فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیستم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیستم شماره 1 (بهار 1392)

  • 122 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد دهمرده قلعه نو، مرتضی ناظریان صفحه 1
    تیمار حرارتی بیش تر برای بهبود ثبات ابعادی چوب و تولیدات چوبی استفاده می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تیمار حرارتی بر خواص مکانیکی و فیزیکی چوب اکالیپتوس بود. نمونه های چوبی تحت حرارت های 130، 160 و 190 درجه سانتی گراد برای دوره های زمانی 3، 6 و 9 ساعت قرار گرفتند. خصوصیات مکانیکی شامل مقاومت فشاری موازی الیاف، مقاومت فشاری عمود بر الیاف، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، سختی در جهت های عرضی، شعاعی، مماسی و مقاومت برشی و خصوصیات فیزیکی شامل دانسیته خشک و واکشیدگی نمونه های چوبی تیمار شده اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که مقدار دانسیته و واکشیدگی با افزایش درجه حرارت و زمان تیمار کاهش پیدا کرد. تاثیر افزایش زمان تیمار بر کاهش واکشیدگی چشم گیرتر بوده است. هم چنین نتایج نشان داد که نمونه های تیمار شده خصوصیات مکانیکی کم تری در مقایسه با نمونه های شاهد دارند. علاوه بر آن، افزایش درجه حرارت و زمان تیمار خصوصیات مکانیکی به خصوص مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و فشار موازی الیاف را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، اکالیپتوس کاملدولنسیس، خواص مکانیکی، خواص فیزیکی
  • سمیرا حبیبی، علی قاسمیان، احمدرضا سراییان، حسین رسالتی صفحه 19
    برای بهبود ویژگی های مختلف خمیرکاغذ CMP گونه سپیدار از خمیرکاغذ مرکب زدایی شده مخلوط کاغذهای باطله اداری استفاده شد. خمیرکاغذ CMP براساس شرایط استاندارد صنعتی (چوب و کاغذ مازندران) و خمیر DIP مخلوط کاغذ باطله اداری به روش شناورسازی تهیه شد. بعد از رساندن درجه روانی خمیرهای کاغذ یاد شده به حدود 300، از آن ها در اختلاط با خمیر الیاف بلند وارداتی کاغذهای دست ساز ساخته شد و ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و نوری آن ها اندازه گیری شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش سهم خمیر DIP کاغذهای باطله اداری در مخلوط خمیرها، ویژگی های نوری کاغذ ها بهبودیافته ولی ویژگی های مقاومتی اندکی کاهش نشان دادند. امتیازدهی تیمارهای آزمایشی براساس محاسبه های نرمال سازی نشان داد که کاغذ شامل 80 درصد خمیر CMP سپیدار، 15 درصد خمیر مرکب زدایی شده و 5 درصد خمیر الیاف بلند وارداتی دارای بالاترین رتبه و به عبارت دیگر، بهترین شرایط از نظر مجموع ویژگی های کاغذ است و بنابراین استفاده از خمیر DIP مخلوط کاغذهای باطله اداری تا حد 15 درصد در اختلاط با خمیرکاغذ CMP گونه سپیدار به همراه مقدار کمی خمیر الیاف بلند وارداتی منجر به تولید کاغذ روزنامه مناسب شده و توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خمیر CMP، سپیدار، مرکب زدایی، مخلوط کاغذهای باطله اداری، شناور سازی
  • نیکنام سلیمانی، مهدی پورهاشمی، داوود درگاهی صفحه 35
    امروزه در جنگل های دنیا برای آگاهی از تغییرات موجود در اکوسیستم های جنگلی، تنوع و ترکیب گونه های چوبی را برآورد می کنند. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط تنوع و غنای گونه های چوبی با عوامل فیزیوگرافی که فاکتورهای مهمی در پراکنش و استقرار گونه های گیاهی محسوب می شوند، می باشد. برای برداشت داده ها، 84 قطعه نمونه 1600 مترمربعی با شبکه آماربرداری 250×200 در جنگلی واقع در سری دو حوزه آب خیز ثلاث باباجانی و روستای باباکوسه علیا در استان کرمانشاه پیاده گردید. در هر قطعه نمونه فاکتورهایی مانند ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت، نوع گونه و قطر آن برداشت شد. سپس مقادیر 8 شاخص تنوع و یکنواختی (سیمسون، هیل، شانون، تعداد گونه های همسال، یکنواختی سیمسون، کامارگو، اسمیت- ویلسون و تعدیل شده نی) و دو شاخص غنا (مارگالف و منهنیک) با استفاده از مجموع سطح مقطع هرگونه و کل پایه ها در هر قطعه نمونه محاسبه گردید. در مجموع 9 گونه چوبی در جنگل های منطقه مورد مطالعه شناسایی و 3 شاخص تعداد گونه های همسال، اسمیت- ویلسون و مارگالف به ترتیب به عنوان بهترین شاخص های ناهمگنی، یکنواختی و غنا تعیین گردید. نتایج نشان داد که بیش ترین مقادیر تنوع و غنای گونه ای در ارتفاعات بالایی، جهت شمال و شیب های بالای 30 درصد وجود دارد. بیش ترین مقادیر یکنواختی نیز در ارتفاعات پایین و جهت جنوبی وجود داشته و در طبقات مختلف شیب نیز اختلاف معنی داری بین مقادیر شاخص اسمیت- ویلسون دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: تنوع، غنا گونه ای، گونه های چوبی، عوامل فیزیوگرافی، باباکوسه علیا
  • علی صالحی، علی پاوند درو صفحه 51
    در این پژوهش بازگشت و بازجذب مهم ترین عناصر تغذیه ای در درختان پلت در برخی از پارسل های سری یک حوزه 7 ناو اسالم که یکی از مناطق استقرار و پراکنش وسیع و مناسب گونه پلت در جنگل های شمال کشور است، مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور در داخل قطعات نمونه ای که به صورت تصادفی در رویشگاه این گونه پیاده شدند نمونه های خاک، برگ سبز و برگ خزان جمع آوری شد. این نمونه ها پس از جمع آوری و آماده شدن به آزمایشگاه منتقل و در خصوص هر یک از نمونه های خاک و برگ، درصد کربن آلی، نیتروژن کل، کلسیم و منیزیوم محلول و فسفر قابل جذب اندازه گیری شدند. نتایج بررسی های آماری نشان داد که بین تمامی عوامل اندازه گیری شده در خاک، برگ سبز و برگ خزان اختلاف معنی داری مشاهده می شود. درصد کربن آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل جذب در برگ سبز پلت بیش تر از مقدار آن در برگ خزان است و در واقع بیش تر بازجذب شده اند، در حالی که عناصر کلسیم و منیزیوم بیش تر بازگشت داشته و مقدار بیش تری را در برگ های خزان نشان دادند. نوع عناصر غذایی بازجذب شده و بازگشت داده شده بیانگر نیاز بالای این درخت به عناصر تغذیه ای اصلی است و در مقابل پلت نیز با توجه به کیفیت لاش برگ خود نقش مثبتی در افزایش حاصل خیزی خاک رویشگاه می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: پلت، بازگشت عناصر تغذیه ای، بازجذب عناصر تغذیه ای، خصوصیات خاک
  • علی بیات کشکولی، سید محمد فهیمی فرد صفحه 65
    قیمت نفت خام اوپک تاثیر زیادی بر اقتصاد کشورهای جهان دارد. میزان وابستگی قیمت فرآورده های چوب و کاغذ و کشورهای صادرکننده برتر آن به قیمت نفت خام اوپک متفاوت می باشد. نرخ افزایش سالانه قیمت و همبستگی بین قیمت نفت خام اوپک و فرآورده های چوب و کاغذ نشان دهنده میزان این وابستگی است. داده های اولیه از گزارش های سازمان فائو، اوپک و بانک مرکزی ایران گردآوری شد. فرمول پرداخت یک بار و ضریب تبیین همبستگی برای روند قیمت صادراتی کشورهای برتر و نوع شبکه عصبی برای پیش بینی روند قیمت نفت خام اوپک و شاخص بهای صادراتی چوب و اشیاء چوبی ایران مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که قیمت نفت خام اوپک و فرآورده های چوب و کاغذ کشورهای صادرکننده برتر جهان روند افزایشی و میزان همبستگی بالایی با همدیگر دارند. ضریب همبستگی قیمت کاغذ و مقوا با قیمت نفت خام و نرخ افزایش قیمت چوب هیزمی بیش تر از سایر محصولات می باشد. همبستگی بین قیمت نفت خام و تمام فرآورده های صادراتی روسیه و سوئد بیش تر از کشورهای دیگر است و این دو کشور بیش ترین نرخ افزایش قیمت صادراتی را همانند قیمت نفت خام اوپک داشته اند. پیش بینی شبکه عصبی نیز نشان می دهد که نوسان قیمت نفت خام اوپک با بهای صادراتی چوب و اشیاء چوبی ایران تقریبا مشابه است.
    کلیدواژگان: صادر کنندگان برتر، فرآورده های چوب و کاغذ، قیمت نفت خام اوپک
  • فاطمه سلطانی، علی قاسمیان، احمدرضا سراییان، حسین رسالتی صفحه 79
    هدف این پژوهش، تعیین اثر خمیر OMG مرکب زدایی شده در خمیرکاغذ CMP صنوبر دلتوئیدس بر ویژگی های کاغذهای به دست آمده و تعیین مناسب ترین درصد اختلاط خمیرکاغذ OMG مرکب زدایی شده با خمیر CMP صنوبر دلتوئیدس است. نمونه های صنوبر دلتوئیدس از جنگل تحقیقاتی دکتر بهرام نیا واقع در منطقه شصت کلا گرگان تهیه و با استفاده از سولفیت سدیم و کربنات سدیم پخته و به خمیر CMP تبدیل شد. سپس به منظور رسیدن به درجه روانی حدود 300 یک مرحله پالایش انجام شد. کاغذهای بازیافتی OMG به روش متداول شناورسازی مرکب زدایی و یک مرحله با پراکسید رنگ بری شدند. در نهایت خمیرکاغذ باطله مرکب زدایی شده با درصدهای مختلف در قالب 6 تیمار با خمیر CMP و خمیر الیاف بلند وارداتی ترکیب شد و ویژگی های مکانیکی و نوری کاغذهای دست ساز مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمون های ویژگی های نوری و مقاومت های مکانیکی کاغذهای دست ساز ساخته شده از درصدهای مختلف اختلاط خمیرکاغذ مکانیکی مرکب زدایی شده و خمیرکاغذ CMP نشان داد که در تولید کاغذ روزنامه، خمیرکاغذ مکانیکی مرکب زدایی شده می تواند جایگزین بخشی از الیاف بلند وارداتی و خمیرکاغذ CMP شود. بهترین ترکیب خمیرکاغذ شامل 80 درصد CMP، 15 درصد الیاف بلند و 5 درصد خمیرکاغذ OMG مرکب زدایی شده تعیین شد.
    کلیدواژگان: کاغذ مجله باطله، خمیر کاغذ CMP، مرکب زدایی، شناورسازی، ویژگی های نوری و مکانیکی
  • سیدرحمان جعفری پطرودی، حسین رسالتی صفحه 93
    فرآیند سودا، مهم ترین فرآیند تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی از پسماندهای کشاورزی و از جمله باگاس است و مشخصات فنی و ویژگی های کاغذ فلوتینگ به دست آمده از آن ها مشابه کاغذ فلوتینگ به دست آمده از منابع چوبی با استفاده از فرآیند متداول خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی است. در این پژوهش قابلیت های تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سودای باگاس و مقایسه ویژگی های فیزیکی و مکانیکی آن با خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی پهن برگان تولید شده در کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران برای تولید کاغذ فلوتینگ در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. 8 درصد قلیای فعال، زمان پخت 20 دقیقه و درجه حرارت ماکزیمم 160 درجه سانتی گراد به عنوان شرایط بهینه برای تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سودا انتخاب گردید (راندمان پخت 5/64 درصد و عدد کاپا 74). مقایسه ویژگی های کاغذ فلوتینگ به دست آمده از خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سودای باگاس با کاغذ فلوتینگ ساخته شده از خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی پهن برگان نشان داد که کاغذ فلوتینگ به دست آمده از خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سودای باگاس از نظر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی کاملا برتر و مطلوب تر از کاغذ فلوتینگ خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی پهن برگان بوده است. بنابراین در صورت استفاده از خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سودای باگاس در تولید کاغذ فلوتینگ ضمن تولید کاغذ مقاوم تر در مصرف چوب آلات جنگلی نیز کاهش قابل ملاحظه ای می توان ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: باگاس، خمیر کاغذ نیمه شیمیایی، کاغذ فلوتینگ، فرآیند سودا، خمیر کاغذ، خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی پهن برگان
  • گزارش کوتاه علمی
  • ندا سخاوتی، مسلم اکبری نیا، صادق خزایی پول، هوشنگ زنگنه، جواد میرزایی صفحه 107
|
  • M. Dahmardeh Ghaleno, M. Nazerian Page 1
    Heat treatment is often used to improve the dimensional stability of wood and wood products. The aim of the study was to investigate the effects of heat treatment on the mechanical and physical properties of eucalyptus wood. Wood samples were exposed to temperature levels of 130, 160 and 190 ˚C for time spans ranging from 3 to 9 hour. Mechanical properties including compression strength parallel to grain, compression strength perpendicular to grain, bending strength, modulus of elasticity in bending, janka-hardness and shear strength and physical properties including oven-dry density and swelling of heat-treated samples were determined. The results showed that the values of density and swelling decreased with increasing temperature treatment and treatment times. Also the results indicated that treated samples had lower mechanical properties compared to the control samples. In addition, increase in temperature and durations decreased the mechanical properties.
    Keywords: Heat treatment, Eucalyptus wood, Mechanical properties, Physical properties
  • S. Habibi, A. Ghasemian, A.H. Saraiean, H. Ressalati Page 19
    Deinked pulp of mixed office waste was used to improve different properties of CMP made by Populus alba species. CMP pulp and DIP of mixed office waste (MOW) were produced according to the industrial standard (Mazandaran Wood and Paper Industry) and flotation, respectively. The pulps were refined to reach 300 ml.csf, after which hand sheet were produced as mixed with imported long fibers and their physical, mechanical and optical properties were measured. Results showed that by increasing DIP of mixed office waste (MOW) content in blended pulps, optical paper properties improved but strength properties slightly decreased. Ranking of treatment based on normalization calculations showed that papers with 80% Populus alba CMP, 15% deinked pulp and 5 imported long fiber had the highest rank and on the other hand the best condition in paper properties. However using 15% DIP of mixed office waste blended with CMP pulp of Populus alba and little content of imported long fiber resulted to produce suitable newsprint.
    Keywords: CMP pulp, Populus alba, Deinking, Mixed office waste, flotation
  • N. Soleymani, M. Pourhashemi, D. Dargahi Page 35
    Nowadays, Study of diversity and composition of woody species is one of the important subjects in order to understanding the changes forest ecosystem and variability in the world. The aim of this study is to evaluation the relationship between the diversity and the richness of woody species and physiographical factors which are important in distribution and establishment of plant species. A systematic random sampling method (200×250 meters) was applied to collect field data. The 84 plots were designed and established. Also, the plots were squares of 40×40 (0.16 ha) meters dimension in the forest located in two basins of Salas babajani and village of Babakoseolia in kermanshah province. Factors such as elevation, slop, aspect, forest type and diameter of species were recorded in each plot. Then via using section level sum and total basics in each sample plot, calculated the amount of eight indicators of diversity and even ness (Simpson, Hill, Shannon, even-aged number of species, smoothness of Simpson, Kamarago, smith, Wilson and Nee). Two indicators of richness (Margalef and Menhinick) by using of total basal area species and total number of tree in every sample plat were calculated in general nine woody spices were determined in studied region and 3 indicator as number of even-aged species smith Wilson and Margalef were recognized as the best indicator of heterogeneity evenness and richness, respectively. the results showed that the highest diversity, richness belong to the site with higher elevation and northern aspect with 30% slope the highest amount of evenness belong to the lower elevation and southern aspect there is no differences in indicator of Smith-Wilson for different slope classes.
  • Ali Salehi, Ali Pavand Dro Page 51
    In this research nutrient return and nutrient retranslocation in Acer velutinum in some parcels of district 1 from watershed number 7 where, Acer velutinum show preferred establishment and distribution, were investigated. In each sampling plots, taken randomly in appropriate sites of Acer velutinum, soil samples, fresh and senescent leaves were taken and then C, N, Ca, Mg and P were analyzed. The statistical analysis showed that all of the variables amongst the soil, the fresh and senescent leave have significant differences. The amount of C, N and P was higher in fresh leaf compare with senescent leaves and in fact they retransloct more, whereas Ca and Mg were returned more by litter to the soil. Apart from N and Ca the process of nutrient in the soil was similar to what has happened in the leaves. The type of nutrient return and nutrient retranslocation suggests the higher require of Acer velutinum to nutrient elements. On the other hand, the quality of the leaves of Acer velutinum also is a positive role in increasing soil fertility.
    Keywords: Acer velutinum, Nutrient return, Nutrient retranslocation, Soil properties
  • A. Bayatkashkoli, S.M. Fahimifard Page 65
    The crude oil price fluctuation have highly affected to world countries economy. The wood products price and its major exporter countries is difference dependence on OPEC oil price. Inflation rate and correlation between the OPEC crude oil price and the price of wood and paper products are demonstrative of the scale of dependence. Primary datasets were prepared from Central Bank of the Islamic Republic of Iran (CBI) and FAOSTAT online database and OPEC Annual Statistical Bulletin. Export price of major exporter countries and price of OPEC oil were evaluated by single payment formula and coefficient of determination. Also, exportation point of wood and woodwork in Iran and price of OPEC oil were compared by neural network model. Experiment results showed that the OPEC crude oil price and the price of wood and paper products were increased and its correlation is positive by high coefficient of determination. The correlation between the OPEC crude oil price and the price of paper and paperboard are more than other commodity. In the other hand, growth rate of fuel wood is more than other products. The correlation between OPEC crude oil price and exportation price of Russia and Sweden is more than other countries. Inflation rates of wood and paper products in Russia and Sweden are like OPEC crude oil price and its annual rates of change in price are the most. Result of neural network model is showed that exportation point of wood and woodwork in Iran are similar to crude oil price, nearly.
  • F. Soltani, A. Ghasemian, A.R. Saraeeyan, H. Resalati Page 79
    The porpurse of this research is determination of effect of old magazines deinked pulp in compound Poplar on the paper properties and also determination of the best appropriate percentage mixture of OMG deinked pulp with poplar CMP pulp. Provided poplar samples from Bahramnia research & educational forest in Shastkalateh of Gorgan, were cooked with CMP method by sodium solfite and Sodium carbonate. Then a stage of refining was done to achive about 300 of consistency. OMG recycled papers were deinked by Flotation method and then they were bleached by Hydrogen Peroxide. Ultimately deinked recycled pulp was mixed in different percentages with CMP pulp and imported long fibers. Then handsheet papers were examined from point of optical and mechanical properties. The results shown that deinked mechanical pulp is a good alternative material and it can to be replaced with a part of imported long fiber and CMP pulp. The best composition of pulp was determined for 80% CMP, 15% L.F and 5% deinked OMG.
    Keywords: Old magazine, CMP pulp, Deinking, flotation, Mechanical, optical properties
  • S.R. Djafari Petroudi, H. Resalati Page 93
    Soda is the most important pulping process for production of semichemical pulp from agricultural residues especially bagasse. Technical specifications and characteristics of fluting paper produced from agricultural residues are similar to those produced from wood species by using common NSSC process. In the present study, the potential of semichemical soda bagasse pulp and the comparison of its physical and mechanical properties with hardwood NSSC pulp produced in Mazandaran Wood and Paper Industries (MWPI) at laboratory scale were investigated. 8 percent active alkali and cooking time of 20 minutes at 160 °C, was selected as optimum condition for making semichemical soda bagasse pulp with pulp yield of 64.5 percent and kappa number of 74. Properties of fluting paper from semichemical soda bagasse pulp were compared with hardwood NSSC pulp. It was shown that flutting paper produced from soda bagasse pulp had much superior physical and strength properties than hardwood NSSC. As a result, in the case of using bagasse semichemical pulp for production of fluting paper in mills like MWPI, not only stronger paper may be produced but also significant reduction in forest based wood consumption can be achieved.
    Keywords: Bagasse, Semichemical pulp, Fluting paper, Soda process, Hardwood NSSC pulp
  • N. Sekhavati, M. Akbarinia, S. Khazaeipoul, H. Zanganeh, J. Mirzaei Page 107
    The aim of this study is ecological investigation of Cerasus mahaleb (L.) Mill relation to some physiographic and edaphic conditions in this sites (10 ha area). in order to achievement to the most important factors on distribution of cerasus mahaleb (L.) Mill (PCA) method was used. Results showed that most important factors affecting on the establishment and distribution of Cerasus mahaleb (L.) Mill were Elevation, Ca, aspect and lime, slope, N, P, pH, clay, stony percent, organic matter, silt, K and C.
    Keywords: Cerasus mahaleb (L.) Mill, Middle zagros, Environmental factors