فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:7 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/09/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده سمیه جلیل آبکنار، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، محمد عاشوری صفحه 189
    مقدمه
    اغلب دانش آموزان با کم توانی هوشی تحولی رفتارهای سازشی مناسب ندارند. رفتارهای سازش نایافته این دانش آموزان منجر به مشکلات روان شناختی در همه ابعاد زندگی می شود و تاثیر نامطلوب بر تعامل های آن ها باقی می گذارد. بنابراین، ضرورت مداخلات آموزشی به خوبی احساس می شود. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش شناختی-رفتاری و کفایت اجتماعی بر رفتار سازشی دانش آموزان پسر با کم توانی هوشی تحولی در شهرستان های تهران بود.
    روش
    در مطالعه تجربی حاضر با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای60 دانش آموز 12 تا 14 ساله با کم توانی هوشی تحولی انتخاب و به طور تصادفی و مساوی به سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل؛ هر گروه 20 نفر) واگذار شدند. به هر یک از گروه های آزمایش به یکی از روش های شناختی-رفتاری یا کفایت اجتماعی در 10 جلسه 50 دقیقه ای (هفته ای یک جلسه) آموزش داده شد ولی گروه کنترل، این نوع آموزش ها را دریافت نکرد. هر 3 گروه قبل و بعد از برگزاری جلسات آموزشی با استفاده از مقیاس رفتار سازشی واینلند ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین رفتار سازشی گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. اختلاف میانگین نمرات پس آزمون گروه آموزش شناختی-رفتاری بیش تر از گروه آموزش کفایت اجتماعی و کنترل بود. همچنین، اختلاف میانگین نمرات گروه آموزش کفایت اجتماعی به طور معناداری بیش تر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی شناختی-رفتاری و کفایت اجتماعی باعث بهبود رفتار سازشی دانش آموزان با کم توانی هوشی تحولی می شود. بنابراین، برنامه ریزی برای ارائه چنین آموزش هایی به دانش آموزان با کم توانی هوشی تحولی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: رفتار سازشی، شناختی، رفتاری، کفایت اجتماعی، کم توانی هوشی
  • آزاده طاولی، عباسعلی الهیاری، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی، مهدیه ملیانی صفحه 199
    مقدمه
    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری (CBT) و درمان بین فردی (IPT) در کاهش نشانه های اضطراب اجتماعی می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع طرح های پیش آزمون-پس آزمون دوگروهی است که در آن از بین دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، نمونه ای40 نفره، انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه CBT و IPT اختصاص داده شدند. جلسات درمانی در قالب گروه های 10 نفره و در طول 12 هفته برگزار گردید. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه هراس اجتماعی(SPIN)، مقیاس اضطراب در تعاملات اجتماعی (SIAS) و فرم تجدید نظر شده مقیاس مختصر ترس از ارزیابی منفی (BFNE-II) و مصاحبه تشخیصی روانپزشکی مبتنی بر (SCID) DSM- IV بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها مشخص کرد که بین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان بین فردی در کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی و اضطراب در تعاملات اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد، به طوری که اثربخشی IPT در کاهش نشانه های هراس اجتماعی و اضطراب در تعاملات اجتماعی بیش تر از CBT می باشد. همچنین نتایج نشان داد که IPT از لحاظ اثربخشی بر کاهش ترس از ارزیابی منفی مبتلایان تفاوت معناداری با CBT ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از بین دو رویکرد درمان بین فردی و درمان شناختی-رفتاری، درمان بین فردی در اثربخشی بر نشانه های هراس اجتماعی موثرتر از درمان شناختی-رفتاری است. این یافته پیشنهاد می کند که IPT درمان ترجیحی برای اختلال اضطراب اجتماعی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، درمان بین فردی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • بهرام جوکار، لیلا نورافشان صفحه 207
    مقدمه
    در پژوهش حاضر، رابطه ی پیامدهای خود محوری دوره نوجوانی تحت عناوین؛ ناظر خیالی و خود افسانه ای، با تاب آوری، که بیانگر سازگاری با موقعیت های پر استرس و خطرناک است، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش شامل 660 دانش آموز (359، دختر و 301، پسر) سال سوم دبیرستان های شهر شیراز بودند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش، از پرسشنامه ی ناظرخیالی لاپسلی، مقیاس جدید خود افسانه ای لاپسلی و همکارانش(شامل سه زیر مقیاس قادر مطلق، منحصر به فرد بودن و آسیب ناپذیری) و مقیاس تاب آوری فرایبورگ و همکارانش (شامل پنج بعد: شایستگی فردی، شایستگی اجتماعی، انسجام خانوادگی،حمایت اجتماعی و ساختار فردی) استفاده شد. اعتبار ابزارهای مذکور، به روش آلفای کرونباخ و روایی آن ها از طریق تحلیل عاملی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از اعتبار و روایی ابزارهای پژوهش بود. به منظور تعیین قدرت پیش بینی ناظر خیالی و و زیر مقیاس های خود افسانه ای، برای هر یک از ابعاد تاب آوری، از رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بعد قادر مطلق پیش بینی کننده ی قوی و خوبی برای تمام ابعاد تاب آوری (شایستگی فردی، شایستگی اجتماعی، انسجام خانوادگی، حمایت اجتماعی و ساختارفردی) بود. بعلاوه بعد آسیب ناپذیری پیش بینی کننده منفی و معناداری برای حمایت اجتماعی و انسجام خانوادگی است. همچنین بعد منحصر به فرد بودن تنها توانسته است پیش بینی کننده ی منفی و معناداری برای حمایت اجتماعی و ساختار فردی باشد. افزون بر آن ناظر خیالی، بعد شایستگی اجتماعی، حمایت اجتماعی، را به طور مثبت و معناداری پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های پژوهش حاضر شواهد مطلوبی در جهت تائید مدل خود محوری لاپسلی فراهم آورد. بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که خود محوری دوره نوجوانی در برخی ابعاد دارای پیامدهای سازگارانه می باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، ناظر خیالی، خود افسانه ای، خود محوری، نوجوانی
  • مهناز اخوان تفتی، بنت الهدی امیری صفحه 215
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی توجه انتخابی و برتری شنیداری در دانش آموزان نارساخوان و مقایسه آن با همتایان عادی انجام شده است.
    روش
    به منظور انجام این پژوهش 20 دانش آموز پسر نارساخوان و 20 دانش آموز پسر عادی در پایه های دوم، سوم و چهارم به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند که ازنظر سن و جنس بایکدیگر همسان بودند. روش این پژوهش از نوع علی–مقایسه ای بود و ابزار های پژوهش آزمون توجه شنیداری جملات رقابتی و استفاده از سه وسیله ی متفاوت (مانند ساعت) برای تشخیص گوش برتر بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمونt مستقل نشان داد که؛ عملکرد توجه انتخابی شنیداری گوش راست و گوش چپ در دانش آموزان نارساخوان در سطح معناداری پایین تر از گروه عادی است. اما تفاوتی بین دانش آموزان عادی و نارساخوان در برتری شنیداری دیده نشد و گوش برتر در هر دو گروه گوش راست بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش با نتایج مطالعات دیگر هم خوانی داشته و حاکی از آن است که دانش آموزان نارساخوان در توجه شنیداری کاستی هایی دارند و نیازمند مداخلات مناسبی جهت رفع مشکلات تحصیلی و توجهی خود می باشند.
    کلیدواژگان: توجه انتخابی شنیداری، دانش آموزان نارساخوان، برتری شنیداری
  • فاطمه دائمی، مسعود جان بزرگی صفحه 221
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان روان بنه های ناسازگار اولیه مادران و سبک های ناسازگارانه والدینی آن ها انجام شده است.
    روش
    گروه نمونه شامل 630 مادر بود که دارای یک فرزند دبستانی دارند. این نمونه از طریق دبستان های دولتی تهران به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شد. شرکت کنندگان به پرسش نامه های سبک والدینی و روان بنه یانگ پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از ارتباط خطی مستقیم میان روان بنه های ناسازگار اولیه ی مادران با سبک های ناسازگارانه ی والدینی بودند. همچنین نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد که سبک والدینی سخت گیرانه توسط روان بنه های رهاشدگی/ بی ثباتی، بی اعتمادی/ سوء استفاده و محق بودن/ خود بزرگ بینی؛ و سبک والدینی سهل گیرانه توسط روان بنه های رهاشدگی/ بی ثباتی و نقص/ شرم قابلیت پیش بینی دارد.
    نتیجه گیری
    سبک های ناسازگارانه ی والدینی مادران تهرانی، تاحدی تحت تاثیر روان بنه های ناسازگارانه ی آن ها می باشد، لذا برای برخوردار بودن از سبک های سازگارانه فرزندپروری آموزش باورهای منطقی از اهمیت برجسته ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: روان بنه (طرحواره) ناسازگار اولیه، سبک والدینی، مادر
  • لیلا حیدری نسب، زهرا احمد وند، محمدرضا شعیری صفحه 229
    مقدمه
    ذهن آگاهی سازه ای است که اشتغال ذهنی روان شناسان را در دهه های اخیر به خود جلب نموده است. با توجه به اهمیت این سازه در سال های اخیر، ساخت ابزاری برای وارسی آن، مورد توجه مولفان قرار گرفته است.هدف مطالعه کنونی تعیین اعتبار و روایی پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی(FFMQ) در نمونه های غیر بالینی ایرانی بوده است.
    روش
    435 نفر از دانشجویان دانشگاه شاهد در این مطالعه شرکت کردند.در پژوهش حاضر برای بررسی اعتبار از دو روش بررسی همسانی درونی و آزمون- بازآزمون و برای وارسی روایی از پرسشنامه های NEO-FFI، پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ، بهزیستی روانشناختی و پرسشنامه SCL-25، استفاده شده است. این ابزارها به منظور بررسی روایی همزمان بر اساس ادبیات تحقیق و ارتباط این مولفه ها با مفهوم ذهن آگاهی انتخاب گردیدند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر اعتبار مناسب (ضرائب آلفا بین 83/0- 55/0) و روایی مناسب پرسشنامه 5 وجهی ذهن آگاهی در نمونه های غیر بالینی ایرانی بوده است.بین ذهن آگاهی و 5 عامل شخصیت و نیز مولفه های بهزیستی روانی، نشانه های روانشناختی و هوش هیجانی در پاره ای از موارد همبستگی های مثبت و در پاره ای دیگر همبستگی های منفی مشاهده گردید. به عبارت دیگر بین 5 عامل شخصیت و 5 وجه ذهن آگاهی به استثنای عامل روان رنجور خویی همبستگی ها مثبت و معنادار گردید. همچنین بین تمام ابعاد بهزیستی روانشناختی و 5 وجه ذهن آگاهی همبستگی های مثبت مشاهده گردید، در حالی که بین 5 وجه ذهن آگاهی با تمامی نشانه های اختلال وارسی شده در SCL -25 همبستگی های منفی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به حمایت سایر تحقیقات از یافته های کنونی این ابزار می تواند به عنوان یک ابزار معتبر و روا در مطالعات مشابه در ایران مورد استفاده قرار بگیرد. همبستگی های مشاهده شده در این تحقیق با توجه به حمایت های متعدد بالینی نمایانگر وجود شواهد روایی و اعتبار مناسب این ابزار در نمونه ایرانی می باشد.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی
  • خدابخش احمدی، مجتبی یلوه، بیتا افسردیر، سعید خدابنده لو صفحه 239
    مقدمه
    امروزه به نقش پدر در شکل گیری سلامت روان فرزندان توجه ویژه ای می شود و پیامدهای تاثیر میزان و کیفیت حضور پدر در خانواده توجه پژوهشگران را به خود معطوف کرده است. با توجه به پیوستگی زندگی کاری و خانوادگی و با توجه به این مساله که مشاغل نظامی از مشاغل دارای تنیدگی بالا و پیچیدگی خاص هستند، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر میزان و کیفیت حضور پدر در سلامت روان فرزندان کارکنان نظامی است.
    روش
    در این پژوهش همبستگی، تعداد 200 خانواده به روش نمونه گیری در دسترس از بین کارکنان نظامی استان تهران انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه SCL-90 و پرسشنامه میزان و کیفیت حضور پدر در خانواده مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه مورد انتخاب، فرزندان نوجوان در مقطع تحصیلی دبیرستان بودند، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    هم میزان و هم کیفیت حضور پدر در خانواده، ارتباط معناداری با علایم اختلالات روانی به ویژه شکایات جسمانی، افسردگی، اضطراب و افکار پارانوییدی، پیشرفت تحصیلی و افزایش سلامت روان در فرزندان دارد.
    نتیجه گیری
    نقش کیفیت حضور پدر در سلامت روان فرزندان بیشتر از کمیت حضور آن ها است. بنابراین یکی از راه های ارتقای سلامت روان فرزندان افزایش میزان و کیفیت حضور پدر در خانواده است.
    کلیدواژگان: پدر، نوجوان، سلامت روان، خانواده نظامی
  • بهزاد سلمانی، جعفر حسنی، غلام رضا کرمی، شهرام محمدخانی صفحه 245
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر سندرم شناختی/ توجهی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    هشت نفر از بیمارانی که به درمانگاه روان پزشکی بیمارستان بقیه الله «عج» مراجعه کردند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و پس از همتا سازی، در چهار گروه (درمان فراشناختی، درمان فراشناختی ترکیب با دارو، درمان دارویی و بدون درمان) قرار گرفتند. بیماران دریافت کننده درمان فراشناختی و بقیه بیماران به ترتیب 5 و 3 بار به وسیله ی مقیاس سندرم شناختی توجهی (1-CAS) و فرم کوتاه پرسشنامه ی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان (CERQ) ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های تغییرات روند، شیب و تفسیر فراز و فرود نمودارها استفاده شد.
    یافته ها
    پس از درمان، نمرات بیماران دریافت کننده ی درمان فراشناختی در سندرم شناختی/ توجهی و راهبردهای ناسازگارانه نظم جویی شناختی هیجان (ملامت خویش، نشخوارفکری، فاجعه سازی) کاهش و در برخی از راهبردهای سازگارانه (تمرکز مجدد مثبت، تمرکز بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت) افزایش پیدا کرده بود.
    نتیجه گیری
    درمان فراشناختی با به طور مستقیم هدف قرار دادن مکانیسم های زیربنایی نگرانی آسیب شناختی، می تواند گزینه ی بسیار مناسبی برای درمان اختلال اضطراب فراگیر باشد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، سندرم شناختی، توجهی، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، اختلال اضطراب فراگیر
  • اشرف سادات موسوی، فاطمه متین خواه، محمدرضا مسجدی صفحه 255
    مقدمه
    یافته های پژوهشی نشان گر ارتباط برخی ویژگی های شخصیتی و جنبه هایی از رفتار سیگار کشیدن است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی میزان پیش بینی کنندگی ابعاد شخصیتی پنج عامل بزرگ شخصیت، رگه اضطراب و افسردگی در مورد سیگارکشیدن بود.
    روش
    در طرح همبستگی حاضر، با کاربرد روش نمونه گیری دو مرحله ای، در ابتدا 22 دانشکده به صورت تصادفی از جامعه پژوهشی (دانشکده های دانشگاه های دولتی و آزاد شهر تهران) انتخاب شد. سپس از این دانشکده ها، 913 دانشجو به صورت در دسترس به پرسش نامه ها پاسخ دادند. برای گردآوری داده ها مقیاس رگه اضطراب و رگه افسردگی کاستلو و کومری (1967) و پنج عامل بزرگ شخصیت گلد برگ (1999) به کار رفت. داده ها با کاربرد روش های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون لوجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    جنسیت، گشودگی به تجربه و رگه افسردگی به طور مستقیم و توافق، وظیفه شناسی و رگه اضطراب به طور معکوس توانستند مصرف سیگار را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    برخی ویژگی های شخصیتی با مصرف سیگار در ارتباط است، ولی به دلیل ناهمگنی یافته های پژوهشی، به بررسی های بیشتری نیاز است. رگه افسردگی عامل زمینه ساز مصرف سیگار است و رگه اضطراب به صورت یک مکانیزم مقابله ای شناختی حمایتی می تواند مانع مصرف سیگار شود.
    کلیدواژگان: سیگار، ابعاد شخصیتی، رگه اضطراب، رگه افسردگی
  • داود کردستانی، حمیده رادمنش، مصطفی سالاری، محسن امیری، فرزاد فرهودی صفحه 263
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش روش های اصلاح رفتار به مادران بر کاهش استرس والدگری و افزایش عملکرد رفتاری فرزندان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی این مادران است.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. از این رو تعداد 30 نفر از مادرانی که فرزندان-شان دارای این اختلال تشخیص داده شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتا سازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل شاخص استرس والدین و پرسشنامه عملکرد رفتاری کودکان بود. آموزش روش های اصلاح رفتار در قالب 9 جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان دو گروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر افزایش عملکرد رفتاری کودکان و همچنین نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش، استرس والدین گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان می دهند که آموزش روش های اصلاح رفتار به مادران، مشکلات رفتاری فرزندان را کاهش داده و از به وجود آمدن تنیدگی در روابط والد-فرزندی پیشگیری می نماید.
    کلیدواژگان: روش های اصلاح رفتار، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، استرس والدگری، عملکرد رفتاری
  • حسین سوری، الهه حجازی، جواد اژه ای صفحه 271
    مقدمه
    در سال های اخیر منابع استرس زا و محیط های نامساعد رو به افزایش است. تحقیقات پیشین نشان می دهند تاب آوری و خوش بینی از جمله عوامل حمایتی هستند. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روان شناختی از طریق تاب آوری و خوش بینی است.
    روش
    به این منظور 414 (213 پسر و 191 دختر) دانشجوی پزشکی با میانگین سنی 4/21 و انحراف استاندارد 2/2 سال با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. آنان به پرسشنامه ها شامل مقیاس های بهزیستی روان شناختی ریف، مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون و مقیاس خوش بینی کارور و شی یر پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تاب آوری 27 درصد توان پیش بینی بهزیستی روان شناختی را دارد. در هیچ یک از متغیرها بین دو جنس تفاوت معنادار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بهزیستی روان شناختی متاثر از عوامل شخصیتی از جمله تاب آوری است و خوش بینی فرد صرف نظر از میزان تاب آوری او می تواند تا حدودی زمینه ای برای بهزیستی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خوش بینی، بهزیستی روان شناختی
  • فریده یوسفی، سیده لیلا بحری صفحه 279
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی مهارت های اجتماعی مناسب، رابطه با همسالان و مشارکت رفتاری-عاطفی دانش آموزان دوره راهنمایی بر اساس ویژگی های شخصیتی آنان بود.
    روش
    تعداد 354 دانش آموز دوره راهنمایی از هر سه پایه تحصیلی به روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه شخصیت گلدبرگ، دو خرده مقیاس پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون و پرسشنامه مشارکت رفتاری– عاطفی در امور تحصیلی دانش آموز ویلبورن را در محل کلاس های عادی خود تکمیل نمودند. داده ها با به کارگیری ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که تنها بعد توافق پذیری توانست به صورت مثبت و معنادار، مهارت های اجتماعی مناسب را پیش بینی کند. ابعاد ثبات عاطفی، وظیفه مداری و برونگرایی به صورت مثبت و معنادار قادر به پیش بینی رابطه با همسالان بودند. علاوه بر این، ابعاد وظیفه مداری و توافق پذیری به نحو مثبت و معنادار قادر به پیش بینی مشارکت رفتاری دانش آموزان در امور تحصیلی بودند. در صورتی که همین دو بعد، به همراه بعد ثبات عاطفی توانستند مشارکت عاطفی دانش آموزان در امور تحصیلی را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های این مطالعه بر نقش موثر ویژگی های شخصیتی دانش آموزان در پیش بینی مهارت های اجتماعی، رابطه با همسالان و مشارکت رفتاری- عاطفی آنان در فعالیت های تحصیلی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: شخصیت، مهارت های اجتماعی، همسالان، مشارکت رفتاری، مشارکت عاطفی
|
  • Somaye Jalil Abkenar, Masoume Pourmohamadrezatajrishi Page 189
    Introduction
    Most of intellectually disabled students do not have appropriate adaptive behaviors. Their maladaptive behaviors lead to psychological problems in their life and affect their interactions negatively. Therefore، instructional interventions are required. This study aims to compare the effectiveness of cognitive-behavioral and social competency training methods on adaptive behavior of intellectually disabled boy students in Tehran.
    Method
    This is an experimental study established in pretest and posttest design accompanied by control group; 60 boys were selected from intellectually disabled students aged 12-14 years، using cluster sampling type. Subjects were randomly devided into 3 groups (2 experimental groups and one control group; each group comprising 20 individuals). Experimental groups attended cognitive-behavioral and social competency training sessions (10 sessions of 50 minutes; weekly) but control group did not. All participants were assessed through Vineland’s Adaptive Behavior Scale before and after intervention sessions. Data was analyzed by analysis of covariance and post-hoc Tukey test.
    Results
    Findings showed that there was significant difference between experimental groups and control group. The mean scores of the post-test belonged to cognitive-behavioral training group showed a major difference in comparison to the social competency and control groups. Furthermore، the difference of the mean scores pertaining to social competency training group was significantly more than the control one.
    Conclusion
    The cognitive-behavioral and social competency training programs lead to improvement of adaptive behavior in intellectually disabled students. Therefore، devising such training programs is particularly advantageous to these students.
    Keywords: Adaptive Behavior, Cognitive, Behavioral, Social Competency, Intellectual Disability
  • Azadeh Tavoli, Abasali Allahyari, Parviz Azadfalah, Ali Fahi, Ashtiani, Mahdieh Melyani Page 199
    Introduction
    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive - behavioral therapy (CBT) and interpersonal therapy (IPT) for reducing symptoms of social anxiety.
    Methods
    The design of study is pre-test - post-test in which 40 students suffering from social anxiety disorder were selected and randomly assigned to either groups of CBT and IPT. Tools used in this study included the Social Phobia Inventory (SPIN)، Social Interaction Anxiety Scale (SIAS)، and the Brief Fear of Negative Evaluation Scale، revised version (BFNE-II)، and the Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID). Data was statistically analyzed using multivariate covariance analysis (MANCOVA).
    Results
    Data analysis suggested that there is significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and interpersonal therapy for reducing symptoms of social phobia and social interaction anxiety; In fact، IPT significantly decreased social phobic symptoms and social interaction anxiety in comparison to CBT (respectively p= 0. 002، p=0. 008). The results also showed that There was no difference between the two psychotherapies in improvement to the fear of negative evaluation (P= 0. 71)
    Conclusions
    Interpersonal therapy was significantly more effective than IPT in engendering improvement in patients suffering from social anxiety disorder. This suggests that IPT should be considered the preferred psychotherapeutic treatment for social anxiety disorder.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Therapy, Interpersonal Therapy, Social Anxiety Disorder
  • Bahram Jowkar, Lyla Noorafshan Page 207
    Introduction
    This study investigated relationship between Imaginary Audience and Personal fable with Resilience in adolescence.
    Method
    Participants were 660 girls (359) and boys (301) students، selected from high schools Shiraz، via random cluster sampling method. The subjects completed the New Personal Fable Scale (NPFS) with three subscales (Omnipotence‚ Personal Uniqueness ‚ Invulnerability)، Imaginary Audience Scale، and Adult Resilience Scale (ARS) with five subscales (Personal competence‚ social competence‚ Family coherence‚ Social support‚ Personal structure). To examine reliability of measures، Cronbach alpha method and to determine validity، factor analysis was used. Reliability and validity of the measures confirmed by these methods.
    Results
    Results of simultaneous multiple regression analysis showed that: A) Imaginary Audience was significant positive predictor of the social competence and Social support; b) the omnipotence was positive predictor of of all subscales of RSA; c) the Uniqueness was negative predictor of social support and Personal structure subscales; d) Invulnerability was significant negative predictor of social support and family coherence e)There is not a significant difference between girls and boys participants.
    Conclusion
    The results of present study provided good evidence to support Lapsly''s model of egocentrism in adolescence. According to the results egocentrism in adolescence، in some aspects، has adaptive consequences.
    Keywords: Resilience, Personal Fable, Imaginary Audience, Egocentrism, Adolescence
  • Mahnaz Akhavan Tafti, Bentolhoda Amiri Page 215
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the auditory selective attention in regular and dyslexic primary students.
    Methods
    Research sample comprised 40 students from second، third and fourth grades of elementary school who were selected using cluster random sampling. Groups were matched in terms of age and sex. Research method was causal-comparative. Auditory attention test of competitive sentences was used as a tool of data collection. Besides، three objects (like watch) were used to determine the dominance of left or right ear.
    Results
    The results of the test showed that auditory selective attention scores (right ear) in dyslexic students was significantly lower than regular students. Auditory selective attention scores (left ear) in dyslexic students was significantly lower than regular students as well. There was no difference between the groups in hearing dominance and both used right ear.
    Conclusion
    Findings of this study are in line with those of the previous researches which showed dyslexic students had poor auditory selective attention and required an appropriate educational program to address their attention and educational problems.
    Keywords: Auditory Selective Attention, Dyslexic Students, Hearing Dominance
  • Fatemeh Daemi, Masuod Janbozorgi Page 221
    Introduction
    This study aims to examine relationship between mothers’ early maladaptive schemas and maladaptive parenting styles.
    Method
    The sample consists of 630 mothers having a primary school child. They were picked using cluster sampling from Tehran''s public primary schools. Participants answered The Parenting Style Inventory and Young Schema Questionnaire. Afterwards، the data was analyzed by Pearson Correlation’s and Multiple Regression.
    Results
    the results show a direct and linear relationship between mothers'' early maladaptive schemas and parental maladaptive styles. The result of the multiple regression also indicates that authoritarian parenting style can be explained by abandonment/instability، mistrust/abuse and entitlement/grandiosity''s schemas; indulgent parenting style can be explained by abandonment/instability and defectiveness/shame''s schemas as well.
    Conclusion
    Parental maladaptive styles of mothers residing in Tehran، are somewhat influenced by their maladaptive schemas; Thus، education of rational beliefs really count to adaptive parenting styles.
    Keywords: Early Maladaptive Schema, Parenting Style, Mother
  • Leila Heydarinasab, Zahra Ahmadvand, Mohammad Reza Shairi Page 229
    Introduction
    Mindfulness has been an area of increasing interest and research to psychologists during recent decades. Considering the importance of this construct، authors have been striving to make an evaluating questionnaire. The purpose of the present study was to investigate validity and reliability of the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ) through Iranian non-clinical samples.
    Method
    435 students of Shahed University participated in this study. To calculate the reliability، internal consistency and test- retest were used. To calculate the validity، Neo-FFI (Costa & Mccrae، 1992)، Emotion Intelligence Questionnaire (1992)، Well-being Questionnaire (Tabasi، 2004)، and the Scl-25 (Najarian & Davoodi، 2001) were used. The questionnaires were selected in terms of literature and the relationship between their concepts and mindfulness.
    Result
    Results show good reliability (α =. 55-. 83)، adequate convergent and discriminate validity as for Five Facet Mindfulness Questionnaire in Iranian non-clinical samples. Results also suggest positive correlation between mindfulness and a number number of 5 personality factors، emotional intelligence، well-being and psychological symptoms plus negative correlation with other factors. Results show that we can use the Five Facet Mindfulness Questionnaire for other Iranian non-clinical research samples.
    Conclusion
    Given the much research support for the findings of the present study and the confirmed validity and reliablelity، Accordingly FFMQ can be utilized for measuring mindfulness in the Iranian sample.
    Keywords: Validity, Reliability, Five Facet Mindfulness Questionnaire
  • Khodabakhsh Ahmadi, Mojtaba Yalve, Bita Afsardair, Said Khodabandeloo Page 239
    Introduction
    These days، much attention is paid to the role of father in children’s mental health and the consequences، his presence would have in family alongside its quality. The aim of this research is to estimate the quality of father presence in mental health of children.
    Method
    This article is a correlative study in which 200 military families were selected by hand sampling. They filled scl-90 and quality of father presence inventories. The sample included junior students. Data were analyzed using correlation coefficient and regression.
    Results
    The result of study showed that there was significant relationship between the effect of father presence alongside its quality with mental health of children and disorders like somatzation، depression، anxiety، paranoid symptoms and their educational state.
    Conclusion
    These findings emphasized the effect of father presence and specially the quality of his presence on mental health of children.
    Keywords: father, adolescent, mental health, family, children
  • Behzad Salmani, Jafar Hasani, Gholamreza Karami, Shahram Mohammadkhani Page 245
    Introduction
    This study aims to examine effectiveness of Meta-cognitive therapy on Cognitive Attentional Syndrome (CAS) & Cognitive Emotion Regulation strategies of patients suffering from Generalized Anxiety Disorder (GAD).
    Method
    8 patients (5 Females) from the clients of psychiatric clinic of Baqiyatallah hospital، were selected through available sampling، matched together and then divided into 4 groups (Meta-cognitive therapy، Meta-cognitive therapy combined with medications، medications & Control). Patients receiving Meta-cognitive therapy and residual ones were examined respectively 5 & 3 times by Cognitive Attentional Syndrome Scale (CAS-1) and the short form of Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). To analyze the data، indexes of process changes، slope and interpretation of ups & downs in charts were employed.
    Result
    After treatment، scores of patients who received Meta-cognitive therapy showed decrease in CAS & maladaptive Cognitive Emotion Regulation strategies (Self-blaming، Rumination، Catastrophizing); additionally، in some adaptive Cognitive Emotion Regulation strategies (Positive refocusing، Refocusing on planning، Positive Reappraisal) an increase was observed.
    Conclusion
    Meta-cognitive therapy via targeting directly mechanisms of pathological worry، can be appropriate choice for treatment of Generalized Anxiety Disorder.
    Keywords: Meta, cognitive Therapy, Cognitive Attentional Syndrome, Cognitive Emotion Regulation strategies, Generalized Anxiety Disorder
  • Ashraf Sadat Mousavi Page 255
    Introduction
    Research finding shows that some personality traits are linked with smoking. Thus، scrutiny of the five major personality dimensions، anxiety trait، depressive quality and their connection to smoking، was the aim of this research.
    Method
    22 faculties from governmental and non-governmental universities in Tehran، through random sampling، and 913 students from the faculties، via convenient sampling were selected respectively، in terms of ex facto design and application of two-steps sampling method. Costello & Comrey anxiety-trait and depressive-trait scale (1967) along with Golberg five major personality scale (1999) were used for data gathering. Data analysis was conducted by SPSS-16 using descriptive methods، Pearson’s correlation and logestic regression.
    Results
    Sex، openness to experience and depressive trait could directly predict smoking; On the other hand agreeableness، conscientiousness and anxiety trait inversely predicted it.
    Conclusion
    Some of the personality dimensions are linked with smoking، but more research is required، due to divergence of findings. Depressive trait is a predisposing factor to smoking and on the contrary anxiety trait can prevent smoking as a protective cognitive mechanism.
    Keywords: Smoking, Personality Dimensions, Anxiety Trait, Depressive Trait
  • Davood Kordestani, Hamideh Radmanesh, Mostafa Salari, Mohsen Amiri, Farzad Farhoodi Page 263
    Introduction
    The purpose of the current study was to investigate the effect of training behavior modification methods to mothers of children with Attention Deficit Disorder (ADHD) on enhancing the behavioral performance and decreasing parenting stress.
    Method
    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and cotrol group. To do so، 30 mothers of children with ADHD were selected using at-hand sampling and divided into control and experimental groups. Both groups filled out Parenting Stress Index and children behavioral performance questionnaire. In the next step، the experimental group was instructed behavior modification methods in 9 ninety-minute sessions while the mothers in control group went on their normal procedures. At the end of the instructional session، both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data.
    Results
    The results of the analysis of covariance showed that instructing behavior modification methods improved behavioral performance in children and also decreased parenting stress among mothers in experimental group، in comparison with the control group.
    Conclusion
    Findings generally showed that instructing behavior modification methods to mothers، reduces behavioral problems of children and prevents stress in child-parent relationship.
    Keywords: Instructing Behavior Modification Methods, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Parenting stress, Behavioral Performance
  • Hossein Souri, Elahe Hejazi, Javad Ejei Page 271
    Introduction
    Over the recent years، the sources of stress and unfavorable situations are increasingly rising. The previous studies indicate that resiliency and optimism are supportive factors which leading to adaptation to adverse conditions and consequently well-being. The purpose of this study was to predict psychological well-being through resiliency and optimism.
    Method
    414 students of medicine (213 boys and 191girls) were selected at average age of 21-24 and standard deviation of 2. 2، using multistage cluster sampling. They were required to complete the questionnaires of Ryff Scales (RSPWB)، Connor-Davidsons (CDRISC) and Optimism Scales of Carver and Scheier (Life Orientation Test، LOT).
    Results
    The findings indicated that resiliency can predict psychological well-being by 27 percent. There was no significant difference in variables between the two genders.
    Conclusion
    The Results showed that psychological well-being is influenced by personality factors such as resiliency. Regardless of the level of resiliency، optimism can relatively promote a feeling of well-being.
    Keywords: Resilience, Optimism, Psychological Well, Being
  • Farideh Yousefi, Leila Bahri Page 279
    Introduction
    The purpose of the present study was to predict appropriate social skills، peer relationships، and behavioral-emotional engagement in terms of personality traits among middle-school students.
    Method
    354 middle school students which were selected using multi-stage random cluster sampling method، completed the Goldberg Personality Questionnaire، two subscales of Matson''s social skills Questionnaire and Wellborn behavioral–emotional engagement Questionnaire in their regular classrooms. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    The findings showed that only the personality trait of agreeableness was a positive significant predictor of appropriate social skills. Emotional constancy، conscientiousness، extraversion dimensions were able to predict relationship with peers in a positive and significant manner. Moreover، conscientiousness and agreement dimensions were positive and significant predictors of students’ behavioral engagement in academic tasks. Meanwhile، these personality components together with emotional constancy predicted emotional engagement in a positive and significant manner.
    Conclusion
    As results indicated، student’s personality can be considered as an influential factor in prediction of their social skills، peer relationship، behavioral-emotional engagement in academic tasks.
    Keywords: Personality, Social Skills, Peers, Behavioral Engagement, Emotional Engagement