فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 189، شهریور 1392)

  • تغییرات جمعیتی
  • تاریخ انتشار: 1392/06/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن آغازین
    صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این مقاله شرح و تفسیری است بر کلام امام سجاد علیه السلام، که به بحث از توسل و تقرب به خدای سبحان می پردازد. انسان از آن جهت که دارای فقر ذاتی است، هیچ چیز از آن خود برای عرضه و تقرب به خدای سبحان ندارد. ایمان هم چیزی است که خدای سبحان به او بخشیده است. انسان به دلیل این فقر ذاتی، نمی تواند وسیله ای به سوی خدا عرضه کند و به آن وسیله تقرب جوید؛ چون واسطه باید عرضه شدنی باد و خدای سبحان غنی مطلق است.
    امام سجاد علیه السلام می فرمایند: «ما دو وسیله برای توسل و تقرب به خدای سبحان داریم: عواطف و رحمت و شجاعت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله» تنها ابزار نیل به قرب الهی، شفاعت معصومان علیهم السلام است.
    کلیدواژگان: توسل، شفاعت، رحمت الهی، معصومان علیهم السلام
  • اسماعیل نوده فراهانی، عباس مقامی، مهدیه کاظمی تکلیمی صفحات 11-24
    در این مقاله، دیدگاه های مطرح شده پیرامون «افزایش جمعیت» در قالب رویکردهای سه گانه «افزایش جمعیت به مثابه افزایش جویندگان رفاه»، «افزایش جمعیت به مثابه افزایش نیروی انسانی در خدمت توسعه» و «افزایش جمعیت به مثابه افزایش مسلمانان یا شیعیان» طبقه بندی شده است. سپس برای صورت بندی سیاست گذاری مطلوب جمعیت در ایران، از نوعی مطالعه تطبیقی تاریخی بهره برده ا یم. بنابراین، بررسی اجمالی برخی رویکردهای موجود در سیاست گذاری جمعیت، از جمله در انگلیس، هند، ترکیه، فلسطین اشغالی و لبنان و همچنین مروری تاریخی بر سیاست های جمعیتی پس از انقلاب اسلامی طی سال های 1357 تا 1384 و سرانجام، بررسی علل عدم توفیق رویکرد اصلاحی دولت نهم و دهم با عنایت به سایر سیاست های موثر بر مقوله جمعیت در ایران، از جمله سیاست های آموزش عالی، سیاست های کلان اقتصادی و... بخش های کلیدی این مقاله را تشکیل داده است.
    یافته این پژوهش با تاکید بر سه گزاره تناقض آمیز ذیل برجسته شده است: 1. جمعیت ایران باید افزایش یابد؛ 2. جمعیت پایتخت باید کاهش یابد؛ 3. سیاست تمرکززدایی توفیقی نداشته است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری جمعیت، رشد جمعیت، جمعیت ایران، دهه پیشرفت و عدالت
  • ابراهیم شفیعی سروستانی صفحات 25-44
    نظام جمهوری اسلامی ایران با گذشت بیش از بیست سال از اجرای سیاست تحدید و کنترل جمعیت، با توجه به ملاحظات گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی، اینک در آن تجدیدنظر کرده و سیاست افزایش جمعیت را در پیش گرفته است. بی تردید، برای تحقق این سیاست جدید جمعیتی، باید اقدام های متعددی در حوزه های گوناگون انجام شود که یکی از مهم ترین آنها «فرهنگ سازی» و تغییر گفتمان جامعه، از «کاهش» جمعیت، به «افزایش» جمعیت است.
    بر این اساس، رسانه ملی به منزله یکی از مهم ترین دستگاه های فرهنگ ساز کشور، باید بر مبنای طرح و برنامه ای دقیق، مشخص و زمان بندی شده، برای تحقق سیاست جدید جمعیتی کشور وارد میدان شود و از همه ظرفیت های خود در این زمینه استفاده کند. ولی پیش از هر اقدام باید راهبردها و سیاست های رسانه در این زمینه مشخص شود تا فعالیت های اجرایی و برنامه های تولیدی، اهداف را به خوبی برآورده سازند.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، سیاست جمعیتی، مدیریت پیام، تحدید نسل، افزایش نسل
  • زهرا سوختانلو، اعظم رحمت آبادی صفحات 45-58
    این تحقیق، به موضوع علل کاهش جمعیت و پیامدهای آن می پردازد. هدف از این پژوهش، شناخت سیاست های کنترل جمعیت، به عنوان یک معضل اجتماعی و سیاسی و پیش گیری از آن برای حفظ بقای نسل می باشد. اهداف سیاسی نهفته در این جریان، با ابزارهای فرهنگی همچون تبلیغات، ترویج مدرنیته، و تبعیت از سیاست های بهداشتی یونسکو در کشورهای اسلامی رشد یافت و زمینه های اجتماعی، مثل گسترش بزهکاری، رواج دیدگاه های فمینیستی و طلاق، آن را حمایت کرد. کنترل جمعیت در ایران پیامدهای ناگواری را به ارمغان آورده که ازجمله تاثیرات آن در درازمدت می توان به تضعیف نیروی دفاعی کشور، کاهش نیروهای جوانان و نخبه، بر هم خوردن تعادل جمعیتی و تهدید مذهب شیعه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: شیعه، امنیت ملی، سیاست کنترل جمعیت، پیامدهای کنترل جمعیت
  • فرزانه شکری، فروغ الصباح شجاع نوری صفحات 59-71
    همزمان با تحولات جمعیتی سریع در کشور، پژوهش های مربوط به حوزه جمعیت رویکردهای متفاوتی داشته است. پژوهش حاضر به منظور مشخص شدن خلاها و اشکالات روش شناختی تحقیقات در زمینه جمعیت، با روش فراتحلیل به بررسی مطالعات مربوطه بین سال های 13701390 در حیطه علوم انسانی پرداخته است. برای این منظور، 63 مقاله بررسی شد. نتایج فراتحلیل، نشان داد رویکرد 90/ 61 درصد کل مقالات مورد بررسی به افزایش جمعیت منفی است. همچنین، مطالعات از نظر روش تحقیق دارای اشکالات و نواقص متعددی می باشند؛ ازجمله: شیوه انجام تحقیق در 47/ 90 درصد مطالعات انجام شده روش اسنادی کتابخانه ای، 47/ 90 درصد مطالعات مورد بررسی فاقد تکنیک نمونه گیری، 50/ 63 درصد از مطالعات دارای میدان مطالعه نامشخص، 97/ 53 درصد مطالعات فاقد فرضیه یا سوال،رو 15/ 57 درصد مقالات فاقد تکنیک تجزیه و تحلیل بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، بجاست در زمینه افزایش یا کاهش جمعیت مطالعات وسیع با رعایت اصول روش شناختی تحقیق علمی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: جمعیت، فراتحلیل، افزایش و کاهش جمعیت
  • یونس شاکری صفحات 73-88
    هدف تحقیق حاضر بررسی دیدگاه های جمعیتی، فرصت ها و چالش های جمعیتی پیش روی شهرهاست؛ یعنی مسائلی که در راستای ارتباط منطقی جمعیت با شهرها مطرح می باشد و برنامه ریزان و مدیران شهری برای برنامه ریزی در شهرها و خدمات رسانی هرچه بهتر به شهروندان باید آنها را مدنظر قرار دهند. از یافته های تحقیق حاضر می توان به این موارد اشاره کرد: نظر خوش بینانه به افزایش جمعیت در صورت آماده سازی بسترهای لازم برای آن، توزیع مناسب فضایی جمعیت در سطح شهرها و برقراری عدالت اجتماعی در سطح شهرها، و افزایش جمعیت فعلی کشور به دلیل روند پیر شدن جمعیت کشور در سال های آتی.
    مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از کتب، مقالات، گزارش ها و اسناد به بررسی دیدگاه های مختلف جمعیتی و فرصت ها و چالش های جمعیتی و اثرات آن بر روی محیط شهری پرداخته و در پایان برای رسیدن به شهرهای پایدار راهکارهایی ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: شهر، شهر پایدار، دیدگاه های جمعیتی، خدمات شهری، توسعه پایدار
  • محمد شیری، طه نوراللهی، الهام رستمی صفحات 89-99
    کشور ایران در دهه های اخیر تحولات چشمگیری در زمینه تغییرات جمعیت تجربه نموده است. افزایش نرخ رشد جمعیت به 9/ 3 درصد در دهه 13551365 و کاهش رشد جمعیت به 29/ 1 درصد در دوره 13851390 به خوبی این مهم را نشان می دهد. تغییرات باروری مهم ترین عامل تبیین کننده تغییرات رشد جمعیت بوده است. با توجه به تفاوت های استانی باروری در ایران و نقش تعیین کننده تغییرات استانی در روند آتی باروری، بررسی ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و جمعیتی منطقه ای در تبیین باروری ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش ویژگی های استانی در تبیین باروری است.
    به منظور نیل به هدف این مقاله، روش تحلیل چندسطحی به کار گرفته شده است. داده های مورد استفاده برگرفته از داده های خام 2 درصد سرشماری 1385 است که در دو سطح فردی و استانی طبقه بندی شده اند. میانگین استانی تعداد فرزندان زنده به دنیاآمده و میانگین سنی زنان در معرض باروری به عنوان متغیرهای پیش بین سطح 2 و متغیرهای اشتغال، تحصیلات، سن و ساختار خانواده به عنوان متغیرهای پیش بین سطح 1 مدل سازی شده اند.
    نتایج مبین این است که ویژگی های سطح استانی، تاثیرات ثابت و تصادفی معناداری را در ضرایب رگرسیونی سطح فردی در تبیین باروری دارد، به گونه ای که میانگین میزان باروری زنان از باروری استان و میانگین سن زنان در معرض باروری تاثیرپذیرند. همچنین نتایج گویای این مهم است که میزان تاثیر متغیر تحصیلات زنان بر باروری در استان هایی که میانگین کل تعداد فرزندان زنده به دنیاآمده در سطح بالاتری قرار دارد به مراتب پایین تر است.
    کلیدواژگان: باروری، مدل سازی چندسطحی، اشتغال، ساختار خانواده
  • سیدحامد عنوانی صفحات 101-116
    به موازات انقلابات علمی، با تغییر در مفاهیم خدا، حیات و انسان، اخلاقیات جدیدی تعریف می شود که عنصر مشترک آن منش ها، فقدان معنویت است. این جریان که نگرش «سکولار» نام می گیرد، الگویی از حیات را ارائه می دهد که طبق آن، ارتباط انسان ها با یکدیگر بر اساس جلب منفعت شخصی رقم می خورد. نزاع سکولاریسم با پایگاه زندگی بشر، یعنی خانواده، که به سکولاریزیشن خانواده منجر می گردد، از ایجاد انحراف در فلسفه وجودی خانواده آغاز می شود و با تغییر جهت در اهداف تاسیس آن تا تغییر محتوایی در وظایف، رفتار و تکالیف اعضای خانواده پیش می رود تا انسان ها را به جدازیستن از یکدیگر و زوج ها را به جداشدن و زنان را به استقلال اقتصادی و عاطفی مجاب کند؛ جریانی که سرانجام به تحدید نسل بشر خواهد انجامید. تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی است و سعی دارد تا نشان دهد در این جریان با خارج شدن خانواده از سیر منطقی خود، ازدیاد نسل انسان ها با مخاطره روبه رو می شود.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، سکولاریزاسیون خانواده، کاهش نرخ جمعیت، نهاد خانواده، اشتغال مادران، طلاق، تجرد
  • محمدرضا حسنی صفحات 117-129
    یکی از بارزترین تحولات جمعیتی کشور از سال 1370 به بعد، بالا رفتن سن ازدواج و افزایش میزان تجرد بخصوص در بین دختران بوده است. این مسئله به بروز برخی تغییر و تحولات ساختاری به ویژه در حوزه فرهنگ و اجتماع منجر گشته و همین موضوع، تحلیل و تبیین ابعاد این مسئله را به یک ضرورت تبدیل کرده است. پژوهش حاضر می کوشد با روش تحلیلی و با تکیه بر آمار و اسناد و همچنین تحقیقات موجود، ضمن اشاره به برخی علل در بروز پدیده «مضیقه ازدواج» و تجرد دختران، برخی از مهم ترین عوارض و پیامدهای سوء این پدیده را گزارش کند. نتایج نشان می دهد که گرایش به استقلال اقتصادی، فشار برای ورود به دانشگاه و بازار کار، تضعیف پایبندی اخلاقی در روابط خانوادگی، گسترش روابط نامتعارف، گرایش به جرم و سوء مصرف مواد، بی هویتی و بروز اختلالات روانی را می توان ازجمله عواقب احتمالی تجرد دختران برشمرد. در پایان نیز به برخی پیشنهادها و راهکارها برای کاهش عوارض و پیامدهای نامطلوب اشاره شده است.
    کلیدواژگان: رشد جمعیت، ساختار سنی، تحولات جمعیتی، مضیقه ازدواج، تجرد دختران
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-10
    The present paper seeks to elucidate Imam Sajjad's words in his supplication about seeking access and proximity to Glorified God. Since man is essentially poor, he has nothing on his own to give or seek nearness to God. Faith, too, is something which God bestows upon man. Due to his essential poverty, man cannot have the by which he gets nearer to God because the means must be presentable, besides the Glorified God is absolutely rich and in need of no such things. Imam Sajjad (peace be upon him) states: "we have two means by which we have access and get nearer to God. They are the Holy Prophet's affection, mercy and courage which are the only means of drawing nigh to God and Infallible Imam's intercession.
    Keywords: supplication, intercession, divine mercy, the infallible Imams (peace be upon them)
  • Ismail Noodeh Farahani, 'Abbas Maghami, Mahdiyyeh Kazemi Taklimi Pages 11-24
    The present paper classifies the views about "population growth" into three approaches of "population growth as an increase in the number seekers welfare", "population growth as an increase in manpower to contribute to development", and "population growth as an increase in the number of the Shia and Muslims". Then a kind of comparative-historical study is made to formulate an ideal demographic policy-making in Iran. Therefore, the main parts of this paper include a brief review of the existing approaches to demographic policy-making in such countries as England, India, Turkey, the Occupied Palestine and Lebanon; a historical review of demographic policies adopted after the victory of Islamic revolution from 1357 to 1384 (1978-2005); and a review of the reasons of failure of the reformative approach of government in the ninth and tenth terms with regard to other policies which have to do with the issue of higher education policies, macro-economic policies.. .. The research findings are underlined with emphasis on the following contradictory statements: 1- Iran's population should increase; 2- the population of Capital should decrease; 3- decentralization policy has failed.
    Keywords: demographic policy, making, population growth, Iran's population, the decade of progress, justice
  • Ibrahim Shafii Sarvestani Pages 25-44
    After twenty years of implementing the policy of population control, the system of the Islamic Republic of Iran is now revising it and adopting the policy of population growth due to different economic, social, cultural, political and security considerations. No doubt, the implementation of such a policy requires taking several measures in different fields, the most important of which are "culture-making" and directing the discourse of society from "population decline" to " population growth" Accordingly, national media as one of the most important instrument of culture-making in the country must contribute to this new demographic policy and use all its capacities to implement it, according to a precise, clear and timely program. First of all, the strategies and policies of the national media in this regard should be specified so that the executive activities and programs of national media may contribute to the achievement of the mentioned aims.
    Keywords: national media, demographic policy, management of message, lirth control, population growth
  • Zahra Sookhtanloo, Azam Rahmatabadi Pages 45-58
    The present paper expounds the causes of population decline and its consequences. It aims at recognizing the policies of population control as a sociopolitical problem and providing ways of preventing to insure generation survival. Cultural means like propaganda, promotion of modernity, and following the hygienic policies of UNESCO in Islamic countries have furthered the political aims laid behind this trend, and such social contexts like promotion of delinquency, promotion of feministic views and divorce have reinforced it. Population control in Iran has brought unpleasant effects including weakness of defensive force, decrease in the number of elite and young manpower, demographic imbalance and threat to Shia school.
    Keywords: Shia, national security, policy of population control, consequences of population control
  • Forooq Al Sabah Shojanoori, Farzaneh Shokri Pages 59-71
    The research works on population conducted along with rapid demographic changes in Iran has adopted different approaches. Using a meta-analysis method, the present paper reviews the studies on population conducted from 1370 to 1390 (1991- 2011) in the field of the human sciences in order to identify the methodological gaps and problems of these studies. To this end, 63 articles have been reviewed. The results of the meta-analysis show that %61.90 of all reviewed articles have a negative attitude about population growth. Furthermore, these studies have several defects and problems as far as research method in concerned. For example, %90.47 of them use a library and documentary method and lack sampling technique, %63.50 have unknown field of study, %53.97 lack hypothesis or research question and %57.15 lack analysis technique. Given these research findings, conducting extensive research on population growth or population decline, in which the methodological principles of scientific research are observed, will be worthwhile.
    Keywords: population, meta, analysis, population growth, decline
  • Yunus Shakeri Pages 73-88
    The present paper seeks to review the demographic views, opportunities and challenges confronting the cities, that is, the issues which are discussed within the framework of logical relationship between population and cities and should be taken into account by municipal managers and planners in order to make better plans for cities and to serve the citizens. Some of the research findings are as follows: having an optimistic view on the population growth when the necessary conditions are available, a proper distribution of demographic space and establishing social justice in cities, and plans to increase the population of the country because it is aging in the coming years. Using a descriptive-analytical method and reviewing the relevant books, articles, reports and documents, the present paper examines different demographic views, opportunities and challenges and their effects on urban environment and provides modus operands for building great cities.
    Keywords: city, great city, demographic views, municipal services, sustainable development
  • Mohammad Shiri, Taha Noorollahi, Elham Rostami Pages 89-99
    In recent decades, Iran has undergone considerable demographic changes. This important fact is manifested by the population growth rate by 3.9 percent from 1355 to 1365 (1976-1986) and population decline rate by 1.29 percent from 1385 to 1390 (2006- 2011). Fertility changes are the most important factor which contributes to explaining the changes in population growth. Regarding the provincial differences in fertility in Iran and the determining role of provincial changes in the future process of fertility, an investigation of the regional, social, economic and demographic features seems necessary for explaining fertility. Using a multi-level analysis method, the present paper mainly seeks to examine the role of provincial features in explaining fertility. The data used in this research are gathered from raw percentile data from a census in 1385 (2006) and are classified into personal and provincial levels.The research findings indicate that the features of provincial level have fixed, random and significant effects on the regression coefficient of personal level in explaining fertility, in such as way that the mean rate of women's fertility is influenced by the fertility of the province and mean age of the women who are subject to fertility. Furthermore, these findings show an important fact, that is, the rate of the effect of women's educational level on fertility in those provinces in which the total mean of the number of children born alive is high, is significantly lower.
    Keywords: fertility, multi, level modeling, employment, family structure
  • Seyyed Hamed Onvani Pages 101-116
    Along with the scientific revolutions and due to changes in such concepts as God, life and man; new moralities have been defined, common element of which is lack of spirituality. This trend, which is called "secular" attitude, provides a model of life according to which the relationship between individuals is centered on personal interest. The conflict between secularism and basis of man's life begins with a deviation in the philosophy of family existence and moves towards a change in the thrust of family member's duties, behavior and responsibilities by changing the direction of the aims of family formation in order to induce individuals to live separately, spouses to divorce and women to have emotional and economic independence. This trend directs people towards birth control. Using a descriptive-analytical method, the present paper tries to show that following this trend will cause the family to deviate from its rational path and threaten the population growth.
    Keywords: secularism, secularization of family, the rate of population decline, family institution, mother's employment, divorce, celibacy
  • Mohammad Reza Hassani Pages 117-129
    The increase in marriage age and singleness, especially among girls, has been one of the obvious demographic changes in Iran since 1370 (1991). This problem has led to some structural changes, especially in the cultural and social areas; a problem which necessitates analysis and elaboration on this issue. Using an analytical method and existing figures, statistics and studies, the present paper seeks to make explicit some of the causes of the emergence of "marriage shortage" and singleness among girls, and explain some of their most important effects. The research findings show that inclination towards economic independence, pressure to enter university and labor market, weakness of moral commitment in the family relations, prevalence of unconventional relations, inclination towards crime and drug abuse, lack of identity and mental disorders can be regarded as possible outcomes of singleness among girls. Finally, the paper provides some suggestions and modus operands to decrease the bad effects of this problem.
    Keywords: population growth, age structure, demographic changes, marriage shortage, singleness among girls