فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 14 (زمستان 1394)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 14 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عبدالله زاده سلماسی، مسعود انوری، نادر انوری، سبحان شریفی صفحه 7

    در دنیای امروز به‌دلیل وجود عواملی همچون رشد فزاینده رقابت در سطح ملی و بین‌المللی، تغییرات سریع محیطی وتکنولوژیکی، افزایش نوآوری و خلاقیت، اثربخشی، بهره‌وری و ایجاد کسب و کارهای جدید باعث شده است که دولت‎ها به گونه‌ای اثربخش به موضوع کارآفرینی بپردازند. در این رابطه، آموزش عالی کشور، در گسترش مفاهیم کارآفرینی از طریق ایجاد دانشگاه کارآفرین، نقش مهمی بر عهده دارد. با نگاهی بر سیر تاریخی نظریات توسعه صنعتی، درمی‌یابیم که جدیدترین این نظریات تاکید بر توسعه صنعت مبتنی بر علم و نوآوری دارند و بدون قرار گرفتن در صف پیشروان علم و نوآوری، هیچ کشوری در پیمودن سریع مسیر توسعه صنعتی موفق نخواهد بود. طبیعی است که بارزترین چیزی که می‌تواند ما را به این مقصود برساند، دانشگاه‌ها و مراکز کارآفرینی و تحقیقاتی است. در این مقاله تلاش شده است تا نقش دولت در ایجاد و اصلاح این ارتباط نیز تعیین شود. در پایان مقاله نیز نتیجه‌گیری‌هایی شده و بر مبنای آن پیشنهادات خاصی در راستای ایجاد «فرهنگ کارآفرینانه» در بالا بردن کارآفرینی دانشگاه ها و چگونگی مدیریت دانش در توسعه و ارتباط توسعه صنعتی با آنها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی، دانشگاه کارآفرین، توسعه اقتصادی
  • فرشته بادی، غلامرضا خوش فر، زهرا بادی صفحه 21

    همگام با توسعه علم و تکنولوژی، کیفیت آموزش‌‌های مهارتی، در زندان‌‌ها گسترش داشته است. امروزه زندانیان زندان‌‌ها، از مشکلات و آسیب‌‌های جدی که منجر به  بروز رفتار‌های انحرافی بوده است، رنج می‌برند. آموزش‌‌های مهارتی باعث افزایش اعتماد به نفس و آگاه‌سازی زنان از توانایی‌‌های بالقوه خود و بهبود منزلت در خانواده تاثیر زیادی داشته است.  هدف این مطالعه شناخت تاثیر آموزش‌‌های مهارتی بر وضعیت رفتار‌های انحرافی زنان ندامتگاه گرگان بوده است. رفتار‌های انحرافی، شامل شش بعد: ناهنجاری‌‌های سرقت، تقلب، عمومی، مواد مخدر، مشروبات الکلی و روابط جنسی می‌باشند. زنان به عنوان نیمی از جمعیت تاثیر به‌سزایی در کاهش انحرافات و توسعه جامعه نقش دارند. روش تحقیق پیمایشی بوده و داده‌‌ها به روش میدانی جمع‌آوری شده است. جامعه آماری شامل زنان زندانی ندامتگاه گرگان می‌باشند که تعداد آن‌ها 180 نفر بوده است. نمونه آماری کلیه اعضای جامعه آماری را شامل می‌شود. بنابراین، به‌جای نمونه‌گیری از سرشماری استفاده شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق‌ساخته بوده است. اعتبار ابزار به‌وسیله اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (725/0) مورد تایید قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه‌های تحقیق از تکنیک‌ها و روش‌های آماری پیشرفته متناسب با سطح سنجش متغیر‌ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان تاثیر آموزش‌های مهارتی بر وضعیت رفتار‌های انحرافی زنان ندامتگاه  بین دو گروه آموزش‌دیده و آموزش‌ندیده تفاوت معنی‌داری وجود ندارد. نتایج دیگر پژوهش نشان داد که بین جنس زن، وضعیت تاهل، تحصیلات، قومیت، مدت محکومیت و انگیزه ارتکاب جرم، وضعیت شغلی، مصرف رسانه‌ای و سن با رفتار‌های انحرافی تفاوت معنی‌داری وجود نداشته است به‌طوری‌که زنان بیشتر، متاهلین، بیش از مجردین، و سنین پایین‌تر بیش از سنین بالاتر و بیکاران بیش از شاغلین به رفتار‌های انحرافی ششگانه گرایش داشته‌اند. در بین ابعاد رفتار‌های انحرافی صرفا ناهنجاری مصرف مشروبات الکلی تفاوت معنی‌داری را بین دو گروه آموزش‌دیده و آموزش‌ندیده نشان داد. هر چه مدت محکومیت افزایش یابد، رفتار‌های انحرافی هم افزایش می‌پذیرد

    کلیدواژگان: آموزش های مهارتی، رفتار های انحرافی، زنان، ندامتگاه گرگان
  • امیرسهیل طوسی صفحه 37

    در نظام آموزش غیر رسمی‌و مهارت‌آموزی سه جزء اصلی فراگیر، مربی و محتوای آموزشی مورد توجه قرار می‌گیرند و فعالیت‌های مربی در کارگاه آموزشی به‌صورت ارتباط رو در رو و حضوری با فراگیران به‌منظور ایجاد یادگیری است. این در حالی است که آموزش باید دربرگیرنده تمام فعالیت‌های هدفمند یادگیری باشد و علاوه بر ارتباط رو در رو و حضوری، می‌تواند از روش‌های دیگری نظیر آموزش از راه دور، یادگیری مجازی و سایر قابلیت‌های فناورانه استفاده کند. آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و مهارت‌آموزی در بخش صنعت و بازارکار اهمیت فراوانی دارند. همچنین نظام آموزش فنی و حرفه‌ای با سایر نظام‌های آموزشی تفاوت‌هایی دارد. با توسعه نظام مهارت‌آموزی و نیز توسعه فناوری‌های آموزشی و اطلاعات و ارتباطات، علاوه بر ارکان سنتی نظام آموزش کلاس‌محور شامل مربی، فراگیر و محتوای آموزشی‌، بایستی جزء اساسی دیگری به عنوان جزء چهارم نظام آموزش مهارت مورد توجه قرار گیرد. در پژوهش انجام شده، با توجه به نتایج حاصل از روش آلفای "کرونباخ" و مقیاس " لیکرت" و ارزیابی سطح کیفیت آموزش نظری و عملی در مراکز آموزشی فنی و حرفه‌ای و آموزشگاه های آزاد، تقویت جزء چهارم نظام آموزش و ارتقای کیفیت مهارت‌آموزی با استفاده از فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات پیشنهاد شده است. محور اصلی راهکارهای پیشنهادی این تحقیق دقت در تنظیم و ارایه محتواهای آموزشی، ضبط حرفه‌ای صوتی و تصویری محتوای آموزشی‌، ذخیره‌سازی، نگهداری و به اشتراک‌گذاری محتوای ارایه‌شده و ایجاد امکان دسترسی مداوم افراد مجاز به محتوای آموزشی به‌صورت الکترونیکی با استفاده از قابلیت‌های فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات است.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، کیفیت آموزش، مهارت آموزی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • ناهید مسلمی، علی موسوی صفحه 57

    تشخیص کیفیت برنامه‌های درسی از نظر کارآیی درونی و برونی به‌عنوان اولین گام برای کلیه دست‌اندرکاران، سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان نظام آموزش فنی و حرفه‌ای و تربیت نیروی انسانی حایز اهمیت است. لذا از آنجایی‌که بر اساس آمارهای منتشره از سوی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، برقکار صنعتی و برقکار ساختمان از حرفه‌های پرمخاطب در بین کارآموزان این سازمان در سال1393بوده است، این تحقیق در پی آن است که به ارزیابی کیفیت برنامه‌های درسی مهارتی در رشته‌های برق صنعتی و برق ساختمان، بپردازد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی (پیمایشی) و از نظر نوع هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مربیان آموزشی حرفه‌های برقکار صنعتی و برقکار ساختمان در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور در سال 1393 تشکیل داده اند. حجم نمونه این پژوهش بر اساس جدول مورگان 94 نفر برآورد شده است. این تعداد به شیوه تصادفی ساده از بین جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محقق‌ساخته بر مبنای عناصر برنامه‌های درسی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، با ضریب آلفای 79/0 بوده است. داده های گردآوری‌شده به کمک آزمون های آماری t از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به‌دست آمده وضعیت برنامه‌ریزی درسی در حرفه برق را مطلوب ارزیابی کرده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کیفیت، آموزش های فنی و حرفه ای
  • بررسی تاثیر شرکت در دوره های آموزش مهارتی مساله محور بر خلاقیت کودکان و نوجوانان از دیدگاه مربیان. / مطالعه موردی: شرکت کنندگان در دوره های آموزشی مدرسه مهارت آموزی مهندسان فردا
    امین رستم نیا، سمیه غیابی صفحه 69

    در جهان امروز بالاترین و بهترین تولید برای کشورهایی که بخواهند حرف اول را در دنیا داشته باشند، تولید فکر نو و ایده است و این امر به خوبی ضرورت توجه به خلاقیت و پرورش آن را در کودکان و نوجوانان نشان می‌دهد. خلاقیت موهبتی است که در تمام انسان‌ها بالقوه موجود است اما ظهور و گسترش آن مستلزم شرایط مناسب است. برخلاف تصور عامه مبنی بر این که فقط افراد معدودی خلاق به دنیا می‌آیند، واقعیت این است که همه با این استعداد پا به این دنیا می‌گذارند و این آموزش و تجربه است که می‌تواند زمینه‌های شکوفایی و غنا بخشیدن هر چه بیشتر به این استعداد را فراهم آورد. از این رو، در کشورهایی که از آموزش و پرورش پویا برخوردارند، پرورش خلاقیت به عنوان یکی از مهم‌ترین هدف‌های نظام آموزشی مورد توجه قرار گرفته است. روش آموزشی مسیله‌محور، روش نوین در ارایه آموزش‌های مهارتی به کودکان و نوجوانان مبتنی بر آموزش، شخصیت‌سازی شغلی و پرورش خلاقیت کودکان و نوجوانان است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان تغییر در خلاقیت شرکت‌کنندگان دوره‌های مساله‌محور از دیدگاه مربیان است. جامعه آماری پژوهش کودکان و نوجوانان شرکت‌کننده در 5 رشته مهارتی مسیله‌محور مدرسه مهارت‌آموزی مهندسان فردای ایلام به تعداد 156 نفر می‌‌باشد. با توجه به محدود بودن جامعه آماری از روش تمام‌شماری بهره‌گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS22 استفاده شده است. در این پژوهش برای سنجش میزان تغییرات خلاقیت از مولفه‌های سیالیت، ابتکار، انعطاف‌پذیری و بسط، استخراج شده از پرسشنامه استاندارد عابدی بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان داد که میان شرکت در دوره‌های مسیله‌محور و کلیه مولفه‌های موردبحث رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون رگرسیونی به شیوه گام به گام نشان داد که اجرای شیوه آموزشی مساله محور بیشترین تاثیر را بر مولفه‌های ابتکار، سیالیت و انعطاف پذیری کودکان و نوجوانان شرکت کننده داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش مساله محور، خلاقیت، کودکان و نوجوانان، مربیان مهارتی
  • سیده زینب تقوی، مرتضی ساداتی، الله بخش کاکویی، امیر جمشیدی صفحه 83

    هدف اصلی این پژوهش، نیازسنجی آموزش های مهارتی بر اساس آمایش سرزمین در بخش صنعت استان مازندران بوده که به صورت موردی در شهرستان‌های ساری و قایم‌شهر اجرا شده است. در این راستا از روش دلفی (Delphi) و ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارشناسان، اساتید و صاحبان صنایع استان مازندران تشکیل می دهند که از میان آنها 50 نفر به‌صورت نمونه گیری هدفمند در مطالعه شرکت کردند. برای انجام این تحقیق، ابتدا فرصت‌ها، تهدیدها و نقاط قوت و ضعف صنایع شهرستان‌های ساری و قایم‌شهر از سند آمایش سرزمین استان با استفاده از مدل SWOT استخراج شد و نظر اساتید و کارشناسان درباره این مشکلات و دوره های آموزشی مورد نیاز برای رفع آن، در قالب پرسشنامه ساختارنیافته جمع آوری شد. در پرسشنامه دوم، اهمیت و اولویت دوره های آموزشی (که از پرسشنامه اول به دست آمده و مورد تایید کارشناسان بود) بررسی شد و در نهایت در مرحله سوم اولویت دوره های آموزشی در قالب پرسشنامه ماتریس زوجی بر اساس روش AHP تحلیل شد. نتایج تحقیق، دوره‌های مورد نیاز بخش صنعت شهرستان‌های ساری و قایم‌شهر را بر اساس سند آمایش سرزمین استان نشان داد که از میان دوره های استخراج شده، به ترتیب دوره های آموزشی اصول بازاریابی، حسابداری مالی، بهینه‌سازی مصرف انرژی و نگهداری تجهیزات در واحدهای صنعتی از دیدگاه صاحبان صنایع، اساتید و کارشناسان دارای بیشترین اولویت بوده‌اند.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، سند آمایش سرزمین، بخش صنعت، استان مازندران
  • رضا مهدی صفحه 103

    دانشگاه مدرن از بدو پیدایش، سه نسل مختلف را تجربه کرده است. دانشگاه های مدرن نسل اول، عموما آموزشی و مبتنی بر فعالیت‌های تعلیمی، و دانشگاه های نسل دوم، عموما پژوهشی و مبتنی بر فعالیت‌های تحقیقاتی بودند. دانشگاه های نسل سوم، عموما کارآفرین و مبتنی بر کارآفرینی و حل مسایل جامعه با رویکرد علمی و نظام‌یافته در تعامل با محیط پیرامونی هستند. در دانشگاه نسل سوم، محور و ماموریت کانونی نظام دانشگاهی، کارآفرینی است. در تمامی گروه های علمی، آموزش کارآفرینی همسو با طبیعت و ویژگی هر گروه علمی و در گروه های فنی- مهندسی و پزشکی، آموزش کارآفرینی و توسعه مهارت بر مبنای نیازهای هر گروه و رشته علمی، باید مورد توجه باشد. برای شکل‌گیری دانشگاه نسل سوم و بهره‌مندی از مزایا و مواهب این نسل دانشگاهی باید مهارت‌آموزی دانشجویان، اعضای هییت علمی، مدیران و کارکنان نظام دانشگاهی در کانون راهبردها و سیاست‌های نهاد دانشگاه و آموزش عالی قرار گیرد. در این مقاله، به روش مطالعه اسنادی (مرور پژوهش‌های موجود در زمینه دانشگاه نسل سوم) و فراتحلیل کیفی تحقیقات انجام‌شده، با تبیین مفهوم و ویژگی‌های دانشگاه کارآفرین، جایگاه و ضرورت مهارت‌آموزی و آموزش کارآفرینی در این نوع دانشگاه ارایه می‌شود. بر اساس این تحقیق، شکل‌گیری و اثربخشی دانشگاه کارآفرین، بدون توسعه نظام‌مند آموزش کارآفرینی و مهارت‌آموزی موثر دانشجویان، استادان، مدیران و کارکنان نظام دانشگاهی و تقویت ویژگی‌های کارآفرینی منابع انسانی دانشگاه، امکان‌پذیر نیست. بنابراین، یکی از وجوه و منظرهای کلیدی دانشگاه نسل سوم (کارآفرین)، توسعه مهارت‌های شغلی، حرفه‌ای و شایستگی‌ها و توانمندسازی دانشجویان و استادان همسو با فرایند توسعه ملی و حل مسایل جامعه به روش علمی است.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل سوم، کارآفرینی، مهارت آموزی، آموزش عالی
|
  • Page 7

    In today's world due to factors such as increasing national and international competition, rapid technological change, increased innovation and creativity, effectiveness, efficiency, and create new businesses and so effective, has caused governments to entrepreneurship have. In this regard, higher education, entrepreneurship concepts through the development of entrepreneurial role is responsible. . Looking at the history of industrial development theories, we find that most of these theories have emphasized the development of knowledge-based and innovation leader without being in the forefront of science and innovation, the rapid pace of industrial development in any country will not succeed It is natural that represents what we can to reach that purpose universities and entrepreneurship and research centers in this article attempts to give the role the government in the establishment of this relationship and the reform also appointed.The paper based its conclusions and recommendations in order to make certain "entrepreneurial culture" and how to enhance knowledge in the development of academic entrepreneurship and industrial development has been presented.

    Keywords: entrepreneurship, higher education, the entrepreneur university, Economic Development
  • Page 21

    Along with the development of science and technology quality skills training in prisons has been extended. The prison which could cause serious injury problems and deviant behaviors are suffering.Skills training to increase self-confidence and awareness of their potential and improve the status of women in the family has had a great impact.The purpose of this study was to evaluate the status of deviant behaviors skill Tasyramvzshhay women's penitentiary Gorgan.Deviant behaviors, including six aspects : anomalies of theft , fraud, public,drugs, alcohol and sex are women as half of the population have a significant impact on reducing distortions and community development.Field survey methods and data have been collected. Statistical.jamh Gorgan prison inmates are women whose number is 180.The sample included all members of the target population census,so instead of sampling is used.The research instrument was a questionnaire.Credit instruments by face validity and reliability using Cronbachs alpha(725/0 )has been approved.To test the hypothesis advanced research techniques and statistical methods were used to fit the measured variables.The results showed that the effect of training on the skills of deviant behaviors between trained and untrained women in prison,there is no significant difference.Other results showed that the female sex,marital status, education,ethnicity,length of sentence and the motive of the crime, employment status,media consumption,and there was no significant difference in age with deviant behaviors.So that more women,married,more than singles, and younger than older workers unemployed for more than six have tended to deviant behaviors And the dimensions of deviant behaviors only Significant differences between the two groups abnormalities alcohol trained and untrained indicated.The sentence increases deviant behaviors also increase.

    Keywords: education, skills, deviant behaviors, women's penitentiary in Gorgan
  • Page 37

    The three main components of non-formal education and skills training include trainer, trainee and educational content are considering and In order to create learning, Trainer activities in training workshop are face to face communication with trainees. However, the training should include all Targeted learning activities and In addition to face to face and verbal communication, it can use other methods such as distance learning, virtual learning and technological  capabilities. Technical and vocational education and training are important in the industrial sector and the labor market .Technical and vocational training system differences with other educational systems. By development of education and training and the development of information and communication technologies,In addition to the traditional pillars of the education system class-based including trainer, trainee and educational content should be considered another important part of training as a fourth component. In this research, The results of the alpha "Cronbach" method and "Likert" scale and assess the quality of theoretical and practical training in technical and vocational training centers and private training institutes , Reinforcement of the fourth component training system and improving the quality of skill training using information and communication technologies have been suggested. The main focus of this research approaches careful planning and providing educational content, a recording career as audio and video the educational content, storage, and maintenance of any to provide content of sharing and it is providing continuous access to educational content in electronic form authorized by the potential of information and communication technologies.

    Keywords: technical, vocational training, quality of education, skill training, information, communication technology
  • Page 57

    Recognizing the quality of Curriculum in terms of internal and external efficiency as the first step for all authorities, policy makers and planners of technical and vocational education system and training human resource is important. Therefore, since, according to figures from the Technical and Vocational Training Organization, industrial electricians and building electricians are of the popular professions  among students of the organization in 2015, this study aims to evaluate the quality of academic programs in the fields of industrial electricity, and building electricity. Methods In this study in terms of the data collection methods is descriptive (survey) and in terms of the type of target is applied. The study sample includes all training teachers of industrial electricians and building electricians in vocational education organization in 2015. The sample size for this study is estimated 94 people based on the Morgan. This number is randomly selected from the population. The tool to collect data has been a questionnaire based on the curricula elements of vocational training institution of the country, with alpha coefficients of 0/79. The data collected by t-tests was analyzed using SPSS software. The results have assessed the curriculum status in electricity profession favorable.

    Keywords: ds:curriculm, quality, Technical, Vocational Training
  • Page 69

    In today's world the highest production to countries where they would have the final say in the world, generating new thinking and ideas. This is a great need to foster creativity and show it to the kids. Creativity is a gift that is present in all human beings, but the emergence and growth potential requires appropriate conditions. Contrary to the common belief that only a few people are born creative, reality is all born with this talent occasion. The fields of education and experience that can bring more prosperity and wealth to bring this talent. Thus, in countries where education is a dynamic, nurturing creativity as one of the main goals of the educational system is considered. Problem-based learning methods, new approaches in providing skills training to children and adolescents based on education, career self-efficacy, and foster creativity in children and adolescents. The aim of this study was to investigate the changes in the participants' creativity, problem-based course is the teacher. A sample of children and adolescents participating in the 5-string problem-oriented skills to 156 people of Mohandesan Farda Skill School. Due to the limited statistical population census method used. The data analysis software SPSS22 was used. In order to measure the fluid component of creativity, initiative, flexibility and expansion, Abedi extracted from a standard questionnaire was used. The results indicated that the company is based, and all components are discussed in terms of a significant relationship there. The results of the stepwise regression analysis showed that the performance of the method is the most effective components of creativity, fluidity and flexibility have been participating in children and adolescents.

    Keywords: : problem-based learning, creativity, kids, skills coach
  • Page 83

    The main purposeof thisresearch, Skills Training Needs Assessment Based On Land Use Planning In Industry section in Mazandaran that have been implemented as a case study in Qaemshahr& Sari. In this study, Delphi method and researcher- made questionnaire was used to collectdata. The population of study consists of all experts, academics and industrialists constitute province.Among them, 50 people participated in the targeted sampling. To conduct this research, opportunities, threats, strengths and weaknesses of the industry by land use of the document in Qaemshahr& Sari was obtained by using SWOT. The viewpoint of supervision of experts in the problems and training needed to resolve them were collected in the form of unstructured questionnaires. In the second questionnaire, the importance and priority of this training course was conducted. In the third stage, training priorities in the form of couple matrix questionnaire was analyzed based on AHP method.The results showed the training requirements of industry in Qaemshahr and Sari on the basis of  land use planning document. Among the extracted training course in order Principles of Marketing, Financial Accounting, Energy efficiency, Maintenance of industrial equipment training courses from the perspective of industrialists, academics and experts have the highest priority.

    Keywords: Needs Assessment, Land Use Planning Document, Industry section, Mazandaran
  • Page 103

    Since the appearance, modern university has experienced three different generations. The first generation universities were generally educational and education-oriented and the second generation universities were generally research and research activities-oriented. The third generation universities are generally entrepreneur and entrepreneurship-oriented and solver of society problems with scientific and systematic approach in interaction with environment. In the third generation university, entrepreneurship is axis and core mission of university system. In all scientific groups must be considered entrepreneurial education direction with nature and attitute of any scientific group, and in technical-engineering and medical groups must be considered entrepreneurial education and skill development based on needs of any  scientific group and discipline. For shaping the third generation university and utilization from this generation university benefits must be in core of university and higher education strategies and policies skill training of students, faculty, managers and staff. In this paper, with explanation of concept and attitudes of entrepreneurial university is stated position and necessity of skill training and entrepreneurial education in this university by documents review and quality meta-analysis of done researches. Based on this research, shaping and effectiveness of entrepreneurial university don’t possible without systematic development of skill training and entrepreneurial education for students, faculty, managers and staff, and reinforcement of entrepreneurial attitudes in university human resources. Therefore, one of the key perspectives of third generation (entrepreneurial) university is development of job and professional skills and competences and empowerment of students and faculty in direction of national development process and society problems solving by scientific method.

    Keywords: Third Generation University, Entrepreneurship, Skill Training, Higher Education