فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 9-10 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم امیراحمدی*، مجید ابراهیمی صفحه 11
    به منظور پیش بینی دامنه خسارت های ناشی از سیلاب جهت کنترل و مهار آن پهنه بندی خطر سیل امری ضروری است. که هدف از این تحقیق پهنه بندی خطر سیلاب در حوضه آبخیز مشرف به شهر سبزوار است. پارامترهای خاص موضوع این تحقیق شامل؛ لایه طبقات ارتفاعی، شبکه هیدروگرافی، طبقات شیب، ضریب نفوذ پذیری، بافت خاک، همدما، هم باران، لیتولوژی، پوشش گیاهی، کاربری اراضی، گروه های هیدرولوژیک خاک، جهت شیب و فرسایش بوده. سپس با تهیه لایه های مورد نیاز حوضه آبخیز، اقدام به تعیین وزن هر لایه بر اساس میزان اهمیت آن در بروز سیلاب گردید. پس از وزن دهی نهایی، لایه ها به صورت دو به دو (AHP) توسط نرم افزار Expert choice مقایسه و ماتریس حاصل از این مقایسه های به نرم-افزار Idrisi منتقل و ضریب نهایی برای هر لایه تعیین شد. در نهایت با اعمال این ضرایب از طریق منویRaster calculator در نرم افزار ArcGis نقشه ی پهنه بندی خطر سیلاب در حوضه آبریز مشرف به شهر سبزوار تهیه گردید. نقشه پهنه بندی خطر سیل نشان می دهد که حدود 5/9% از محدوده نقشه در پهنه ی خطرخیلی زیاد، 9/23% در پهنه ی خطر زیاد، 4/46% در پهنه ی خطر متوسط و 3/20% در پهنه ی کم خطر از لحاظ سیل گیری قرار دارد.
    کلیدواژگان: خطر سیلاب، حوضه آبریز شهری سبزوار، AHP، GIS
  • ابوالفضل بهنیافر، علی همایی فر، زهرا پریشاد صفحه 33
    ییلاق های اطراف شهر مشهد با توجه به موقعیت طبیعی خود یعنی وجود رودخانه های پرآب، باغ های انبوه، مناظر متنوع، آب وهوای خنک، بهره وری ییلاقی و اقلیم مطلوب تابستانی، قدمت تاریخی و در عین حال نزدیکی به شهر مشهد و وجود تسهیلات رفت و آمد مناسب، همواره مورد استقبال ساکنان مشهد و گردشگرانی که از سایر شهرها برای زیارت و سیاحت به این شهر سفر می کنند، می باشد.
    با این حال متاسفانه علی رغم محدود بودن این مناطق هیچ گونه مدیریت محیطی و زیست محیطی و توجه عملی نسبت به کنترل گسترش بی رویه در آن ها صورت نگرفته و توسعه ناموزون در بخش های مختلف، برهم خوردن تعادل زیست محیطی، تخریب منابع و گسترش آلودگی ها، توسعه ناموزون زیرساخت ها و قطبی شدن توسعه اقتصادی را به همراه آورده است. لذا چنان چه شاهد هستیم، طی سال های اخیر افزایش ساخت و ساز مراکز اقامتی، ویلاهای شخصی و رستوران های خطی به صورت پراکنده و سازمان نیافته در این منطقه علاوه بر تغییر نقش اقتصادی و خروج ساکنان بومی، سبب بروز معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی شامل آلودگی آب رودخانه ها، کاهش پوشش گیاهی و گونه های جانوری، از بین رفتن باغ ها، تغییرات شکل طبیعی زمین و عدم تعادل محیطی نیز شده است.
    در مقاله حاضر سعی شده بر اساس دیدگاه راهبردی سوات (swot) و با تاکید بر تجزیه و تحلیل تلفیقی ساختارهای مختلف زیست محیطی به ارایه برخی راهبردها جهت کاهش یا از میان بردن مسائل ناشی از گردشگری در حوضه آبریز رودخانه زشک شاندیز و نیل به اهداف توسعه پایدار گردشگری در محیط های طبیعی و روستایی این منطقه به عنوان نمونه ای از پهنه های روددره ای و تفرجگاهی واقع در اطراف شهر مشهد، پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زیست محیطی، تفرجگاه های رودپهنه ای، دیدگاه های راهبردی، حوضه زشک، شاندیز
  • مهدی جهانی، حسنیه سادات حسینی زهرایی* صفحه 61
    اندیشمندان معتقدند توسعه روستایی چند وجهی است و به طور مسلم در روستا توسعه اقتصادی و اجتماعی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. فن آوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) این قابلیت را نمایان ساخته است که می تواند موجب افزایش سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، رفاه اجتماعی و در یک کلمه توسعه اجتماعی شوند. در این راستا باید با برنامه ای مدبرانه و بومی سازی تجارب جهانی از این فرصت ایجاد شده به نحو پسندیده استفاده برد. این تحقیق دارای یک فرضیه به این شرح می باشد تاسیس مراکز ICT روستایی موجب افزایش رفاه اجتماعی و رضایتمندی روستاییان شده است. در همین راستا، ابتدا به بررسی نظری موضوع با بهره گیری از منابع داخلی و خارجی پرداخته شد، سپس با بهره گیری از روش تحقیق از نوع توصیفی و با اجرای میدانی، داده ها از دو طریق کتابخانه ای و میدانی گردآوری گردید. جامعه آماری تحقیق، در برگیرنده 3876 خانوار روستایی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه گیری انجام شد و به تعداد 359 خانوار به صورت تصادفی ساده توزیع گردید. پرسشنامه های تکمیل شده با بهره گیری از آزمون کی دو یک متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید و فرضیه به اثبات رسید. نتیجه حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که گرچه مراکز ICT روستایی موجب افزایش رفاه اجتماعی و رضایتمندی هم چنین افزایش پس انداز روستاییان می شوند؛ اما برای این که بتوان مراکز ICT روستایی را در راستای توسعه اجتماعی قرار داد، فراهم ساختن بستر فرهنگی – آموزشی برای روستاییان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مراکز ICTروستایی، توسعه اجتماعی
  • علیرضا شیخ الاسلامی، کبری سرخ کمال، مریم بیرانوندزاده صفحه 81
    برای برنامه ریزی اولین قدم شناخت صحیح از وضعیت کنونی مناطق است. برای شناخت هر منطقه لازم است که خصوصیات آن منطقه و وضعیت آن نسبت به سایر مناطق شناسایی شود. در مقاله حاضر وضعیت شبکه شهری در استان خراسان شامل خراسان شمالی، رضوی و جنوبی مورد بررسی قرار گرفته و میزان تعادل یا عدم تعادل حاکم برآن ارزیابی و تعیین گردیده است. روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی است. نتایج حاصله بیانگر این است که در سطح استان خراسان شمالی حاکمیت با شهرهای کوچک و میانی است و این امر منجر به تعادل نسبی در ساختار فضایی استان شده است. در حالی که در سطح استان خراسان رضوی حاکمیت از آن نخست شهر مشهد است. استان خراسان جنوبی بر اساس روش آنتروپی به نسبت متعادل است. دلیل این امر عدم وجود کلان شهری نظیر مشهد در این استان می باشد، به گونه ای که نخست شهر این استان در رده شهرهای میانی قرار دارد. لذا با گسترش سرمایه گذاری های زیر بنایی در شهرهای متوسط و کوچک تر و اجرای سیاست های مناسب برای جذب جمعیت به آن ها می توان اختلاف موجود در اندازه شهرهای بزرگ و شهرهای رتبه پایین در سیستم شهری را کاهش داد و این خود گامی موثر در راستای متعادل سازی شبکه شهری و کاهش شکاف توسعه بین شهرهای بزرگ و شهرهای میانی و کوچک استان محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، شهرهای کوچک و میانی، تعادل، استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی
  • کتایون علیزاده*، زهرا کیخا صفحه 105
    فرسایش خاک، پراکندگی اراضی یک بهره بردار، کوچک بودن قطعات اراضی و... مشکلات زیادی را برای کشاورزان منطقه سیستان به همراه دارد. از این رو، به منظور کاهش مشکلات موجود و در نهایت افزایش بهره وری، یکپارچه سازی اراضی زابل آغاز گردید. در این پژوهش، تلاش بر این است که تاثیر یکپارچه سازی اراضی بر هزینه های تولید و میزان درآمد کشاورزان، دردهستان لوتک، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. به این سبب، دو روستای یکپارچه شده(لوتک و اسلام آباد) و دو روستای غیر یکپارچه (ورمال و مسافر کلاتی) جهت مقایسه؛ در منطقه مورد مطالعه انتخاب، و مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش در این مقاله؛ توصیفی-تحلیلی می باشد. اطلاعات به دست آمده از طریق روش پیمایشی (مشاهده اراضی و مصاحبه حضوری با بهره برداران)، مصاحبه با کارشناسان و افراد دخیل در اجرای طرح(قبل و بعد از یکپارچگی) و کارشناسان جهاد کشاورزی و آب و خاک منطقه مورد تحقیق تهیه و جمع آوری شده است. نتایج تحقیق گویای این است که، یکپارچه سازی اراضی، باعث کاهش هزینه در مراحل مختلف تولید و افزایش درآمد کشاورزان منطقه مورد بحث شده است.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، هزینه های تولید، درآمد، لوتک و زابل
  • جبرائیل قربانیان*، مازیار شمسایی صفحه 125
    با توجه به این که اهواز از موقعیت ویژه ی اقتصادی بر خوردار است، داشتن اطلاعات کامل از جنس زمین و سازندها و موقعیت دقیق ناهمواری ها و لندفرم ها، برنامه ریزان را در جهت آمایش شهری یاری خواهد کرد. در این مقاله، با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 2003 (شیت اهواز) در سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه ژئومورفولوژی اهواز تهیه گردید. هدف از تهیه این نقشه ها ارایه دید کامل، فوری، و مستقیم از اشکال مختلف ناهمواری های زمین است که در اختیار مهندسان منابع طبیعی و عمران قرارگیرد. نتیجه می گیریم نقشه های اروهیدروگرافی (ناهمواری ها و شبکه آب ها)، نقشه اروهیدروگرافی- لیتولوژی (شامل سازندها و گسل و طاقدیس ها) و نقشه ژئومورفولوژی پدیده ها و لندفرم ها (تپه های ماسه ای رسوبات کواترنر، تراس ها و...) در مکان یابی و آمایش هرمنطقه کمک شایانی به برنامه ریزان خواهد نمود.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، قابلیت ارضی، اروهیدروگرافی، لیتولوژی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • هادی قنبرزاده*، محمد مستاجر اسلام دوست صفحه 139
    ویژگی های ژئومورفولوژیکی تحت تاثیر عوامل متعددی مانند اقلیم، زمین شناسی، پوشش گیاهی، شیب، آب، خاک و غیره که می توانند اشکال فرسایشی را به وجود بیاورند، قرار دارند. حوضه ی آبریز ازغند واقع در شهرستان های کاشمر و مه ولات از استان خراسان رضوی به لحاظ ساختار زمین شناسی بخشی از زون رشته کوه های ایران مرکزی است. از نظر گسترش و تنوع سنگ شناسی، از واحدهای زمین شناسی متعلق به دوران سوم و آبرفت ها تشکیل گردیده و واحد گرانودیوریت به سن ترشیاری که مناطق مرکزی تا جنوبی حوضه را در بر گرفته حدود 70 % از مساحت حوضه را تشکیل می دهد. در این پژوهش سعی شده عوامل موثر بر فرم های ژئومورفولوژیکی و اشکال فرسایشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. نتایج نشان داد که منطقه مورد مطالعه از نظر ژئومورفولوژی به دو واحد کوهستان و تپه ماهور قابل تفکیک است و در مجموع 9 رخساره مشخص گردید که از این میان رخساره رخنمون سنگی 25 تا 50 درصد از واحد کوهستان با تیپ دامنه و دره با مساحتی معادل 6/1171 هکتار (8/35 % از کل مساحت حوضه) بیش ترین سطح را به خود اختصاص داده است. با توجه به عوامل ژئومورفولوژیکی موثر بر فرسایش در حوضه، شیب و توپوگرافی به عنوان مهم ترین عامل، پوشش گیاهی و رواناب سطحی به عنوان عوامل بعدی مطرح می باشند. از بین اشکال فرسایشی، فرسایش سطحی به نحو چشمگیری در حوضه وجود دارد و در بیشتر رخساره های فرسایشی منطقه واریزه حضور زیادی دارد. بنابراین در سطح حوضه 6 رخساره فرسایشی وجود دارد. وسیع ترین رخساره فرسایشی در حوضه، فرسایش واریزه ای زیاد در دامنه ارتفاعی 1500 تا 2000 متری است که 27/1519 هکتار (32/46 درصد از کل حوضه) را در بر می گیرد. علاوه بر عوامل طبیعی، عوامل آنتروپوژنیک نیز می توانند در گسترش اشکال فرسایشی در سطح منطقه موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: رخساره ژئومورفولوژی، ازغند مه ولات، اشکال فرسایشی، توپوگرافی
  • سیدمهدی گل محمدی تولانی* صفحه 163
    رودخانه کشف رود بزرگ ترین رودخانه خراسان رضوی است که در گذشته اهمیت زیادی برای مردم مشهد و روستاهای اطراف داشته، ولی خشک سالی ها و کاهش نزولات جوی باعث خشک شدن این رودخانه شده است، شیب عمومی مشهد از سمت جنوب به شمال باعث شده تا تمام کانال های خروج آب و فاضلاب شهر مشهد به رودخانه کشف رود وارد شود و رودخانه ای از آب های آلوده به وجود آید وجود کارگاه ها و کارخانجات در حاشیه این رودخانه آلودگی کشف رود را مضاعف کرده است. بزرگ شدن شهر مقدس مشهد و مهاجرت های بی رویه از مناطق مختلف کشور حاشیه نشینی را در مشهد پررونق کرده و مردم هم به جهت مواجه شدن با مشکلات اقتصادی به این مناطق هجوم آورده و تعرض به حریم رودخانه را آغاز کرده اند، به نظر می رسد که سهل انگاری مردم و مسوولین موجب شده تا روز به روز مشکلات منطقه بیشتر شود. محقق با مراجعه مکرر به این منطقه و تصویربرداری با استفاده از تحقیقات محلی و میدانی و مصاحبه افراد آگاه در منطقه، اقدام به جمع آوری اطلاعات نموده است. بررسی های به عمل آمده حاکی از وجود آلودگی های زیست محیطی در منطقه می باشد که مهم ترین آن ها جریان فاضلاب سطحی در کشف رود و دفع زباله ها در داخل رودخانه و حریم آن می باشد. نگارنده معتقد است که عزم راسخ و اراده آهنین مردم و مسوولان می تواند پاره ای از مشکلات موجود را حل نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی های زیست محیطی، منابع آلاینده رودخانه، حاشیه نشینی، کشف رود
  • عزت الله مافی، مهدی عامل بافنده*، محمد محمدزاده صفحه 187
    به طور کلی یکی از ابعاد مرتبط با امنیت محیط های شهری، فضا و ساخت و ساز شهری است. یک فضای شهری مناسب تا حد زیادی تامین کننده امنیت و فضاهای شهری نامناسب از بین برنده آن و زمینه ساز انواع آسیب ها و معضلات اجتماعی است. لذا در این پژوهش به بررسی و تحلیل امنیت و عوامل موثر در ایجاد ناامنی فضاهای شهری منطقه سه اصفهان، پرداخته شده است. این فضاها شامل خیابان ها، پیاده روها، میدان ها و مراکز تفریحی می باشد. داده های پژوهش از دو طریق کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده اند. اطلاعات میدانی از طریق پرسشنامه، با روش تصادفی و با حجم نمونه 120 نفر به دست آمده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که 3/73 درصد از استفاده کنندگان فضاهای شهری سطح منطقه سه اصفهان هنگام حضور در این گونه فضاها، به طور متوسط، زیاد و بسیار زیادی احساس ناامنی می کنند. این احساس ناامنی در فضاهای مختلف متفاوت است. به طوری که خیابان با 5/37 درصد بالاترین احساس ناامنی را در افراد ایجاد می کند. بعد از آن مراکز تفریحی با 30 درصد، پیاده راه ها با 3/23 درصد و میدان با 7/1 درصد قرار دارند.
    کلیدواژگان: امنیت، فضاهای شهری، تحلیل فضایی، اصفهان
  • سعدالله ولایتی، طاهره زمان زاده* صفحه 213
    هدف از تدوین این مقاله بررسی توان های محیطی حوضه آبریز بقمچ واقع در زون کپه داغ است و در جهت مطالعه حوضه مورد نظر و پیش بینی نتایج مشاهده ها با استفاده از علم ژئومورفولوژی برای برنامه ریزی و بهره وری زمین در جهت مدیریت خردمندانه فضا به منظور بهینه سازی الگوی توسعه فعالیتهای انسانی وتخصیص زمین به کاربری های مختلف و هماهنگ کردن این برنامه ها با یکدیگر با توجه به جغرافیای منطقه مورد مطالعه می باشد. هدف اصلی جلوگیری از مهاجرت بی رویه روستائیان به شهرها، جلوگیری از فرسایش زمین، کاهش نابرابری های اقتصادی و اجتماعی بین شهر و روستا و شناخت هرچه بیشتر توانهای بالقوه محیطی و استفاده از این توان ها در جهت پیشرفت منطقه مورد مطالعه می باشد. پژوهش مورد نظر، در حوضه آبریز بقمچ انجام گرفته که در80 کیلومتری شمال غربی شهر مشهد و در شهرستان چناران واقع گردیده است. این محدوده در پایکوه های جنوبی کوه های کپه داغ در داخل دشت مشهد ودر حوضه آبریز کشف رود است.
    در این پژوهش سعی شده تا توانهای محیطی منطقه مورد شناسایی قرار گیرد و نقش توان های محیطی در ارتباط با کاربری اراضی ومدیریت صحیح وآمایش آن تعیین شود که روش تحقیق مورد استفاده (میدانی، تحلیلی) است که در پیمایش صحرایی با استفاده از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و استفاده از عکسهای هوایی و مشاهده اشکال ژئومورفولوژی و تکتونیک منطقه و هم چنین استفاده از نرم افزارGIS و ایجاد لایه های محیطی آن و هم چنین استفاده از نرم افزار spss و جمع آوری اسناد و مدارک و اطلاعات منطقه و در نهایت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده می باشد.
    کلیدواژگان: توان های محیطی، کاربری اراضی، آمایش سرزمین، حوضه آبریز بقمچ
|
  • A. Amir Ahmadi*, M. Ebrahimi Page 11
    Flood risk zonation is necessary for controlling and prediction of the amplitude of flood damage. The purpose of this research flood risk zones in the watershed is overlooking Sabzevar. Specific parameters of this study include; high-class layer, hydrography network, sloop classes, permeability, soil texture, isothermal, isohyet, lithology, vegetation, land use, hydrological soil group,aspect and erosion. was then required to prepare watershed layers, each layer according to the weight of its importance in the occurrence of floods. After weight determination, layers were compared with each other in a two by two manner by means of Expert-Choice software and then the resulted matrix of these comparisons were imported in Idrisi Software and final coefficients for layers were calculated. Finally, by applying these coefficients through Raster Calculation menu in ArcGis software, the map of flood risk zonation in the basin were overlooking Sabzevar.The flood risk zonation map reveals that about 9/5% of study area is located in the class of very high flood risk, 23/9% is located in high flood risk class, 46/4% is located in medium flood risk class and 20/3% is in low flood risk class.
    Keywords: Microzonation of flood risk, urban watershed Sabzevar, AHP, GIS
  • Dr. Abolfazl, Behniafar, Ali Homaeifar, Zahra Parishad Page 33
    Economic and cultural growth and development, more complicated structure of communities and the increasing trend of urbanization, has increased the need of recreation and spending time of leisure for the human beings and has caused to intensify the focus of individuals toward the pleasant climate regions of around the towns. Also the country sides around Mashhad is not exceptional from this general rule and with regard to their natural conditions, watery rivers, thick gardens, various views, cool climate, countryside productivity and pleasant climate in summer, historical archaism, proximity to Mashhad and appropriate transportation, these regions has been always welcomed by residents of Mashhad and tourists that traveled for pilgrimage or excursion purposes.Unfortunately, in spite of limitation of these regions any environmental management or practical attention to control their development has not been considered and it has brought disharmonious development in various districts, losing environmental balance, destruction of resources and spread of pollutions, discordant development of infra structures and polarizing economic development. During the recent years, the increasing dispersed and unorganized construction of residencies, private villas and linear restaurants, in addition to change the economic role of the region and migrating of local residents, has caused to emerge irreparable environmental damages such as: water pollution, decline of plan cover and animal species, deterioration of gardens, changing of natural from of the earth and etc.In order to decrease or remove the problems of tourism in Zoshk-Shandiz basin and achieve the goal of tourism sustainable development in natural and rural areas of this region and on the base of strategic viewpoint and with emphasis on analysis of different environmental structures, this articale try to present some strategies as sample of valleyriver areas and promenade in around of Mashhad. With due to the nature of these strategies, they also will include many policies and projects. It is necessary to mention that according to harmony and similarity of studied region to the other valleyriver areas, the process of gathering present strategies also can apply for them.
    Keywords: Environmental management, river resorts, Strategic approaches, Zoshk, Shandiz basin
  • Mehdi Jahani, Hassanieh Saddat Hosseini Zahraee * Page 61
    The scholars believe that rural development is multidimensional Phenomenon and Social economic development is very important in rural areas. Informational and communicational technology (ICT) can promote social capital, social Participation, Social welpare and as a whole Social development. The hypothesis is as fallows: rural ICT has caused Social welfare and rural dwellers satisfaction. The methodology is descriptive and data gathering is documentary and field study. Total cases are 3876 rural households that is calculated using cochran formula 35q households as Samples. Completed questionnaires were analyzed by Spss and one Variabe Chi square test and the hypothesis was improved. The results show although ICT causes social welfare, satisfaction and save but it is necessary provide cultural- educational fields for rural People in order to social development.
    Keywords: Informational, communicational technology, Social development, social capital, rural ICT centers, social welfare
  • Alireza Sheikholeslami, Kobra Sorkh Kamal, Maryam Biranvandzadeh Page 81
    The firs step for planning is recognition of current situation. In other word it is necessary to recognize geographical conditions. In this paper the situation of urban network in Khorasan Province (Northern, Southern and Razavi) has been studied, determined and evaluated. The methodology of this research is descriptive-analytical and data gathering is based on documentary method. The results show that domination is northern Khorasan is by medium and small cities, and this condition has led to relative balance in spatial structure in this Province. While there is primacy status in Razavi Khorasan Province and the metropolis of Mashhad is primate city. Urban network is relativity balanced in Southern Khorasan based on entropy model. The main reason for this status is lack of metropolis in this Province and the largest city located in medium cities rank, So it is possible to mitigate difference between large and small cities by development of investment in infrastructures and pulling the population to them. This process is effective step for balancing the urban network and reducing gap between development levels in large cities in one side and medium and small cities in province in other side.
    Keywords: urban network, medium, small cities, balance, Khorasan Provinces (Northern, Southern, Razavi), primacy
  • Katayoon Alizadeh*, Zahra Keykhan Page 105
    Soil erosion, dispersed agricultural lands, Small land lots and etc have caused many problems for peasants and farmers of sistan province. So, land integration bigan in order to mitigate current difficulties and upgrading of output. The main aim of this paper is investigation about effect of land integration on production costs and farmer's in come in Lootak rural area; So two village, (lootak and Islamic abad) as integrated cases and two villages (Varmal and Mosafer Kalati) as non integrated cases were selected for comparative study.The methodology of this research is descriptive- analytical and data gathering is documentary and field survey, interview experts of Jahad of Keshavarzi (revolutionary institute for agriculture affairs). The results show that land integration causes cost mitigation in defferent phases of production and increasing of farmer's income in this region.
    Keywords: Agricultural land integration, production cost, farmer's income, vural development Lootak, Zabol
  • Gabraail Ghorbanian*, Masiar Shmsaei Page 125
    Because AHVAZ has economical special situation,to have a complete information of land and structure types and carefule situation of land forms will be necessary to help the programmers for urban development. In this research GEOMORPHOLOGICAL map of AHVAZ was provided by using land sat ETM 2003 SATTELITE pictures. Geomorphological maps, can have a total, Fast and direct view from different forms of earth topography in authority for natural re source engineers and civil engineers. orohydrology maps, (topography, water network) orohidrography map-Litology including: (Faults, Anticlines) and Geomorphological map of phenomena and Land Forms (sandy hills, Quaternary sediments and trrace,…) are made and gloss. Glossing this maps in locate and pre paration for every area will help to the programmers.
    Keywords: Geomorphology, Land use, Orohydrography, Lithology, Geographical information system
  • Hadi Ghanbarzadeh*, Mohammad Mostajer Islam Doost Page 139
    Erosional forms of the earth are result of numerous factors and determinants such as Climate, Geology, Vegetation, Steep, Water, Soil, etc. Azghand watershed basin that is located in Kashmar and Mahvelat townships, Khorasan Razavi Province, is part of zone of mountain in chain of central Iran based upon geological structure. This region belong to tertiary era and sediments based upon litological diversity and Granodiorite unit with tertiary age that includes 70% of the basin, in south part of it. This paper tries to analyze geomorphological forms and erosional process. The results show this region can be divided in tow geomorphological units, mountainous and hilly. In this area nine facioses are determined that have different characteristics. Beside Physical Factors anthropogenic determinants are important for erosional form in this region.
    Keywords: Geomorphological facios, Forms of erosion, Topography, Azghand Mahvelat, Anthropogenic determinant
  • Sayyed Mahdi Gol Mohammadi Tavallani* Page 163
    Kashaf river is the largest river in Razavi Khorasan that was very important for people of Mashhad and perepheric rural centers in the past, but drought and precipitation decline caused it became dried. South-north steep of Mashhad plain has caused total run off of southern canals and urban Sewages enter the Kashaf river and pollute it. Occurrence of industrial manufactures on the bank of this river aggravates the pollution. Increasing population of Mashhad metropolis and new immigrants need settlements and Kashaf river region occupied by them. Informal settlement captured the Kashf river frontage and as a result, environmental problems have been increased. In addition lack of regional and urban management caused more difficulties. Methology of this research is descriptive-analytical and data gathering is by field surveys. Investigation indicates environmental pollution. It seems that public participation and authorities efforts can solve some problems.
    Keywords: Environmental pollution, River pollutants, Informal settlements, Particioation, Kashaf River
  • Ezzatollah Maffi, Mahdi Amel Baffandeh *, Mohammad Mohammad Zadeh Page 187
    A dimension of cities which is associated with security of urban environments is the space and urban construction. A favorable urban space ensures the security while inappropriate urban spaces compromise this security and provide a breeding ground for all kinds of social problems. Thus, this research seeks to analyze the issue of security and the factors that create insecurity in urban spaces of region 3 of Isfahan. The spaces under study include streets, sidewalks, squares and recreation centers. The data were collected using library and field research methods. The field data were collected by means of a questionnaire using random sampling method with a sample population of 120 subjects. The results demonstrated that 73.3% of the users of urban spaces in region 3 of Isfahan felt relatively, highly and extremely insecure when using these spaces. However, this feeling of insecurity varied across different spaces. In general, streets with 37.5% created the highest feeling of insecurity in people and recreation centers with 30%, sidewalks with 23.3% and squares with 1.75 were in the next orders.
    Keywords: security, urban spaces, spatial analysis
  • Sadollah Vellayati, Tahereh Zaman Zadeh * Page 213
    The goal of this paper is explanation and specification in surface shapes of the earth and searching and classification them.And predict changing them at different times. (now and future)For studing this basin and predict results of observation is obtained by using Geormorphology knowledge. Also this knowledge is use to programing and availablity of earth in logical management and optimination designs of human activity and the earth.Speciality to different applications and a like this program to each other with attention to study Geographic region.This research is Boghmej watershed basin. This basin is located in 80 kilometers to the northwest of Mashhad city and is in Chenaran city. It located in southern slopes of Kope-dagh mountain in Mashhad plain and is in the watershed Kashafrood basin.In this research we tried to know enviromental potentials for relation to landuse and determine correct management.The methodology was field observation. In field observation by using aerial photographs and observation geomorphological shapes and region tectonics and also using the GIS software and produce inviromental layers and aggregate refrences and region information and at the end analize the aggregate information.
    Keywords: Environmental potential, Land use, Regional planning, National planning, Geomorphology, Tectonic