فهرست مطالب

نشاء علم - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، خرداد 1392)

نشریه نشاء علم
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 95

    مرزهای دانش و فناوری روز به روز در حال پیشرفت و گستردگی است. یکی از رموز جامعه موفق بالا بردن سطح کیفیت سلامت عمومی آن جامعه است. امروزه دیگر غذا تنها به منظور تامین انرژی در کشورهای پیشرفته محسوب نمی شود بلکه با استفاده از غذا به صورت هدفمند برای پیشگیری از بیماری و درمان استفاده می شود. مطالعات علمی و پزشکی نشان داده است که رابطه مستقیمی بین تغدیه و سلامت انسان وجود دارد. این رابطه نه تنها اثر کوتاه مدت دارد، بلکه مشخص شده است که اثر طولانی مدت روی بیماری های مزمن نیز دارد. بشر از قرن ها پیش به اهمیت تغذیه در سلامت خود پی برده است. مساله ای که جدید است مشاهدات علمی این موضوع و اصطلاحات تعریف شده علمی است مانند موضوع غذا دارو. اصطلاح غذادارو در سال 1989 مورد استفاده قرار گرفت. این اصطلاح از دو کلمه تغذیه و دارو تلفیق شده است. غذاهایی که مصرفشان باعث پیشگیری و یا درمان بیماری خاصی در بدن می شوند به آنها غذادارو می گویند.تمایل عموم مردم در استفاده از غذادارو و گران بودن بسیاری از نسخه های دارویی باعث شده است که ترکیبات غذادارو جایگاه محکمی در دنیای امروز پیدا کنند. استفاده از غذادارو در درمان بیماری ها با حداقل اثرات جانبی در دنیای امروز علاوه بر سلامت دارای سود مالی بالایی می باشد. مطالعات اخیر حاکی از آن است که نه تنها ترکیب غذایی که استفاده می شود می تواند خاصیت غذا دارویی داشته باشد بلکه زمان و مکانی که غذا خورده می شود برخاصیت غذادارویی ماده غذایی اثر بسزایی دارد. با توجه به سرعت پیشرفت علم در حال حاضر تحقیقات بسیار گسترده ای بر پایه علم و دانش روی غذاداروها در حال انجام می باشد. چشم انداز کشورهای پیشرفته برای آینده غذاداروها بر اساس بنا شده است: 1) ایجاد و پایه گذاری استانداردهای علمی جهت جلوگیری از ایجاد بیماری،2)پایه گذاری سیستم های مختلف جهت پیشگیری از ایجاد بیماری بر اساس آزمایشات پیشرفته انسانی و 3)پایه گذاری و توسعه سیستم های اساسی و علمی جهت انتقال داده های علمی به صنعت برمبنای صنعت سبز و سلامت. در حال حاضر صنعت تولید غذاداروها یکی از بزرگترین و پیشرفته ترین صنعت ها می باشد ولی با این وجود راه بلندی را در پیش روی خود دارد.چشم انداز آینده غذادارو تولید غذاهایی می باشد که مرز بین غذا و دارو را نفوذپذیرتر سازد. جایگاه صنعت غذا دارو همگام با توسعه جهانی می باید دستگاه های ذیربط و مردم بزودی این شعار را بر زبان همگان جاری سازند ؛ غذای ما داروی ما است.

  • علم و پژوهش
  • علی اکبر صبوری* صفحه 96

    براساس شمارش اسناد علمی منتشر شده ایران در سال 2012 که در موسسه اطلاعات علمی تامسون رویترز به ثبت رسیده است، تعداد اسناد علمی منتشر شده ایران در علوم 24962 (59/1 درصد مقدار جهانی)، در علوم اجتماعی 1244 (49/0 درصد مقدار جهانی) و در علوم انسانی و هنر 91 (09/0 درصد مقدار جهانی) و در مجموع 25508 (42/1 درصد مقدار جهانی) میباشد. به این ترتیب، در سال 2012، کشور ما با 42/1 درصد تولید اسناد علمی بین المللی در مقام دوم در بین کشورهای منطقه و مسلمان قرار داشته و کشور ترکیه با 61/1 درصد سهم از تولید علم جهانی، در مکان اول قرار دارد. تعداد کل اسناد علمی منتشر شده کشور در سال های 2010 و 2011، به ترتیب 19387 و 25034 بوده است که نشان از 9/1 درصد رشد در سال 2012 و 1/29 درصد رشد در سال 2011 دارد. به این ترتیب، از جهش های علمی متوالی کاسته شده و پس از یک دهه میزان مشارکت ما در تولید اسناد علمی جهانی تقریبا«ثابت شده است. دانشگاه های علوم پزشکی تهران، تهران، شریف، تربیت مدرس، شیراز و امیرکبیر، به ترتیب، شش دانشگاه برتر دولتی تولید علم در سال 2012 بودهاند. رشته های فنی - مهندسی، شیمی، فیزیک، مواد و ریاضیات، نقش اول را در تولید علم داشته اند. بیست درصد اسناد علمی تولیدی سال 2012 متعلق به مجموعه دانشگاه های آزاد است. آمریکا، کانادا، انگستان، آلمان و استرالیا، به ترتیب، بیشترین همکاری علمی را با ایران داشته اند.

    کلیدواژگان: تولید علم، تعداد اسناد علمی، همکاری علمی، مشارکت دانشگاهی، موسسه اطلاعات علمی(ISI)
  • مریم مصلحی شاد*، مریم سلامی، علی اکبر موسوی موحدی صفحه 104

    پروبیوتیک ها موجودات زنده ریز مفید و زنده ای هستند که با استقرار در روده، عامل حفظ توازن فلور میکروبی روده می شوند و خواص سلامتی بخشی را برای میزبان در پی دارند. فرآورده های غذایی پروبیوتیک از قابلیت تنظیم سیستم ایمنی، مقابله و پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی، تاثیر بر سلامت دستگاه گوارش، درمان یا پیشگیری از عفونت های مجاری ادرای- تناسلی و کاهش حساسیت زایی برخوردارند. تولید انواعی از ویتامین ها مانند اسید فولیک و ویتامین B، بهبود جذب مواد معدنی مانند آهن، کلسیم و منیزیم نیز از دیگر آثار استفاده از فرآورده های غذایی پروبیوتیک است. گرچه مزایای استفاده از پروبیوتیک ها در بسیاری از منابع مورد توجه قرار گرفته است؛ اما محدودیت ها و معایب استفاده از فرآورده های غذایی پروبیوتیک از جمله محدودیت استفاده از این دسته از فرآورده های غذایی برای بیمارانی که از ضعف شدید سیستم ایمنی رنج می برند و یا افراد مسن و نوزادان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ماده غذایی فراسودمند، مزایا، محدودیت ها
  • منصوره ملکیان*، سمانه پوریزدی صفحه 108

    رویارویی با نیازهای عصر حاضر، بدون به مخاطره انداختن منابع برای نسل آینده مستلزم راهکارهای جدید در عرصه های مختلف از جمله ساخت و ساز است. معماری سبز تجلی مفهوم توسعه پایدار در معماری و شهرسازی است. امروزه با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر، تاسیسات استاندارد برای صرفه جویی در مصرف آب، احداث ساختمان های بادوام، حمل و نقل سالم و چرخه بازیافت پسماند، حداقل آسیب به محیط زیست وارد می شود. معماری سبز در ایران سابقه ای کهن دارد و ایرانیان با بهره گیری هوشمندانه از انرژی های طبیعی و مصالح بومی، بناها و شهرهای سبز ایجاد کرده اند. در معماری معاصر ایران به بهینه سازی مصرف انرژی، هماهنگی با اقلیم و تولید حداقل آلودگی و ضایعات توجه چندانی نمی شود. درحالی که با استفاده صحیح از مصالح و دانش بومی و تلفیق آنها با فناوری های جدید و بهره گیری از تجربیات متخصصین درموضوع انرژی پاک می توان عناصر معماری سبز را دوباره در کشور احیا نمود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، انرژی تجدیدپذیر، شهر سبز، محیط زیست
  • شکرالله کریمیان* صفحه 113

    بدون شک می توان موج را از بنیادی ترین عناصر سازنده طبیعت و کشف و درک آن را یکی از مهم ترین دست آوردهای بشری دانست؛ چرا که واسطه «شناخت» و «ارتباط» فیمابین اجزاء طبیعت به شمار می رود. موجودات زنده، هر کدام به نحوی متفاوت، با امواج صوتی یا تصویری با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.اگرچه دانشمندان با دسته بندی این امواج در محدوده (باند) های فرکانسی مختلف سعی در معرفی آنها داشته اند، لیکن به دست آوردن شناخت کامل از رفتار این امواج در برخورد با محیط های متفاوت، تنها با بررسی «ساختاری» آن محیط و «تاثیر متقابل» فیمابین آن با امواج امکان پذیر است. به لحاظ علمی، نسبت بین طول موج و اندازه تک واحد سلولی آن سازه، نحوه تقابل آنها را مشخص می سازد.با اتکا به یافته های علمی موجود درباره امواج، زمان آن رسیده تا تاثیرات متقابل امواج و محیط را از دیدگاه ساختاری مواد نیز بررسی کنیم. به عبارت دیگر، شرایطی را متصور شویم که بتوان با طراحی هوشمند ماده، امواج را به نحو مقتضی کنترل و هدایت نمود. تحقیقات نشان می دهد که این موضوع توسط فناوری فرامواد یا «متامتریال» امکان پذیرشده است. فرامواد به سازه هایی مصنوعی اطلاق می شود که به واسطه قابلیت شان در ارائه پارامترهای کنترلی فراتر از معمول، خواص خارق العاده ای که به طور طبیعی مشاهده نمی شود، را از خود نشان می دهد. در این نوشتار تلاش گردیده تا با معرفی این فناوری، تصویری اجمالی از ویژگی های منحصر به فرد سازه های مصنوعی فرامواد و نیز کاربردهای خارق العاده آن (نظیر نامرئی کردن، کوچک نمودن، بهینه سازی و...) ارائه شود.

    کلیدواژگان: متامتریال (فرامواد)، الکترومغناطیس، فرکانس های رادیویی و مایکروویو، نانو پلاسمون، فرامواد مرکب و نوری، نامرئی سازی
  • اسد معصومی اصل* صفحه 119

    زیست شناسی سامانه ها، علمی است که به روشن شدن اصول کلی حاکم بر کنش های زیستی کمک میکند. مدلسازی سامانه ها، ریشه در درک سامانه ای حیات دارد که از دیدگاه های کاهش گرایانه و ماشین انگارانه به دیدگاه کلیت گرایی و در نهایت سامانه ای رسیده است. بعضی از مشکلات عمده علوم مختلف را میتوان با زیست شناسی سامانه ها حل کرد. مواردی که توسط زیست شناسی سامانه ها دنبال می شوند. عبارتند از: شناخت سیستمی تنش ها و بیماری های گیاهی، مدل سازی اثر داروها و درمان بیماری های انسان و حیوان. زیست شناسی سامانه ها با رشد سریع خود، یکی از نیازمندی های آتی زیست شناسان و سایر پژوهشگران خواهد بود تا بتوانند مسائل مهم حیات را مطالعه نمایند.

    کلیدواژگان: سامانه زیستی، تنش های محیطی، مدلسازی، شناخت اندر کنش پدیده ها
  • ناصر پارسا*، فاطمه قمری، علی اکبر موسوی موحدی صفحه 122

    پس از تکمیل ساختار توالی ژنوم انسان در سال 2003، این شاخه از علم پزشکی به منظور تسریع تبدیل علوم تحقیقات پایه ای و پزشکی به روش های درمانی موثر و روش های کاربردی پزشکی برای بیماران پدید آمد. این شاخه از علم پزشکی در واقع اشتراک مساعی بین اپیدمیولوژی، تحقیقات علوم پایه و بالینی که جایگاه ویژه ای در مراکز علمی دارد است. دیدگاه علمی جاری به نوعی متفاوت از شیوه تحقیقات سنتی می باشد. البته این شاخه از علم، موانعی دارد که شامل چالش های علمی، هزینه، مجوز، مدت زمان دوره آزمایشات بالینی و فقدان متخصصان با سابقه و توانمند است که این موارد می تواند برکاربرد پزشکی تاثیرگذار باشد. علی رغم مشکلات فعلی، آینده این شاخه از علم پزشکی با فراهم کردن متخصصان آموزش دیده با توان انتقال بالا که بتوانند با بیمار،آزمایشگاه، صنعت و دولت تعامل داشته باشند، خوش بینانه به نظر می رسد. اکثر کشورهای توسعه یافته با سرمایه گذاری روی محققین مجرب و طرح های علمی مناسب در نظر دارند قدم های موثری برای تضمین آینده ای درخشان برای این علم بر داشته اند. در این مقاله، به بررسی فرآیند ها، موانع، فرصت ها و مشکلات این شاخه از علم پزشکی در کشور های پیشتاز در مقایسه با جمهوری اسلامی ایران پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: تبدیل تحقیقات علوم پایه به روش های درمانی، مراقبت سلامت، تحقیق کاربردی، دیدگاه علمی جهانی
  • علم و فن آوری
  • احمد جعفرنژاد*، ابوالفضل کیانی بختیاری صفحه 128

    نوآوری فن آورانه یکی از موثرترین عوامل رشد و توسعه صنعتی کشورها محسوب شده و توجه سیاستگذاران علم و فنآوری و نیز برنامه ریزان و تصمیم گیران اقتصادی را به خود جلب نموده است، بگونه ای که امروزه از این مقوله به عنوان دستاورد صنعت و تجارت در قرن بیست و یکم یاد می شود.
    نوآوری فنآورانه حاصل تبحر علمی و فنی کشورها و تدابیر آنها در بکارگیری توانمندی های ذهنی خود و دیگران است.
    در عصر حاضر فن آوری عامل مهم و حیاتی در رشد و بقای ساختارها صنعتی جهان به شمار می رود و نوآوری فنآورانه، عاملی تعیین کننده در تدوین سیاست ها و راهبردهای سازمان و ابزاری برای دستیابی به موفقیت در رقابت های جهانی است.
    سازمان هایی که در صدد نوآوری نباشند، دیر یا زود به دلیل اشباع بازار و نیاز به محصولات جدید در صحنه رقابت های تجاری با مشکلات جدی روبرو می شوند، به عبارتی دوام و پیشرفت آنها به میزان دستیابی آنها به فنآوری و محصول جدید وابسته است و محصول جدید نتیجه تبدیل یک ایده نو از طریق ثبت اختراع به محصول نو است.نوآوری فنآورانه نتایجی همچون دستیابی به عملکرد بهتر با سرعت بیشتر، ضریب اطمینان بالاتر، ظرفیت و کارآیی بالاتر و صرفه جویی بیشتر را بدنبال دارد.در این مقاله ضمن تعریف نوآوری و نوآوری فنآوری، انواع نوآوری،مدل های نوآوری، زیرساخت های توسعه نوآوری و مدیریت نوآوری در قالب نظام ملی نوآوری مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نوآوری، مدل های نوآوری، پرورش نوآوری، نوآوری فنآورانه، نظام ملی نوآوری
  • اکرم قدیمی*، غزاله نظیف کار، آزیتا منوچهری قشقایی صفحه 134

    در دو دهه اخیر اشکال جدیدی از دیپلماسی در روابط بین الملل مطرح گردیده است که دیپلماسی بشردوستانه و دیپلماسی علم و فناوری از جمله آنها است. بدیهی است که دیپلماسی های نوین امروزه به مثابه ابزارهای قدرتمندی برای دستیابی به اهداف کشورها تلقی می شوند، ابزارهایی که در صورت بهره برداری صحیح و شایسته راه گشای بسیاری از بن بست های احتمالی در فرایند دیپلماسی سنتی خواهد بود. اهمیت روزافزون دیپلماسی علم و فناوری موجب گردیده تا سیاست مداران و سیاست گذاران کشورهای مختلف از جمله ایران توجه ویژه ای به آن داشته باشند. تجارب سایر کشورها حاکی از آن است که با تغییر طرز تفکر سنتی در قبال دیپلماسی و بهره گیری از دیپلماسی های نوین از جمله علم و فناوری، دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده را سرعت بخشیده اند و بهره گیری از دیپلماسی علم و فناوری موجب اعتبار و مشروعیت بیشتری برای کشورها در نظام بین الملل شده است. تعامل دیپلماسی سنتی و دیپلماسی مدرن حاکی از تحولات نظام بین الملل است. کشورها با به کار گیری این تعامل در صدد ارتقاء جایگاه بین المللی خود هستند. با توجه به آن که یکی از سیاست های کلان ج.ا. ایران دستیابی به جایگاه متمایز در تمامی زمینه ها از جمله علم و فناوری است، ضرورت دارد برای دستیابی به این اهداف توجه ویژه ای به دیپلماسی علم و فناوری لحاظ گردد. این مطالعه ضمن ارایه تصویری کلی از دیپلماسی به مفهوم عام به شناخت دیپلماسی علم و فناوری پرداخته و در این راستا به آسیب شناسی دیپلماسی علم و فناوری در ایران می پردازد.

    کلیدواژگان: علم، فناوری، دیپلماسی، نظام بین الملل، آسیب شناسی
  • علم و آموزش
  • کامبیز بنی هاشمی*، لیلا خسروی صفحه 142

    موزه های علوم و فناوری قبل از آنکه یک محیط نمایشی باشند؛ یک محیط آموزشی هستند که هدف اصلی آنها ایجاد فضایی برای مشارکت افراد در یادگیری علم به شیوه ای نوین است. امروزه طراحی موزه های علوم، یادگیرنده محور هستند و آموزش از شنیدن به سمت دیدن و آزمایش کردن سوق پیدا می کند. بدین طریق یادگیری، پایدار و عمیق و کاربردی می شود. در این مقاله پس از معرفی موزه علوم و نقش آنها در یادگیری فعال، در نهایت ویژگی های تعدادی از مهم ترین موزه های علوم در جهان و ایران به طور مختصر مورد بررسی و مقایسه قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: موزه علوم و فناوری، آموزش، انگیزش
  • ترویج علم
  • عاطفه پورسلیمان* صفحه 150

    تدوین سیاست های تشویقی در زمینه های مختلف صنعتی، تجاری، هنری، علمی از مهم ترین شیوه های رقابت علمی است که نقش مهمی در پیشرفت کشورها ایفا می نماید. ضرورت این امر از جانب پژوهشگران نامی عرصه های علمی مختلف به تایید رسیده است. حمایت های مالی از دستاوردهای پژوهشگران ودانشمندان به منظور دستیابی آسان تر و سریع تر به پیشرفت های علمی وحل مشکلات جوامع بشری در زمینه های مختلف درجوامع پیشرفته موضوعی پذیرفته شده است. کشور های مختلف اعطای جوایز علمی به پیشکسوتان علم و پژوهشگران جوان را در برنامه های نخبه پروری خود قرار داده اند. بعضی از کشور ها از جمله کشور نروژ خواستگاه جوایز بزرگ برای دانشمندان جهان بوده و از این طریق موجب رشد و ترویج علم در جهان می شوند. در این نوشتار سعی شده است که بطور مختصر به معرفی بعضی از جوایز علمی مهم در سطح بین المللی در رشته های گوناگون پرداخته شود.

    کلیدواژگان: جایزه نوبل، جایزه ابل، جایزه فیلدز، جایزه کرافورد، جایزه لسکر، جایزه بین المللی زیست شناسی، جایزه آلبرت انیشتین، جایزه پانوفسکی، جایزه هینکن، جایزه هولبرگ، جایزه احمد زویل، جایزه تمپلتون، جایزه بین المللی خوارزمی، جایزه بین المللی فارابی
  • فاطمه نوروزنژاد، مسعود شبانی* صفحه 157

    این نوشتار مروری بر برندگان جایزه نوبل پزشکی و فیزیولوژی در یک سده گذشته است. دراین نوشتار با نگاه به زمینه بررسی برندگان نوبل پزشکی و فیزیولوژی، کوشش شده است روند دگرگونی دریافت جایزه نوبل در بازه زمانی یک سده بررسی شود. بیش از 80 درصد جایزه های نوبل پزشکی و فیزیولوژی در زمینه بیماری، ژن و کروموزوم، سامانه ایمنی، سامانه عصبی و گسترش روش و نوآوری در ابزار پزشکی بوده است. در این نوشتار با نگاه به ماهیت جوایزی که در نوبل پزشکی و فیزیولوژی داده شده است و دسته بندی آنها در 5 زیر شاخه، تلاش بر این است تا بتوانیم نگاهی ژرف تر درباره کیفیت جایزه نوبل پزشکی و فیزیولوژی در سده گذشته داشته باشیم.

    کلیدواژگان: جایزه نوبل، نوبل پزشکی و فیزیولوژی، برندگان نوبل پزشکی و فیزیویولوژی، برندگان نوبل پزشکی و فیزیولوژی، یک سده جایزه نوبل
  • پروانه مقامی صفحه 171

    قلم حافظ علوم و دانش ها، پاسدار افکار اندیشمندان، حلقه اتصال فکری دانشمندان و پل ارتباطی گذشته با حال و آینده بشر است و گویا ارتباط آسمان و زمین از طریق لوح وقلم حاصل شده است. در قرآن کریم به قلم و آنچه با قلم می نویسند سوگند یاد شده است. به اعتراف مورخان معروف اروپا، نورعلم واثر قلم دانشمندان مسلمان بود که بر صفحه اروپای تاریک قرون وسطی تابید و آنها را وارد٫ عصر تمدن ساخت. حضرت ادریس نخستین کسی بود که با قلم خط نوشت و این خود دلیل محکمی بر تقدس قلم و اهمیت نویسندگی می باشد. گفته شده است که بیان دو گونه است: بیان زبان و بیان قلم، بیان زبان با گذشت زمان کهنه می شود و از بین می رود ولی بیان قلم تا ابد باقی می ماند.

    کلیدواژگان: قلم، حلقه اتصال فکری
|
  • AliAkbar Moosavi Movahedi Page 95

    Quality healthcare is one of the main goals and purposes of a successful country. Understanding the relationships between foods, physiological function and disease have progressed in recent years, particularly over the past decade. Nowadays foods are not just consumed as sources of nutrients and energy but also provide medicinal benefits. It has been known for centuries that foods could have medicinal properties, but what is new is the discovered science behind these knowledge and the scientific terms used to describe these properties. One of the most important terms used is nutraceuticals. The term nutraceuticals was coined from “nutrition” and “pharmaceutical in 1989 which is referred to any food or part of a food system that provides medical or health benefits, including the prevention and treatment of disease. Foods are medicine and when used in the right quantities, combinations, time and place can treat a vast range of acute and chronic disorders and diseases. Generally people prefer using nutraceuticals over drugs due to high drug costs and their side effects. For nutraceuticals, there are three key issues of the technology in the developed countries; (1) estab-lishment of scientific assessment standard for prevention of diseases, (2) establishment of assessment system for disease prevention by human trials and (3) establishment of seamless system to transfer stage from basic research to green industrialization. Global nutraceuticals market is a very rich and promising market. As a concept, nutraceuticals industry although has grown enormously, is still in its early stages. The list of nutraceuticals being studied is changing constantly which reflects ongoing research, discoveries and consumer demand. The same phenomena should take place in Iran where authorities, green industries and people mostly recognize the importance of the quote; “Let food be our medicine”

  • AliAkbar Saboury Page 96

    Based on the number of scientific documents indexed in the Thomson Reuters institute for scientific information (ISI), the number of Iranian scientific documents is 24962 (1.59% of the world value) in science, 1244 (0.49% of the world value) in social sciences, 91 (0.09% of the world value) in art and humanity sciences and 25508 (1.42% of the world value) in total. Turkey and Iran obtained the first and second ranks by 1.61% and 1.42% scientific contribution, respectively, among the region and Moslem countries in 2012. The number of Iranian published scientific documents were 19387 and 25034 in 2010 and 2011, respectively, which show 1.9% grow in 2012 and 29.1% grow in 2011. Hence, after a decade of continuous scientific mutations, the level of our participation in published international scientific documents reached to a constant value in 2012. Tehran University of Medical Science, University of Tehran, Sharif University of Technology, Tarbiat Modares University, Shiraz University and Amir Kabir University of Technology, respectively, were six better governmental universities in 2012. Subjects of engineering, chemistry, physics, material and mathematics had the most important role in science documents production. Twenty percent of scientific documents in 2012 is related to the all branches of Islamic Azad University. USA, Canada, England, Germany, Australia, respectively, had the most cooperation in scientific contributions with Iran.

    Keywords: Scientific documents, Scientific cooperation, Contribution of universities, Institute of Scientific Information (ISI)
  • Maryam Moslehishad, Maryam Salami, AliAkbar Moosavi-Movahedi Page 104

    Probiotics are live and useful microorganisms that have beneficial health effects for the host by enhancing host intestinal microbial flora and its balance. Some of the health claims of probiotics include positive effects on a variety of gastrointestinal and extra-intestinal disorders, immune enhancement, topic eczema and lowering cholesterol. But in general, it is mostly proven that probiotics can improve gut health. Probiotics can also produce vitamin B and promote mineral absorption. Most research work done to this date, discusses health benefits of probiotics. But are probiotics safe to use by every one of different age and health status? Probiotic side effects are usually rare and most people can use them without experiencing any adverse effects. However there are limitations on the use probiotics; for example people suffering from very low immune system, or old-age people as well as newly born infant are better off not using probiotics.

    Keywords: Probiotics, functional foods, benefits, limitations
  • Mansoureh Malekian, Samaneh Pouryazdi Page 108

    To meet the needs of the current times without a compromise in the usage of resources of future generations,requires utilization of new strategies and technologies in various frontiers including construction. Green architecture is a manifestation of the concepts aimed for sustainable development in construction and city building. Today the use of renewable energies, new construction technologies and appropriate materials, durable buildings, clean transport and recycling of wastes; helps to minimize damages incurred to the environment. Iran has a long history of using sustainable architecture in its building construction. Iranians intelligently utilized the power of natural and indigenous materials to construct green buildings and develop the cities. By contrast, in its modern buildings construction, little attention is paid to energy efficiency, balance with nature and producing less pollution and wastes. Proper use of materials and indigenous knowledge, combined with new technologies and expertise know-how and experience in renewable energies, can help to revive the elements of green architecture again in Iran.

    Keywords: Sustainable development, Renewable Energy, Green Buildings, Sustainable architecture in Iran
  • Shokrollah Karimian Page 113

    Without doubt, ‘wave’ can be considered as one of the fundamental elements of nature, where its discovery and understanding, is considered one of the most astonishing achievements of mankind This is due to the fact that the wave is considered as the means of “recognition” and “communication” between elements of our nature. Living creatures communicate with each other through different forms of sound or pictorial waves. Although scientists have somewhat attempted to shed light on these waves by classifying them in different frequency bands, a concise understanding of the behavior of these waves would only be possible upon interface with various media and if the structural properties of these media as well as the mutual interaction effects are examined. In scientific terms, relationship between wavelength and structural unit-cell-size determines the behavior of both wave and the media. Based on the available scientific facts and findings about waves, it is time to investigate the reciprocal effects of waves and media from a structural point of view. In other words, we envision conditions under which waves can be controlled appropriately by considering an intelligent design of a structure they traverse. The research shows that this has indeed become feasible by the “Metamaterials” technology. Metamaterials are artificial media or structures, thanks to their potential in providing controllable parameters that can offer extraordinary properties not readily available in nature. In this paper we attempt to introduce metamaterial technology, and provide a general picture of its unique features and extraordinary applications (such as invisibility, miniaturization, performance enhancement, etc.); and perhaps most importantly, shed light on the possibilities that metamaterial has opened to scholars in various fields.

    Keywords: Metamaterials, Electromagnetics, Radio Microwave Frequencies, Nanoplasmonics, Composite Optical Metamaterials, Invisibility
  • Asad Masoumiasl Page 119

    System biology refers to a field of science that helps in clarifying general fundamentals that dominate biological functions. System modeling originated from systemic understanding of life has gone through several changes in its general outlook including reductionism, machinery to holism and finally to systemic point of view. Several main problems and questions in agriculture and medicine as well as other fields can be resolved using system biology. Issues that are addressed by system biology include: systemic understanding of plant stresses and disease, modeling of drug effects and treatment of animal and human disease. System biology and systemic approach in analysis of life phenomena, is expected to be one of the future requirements of biologists and scientists in solving some of the important life problems.

    Keywords: System Biology, Holism, Modeling, Reductionism, Life Interactions
  • Naser Parsa, Fatemeh Ghamari, AliAkbar Moosavi Movahedi Page 122

    After the completion of human genome sequencing in 2003, the field of translational medicine was created to expedite the conversion of the basic and clinical research into effective therapy and medical devices applicable for patient care. Translational medicine is the synergy between epidemiology, basic and clinical research with diversified impacts on the institutions, clinicians, scientists, patients, investors, policy makers and general public. Current scientific vision is somehow different from the traditional research direction. The difference is the enhanced awareness about the difficulties of reaching scientific goals. These difficulties include scientific challenges, outdated infrastructures, cost, licensing, and length of clinical testing and lack of well-trained scientists that all could affect the medical application. Despite the shortcomings, future of translational medicine is still promising by providing highly trained translational research scientists that can engage with patient, laboratory, industry and government. Most developed countries are going forward strongly by investing on their trained scientists and suitable scientific projects which will warrant a profitable future. In this article, we will discuss the processes, obstacles, opportunities and challenges of translational medicine in countries where they are undisputed scientific leaders in this field in comparison with Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Translational Medicine, Health Care, applied research, Global Scientific Vision
  • Ahmad Jafarnejad, Abolfazl Kiani Bakhtiari Page 128

    Technological Innovation (TI) is supposed to be one of the most effective’s growth and development factors for countries to which science and Technology policy makers as well as economic planners and decision makers are paying much attention. In fact, this issue is regarded as the achievement of industry and trade in the 21 century. Technological Innovation is the result of scientific and technical mastery of the countries and their measures in implementing and utilizing their collective intellectual capabilities. In the present age, technology is the vital factor for the growth and survival of the enterprises, corporations and industrial foundations, therefore; TI plays an important role in determining policies and organization strategies. In addition, it is an effective tool for achieving success in saturation and needs to new products in trade competitions, organizations with no plan for innovation will sooner or later face serious problems . In other words their growth and survival depends heavily on their achieving to new technology and products. New Technologies are resulted from converting a new idea into a new product by means of registering a patent. Technological innovation brings us a number of results including achieving higher performance at faster speed, higher level of safety, higher efficiency and saving. This article provides definitions for innovation and Technological Innovation as well as revisions on types of innovation, innovation models, innovation infrastructures and innovation management within the frame work of national innovation system (NIS).

    Keywords: Innovation, Innovation Models, Nurturing Innovation, technological innovation, National Innovation System (NIS)
  • Akram Ghadimi, Azita Manoucheri Qashqaie, Ghazaleh Nazifkar Page 134

    During past two decades, new forms of diplomacy in international relations have been introduced that include humanitarian diplomacy as well as diplomacy of science & technology. Clearly, today’s modern diplomacies are considered to be powerful tools that play an important role in realization of country’s goals, tools that when they are properly utilized, open the ways to resolve many Obstacles within the traditional diplomacy practiced among different countries. The ever increasing Important role of diplomacy of science and technology has caused politicians and policy-makers of different countries particularly Iran, to pay more attention to science & technology diplomacy. Experience gained by other countries indicate that a change in their traditional thought towards diplomacy and adaptation of the modern diplomacies such as science and technology diplomacy, has Accelerated realization of country conceived and desired goals. In addition, resorting to science & technology diplomacy has brought more legitimacy and more credit to these countries in their International Relations with other countries. The current interaction between traditional diplomacy and modern diplomacy, is a manifestation of evolution in international relations in our current world. Deployment of these interactions, leads to an upgrade in the status of countries within the current International system. Considering that one of Macro-policies of the Islamic Republic of Iran is to gain a distinctive stand in all fields including diplomacy of science and technology, it is necessary that particular attention be given to diplomacy of science and technology and play an important tool in foreign policy and decision making. In this study in line with the general context and broad picture conceived of diplomacy, we will attempt to describe pathology of diplomacy of science and technology in Iran and some of the considerations to be made in adopting suitable policy.

    Keywords: Science, technology, diplomacy, International System, pathology
  • Kambiz Banihashemi, Leila Khosravi Page 142

    Science and Technology Museums (STM) aside from being places for exhibitions, are places of learning aimed primarily to create an environment for public education and participation in science learning. Nowadays science museums are considered as learner-focused places where education is led through observation, hearing and experimentation. As such, learning becomes deep rooted as well as application-oriented. In this paper after a brief introduction about science museums, their role in active learning and ultimately some of the prominent features of important science museums around the world and Iran will be compared and discussed.

    Keywords: Museum, Science, Technology Museum, education, Motivation
  • Atefeh Poursoleiman Page 150

    Formulating persuasive policies on several fields in the industrial, commercial, aesthetic, and science is as important tactics of description competition and establishing scientific prizes that it has an important role in developing of country. The first necessity is from prominent researchers on various scientific fields. Allocating of financial supports of scientists and researchers achievements with a view to a faster and easier accessing to science developments and problems resolution of human communities on varied fields is an accepted issue in advanced communities. Some countries like Norway are the position of big prize for the world’s scientists. In such a way, it is cause of science`s world growth. Briefly in this text try to introducing some important scientific prizes in international field on various sciences.

    Keywords: Nobel Prize, Abel Prize, Fields Prize, Crafoord Prize, Lasker Prize, International Prize for Biology, Albert Einstein Prize Panofsky Prize Heineken Prize, Ahmed Zewail Prize, Holberg Prize, Templeton Prize, Khwarizmi International Award(KIA), Farabi International Award
  • Fatemeh Noroznezhad, Masoud Shabani Page 157

    This work reviews Nobel laureates in medicine and physiology from the time it was initiated up to now. In this paper, after examining the background of Nobel winners in medicine and physiology, an attempt is made to analyze the evolving pattern of winners within the period of quarter of century. More than 80% of the awards in medicine and physiology have been in area of diseases, gene and chromosome, immune system, nervous system, methods and finally innovations in equipment design. In this paper we will examine the nature of the awards given on medicine and physiology and their grouping into five subfields, we will make an attempt to take a deeper look on the quality and particular feature of awards in medicine and physiology during past decade.

    Keywords: Nobel Prize, Medicine Physiology Nobel Awards, A century of Nobel Awards, Nobel Laureates
  • Parvane Maghami Page 171

    Pen in reference to "written documentation" acts as a means of preserving science and human knowledge, it is trustee of thoughts and ideas of philosophers, it is a connecting link between the past, current and future of humanity. It is stated that the link between heaven and earth is made by pen. In holy Koran, on several occasions and in several verses, sworn is made to pen which is in reference to writings made by pen. It has been confirmed by reputed European writers that it was the writings done by Moslems that shed light into Europe of Mid Centuries and thus leading them to move towards civilized ages. It is stated that prophet wholly EDRIS was the first person who used writing by pen that indicates the wholly position of pen and importance of writing. It has been stated that there are two forms of making statements: statements made verbally and statements done by writings. In the first form, contents become diminished in time and may be forgotten while statements made in writing can remain unchanged forever. This paper explains the importance of pen and pen writing.

    Keywords: The Pen, intellectual links