فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 66 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدتقی گیلک حکیم آبادی *، کمال سعادتی صفحات 5-22
    رفع فقر و کاهش نابرابری از وظایف اصلی دولت به شمار می آید. دولت می تواند با ارائه خدمات عمومی از قبیل خدمات آموزشی وضع اقتصادی افراد را تغییر دهد و نقش مهمی در کاهش فقر و نابرابری ایفا نماید. آیا توزیع مخارج عمومی آموزش در ایران به نفع افراد فقیر و دهک های پایین جامعه صورت گرفته است؟ این مقاله به بررسی توزیع مخارج عمومی آموزش در ایران در سال 1386 می پردازد. روش تحلیل بکار رفته در این مقاله، رویکرد تحلیل وقوع منفعت است که شاید در ایران نخستین بار در این مقاله از آن استفاده شده است. برای بررسی سوال تحقیق منحنی تمرکز منفعت، منحنی لورنز درآمد، ضریب سوئیتس و ضریب جینی بکار گرفته شد. یافته های تحقیق نشان می دهند که در مقطع ابتدایی توزیع مخارج آموزش فزاینده است، یعنی گروه درآمدی فقیرتر سهم بیشتری از منافع حاصل از مخارج دولت را نسبت به گروه درآمدی ثروتمندتر دریافت نموده است. در مقطع راهنمایی، متوسطه و آموزش عالی این توزیع کاهنده است یعنی گروه درآمدی ثروتمندتر سهم بیشتری از منافع حاصل از مخارج دولت را نسبت به گروه درآمدی فقیرتر دریافت نموده است. در مجموع، توزیع مخارج عمومی آموزش در ایران کاهنده است، بنابراین پیشنهاد می شود موانع دسترسی افراد فقیر به خدمات آموزشی دولت شناسایی شده و مرتفع گردد تا راه های دسترسی این افراد به خدمات آموزشی هموار شود.
    کلیدواژگان: تحلیل وقوع منفعت، فقر، نابرابری، مخارج عمومی آموزش
  • علی طیب نیا، داود سورانی صفحات 23-38
    الگوی قیمت گذاری آربیتراژ توسط راس در سال 1976 معرفی شد. مهم ترین فرض این الگو، نبود آربیتراژ در بازار است. در این الگو، قیمت یک دارایی با توجه به میزان ریسک دارایی تعیین می شود و چندین عامل کلان ریسک یک دارایی را توضیح می دهند. هدف اصلی این تحقیق، آزمون برقراری شرایط الگوی قیمت گذاری آربیتراژ در بورس سهام تهران است. به این منظور، اطلاعات مربوط به قیمت سهام 20 شرکت بورسی و شش شاخص کلان اقتصادی گردآوری و مورد استفاده قرار گرفت، همچنین از روش تخمین SUR برای تخمین سیستم معادلات و از آماره LR به منظور آزمون برقراری شرایط الگوی قیمت گذاری آربیتراژ استفاده شد. در نهایت، با داده ها و روش تخمین مذکور برقراری APT در بورس سهام تهران رد نشد.
    کلیدواژگان: آربیتراژ، مدل عاملی، مدل CAPM، مدل APT، تخمین SUR، آماره LR
  • نادر مهرگان *، حسن دلیری صفحات 39-68
    بانک ها به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد کلان می توانند نقش مهمی در تعادل عمومی اقتصاد وانتقال شوک های اقتصادی در جامعه ایفا کنند. در این میان، یکی از مهم ترین بخش های انتقال پولی بخش بانکی است، در نتیجه بررسی اینکه بانک ها در صورت وقوع شوک پولی چه واکنشی نشان می دهند می تواند مفید باشد. در این مطالعه با استفاده از روش تعادل عمومی پویای تصادفی DSGE و با بهره گیری از داده های فصلی اقتصاد ایران در دوره (1387-1367) به بررسی واکنش بانک ها در صورت بروز شوک های پولی پرداختیم. برای برآورد پارامترهای مدل DSGE از روش برآورد بیزین بهره برداری و در انتها با استفاده از توابع عکس العمل به آزمون فروض پژوهش پرداخته شد. نتایج حاصل از مدل نشانگر آن است که بانک ها به دلیل عدم توانایی در تعدیل نرخ بهره پس از بروز شوک پولی نمی توانند به مکانیزم انتقال کمک چندانی کنند و شوک پولی باعث کاهش سپرده ‎گذاری در بانک و افزایش تقاضا برای وام خواهد شد. این رخداد سبب بروز شوک در بخش کالاهای باداوام همچون مسکن شده و قیمت واقعی مسکن را نیز افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، صنعت بانکی، تعادل عمومی پویای تصادفی
  • علی حسین صمدی *، سید محمد سیدی صفحات 69-92
    اثر مخارج دولت بر مصرف خصوصی به عنوان بزرگترین و باثبات ترین جزء تقاضای کل همواره مورد توجه محققین اقتصادی بوده است. در این مقاله با استفاده از مفهوم کشش جانشینی به بررسی قابلیت جایگزینی مخارج دولت به جای مصرف خانوار در تابع مطلوبیت خانوار برای 48 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی پرداخته شده است. با استفاده از آزمون CD پسران وجود مسئله وابستگی مقطعی برای متغیرهای الگو مورد بررسی قرار گرفت، سپس بررسی مانایی متغیرها با آزمون های IPS و CIPS تایید شده و الگوی نهایی با استفاده از روش CUP-FM برآورد گردید. نتایج حاصل از تخمین بیانگر وجود رابطه جانشینی بین مخارج دولت و مصرف خصوصی در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی است، همچنین مشاهده شد که با افزایش اندازه دولت ها شدت جانشینی بین مخارج دولت و مصرف خصوصی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مخارج دولت، مصرف خصوصی، کشش جانشینی، داده های پانلی، وابستگی مقطعی، برآوردگر CUP، FM، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی
  • محمدحسن فطرس *، رضا معبودی صفحات 93-114
    این مقاله نابرابری مخارج مصرفی ناشی از انتقال پراکندگی های توزیع درآمدی به توزیع مخارج مصرفی را بررسی می کند. برای محاسبه میزان نابرابری مخارج مصرفی از شاخص نسبت تمرکز ویژه و برای محاسبه نابرابری درآمد از شاخص نسبت لورنز استفاده شده است. برای این منظور، آمار درآمد و مخارج گروه های هشت گانه کالا و خدمات خانوارهای شهری و روستایی کشور در دوره زمانی (1390- 1345) مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل روابط علی بین متغیرها بر اساس روش داده های پانلی صورت گرفته است. آزمون هم انباشتگی با روش خودتوضیح با وقفه های گسترده پانلی نشان داد ارتباط بلندمدتی بین توزیع درآمد و توزیع مخارج مصرفی وجود دارد. برآوردها نشان دادند که نابرابری درآمدی اثر معناداری بر توزیع مخارج مصرفی دارد. به عبارت دیگر، نوسان ها و تکانه های نابرابری درآمدی باعث ایجاد تکانه در توزیع مخارج مصرفی می شود. این تکانه ها به صورت نابرابری مخارج مصرفی ظاهر می شوند. از سوی دیگر، تمام پراکندگی های توزیع درآمد به توزیع مخارج مصرفی منتقل نمی شوند. این موضوع تایید بحث الگوهای کلان مصرف است که از طریق ریزداده های خانوارها مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: توزیع مخارج مصرفی، پراکندگی درآمدی، شاخص نسبت تمرکز ویژه، شاخص نسبت لورنز
  • محمد نادعلی صفحات 115-142
    در اقتصاد ایران که دارای بازار مالی بانک محور است، بازار پول بازار مهمی محسوب می شود، بنابراین پایش این بازار از اهمیت بالایی برخوردار است. جهت پایش بازار یکی از الزامات شناسایی تنش در این بازار است. بحران های مالی دهه گذشته از یک سو و ابتکار صندوق بین المللی پول برای ساخت سیستم هشداردهنده اولیه از سوی دیگر سبب شد تا موجی از تحقیقات در خصوص بحران بانکی انجام گیرد. از جمله چالش های متدولوژی در تحقیقات تجربی انجام شده شناسایی زمان وقوع بحران بانکی است. در مطالعات تجربی برای شناسایی بحران بانکی اغلب از دو روش استفاده شده است. نخست روش وقایع و دیگری روش شاخص تنش بازار پول است. در این مقاله، ضمن معرفی هریک از این روش ها به همراه نقاط ضعف و قوت آنها به محاسبه شاخص تنش بازار پول در اقتصاد ایران طی دوره زمانی (1387-1350) پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد در برخی مقاطع زمانی اقتصاد ایران با نوسان های بالای شاخص تنش بازار پول مواجه بوده که نشان دهنده احتمال وقوع شرایط بروز بحران بانکی است؛ هرچند به دلیل ساختار دولتی حاکم بر بانک ها این شرایط منجر به بروز بحران بانکی آشکار نشده است.
    کلیدواژگان: بحران بانکی، شاخص تنش بازار پول و سیستم بانکی ایران
  • جاوید بهرامی، حبیب مروت صفحات 143-168
    شناسایی علل اصلی شکل گیری حباب سوداگرانه در بخش مسکن به دلیل اهمیت این بخش در رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و رفاه خانوارها همواره مورد توجه بوده است. با وجود اینکه تقریبا توافق عمومی در مورد نقش انتطارات در شکل گیری حباب ها وجود دارد، اما مطالعات اندکی به مدلسازی آن پرداخته اند. در این تحقیق تلاش شده است تا با استفاده از رهیافت اقتصاد مبتنی بر عوامل و با فرض ناهمگن بودن انتظارات عوامل در مورد تغییرات آتی قیمت ها و وجود پویایی های اجتماعی، نحوه شکل گیری حباب و فروپاشی آن در قیمت مسکن تهران مدلسازی شود. از شاخص فصلی قیمت حقیقی مسکن تهران برای مدلسازی و شبیه سازی تجربی رونق و رکود مسکن در دوره (1387-1384) استفاده شده است. نتایج مدلسازی نشان می دهد که وجود نااطمینانی در مورد تغییرات آتی قیمت از یک سو و انتظارات ناهمگن تقاضاکنندگان مسکن در مورد آن از سوی دیگر از طریق ایجاد پویایی های اجتماعی بین تقاضا کنندگان می تواند شکل گیری حباب سوداگرانه در مسکن تهران را توضیح دهد.
    کلیدواژگان: پویایی های اجتماعی، انتظارات ناهمگن، اقتصاد مبتنی بر عوامل، بازار مسکن تهران
  • پرویز پیری *، حسن حیدری، سمیرا رئوف صفحات 169-186
    حداکثرسازی ثروت مالکان عمده ترین هدف بنگاه های تجاری است. امروزه مشخص شده است که سود نمی تواند ملاک مناسبی برای ارزیابی ارزش و عملکرد واحدهای مذکور باشد و از ارزش افزوده اقتصادی به عنوان یکی از برترین شاخص های ارزیابی عملکرد یاد می شود. در این بین، ریسک سیستماتیک نیز به عنوان ریسک غیرقابل کنترل با تاثیرگذاری بر میزان سودآوری و ارزش بنگاه نقش مهمی را در تصمیم گیری های مالی ایفا می کند (فیلیپون، 2010). مقاله حاضر به دنبال بررسی رابطه و اثر ریسک سیستماتیک بر ارزش افزوده اقتصادی است. به این منظور، اطلاعات بازار مالی 136 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های (1389-1379) مورد مطالعه قرار گرفت. فرضیه تحقیق نیز با استفاده از مدل های اقتصادسنجی با دو روش داده های تابلویی پویا و ایستا آزمون شد. نتایج نشان می دهد که با استفاده از روش داده های تابلویی پویا رابطه منفی و معکوسی بین ریسک سیستماتیک و ارزش افزوده اقتصادی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک، ارزش افزوده اقتصادی، داده های تابلویی، بورس اوراق بهادار تهران
  • عباس معمارنژاد، محمود بابازاده صفحات 178-208
    ابلاغ و اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی به عنوان تعیین کننده حیطه فعالیت های اقتصادی دولت و بخش خصوصی فرایند خصوصی سازی شرکت های دولتی را شتاب بخشیده و جان تازه ای به بازارهای مالی و اقتصاد کشور داده است. خصوصی سازی با هدف افزایش سطح تولید که زمینه رشد اقتصادی را فراهم می نماید یکی از مسائل مورد علاقه اقتصاددانان و سیاستگذاران است. در شرایطی که مطالعات بسیاری برای ارزیابی تجربی سیاست خصوصی سازی در سطح خرد در اقتصاد ایران انجام شده است، مباحث خصوصی سازی از دیدگاه اقتصاد کلان غنی نیست. در این مقاله، اثر خصوصی سازی بر تولید ناخالص داخلی در ایران و کشورهای منتخب طی دوره زمانی (2008-1993) با استفاده از داده های تلفیقی و با بکارگیری آزمون پانل دیتا مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمون نشان می دهد که خصوصی سازی اثر مثبت و معناداری بر تولید ناخالص داخلی دارد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، تولید ناخالص داخلی، پانل دی
|
  • Mohammad Taghi Gilak Hakimabadi *, Kamal Saadati Pages 5-22
    Eliminating of poverty and reducing of inequality are main functions of a government. Providing public services such as education، a government could change economic condition of its people and play important role in reducing poverty and inequality. This study evaluates the distribution of public spending in education sector in Iran in 2007. The benefit incidence analysis method is used in this research. In order to examine the hypothesis، concentration curve، income Lorenz curve and Gini and the Suits coefficients have been used. The results show that the distribution of primary level education spending is increasing. It means that the share of lower deciles is greater than top deciles of the population. In secondary & tertiary level، this distribution is decreasing، meaning that the upper deciles share of the education spending is greater than lower deciles. Overall، Distribution of public spending in education sector in Iran is decreasing. It is suggested to increase educational services accessibility for low income people all barriers should be identified and eliminated.
    Keywords: Benefit Incidence Analysis, Poverty, Inequality, Education Public Spending
  • Ali Taiebnia, Davood Sourani Pages 23-38
    Arbitrage Pricing Theory (APT) was introduced by Ross in 1976. The fundamental assumption of this theory is the absence of arbitrage in the stock market. In this theory، the price of an asset is determined according to its level of risk and several macro-factors explain the level of the risk of a given asset. The main target of this study is investigating the conditions in which APT can be implemented in Tehran Stock Market. The stock price data of 20 firms active in stock market and six important economic indices were collected and used in this study. The SUR estimation method has been used for estimation of the equations system and for testing APT conditions; the LR statistics have been used. Finally، having investigated the issue and data، adoption of APT in Tehran Stock Market was not rejected by the study.
    Keywords: Arbitrage, Factor Model, APT, SUR Estimation, LR Statistics, CAPM
  • Nader Mehregan *, Hasan Daliri Pages 39-68
    The role of financial intermediaries in the monetary transmission mechanism has been largely neglected in the study of macroeconomic fluctuations. Until recently، most dynamic stochastic general equilibrium models (DSGE) that were used to conduct monetary policy analyses incorporated a frictionless financial sector. In this study، we investigated that how banks will react if monetary shock occurs in the economy. To do so we used DSGE model and Bayesian Estimate. The results show that the monetary shocks Increase demand for loans and reduce the amount of deposits.
    Keywords: Monetary Policy, Banking Industry, DSGE Model
  • Ali Hossein Samadi *, Sayed Mohammad Sayedi Pages 69-92
    The effect of government spending on private consumption، as the largest and the most stable component of aggregate demand always has been preoccupying many economists. In this article، using the elasticity of substitution concept، we investigate the substitutability of government spending for private consumption in 48 OIC countries. We use the Pesaran’s CD test for investigating the cross-section dependency in the data. Then the stationary of variables confirmed by IPS and CIPS tests and the regression equations estimate by CUP-FM estimator. According to the estimation results، the substitutability between government spending and household consumption was confirmed for OIC countries. In addition، the results of estimating tell that in case of countries with larger governments the degree of substitutability between government spending and private consumption is greater.
    Keywords: Government Spending, Private Consumption, Elasticity of Substitution, Panel Data, Cross, Section Dependence, CUP, FM Estimator, OIC Countries
  • Mohammad Hasan Fotros *, Reza Maboudi Pages 93-114
    This paper investigates the inequality of consumption expenditures caused by transference of income dispersion to consumption expenditures distribution. In order to calculate the rate of income inequality and consumption expenditures inequality the Lorenz ratio and the specific concentration‘s ratio have been used respectively. Iranian Households’ Income and expenditures data during 1966 - 2009 has been reviewed in this paper. In order to analyze the relationships between variables we have employed panel data methodology. The results of Panel Auto Regressive Distributed Lag (Panel ARDL) test show that there is a long-term relationship between income and consumption expenditures distribution. Estimations show that income inequality has significant impact on consumption expenditures distribution. The results also indicate that all of the fluctuations of income inequality do not transmit into the consumption expenditures distribution. So، consumption has a smoother behavior than income during the time. These results are in accordance with macroeconomics debate in consumption.
    Keywords: Consumption Expenditure Inequality, Income Inequality, Lorenz Ratio of Income, Specific Concentration Ratio
  • Mohammad Nadali Pages 115-142
    While financial market in Iran’s economy is based on banking system، Money market is very important one in Iran. The financial crises of the past decade، and the IMF’s initiative to build an early warning system against such crises، have stimulated a wave of research into the empirical determinants of banking crises. A common methodological challenge facing empirical research in this area is the identification of crises events. There are two common way to identify banking crisis; event method and Money Market Pressure Index. Therefore، the main goal of this paper is to measure Money Market Pressure Index in Iran. After reviewing existing literatures، both from the theoretical and empirical aspects، using monthly data during 1971- 2008 we introduce and measure the banking crisis index for Iran’s economy. The results indicate that the Iranian banking system has experienced crisis frequently، however، due to the state-owned banking system in Iran، those crisis have remained unobserved.
    Keywords: Banking Crisis, Index of Money Market Pressure, Iran's Banking System
  • Javid Bahrami, Habib Morovat Pages 143-168
    Housing sector fluctuations have many impacts on economic growth، job creating and households welfare. So، it is very important to determine main reasons of speculative bubbles in housing markets. There is almost general agreement about the role of expectations of buyers and sellers in making of speculative bubbles but، only a few researches try to model it. In this research we try to model speculative bubble in Tehran housing market using agent- based economics. Agents have heterogeneous expectations about long-run fundamentals but change their views because of «social dynamics». Agents meet randomly and those with tighter priors are more likely to convert other agents to their beliefs. Results of modeling show the role of non-fundamentals and heterogeneous expectations in speculative bubbles in the Tehran housing market
    Keywords: Social Dynamics, Agent Based Economics, Heterogeneous Expectations, Tehran Housing Market
  • Parviz Piri *, Hasan Heidari, Samira Rauof Pages 169-186
    Shareholders wealth maximization is the main purpose of the businesses. In order to have maximum profit with minimal risk، Investors consider a lot of parameters. Nowadays it has been recognized that the profit itself could not be the proper criterion in evaluation of function and stock value the businesses. Economic value added is known as one of the best indicators of performance evaluation in measuring the value of financial assets. In the meantime، systematic risk as the uncontrolled risk which affects profitability and value of the business plays an important role in the investment decisions. In the present paper we try to study the effects of systematic risk on economic value added end the relationship between them in Iran. In order to provide empirical evidence about the impact of systemic risk on the economic value added، Market return، stock return and financial information of 136 companies which are listed in Tehran Stock Exchange during (2000-2011) have been studied. The Research hypotheses were tested by both static and dynamic panel data approach. The results of dynamic panel data approach showed that there is a reverse and negative relationship between systematic risk and economic value added of companies.
    Keywords: Systematic Risk, Economic Value Added, Panel Data, Tehran Stock Exchange
  • Abbas Memar Nejad, Mahmoud Babazadeh Pages 178-208
    According to the Capital Pricing Model (CAPM)، market return is related to risk associated with macroeconomic health of the economy، which in turn affects systematic risk component. This study was aimed at investigating and risk of market return fluctuations as well as the relationship between macroeconomic variables، such as inflation rate، exchange rate، private investment in real estate and total stock market return risk. Monthly data during 2001 to 2009 and GARCH-M model have been used in this study. Results show that inflation rate and housing return rate have negative effects on systematic risk but، risk premium and exchange rate coefficient are not significant
    Keywords: ARCH Model, GARCH, M Model, Tehran's Stock Exchange, Risk, Return