فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:4 Issue: 2, Summer 2013

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:4 Issue: 2, Summer 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیرا مشیرزاده صفحه 5
    در سالهای اخیر خاورمیانه شاهد تغییرات گسترده ای بوده است. با وجود اینکه بعضی کشورها تغییرات دموکراتیک را تجربه می کنند، بعضی دیگر با مشکلات جدی روبرو هستند. بعضی از روابط نزدیک و دوستانه به روابط غیردوستانه و تبادل کلمات کوبنده تبدیل شده است. تعدادی از کشورها در آستانه جنگ داخلی و برخی شاهد حملات تروریستی روزانه هستند. سوال اصلی این مقاله این است که چگونه تعدد هویتی به چالش امنیتی در خاورمیانه تبدیل شده است (خواهد شد)؟ مقاله تعدد هویتی و بسیاری از چالش های امنیتی در منطقه را بر اساس این تعدد بررسی می کند. در این رابطه این مقاله به گوناگونی مباحثی که تشکیل دهنده هویت های سیاسی متفاوت در منطقه است، توجه دارد و به تاثیر آنها بر امنیت داخلی و منطقه ای می پردازد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، امنیت، هویت، گفتگو
  • هادی دادمهر صفحه 33
    این مقاله به این مسئله توجه دارد که چگونه در طول زمان کشوری مانند ایران به صورت آگاهانه در ارتباط با قوانین و روابط بین المللی به اعتبار سازی پرداخته است. یافته های نظری و تجربی این فرضیه را تایید می کند که کشورهایی با پیشینه ای ضعیف در قوانین و روابط بین المللی بهتر است با تاکید بر ایجاد اعتبار بر اساس «راه حل سازی» به جای «پذیرش» به نتایج مطلوب در کوتاه مدت دست یابند. با استفاده از اعتبار به عنوان یک متغیر معمول برای توضیح شرایط ایران در محیط بین المللی، می توان دریافت که تحریم های اعتباری تحمیلی بر ایران که با حقوق بین الملل مطابقت ندارد تنها به خاطر اعتبارشان به عنوان دست یابی به راه حلی و ابزار سخت در روابط بین الملل وضع شده اند. این مقاله علاوه بر تصدیق اینکه چرا کشورها به عنوان بازیگران منطقی حالت رفتاری خود در محیط امنیتی را تغییر داده اند، با مطالعه تجربی به بررسی عملکرد میان رشته ای اعتبار در این مورد می پردازد.
    کلیدواژگان: ایران، انرژی هسته ای، تحریم های اعتباری، قوانین بین الملل، روابط بین الملل
  • فرهاد شهابی سیرجانی صفحه 57
    در سال 2012، در کنار مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران، توجه ویژه رسانه ها به فتوای صادره از سوی آیت الله خامنه ای، رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران، معطوف شد که ساخت هرگونه سلاح کشتار جمعی به ویژه سلاح هسته ای را منع کرده بود. این مقاله برای بررسی بعضی سوتفاهمات و ادعاهای نادرست در مورد فتوا مورد نگارش قرار گرفته است. هدف این مقاله بیان اطلاعات روشن و مستند و کنکاش در چرایی صدور این فتوا، اهمیت آن و اعتبار و ارتباط آن با قوانین بین المللی است. پاسخ به پرسش اخیر از طریق آزمودن تطبیق قانونی فتوا با اصول بین المللی در مورد منع تکثیر و خلع سلاح هسته ای امکان پذیر است. علاوه بر منابع و متون فتوا، این تحقیق تلاش دارد تا توجه ویژه ای به سازگاری منطقی و ریشه های قوی تاریخی آن داشته باشد. از سویی فتوا نشانگر تعهد جمهوری اسلامی به منع سلاح های کشتار جمعی است، و از سوی دیگر تاکید ایران بر حقوق خود در چارچوب ان.پی.تی برای استفاده صلح آمیز از فناوری هسته ای را نشان می دهد. در مقاله شرح داده شده است که پایبندی ایران به فتوا تعهدی به مراتب مهمتر، جامع تر و با دوام تر از پایبندی این کشور به ان.پی.تی است. با توجه به این موضوع فتوا متمم و تقویت کننده تلاش ایران به نشان دادن پایبندی خود در قبال ان.پی.تی است. این حرکت قوی نشانه تعهد رهبری ایران در مقابل سلاح های کشتار جمعی همراه با شفافیت قابل قبول در فعالیت های انرژی هسته ای ایران است. به رسمیت شناختن واقعی حق ایران برای دسترسی به فناوری صلح آمیز هسته ای توسط غرب، شامل غنی سازی هسته ای و خواست غرب برای رسیدن به نتیجه ای شرافتمندانه در پرونده هسته ای ایران، باز شدن راه های استوار اعتماد سازی و همکاری های روبه جلو بین ایران و گروه 1+5 در موضوعات گوناگون را در پی خواهد داشت که به سود همه طرفین خواهد بود.
    کلیدواژگان: فتوای هسته ای ایران، اسلام، سلاح های کشتار جمعی، فناوری صلح آمیز هسته ای، تبعیض، رویارویی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحه 81
    هدف این مقاله بررسی دلایل توجه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد به کشورهای جهان سوم به ویژه افریقا و امریکای لاتین است. با آغاز به کار دولت احمدی نژاد جهت گیری سیاست خارجی ایران در یک تحول بزرگ از مسیر تنش زدایی و همکاری با غرب به گسترش روابط با کشورهای جهان سوم روی آورد. در بررسی چرایی این تحول، این مقاله با ریشه یابی آن در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی بر این نظر است که نوع برداشت از دکترین تعامل سازنده و واکنش به سیاست خارجی دولت خاتمی، عدم توانایی همگرایی و ائتلاف سازی با محیط پیرامونی و وجود برخی دیدگاه های مشترک میان ایران و کشورهای افریقایی و امریکای لاتین در مورد ماهیت نظم بین المللی زمینه توجه سیاست خارجی ایران به جهان سوم را در این دوره زمانی فراهم آورد. این نوشتار با تکیه بر نگاه نظری مبتنی بر سطح تحلیل در سیاست خارجی، ضمن بررسی دلایل کلان توجه به جهان سوم در سیاست خارجی ایران به واکاوی زمینه ها و دلایل تحقق عینی این رویکرد در دوره احمدی نژاد می پردازد.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست خارجی، جهان سوم، احمدی نژاد، آفریقا، آمریکای لاتین
  • یونس نوربخش صفحه 111
    روابط غرب با شرق اسلامی (دنیای اسلام) مورد مهمی در بحث دین و همزیستی مسالمت آمیز می باشد. تسلط گفتمانی مخالف با همزیستی مسالمت آمیز مانع بزرگی در مقابل برپایی صلح و گسترش روابط میان دو جهان است. گفتمان سیاسی میان غرب و جهان اسلام، با وجود عدم مداومت در طول زمان، در زمان مدرن بر سه اصل مهم پایه گذاری شده است: دیگر انگاری، نژاد گرایی و برتری. به زبان دیگر، غرب تصویری متفاوت و منفی از اسلام ارائه داده است، در حالی که لیبرالیسم را به عنوان بهترین مدل فرهنگی ارائه می کند. جهانی کردن این مدل از طریق تجدد گرایی و ابزارهای فنی دنبال شده است. این گفتمان برای مدتی طولانی گفتمان غالب بوده به گونه ای که حتی شرق نیز این مدل را پذیرفته و به گسترش مدل «حاشیه مرکزی» در همزیستی بر اساس نظریه والرشتاین پرداخته است و به تدریج به گفتمان رقابت اسلامی تبدیل شده است. اسلام سیاسی با رد گفتمان غرب برای بهبود هویت اجتماعی و سیاسی خود تلاش کرده است. بعد از واقعه 11 سپتامبر هر دو گفتمان به سمت بنیاد گرایی پیش رفت و رقابت و رویارویی جایگزین همزیستی شد. در واقع جنگ سرد دوم بین غرب و اسلام به وجود آمد. به نظر می رسد چنین وضعیت دو گانه ای خواستار ادامه هیچ گونه گفتمان تاثیر گذاری نخواهد بود. در این مقاله عناصر و مراحل ایجاد چنین گفتمانی و تاثیرات آن بر چالش های موجود بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: گفتمان، غرب، اسلام، دیگری انگاری، همزیستی، بنیادگرایی، هژمونی، برتری
  • اکبر ولی زاده، سید محمد هوشی سادات صفحه 135
    اقتصاد جهانی به سوی یک تغییر روشن پیش می رود و از اقتصاد تحت سلطه غرب به مدلی پیچیده تر و چند قطبی تبدیل می شود. مراکز مصرف تولید و نوآوری دیگر تنها در اقتصاد غربی تمرکز نداشته و به سوی اقتصادهای نوظهور در قاره های گوناگون به ویژه چین، روسیه، برزیل و هند و همچنین آفریقای جنوبی یا بریکس درحال حرکت اند. یکی از اصلی ترین موضوعات در آینده این اتحاد منابع امنیتی انرژی است. این موضوع نه تنها در اولویت سیاست گذاران در نیم کره غربی قرار دارد بلکه در کشورهای نوظهور اقتصادی جهان در حال حاضر و دهه های پیش رو نیز دارای اهمیت است. تقاضای جهانی برای انرژی های اولیه در سالهای آینده افزایش خواهد یافت و با توجه به پیش بینی های بین المللی هیدروکربن همچنان منبع اصلی انرژی خواهد بود. در نتیجه روابط گسترده بر پایه انرژی با کشورهای غنی از لحاظ نفت و گاز خارج از بریکس مانند اوپک به صورت عام و ایران به صورت خاص بیشتر معنا پیدا خواهد کرد. رابطه با ایران به عنوان دومین کشور از نظر ذخایر انرژی های فسیلی جایگاه ژئواکونومیک ویژه ای خواهد داشت. جایگاه ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک ایران به عنوان تنها راه میان خلیج فارس و دریای خزر در شمال و مسیر ارتباطی میان شبه قاره هند و دریای مدیترانه این ویژگی را مستحکم تر ساخته است. آشکار است که تهران در این موضوع می تواند نقش تاثیر گذاری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بریکس، سیاست انرژی، اقتصاد جهانی، ایران، امنیت انرژی
  • محمد جواد بختیاری، فریبا حسین نیا سلیمی صفحه 165
    بریتانیا یکی از کشورهای برجسته و آخرین امپراطوری سنتی در جهان است. پس از سقوط امپراطوری بریتانیا، این کشور تاثیر خود بر جهان را از دست داد و برای عضویت در اتحادیه اروپا با مشکل مواجه شد. با توجه به اینکه اتحادیه اروپا دارای یک هویت واحد از سوی اعضا نیست و هیچ یک از اعضا تصمیم گیرنده در سیاست گذاری این اتحادیه نمی باشند، در نتیجه مقاله پیش رو با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنت و تحلیل گفتمان، در چارچوب تئوری رئالیسم نئوکلاسیک تلاش در یافتن جایگاه بریتانیا در سیاست گذاری های اتحادیه اروپا نسبت به ایران را دارد. با تاکید بر اهمیت اتحادیه اروپا در صحنه های بین المللی و همچنین در امور اقتصادی و سیاسی، مقاله پیش رو به فراز و فرودهای رابطه ایران با انگلستان به عنوان یکی از مهمترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا می پردازد. ایجاد رابطه ای تاثیرگذار و خردمندانه با اعضای اتحادیه اروپا و امکان گسترش فضای همکاری، به ایران اجازه بهره برداری از توانایی های اتحادیه اروپا را خواهد داد.
    کلیدواژگان: بریتانیا، اتحادیه اروپا، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، رئالیسم نئوکلاسیک، تحریم
|
  • Homeira Moshirzadeh Page 5
    The Middle East has witnessed dramatic changes in the last few years. Although some countries are experiencing new democratic changes, others face serious problems. Some state formal relations have changed from close relations to some unfriendly exchange of words and severed relations. Some countries are on the verge of civil war while others witness daily acts of terror. The main question this paper addresses is how the plurality of identities have led to security challenges in the Middle East. The article argues that the plurality of identities may explain many security challenges in the region. Following a look at the variety of discourses that constitute different political identities in the region, their impact on domestic and regional security will be discussed.
    Keywords: Middle East, security, identity, discourse
  • Hadi Dadmehr Page 33
    This paper suggests how, over time, a state like Iran could deliberately develop a number of different reputations in connection with international law and international relations. The theoretical and empirical findings confirm the hypothesis that states with a weak reputation in both international law and international relations should probably put more emphasis on reputation building for ‘resolve’ rather than for ‘compliance’ if intended to get the results in the short term. Using reputation as a causal variable to explain Iran’s status in the international arena, one could find out that reputational sanctions imposed on Iran, is actually due to its reputation for resolve and toughness in international relations. The paper not only justifies why states, as rational actors, change their dispositional behavior in security area but also provides an empirical study into the analysis of the interdisciplinary function of reputations in this area.
    Keywords: Iran, Nuclear Energy, Reputational Sanctions, International Law, International Relations
  • Farhad Shahabi Sirjani Page 57
    In 2012, alongside the negotiations on Iran''s nuclear program, special media attention was paid to a Fatwa (religious decree) issued by Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, Leader of the Islamic Revolution of Iran, banning all weapons of mass destruction (WMD), nuclear weapons in particular. This study addresses some misunderstandings and erroneous claims, about the Fatwa. Its aim is to provide accurate and clear information and to investigate why the Fatwa was issued, its importance, credibility, relevance and relationship to international law. The latter is achieved through examining the Fatwa''s legal concordance with international principles regarding nuclear weapons non-proliferation and disarmament, as embodied in the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT). In addition to providing sources and texts of the Fatwa, the study pays special attention to its logical consistency and solid historical roots. The Fatwa elaborates and confirms Iran’s commitment regarding WMD ban, on the one hand, and Iran''s insistence on its NPT right to peaceful uses of nuclear technology, on the other. It is concluded that the commitment undertaken by Iran via the Fatwa, is, in some important respects, more comprehensive and more long-lasting than that Iran has undertaken under the NPT.
    Keywords: Iran's Nuclear Fatwa, Islam, WMD, NPT, Peaceful Nuclear Technology, Discrimination, Confrontation
  • Fariborz Arghavani Pirsalami Page 81
    This article aims at examining the reasons for the focus of the Iran''s foreign policy under the presidency of Mahmoud Ahmadinejad on third world countries, especially Africa and Latin America. With the coming to power of the Ahmadinejad government, Iranian foreign policy orientation underwent a great shift from détente and cooperation with the West to expanding relations with third world countries. In examining the reason for this change, this article argues that a certain kind of perception of constructive doctrine and a reaction to Khatami''s foreign policy, failure in converging and a coalition – building with the peripheral environment, and some common views between Iran and Africa and Latin American countries regarding the nature of international order provided grounds for Iranian foreign policy to focus on the third world in this period. For this study the article explores national, regional and international issues. Relying upon a theoretical view based on the level of analysis in foreign policy, the author while studying the main reasons for paying attention to the third world in Iranian foreign policy, explores the grounds and reasons for the realization of this approach in Ahmadinejad ''s era.
    Keywords: Iran, Foreign Policy, Third World, Ahmadinejad, Africa, Latin America
  • Younes Nourbakhsh Page 111
    The relation between the Islamic East and the American and European West is potentially an important concept in discussions about religious coexistence. The domination of a discourse in opposition with coexistence can be a major obstacle in the formation of peace and the relations between the two worlds. The political discourse between the West and the Islamic world, though not always the same during time has been based on three main concepts of authorization, ethnocentrity, supremacy, well after the modernity. In other words, the West has exhibited a different, negative image of Islam, while presenting liberalism as the best model culture. The universalization of such a model has been pursued through modernity and technical ability. The discourse has been the hegemon for a long while. Even the East acknowledged it and developed the center-margin model of coexistence based on Wallerstein’s theory, which gradually turned into the Islamic rival discourse. The political Islam tried to improve a social and political identity by rejecting the western discourse. After September 11, both discourses tended towards fundamentalism, and rivalry and confrontation replaced coexistence. In fact, a second Cold War was developed between the West and Muslim World. It seems that such a dialogical, polarized condition would not be apt to maintain any effective discourse. In this article, the elements and processes in the formation of such a discourse, and the effects on the existing challenges would be explained.
    Keywords: Discourse, West, Islam, Otherness, Coexistence, Fundamentalism, Orientalism
  • Akbar Valizadeh, Seyyed Mohammad Houshialsadat Page 135
    The global economy is undergoing a paradigm shift, from a Western-dominated economic model to one that is more complex and multi-polar. The centres of consumption, production, and innovation are no longer concentrated solely in the Western economies, but are shifting to new emergence economies in different continents, specifically China, Russia, Brazil, and India, as well as South Africa, named BRICS. One of the central issues for the future of this new coalition is energy security. This concept is a top priority of policymakers not only in the West hemisphere, but also in countries of the economically emerging world in current and also coming decades. Worldwide demand for primary energy will increase in next years either and based on international forecasts, hydrocarbon will still be the dominant source of energy. Consequently, widespread energy relationships with other oil and gas-rich countries outside BRICS like OPEC, in general, and Iran, in particular, seems much more significant. The latter, as the second country throughout the world in terms of combined fossil reserves, benefits an outstanding geo-economic position. Obviously, Iran would be able to play a prominent role in this respect. So, this question could be raised that what are the main challenges, as well as opportunities for Iran and BRICS in any actual and potential interactions in energy field?
    Keywords: BRICS, Energy Policy, Global Economy, Iran, Energy Security
  • Mohammad Javad Bakhtiari, Fariba Hossein Nia Salimi Page 165
    The article tries to examine Britain''s place in EU''s policymaking towards Iran. Having in mind the importance of the EU in international stages and also in economic and political matters, the following article has shed light on the ups and downs of Iran’s relations with the UK as one of the important EU-nation states and has concluded that an effective but careful and logical relationship with EU member states could expand the space of more collaborations and in this regard Iran can utilize EU’s capacities. Britain in contrary to the US has avoided military tools and has chosen a negotiating policy toward Iran and has assured other member states of these negotiations. Iran should choose a definite strategy towards EU based on having a complete knowledge of each member – state and their capabilities and special potentials in cooperation with Iran.
    Keywords: Britain, European Union, Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Neoclassical Realism (NCR), Sanction