فهرست مطالب

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال یکم شماره 3 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان یوسفی*، جعفر صادق فیضی، محمد سلیمانی صفحه 29
    دانش به عنوان اساس و مهم ترین عامل رقابت مطرح شده است و در کنار دانش، نوآوری نیز به عنوان مهم ترین عامل جهت بقای شرکت های فناور و دانش بنیان شناخته شده است. فرایند دانش آفرینی، همان تولید دانش و در نهایت تبدیل آن به محصولات و خدمات از طریق مفهوم نوآوری است. تحقیقات مربوط به نوآوری بیان می کند که شرکت ها در تبدیل تکنولوژی جدید به موفقیت تجاری، نیازمند دارایی های مکمل از جمله خلاقیت و نوآوری می باشند. شرکت هایی با ابداع گری های بزرگتر، در پاسخ به محیط های متغیر و در توسعه توانایی های جدیدی که به آنها اجازه رسیدن به عملکرد بهتر را می دهد، موفق تر خواهند بود. هدف از این تحقیق بررسی میزان تاثیر مدیریت دانش بر نوآوری در شرکت های فناور مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه ارومیه می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع توصیفی و همبستگی می باشد. یافته های پژوهش نشان دهنده وجود رابطه معنا دار بین مدیریت دانش و نوآوری (محصول، فرایند، تدریجی و بنیادی) می باشد بنابراین توجه بیشتر شرکت ها به مدیریت دانش، باعث افزایش نوآوری در آنها خواهد گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری محصول، نوآوری فرایند، نوآوری تدریجی، نوآوری بنیادین (رادیکال)
  • فهیمه بابایی نیولویی*، غلامرضا رحیمی، نادر بهلولی بناب صفحه 53
    دانشگاه ها در حقیقت تولید کنندگان دانش هستند و مهم ترین بازده آنها، دانش در قالب نتایج تحقیقات و دانش آموختگان است. اصطلاح سرمایه فکری در هم پوشانی همه دارایی ها، منابع نامشهود و غیرفیزیکی یک سازمان است که شامل فرایندها، ظرفیت نوآوری و دانش ضمنی و آشکار اعضای آن و شبکه همیاران مورد استفاده قرار می گیرد؟ در حال حاضر، فقط تعداد اندکی از دانشگاه ها در سرتاسر جهان (مانند دانشگاه های انگلستان، اسپانیا، اتریش، ایتالیا و...) به تلاش در ارزیابی، مدیریت و گزارش دهی دارایی های نامشهود روی آورده اند. هدف از این تحقیق بررسی تطبیقی مدیریت سرمایه فکری در دانشگاه های آزاد اسلامی واحد ارومیه و تبریز می باشد. به این منظور چهار فرضیه از طریق ابعاد مدیریت سرمایه فکری شامل سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای طبق نظریه بوئنو و همکاران تدوین شد و با استفاده از شاخص های الگوی مذکور به صورت اسنادی، داده ها جمع آوری و با به کارگیری نرم افزار اس پی اس اس به کمک آزمون مقایسه میانگین دو جامعه مستقل (تی مستقل) فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند و بدین ترتیب نتایج نشان می دهد که بین مدیریت سرمایه فکری و ابعاد آن در دانشگاه های آزاد اسلامی واحد ارومیه و تبریز تفاوت معناداری وجود دارد. از آنجایی که در این پژوهش یافت شد گزارش های سرمایه فکری در دانشگاه های مذکور، آماده سازی نشده است و میزان افشاء سرمایه فکری کمتر و یا به صورت غیرمنسجم و پراکنده است. بر همین اساس این تحقیق توانست تجربه جدیدی در خصوص افشاء سرمایه فکری در حوزه پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی به عمل آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای
  • محمد شرفی*، مینا مقدم، سعید مذبوحی صفحه 97
    نیاز به ابداع و خلاقیت در تمامی حوزه های کسب و کار، کارآفرینی را به یک ضرورت جهانی بدل نموده، در این راستا نظام آموزش عالی کلیدی ترین نقش را داراست. در این تحقیق با مطالعه ادبیات مرتبط با کارآفرینی در نظام های آموزش عالی سعی گردیده تا به طور اساسی به این پرسش ها پاسخ داده شود: 1- آیا کارآفرینی قابل آموزش است؟ 2- دلایل موافقان و مخالفان آموزش کارآفرینی در هر یک از بخش های فوق، اعم از قابل آموزش و غیرقابل آموزش چیست؟ 3- در صورتی که کارآفرینی قابل آموزش است چه جنبه های یا بخش های از آن قابل آموزش است؟ 4- اهداف و محتوای آموزش کارآفرینی چه باید باشد؟ و روش ها و شیوه های آموزشی موردنیاز برای تحقق آموزش اثربخش کارآفرینی کدامند؟ 5- شیوه های ارزشیابی آموزش کارآفرینی و چالش های مرتبط با آن کدامند؟ همچنین در نهایت وضعیت موجود آموزش کارآفرینی در ایران مورد بررسی قرار گرفته، پیشنهادهای مبتنی یافته های پژوهش جهت بهبود اثربخشی و کارآیی آموزش کارآفرینی در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی، آموزش کارآفرینی، برنامه درسی، ایران
  • منیر کلانتر قریشی*، رقیه عین الله زادگان، فریبرز درتاج صفحه 131
    در این پژوهش برای بررسی رابطه بین صفات شخصیتی با خلاقیت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 125 نفر از دانش آموزان دختر مقطع پیش دانشگاهی شهر تهران انتخاب شدند. سپس پرسشنامه های شخصیت ان ایی ا، خلاقیت عابدی را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که وجدانی بودن، گشودگی به تجربه و توافق پذیری با خلاقیت رابطه مستقیم، معنادار و روان رنجور خویی با خلاقیت رابطه معکوس و معنادار دارند. از بین صفات شخصیتی، تنها وجدانی بودن و روان رنجورخویی به طور معنادار توان پیش بینی خلاقیت را دارند.
    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، خلاقیت، نوجوانان
  • حسین حیدری، عبدالحمید پاپ زن*، رویا کرمی دارابخانی صفحه 145
    نوآوری و کارآفرینی برای توسعه پایدار و تعالی ایران اسلامی، مستلزم نگاه علمی، منطقی، پویا، همه جانبه و مستمر در قالب سند چشم انداز بیست ساله نظام است. هدف از این مقاله بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر مولفه های کارآفرینی سازمانی در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه در قالب پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی و پیمایشی می باشد. جامعه مورد پژوهش را تمامی کارمندان ستادی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه که تعدادشان 270 نفر بوده است، تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری ساده تصادفی تعداد 162 نفر با استفاده از جدول کرجسی – مورگان انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه کارآفرینی سازمانی محقق ساخته و پرسشنامه فرهنگ سازمانی استاندارد کمرون و کویین استفاده شد. روایی پرسشنامه کارآفرینی سازمانی با استفاده از منابع موجود و نظرات صاحب نظران تایید شد و برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن به ترتیب برای مقیاس های فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی، 83/ 0 و 90/ 0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده به دو شیوه توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده) تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیر فرهنگ سازمانی با مولفه های کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد و فرهنگ حاکم بر سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه فرهنگ سلسله مراتبی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، فرهنگ سازمانی، جهاد کشاورزی کرمانشاه
  • علی محمد احمدوند*، بهروز فرهاد زارع صفحه 167
    تصمیم گیری بخش مهمی از مدیریت است و برخی آن را شالوده عمل مدیران می نامند. تصمیم گیری در سطح راهبردی از اهمیت وافری برخوردار می باشد به همین دلیل برای کمک به مدیران، استراتژی ها، مدل ها و روش های مختلفی در زمینه تصمیم گیری توسعه یافته اند که تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) از جمله آنها می باشد. در بیشتر مسایل واقعی انواع مختلف وابستگی ها بین عناصر موجود در مسئله از جمله وابستگی بین معیارهای تصمیم گیری وجود دارد به همین دلیل فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) که قادر به اعمال کلیه وابستگی های عناصر موجود در مسئله می باشد برای پاسخگویی به این نیاز مطرح شده است. روش ANP به دلیل پیچیدگی و زمان بر بودن و لزوم استفاده از نرم افزار حتی برای مسایل ساده در موارد کاری با حوصله کم و سرعت بالا همچو مسایل واقعی که استراتژیست ها با آن روبرو هستند کمتر مورد استقبال قرار می گیرد و روش AHP به دلیل سادگی فرایند در رسیدن به نتیجه گیری، بیشتر از ANP مورد استقبال استراتژیست ها قرار گرفته ولی این روش قادر به اعمال وابستگی معیارها به یکدیگر نمی باشد که در بسیاری از موارد به دلیل انتخاب استراتژی نامناسب منجر به نتیجه گیری غیرمنطقی و اشتباه و در نهایت سبب هدر رفت سرمایه و فرصت می-شود. هدف از این مقاله ارائه روش فرا ابتکاری به نام SIMANP می باشد که با طرز کار ساده، سرعت، دقت بالا، در زمان کوتاه و بدون نیاز به نرم افزار، به حل مسایل شبکه ای می پردازد و استراتژیست ها و مدیران استراتژی را که نیاز به نتیجه گیری دقیق و در عین حال ساده و سریع دارند را از مزایای روش ANP نسبت به AHP بهره مند سازد.
    کلیدواژگان: روش فرا ابتکاری، ANP، فرایند سلسله مراتبی، استراتژی
|
  • A. A. Sourtichi, H. Rastgharpour Page 1
    Background
    This paper studies the creative art as a platform for creativity and innovation in the primary schools.
    Objective
    The main aim of this research was to study the relationship between art training, art training approach and creativity among primary fifth grade pupils of elementary schools in Iran.
    Method
    This is a correlation research and type of past test with control group. Population was 168 elementary pupils (70 boys and 98 girls) from Fars, Ghazvin and Yazd provinces of Iran. Cluster random method of sampling was used. These provinces were administrators of art training experimental plan with art training approach in fifth grade of Iran schools.
    Results
    In this research Torrance Figural Test (form B) was used. After completing the tests by subjects and scoring by Torrance scoring booklet, the data were statistically analyzed by Pierson correlation. Analyzing of data showed that there is no significant relationship (r=./.6) between art training with art training approach and creativity (Fluency. r=/.49, flexibility r=./.78, originality r=./163, elaboration r=./.92).
    Conclusion
    Further research needs to be done regarding any possible relationship between art training, art training approach and creativity among pupils.
    Keywords: Art training, art training approach, creativity, pupils
  • E. Yousefi*, J. S. Fayzi, M. Solaymani Page 29
    Background
    Knowledge is considered as the base and the most essential factor of competition and alongside the knowledge. Innovation is known as the vital factor for the survival of companies dealing with technology and knowledge based companies. The process of the creation of knowledge is the changing producing knowledge and at last changing it into products and services via concept of the role of innovation.
    Objective
    The purpose of this research is to examine the effect of knowledge management on the innovation of the companies dealing with technology, which are located in the park of knowledge and technology of Urmia University.
    Method
    From the purpose point of view, this research is practical and from the nature point of view, it is descriptive and interconnected.
    Results
    The results of this research showed that there is a meaningful relation between knowledge management and innovation (of product, of process, gradual and basic).
    Conclusion
    Therefore, paying more attention to knowledge management results in an increase in the innovations of the companies.
    Keywords: Knowledge management, product innovation, process innovation, incremental innovation, radical innovation
  • F. Babaei Nivlooei*, N. Bohlooli Zynab, Gh. Rahimi Page 53
    Background
    Universities are knowledge producers and their most important output is knowledge, incorporated in research results, educated students. The term “intellectual capital” is used to cover all of the non-tangible, or non-physical, assets and resources of an organization, including its processes, innovation capacity, patents and the tacit knowledge of its members and their network of collaborators and contacts. Up to now, only a few universities in world (i.e. Italy, Austrian, Spanish, United Kingdom universities) have taken the challenge of trying to measure, manage and report on intangible assets.
    Objective
    The purpose of this study is to do a comparative survey on the intellectual capital management in Urmia and Tabriz Islamic Azad universities.
    Method
    For this purpose, four hypotheses were adjusted through the dimensions of intellectual capital management, human capital, structural capital and relationship capital according to Bueno's and et al (2002) theory. By using the indicators of abovementioned model and the documental way, the collected data were analyzed applying SPSS software by the help of two populations Mean Test (independent t).
    Results
    The results showed that there are a meaningful difference between the intellectual capital management and its dimensions in Urmia and Tabriz Islamic Azad universities.
    Conclusion
    As it can be understood from this finding, the intellectual capital in the mentioned universities have not been prepared and the degree of intellectual capital disclosure is less or in scattered way, and for this reason, this research could perform new experience in the domain of the intellectual capital disclosure in the field of research in Islamic Azad university.
    Keywords: Intellectual capital management, human capital, structural capital, relationship capital
  • S. Mazbouhi, M. Sharafi *, M. Moghadam Page 97
    Background
    Need to creativity and innovation in all aspect of business leads the entrepreneurship as a global necessity. Higher education institutions also play a key role in this era.
    Objective
    The purpose of the present research was to do a study on the entrepreneurship curriculum and its objectives, content, teaching methods and evaluation.
    Method
    In this research, with focus on the literature review of entrepreneurship and entrepreneurship education we try to responses these questions: 1) Can entrepreneurship be taught? 2) What are the main aspects of entrepreneurship which can be taught and what are the main aspects of this phenomenon which cannot be taught? 3) What are the main objectives, content, teaching methods and effective evaluation methods of entrepreneurship education?
    Results
    This study revealed some interesting findings regarding entrepreneurship curriculum and its components.
    Conclusion
    On the basis of these findings, some suggestions for increasing the effectiveness and quality improvement of entrepreneurship education in higher education institutions in Iran have been offered.
    Keywords: entrepreneurship, higher education, entrepreneurship education, curriculum, Iran
  • M. Kalantar Ghoreyshi*, R. Eynoullah Zadeghan, F.Dortaj Page 131
    Background
    Personality is a complex construct which may affect some psychological capabilities. Creativity could be among the one of them.
    Objective
    This study aims to find out any relationship between personality traits and creativity in high school girls students.
    Method
    To this end, 125 girl students of one of the pre-university schools of Tehran were selected by random cluster sampling. The students were then asked to fill out NEO questionnaire and creativity questionnaire of Abedi.
    Results
    Pearson correlation coefficient and Multivariate regression showed that conscientiousness, openness to experience and agreeableness has significant and positive correlation with creativity, and neuroticism had a significant but negative correlation with creativity.
    Conclusion
    Based on these findings, we need to consider student's creativity along with their personality characters.
    Keywords: Ppersonality traits, creativity, students
  • H. Heydary, A. H. Papzan*, R. Karami Darabkhani Page 145
    Background
    Innovation and entrepreneurship for sustainable development and sublimity in Islamic Republic of Iran requires the scientific, logical, dynamic, comprehensive and continuous approach in the Iran’s 20-Year Perspective Document.
    Objective
    The main purpose of this descriptive-survey research is to investigate the impact of organizational culture on organizational entrepreneurship's components in Kermanshah's Aagri-Jahad organization.
    Method
    The research statistical community included the total employees of the Kermanshah's Agri-Jahad Organization (n=270). Using random simple sampling method, 162 members were chosen by Krejcie-Morgan table. In order to collect the data, two questionnaires were used: a) organizational entrepreneurship questionnaire made by the researcher and b) organizational culture standard questionnaires of Cameron and Quinn.
    Results
    The collected data were analyzed using both the descriptive and inferential methods (Pearson correlation coefficient, simple regression. The results showed that there is positive and significant relationship between organizational culture and components of organizational entrepreneurship and the dominant culture in Kermanshah's Agri-Jahad organization is a hierarchical culture.
    Conclusion
    This study provides some implications in order to enhance organizational culture and entrepreneurship in the context of Kermanshah's Agri-Jahad Organization.
    Keywords: Organizational entrepreneurship, organizational culture, Kermanshah's Aagri, Jahad organization
  • A. M. Ahmadvand *, B. Farhad Zare Page 167
    Background
    Decision making is inseparable from management and it is considered as base for decision making. Decision making has an important role in the strategic level. Thus, strategies, models and variety methods are established to help managers which decision making is one of them.
    Objective
    There are different kinds of relations among the elements of decision making, particularly among criteria, for this purpose ANP method has proposed for involving all relations between elements of the problem.
    Method
    ANP method is somehow sophisticated and time consuming that makes us to use softwares to solve the problems even a simple problem that often is concerned to strategist that needs a rapid reaction and less patience. The reason that strategies in most cases prefer AHP more than ANP in strategic situation is simplicity of the ANP posses in achieving to result but AHP doesn’t consider the dependency of the criteria's which results to wasting opportunities and capital because of choosing inappropriate strategy.
    Results
    The meta-heuristic proposed method in this paper is named SIMANP that with it's simple mechanism, high accuracy, fast giving result, less time consuming and satiety to software solves the network problems accurate and easily.
    Conclusion
    The SIMANP method will endow strategists and strategy managers who need accuracy, simple and fast giving result with the advantages of ANP Compared with AHP.
    Keywords: ANP method, meta, heuristic method, solving network problems