فهرست مطالب

نشریه ورزش و علوم زیست حرکتی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سودابه مرتضی وند، معرفت سیاه کوهیان، لطفعلی بلبلی صفحات 1-5
    مقدمه

    آستانه بی هوازی بعنوان شدت کار یا میزان اکسیژن مصرفی (VO2) تعریف شده است که با تغییرات در تبادل گازهای تنفسی به دنبال شروع اسیدوز سوخت و سازی همراه است.

    هدف

    پژوهش حاضر برای ارزیابی تاثیر تغییر الگوی بار دهی در دو پروتکل درمانده ساز برای تعیین آستانه بی هوازی در دختران جوان غیرفعال انجام شد.
    روش شناسی: به همین منظور، تعداد 15 نفر از دانشجویان دختر غیر فعال با میانگین و انحراف استاندارد سنی 12/1±42/20 سال، قد 8/5±64/161 سانتی متر، وزن 48/5±92/54 کیلوگرم و حداکثر اکسیژن مصرفی 43/3±23/26 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه به صورت در دسترس انتخاب شدند. آستانه بی هوازی آز مودنی ها با استفاده از نقطه جبران تنفس در دو پروتکل درمانده ساز محاسبه شد.پروتکل اول با شیب 10% و سرعت 5/2 کیلومتر بر ساعت آغاز و در هر سه دقیقه شیب 2% و سرعت 1 کیلومتر برساعت تا مرحله بازماندگی آزمودنی افزوده می شد؛ در حالی که در پروتکل دوم، آزمون با 75 درصد ضربان قلب بیشینه آزمودنی آغاز و به مدت یک دقیقه ادامه می یافت. در هر دقیقه سرعت نوارگردان به میزان 2 کیلومتر بر ساعت تا مرحله بازماندگی آزمودنی افزوده شد. در طول اجرای هر دو پروتکل، گازهای تنفسی آزمودنی ها توسط دستگاه تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از دو مدل آماری مختلف استفاده شد. برای ارزیابی همگرایی بین دو پروتکل، از مدل گرافیکی بلاند- آلتمن و روش آماری ICC و برای مقایسه آستانه بی هوازی برآورد شده در دو پروتکل از آزمون تی همبسته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گرچه تغییر نوع پروتکل در مانده ساز، با استفاده از آزمون تی همبسته تفاوت معنی داری را در آستانه بی هوازی برآورد شده نشان نمی دهد؛ با این حال، با استفاده از مدل گرافیکی بلاند- آلتمن و روش آماری ICC، همگرایی متوسطی در دو پروتکل مشاهده شد (2/20+ تا 8/21- CI= 95%، 96/1±؛ 4399/0 =ICC).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان نتیجه گیری نمود که با توجه به همگرایی نه چندان قابل اعتماد بین آستانه بی هوازی برآورد شده در دو پروتکل، با افزایش مدت اجرای آزمون درمانده ساز، آستانه بی هوازی برآورد شده تحت تاثیر قرار می گیرد که با استفاده از آزمون تی همبسته قابل تشخیص نیست و از این رو، نه تنها در استفاده از این نوع پروتکل ها برای برآورد آستانه بی هوازی باید تردید نمود، بلکه باید از روش های آماری قوی تر برای تفسیر نتایج بهره جست.

    کلیدواژگان: آستانه بی هوازی، نقطه جبران تنفس، پروتکل درمانده ساز
  • عباس صارمی، نادر شوندی، سعید چنگیزی آشتیانی، مهدی بهمن زاده صفحات 6-14
    مقدمه
    مطالعات زیادی در مورد اثرات تمرین استقامتی بر سیستم تولید مثل مردان وجود دارد. به هرحال، اثرات تمرین مقاومتی بر باروری و سیستم تولید مثل مردان روشن نیست.
    هدف
    بنابراین، هدف این مطالعه بررسی اثرات تمرین مقاومتی بر کارکرد تولید مثل مردان بود. روش شناسی: بیست سر موش نر نژاد اسپراگ داولی به طور تصادفی به دو گروه 10 تایی کنترل و تمرین مقاومتی تقسیم شدند. برنامه تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان با حمل بار آویزان به دم حیوان بود (5 روز در هفته، 3 نوبت 4 تکراری). در طول 8 هفته تمرین وزنه ها به تدریج افزایش یافت و این میزان در هفته آخر به 200 درصد وزن بدن حیوان رسید. موش ها در گروه های مجزا بیهوش شدند و نمونه گیری انجام شد. غلظت های سرمی هورمون لوتئینی، تستوسترون، هورمون محرک فولیکول و پرولاکتین به روش رادیوایمنواسی اندازه گیری شد. نیمرخ منی شناسی تمام موش ها بر طبق روش نمره دهی جانسون ارزیابی گردید. آنالیز آماری با آزمون تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    بعد از 8 هفته تمرین، موش های تمرین کرده کاهش معنی داری را در کیفیت اسپرماتوژنز در مقایسه با موش های گروه کنترل نشان دادند (05/0>P). در گروه تمرین تغییر معنی داری در سطوح هورمون های جنسی (تستوسترون، هورمون لوتئینی، هورمون محرک فولیکول و پرولاکتین) مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    این نتایج پیشنهاد می کند که تمرین مقاومتی فزاینده ممکن است دارای اثرات تنظیمی منفی بر سیستم تولید مثلی مردان باشد.
    کلیدواژگان: هورمون، مرد، باروری، تمرین مقاومتی
  • سید محمد متولی، سید رضا عطارزاده حسینی، امیر رشید لمیر صفحات 15-22
    مقدمه
    مایوستاتین به عنوان قوی ترین عامل مهار کننده رشد و تکثیر سلول های عضلانی، و فولیستاتین مهارکننده مایوستاتین نقش مهمی در تغییرات ترکیب بدن دارند.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کاهش وزن حاد بر تغییرات ترکیب بدن و مقادیر سرمی مایوستاتین و فولیستاتین کشتی گیران بود.
    روش شناسی: 15 کشتی گیر مرد تمرین کرده با میانگین سنی 8/1 ± 7/22 سال و میانگین وزنی1/9 ± 1/77 کیلوگرم طی 48 ساعت از طریق محدودیت شدید غذایی (کاهش تقریبی 80% کالری مصرفی روزانه) و دهیدراسیون اقدام به کاهش چهار درصد از وزن بدن خود کردند. قبل و بعد از برنامه کاهش وزن، شاخص های پیکر سنجی، ترکیب بدنی، و نمونه خونی آزمودنی ها به منظور برآورد مقادیر سرمی مایوستاتین و فولیستاتین، اندازه گیری شد. داده ها از طریق آزمون تی- استیودنت همبسته تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    در پی کاهش وزن سطوح سرمی مایوستاتین و فولیستاتین به ترتیب به طور معناداری افزایش و کاهش یافت (01/0>P). توده چربی (مطلق و نسبی) و توده بدون چربی مطلق آزمودنی ها نیز کاهش معناداری داشت (01/0>P)، و افزایش معناداری در توده بدون چربی نسبی آزمودنی ها مشاهده شد (01/0>P).
    نتیجه گیری
    کاهش سریع وزن از طریق افزایش مایوستاتین و کاهش فولیستاتین با تحریک فرایند کاتابولیک توده بدون چربی بدن، سبب تحلیل عضلانی می شود.
    کلیدواژگان: مایوستاتین، فولیستاتین، ترکیب بدن، کاهش وزن، کشتی گیران
  • فرهاد رحمانی نیا، اسماعیل فرزانه، ارسلان دمیرچی، علی شمسی ماجلان، رضا فرخشاهی صفحات 31-41
    مقدمه
    نقش چندگانه پروتئین های غذایی و اسید آمینه های کلیدی مانند گلوتامین و لوسین سبب ایجاد کاربردهای بالقوه گوناگونی برای ورزشکاران شده است.
    هدف
    بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرمکمل گلوتامین بر کوفتگی عضلانی تاخیری و تغییرات الکتریکی عضله پهن خارجی (میانه فرکانس و متوسط توان فرکانس) پس از انقباض های برون گرا در مردان تمرین نکرده بود.
    روش شناسی: آزمودنی های این تحقیق را 17 داوطلب مرد سالم تمرین نکرده (سن 27/2±35/22 سال، وزن 78/9±91/69 کیلوگرم، قد 32/4±08/177 سانتی متر) تشکیل داده که به صورت تصادفی و دو سو کور به دو گروه مکمل (9 نفر) و دارو نما (8 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی ها مکمل و دارونمای (1/0گرم/کیلوگرم وزن بدن) خود را 3 روز در هفته و برای 4 هفته مصرف کردند. هر آزمودنی قبل از ورود به مطالعه از نظر عادات غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. شرکت کنندگان 6 نوبت حرکت جلو ران تا مرز خستگی با 75 درصد یک تکرار بیشینه را با دستگاه جلو ران و با فاصله 3 دقیقه استراحت بین نوبت ها اجرا می کردند. کراتین کیناز و فعالیت الکترومیوگرافی قبل از اجرای پروتکل و 24 و 48 ساعت پس از آن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با توجه به اطلاعات بدست آمده هیچ نوع تفاوت معنی داری در کراتین کیناز و فعالیت الکترومیوگرافی بین دو گروه مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله می توان چنین نتیجه گرفت که مکمل گلوتامین تاثیر معنی داری بر شاخص های آسیب عضلانی بین دو گروه نداشته است.
    کلیدواژگان: گلوتامین، کوفتگی عضلانی تاخیری، میانه فرکانس ها، متوسط توان فرکانس
  • سهراب ملک زاده، علی کاظمی، کاظم خدایی * صفحات 42-51
    مقدمه

    امروزه استفاده از انواع بازیافت ها از جمله فعال، غیرفعال، ماساژ، کششی، تحریک الکتریکی و ترکیبی از اینها مورد توجه قرار گرفته است. اما نتایج مطالعات در مورد اثر بخشی آنها متناقض می باشد.

    هدف

    لذا، هدف این پژوهشعبارت است از بررسی تاثیر اجرای چهار نوع بازیافت فعال، غیرفعال، ماساژ و ترکیبی پس از فعالیت شدید بر عملکرد بی هوازی، میزان لاکتات خون، میزان درک خستگی، احساس توانمندی و درک فشار کار دانشجویان تربیت بدنی است.
    روش شناسی: 12 نفر از دانشجویان پسر تربیت بدنی خوارزمی به صورت داوطلبانه به عنوان آزمودنی در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها پس از پنج دقیقه گرم کردن استاندارد، بلافاصله فعالیت شدید شش وهله ای روی چرخ کارسنج اجرا شد. پس از پنج دقیقه بازیافت فعال به مدت 20 دقیقه انواع بازیافت را اجرا کردند. لاکتات خون بلافاصله، پنج و 25 دقیقه بعد از اجرایفعالیت شدید اندازه گیری شد. پس از اتمام بازیافت، آزمون وینگیت 30 ثانیه ای اجرا شد. همچنین آزمون میزان درک فشار کار و POMS پس از اجرای آزمون وینگیت به عمل آمد.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیر های مکرر و آزمون تعقیبیLSD نتایج تحقیق نشان داد میزان تاثیرگذاری بازیافت ترکیبی در پاکسازی لاکتات خون، بازیافت ترکیبی و غیرفعال در بهبود اوج توان، بازیافت ترکیبی در میانگین توان، بازیافت ترکیبی و فعال در حداقل توان، بازیافت ترکیبی، فعال و ماساژ در شاخص خستگی، بازیافت ترکیبی و ماساژ در میزان درک خستگی و احساس توانمندی بیشتر از دیگر انواع بازیافت می باشد (05/0p˂)

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد اجرای بازیافت ترکیبی بیشترین تاثیر را در پاکسازی لاکتات خون و بهبود عملکرد بی هوازی، درک خستگی و احساس توانمندی نسبت به بازیافت فعال، ماساژ و غیرفعال داشت.

    کلیدواژگان: بازیافت، ماساژ، عملکرد بی هوازی، میران درک فشار کار، عوامل روانشناختی
  • حمید محبی، نادر رهنما، مهرزاد مقدسی، کاظم رنجبر * صفحات 52-60
    زمینه و هدف

    مصرف مکمل کراتین در بین ورزشکاران جوان، رواج بسیاری یافته است. بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر مصرف مکمل کراتین بر برخی شاخص های عملکردی بازیکنان جوان فوتبال بوده است.
    روش شناسی: بدین منظور 17 بازیکن جوان فوتبال با میانگین سن 33/1 ± 18/17 سال، قد 17/6 ± 6/169 سانتی متر و وزن 37/1 ± 67/61 کیلوگرم به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و در یک طرح دوسوکور به دو گروه کراتین (8 n=) و دارونما (9 n=) تقسیم شدند. گروه کراتین 5 گرم کراتین و گروه دارونما 5 گرم آرد گندم، 4 بار در روز و به مدت 6 روز مصرف نمودند. قبل و بعد از مکمل سازی، شاخص های توان بی هوازی پاها، قدرت عضلانی، چابکی و دریبل با آزمون های معتبر اندازه گیری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t همبسته و t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد وزن بدون چربی، در گروه کراتین افزایش معنی دار یافت (01/0 P<)، ولی در گروه دارونما تغییر معنی داری نکرد. علاوه براین، زمان اجرای آزمون چابکی (001/0 P<) و آزمون دریبل (04/0 P<) در گروه کراتین کاهش معنی دار یافت، به طوری که اختلاف میانگین تغییرات در این متغیرها بین دو گروه کراتین به طور معنی دار بیشتر (05/0 P<) از گروه دارونما بود. قدرت عضلانی (001/0 P<) و توان بی هوازی پاها (002/0 P<) درگروه کراتین افزایش معنی داری یافت، اما تغییرات این دو متغیر بین دو گروه معنی دار نبود (05/0 P>).

    بحث و نتیجه گیری

    مکمل سازی کوتاه مدت کراتین عملکرد فوتبالیست های جوان را، بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: مکمل کراتین، توان بی هوازی، چابکی، قدرت عضلانی، فوتبال
  • رزیتا فتحی، محمد علی نژاد، وازگن میناسیان صفحات 61-74
    مقدمه
    ویسفاتین آدیپوکاینی است که در بافت چرب احشایی بیان شده و ترشح می گردد. نشان داده شده که حساسیت انسولینی را بهبود می دهد.
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر یک جلسه تمرین هوازی بر بیان ژن ویسفاتین در بافت چرب احشایی موش های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 2 است.
    روش شناسی: در این مطالعه تجربی دیابت بوسیله تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین (mg/kg 50) در موش ها ایجاد گردید. 20 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن 5±165 گرم به طور تصادفی و به طور مساوی به 3 گروه تمرینی و 1 گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین برای یک نوبت با سرعت 20 متر در دقیقه به مدت 45 دقیقه روی نوارگردان دویدند. حیوانات در گروه های مجزا به ترتیب بلافاصله، 4 ساعت و 24 ساعت پس از فعالیت ورزشی بیهوش و نمونه برداری از آن ها انجام گرفت.بیان ژن ویسفاتین بافت چرب، گلیکوژن کبد و گلوکز پلاسما همراه با نیمرخ لیپیدی اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج بیانگر افزایش معنی دار بیان ویسفاتین در گروه های 4 ساعت و 24 ساعت پس از تمرین در مقایسه با گروه کنترل بود. سطح کلسترول–HDLواسیدهای چرب آزاد غیراشباع پلاسمایی بلافاصله پس از فعالیت افزایش وگلیکوژن کبدکاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    به طور خلاصه، تمرین باعث بهبود سطوح mRNA ویسفاتین در بافت چرب احشایی می شود. افزایش بیان mRNA ویسفاتین بافت چرب احشایی، نشان می دهد ویسفاتین بافت چرب احشایی احتمالا می تواند به صورت پاراکرین عمل کند و همچنین می تواند در سوخت و ساز گلوکز و لیپید نقش مهمی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، موش های صحرایی دیابتی، ویسفاتین، بیان ژن
  • حمید محبی، بهمن میرزایی، سعید شوکتی بصیر صفحات 75-84
    مقدمه
    پاسخ های فیزیولوژیکی و سازگاری هایی که فعالیت شنا ایجاد می کند پیچیده می باشد و با پاسخ های فعالیت های هوازی که در خشکی انجام می گیرد متفاوت است.
    هدف
    هدف ازمطالعه حاضر بررسی پاسخ های همودینامیک پس از فعالیت ورزشی تناوبی دویدن و شنا کردن در مردان جوان تمرین کرده بود.
    روش شناسی: شانزده مرد سالم تمرین کرده، شامل 8 شناگر و 8 دونده (سن 4/1± 5/22 سال، قد 75/4±176 سانتی متر شاخص توده بدنی 8/0± 2/22 کیلوگرم بر متر مربع، درصد چربی بدن 2/1± 1/13 درصد و حداکثر اکسیژن مصرفی 2/3 ± 1/54 میلی لیتر در کیلوگرم در دقیقه) با فشار خون طبیعی به صورت تصادفی به مدت 40 دقیقه با 75-65 درصد ضربان قلب ذخیره فعالیت تناوبی انجام دادند. ضربان قلب، فشار خون و هزینه اکسیژن میوکارد قبل و بعد از فعالیت اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در مقایسه با فشار خون زمان استراحت، حداکثر کاهش در فشار خون سیستولی در دوندگان30 دقیقه پس از فعالیت و در شناگران 15 دقیقه پس از فعالیت مشاهده شد (05/0>p). کاهش فشار خون سیستولی در گروه شنا نسبت به دویدن در دقیقه 15 به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p) ولی در فشار خون دیاستولی در هیچ یک از زمان های اندازه گیری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. تغییرات ضربان قلب در دقایق 15، 30 و 45 بعد از فعالیت بین دو گروه متفاوت بود (05/0>p). هزینه اکسیژن میوکارد نیز در دقایق 15و30 پس از فعالیت بین دو گروه تفاوت معنی دار داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد یک جلسه فعالیت حاد (دویدن و شنا کردن) اثر متفاوتی درمیزان و مدت کاهش فشار خون پس از فعالیت دارد. زمان تاثیر کاهش فشارخون پس از فعالیت دویدن نسبت به شنا کردن طولانی تر می باشد. اگر چه میزان افت فشار خون تنها در دقیقه 15 بین دو گروه متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: هیپوتنشن پس از فعالیت، پاسخ قلبی عروقی، فعالیت شنا، فعالیت دویدن
  • مینا اکبری، حمید آقا علی نژاد، حسن متین همایی صفحات 85-92
    مقدمه
    آزمون تناوبی ریکاوری یویو2(YIRT) که در ابتدا برای برآورد VO2max بازیکنان فوتبال طراحی شد، آزمونی است که برای ارزیابی توانایی بازیکنان برای ریکاوری از وهله های شدید و تکراری فعالیت بکار می رود.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی آزمون تناوبی ریکاوری یویو 2(YIRT2) در برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی(VO2max) بازیکنان فوتسال زن نخبه بود.
    روش شناسی: آزمودنی های پژوهش را 21 بازیکن (میانگین سن 04/3±46/22 سال؛ قد 85/4±1/164 سانتی متر؛ توده بدن 31/7±6/56 کیلوگرم) تیم ملی فوتسال بانوان ایران تشکیل می دادند. حداکثر اکسیژن مصرفی تمامی آزمودنی ها به طور مستقیم با استفاده از دستگاه تجزیه گازهای تنفسی (دستگاه K4B2 ساخت شرکت COSMED ایتالیا) اندازه گیری و با استفاده از YIRT2 برآورد شد.
    یافته ها
    داده های آماری، همبستگی قوی و بالایی را بین VO2max برآورد شده از YIRT2 و تجزیه گازهای تنفسی نشان داد(r=0.88 r2=0.77،P=0.001)، که بیانگر روایی بالای آزمون YIRT2 در برآورد VO2max می باشد. هم چنین، همبستگی قوی و بالایی بین VO2max برآوردی در آزمون- آزمون مجدد YIRT2 به دست آمد (r=0.98، r2=0.96،P=0.001) که بیانگر پایایی بسیار بالای این آزمون در برآورد VO2max بازیکنان فوتسال زن نخبه می باشد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این که آزمون تناوبی ریکاوری یویو 2 (YIRT2) به عنوان آزمونی که توانایی سیستم های انرژی هوازی و بی هوازی ورزشکاران را مورد سنجش قرار می دهد، دارای روایی و پایایی بالایی در برآورد VO2max بازیکنان فوتسال زن نخبه می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون تناوبی ریکاوری یویو، حداکثر اکسیژن مصرفی، بازیکنان فوتسال زن نخبه، روایی، پایایی
  • بهمن میرزایی، حمید محبی، الما تبری * صفحه 93
    مقدمه

    عملکرد مطلوب در قایقرانان به ترکیب عوامل آنتروپومتریکی، فیزیولوژیکی، بیومکانیکی و روانشناختی بستگی دارد.

    هدف

    لذا، هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین ویژگی های فیزیولوژیکی و عملکردی زنان تیم ملی قایقرانی کایاک ایران بود.
    روش شناسی: بدین منظور کلیه اعضای تیم ملی قایقرانی زنان (n = 10)در رشته کایاک با میانگین و انحراف معیار، سن 4/2±8/16 سال، قد 5/3±6/171سانتی متر، توده بدن 51/5±73/62 کیلوگرم، توده چربی بدن 76/3±05/17 درصد و شاخص توده بدن 09/2±34/21 کیلوگرم متر مربع،در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص های فیزیولوژیکی در این مطالعه شامل ویژگی های آنتروپومتریک، حداکثر توان هوازی، آستانه لاکتات، حداکثر ضربان قلب، اوج توان بی هوازی، میانگین توان بی هوازی، شاخص خستگی و شاخص عملکردی شامل 500 متر پاروزدن در آبهای آرام بود. از آزمون کلموگراف-اسمیرنف برای تعیین توزیع طبیعی داده ها و برای تعیین رابطه بین شاخص های فیزیولوژیکی با عملکرد ورزشی ورزشکاران از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد، بین عملکرد 500 متر پارو زدن زنان تیم ملی قایقرانی کایاک ایران با متغیر های شاخص توده بدنی(01/0=P، 73/0- =r)، اوج توان بی هوازی مطلق(02/0=P، 72/0- =r)، میانگین توان بی هوازی مطلق(02/0=P، 72/0- =r) و نسبی(04/0=P، 66/0- =r) ارتباط معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج این مطالعه می توان چنین نتیجه گیری کرد که علاوه بر بزرگی ابعاد بدن، سیستم بی هوازی سهم قابل توجهی در اجرا و عملکرد ورزشی نوجوانان و جوانان تیم ملی کایاک بانوان ایران دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های فیزیولوژیک، توان بی هوازی، عملکرد ورزشی، زنان تیم ملی قایقرانی کایاک ایران
|
  • Mortezavand S., Siahkouhian M., Bolboli L Pages 1-5
    Introduction

    The anaerobic threshold was initially defined as a work intensity or level of oxygen consumption (VO2) preceding the onset of metabolic acidosis and the associated changes ingas exchange that take place.

    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effects of workload pattern in the exhausting protocols on anaerobic threshold in sedentary young girls.

    Materials And Method

    Fifteen sedentary girls with the mean and standard deviation of age (20.42±1.12 years), height (161.64±5.8 cm), weight (54.92±5.48 kg) and VO2max(26.23±3.43 ml/kg/min) participated in our study. Anaerobic threshold computed by respiratory compensation point at two different exhausting protocols. The first protocol was initiated withthe %10 slope and 2.5 km/h speed. The slope and speed were increased by %2 and 1km/h every minute up to exhaustion, respectively; While during the second protocol, subjects warmedupfor 10 -15 minutes, testing protocol initiated with %75 of MHR of the subjects, and the treadmill speed increased by 2 km/h every minute up to exhaustion. The ventilatory threshold and gasexchange responses were collected by gas analyzer system. Data were analyzed by the two statistical models. Graphical Bland-Altman as well as the intraclass correlation coefficient(ICC) methods was used to assessment of the possible agreement. Paired samples T Test was used to comparing the predicted AT in the two protocol.

    Results

    Although changes of the exhausting protocol types did not results in significant difference between two predicted AT by the means of the Paired Samples T Test, the Bland-Altman and the ICC methods revealed medium agreement between the two protocols (ICC=0.4399; ±1.96, 95% CI=-21.8 to +20.2).Discussion and

    Conclusion

    According to the doubtful agreement between two predicted AT in the two protocols, increasing of the exhaustive protocol duration affects the predicted AT which is not detectable by the means of the Paired Samples T Test. Therefore, application of the long durationprotocol not only is doubtful, but also, it is strongly recommended to use the optimal statistical methods.

    Keywords: Anaerobic threshold, Respiratory compensation point, Exhaustive protocol
  • Saremi A., Shavandi N., Chagizi Ashtiani S., Bahmanzadeh M Pages 6-14
    Introduction
    There is an extensive research on the effect of endurance training on the male reproductive system. However, the effect of resistance training on the male reproductive system is not clear.
    Purpose
    Therefore, the aim of this study was to examine the effect of resistance training on male reproductive function.
    Materials And Method
    Twenty male rats were divided randomly into two groups as control group and resistance training group (n=10). The resistance training consisted of climbing (5sessions/week, 4 reps/3 sets) a ladder carrying a load suspended from the tail. The weights were increased gradually throughout the 8 weeks of training, with the average weight at the end oftraining equal to 200% body wt. After the 8 week training protocol, rats were anesthetized in separated group and sampling was done. Serum concentrations of luteinizing hormone,testosterone, follicle-stimulating hormone and prolactin were measured by radioimmunoassay method. The seminological profiles of all rats were assessed according to the Johnsen Scoremethods. Statistical analyses were performed using a Student’s independent t-test.
    Results
    After 8 weeks of training spermatogenesis quality significantly declined (P<0.05). In exercise group no significantly changes in sex hormones levels (testosterone, luteinizinghormone, follicle-stimulating hormone and prolactin) were observed (P>0.05).Discussion and
    Conclusion
    These results suggested that progressive resistance training have negative regulatory effects on male reproductive system.
    Keywords: Hormones, male, fertility, resistance training
  • Motevalli Sm, Attarzadeh, Hosseini Sr, Rashidlamir A Pages 15-22
    Introduction
    Myostatin, as a powerful inhibitor of skeletal muscle growth, and follistatin, as a potent inhibitor of myostatin, play an important role in regulation of body composition.
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate of myostatin and follistatin in wrestlers.
    Materials And Method
    15 male wrestlers (22.5 ± 1.7 years, 77.1 ± 9.1 kg) decreased 4% of their body weight during 48 hours via traditional methods including severe diet and dehydration.Anthropometric and body composition variables were measured, and blood samples were obtained to assess any changes in myostatin and follistatin concentrations prior and after the protocol. Data were analyzed via paired t-student test by SPSS.
    Results
    Following weight loss, myostatin and follistatin concentrations were significantly increased and decreased, respectively (p < 0.01). Relative and absolute fat mass as well asabsolute fat free mass were also decreased (p < 0.01), while a significant increase appeared in relative fat free mass (p < 0.01).Discussion and
    Conclusion
    Rapid weight reduction can beget a catabolic environment in fat free mass via an increase and a decrease in circulating myostatin and follistatin, respectively.
    Keywords: Body composition, Weight loss, Myostatin, Follistatin, Wrestlers
  • Rahmani Nia F., Farzaneh E., Damirchi A., Shamsi Majlan A., Farokhshahi R Pages 31-41
    Background
    The multiple roles of dietary protein and key amino acids such as leucine and glutamine create a variety of potential applications for athletes. Therefore, the purpose of the present study was to examine the effect of glutamine supplementation on delayed onset muscle soreness and electromyographic activity (Mean power frequency, Median frequency) after eccentriccontraction in untrained men.
    Materials And Methods
    Seventeen healthy men (age: 22.35 ±2.27 yr; body mass: 69.91 ±9.78 kg; height: 177.08 ±4.32 cm) were matched and randomized; double-blind study with subjects assigned to either a glutamine supplementation (n=9) or placebo (n=8) group (0.1gr.Kg-1). The subjects in two groups were asked to take three times in week for 4 weeks. Each subject was screened for dietary habits before inclusion into the study. Participants performed 6 sets to exhaustion eccentric leg extensions at 75% of 1RM and rest intervals were 3 minute among sets. Creatine kinase and EMG activity measurements were taken before exercise protocol and 24 and 48 hours afterwards.
    Results
    There was no statistically significant difference between groups in creatine kinase, EMG activity, knee range of motion, perceived muscle soreness and maximal voluntary contraction (P>0.05).
    Conclusion
    The results indicate that glutamine supplementation has no significant effect on muscle injury markers in between groups.
    Keywords: Delayed onset muscle soreness, Glutamine, Mean power frequency, Median frequency
  • Sohrab Malekzadeh, Ali Kazemi, Kazem Khodai Pages 42-51
    Introduction

    To day, the use of recovery as a active, passive, massage, stretching, electrical stuimualtion and combination of them have been attention, but, the results of studied on their effectiveness is conflicting

    Purpose

    The purpose of this research was to study effect of four types of recovery, namely: active recovery, passive recovery, active combined massage, and massage after intense activity on anaerobic function, blood lactate, rating of perceived fatigue, rating of perceived vigor and finally on the rating of perceived exertion on the physical education students.

    Materials And Method

    12 male students of Kharazmi University Voluntary participated as the subjects of this study. Firstly, these subjects performed standard warm up for 5 minutes on the cycle ergometer, and then immediate completed six stage high intensity bouts of exercise on a cycle ergometer. After five minutes active recovery, subjects practiced different recoveries for 20 minutes with cross design way. Blood lactate was measured 0, 5 and 25 minutes after intense activity. At the end of recovery, the Wingate test performed in 30 seconds.

    Results

    one way analysis of variance with repeated measuring and the LSD test demonstrated that the efficiency rating of combined recovery on blood lactate cleaning, combined and passive recovery on peak power improvement, combined recovery on average power improvement, combined and active recovery on minimum power improvement, combined, active and massage recovery on fatigue index improvement, combined and massage recovery on the Rating of perceived exertion and rating of perceived vigor improvement is higher than other types of recovery (p <0.05).Discussion and

    Conclusion

    based on research results it seems that the combined recovery has the highest effect on cleaning the blood lactate, improving anaerobic function, rating of perceived fatigue and perceived vigor than other types of recovery.

    Keywords: recovery, massage, anaerobic performance, rating of perceived exertion, psychological factors
  • Mohebbi H., Rahnama N., Moghaddasi M., Ranjbar K Pages 52-60

    Background and

    Purpose

    Creatine supplementation in young athletes has been widespread. The aim of this study, then, was to determine the effect of creatine supplementation on some performance indexes on young soccer players.

    Materials And Methods

    Seventeen young soccer players (age: 17.18 ± 1.37 y, height: 169.6 ± 6.17 cm and weight: 61.67 ± 1.37 kg) participated in this study. Subjects were assigned to either a creatine (5 g of Cr, 4 times per day for 7 days) or a placebo group (same dosage of a glucose polymer) using a double-blind research design. Before and after supplementation, anaerobicpower of legs, muscle strength, agility and dribbling were measured with valid tests. The independent and dependent t tests were used for data analysis.

    Results

    Results showed that the weight and lean body mass increased significantly in the creatine group (P<0.01), in the placebo group was not significant. On the other hand, resultsshowed that the time of agility (P<0.001) and dribbling (P<0.04) test improved significantly in the creatine group (P<0.05). Anaerobic power of leg (P<0.002) and muscle strength (P<0.001)were increased significantly in creatine group, but mean different between two groups were not significant.

    Conclusion

    In conclusion, creatine supplementation improves on some performance indexes on young soccer players.

    Keywords: Creatine supplementation, anaerobic power, agility, muscle strength, soccer
  • Fathi R., Minasiyan V., Alinejad M Pages 61-74
    Background
    Diabetes is a metabolic disorder that caused followed the decline in insulin secretion or insulin resistance. Visfatin is a recently discovered protein that is expressed andsecreted in visceral fat tissue that will improve insulin sensitivity.
    Purpose
    The purpose of this study was to explore of one session of aerobic exercise on visceral adipose tissue visfatin gene expression in rats with diabetes type 2.
    Materials And Method
    diabetes in this experimental study was induced by streptozotocin (50 mg/kg) injection in single dose in mice. 20 male wistar rats with average weight of 165 ±5 g were randomly divided into a control group and three exercise groups. The training groups run a session with a speed of 20 meters per minute for 45 minutes on the treadmill. Rats were anesthetized in separated group, immediately, 4h after exercise and 24h afterexercise and sampling were done. Finally, to determine the relative levels of gene expression, semi-quantitative RT-PCR was performed.
    Results
    The results showed significantly increased expression of visfatin in 4 h and 24 h after exercise compared with the control group (P<0.05).Discussion and
    Conclusion
    In summary, exercise can improve the visceral fat tissue levels of visfatin mRNA expression. Increasing the visceral fat tissue visfatin mRNA suggested thatvisfatin in visceral fat tissue could possibly act as Paracrine and also may be play important rol in glucose and lipid metabolism.
    Keywords: Aerobic Exercise, Visfatin, Diabetic Rats, Gene Exprassion
  • Mohebbi H., Mirzaei B., Shokatibasir S Pages 75-84
    Introduction
    The physiological responses and adaptations that swimming exercise evokes are complex and are different from those of land based aerobic activities.
    Purpose
    The aim of this study was to investigate hemodynamic responses after interval running and swimming exercise in trained young men.
    Materials And Method
    sixteen trained runner (n=8) and trained swimmer (n=8) normotensive men (age:22.5±1.4, height:176±4.75cm, BMI:22.2±0.8 kg/m2, body fat:13.1±1.2percent, VO2max:54.1±3.2 ml.kg.min) participated in an interval exercise sessions at 65-75% of Heart rate reserve for 40 minutes, and a control sessions, randomly. Heart rate, blood pressure and rate pressure product were measured before, after the exercise and control sessions.
    Results
    Maximum reduction was found in systolic blood pressure at 30 min in the runner group and for swimmers group was at 15 min in comparison with before exercise state (p<0.05).Systolic blood pressure decreased in the swimmer was significantly greater than runners at 15 min after exercise (p<0.05), but no difference was found for diastolic blood pressure between two groups. Heart rate was different between two groups at 15, 30 and 45 min after exercise (p<0.05); and rate pressure product was different between two groups at 15, 30 and 45 min after exercise (p<0.05).Discussion and
    Conclusion
    The results showed that the type of activity (running and swimming) hasdifferenteffect on the magnitude and durationof blood pressuredecreased afterexercise. The duration of hypotension after the running was longer than swimming, although the magnitude of hypotension was different between two groups only at 15 min after exercise.
    Keywords: post exercise hypotension, cardiovascular response, running, swimming
  • Akbari M., Agha, Alinejad H., Matin, Homaee Pages 85-92
    Introduction
    The Yo-Yo Intermittent Recovery Test 2 (YIRT2) that designed mainly to estimate VO2max in soccer players, it used to assess athletes abilities to repeatedly perform highintensity exercise.
    Purpose
    The purpose of the present study was to determine the validity and reliability of the Yo-Yo Intermittent Recovery Test 2 (YIRT2) to estimate maximal oxygen uptake (VO2max) in elite female futsal players.
    Materials And Methods
    Subjects were Iranian elite female futsal players (n = 33: mean age 22.46±3.04 yrs, height 164.1±4.85 cm, and body mass 56.6±7.31 kg). All subjects performed a graded exercise test on motorized treadmill to examine VO2max by breath to breath gas analyzer apparatus (K4B2, COSMED, Italy) and the YIRT2 to estimate VO2max.
    Results
    The significant correlation found between VO2max measured by gas analyzer and estimated by YIRT2 (r=0.88, r2=0.77, P=0.001), indicating that the YIRT2 is valid test toestimate VO2max.Test-retest results showed that the YIRT2 is the reliable test to estimate VO2max (r=0.98, r2=0.96, P=0.001).Discussion and
    Conclusions
    It is concluded that YIRT2 were a valid and reliable test to estimate VO2max in elite female futsal players. The YIRT2 appears to measure aerobic fitness but may also be used as a field test of the ability to repeat high-intensity efforts.
    Keywords: YIRT2, VO2max, female futsal players, validity, reliability
  • Mirzaei B., Mohebbi H., Tabari E Page 93
    Introduction

    Optimal performance of paddlers depends on the combination of anthropometrical, physiological, biomechanical and psychological factors.

    Purpose

    The aim of this study was to investigate the relationship between physiological characteristics and performance of the Iranian Female National Kayak Paddlers’ Team.

    Material And Methods

    In this study, all members of the Iranian women's national kayak team (aged 16.8 ± 2.4 yr., height 171.6 ± 3.5 cm, body mass 62.73 ± 5.51 kg, fat mass 17.05 ± 3.76 % and body mass index 21.34 ± 09 kg/m2) were examined and recruited as subjects. Physiological characteristics included maximal aerobic power, lactate threshold, maximal heart rate, anaerobic peak power, anaerobic mean power, fatigue index and performance index was 500m paddler in flat water. The normality of distribution of the variables was analyzed by Kolmogorov-Smirnov test. To determine the relationship between physiological characteristics and exercise performance was used Pearson’s Correlation of Coefficient Test.

    Results

    The results showed that between 500m performance of Iranian Female National Kayak Paddlers’ Team and absolute anaerobic peak power (r= -0.72; P= 0.02), absolute anaerobicmean power (r= -0.72; P= 0.02), and relative anaerobic mean power (r= -0.66; P= 0.04) there was statistical significant relation.

    Conclusion

    Therefore, according to the results of this study we can suggested that kayak paddlers not only need a high body dimensions but the anaerobic system contribution is also veryimportant for successful exercise performance.

    Keywords: Physiological Characteristics, Anaerobic Power, Exercise Performance Iranian Female National Kayak Paddler's Team