فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 13-14 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی اشراقی، ابوالفضل بهنیافر صفحه 9
    پدیده فرونشست به عنوان یکی از خطرهای ژئومورفیک طی سال های اخیر در قسمت هایی از سطح کشور و از جمله در بخش هایی از دشت مشهد به مرحله بحرانی رسیده است و برنامه های عمرانی و سازه ای و کشاورزی را با محدودیت شدید در این بخش ها مواجه کرده است. اگرچه گروهی از عوامل در ایجاد این پدیده موثر بوده اند ولی مهم ترین آن ها در دشت مشهد، عامل برداشت های بی رویه و بیش از حد مجاز آب زیرزمینی و ممانعت از نفوذ آب برگشتی شرب، صنعت و کشاورزی به دشت بوده است. دشت مشهد از نظر برداشت آب، حالت فوق بحرانی دارد و با توجه به رشد سریع فیزیکی شهر مشهد هر ماه شاهد تغییرات کند ولی بسیار مخاطره آور فرونشست (به ویژه در جنوب شرقی، طوس، قرقی، خواجه ربیع و شمال غرب) می باشیم. به طوری که در محدوده روستای حسن خوردو و در شمال غربی دشت مقدار افت سطح آب زیرزمینی طبق آمارهای ثبت شده به بیش از 30 متر در طول 24 سال آماربرداری می رسد. هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل موثر در فرونشست دشت و تعیین افت سالانه سطح ایستابی در آبخوان دشت مشهد بر اثر برداشت بی رویه می باشد. از طرفی پیامدهای ژئومورفیک ناشی از پدیده سوبسیدانس (Subsidence) دشت نیز شناسایی و بررسی گردیده است. با استفاده از تکنیک راداری اینترفرامتری و عملیات GPS و آنالیز ارزیابی های انجام شده در قسمت هایی از آبخوان مشخص گردید که میزان افت سالانه سطح آب زیرزمینی دشت 47/1 متر و بیش ترین فرونشست ها و حفرات با اشکال ژئومورفیک متفاوت در بخش های مرکزی و جنوب شرقی آن رخ داده است.
    کلیدواژگان: فرونشست زمین، سطح ایستابی، پیامدهای ژئومورفیک، برداشت آب زیرزمینی، دشت مشهد
  • محمدرضا ثروتی، محسن رضایی عارفی، منصور صادقی صفحه 27
    آبخیزداری از دیدگاه جغرافیدانان به مدیریت کلیه منابع موجود در یک حوضه آبریز اطلاق می شود که برای استفاده بهینه آن استفاده می شود. وقتی بحث مدیریت مطرح می شود منظور استعدادهای بالقوه و بالفعل است و برنامه هایی که مورد نیاز برای بهره برداری مطلوب و مستمر، پایه و اساس نوع مدیریت و اجرای برنامه های تیمارداری را تشکیل می دهد. مکانهای روستایی در ارتباط مستقیم با منابع طبیعی و بهره برداری ازحوضه های آبریز قرار داشته و تحولات این منابع اثرهای به طور کامل مشخصی در زندگی اجتماعی و اقتصادی روستائیان دارد. عوامل موثر در اجرای طرح های آبخیزداری در حوزه بند قراء شامل: تخریب شدید مراتع وکاهش بازدهی آن، سیل های مخرب و ویرانگر، افت سطح آبهای زیرزمینی و سفره های آبی، کاهش دبی آب چشمه ها وقنوات و خشک شدن آن ها، کاهش درآمد و مهاجرت فصلی و دائمی، عنوان شده است. مطالعه اثربخشی پروژه های انجام شده و ارزیابی عملیات آبخیزداری بر تحولات اجتماعی- اقتصادی از اهداف این مقاله می باشد. انجام اقدام های حفاظت آب وخاک و آبخیزداری در راستای حذف یا تقلیل خسارت های ناشی از استفاده ناشایست انسان از محیط طبیعی از جمله مواردی است که گاهی از سال های پیش آغاز گردیده و اکنون نیز ادامه دارد. لکن ارزیابی تاثیر عملیات آبخیزداری در راستای دستیابی به اهداف طرح های مربوطه تاکنون به طور علمی و منطقی در ایران کمتر مد نظر بوده است. از این رو در مقاله حاضر به بررسی تاثیرهای عملیات آبخیزداری در حوضه آبریز بند قراء کاشمر پرداخته شده است. اقدام های آبخیزداری در حوضه آبریز بندقراء باعث کنترل سیلاب، تغذیه آبهای زیرزمینی، کاهش گل آلودگی آبها و در نهایت باعث افزایش میزان محصولات کشاورزی در منطقه شده است. در حوضه مورد مطالعه عملیات آبخیزداری شامل عملیات مکانیکی (ساختمانی)، بیومکانیکی و بیولوژیکی بوده که عملیات آبخیزداری از نوع مکانیکی و بیومکانیکی موفقیت آمیز بوده است، ولی عملیات بیولوژیکی به دلیل خشکسالی و کمبود بارندگی و عدم تکمیل اجرای عملیات بیولوژیکی و نیز چرای بی رویه دام با عدم موفقیت همراه بوده است.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، کنترل سیلاب، تغذیه آب های زیرزمینی، حوضه آبریز بند قراء، کاشمر
  • حمید جعفری*، نبی الله صابری صفحه 45
    این مقاله با عنوان «بررسی اثرهای اقتصادی شرکت های تعاونی تولید در توسعه روستایی، نمونه موردی: شرکت تعاونی تولید گلبهار2 دهستان چناران»، با هدف بررسی نقش شرکت های تعاونی تولید در افزایش مقدار تولید و کاهش هزینه ها، و نیز ارایه روش های صحیح برای این فعالیت ها و آگاهی از مشکلات و موانع موجود بر سر راه کشاورزان و شرکت های تعاونی تولید روستایی، تهیه شده است. هر چند شرکت تعاونی تولید روستایی در مسیر فعالیت خود با مشکلات فراوانی روبرو می باشد، اما نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر بیانگر نقش موثر فعالیت این شرکت ها در امر مشارکت و توسعه، افزایش راندمان تولید، کاهش هزینه های تولید و در نتیجه افزایش درآمد روستاییان عضو تعاونی، نسبت به سایر روستاییان می باشد. به طوری که ارتباط متقابل میان روستاییان و شرکت تعاونی باعث ایجاد تغییر و تحول اساسی در امر تولید شده که این روند را می توان از مقایسه راندمان تولید و کاهش هزینه های تولید و در نتیجه افزایش درآمد روستاییان بین شرکت تعاونی و دهستان چناران دریافت. بر این اساس سوال اصلی تحقیق حاضر عبارت از این است که: «آیا شرکت تعاونی تولید می تواند باعث افزایش راندمان تولید و کاهش هزینه ها گردد؟»، به این ترتیب با توجه به مسئله تحقیق، دو فرضیه مطرح شد: 1- فعالیت در قالب شرکت های تعاونی تولید مقدار تولید (راندمان) را افزایش می دهد. 2- فعالیت در قالب شرکت های تعاونی تولید هزینه تولید را کاهش می دهد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاصل نشان داد که شرکت تعاونی گلبهار2 در افزایش راندمان محصولات زراعی (09/14%) و باغی (7/12%) و نیز کاهش هزینه های تولید محصولات زراعی و باغی به ترتیب (8/7%) و (2/6%) و کاهش هزینه های دامداری (4/3%)،موفق بوده است، لذا هر دو فرضیه تایید می شود.
    کلیدواژگان: تعاونی تولید روستایی، مشارکت و توسعه، دهستان چناران، شرکت تعاونی تولید گلبهار2
  • براتعلی خاکپور، حسین منصوری صفحه 61
    کلان شهر مشهد در نظام سلسله مراتبی شهری ایران با جمعیتی در حدود 4/2 میلیون نفر، دومین کلان شهر ایران محسوب می گردد که نقش زیارتی و تفریحی آن در سطح ملی و بین المللی باعث جذب مهاجران بیشماری از سایر نقاط ایران و حتی کشورهای همسایه نظیر افغانستان و پاکستان گردیده است که به همراه دیگر عوامل از جمله ظرفیت محدود کلان شهر جهت اسکان، گرانی زمین و مسکن، ضعف کنترل ساخت وساز درنقاط حاشیه ای و... شکل گیری پدیده حاشیه نشینی را از دهه 1330به بعد همراه با نوسازی ساختارهای اجتماعی و اقتصادی باعث شد و گسترش آن از سالهای 1375 به بعد صورت گرفت و درحال حاضر به معضلی اساسی تبدیل گشته است.
    از آن جا که این نقاط بدون برنامه ریزی قبلی و خارج از محدوده خدماتی شهرداری شکل می گیرد با محدودیتهای زیادی ازقبیل عدم وجود امکانات رفاهی، خدماتی، تفریحی، امنیتی و... مواجه می باشد و از آن جا که فرهنگ عمومی در این مناطق ازسطح قابل قبول برخوردار نیست و به تبع آن فرهنگ مشارکت هم رواج نخواهد داشت واز طرفی هم غیرقانونی بودن ساخت وسازها و خارج بودن از محدوده خدماتی شهرداری که عدم لزوم ارائه خدمات به این نقاط را توسط این سازمان باعث می شود، این عوامل بحث مشارکت خود ساکنان را مطرح می کند تا از امکانات کافی جهت تامین رفاه برخوردار شوند. مقاله حاضر با هدف بررسی میزان مشارکت حاشیه نشینان ناحیه 3 از منطقه ی3 شهراری مشهد در راستای بهسازی این ناحیه تدوین گشته که روش تحقیق آن از نوع توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر روش پیمایش میدانی در تجزیه و تحلیل داده ها می باشد. گردآوری اطلاعات با دو روش کتابخانه ای و پرسشنامه ای بوده که تعداد 338 پرسش نامه (حجم نمونه) برای1170خانوار شهری (جامعه آماری) در ناحیه ی3 از منطقه ی 3 شهرداری مشهد تهیه گردید (مبنا و اساس جامعه آماری، خانوار می باشد) که توزیع و تکمیل آن ها براساس محله بندی و مبتنی بر نمونه گیری تصادفی در ناحیه بوده است. براساس اطلاعات بدست آمده هر چه سطح تحصیلات خانوار بالاتر باشد (بهترین حالت اینکه افراد خانوار دارای تحصیلات بوده) به طور مسلم سطح فرهنگ خانوار بالا رفته و فرهنگ مشارکت هم به طور طبیعی بالا می باشد و میزان مشارکت خانوار در بهسازی محله و ناحیه بیشتر بوده و هم چنین هرچه کیفیت منزل مسکونی افراد پایین تر بوده (نوع مصالح غیراستاندارد و عمر واحد مسکونی زیاد) در جهت ارتقای کیفیت محل سکونت تمایل بیشتری به مشارکت با دستگاه های خدمات رسان شهری در جهت بهسازی و نوسازی منزل مسکونی خود دارند.
    کلیدواژگان: مشارکت پذیری، حاشیه شینی، ساماندهی و توانمندسازی، منطقه ی 3 شهرداری مشهد
  • جعفر رکنی*، محمدجعفر زمردیان صفحه 87
    امروزه حمایت از توسعه پایدار و اشتغال زایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است که بخشی از آن را می توان در شناخت جاذبه های طبیعی و پدیده های ژئومورفولوژیکی در صنعت توریسم محقق نمود.
    تنوع در جاذبه های گردشگری حائز اهمیت می باشد و منطقه شمال شرق کشور و بالاخص شهر مقدس مشهد که قطب گردشگری کشور محسوب می شود توان بالایی جهت جذب گردشگر دارد که معرفی مناطق مختلف گردشگری بالاخص برای علافمندان به طبیعت می تواند ماندگاری گردشگر را در این منطقه طولانی تر نماید.
    این پژوهش ویژگی های لیتولوژی و وضعیت مورفولوژیکی و مورفوتکتونیک بخش هایی از رشته کوه بینالود را بررسی کرده و به ارزیابی توانمندی های ژئومورفوتوریستی در این رشته کوه ها پرداخته است.
    رشته کوه بینالود در ادامه رشته کوه البرز و در ناحیه شمال شرق ایران با روند شمال غرب – جنوب شرق قرار دارد که در اثر تصادم قطعه لیتوسفری ایران به زیر قطعه لیتوسفری توران بوجود آمده است.
    توده اصلی بینالود از سنگ گرانیت است که با ساختمان باتولیت در میان رسوب های پالئوزوئیک سربرآورده است. نفوذ توده باتولیت سبب به هم خوردن نظم چین ها در محل گردیده است. با این حال لایه های رسوبی چین خورده منظم همچنان در اطراف مشاهده می شوند. غیر از سنگ گرانیت، اسلیت، کوارتزیت، شیست و سنگ های ماگمایی اولترابازیک از جمله سنگ هایی هستند که رشته بینالود را ساخته اند. توده های اولترابازیک متعلق به پالئوزوئیک فوقانی نیز در این رشته کوه دیده می شود این تنوع واحد های سنگی هم چنین وضعیت اقلیمی گذشته و حال این نواحی و افزون بر این وجود گسل هایی که هم روند با این کوه ها در سرتاسر بخش شمالی و جنوبی کشیده شده است در نواحی مختلفی از این منطقه چشم اندازهای زیبایی از مورفولوژی سطح زمین را بوجود آورده است که می تواند بخش زیادی از دوست داران طبیعت را بسوی خود جذب نماید.پدیده هایی همچون ناپایداری دامنه ها، پرتگاه های گسلی، رخساره های دگرگونی و پدیده های کارستی هم چنین غارها و آبشارهای طبیعی و ریخت های فرسایشی و چشمه های گسلی از چشم اندازهای ژئومورفوتوریستی در این منطقه هستند که به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ژئومورفوتوریسم، رشته کوه بینالود، مورفوتکتونیک
  • عبدالصالح رنگ آور*، سیدهاشیم حسینی، محمدرضا خالقی صفحه 117
    گالی فرم ها یا فرسایش آبکندی، علاوه بر تخریب اراضی، باعث جابه جایی حجم قابل توجهی از خاک می گردد. دست یابی به روش های علمی و کاربردی برای پیشگیری و کنترل گال ها مستلزم درک و شناخت صحیح از فرآیند تشکیل، شکل گیری، چگونگی گسترش و عوامل کنترل کننده آن دارد. مشاهده های صحرایی حاکی از آن است که مناطق مختلفی از شمال شرق کشور (منطقه خراسان) دارای فرسایش آبکندی بوده، ولی اطلاعات جامع و کاملی از وسعت و پراکندگی آن ها در دست نیست. در این مقاله با استفاده از منابع میدانی، درک مناسبی از فرسایش آبکندی و مسایل مرتبط با آن بیان و در ادامه به برخی از ویژگی های مورفوکلیماتیک آن ها پرداخته می شود. برای شناسایی مناطق دارای فرسایش آبکندی و پراکندگی جغرافیایی آن ها از طریق اخذ اطلاعات از منابع ذی صلاح، نظرهای کارشناسی، استعلام از دستگاه های اجرایی مرتبط، بررسی و تفسیر عکس های هوایی و نقشه های زمین شناسی اقدام گردید. پس از بررسی های صحرایی مناطق گالی فرم ها، محدوده گسترش آبکند ها با استفاده از GPS مشخص و نقشه رقومی محدوده ها در محیط Ilwis تهیه و مساحت هر منطقه آبکندی محاسبه گردید. نقشه محدوده آبکندها با نقشه اقلیم تهیه شده به روش دومارتن گستره منطبق و اقالیم مناطق آبکندی تعیین و به تفکیک آن دسته بندی شدند. عمده مناطق آبکندی شمال شرق کشور با مساحت6/47347 هکتار در نواحی شمالی و مرکزی منطقه خراسان که دارای اقلیم نیمه خشک سرد، خشک بیابانی سرد و نیمه خشک فرا سرد می باشند، متمرکز است. بیش ترین سطح آبکندها با مساحت 18114 هکتار در اقلیم خشک بیابانی سرد و کم ترین آن با 13739هکتار مساحت در اقلیم نیمه خشک سرد خراسان قرار دارند. بررسی های مشخص نمود که تمامی مناطق آبکندی شمال شرق کشور در تشکیلات حساس به فرسایش از قبیل مارن هاو شیل ها که ریز دانه و توام با املاح هستند تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: گالی فرم، مورفوکلیماتیک، خراسان، فرسایش خاک، سازندهای حساس پذیر
  • طاهره سلطانی گردفرامرزی صفحه 133
    شناسایی پهنه های کارستی و فرم های آن ها در مناطق کوهستانی زون بینالود نه تنها از لحاظ کاربری صحیح زمین بلکه بیشتر به خاطر شناسایی آبخان های آهکی-دولومیتی برای نیاز آبی شهرها و حفاظت منابع آب کارست در برابر مواد آلاینده از اهمیت بالایی در برنامه های آمایش زمین برخوردار است. با توجه به حساسیت زیاد سیستم زهکشی توده های کارستی در برابر آلاینده ها فرم های ژئوموررفیکی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، پهنه های کارستی منطقه از نوع مروکارست های کوهستانی و به دوره مزوزوئیک تعلق دارند و از چشم اندازهای مورفولوژیکی جذابی برخوردار بوده و فرم های اپی کارستی (کارست سطحی) و اندوکارست (کارست عمقی) در حوضه مورد بررسی وجود دارد. در این مقاله با استفاده از روش تجربی تحلیلی مبتنی بر نقشه ژئومورفولوژی حوضه و نیز برداشت فرم ها توسط GPS طی بازدیدهای صحرایی و ژئومورفومتری مشخص شد، فرم های کارستی از نظر مقیاس دو دسته اند. الف- ماکروفرم های کارستی ب- میکروفرم های کارستی. هم چنین از 4/283 کیلومترمربع (28340 هکتار) وسعت حوضه فریزی 36/113 کیلومترمربع آن (40 %) از سازندهای منطقه کارستی شونده هستند. استفاده از منابع آب سطحی و زیرزمینی (چشمه های کارستی) این توده های آهکی دولومیتی به منظور شرب ساکنان منطقه، ضرورت حفاظت و مدیریت منابع آب کارست را می طلبد.
    کلیدواژگان: کارست ژئومورفولوژی، اپی کارست و اندوکارست، آبخان آهکی، کارست های کوهستانی، حوضه فریزی
  • زهره فنی، فردین کوشکی*، مصطفی امینی صفحه 149
    شهروند در تعامل با اجتماع است که می تواند قدرت تفکر و مذاکره را برای حفظ حقوق خود و دیگران بیاموزد. بر اساس این اصل ما نیاز شدیدی به مکان های ارتباط و تعامل اجتماعی و همسایگی داریم، تا بتوانیم از به انزوا کشیده شدن شهروندان جلوگیری کنیم. نقش اصلی و حیاتی فضاهای عمومی شهر، فراهم آوردن امکاناتی برای تسهیل روابط انسان ها با یکدیگر است.در فضاهای عمومی شهرهاست که مفهوم شهروندی شکل گرفته و معنا پیدا می کند. به تعبیری می توان گفت که حرکت در سطح شهر، تا حدودی ناشی از وجود فضاهای عمومی در شهرهاست. این حرکت خود نوعی از پویایی عنصر شهروندی است. در این شرایط ذهن و فکر شهروند در تاثیرپذیری آزاد است و می تواند متناسب با مصالح و منافع خود فکر کرده وعمل نماید. برعکس این حالت، یعنی بی روح کردن فضاهای عمومی، شهروندان کسل را به گذران اوقات فراغت در درون خانه ها می کشاند. در نبود چنین فضایی در شهرهای ماست که مفهوم شهروندی هنوز برای جامعه شهروندی هنوز برای جامعه شهری یک مفهوم مبهم و نامانوس است. چرا که مردم ما عادت کرده اند که در نبود فضاهای عمومی آزادی را فقط در چارچوب خانه های خود ببینند. نتیجه آن شهروندانی خنثی و بی تفاوت است که هیچ عکس العملی نسبت به سرنوشت شهر و جامعه خود ندارند. شهری که برای کودکان، نوجوانان و جوانان خود فضای عمومی کافی در محله ایجاد نکند، نباید توقع داشت که در آینده از شهروندانی متعهد و دلسوز و فعال در سرنوشت شهر و جامعه برخوردار گردد. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی است و برای ترسیم نقشه ها از نرم افزارGIS استفاده شده است. جمع آوری اطلاعات به دو شیوه ی مطالعات کتابخانه ای و میدانی می باشد. نتایج این پژوهش از طریق مطالعه موردی محله قیطریه تهران و ترسیم وضعیت مطلوب کاربری اراضی محله گویای این است که اگر می خواهیم، شهرهایی سالم و بانشاط، شهروندانی آگاه و حساس به سرنوشت خود و جامعه، برنامه ریزی هایی همراه با مشارکت داوطلبانه مردم و در نهایت جامعه مدنی قوی داشته باشیم، ناگزیر باید فضاهای عمومی در شهرهای خود را تقویت کرده و شهروندان را از آن «چهاردیواری اختیاری» معروف به این فضاهای عمومی بیاوریم.
    کلیدواژگان: فضای شهری، فضای عمومی، شهروند، شهر تهران، محله قیطریه
  • هادی قنبرزاده، زهرا مهمان نواز صفحه 165
    حضور در دنیایی متلاطم و متغیر شرایط جدیدی را برای دولت ها چه در عرصه ی ملی و چه در عرصه ی بین الملل به وجود آورده است. دولت ها همواره به دنبال آن بوده اند تا با تدبیر و مدیریت، شرایطی امن و با ثبات، برای رفاه و توسعه کشور خود ایجاد کنند. به دلیل کمبود منابع در دسترس و عدم استفاده درست از منابع موجود (تجدید پذیر وتجدید ناپذیر)، بروز مسایل زیست محیطی نیز به این کمبود ها اضافه شده و در مجموع زمینه های درگیری بین دولت ها بیش از پیش فراهم شده است.
    این تحقیق درصدد است تا با تکیه بر روش توصیفی – تحلیلی نگاهی به سیر تحول در مفهوم امنیت جهانی، مفهوم جدید آن را به همراه ویژگی های مختص به خود مورد بازبینی قرار داده و این نکته را یادآور شود که در مفهوم جدید امنیت، سهم و وزن مسایل زیست محیطی در حد بسیار بالایی بوده، به نحوی که امروزه واژه امنیت زیست محیطی در صدر اولویت های امنیت جهانی قرار گرفته و جهان با واژه ای به نام تروریست های زیست محیطی روبه رو گردیده است. هم چنین به تشریح مصادیقی از کمبود منابع که به بروز درگیری و نزاع انجامیده اشاره شده و در این رابطه نیز نمونه موردی جنگ دوم خلیج فارس در سال 1991میلادی که تبعات زیست محیطی جبران ناپذیری را برای منطقه و جهان به وجود آورد، مورد کنکاش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک زیست محیطی، امنیت جهانی، خلیج فارس، جنگ
  • حسین محمدی صفحه 191
    پنجاه و هشتمین کنفرانس جغرافیایی استرالیا (IAG) از تاریخ 3 تا 6 ژوئیه 2011 (13 تا 16 تیرماه 1390)، در گروه آموزشی زمین و علوم محیطی دانشگاه ولونگانگ، در شهر زیبای ساحلی ولونگانگ با موضوع؛ Geography on the edge برگزار گردید، علاوه بر جغرافیدانان و اندیشمندان استرالیا، شرکت کنندگانی از ایالات متحده آمریکا، کانادا، اروپا، آفریقا و آسیا در این کنفرانس حضور داشتند که یافته های پژوهشی خود را در قالب 450 مقاله با موضوع های مختلف ارایه نمودند. در این کنفرانس مقاله های، زندگی در شهرها، پیشرفت ها در جغرافیایی طبیعی، مسایل مربوط به رودخانه ها، شکل گیری مناطق جدید قطب های اقتصادی در استرالیا، آگاهی و آمادگی بیشتر جامعه در برابر سوانح طبیعی، توسعه، تضادها و اختلاف ها، جمعیت روستایی، تغییرات و چالش ها در قرن بیست و یکم، بیشترین تعداد را در بین مقاله ها داشتند. هم چنین نشست های خاص علمی، میزگرد گروه های مطالعاتی و پژوهشی، نمایشگاه های مختلف (کتاب، نقشه، تجهیزات مختلف کارهای میدانی و آزمایشگاهی جغرافیایی، عکس های تاریخی مختلف از شکل گیری و گسترش شهرهای استرالیا و جغرافیدانان مشهور و معروف دنیا)، کارگاه ها و بازدیدهای علمی و کارهای میدانی بر غنای علمی کنفرانس افزوده بود.
    کلیدواژگان: کنفرانس جغرافیایی استرالیا، زندگی در شهرها، مسایل رودخانه ها، سوانح طبیعی، چالش های جغرافیایی در قرن بیست و یکم
  • محمدرضا منصوری دانشور* صفحه 211
    تحلیل امنیت در محیط شهری ارتباط تنگاتنگی با سازمان فضایی شهرها دارد. این سازمان فضایی در طول رشد تاریخی شهرها دچار تغییر و تحول شده است و کارکردهای متفاوتی را نیز در نظم و امنیت عمومی محیط شهری تحمیل کرده است. توسعه فضایی شهرها به صورت بافت های متمرکز یا حاشیه ای هر کدام راهبردهای متفاوتی را در درجه بندی، سازماندهی و نظم بخشی به امنیت عمومی پدید آورده است این موضوع مورد توجه برنامه ریزی فضایی شهرها و تئوری های جدید شهرسازی است کسانی که بر الگوهای امنیت محور به منظور بهبود کیفیت محیطی و کاستن از احتمال وقوع جرم تاکید می کنند. بر این اساس در تحقیق حاضر ارزیابی چند متغیره سازمان فضایی شهرها برای درجه بندی امنیت شهری انجام می پذیرد تا اولویت ها و نیازهای امنیتی را دسته بندی کند. شاخص های فضایی متعددی با اثرهای مستقیم و غیرمستقیم بر الگوهای امنیت شهری وجود دارند. در این تحقیق هفت شاخص به نام های فضاهای باز، تفکیک قطعات، بافت فرسوده، تراکم ساختمانی، تراکم جمعیت ساکن، تراکم جمعیت شاغل و مراکز فعالیت بر مبنای واحدهای تقسیم های شهری (منطقه بندی شهرداری مشهد) مورد توجه قرار گرفتند. این شاخص ها به صورت مقادیر استاندارد محاسبه شدند و سپس به منظور نظم بخشی فضایی و درجه بندی حساسیت امنیتی، توسط فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP وزن دهی شدند. در نهایت به ترکیب و تحلیل فضایی نتایج به دست آمده در محیط GIS پرداخته شد و درجه بندی و سطح بندی امنیت فضایی شهر مشهد بر مبنای مناطق شهری در سه سطح حساسیت امنیتی زیاد، متوسط و کم تولید گردید. نتایج به دست آمده نشان دادند که: 1- از بین شاخص های مورد بررسی، شاخص های بافت فرسوده، تراکم جمعیت ساکن و فضاهای باز به ترتیب بیشترین وزن موثر را در تعیین درجه حساسیت امنیتی مناطق شهر مشهد دارند. 2- از بین مناطق شهرداری مشهد مناطق ثامن، 4 و 3 از بیشترین درجه حساسیت امنیتی برخوردارند که این موضوع به دلیل تراکم بافت و جمعیت، مهاجرت پذیری آن ها و نیز نزدیکی به مجموعه حرم امام رضا قابل توجیه است. 3- مناطق 7 و 9 شهرداری به دلیل برخورداری از عرصه های وسیع فضاهای باز از درجه حساسیت امنیتی کمتری برخوردار شده اند، لذا می توانند به عنوان نواحی قابل استفاده در برنامه های پدافند غیرعامل مورد توجه باشند. در پایان خاطر نشان می شود که روش شناسی مورد استفاده تحقیق با انطباق آماری بر واحدهای خرد تقسیم های شهری نتایج بهتری نیز به دست می دهد که در پژوهش های آتی می تواند مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: امنیت شهری، تحلیل فضایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
|
  • Ali. Eshraghi, Abolfazl. Behniafar Page 9
    Subsidence phenomenon consists of dilapidation of land surface that happens for different reasons in large scale. Different items lead to this phenomenon such as dissolution, fuse of ice and accumulation of sediments, slow moving of earth, exudation of lava, human interferences like mining or out of control consumption of water sources. The main factor of subsidence phenomenon in most Iran's plains is discharge of aquifer that develops silently like cancer in the Plain of Mashhad, a super critical plain in northeast of Iran, which the metropolitan of Mashhad is located on it, is not an exception and slow but dangerous changes can be seen on it everyday. Certainly recognizing the different aspects of this event is useful for finding some. solution in order to control the human and financial disaster Method and phases of research: This research is experimental and the following steps are done in order to reach the goal: - gathering the information. Providing and entering the different layers of useful information for preparing the plan - Mapping Analysis The main goal of geomorphic study of this event is the valuation of the level of the plain.
    Keywords: Earth subsidence, Standing level, Geomorphic, Conseguences, Underground water output, Mashad plain
  • Mohammad Reza Servati, Mohsen Rezaei Areti, Mansor Sadeqi Page 27
    Watershed management of view Geographers, managment available resources in a cachment is defined as that which is used for optimal use. In order to be considered when discussing the management of potential and actual talent is needed for optimal utilization and continuous basis and management of programs representing care. Rural areas in direct contact with the natural resources and beneficiary of catchment and transformation of these resources are quite distinct effects on social and economic life of villagers. Effective factors in impelementation watershed management projects in bandeghora cachment include: severe damage to pasture, and reducing its efficiency, destructive floods, falling groundwater levels water, reducing of dubai water flow spring and subterranean and then dry, low-income and immigrant seasonal and permanent, as is the effectiveness of Project Watershed evaluation operation on social change - economic objectives. Watershed and soil and water conservation measures in order to eliminate or reduce damage caused Improper use of. the natural environment of humans, including those that began some years ago and also at present time. this paper examines the effects of watershed management operations in the bandeghora catchment. Watershed activities in the catchment bandeghora causes flood control, groundwater supply, water pollution reduction and ultimately increases agricultural production in the region. (Same source) in Basin study case watershed operations involves mechanical operations (construction), the biological and biomechanical factors. Watershed operation of mechanical and biomechanical successful but due to drought and low rainfall and lack of biological operations to complete the operation of biological and uncontrolled livestock grazing has been associated with failure.
    Keywords: cachment management.watershed activity.flood.qara dam.slieshtaraz fever
  • Hamid Jafarry*, Nabi, Alah Sabery Page 45
    This Article titled "Economic Effects of production cooperatives in rural development, the sample: co-production Chenaran" two Golbahar villages, with the aim of investigating the role of co-production companies, increasei productivity and reduces costs, and also providesa method For these activities, and awareness of the problems and obstacles in the way farmers and rural production cooperative enterprises has been prepared. Although rural cooperatives production is facing many problems in their activities, the results of this study indicate a role in the participation and development company, increase.production efficiency, reduce production costs and thus, increase rural income cooperative members, compared with other villagers. Cooperative. interaction between the villagers and creating fundamental change in production, this process can be compared with production efficiency arjd reduce production costs, and thus increases the furai incomes between cooperatives and rural districts Chenaran. Accordingly, the main question is to study the expression of co-production that you can increase efficiency and reduce costs of production. According to the research question, two hypotheses whether proposed: 1 - Activity in the form of cooperative enterprises manufacturing production value (yield) increases 2- Activity in the form of cooperative enterprises to reduce production cost can increase production. The study is a descriptive - analytical study and the results showed that Cooperative Golbahar 2, the increased efficiency of crops (%14/09), and garden (%12/7), and also reduce production costs and horticultural crops, respectively (%7/8) and (%6/2), and reducing the cost of livestock (%3/4), has been successful, therefore, both hypotheses are confirmed.
    Keywords: rural production cooperatives, partnerships, development, Chenaran district, cooperative production Golbahar 2
  • Baratali Khakpour, Hossein Mansouri Page 61
    Mashhad Urban Metropolis hierarchical system,with a population of about 2.4 million people, is the second largest metropolis of the role of tourism and recreation in the national and international Jevels attracting many Immigrarilp ftom other parts of India and even neighboring countries like Afghanistan and Pakistan tong with other factors such as the limited capacity of metropolitan settlement, land expensive housing, building control failure marginal points and. .. Formed in 1330 after decades of marginaltzation phenomena associated with social and economic structures of modernization and expansion that took place from the year 1375 onwards and now it has become a major problem.Since these parts without prior planning and municipal services outside formed many limitations such as the lack c?f amenities, sefifces, leisure, security and … encountered the general cultym in this area was not aeceptable and, therefore, the level of popular participation will also be outside the scopp of the illegaf construction and municipal services that are not needed by the organization to provide services to these areas These factors contribute to the debale raised by its residents who are entitled to adequate facilities for welfare.The present article aims to investigate the participation of marginalized District 3. Districct 3 of Mashhad has been developed in order to improive the area. The research method is descriptiveanalytical study based on the field survey data analysis. A collection information was by two different librajry and questionnaire. A total of 338 questionnaires (sample size) for the 1170 urban households (population) in region 3 of Mashhad Municipality Zone 3 was prepared (population basis, Households). They completed the distribution and classification based on random sampling in the neighborhood area. Based on information from the higher education level, family (The best educated people in the family) certainly contribute to a naturally high level of culture, and culture is a family rises. And family participation in improving the quality of residential neighborhoods or higher and also lower than those of Jhe (non-standard materials and life of great units) in order to improve the quality location more likely to contribute towards the improvement and modernization of housing units have a utility service.
    Keywords: Participation, Marginalized, Sanitation, Mashhad Municipality Zone 3
  • Jafar Rukni *, Mohammad Jafar Zumorrodian Page 87
    Nowdays, making a job and constant development is very important in the gnition of natural attractive and geomorphological phenomena, which is substantiative in tourism industry. Diversity in tourism attractives is important. The north east of Iran and Mashhad holy city, especially are tourism places, that have potential in tourist attractions that cause tourists to spend more time in this region.This paper is about the geological properties and morphological situation of the Binaloud Mountains. The naloud Mountains with northwest - southeast trend is a place of collision of Iran and Turn tectonic plates.In this region, Mashhad granite pluton intruded in preexisting Paleozoic sedimentary metamorphic and ophiolitic rocks, Such as, limestone, sandstone, slate, phyllite, shist and ultranmafic,. .. rocks. The ophiolitic rocks remnant, which is seen in this area, belong to the paleotethys ocean in upper Paleozoic.This diversity in lithological units, paleoclimatic and many faults in the area make a new fantastic landscapes that has atracted many tourists of nature lovers.Fault valley, metamorphic facies and karstic phenomena, cave and natural falls and erosional morphology and many spring fault are the most important of geomorphotouristic landscapes in this area.
    Keywords: geomorphotourism, Binaloud Mountain range, Morphotectonic, Naturals landscapes
  • Abdolsaleh Rangavar*, S.Hashem Husaini, Mohammad Reza Khaleqi Page 117
    Gullyform or gully erosion, as a kind of water erosion which is seen in arid and semiarid areas of the world, land degradation and environmental resources and, increases runoff and flood waters. The most important problems about Gully Erosion is concerned with the definition of Gully, its differences with Rill and Stream erosion, the mechanism of its formation and the effective factors that is making it. The field observations reveal that many different places in Khorasan have this kind of erosion, but there is not complete information about the areas and their distribution. For getting practical and scientific methods for controlling Gully Erosion, we should find effective factors in its formation, development mechanisms and controlling factors of Gully Erosion. The results of this research reveal that the most areas of Gully Erosion is located in the north and central parts of Khorasan, with 47347/7 hector areas. By comparing Gully Erosion maps and geological maps, wean reveal that all Gullies are formed in formations such as marbles that are sensitive to erosion. These formations are usually fine particle and have high salinity. Conclusively, determination of Gully formation mechanism and its distribution is necessary for Gully Erosion controlling.
    Keywords: Gullyform morphoclimatic, Khorasan, Soil erosion
  • Tahereh Soltani Page 133
    To know the geomorphologic features of karst is very important. This identification is not only important from the basic point of view, but also from the point of view of providing the necessary water for human beings. This research studies the karst geomorphology of Ferizi basin. This catchment is located in the north part of Binalood area which is a part of the basin of Kashafrood. The reason for choosing this topic is to identify karst figures, fountains and the categorization of this figures in the area. The method for doing this research is experimental and inductive and pictures and map have also been used. The results of the study show that the management for controlling water resources should be done.
    Keywords: Karst, kars figures, Ferizi, water resources, the karst mountain
  • Zohreh Fanni, Fardin Koshki*, Mostafa Amini Page 149
    Citizens, in interact with the community, learn thinking and negotiating power to protect their rights and teach others. Based on this principle, we have a strong need to communication and social interaction and neighborhood sites that prevent citizens from being so isolated.. The vital role of public spaces is the ability to facilitate human relationships with one another. In cities, Public spaces are to shape and define the concept of citizenship. In a sense, we can say that the motion in to cities is partly due to the existence of public spaces. This move is a kind of element of citizenship dynamic. In this condition, the citizens mind and think free, affected and can be tailored to interests they think and act. Unlike this case, without the spirit of the open public spaces, citizens are bored to a leisure brought within to house. In the absence of such a space in our cities that still the concept of citizenship for civil society remains as a vague concept and exotic. Because our people are not accustomed that to the absence of public spaces and to see freedom within their homes only. The result is Neutral and indifferent citizens who do not have any reaction to the fate of the city and its community. The arbanarea without enough public space, for children, adolescents and the youth in the neighborhood, should not be expected thto have, in future of citizens committed and caring and active people in the density of the city and the community.. Metodology in this research is descriptive - analytical and for mapping uses GIS software, data collection are conducted based on the field and library studies. The results of this research through a neighborhood of Tehran Gheitarieh case study outlining the desirable position of the neighborhood Janduse indicates that If we want to have healthy and lively cities, citizens should be and sensitive to themselves and community, planned with the voluntary participation of people and finally a strong civil society inevitably need to strengthen their public spaces in cities so that the citizens of the famous "Four optional wall" should be provided with the public spaces.
    Keywords: Urban space, Public space, Citizen, Tehran city, Gheytarieh neighborhood
  • Hadi Qanbarzadeh, Zahra Mehmannawaz Page 165
    Living in a constantly changing world has caused new situations for the governments both in national and international fields. Governments have always been trying to provide a secure and fixed situation for their nations by thinking and management for their countries development and welfare. Shortage of available resources, misusing them (both renewable and nonrenewable) and environmental problems have caused more challenges between governments.Considering the changing process in global security, this search is going to express a new issue on it and revise it, along with its special features, and reminds us that in this new issue of security, the importance of environmental problems is so high that it has been the first priority in the global security issues and the world has been faced with the term 'environmental terrorists'. We also show some of the resource shortages leading to challenges, and finally, the Persian Gulf Second War case study in 1991 that caused irretrievable environmental consequences will be studied.
    Keywords: security, resources, environment, war, destruction
  • Hossein Mohammadi Page 191
    The 58th IAG was held from 3-6 July 2011 in the Department of Earth and Environmeutal Sciences, The University of Wollongong at beautiful city of Wollongong with "Geography on the edge" theme.Geographers and scholars from Australia, America, Europe, Africa and Asia presented their new research Findings in different Subjects based on more over 450 Papers.Living in the city, Advances in physical geography, River story, the Evolution of new regional economics in Australia, Natural disasters and Community awareness and preparedness, Development, divergence and oppositions, Rural Population, Changes and Challanging in the 21st Century had the maximum Number among all Papers Presented in this Conference. Also There were Plenary Sessions, Study groups, different exhibits (book, map, geographical laboratories equipments, different Ancient Photos from Shaping, Urbanization, Forming development of Australian Cities), Workshops, Field works Caused The enrichment Scientific importamce of the Conference.
    Keywords: Australian Geographical Conference, Living in city, River Story, Natural Disasters, Geographical Challenges
  • Mohammad Reza Mansouri Daneshvar* Page 211
    Security analysis in urban environments is closely associated with urban spatial organization. The spatial organization has been a change during the historical growth of cities and has been imposed to different functions of public order and security in urban environments. The spatial expansion of cities into a centralized tissue or marginal has created different strategies in each grade, organization and order in respect to the public security. It is considerable to spatial planning of cities and new urbanism theory emphasizingon security patterns to improve environmental quality and reduce the likelihood of crimes. On this basis, at the present study the multi criteria evaluation of the urban spatial organization is done to rate the urban security in order to provide the priorities and needs of security classification. There are multiple spatial indexes with direct and indirect effects on patterns of urban security. In this study, were considered seven indicators named open spaces, lands differentiation, deteriorated fabric, building density, resident population density, employment population density, and activity centers based on urban municipality division units (Mashhad municipality zoning). These indices were calculated as the standard values then were given by the Analytical Hierarchy Process AHP to spatial ordering and sensitivity rating of security. Finally, the composition and spatial analysis of the results were done in GIS then the security classification and rating of Mashhad urban space were produced based on urban municipality zones in three levels of security sensitivity, high, medium and low. The results showed that: 1- Indices of deteriorated fabric, population density and open spaces had the highest weight in determining the sensitivity rating of Mashhad urban security between other indices. 2- The urban fabrics of the municipal districts Samen, 4 and 3 had the more security sensitivity, respectively which is justifiable due to fabric density and people migration as well as taking them close to the holy shrine of Imam Reza. 3- The urban fabrics of the municipal districts 7 and 9 had the less security sensitivity, respectively due to the, extensive areas of open spaces therefore it can be used as considered areas for passive defense programs. Finally, it is noted that the used methodology of research will givet more improved results according to statistical adjustment on small units of municipal divisions which can be noticed in future researches.
    Keywords: Urban Security, Spatial Analysis, Analytic Hierarchy Process (AHP), Geographical Information System (GIS)