فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال هشتم شماره 30 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بی بی رحیمه ابراهیمی*، حسین ناصری صفحه 9
    بازاریابی شبکه ای، پدیده ای است جدید در عرصه ی مدیریت بازرگانی که با هدف حذف واسطه ها به وجود آمده است. این مدل از فروش، به دو دسته ی سالم و ناسالم تقسیم می شود. در بازاریابی شبکه ای سالم، بر فروش کالا با تکیه بر گسترش زنجیره ی بازاریابان، تاکید می شود. در این نوع بازاریابی، روابط و فعالیت های متنوعی میان حلقه های شبکه ی هرمی، شکل می گیرد.
    مساله ی مورد پژوهش این نوشتار، بررسی فقهی فعالیت های به وجود آمده در قالب روابط چندگانه است که به تصویر کشیده می شود. مساله ای که کوشش می شود تا تطبیق عناوینی مانند: بیع، اجاره، جعاله، وکالت و صلح بر آن مورد تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، سالم، بیع، جعاله، اجاره، وکالت، صلح
  • حیدرعلی پیرعلیلوسهرون*، دکترمهدی جلیلی صفحه 49
    گسترش تشیع در ایران به طور کلی و در منطقه ی شمال غرب ایران یعنی آذربایجان به طور اختصاصی جهت اصلی این نوشتار است که پس از حمله ی مغول، به ویژه در دوره ی دو سلسله ی آق قویونلو و قرا قویونلو از موضوعات مهم تاریخ ایران و تشیع است. چراکه تشیع پس از گسترش اولیه فرهنگی خود در ایران که به حاکمیت سیاسی گذرا در دوران آل بویه و سربداران منجر شد، مرکزیت فرهنگی خود را بسته به عواملی چند در آذربایجان پیدا کرد.
    این تمرکز وامدار حضور مخالفان سیاسی دولت عباسی مانند خرمدینان در منطقه ی آذربایجان بود که کوهستانی بودن منطقه در برابر تعقیب حکومتی به آنان مصونیت می داد و در مرحله بعدی در همین روند نقش صحابه ائمه (ع) و علما و به ویژه فرقه های تصوف و عرفان در این منطقه موثر بود که مردم را در گذر از تسنن شافعی به تشیع صوفیانه و علاقه به اهل بیت (ع) و سپس مکتب آن راهنمایی کردند. به گونه ای که در قرن نهم هجری قمری، شیعه نامی آشنا هم برای حاکمیت و هم مردم منطقه به شمار می رفت که دو سلسله ی قراقویونلو و آق قویونلو، روش فرهنگی سلسله های پیشین خود را که اظهار علاقه به اهل بیت بود همچنان ادامه دادند به ویژه قراقویونلوها که پیشگام ایجادی نیروی رزمنده ی شیعی یعنی صفویان گردیدند چراکه ظهور قراقویونلوها ارتباط سلسله های مرعشی و کیائی شیعه با این حاکمیت را فراهم آورد و فرقه های مذهبی شیعه مرام را تقویت کرد و شاه اسماعیل صفوی با تکیه بر همین وضعیت توانست در اوایل قرن دهم هجری حکومتی فراگیر و ماندگار با تکیه بر مذهب شیعه در ایران بزرگ تشکیل دهد.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، تشیع، آق قویونلو، قراقویونلو، صفویه، آذربایجان
  • محمد جواد رحمتی* صفحه 75
    همزمان با ظهور سلسله ی صفوی در ایران، گروه های تبشیری یسوعی نفوذ خود را در پهنه ی ایران، هند و عثمانی آغاز کردند. آنچه که باعث آغاز رویکرد گفت وگوهای؛ کتبی و شفاهی دینی در ایران گشت؛ انتشار سفرنامه ی پیترو دولاواله در اصفهان بود که، علامه میر سید احمد علوی عاملی؛ ردیه ای بر آن تهیه و تالیف کرد. در پیامد این تبادل آرا و بازتاب-های آن؛ پدر جان تاده پریو کتاب «آیینه حق نما» اثر جیروم خاویر را خلاصه کرد و آن را در اختیار علمای اصفهان قرار داد؛ تا بار دیگر تنور رویارویی های گفتمان دینی گرم شود. در این گفتار به بررسی تحرکات یسوعی ها در دوره ی اکبرشاه گورکانی، که اوج فعالیت های تبشیری آنها در دوران زمامداری وی انجام گشت، پرداخته می شود. البته در این زمینه؛ و در ارتباط با فعالیت های یسوعیان با دربار شاه عباس در اصفهان؛ نگاهی نیز به تقابل علمی – دینی سید احمد علوی عاملی در دوره ی شاه عباس، افکنده می شود.
    کلیدواژگان: یسوعیان، گورکانیان، هند، خاویر، علوی عاملی، تبشیری، صفویان
  • فرزانه سعادتی فر*، عباس علی تفضلی صفحه 105
    ماوراءالنهر به عنوان یکی از سرزمین های کهن اسلامی که در قرن اول هجری فتح شد، از مراکز مهم فرهنگ و تمدن اسلامی بوده که در بین شهرهای آن دو مرکز بخارا و سمرقند از بقیه مهم تر هستند. دولت های اسلامی که در این منطقه فرمانروایی داشته اند هر کدام به آبادانی و ساخت مساجد اهتمام ورزیده اند به گونه ای که تجلی هنر اصیل و زیبای اسلامی را در معماری و تزیین آن می توان مشاهد کرد اما به دلیل حمله ی ویرانگر مغول، بناهای کمی از دوره های حکومتی پیش از قرن هفتم هجری؛ همچون سامانیان برجای مانده است. پس از حکومت تیمور در قرن هشتم، او و جانشینانش به آبادی قلمروی حکومتشان در ماوراءالنهر به ویژه پایتختشان سمرقند پرداختند و از دوران ایشان، مساجد بسیاری مانند مسجد بی بی خانم و مسجد تومان آغا در مجموعه ی شاه زنده برجای مانده است.
    پس از قرن نهم تا اواخر قرن دوازدهم و اوایل قرن 13 ه.ق، حکومت های محلی با وجود ضعیف بودنشان بناهایی از جمله مساجدی را در این دو شهر بنا کرده اند مانند مسجد چهارمنار در بخارا و مسجد طلاکاری در سمرقند، اما پس از آن با تسخیر این ناحیه توسط روسیه تزاری و تسلط حکومت کمونیستی در قرن 14 ه.ق/20م، مسجد مهم تازه ای در این دو شهر ساخته نشده است. تاثیر معماری ایرانی با وجود معمارانی از شهرهای ایران همچون اصفهان و تبریز در بسیاری از مساجد این ناحیه مشهود است.
    کلیدواژگان: مساجد، معماری اسلامی، ماوراءالنهر، بخارا، سمرقند، هنر معماری
  • علیرضا صابریان* صفحه 141
    شرط امری است مربوط به آینده که حدوث یا زوال تعهد منوط به آن است. نه تنها اموری که در متن عقد به آن تصریح شده لزوم وفا دارد بلکه مواردی که از جهت عرف لازمه ی عقد است و با استنباط از اوضاع و احوال و قراین و امارات در چارچوب تراضی دو طرف عقد می گنجد نیز لازم الوفاء است. شرط بنایی در فقه امامیه مورد تدقیق عمیق واقع شده و برای ارزش گذاری گفت وگوهای پیش از عقد جایگاه خاصی را برای آن در نظر گرفته و آن شرطی ست که پیش از عقد طرفین بر التزام به آن توافق کرده و عقد را بر اساس آن واقع می کنند ولی در متن عقد بدان تصریح نمی شود. تحقیق در این مقام این است که فرقی بین شرط بنایی و شرط ضمنی و شرط مذکور در متن عقد نیست. در طبیعت شرط وقتی می توان گفت که ضمن عقد است که در عالم قصد و در افق نفس ایجاد شود، در این صورت، شرط مطلقا وجوب وفا دارد و عقد مبنی بر این شرط قرار دارد.
    کلیدواژگان: شرط، شرط بنایی، شرط تبانی، شرط ضمنی، فقه امامیه، حقوق مدنی
  • رضا عباس پور*، احسان علی اکبری بابوکانی، عباس علی تفضلی صفحه 161
    روایت های بسیاری در باب مدح و ذم برخی سرزمین ها در منابع روایی شیعه و اهل تسنن وارد شده است. به تصریح حدیث شناسان فریقین، شمار زیادی از آن ها مجعول هستند. صرف نظر از عوامل و انگیزه های مذهبی، اقتصادی و اجتماعی از مهم ترین علل جعل این گونه احادیث، انگیزه های سیاسی است. این مقاله تلاش می کند تا با ارائه ی گزارش های تاریخی و ریشه یابی عوامل و انگیره های جعل حدیث در باب مدح و ذم شهرها و سرزمین ها، استفاده حاکمان بنی امیه و بنی عباس از جعل احادیث برای دست یابی به اهداف سیاسی شان را نشان دهد.
    کلیدواژگان: انگیزه های سیاسی، فتوحات، احادیث مجعول، بنی عباس، بنی امیه
  • اکرم عبدالله پور*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحه 181
    احکام شریعت همواره ثابت هستند و هر حکمی بر موضوع خود مترتب است. اما اگر موضوع حکم تغییر کند دیگر حکم پیشین بر آن ثابت نیست و از این تغییر موضوع مسامحتا به تغییر حکم تعبیر شده است.
    وجود و عدم هر حکمی دائر مدار موضوع واقعی آن است که عبارت می شود از علت حکم. علت حکم گاه با موضوع ظاهری یکی است که در صورت تغییر موضوع، حکم سالبه به انتفاء موضوع می شود و گاه موضوع ظاهری با علت حکم متفاوت است که مادام که واجد علت حکم باشد، حکم بر آن مترتب است.
    در تقسیم احکام به لحاظ علت حکم در آنها، سه دسته حکم وجود دارد که در این نوشتار بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: حکم فقهی، علت، ثبات، تغییر، شرایط علیت
  • محمدعلی میر* صفحه 203
    پس از فتح و استقرار اعراب در اندلس، روند گرایش ساکنان بومی به اسلام آغاز و با گذشت زمان، شمار قابل توجهی مسلمان شدند. در منابع به مسلمانان بومی اندلس اصطلاح مسالمه(نومسلمانان) اطلاق شده و فرزندان آنان که در دامن اسلام پرورش یافتند، مولدان(نومسلمانان) نام گرفتند. به تدریج در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم هجری با افزایش تعداد مولدان، شمار آنان از اعراب مسلمان پیشی گرفت تا آنجا که بخش عمده ای از ساکنان شهرهای بزرگی چون اشبیلیه، طلیطله، سرقسطه و به ویژه مناطق مرزی را مسالمه و مولدان تشکیل می دادند. مولدان با گرویدن به اسلام انتظار داشتند که از حقوق برابر با اعراب برخوردار شوند، اما این مهم محقق نشد. زیرا حاکمان اموی و اشراف عرب با سیاست های تبعیض آمیز از جمله؛ تصاحب زمین های حاصلخیز و تحمیل مالیات های سنگین، مانع دست یابی آنان به مناصب و موقعیت های مناسب اقتصادی و اجتماعی و سیاسی شدند. این اقدام ها در تضعیف جایگاه اقتصادی مولدان تاثیر به سزایی داشت، چراکه منجر به شورش آنان علیه نظام حاکم شد. این مقاله بر آن است تا با بررسی روند مالکیت ارضی و اخذ مالیات به تبیین جایگاه اقتصادی مولدان بپردازد.
    کلیدواژگان: مولدان، مالکیت ارضی، مالیات، اعراب، حکومت امویان، اندلس
|
  • B.R.Ibrahimian*, H.Naseri Page 9
    The network marketing is a new phenomenon in the field of business administration established in order to eliminate the intermediaries. In the sound network marketing، the stress is laid upon the the chain expansion of marketers. In this type of marketing،various relationships and activities are formed among the pyramid network chains. This paper seeks to study and indicate the jurisprudential activities developed in most multiple relationships while attempting to compare and contrast some titles such as sales، rents، forgery، deputy، and peace، and so on.
    Keywords: network marketing, sound, healthy, sales, forgery, rents, deputy, peace
  • H.Ali Pir Aliloo*, M.Jalili Page 49
    The manner of the growth and development of Shi''ism in Iran، i. e.، Azarbyjan، in particular from the Mongul''s inavsion، specially during the period of the dynasties of Agh-Gahayunloo and Ghara-Ghoyunloo، is one of the important historical subject matters and events occured in the history of Iran and shi''ism. Cultural centers of Shi''ism appeared and developed in Iran، and its political domination was established during the Buyyids and the Sarbedarans''reigns in Azarbyjan. This centralization is due to the presence of the Abbasid government rivals and oponents as well as that of the Imams'' companions and adherents as well as that of gnostic and mystic sects and scholars in that territory،specially the role of the mystical schools is remarkable، who guided people through the passage of Shafei Sunnites to mystical Shi''ism while making them interested in the Household (A،S.)، which resulted in their school of thought. As a result، it appeared as a familiar name for the Shi''ites during the Gharaghoyuiloo reign in the 8th century as well as for the government. So، King Ismaeil of Safavi، relying upon that condition، was able to form a comprehensive government based on the predominating Shi''ism school in Iran during the early 10thc.
    Keywords: mysticism, gnostic sect, Agh, Ghayunloo, Ghara, Ghoyunloo, Savid, Asarbyjan
  • M.J.Rahmati* Page 75
    Contemporary to the Advent of the Safavid dynasty in Iran، the Tabshiri Yasuian groups began to influence in Iran، India، and Ottoman. What caused the religious talkings، discussions، and debates، oral and written، to happen in Iran were the travel-letters of Peter De La Valein. Isfahan، which Allameh Mir Sayyid Ahmad Alavi Ameli provided and composed a rejection and objection against it. Following that exchnage of ideas and its reflections، Pedar Jnon Tadeof Prive''s book entitled «The Mirror of Truth» was summarized by Jiron Khavier while putting it in access of Isfahani scholars، so that the encountering and interviewing of religious discourses should be prevailed and survived once more. In that discourse، it is observed that how the yasuian movements developed during King Akbar of Gurkani reign، during which the culmination of activities of the Tabshiris occurred. In this regard and in relation to the Yasuians'' activities at King Abbas'' court in Isfahan، there is a look at the scientific، religious confrontation of Sayyid Ahmad Alavi Ameli during King Abbas'' Rule.
    Keywords: the Yasuians, the Safavids, Khavier, India, Iran, Ameli, Tabshiri
  • F.Saadati Far*, A.A.Tafazzoli Page 105
    Transoxania, as one of the ancient, Islamic lands conquered in the first century AH, was one of the important Islamic cultures and civilizations, which are more significant than the two other centers in Bukhara and Samarghand. The Islamic governments ruling over that zone, each of whom was trying to build mosques there, so that the original and beautiful Islamic arts in architecture and decoration should be shown in this manner, as the manifestations of fine Islamic arts there.But few constructions have survived because of the destructive Mongule's attacks and invasions. Those remained buildings, from the governmental periods before the 7th century AH., Include those of Samarghand and Bukhara.In the 8th century AH., and after the Taimor's rule, he and his successors made great attempts to develop their government kingdom in Transoxania, especially in their capital cities such as Samarghand and Bukhara, from whom many mosques such as Bibi Khanum and Toman Agha Mosque at the Shahaendeh Complex, have survived.After the 9th century AH until the late 12th century and the early 13th c,LH., the local governments, even though weak, were able to construct mosques in those two cities such as the Four-minaret Mosque in Bukhara and the Gold-work Mosque in Samarghand. But no new mosques were built in those two cities when the Tezar Russia invaded and occupied there in the I4th/20th c.The effects of Iranian architecture, employed by Iranian architects, from the cities of Iran, i.e., from Tabriz and Isfahan, are observed in many of the mosques in that area.
    Keywords: mosques, Islamic architecture, Transoxarnia, Bukhara, Samarghand, Islamic art, fine arts
  • A.R.Saberian* Page 141
    A condition or provision is a matter related to future upon which the creation or the decline of commitment is relied. Not only are the matters in the commitment- tie clearly stated required to be made، but also those cases necessary to be committed through the norms required for the promise-tie. It is also urged to be committed what is implied from the circumstances within the framework of both parties satisfaction. In lmamiyyeh jurisprudence، the constructive (Banaee) condition is carefully observed، and to prize the discussions before the commitment- tie، there is a special place to consider its condition، which is the fact that both parties come to agreemenet before the contract is made، while it is stated in the main text. In this paper an attempt is made to observe that there is no distinction between the explicit and the implied conditions or provisions. In the nature of condition when it could be said the implication is a tie. when it is established to the intention and in the horizon of soul، in that case- it is urged to be fulfilled.
    Keywords: Banaee, constructive, Collusion, implied, condition, provision, Jurisprudence, civil code
  • R., Abbas Pour*, E.Aliakbar Babookani, A.A. Tafzili Page 161
    There are many versions and narratives concerning the overstating or eulogizing and understating or belittling of certain lands or cities in traditional sources of the shi''ites and Sunnites. According to the clear tradition of both groups، a large number of them happen to be false and forged، Regardless certain religious، economic and، social elements and motivations، the most important causes of forgery of such traditions are political. The present paper is an attempt to investigate and indicate the exploitation of the BaniUmavid and the BaniAbbasid rulers of the traditions forgery to achieve their political goals، through presenting historical reports، while analyzing the roots of the elements and motives of the forgery of traditions to overstate and understate the cities and lands.
    Keywords: political, conquests, forged traditions, the Bani UmaVids, the Bani Abbasids, exploitation
  • A.Abulla Pour*, M.R.Kazemi Page 181
    It is believed that some of the orders have been exposed to change and transformation through the course of time in contrast of the fact that Muslims think of the stability and ever-lastingness of Islam and its jurisprudential judgments. It should be considered that what is called the change of order means that change and transformation of judgment because the Divine Law orders are always fiixed and unchangeable. But what is subject to change and transformation is the subject matter of judgment. The existence and non- existence of every decree is the center and orbit of its actual subject matter including its cause. The cause of an order sometimes is the same as its explicit subject-in case of the transformation of the subject matter، the changed order acts in the benefit of the subject matter. Sometimes the explicit subject is different from the cause of the order، which is true as long as it might include the cause of the order requirement.
    Keywords: order, .decree, judgment, .role, stability, change, transformation, subject matter
  • M.A.Mir* Page 203
    After the conquest and settlement of the Arabs in Andolusia، the trend of turning the natures towards Islam began، and through the passage of time a remarkable number of them converted to Islam. The native Muslims of Andolusia were then known as the Musalemeh (new Muslinus) as well as their children who were brought up under the domination of Islam. Later on، they were called Mavalidan. In the late 2nd century and early 3rd century a. h. the nubmber of new Muslims increased، so that they surpassed the Arabs and formed most of the population of large cities such as TolayToleh، Sarghaeta، specially the border line areas. Converting to Islam، Mavalidan expected equal rights with the Arabs، but that important thing was not realized. Because the Umavid rulers and the Arab aristocrats، exerting the discriminating policies such as confiscation the fertile lands and imposing heavy taxes upon them، prevented them from reaching suitable economic، social، and political conditions، These measures had great effects on weakening Mavalidan''s economic status، so that they had to rebel and protest against the prevailing system of government. The present paper is an attempt to study the trend of land ownership and tax-imposing while explaining Mavalidan''s economic status.
    Keywords: Mavalidan, Iand ownership, tax, imposing the Arabs, Umavid reign, Andolusia