجاز و تعداد دام موجود بهره برداران نشان داد که نوع حقوق عرفی بر میزان رقابت در افزایش تعداد دام و استفاده بیشتر از توان بوم شناسی مراتع موثر است. برای حفظ پایداری بوم شناسی و تعادل اجتماعی در مراتعی که بهره برداری در آنها به صورت گروهی است، می توان با خرید حقوق عرفی بهره برداران خرده پا نسبت به کاهش تعداد دام و بهره بردار اقدام کرد و فشار بر مراتع را کاهش داد.
    کلیدواژگان: وضعیت مرتع، تولید علوفه، حقوق عرفی بهره برداران، مراتع ییلاقی دماوند
|
  • H. Arzani, M. Movaghari, A. Asaarzadeh, N. Charehsaz*, M.A. Zare Chahouki, H. Ahmadi Beiragani Pages 240-249
    The amount of forage production is basically used to determine grazing capacity. Measuring the amount of rangeland production to determine the carrying capacity, is one of the most important factor. Various methods depend on vegetation type, density, percentages of canopy cover, affordable time, accuracy, experts experience, etc., have been proposed. Measuring the amount of forage production with clipping and weighting method is the most reliable method, but it is time consuming and expensive. So we must choose an accurate and simple method with less cost and time consumption. One of these methods is application of grassmaster that is one of the capacitance meter type. The objective of research was investigation on grassmaster efficiency comparing with clipping and weighting method in three types of grassland, alfa-alfa fields and shrublands in two growth stages (flowering and seed ripening). In each habitat along 2 transects, 200 plots (1m2) were used. In each plot production with clipping and weighting method and with grassmaster was measured. Data were analysed using SPSSversion 15 software. The Results showed that grassmaster in shrubland didn`t record any data. Therefore, grassmaster is not suitable for shrublands. In grassland and alfa-alfa field according to correlation coefficients, results were as follows: grasslands in flowering stage 97%), seed ripening stage (92%), cultivated alfa-alfa in flowering stage (61%), seed ripening stage (27%). So the best efficiency obtained for Grasslands.
    Keywords: GrassMaster, Capacitance meter, Production, Weighting, clipping method, Grassland, Alfa, alfa fields, Shrubland
  • A.M. Asaadi*, A. Khoshnood Yazdi Pages 250-257
    Measuring forage quality of dominant species is a prerequisite of proper management in rangelands. In this research, nutrient values of seven species were evaluated at three Phenological (vegetative growth, flowering and seed production) stages. In this study, a completely randomized design with five replications was used in Bojnord rangelands. Species included: Sanguisorba minor, Onobrychis transcaspica, Onobrychis radiata, Astragalus brevidens, Melica ciliate, Agropyron repens and Agropyron pectiniforme. The measured forage quality parameters included: crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD) and metabolizable energy (ME). According to results, forage qualities in all of the studied species were higher in vegetative growth than flowering and seed production stages. CP, ME and DMD of the studied species were decreased approaching to the end of growing season, while ADF values were increased. Legumes had higher percentage of crude protein (14.53%) and the lower percentage of ADF (43.91%) in all phenological stages, while perennial grasses had CP and ADF of 8.1% and 54.14% respectively. High and low CP percentages were obtained in Astragalus brevidnes and Agropyron pectiniforme, respectively. According to the results, significant differences were observed among the species and phenological stages for all measured and calculated forage quality factors (p<0.01).
    Keywords: Forage quality, Phenological stages, Asadly, Sisab, Bojnord
  • E. Baranian*, M. Basiri, H. Bashari, M. Tarkesh Pages 258-269
    Spatial patterns of vegetation in a range type dominated by Bromus tomentellus and Astragalus verus in Feridan- Isfahan were studied. Four 50 m2 reference sites were randomly selected (5 by 10 m). All perennial species were counted and their coordination were recorded accordingly. Two approaches were used to measure average distance between plants including “Closest individual” and “Nearest-neighbor method”. Individual plants were counted in quadrates. Spatial patterns of vegetations were determined using three methods including, Point Pattern Analysis, Spatial Indices (Hopkines, Pielou, Johnson and Zimer Index) and Quadrate Indices (Green and Morisita Index). Results indicated that perennial species had randomized spatial patterns due to the relatively homogeneous environmental characteristics of studied area and also selective pattern of vegetation. Point pattern analysis had more accuracy because it considered all perennial species coordination. With sufficient sample size and appropriate quadrate size and shape, quadrate indices had acceptable accuracy. Hopkines index had more precision to determine spatial pattern of vegetation than Johnson, Zimer and Pielou indices. It indicated that spatial indices based on the plant to plant distance (Nearestneighbor method) had more precision than indices that derived from point to plant distance (Closest individual).
    Keywords: Spatial Pattern Analysis, Point pattern, Regular, Clustered, random Pattern
  • G.H. Rahmani*, M. Phayaz, M. Farahpoor, M.R. Kodori Pages 270-279
    One of the key factors in managing a rangeland is to determine the relative preference of its major plant species by the grazing livestock. Preference value of plant species might change during grazing season and from one year to the next. The knowledge of animal grazing behavior and indigenous grazing systems are very important in range management, specially, in arid and semi arid rangelands. Different methods are introduced to determine the preference value of range plant species. In this study, feeding minutes and intake percentage efficiency were used to measure preference value of species in grazing season (April to September) of 2007 to 2009. The study area was located in semi step rangelands, Koh Panj, west part of Kerman province, Iran. A randomized complete block experimental design with a combined analysis in time was used to perform analytical analysis on obtained data. The results of feeding minutes showed that the annual grasses were the most preferred species as they were grazed in 45.5 percent of total grazing time. The maximum Intake Percentage of species refer to Agropyon desertorum by 53.6 percent, and minimum refer to Secale montanum by 32.8 percent. The maximum annual preferences value was occurred in 2008.
    Keywords: Preference value, Feeding minutes, Intake Percentage, Preference index Koh Panj Mountain, Kerman Province
  • J. Abdollahi*, M. H. Savaghebi, H. Naderi Azimi Pages 280-291
    Understanding the vegetation dynamics of arid rangelands is a prerequisite for their proper management. Water stress is the most crucial environmental stress for vegetation in this region and long-term monitoring experiments are an important tool to investigate rainfall variability impact. This study was conducted on Aliabad rangelands for nine years (1378- 1386). The aim was examining the effect of rainfall variability (year, season and period) on production of plant species. For this purpose four dominant species were selected and their canopy cover and production were monitored every year along permanent line transect in random plots. Precipitation data were collected from nearby stations. According to data of rainfall, amount of cumulative rain was determined at various periods. Relationships between variables of annual yield and amount of cumulative rain were analyzed by simple and multivariate (stepwise) regression methods. The Results indicated that many of plant species are affected by rainfall variability. However, various species reacted differently to the rainfall variability in terms of production. According to this result, annual yield of, Artemisia sieberi, Ephedra strobilaceae, Zygophyllum eurypterum can be estimated by rainfall data, but Salsola tomentosa production did not have significant relationship with rainfall variability. Result of curve fitting showed that yield response in Ephedra strobilaceae and Artemisia sieberi are in two forms of power and quadratic, respectively.
    Keywords: plant species yield, Monitoring, Rainfall variability, Yazd rangelands
  • F.Kia, A.Tavili*, S.A. Javadi Pages 292-301
    The present study examines the relationship between vegetation and soil characteristics in addition to topographic factors to determine the most effective factors on the formation and establishment of vegetation in rangeland of Chaharbagh. After identifying the study area and determining the vegetation types, in each type along four 100 m transects, ten 2×2 m plots were put based on randomsystematic method. The size of sampling plots and their number was determined according to minimal area and statistical methods. Along each transect, two soil samples were taken from 0-20 cm and more than 20 cm depths. In addition, elevation, aspect and slope were recorded, too. Soil samples were transported to soil laboratory and properties of texture, acidity, electrical conductivity, potassium, nitrogen, phosphorus, organic matter and lime were measured. After data collection, TWINSPAN was applied to classify the vegetation. Four ecological groups (the same four vegetative types) were obtained. In order to analyze the relationship of soil and topographic properties with vegetation changes, PCA and CCA methods were used. The results of both methods were almost the same. Results showed that the occurrence and distribution of understudy vegetation is hugely affected by some soil factors including texture, nitrogen, potassium, organic matter and lime compared to other properties of soil and topographic factors.
    Keywords: Vegetation type, Distribution, TWINSPAN, PCA, CCA, Chahar, Bagh, Golestan
  • P. Lotfi Anari*, G.A. Heshmati Pages 302-312
    LFA (landscape function analysis) is a rangeland ecosystem potential assessment procedure that its application is increasing in Iran. Our objective was to verifying soil surface indices evaluation using LFA at an arid coold season rangeland (Mazrae Amin rangeland). The study area is in Yazd province with 188 mm annual mean precipitation in centeral part of Iran. The LFA monitoring procedure generates three principal indices: soil stability, infiltration and nutrient cycling. LFA had been done with 10 replications then we tested those indices by regressing them against the field and laboratory measurements. Infiltration, stability and nutrient cycling, respectively measured using Cylinder infiltrometer, Emerson test and Wet oxidation. The results showed that all of LFA soil surface indices have moderately verification (R: 0.4-0.6). Stability index has highest verification (59.6%) and infiltration index has lowest verification (49.2%). The verification of nutrient cycling index was 53.4% too.
    Keywords: LFA, Infiltration, Stability, Soil nutrient cycling, Verification
  • H.Vahid Choopany*, J. Mahmoodi, M. Akbarlou Pages 314-321
    Plant diversity is one of the important and fundamental issues associated with community ecology. Detection of relationship between diversity and exploit methods is one of the most important challenges in natural resource. In this study that has been done in Boz Daghi arid and semi-arid rangelands in Maneh Samalghan county in North Khorassan province, the effects of enclosure on biodiversity using parametric models is considered. With selection of two enclosured and under grazing areas, the number of 100 plots with 1 square meter is randomly located. Diversity indices including Log normal, geometric, Log and Mac Author broken stick was evaluated using BIO-Dap software. The Chi-Square test was used to considering signification of estimated levels and expected density. The results shows that the frequency-grade curve of species in the enclosure region is located above of the frequency-grade curve of in grazed region and the grazed region is following of lognormal model indicates that this region has less dominant and rarely species and more species with average frequency. Furthermore, grazed region follows the both log and log-normal models that explains at first this region has been a uniform area and has been intended to log model that explains aarea under stress due to intensive grazing.
    Keywords: Plant diversity, Parametric models, Frequency, grade curve, Enclosure, Log normal
  • N. Afsharzadeh*, A.H. Papzan Pages 322-332
    This study was conducted to document indigenous knowledge in Kalhor pastoralist nomad tribe, the biggest Kurdish tribe in the field of livestock production. The methodology was qualitative approach using in depth interview and focused groups techniques. The geographic location of the tribe is Gilane-Gharb county in Kermanshah province. Qualitative purposive sampling and content analysis were used. Result showed that to achieve optimal production, feeding patterns must be changed in different physiological stages of livestock such as pre mating, pregnancy and lactation. Also they consider the range source of forage supply. They divide rangelands according to grazing systems named Thaghat Khor and Halachair and estimate range quality in relation to some factors including vegetation and water availability. Result showed that these pastoralists divide rangelands as Dool and Pal according to their livestock nutrition requirements.
    Keywords: Indigenous knowledge, Kalhor tribe, Pastoralist nomad, Livestock nutrition, Gilanegharb
  • H. Saeedi Goraghani, G. Heidary*, H. Barani, S.Z. Alavi Pages 334-343
    This research is trying to compare three methods of utilization. Collective, Private and council.In order to assess the influence of common right of ranchers on rangeland condition and forage production, this study carried out in Damavand Summer Rangeland in Amol County. The aim is to find the best method of utilization based on ecological sustainability. 15 ranches were selected according to the method of utilization. 88 questions via direct interviews were completed. Range conditions were measured using four-factor method and forage production was estimated by clip and weigh in method. The findings indicate that three methods of utilization significantly influenced rangeland condition and forage production. Here private property significantly showed the best condition and forage production. Also Spearman correlation test showed that between the number of ranchers and number of livestock in each range with condition and forage production is negatively related at 99%. Results showed that type common right of ranchers increase the competition for having more livestock and consequently more utilization of the ecological potential rangeland. For maintaining the ecological sustainability and social equilibrium in rangeland, it is recommended to purchase the common right of small ranchers to reduce the number of livestock and ranchers.
    Keywords: Rangeland condition, Forage production, Common right of ranchers, Damavand summer rangeland