فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سیدمحمود حسینی*، حامد شفیعی، محمدرضا اختصاصی، سعید محتشم نیا صفحات 227-239
    امروزه استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی و تصاویر ماهواره ای از جایگاه ویژه ای در مطالعات مربوط به منابع طبیعی و محیط زیست برخوردار است. مقایسه تصاویر بدست آمده از یک دوره زمانی مشخص می تواند روند تغییرات هر منطقه را نشان دهد. منطقه سیستان در جنوب شرقی ایران شاهد چندین دوره خشکسالی در طی قرن اخیر بوده و خشکسالی سالهای 1999 تا 2006 را می توان وخیم ترین شرایط خشکی در طی 600 سال گذشته عنوان نمود، که آثار زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی زیادی را به دنبال داشته است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر سنجنده TM سال 1998 که مربوط به زمان قبل از خشکسالی بوده و نیز تصاویر سنجنده ETM+ سال 2002 که در زمان خشکسالی برداشت شده است، تغییرات پوشش گیاهی سیستان به کمک شاخص گیاهی WDVI (Weighted Difference Vegetation Index) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح پوشش گیاهی سیستان از 101 هزار هکتار در سال 1998 به 24 هزار هکتار در سال 2002 کاهش یافته که عمدتا کاهش در سطح اراضی زراعی و حذف کشت و کار بوده و احیا پوشش گیاهی منحصر به مناطقی نظیر چاه نیمه، نیاتک، قرقری و مراتع قرق شده لورگ باغ به صورت جنگلهای دست کاشت و مناطق حفاظتی بوده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، سیستان، WDVI، پوشش گیاهی، TM، ETM+
  • جلال عبداللهی*، حسین ارزانی، حسین نادری صفحات 240-249
    در یک اکوسیستم، تولیدات گیاهی مقدار انرژی قابل دسترس برای مصرف کننده و تجزیه کننده ها را تعیین می کنند. بنابراین شناخت روند تغییرات و عوامل موثر بر تولید، پیش زمینه اصلی درک فرایندها و مدیریت بهینه آن اکوسیستم بشمار می روند. در اکوسیستمهای مرتعی خشک و نیمه خشک، متغیرهای اقلیمی با تاثیر بر میزان رطوبت قابل دسترس درون پروفیل خاک، به شدت ترکیب و تولیدات گیاهی را تحت تاثیر قرار می دهند. در این راستا در پایگاه مطالعاتی صدرآباد واقع در منطقه پیشکوه استان یزد، تاثیر متغیرهای بارندگی، دما و سرعت باد بر تولید گونه های غالب گیاهی، طی 9 سال مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور هر ساله درصد پوشش تاجی و تولید گیاهان داخل پلاتهای تصادفی مستقر در طول ترانسکتهای دائمی خطی اندازه گیری شد. داده های اقلیمی نیز از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی تهیه گردید. رابطه بین مقادیر تولید و متغیرهای اقلیمی بوسیله آنالیز همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان بارندگی طی دوره های آذر تا اسفند، آذر تا فروردین و فروردین ماه به ترتیب بیشترین تاثیر را بر تولید گونه های Artemisia sieberi، Iris songarica و دو گونهStipa barbata وStipa arabica داشتند. درحالی که دمای تیرماه به همراه بارش آذر تا اسفند تاثیر بارزی بر تولید گونهStachys inflata گذاشتند. تولید گونه های Iris songarica و Stipa barbata علاوه بر متغیر بارش تحت تاثیر سرعت باد فروردین نیز قرار داشتند. در نهایت نتایج نشان داد از بین متغیرهای اقلیمی بارش آذر تا اسفند بیشترین تاثیر را بر تولید کل منطقه داشت. بنابراین می توان برای برآورد تولید علوفه مرتع به منظور تعیین ظرفیت چرایی منطقه از آن بهره برد.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، بارندگی، رطوبت، مراتع استپی، منطقه پیشکوه، استان یزد
  • حسین ارزانی*، جواد معتمدی (ترکان)، محمد جعفری، مهدی فرح پور، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 250-271
    به منظور حفظ وضعیت تغذیه ای دام و دستیابی به عملکرد مطلوب دام در مرتع، علوفه مرتع باید قادر به تولید حداقل نیازهای واحد دامی چراکننده در مرتع در مراحل مختلف فنولوژیکی باشد. اما به منظور اطلاع از اینکه آیا علوفه مرتع چنین قابلیتی را دارد یا خیر؟ نیاز به دستورالعملی که بر اساس مبانی علمی برای طبقه بندی شاخصهای کیفیت علوفه تدوین شده و در عین حال به لحاظ سادگی از قابلیت اجرایی و کاربردی بوسیله کارشناسان برخوردار باشد، محسوس است. تاکنون این گونه دستورالعمل ها برای گیاهان مرتعی کشور ارائه نشده یا کمتر به آن پرداخته شده است. به همین دلیل در این مقاله، ضمن ارائه اطلاعات جامع و کامل از مقادیر شاخصهای کیفیت علوفه گونه های مورد چرای دام در تیپ های گیاهی مراتع طالقان، گونه های مورد مطالعه از نظر مطلوبیت مقادیر شاخصهای کیفیت علوفه طبقه بندی شدند. گونه هایی که پروتئین خام آنها بیشتر از 7 درصد بود، خیلی مطلوب؛ آنهایی که پروتئین خام آنها کمتر از 5 درصد بود، نامطلوب (مطلوبیت کم) و گونه هایی که پروتئین خام آنها 7- 5 درصد بود، مطلوب در نظر گرفته شد. گونه هایی که هضم پذیری آنها بیشتر از 60 درصد بود، خیلی مطلوب؛ آنهایی که هضم پذیری آنها کمتر از 40 درصد بود، نامطلوب و گونه هایی که هضم پذیری آنها 60-40 درصد بود، مطلوب در نظر گرفته شد. گونه هایی که انرژی متابولیسمی آنها بیشتر از 8 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک بود، خیلی مطلوب؛ آنهایی که انرژی متابولیسمی آنها کمتر از 5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک بود، نامطلوب و گونه هایی که مقدار انرژی متابولیسمی آنها 8- 5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک بود، مطلوب در نظر گرفته شد. مقدار 7 درصد پروتئین خام، 50 درصد هضم پذیری و 8 مگاژول انرژی متابولیسمی، به عنوان حد بحرانی آنها برای نیاز نگهداری یک واحد دامی (گوسفند زنده بالغ غیرآبستن و خشک با میانگین وزن 50 کیلوگرم) چراکننده در مرتع در نظر گرفته شد. مقدار نیاز روزانه (کیلوگرم علوفه خشک) معادل واحد دامی چراکننده در مراتع مورد مطالعه (گوسفند نژاد فشندی به وزن 7/60 کیلوگرم)، در شرایط مطلوب کیفیت علوفه مرتع، بین 5/1 تا 4/2 کیلوگرم در روز در تیپ های گیاهی منطقه تغییر می کند که در شرایط خیلی مطلوب کیفیت علوفه مرتع، کمتر از 5/1 کیلوگرم و در شرایط نامطلوب کیفیت علوفه مرتع، بیشتر از 4/2 کیلوگرم می باشد. مقدار علوفه لازم برای تامین نیاز روزانه معادل واحد دامی چراکننده در مراتع منطقه در مراحل مختلف فنولوژیکی شامل مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی به ترتیب عبارتند از: 3/1، 6/1 و 9/1 کیلوگرم که کمترین مقدار مربوط به مراحل اولیه رشد مرتع و بیشترین مقدار مربوط به مراحل پایانی رشد می باشد. نتایج، مباحث و دستورالعمل ارائه شده در این مقاله، به عنوان اطلاعات پایه برای مدیریت دام و مرتع منطقه مورد مطالعه و رویشگاه های مشابه آن در سطح کشور و تامین بخشی از اطلاعات مربوط به روش های تعیین وضعیت، ظرفیت و گرایش مراتع می باشد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی شاخصهای کیفیت علوفه، نیاز روزانه دام، مرحله رشد، پروتئین خام، هضم پذیری، انرژی متابولیسمی
  • آناهیتا رشتیان*، منصور مصداقی صفحات 272-284
    به منظور تعیین ارزش غذایی گونه های مهم در مراتع استپی یزد، هفت گونه: Stipa arabica، scarila orientalis، Poa bulbosa، Tragopogon jezdianuse، Eurotia ceratoides، Artemisia sieberi و Astragalus microphysa که مهم در چرای دام و از عناصر اصلی تیپ های گیاهی منطقه را تشکیل می دادند، در سه دوره زمانی فصل چرا (اواسط اردیبهشت، انتهای خرداد و اواسط مردادماه) با 3 تا 5 تکرار و در هر تکرار از 3 پایه از گونه مورد نظر، جمع آوری و شاخصهای مهم کیفیت علوفه آنها با روش های AOAC اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که شاخصهای کیفیت علوفه مانند پروتئین خام (CP) و انرژی خام (GE)، قابلیت هضم پذیری ماده خشک (DMD)، انرژی متابولیسمی، انرژی قابل هضم(ME) و کل عناصر قابل هضم (TDN) با پیشرفت مراحل رویشی گیاهان کاهش می یابند، و میزان فیبرخام (CF) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) افزایش می یابد. به طورکلی بیشتر عامل های برآورد شده اختلاف معنی داری در سه دوره از فصل چرا با هم داشتند. به طوری که بین گونه های مختلف از نظر میزان پروتئین خام اختلاف معنی داری وجود ندارد، اما فیبر خام و انرژی خام در بین گونه ای مختلف متفاوت بود. به طورکلی علوفه موجود در مرتع در اوایل فصل چرا که مصادف با دوره رویشی گیاهان از کیفیت بهتری برخوردار است و چرا در این زمان بهترین عملکرد دام را به دنبال خواهد داشت که البته باید با مدیریت صحیح در مرتع باشد تا تولید پایدار در مرتع داشته باشیم.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، پروتئین خام، انرژی خام، قابلیت هضم پذیری ماده خشک، انرژی متابولیسمی، انرژی قابل هضم، کل عناصر قابل هضم، فیبرخام، دیواره سلولی منهای همی سلولز
  • مهدی جعفری*، غلامرضا زهتابیان، امیر هوشنگ احسانی، سعیده منبری صفحات 285-297
    آگاهی از انواع پوشش سطح زمین و فعالیتهای انسانی در مناطق مختلف به عنوان اطلاعات پایه برای برنامه ریزی های منطقه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این میان تکنیکهای سنجش از دور به دلیل ویژگی های خاص از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مطالعه حاضر از داده های ماهواره ETM+ مربوط به 10 ژولای 2002 منطقه کاشان استفاده گردید. با استفاده از بهبود کنتراست، ساخت تصاویر رنگی کاذب، تحلیل مولفه های اصلی و مدل رقومی ارتفاع اقدام به بارزسازی تصاویر شد. به منظور تعیین بهترین ترکیب باندی برای استفاده در طبقه بندی و نیز ساخت تصاویر رنگی کاذب از شاخص OIF و نیز همبستگی بین باندها استفاده گردید. برای طبقه بندی داده ها از روش نظارت شده استفاده شد. نقشه واقعیت زمینی با روش نمونه گیری و پیمایشهای میدانی تهیه شد. پس از طبقه بندی نقشه پوشش سطح زمین با کلاسهای مختلف با دقت 45/82% تهیه شد. نتایج بیانگر این است که کلاس مخروط افکنه با 33/29% بیشترین سطح و اراضی پف کرده شور با 11/0% کمترین سطح مربوط به کلاس کاربری اراضی می باشد. در این مطالعه همچنین به منظور آشکارسازی پوشش گیاهی از شاخصهای گیاهی NDVI، TSAVI، RVI، DVI،SARVI SAVI استفاده گردید. بررسی همبستگی بین شاخصها نشان داد که شاخص NDVI بیشترین همبستگی ((Re=0/99 را در بین شاخصها دارا می باشد؛ بنابراین با استفاده از شاخص NDVI وضعیت پوشش گیاهی بررسی گردید. نتایج نشان داد که با استفاده از داده های ماهواره ای با صرف کمترین زمان و هزینه می توان در مقیاسهای وسیع، نوع و سطح کاربری های مختلف را با دقت بالا در یک سال خاص و یا سالهای مختلف استخراج کرد.
    کلیدواژگان: بارزسازی، ETM+، شاخص OIF، کاشان، ارزیابی دقت، شاخصهای گیاهی
  • حامد جنیدی جعفری*، حسین آذرنیوند، محمدعلی زارع چاهوکی، محمد جعفری، ابراهیم کارگری صفحات 298-308
    به منظور تعیین اثر احداث فارو بر ترسیب کربن و تثبیت ازت در بوته زارهای درمنه دشتی (Artemisia sieberi)، مناطق تحت عملیات فارو و مناطق مجاور آن که فاروئینک بر روی آنها انجام نشده است در نواحی رویشی سرخه، ایوانکی و آهوان استان سمنان شناسایی شد. در هر یک از تیمارها نمونه برداری از خاک، پوشش گیاهی و لاشبرگ انجام گردید. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. در هر پلات، درصد پوشش تاجی، تراکم، ابعاد و هر پایه ثبت شده و نمونه برداری کامل از لاشبرگ سطحی انجام گردید. برای تعیین بیوماس هوایی و زیرزمینی، نمونه برداری از 20 پایه درمنه که از نظر خصوصیات ظاهری معرف تیپ مورد مطالعه باشد، انجام شد. نمونه برداری از اندام زیرزمینی و خاک تا عمق 100 سانتی متری انجام شد. در آزمایشگاه وزن خشک اندام هوایی، اندام زیرزمینی و وزن کل هر پایه به طور جداگانه ثبت گردید. در هر نمونه خاک و گیاه، درصد کربن آلی و ازت محاسبه شد. برای مقایسه اثر فارو بر ترسیب کربن و ازت در بخش های مختلف اکوسیستم از آزمون تی استیودنت مستقل با نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که احداث فارو در ناحیه ایوانکی منجر به افزایش به ترتیب 32 و 37 درصد در ذخایر کربن و ازت کل اکوسیستم گردید. اما در نواحی سرخه و آهوان، احداث فارو تاثیری بر ذخایر کربن و ازت اکوسیستم نداشت که دلایل آن مربوط به موقعیت مکانی پروژه، وضعیت پوشش گیاهی و خاک می باشد. عملیات فارو در درمنه زارهای مورد مطالعه نتایج متفاوتی بر ذخایر کربن و ازت اکوسیستم داشت. به همین دلیل قبل از هر گونه اقدام جهت احداث فارو در مناطق مشابه، مکان یابی اصولی برای اجرای پروژه هایی از این دست در اولویت قرار خواهد گرفت، زیرا انجام چنین اقداماتی در مناطق مناسب اثر قابل توجهی در افزایش توان ترسیب کربن در اکوسیستمها خواهد داشت، ولی احداث پروژه های کارشناسی نشده به رغم صرف هزینه، اثری در افزایش میزان ذخایر کربن و ازت اکوسیستم نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، تثبیت ازت، احداث فارو، درمنه زار، بیوماس اندام هوایی، بیوماس اندام زیرزمینی
  • فرزاد بیات موحد*، علی اشرف جعفری، پرویز مرادی صفحات 309-319
    به منظور بررسی تنوع و تشریح روابط بین عملکرد بذر و اجزای عملکرد در دو شرایط آبی و دیم، 12 جمعیت Festuca ovina در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در ایستگاه تحقیقات خیرآباد زنجان مورد مطالعه قرار گرفتند. تاریخ ظهور خوشه، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد ساقه در بوته، عملکرد بذر و علوفه اندازه گیری شد. تنوع معنی دار در کلیه صفات مورد مطالعه در دو محیط وجود داشت. میانگین عملکرد کشت آبی با 215 و 2161 کیلوگرم در هکتار به ترتیب برای بذر و علوفه برتر از کشت دیم با تولید 121 و 997 کیلوگرم در هکتار به ترتیب برای بذر و علوفه بود. جمعیت های 3 و 9 و 5 با میانگین 227-208 کیلوگرم بذر و جمعیت های 3 و 4 و 11 با میانگین 2172-1805 کیلوگرم علوفه خشک در هر دو محیط دارای عملکرد بیشتری بودند. با توجه به نتایج جمعیت شماره 3 (جمع آوری شده از مراتع البرز کرج) برای کشت در شرایط استان زنجان توصیه گردید. ضرایب همبستگی بین عملکرد علوفه با تاریخ خوشه دهی منفی و با ارتفاع بوته، تعداد خوشه، طول خوشه و وزن خوشه مثبت و معنی دار بود. در محیط آبی، همبستگی بین عملکرد بذر با کلیه صفات بجز تاریخ خوشه دهی مثبت و معنی دار بود. با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی مهمترین متغیر های موثر در تولید بذر شناسایی شدند. سه مولفه اول به ترتیب با واریانسهای 55، 18 و 13 درصد در مجموع 86 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند. در تجزیه خوشه ای، جمعیت ها در 3 گروه متفاوت قرار گرفتند که جمعیت های خوشه 3 با دارا بودن میانگین عملکرد توام بذر و علوفه بیشتر به عنوان جمعیت های برتر برای تولید ارقام ترکیبی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: Festuca ovina، ارزیابی ارقام، عملکرد بذر، عملکرد علوفه، همبستگی، خوشه و زنجان
  • احمد احمدی*، فرهنگ قصریانی، مینا بیات، الهه احمدی، نیلوفر زارع صفحات 320-332
    تعیین مقدار برداشت مجاز Bromus tomentellus می تواند در حفظ و بهره برداری صحیح از آن مفید باشد و بقای آن را تضمین کند؛ این تحقیق نیز با همین هدف انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد و شاهد (بدون برداشت) بودند. نتایج بدست آمده در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان در چهار سال 1386 تا 1389 در نرم افزارهای SASو IRRISTAT مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر سال، شدتهای مختلف برداشت و اثر متقابل سال و شدتهای مختلف برداشت بر روی تولید علوفه و شادابی گونه Br. tomentellus در سطح یک درصد معنی دار بود. تیمار شاهد با شدت برداشت 25 درصد از لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت. مقایسه دو شدت برداشت 25 و 50 درصد نیز حکایت از عدم اختلاف معنی دار بین این دو تیمار داشت. با افزایش شدت برداشت به میزان 50 و 75 درصد میانگین تولید به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت. البته میانگین تولید و شادابی از سال 1386 تا سال 1389 روند نزولی داشت، که علت این امر کاهش شدید میانگین تولید و شادابی در شدت برداشت 75 درصد بود؛ سایر تیمارهای شاهد، 25، 50 درصد، در طول این 4 سال روند تقریبا یکسانی داشتند. براساس تجزیه AMMI، مولفه اصلی اثر متقابل اول(IPC1) در سطح 1 درصد معنی دار شد، به طوری که این مولفه 19/99 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را بیان نمود. بای پلات اولین مولفه اصلی اثر متقابل و میانگین تولید نشان داد که تیمار 75 درصد دارای کمترین میزان تولید و پایداری و تیمار 50 درصد دارای بیشترین پایداری بود و میزان تولید آن از میانگین تولید بیشتر بود. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده می توان شدت برداشت 50 درصد را برای این گونه در نظر گرفت که شادابی و سلامت گیاه نیز در طول سالیان متمادی حفظ گردد.
    کلیدواژگان: Bromus tomentellus، شدت برداشت، بنیه و شادابی، مراتع قره باغ
  • رضا عرفانزاده*، سید حمزه حسینی کهنوج صفحات 333-344
    این تحقیق با هدف بررسی روند تغییرات تراکم، غنا و تشابه بانک بذر خاک با پوشش سرپا در فاصله های مختلف از آبشخور در مراتع شهرستان کهنوج انجام شد. نمونه برداری از خاک پس از ریزش بذر گیاهان در فواصل 0، 20، 50، 100، 120، 150، 200 و300 متر اطراف سه آبشخوار از ژرفا های 5-0 و 10-5 سانتی متری آن انجام گردید. نمونه های خاک پس از اعمال تیمار سرما، به گلخانه منتقل و در بستر مناسب کشت شدند. بذرهای جوانه زده شده هر 10 روز یکبار شناسایی، شمارش و حذف شدند. در فصل رشد گونه ها، درصد پوشش سرپای گونه ها جهت تعیین شباهت بانک بذر خاک با پوشش گیاهی سرپا برداشت گردید. از آزمون GLM برای مقایسه فاکتورهای مختلف بانک بذر خاک (فاصله از آبشخور و ژرفای خاک) استفاده شد. نتایج نشان داد که تراکم بانک بذر خاک در فاصله های مختلف از آبشخور و در ژرفا های مختلف دارای اختلاف معنی داری می باشد، به طوری که کمترین میزان آن در فاصله های نزدیکتر و بیشترین میزان آن در فاصله های دورتر از آبشخورها بود. به رغم اینکه در فاصله صفر درصد پوشش گیاهی، صفر بود و تعداد محدودی گونه از بذر خاک جوانه زد. اگرچه غنای گونه ای در فاصله ها و ژرفاهای مختلف دارای اختلاف معنی داری بود، اما این تغییرات از روند خاصی پیروی نکرد. تشابه پوشش سرپا با بانک بذر خاک با کاهش شدت چرا و دور شدن از نقاط آبشخور افزایش یافت. به طورکلی بیشترین تعداد بذرهای جوانه زده مربوط به گونه های یکساله بودند و گونه های چندساله و درختی به رغم حضور در پوشش روی زمینی در بانک بذر خاک ظاهر نشدند.
    کلیدواژگان: آبشخور، بانک بذر خاک، پوشش گیاهی، منطقه ی خشک
  • پژمان طهماسبی*، حجت الله خدری، عطا الله ابراهیمی، مجتبی مقصودی مقدم صفحات 345-357
    چرای حیوانات با تاثیری که بر خصوصیات زایشی گونه های گیاهی دارد قدرت رقابتی آنها را در جامعه گیاهی تغییر داده و موجب تغییر در ترکیب و ساختار این جوامع می شود. هدف از این مطالعه بررسی تغییر در خصوصیات زایشی جوامع گیاهی در مراتع استپی است و همزمان با بررسی تغییر در ترکیب گیاهی به دنبال این موضوع است که آیا تغییر در ترکیب گیاهی همراه با تغییر در خصوصیات زایشی هست یا خیر؟ به همین منظور در دو منطقه قرق بلند مدت و قرق کوتاه مدت و یک منطقه چرای آزاد در مراتع استپی شهرستان بروجن اقدام به نمونه برداری از پوشش شد. ابتدا از طریق پیمایشهای میدانی نسبت به تشخیص تیپ های گیاهی مبادرت نموده و در داخل هر تیپ گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد سه ترانسکت 100 متری 30 پلات یک متر مربعی برای نمونه برداری انتخاب شد و در هر پلات درصد پوشش گونه، میانگین حداکثر ارتفاع سطح فتوسنتز کننده، تعداد سنبل یا گل، تعداد گلچه یا گل و تعداد بذرهای هر گونه محاسبه گردید. برای بررسی تغییر در خصوصیات زایشی و ترکیب جامعه گیاهی از روش رج بندی تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (Detrended Corespondance Analysis=DCA) و تجزیه واریانس یکطرفه بر روی بارهای واحدهای نمونه برداری (پلاتها) به همراه مقایسات چندگانه روش توکی استفاده شد. نتایج بدست آمده از روش رج بندی DCA نشان داد که پراکنش واحدهای نمونه برداری در فضای رج بندی در بین سه نوع مدیریت چرایی متفاوت است. نتایج DCA بر روی خصوصیات زایشی نشان داد که سه منطقه چرایی از لحاظ خصوصیات زایشی قابل تفکیک است. سه جامعه گیاهی در سه منطقه مورد مطالعه از لحاظ تولید اندامهای زایشی بذر، گلچه و سنبلچه در گندمیان، گل و سنبل در گندمیان اختلاف معنی داری دارند. در مناطق مورد مطالعه از لحاظ حداکثر ارتفاع گونه ها اختلاف معنی داری مشاهده نشد، ولی تولید بذر گونه های کلاسهای مختلف در جوامع مورد مطالعه اختلاف معنی داری داشت. به طورکلی این مطالعه نشان داد در نتیجه چرای حیوانات کاهش قابل ملاحظه ای در تولید بذر و اندامهای زایشی گیاهان مرغوب مشاهده گردید که این امر موجب کاهش در قدرت رقابتی گیاهان و زادآوری آنها شد و در نتیجه تغییر در ترکیب گیاهی در نتیجه چرای حیوانات با تغییر در خصوصیات زایشی جامع گیاهی همراه شد.
    کلیدواژگان: اندامهای زایشی، تحلیل تطبیقی قوس گیر، قدرت رقابتی، قرق، رج بندی، مدیریت چرا
  • محمدعلی علیزاده*، محمد فیاض صفحات 358-368
    در این تحقیق، صفات مختلف مرتبط با رشد رویشی و زایشی 5 جمعیت Festuca ovina شامل جمعیت های کلاک، سیراچال، گرگان، کردستان و زنجان در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا بذرهای جمعیت ها خیسانیده شدند و بعد با پیش سرما °C4 به مدت دو هفته در یخچال در مقایسه با شاهد بدون تیمار پیش سرما قرار گرفتند. سپس بذرها در گلدان کاشته شدند و به گلخانه با تناوب دمایی °C5±20 به مدت 16 ساعت در روشنایی و 8 ساعت تاریکی منتقل شدند. به منظور اعمال تیمار سرما و ورنالیزاسیون، در پانزدهمین روز سن رشد گیاه چه ها، تعدادی از گلدانها به گلخانه با دمای°C 4 به مدت دو هفته منتقل شدند و دوباره در محیط طبیعی قرار گرفتند. صفات رویشی گیاه چه و صفات زایشی برای 5 جمعیت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین صفات درصد و سرعت سبز شدن، طول گیاهچه و شاخص بنیه، تعداد پنجه و سطح برگ در جمعیت های کلاک، سیراچال، گرگان و کردستان با تیمار سرما نسبت به شاهد افزایش یافت. در مقابل در جمعیت زنجان میانگین تعداد پنجه و سطح برگ در تیمار سرما نسبت به شاهد کاهش نشان داد. البته میانگین تمامی صفات زایشی و وزن تر و خشک گیاه هر 5 جمعیت با تیمار سرما نسبت به شاهد دارای افزایش معنی داری بودند. نتایج محاسبه درجه حرارت تجمعی رشد ((GDD در سه مراحل فنولوژی شامل پنجه دهی، گلدهی و برداشت نشان داد که درجه حرارت تجمعی رشد هر 5 جمعیت در تیمار سرما کمتر از شاهد بود. به طوری که جمعیت های در معرض تیمار سرما زودتر از نمونه های شاهد به گل رفتند و میانگین بعضی از صفات زایشی نظیر طول ساقه، تعداد خوشه و تعداد خوشه چه، عملکرد بذر، وزن تر و خشک در واکنش به سرما دارای افزایش بودند و این افزایش در دو جمعیت کردستان و گرگان نسبت به سایر جمعیت ها بیشتر بود.
    کلیدواژگان: سرمادهی، مراحل فنولوژی، رشد رویشی و زایشی، Festuca ovina
  • فریده ثقفی خادم*، محمد فیاض، سمیه ناصری صفحات 369-378
    در هنگام چرا در مرتع، دام چرا کننده گیاهان را انتخاب می کند و برخی گونه ها را نسبت به سایرین ترجیح می دهد. ارزش رجحانی گیاهان در سایت بینالود خراسان رضوی در سالهای 86، 87، 88 و 89 بررسی گردید. این تحقیق با استفاده از روش زمان سنجی و بوسیله فیلمبرداری از چرای دام و در هر سال سه نوبت در طول فصل چرا انجام شد. نتایج بدست آمده از درصد زمان چرا برای هر گونه توسط نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از بین گونه های موجود در مرتع، گونه هایی که گوسفندان حداقل در دو سال چرا نموده بودند مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونهAgropayron intermedium بیش از گونه های دیگر مورد چرای دام قرار گرفته است. پس از آن گونه های Scariola orientalis و Convolvulus arvensis، گلهایOnobrychis cornata وEremurus spectabili مورد توجه دام بوده و بیشترین زمان چرا را به خود اختصاص دادند. همچنین درصد و درجه خوشخوراکی برخی از گونه ها در مراحل مختلف فیلمبرداری و طی سالهای اجرای طرح اختلاف معنی داری را نشان داد. به طوری که اغلب گراسها در مرحله رشد رویشی دارای ارزش رجحانی بیشتری بوده که در مراحل بعدی رشد کاهش یافت. در مقابل توجه دام به گونه هایی مثل Iris songarica و Verbascum songaricum در مراحل نهایی رشد افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، چرای دام، روش زمان سنجی، روش فیلمبرداری، بینالود، خراسان رضوی
  • اردوان قربانی*، جابر شریفی نیارق، امیرحسین کاویان پور، بهروز ملک پور، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق صفحات 379-396
    برخی از ویژگی های اکولوژیک و مرفولوژیک گونه Festuca ovinaدر مراتع جنوب شرقی سبلان در محدوده ارتفاعی 1150 تا 3500 متر از سطح دریا بررسی شد. هدف تحقیق دستیابی به اطلاعات کاربردی گونه فوق در محدوده طرح بوده و در این خصوص ابتدا پراکنش جغرافیایی گونه تهیه و بعد با استفاده از نمونه گیری دو مرحله ای 45 رویشگاه انتخاب و اثر عوامل مربوط به خاک، پستی و بلندی، اقلیم، گونه های همراه و فنولوژی گونه در سطح تمام رویشگاه ها و خصوصیات مورفولوژی آن مانند ریشه، یقه، برگ، ساقه، بذر و تجزیه شیمیایی در سطح 6 رویشگاه بررسی گردید. نتایج نشان داد که پوشش تاجی گونه بین 2/0 تا 2/20 درصد در نوسان بود، و در محدوده ارتفاعی 1350 تا 3500 متر از سطح دریا می روید و در شیب های 10 تا 15 درصد بیشترین و در بالای40 درصد کمترین حضور، و در دامنه های جنوب شرقی بیشترین حضور را داشت. پراکنش گونه تحت تاثیر عوامل اکولوژیک یکسان نبوده و در منطقه صائین بیشترین انتشار را داشت. این گونه در خاکهای لومی تا لومی- رسی با عمق متوسط تا زیاد و بعضا کم عمق، pH اسیدی تا قلیایی، EC 35/0 تا 6/2 دسی زیمنس بر متر، OC 1/0 تا 5/7 درصد، فسفر 2 تا 35 (ppm) و پتاسیم 170 تا 1025 (ppm) انتشار داشت. این گونه مناسب برای احیاء و اصلاح مراتع با بارندگی حدود 300 تا 565 میلی متر و شرایط خاکی و پستی و بلندی فوق می باشد. بهترین زمان آمادگی چرا با توجه به نتایج فنولوژی، تجزیه شیمیایی و بذر در ارتفاعات پائین از اوایل خرداد تا اواسط خردادماه و به ازای افزایش هر 1000 متر 7 تا 15 روز با توجه به سال تاخیر در چرا باید منظور گردد.
    کلیدواژگان: اکولوژی گیاهی، عوامل اکولوژیک، استان اردبیل، Festuca ovina
  • مهران لشنی زند*، یحیی پرویزی، سید منصور شاهرخ وندی، بهمن رفیعی صفحات 397-406
    تغییرات اقلیمی، باعث گرم شدن زمین به میزان 4/1 درجه سانتی گراد، در قرن جاری به عنوان واقعیتی محسوس برآورد شده و باعث تسریع و سیر قهقرایی منابع اراضی (خاک، آب و منابع زیستی) به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان و ازجمله کشورمان خواهد گردید. این امر ناشی از افزایش سالانه 7/1 درصدی غلظت گازهای گلخانه ای کربنی هواست. تنها راهکار شناخته شده، ترسیب کربن توسط اکوسیستمهای خاکی با ابزارهای مدیریتی کارا، نظیر عملیات کارآمد مکانیکی و بیولوژیکی آبخیزداری است. به منظور برآورد میزان ترسیب کربن سه حوضه ریمله، حوضه پخش سیلاب رومشگان و حوضه آبخوانداری کوهدشت به عنوان سه سایت معرف انتخاب شدند که در حوضه ریمله، 3 پروفیل، حوضه آبخوانداری 4 پروفیل و حوضه پخش سیلاب 3 پروفیل حفر گردید. برداشت خاک از عمقهای 0تا 25 و 25 تا 50 سانتی متری انجام شد. برای تعیین جرم مخصوص ظاهری (Bd) از روش core sample استفاده شد. سپس با روش والکی بلاک میزان ترسیب کربن در واحد سطح تعیین گردید. این میزان با واحد تن در هکتار، برای سه حوضه معرف ریمله، رومشگان و کوهدشت به ترتیب 7/45، 4/78 و 8/54 و میانگین نمونه های شاهد 26 تن در هکتار برآورد شد. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل های آماری در محیط نرم افزارهای اکسل، مینی تب و SPSS نشان دهنده ی اختلاف معنی دار در میزان ترسیب کربن در سایت های مختلف می باشد. در مجموع سایت پخش سیلاب رومشگان با میزان ترسیب کربن 4/78 تن در هکتار پروژه موفقی از لحاظ ترسیب کربن با اعمال مدیریتی کارا و انجام عملیات های مکانیکی و بیولوژیکی آبخیزداری است.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، تغییرات اقلیمی، عملیات مکانیکی، عملیات بیولوژیکی
  • سید علی حسینی (سید رضا)*، فرهنگ قصریانی صفحات 407-416
    گونه Festuca ovina یکی از گندمی های مهم و تاثیرگذار در مراتع ییلاقی استان گلستان می باشد، این گونه در مراتع سرعلی آباد گرگان از گونه های تیپ و دارای متوسط تولید و مصرف نسبی در مرتع به ترتیب 9/38 و 6/41 درصد می باشد. یکی از فاکتور های مهم در تعیین ظرفیت چرایی مشخص کردن حد بهره برداری مجاز گونه هاست؛ به علت عدم اطلاعات کافی در این زمینه، این پژوهش به منظور تعیین حد بهره برداری مجاز گونه Festuca ovina در مراتع سرعلی آباد گرگان طی سالهای 86 تا 89 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد و شاهد (بدون برداشت) بودند. در هر تیمار 10 پایه از گونه به عنوان تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان در نرم افزار SASمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تولید نشان داد که اثر سال، شدتهای مختلف برداشت و اثر متقابل آنها معنی دار بوده است (01/0>P). اثر سال نشان می دهد بجز سالهای اول و دوم، اختلاف معنی داری بین سالهای فوق با سال سوم و چهارم وجود دارد. همچنین اثر تیمارهای برداشت شده نشان داد که فقط اعمال تیمار 75 درصد بر میزان تولید تاثیر منفی داشت. اما اثر متقابل سال و تیمارها نشان داد که در تیمار شاهد با وجود عدم برداشت اختلاف معنی داری در سالهای مختلف داشته است، بنابراین غیر از عامل برداشت، عامل دیگری در کاهش میزان تولید تاثیر داشت که آن عامل بارش بود. نتایج اثر شدتهای برداشت بر شادابی و درصد مرگ و میر گونه Festuca ovina نشان داد که اغلب پایه های این گونه از بنیه و شادابی قابل قبولی برخوردار بودند، همچنین در هیچ تیمار و سالی مرگ و میری نداشته است. با توجه به نتایج این تحقیق و با درنظر گرفتن سایر کارکردهای مراتع سرعلی آباد گرگان حد بهره برداری مجاز گونه Festuca ovina 60 درصد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: Festuca ovina، شدتهای برداشت، تولید علوفه، شادابی، سرعلی آباد گرگان
  • رضا باقری*، محسن محسنی ساروی، محمدرضا چایی چی صفحات 417-432
    به منظور تعیین اثر سه سطح شدت چرای دام (بدون چرا، متعادل و سنگین) بر وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل و ذخایر بذری خاک در منطقه خبر استان کرمان طی دو سال، این پژوهش انجام شد. پس از تعیین سایت ها براساس شرایط مشابه عامل های اکولوژیکی، عمل نمونه گیری خاک در دو عمق 15-0 و 30-15 سانتی متر و شش دوره زمانی (اردیبهشت تا مهر) در طول دوره چرا در قالب طرح بلوک های خرد شده، به منظور بررسی وزن مخصوص ظاهری و درصد تخلخل خاک انجام شد. خاک عمق 15-0 سانتی متری مناطق سه گانه، به طور کاملا دست نخورده به تعداد (36 نمونه در هر سال) در انتهای دوره چرا در دو سال جهت مطالعه ذخایر بذری خاک برداشت شد. تغییر وزن مخصوص ظاهری خاک به دلیل تبیین اثر لگدکوبی دام بر خاک ضمن عمل چرا، تیمار اعمال شده بر نمونه های خاک جهت مطالعه ذخایر بذری خاک بود. نتایج این تحقیق حکایت از تغییر وزن مخصوص ظاهری خاک و تخلخل خاک در سایت های چرایی متوسط (با میزان های افزایشی 7/11 درصد و کاهشی 64/12 درصد) و شدید (با میزان های افزایشی 6/17 و کاهشی 22/18 درصد) نسبت به سایت بدون چرا داشت. بررسی ها در طول دوره چرای دام نشان داد که افزایش معنی دار وزن مخصوص ظاهری در پایان دوره چرایی در اثر یخبندانهای طبیعی زمستانه برای اوایل دوره چرای دام (اردیبهشت) در راهبرد چرای متوسط به رغم چرای شدید خنثی خواهد شد. با توجه به شاهد بودن افزایش معنی دار و غیرقابل برگشت وزن مخصوص ظاهری خاک در سایت چرای شدید در انتهای دوره چرای دام (شهریور و مهرماه) و نیز کاهش درصد تخلخل خاک این سایت در مهرماه (در مقایسه با دو سایت دیگر) به رعایت زمان صحیح خروج دام از سوی دامداران، جهت کاهش اثرات زیانبار و مخرب چرای شدید تاکید می گردد. نتایج بدست آمده از شرایط تبدیلی تغییر وزن مخصوص ظاهری سه سایت به یکدیگر حکایت از این دارد که این متغیر بر تولید پیکره زیرزمینی نهالچه های ذخایر بذر تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، ذخایر بذری خاک، پارک ملی خبر، کرمان
|
  • Hosseini, S.M.*, Shafeih., Ekhtesassi, M.R., Mohtasham Nia, S Pages 227-239
    Nowadays، using GIS and satellite images has a special place in the studies of natural resources and environment. Comparison of the images of a specified time period can show the trends in each region. Sistan region in southeastern Iran has witnessed several periods of drought over the past century، and droughts between 1999 and 2006 are considered as the most severe drought over the past 600 years، having many environmental، economic and social impacts. In this study، vegetation changes in Sistan were examined by Weighted Difference Vegetation Index (WDVI) using Landsat TM images of 1998، corresponding to the time before drought and also ETM+ Images of 2002 during the drought. Results showed that the area of vegetation in Sistan reduced from 101 thousand hectares in 1998 to 24 thousand hectares in 2002، mainly due to the loss of arable land and removal of the cultivation. Vegetation restoration was limited to the areas such as Chah Nimeh، Niatak، Qurqory، and ungrazed rangelands of Lorge-bagh as man-made forests and protected areas.
    Keywords: drought, Sistan, WDVI, vegetation cover, TM, ETM+
  • Abdollahij.*, Arzanih., Naderi, H Pages 240-249
    Knowledge on changes of the factors affecting range forage production is the main prerequisite for understanding the processes and optimal management of rangelands. In this research، the effects of precipitation variables، temperature and wind velocity were studied on annual forage production of some dominant range species، in Sadr-Abad steppe rangeland of Pish-kooh region، Yazd province، during 9 years. Canopy cover percentage and forage production were measured in randomly located plots along fixed transects، annually. Climatic data were collected from the nearest synoptic station. Relationship between production values and climatic variables were analyzed by correlation coefficients and stepwise regression. Results showed that، among studied climatic variables، December-March precipitation، December-April precipitation and April precipitation had the most effects on annual production of Artemisia sieberi، Iris songarica، Stipa barbata and Stipa Arabica، species respectively. While، annual production of Stachys inflata was affected، mostly، by July mean temperature and December-March precipitation. Annual production of Iris songarica and Stipa barbata affected by wind velocity in April، as well as precipitation. Results indicated that December-March precipitation could be a proper indicator to predict total range forage production.
    Keywords: forage production, climatic variables, steppe rangelands, Pish, Kooh, Yazd province
  • Arzanih.*, Motamedi (Torkan)J., Jafarim., Farahpoorm., Zare Chahoki, M.A Pages 250-271
    In order to maintain the nutritional status of livestock and achieve optimum performance of livestock on rangeland، range forage must be able to provide the minimum requirement of grazing animal at various phenological stages. However، to be aware and getting informed of whether the rangeland forage does have such a potential or not، it is necessary to provide a framework on the basis of scientific principles to classify the forage quality index. Moreover، this framework must be simple in terms of functionality and applicability to be used by the specialists. Until now، such a framework has not been provided for range forage. Therefore، in the current paper، not only was the information of forage quality index of species in rangeland types of Taleghan provided، but also the desirable forage quality of species was classified. The species having more than 7 % crude protein (CP) were very desirable; the ones having less than 5 % crude protein were considered undesirable and if the crude protein of species were between 5 and 7 %، they would be desirable. The species having more than 60 % dry matter digestibility (DMD) were very desirable; the species having less than 40 % dry matter digestibility were undesirable and if the dry matter digestibility of species were between 40 and 60 %، they would be desirable. The species having more than 8 Mj/Kg DM metabolisable energy (ME) were very desirable; the species having less than 5 Mj/Kg DM metabolisable energy were undesirable and if the metabolisable energy of species were between 5 and 8 Mj/Kg DM، they would be considered desirable. The values of 7% crude protein (CP)، 50% dry matter digestibility (DMD) and 8 Mj/Kg metabolisable energy (ME) were considered as the critical levels for maintenance requirement of an animal unit (non-pregnant and dry sheep with a mean weight of 50 kg). The daily requirement (dry forage) of grazing animal unit equivalent (Fashandi breed sheep with the weight of 60. 7 Kg) in rangeland types varied between 1. 5 and 2. 4 Kg per day when the forage quality was desirable. This value was less than 1. 5 Kg when the forage quality was very desirable while it reached to 2. 4 Kg when the forage quality was undesirable. Daily requirement of animal unit equivalent in rangelands of Taleghan in phenological stages of vegetative stage، flowering and seeding stage were 1. 3، 1. 6 and 1. 9 Kg، respectively that the minimum and maximum values were recorded for vegetative and seeding stage، respectively. Results، discussion and the presented framework of classification in this paper are regarded as the fundamental information for management of animal and the rangeland in Taleghan and similar habitats in Iran، being able to provide a part of information for methods of determining the range condition، range trend and grazing capacity.
    Keywords: classification of forage quality index, daily requirement, phenological stage, crude protein (CP), dry matter digestibility (DMD), metabolisable energy (ME)
  • Rashtiana.*, Mesdaghi, M Pages 272-284
    To study the nutritional value of important range species in steppe rangelands of Yazd، seven important species for livestock grazing including Stipa arabica، Lactuca orientalis، Poa bulbosa، Tragopogon jezdianuse، Eurotia ceratoides، Artemisia sieberi، Astragalus microphysa were selected as dominant species in the vegetation type of the region. In three periods of grazing season (Mid-May، late July and early August)، samples were collected with 3 to 5 replications and forage quality indices were measured by AOAC method. According to the results، forage quality indices including Crude Protein (CP)، Gross Energy (GE)، Dry Matter Digestibility (DMD)، Metabolism Energy (ME)، Digestible Energy (DE) and Total Digestive Nutrient (TDN) decreased with the progress of growth stages. In contrast، Crude Fiber (CF) and Acid detergent Fiber (ADF) increased. In general، most of the estimated factors had significant difference in three periods of grazing season. There was no significant difference among the species in terms of CP، while CF and GE differed significantly. Therefore، in the early grazing season، coinciding with vegetative growth stage، forage quality is better. Grazing at this time will have the best livestock performance which should be together with proper management to achieve sustainable production in rangeland.
    Keywords: Nutritive value, CP, GE, CF, DMD, ME, DE, ADF, TDN
  • Jafarim.*, Zehtabian, G.H., Ehsani, A.H., Menbari, S Pages 285-297
    Knowledge of the types of land cover and human activities in different regions is of particular importance as basic information for regional planning. Because of the special characteristics، remote sensing techniques are of great importance. In the present study، the ETM + satellite data of Kashan related to 10 July 2002 was used. Image enhancement was performed using enhanced contrast، color composite images، principal component analysis، and digital elevation model. To determine the best combination band for classification and color composite images، OIF and the correlations between bands were used. Monitoring method was used for classifying the data. Ground truth map was prepared by sampling and field surveys. After classifying، land cover map was obtained with an accuracy of 82. 45% in different classes. The results showed that the highest and lowest level of land use classes was related to alluvial fan with 29. 33% and puffy salty lands with 0. 11%، respectively. In this study، to detect the vegetation، vegetation indices including NDVI، TSAVI، RVI، DVI، SARVI and SAVI were used. The correlation coefficients among the indices showed that the highest correlation coefficient (Re = 0. 99) was related to NDVI; therefore، vegetation condition was assessed using NDVI index. Results indicated that the type and level of different land uses could be determined using satellite data by spending less time and money on a large scale with a high precision in a particular year or in different years.
    Keywords: image enhancement, ETM+, OIF index, Kashan, percision, vegetation indices
  • Joneidi Jafarih.*, Azarnivandh., Zare Chahoukim., Jafarim., Kargari, E Pages 298-308
    To determine the effects of furrow practices on carbon sequestration and nitrogen fixation in Artemisa sieber shrublands، the areas under furrow and surrounding areas without furrow practices were identified in vegetative regions of Eyvan-key، Sorkheh and Ahovan growth areas of Semnan province. Random –systematic sampling was used in 30-40 plots of 1 square meter، along 3-4 transects of 100 m length. In each plot، canopy cover percentage، density، length، width and height، litter، above ground and underground biomass were measured. Soil sampling was carried out to a depth of 0-100 cm (average depth of root development). In laboratory for each plant، organic carbon، nitrogen، dry weight of above ground and underground and total weight were measured. Soil characteristics including bulk density، organic carbon and nitrogen were also measured. The effect of furrow on C and N storages in different parts of the ecosystem was compared by independent t-Student''s test. Results showed that in Eyvanekey region furrow increased carbon and nitrogen storage of ecosystem (32% and 37%، respectively). But in Sorkheh and Ahovan، it had no effect on carbon and nitrogen storage of ecosystem because of the project location، vegetation and soil condition. According to the different effects of furrow practices on C and N storages of Artemisia sieberi shrublands in different areas، normative location should take priority for projects like this. Doing such projects in the appropriate areas has significant effect on increasing carbon sequestration potential in ecosystems.
    Keywords: carbon sequestration, nitrogen fixation, furrowing, Artemisia sieberi shrubland, aboveground biomass, underground biomass
  • Bayat Movahedf.*, Jafari, A.A., Moradi, P Pages 309-319
    In order to investigate the variation and relationships among seed yield and its components under irrigation and dryland farming conditions، 12 populations of Festuca ovina were studied using a RCB design with three replications in Kheirabad agricultural research station in Zanjan province، Iran. Seed and forage yield and morphological traits were recorded and analyzed. There was significant variation in all traits in two farming conditions. The annual average values of seed and forage yield in irrigated condition were 215 and 2161 Kg/ha and were higher than 121 and 997 Kg/ha under rainfed conditions. The populations 3، 9 and 5 with average values of 208-227 Kg/ha seed production and populations 3، 4 and 11 with average of 1805-2172 Kg/ha forage yield had higher production for seed and forage yield in both farming conditions. According to results، the population 3، selected from Alborz rangelands was recommended for pasture and rangeland rehabilitation of Zanjan province. DM yield was negatively correlated with panicle emergence date and positively correlated with plant height، panicle number، panicle length، and panicle weight. Under irrigated conditions، the relationships among seed yield with all traits were positive and significant except panicle emergence date. Based on principal components analysis، the first three independent components with 55، 18 and 13% explained 86% of the total variation. Based on cluster analysis، all populations were placed in 3 groups. Finally، all genotypes in cluster 3 with higher values for seed and forage yield than two other clusters are recommended for use in breeding programs to improve synthetic varieties.
    Keywords: Sheep fescue, Festuca ovina, principal components analysis, seed yield, forage yield, Zanjan
  • Ahmadia.*, Ghasriani, F. Bayatm., Ahmadie., Zare, N Pages 320-332
    Rangelands are the largest of the earth''s natural resources that the use of them with proper management can be affordable in terms of economic and agricultural. Due to the successful results of cultivation of some grasses including Bromus tomentellus in Gharabagh of West Azerbaidjan، the determination of allowable use for Bromus tomentellus can be useful in conservation and proper utilization of the mentioned species as well as ensuring its survival. Treatments in each block were four grazing intensities of 25، 50، and 75% and control (no harvest). In each treatment، 10 individuals of species were considered as replications. Data were analyzed in a split plot in time for four years (2007-2010) by SAS & IRRISTAT software. Results showed that the effect of year، different harvesting intensities and interactions between year and different harvesting intensities on forage production and vitality of Bromus tomentellus was significant at 1% level of probability. No significant difference was found between control treatment and grazing intensity of 25 percent as well as 25 and 50 percent. With increasing harvesting intensity to 50 and 75 percent، average rate of production decreased significantly compared to control. Average production and vitality showed a downward trend during 2007-2010 due to the severe reduction of average production and vitality at 75% harvesting intensity. Other treatments including control، 25، and 50 percent، showed almost similar trend during the four years. Based on AMMI analysis، first interaction principle component (IPC1) was significant at 1% level of probability and explained 99. 19% of interaction sum of squares. According to the biplot of first interaction principle component and average production، the least production and stability was obtained at 75% harvesting intensity while maximum stability was recorded for 50% harvesting intensity. According to the results، a harvesting intensity of 50% is recommended for Bromus tomentellus in the region so that health and vitality of this species is preserved during the harvesting years.
    Keywords: Bromus tomentellus, harvesting intensity, vigor, vitality, Ghrabagh rangelands
  • Erfanzadehr.*, Hosseini Kahnuj, S.H Pages 333-344
    This study aimed to investigate the variation of soil seed bank density، richness and its similarity with above-ground vegetation in different distances from water point in Kahnuj rangelands. Soil sampling was carried out after seed dispersion within two soil depths (0-5 and 5-10 cm) around three water points at intervals of 0، 20، 50، 100، 120، 150، 200 and 300 m to water points. Soil samples were spread in the green house after cold treatment. Seedling was identified after germination، counted and removed once each 10 days. Above-ground vegetation composition was determined during growing season to estimate the similarity between soil seed bank and vegetation. General Linear Model was done to compare soil seed bank characteristics between different distances to water points and depths. Results showed that the soil seed density was significantly different between the distances، with the lowest at nearest and the highest at furthest distances to water points. In spite of absence of the plant cover at nearest distance، some seeds germinated from soil. Although، the richness was significantly different between the distances، there was no any specific trend in seed richness with distance gradient. Similarity between soil seed bank and above ground vegetation was increased with increasing the distance-to-water points. In overall، the highest seed density was related to annual species. Despite the presence of tree and shrub species in the ground vegetation covers، they were not presented in the soil seed bank.
    Keywords: Water point, soil seed bank, vegetation cover, dry rangeland
  • Tahmasebip.*, Khedri, H.A., Ebrahimi, A.A., Maghsoudi Moghadam, M Pages 345-357
    Variations in reproductive characteristics of plant communities result in a shift in composition and structure of plant communities. The main goal of this study was to investigate the variation in reproductive characteristics of plant communities caused by livestock grazing in steppe rangelands and simultaneously to examine whether this shift in plant community composition is accompanied with variation in reproductive traits. For this purpose، random-systematic method was used to estimate canopy cover، height، number of spike and spikelet، number of flower and floret and number of seeds in plots، randomly established along three 100-m transects in three grazing treatments including long and short term grazing and exclosure. Detrended Correspondence Analysis (DCA in PC-Ord4. 2) and analysis of variance (with multiple comparison; Tukey test) were used to reveal the shifts in composition and reproductive characteristics of plant community. Results showed that there were differences in plot distribution in ordination diagrams of three grazing treatments and these areas could be distinguished from each other in terms of plant community composition and reproductive characteristics such as number of seeds، floret، and number of spikelet in graminoids، flower and spike. Moreover، seed production of different classes of plant palatability was significantly different among grazing treatments. Results indicated that shift in plant community composition، resulted from livestock grazing، were accompanied with a shift in reproductive characteristics.
    Keywords: exclosure, detrended correspondence analysis, ordination, reproductive characteristics
  • Alizadeh, M.A.*, Fayyaz, M Pages 358-368
    In this research project، some vegetative and generative taints were evaluated in 5 populations of Festuca ovina including: Kelack، Sirachal، Gorgan Kordestan، Zanjan، in greenhouse conditions. The seed samples of five populations were sown on the pots with temperatures (20±5) °C for day and (5-12) °C for night time. For cold treatment، some pots were transferred at 4°C on 15th of seedling growth stage for two weeks and again were returned to normal conditions of greenhouse. After a while، those pots were placed outdoor to complete the flowering stage. Vegetative and generative traits including: percent and speed of emergence، seedling length، vigor index، tiller number and leaf area، plant height، peduncle length، panicle length، panicle number and flag leaf length، seed yield، fresh and dry weigh were calculated for five populations. Results showed that the means of percent and speed of emergence، seedling length، vigor index، tiller number and leaf area in populations of Kelak، Sirachal، Goragan and Kordestan were increased by cold treatment compared to control. The mean values of generative traits in 5 populations by cold treatment were higher than that of control. Results also showed that populations subjected to cold treatment flowered earlier due to having lower values of growth degree days (GDD). Therefore، the emergence of flower in five populations was earlier with cold treatment than that of control. The mean of some generative traits including plant height، number of panicle، seed yield، fresh and dry weight were increased by cold treatment but this increasing was more for Kordestan and Gorgan than other populations.
    Keywords: cold treatment, vegetative, generative ggrowth, Festuca ovina, growth degree days
  • Saghafi Khademf.*, Fayyazm., Naseri, S Pages 369-378
    While grazing in rangelands، the livestock select the species and some species are preferred over others. In this study، preference value of the species was investigated during 2007 to 2010 at Binalood rangelands in Khorasan Razavi province. This research was performed using timing method and filming the livestock grazing for three times per year during the grazing season. The results of grazing time percentage for each species were analyzed by SAS software. Among the rangeland species، those grazed by sheep at least two years were analyzed. Results indicated that Agropayron intermedium was more grazed compared to other species. Scariola orientalis، Convolvulus arvensis، the flowers of Onobrychis cornata and Eremurus spectabilis were highly considered by livestock and allocated most of the grazing time followed by Agropayron intermedium. Also، the percentage and degree of palatability of some species showed significant differences at various stages of filming and during the study years، so that most grasses had a greater palatability in vegetative growth stage، which declined in the later stages. In contrast، livestock preference for some species such as Iris songarica and Verbascum songaricum increased during the final stages of growth.
    Keywords: preference value, livestock grazing, timing method, feeding minute's method, Binalood, Khorasan, e Razavi
  • Ghorbania.*, Sharifij., Kavianpoor, A.H., Malekpour B., Mirzaei Aghche Gheshlagh F Pages 379-396
    Some of the ecological and morphological characteristics of Festuca ovina in southeastern rangelands of Sabalan within the elevation of 1150 to 3500 m a. s. l were investigated. The purpose of this study was to gain practical information on Festuca ovina. To achieve this goal، geographical distribution of the species was prepared and 45 sites were selected using two-stage sampling. Afterward، the effects of soil، topography، climate، species composition and phenology of the species were considered in all sites and morphological characteristics i. e. root، basal area، leaf، stem، seed، and chemical analysis were investigated in 6 sites. Results showed that the canopy cover of the species varied from 0. 2 to 20. 2%، and it grew in the range of 1350 to 3500 m elevation above sea level. The highest and the lowest distribution were recorded for slopes of 10 to 15% and more than 40%، respectively. The greatest distribution was found for the south-eastern slopes. The distribution of the species under the effects of ecological factors is not equal and it is highly distributed in Saein region. This species is distributed on loamy and loamy to clay soils with a moderate to high and sometimes shallow depth، with an acidic to alkaline pH، an EC of 0. 35 to 2. 6 ds/m، OC of 0. 1 to 7. 5%، phosphorous of 2 to 35 ppm، and potassium of 170 to 1025 ppm. It is suitable for restoration and improvement of rangelands with 300 to 565 mm rainfall، and the mentioned soil and topographic conditions. In low altitudes، according to phenology، seed and chemical analysis، the best time of grazing readiness started from early May to mid-June and for every 1000 m increase in altitude، 7 to 15 days delay in grazing should be considered depending on the year.
    Keywords: plant ecology, ecological factors, Ardabil province, Festuca ovina
  • Lashanizandm.*, Parviziy., Shahrokhvandi, S.R., Rafiee, B. Pages 397-406
    Climate change، causing global warming at a rate of 1. 4° C، is considered as a tangible reality in this century and accelerates the decline of land resources (soil، water and biological resources) especially in arid and semiarid regions of the world including our country. This is due to the annual increase of 1. 7% of the greenhouse gases in the atmosphere. The only known solution is carbon sequestration by terrestrial ecosystems with efficient management tools such as mechanical and biological operations. In order to estimate the amount of carbon sequestration، three basins (Rimeleh، Kouhdasht and Romeshgan) were selected. In the Rimeleh، Kouhdasht and Romeshgan basins 3، 4، and 3 soil profiles were dug respectively. Soil samples were collected from depths of 0 to 25 and 25 to 50 cm. The core sampling method was used to determine the bulk density. Then، carbon sequestration per unit area was determined by Walkley-Black method. The amounts for the three basins of Rimeleh، Kouhdasht and Romeshgan were estimated to be 45. 7، 54. 8 and 78. 4 tons per hectare respectively، while the mean of the control samples was 26 tons per hectare. Results of statistical analysis in Excel، SPSS and Minitab software showed a significant difference in the rate of carbon sequestration for different sites. Generally، Romeshgan site with a carbon sequestration of 78. 4 tons per hectare was a successful project in terms of carbon sequestration due to management practices and mechanical and biological operations in watershed.
    Keywords: watershed, climate change, carbon sequestration, mechanical, biological operations
  • Hosseini (Seyed Reza), S.A., Ghasriani, F Pages 407-416
    Sheep fescue is one of the most important and effective grasses in the summer rangelands of Golestan Province. It is a key species in Saraliabad Gorgan rangelands، having an average production and relative consumption of 38. 9 and 41. 6% respectively. One of the important factors in determining grazing capacity is allowable use of species. Due to lack of sufficient information in this regard، this research was performed in order to determine the allowable use of sheep fescue during 2006 to 2011 at Saraliabad Gorgan rangelands. Experimental treatments in each block were included four harvesting intensities (25، 50، 75 percent and control or no harvesting). In each treatment، 10 species were assessed as replication. Results were analyzed by SAS software in split plot statistical design. The results of production showed that the effect of year، different harvesting intensities and their interactions was significant of (P<0. 01). The effect of year showed that except first and second year، there was a significant difference between the mentioned years with the third and fourth year of the study. Also، the effect of harvesting treatments showed that only a harvesting of 75% had a negative impact on production. The interaction effect between year and treatments showed significant differences for control treatment despite no harvesting. Therefore، another factor was effective in reduction of the production and it was the rain. Results of the effects of harvesting intensity on freshness and mortality of sheep fescue showed that most of the species had acceptable freshness and vitality; also no mortality was recorded for the years and treatments. According to the results and with regard to other functions of Saraliabad Gorgan rangelands، an allowable use of 60% is recommended for sheep fescue (Festuca ovina).
    Keywords: allowable use, harvesting intensity, forage production, Festuca ovina L., Saraliabad Gorgan
  • Bagherir.*, Mohseni Saravim., Chaichi, M.R. Pages 417-432
    This research was aimed to investigate the effects of three levels of grazing intensities (no grazing، moderate and heavy grazing) on bulk density، porosity percentage and soil seed bank. The study was conducted in Khabr rangelands (Kerman province، Iran) during 2005 and 2006. After determing the sites based on the same ecological conditions، soil samples were taken from two depths of 0-15 and 15-30 cm during six periods (May to October)، as split plots based on a randomized complete block design with three replications. To study the soil seed bank، intact soil samples were taken from the depth of 0-15 cm to (36 samples per year) at the end of grazing period during two years. Artifical trampling was carried out on seedbank samples through changing bulk density of each site to another site. The results of the experiment showed that soil physical characteristics (bulk density and porosity) were significantly affected by grazing intensity. At the end of the grazing season، bulk density increased and porosity decreased in moderate (11. 7 and 12. 64 percent) and heavily grazed (17. 6 and 18. 22 percent) sites compared to control، respectively. According to the significant and irreversible increase of soil bulk density in heavy grazing site at the end of the grazing period (September and October) and the reduction of soil porosity for this site in October (in comparison with other sites)، observing the proper time for livestock exit by ranchers is emphasized to reduce the harmful and damaging effects of heavy grazing. The germination percentage and other growth characteristics of seeds and seedlings from soil seed bank indicated that artificial changes in soil bulk density had a positive effect on their growth and development.
    Keywords: grazing intensity, bulk density, soil porosity, soil seed bank, Khabr National Park, Kerman