فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 29، آذر و دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • اصغر رجب زاده، قاسم ساکی*، مسعود حمادی، علی خدادادی، علیرضا سرکاکی صفحه 1
    زمینه و هدف
    آلودگی صوتی، در بین آلودگی های محیطی شیوع بالایی دارد و به عنوان یک عامل تراتوژنیک برای سیستم تناسلی محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عسل و ویتامین E بر میزان هورمون های جنسی موش های نر در معرض آلودگی صوتی انجام شد.
    روش بررسی
    24 موش نر بالغ با میانگین وزنی g20±200 به طور کاملا تصادفی به چهار گروه: 1 (عسل + صوت)؛ 2 (ویتامین E + صوت)؛ 3 (صوت) و گروه 4 (کنترل) تقسیم شدند. گروه های 1، 2 علاوه بر دریافت صوت؛ عسل و ویتامین E را نیز به صورت گاواژ دریافت کردند، و گروه 3 فقط تحت تاثیر آلودگی صوتی قرار گرفتند. بعد از 50 روز سطح سرمی هورمون های موش های نر توسط خونگیری از قلب، به روش الایزا اندازه گیری شد. سپس موش های نر با موش های ماده از همان نژاد در یک قفس با نسبت 2:1 قرار داده شدند. در ادامه، وزن و تعداد جنین های زنده حاصل از باروری مورد بررسی قرار گرفت. از روش های آماری آنالیز واریانس و توکی استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص گردید ترشح هورمون های جنسی (FSH، LH و تستوسترون) تحت تاثیر آلودگی صوتی دچار اختلال می شود. سطح سرمی تستوسترون در موش های تحت تاثیر صوت به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p)، و مصرف عسل و ویتامین به عنوان آنتی اکسیدان در موش های نر موجب تعدیل در جریان این هورمون شد. آلودگی صوتی در موش های نر باعث افزایش در سطح سرمی FSH، LH (05/0>p) گردید. همچنین وزن جنین ها تحت تاثیر این استرس کاهش و تعداد جنین های زنده افزایش یافت (05/0>p). مصرف عسل و ویتامین E توسط موش های نر باعث افزایش جنین های زنده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، آلودگی صوتی اثرات منفی بر قورت باروری موش های نر دارد، همچنین مصرف عسل و ویتامین E می تواند موجب افزایش قدرت باروری در گروه های تحت تاثیر آلودگی صوتی گردد.
  • راهله جوان بختیان*، راضیه سادات حسینی صفحه 8
    زمینه و هدف
    پیوند کلیه به عنوان درمان انتخابی، در اکثر بیماران مبتلا به ESRD، بعد جسمانی کیفیت زندگی را بهبود می بخشد، اما به علت عوارض داروهای سرکوب کننده ایمنی ممکن است به مراقبت های مداوم پزشکی نیاز باشد، که این مسئله موقعیت روانی، اقتصادی و اجتماعی و در نتیجه کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی بیماران پیوندی شهر کرمان صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، کیفیت زندگی 105 بیمار دریافت کننده پیوند کلیه شهر کرمان در سال 1388 با استفاده از پرسشنامه SF36 مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون اسپیرمن و واریانس تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نمره کلی کیفیت زندگی بیماران دریافت کننده پیوند کلیه 01/18±95/60، نمرات بعد جسمی 78/14±77/59 و بعد روان 22/10±58/62 بود. بیشترین نمره مربوط به حیطه محدودیت نقش به علت مشکل فیزیکی (25/72) و کمترین نمره مربوط به حیطه سلامت عمومی (25/58) گزارش شد. آنالیز نمرات بعد روان براساس متغیرهای دموگرافیک اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد، اما این اختلاف در بعد جسمانی براساس سن و وضع تاهل، معنی دار بود (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بیماران دریافت کننده پیوند کلیه از کیفیت زندگی نسبتا مطلوبی برخوردار هستند و نمرات بعد روان کیفیت زندگی این بیماران نیز نسبت به بعد جسمانی بالاتر است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پیوند کلیه، بیماران، پرسشنامه کیفیت زندگی
  • وحید نجاتی، فرشته خانشی* صفحه 14
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 1 به علت نقص در ترشح انسولین ایجاد می شود. در این مطالعه تاثیر بارهنگ بر سطح سرمی انسولین و گلوکز و اثر ترمیمی عصاره بر بافت پانکراس و آثار نفروپاتی ناشی از دیابت مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    30 سر موش صحرایی نر به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول (کنترل سالم) که با سرم فیزیولوژی تیمار شدند و دو گروه بعدی به وسیله تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. یک گروه از موش های دیابتی mg/kg/bw100 عصاره برگ بارهنگ را به مدت 6 هفته به روش داخل صفاقی دریافت کردند و گروه سوم به عنوان کنترل دیابتی در نظر گرفته شدند. بعد از اتمام دوره تیمار، خونگیری انجام و سطح سرمی گلوکز، انسولین، کراتینین و BUN سنجش شد. پس از تهیه مقاطع بافتی، رنگ آمیزی باH & E برای پانکراس و PAS برای کلیه انجام شد. مطالعات بافتی توسط میکروسکوپ نوری صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، عصاره بارهنگ؛ سطح سرمی گلوکز، BUN و کراتینین را کاهش و سطح سرمی انسولین را نسبت به گروه دیابتی افزایش داد (05/0p<). همچنین به طور معنی دار باعث افزایش میانگین قطر و تعداد جزایر پانکراس گردید (05/0p<).
    نتیجه گیری
    عصاره بارهنگ می تواند اثر هایپوگلایسمی خود را از طریق بازسازی جزایر پانکراس اعمال، همچنین قادر به بهبود عوارض کلیوی ناشی از دیابت می باشد.
    کلیدواژگان: بارهنگ، انسولین، رت، دیابت
  • فاطمه فلاح، ریبوار شمس برهان، زری قلی نژاد، زهرا ظهیرنی، سعادت آدابیان، محبوبه ستار زاده تبریزی، علی هاشمی* صفحه 21
    زمینه و هدف
    در طی سالهای اخیر، سودوموناس آئروژینوزا تولید کننده متالوبتالاکتاماز، به عنوان یک عامل مهم عفونت های بیمارستانی گزارش شده است. همچنین عفونت با این باکتری، افزایش میزان مرگ و میر و هزینه های درمانی را در پی داشته است. این مطالعه، با هدف تعیین الگوی مقاومت دارویی و شناسایی ژن های متالوبتالاکتامازیblaVIM و blaIMP سودوموناس آئروژینوزا ایزوله شده از بیماران بستری در بخش سوختگی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی، از مهر ماه تا بهمن ماه سال 1390 بر روی سویه های سودوموناس آئروژینوزا ایزوله شده از بیماران بستری در بخش سوختگی بیمارستان شهید مطهری تهران انجام شد. برای همه سویه های تولید کننده متالوبتالاکتاماز، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن، طبق پروتکل CLSI به کار برده شد. جهت تشخیص متالوبتالاکتاماز از روش CDDT (ایمی پنم-ایمی پنم+EDTA) و برای شناسایی ژن های متالوبتالاکتامازیblaVIM و blaIMP از روش های PCR و Sequencing استفاده شد.
    یافته ها
    از 100 سویه سودوموناس آئروژینوزا جداشده، 83 ایزوله مقاوم به ایمی پنم بودند. با استفاده از روش CDDT، 48 ایزوله دارای متالوبتالاکتاماز تشخیص داده شدند، که از این تعداد، 6 ایزوله حاوی ژنblaIMP-1 و همگی فاقد ژن blaVIM بودند. در ضمن، 4 بیمار (3/8%) آلوده شده به سودوموناس آئروژینوزا تولیدکننده متالوبتالاکتاماز، در این بیمارستان فوت کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد درصد زیادی از سویه های سودوموناس آئروژینوزا، تولید کننده متالوبتالاکتاماز هستند. بنابراین، برای کنترل و درمان بهتر بیماران سوختگی، شناسایی سویه های حاوی متالوبتالاکتاماز ضروری است.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت باکتری به دارو، بتالاکتاماز، سوختگی
  • نرگس روزافزای، لیلا کوکبی، سیروس زینلی، مرتضی کریمی پور* صفحه 28
    زمینه و هدف
    هموفیلی A یک اختلال خونریزی دهنده وابسته به جنس مغلوب است. این بیماری به علت وقوع جهش در ژن فاکتور هشت ایجاد می شود. وارونگی اینترون 22، شایع ترین جهش مسبب ایجاد هموفیلی A شدید بوده که با استفاده از روش های Southern blot و واکنش زنجیره ای پلی مراز، قابل تشخیص است. این مطالعه با هدف تعیین وارونگی اینترون 22 نوع I و نوع II، در بیماران هموفیلی A شدید با استفاده از روش IS-PCR انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه روی 30 بیمار هموفیلی A با کمتر از 1% سطح نرمال فعالیت فاکتور هشت انجام شد. بعد از اخذ رضایت نامه از بیماران، استخراج DNA ژنومی از لوکوسیت های خون محیطی صورت گرفت. DNA های استخراج شده پس از حلقوی شدن (هضم شدن توسط BclI، سپس اتصال قطعات حاصل توسط آنزیم لیگاز)، به عنوان الگو برای تکثیر IS-PCR مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    در 30 بیمار هموفیلی A شدید، 40% بیماران وارونگی اینترون 22 نوع I و 6/6% بیماران وارونگی اینترون 22 نوع II داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد نوترکیبی بین اینترون (1-h22) در ژن فاکتور هشت و کپی های آن (2-h22، 3-h22) که در جهتی مخالف با اینترون 1-h22 قرار می گیرند به ترتیب سبب ایجاد وارونگی نوع II و نوع I می شود که وارونگی اینترون 22 نوع I از نوع II شایع تر است. همچنین با استفاده از IS-PCR به عنوان روشی کم هزینه می توان در زمان صرفه جویی و تشخیص مولکولی وارونگی را نیز ارتقا بخشید. این روش در ارزیابی ناقلین، افراد بیمار و تشخیص پیش از تولد در بیماری هموفیلی A نیز کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: هموفیلی A، وارونگی کروموزوم، PCR
  • سیروس امیرعلوی، محمدرضا مبین*، محمد طلوعی، اسماعیل نورصالحی، عقیل قلی پور، نگار غلام علی پو، احمد رضا مبین صفحه 35
    زمینه و هدف
    جراحات ناشی از سوختگی، یکی از شدیدترین اشکال تروما بوده که سبب بسیاری از ناتوانی ها، عوارض و میرایی در کنار هزینه های بالای بیمارستانی و مشکلات روحی و عاطفی آن می شود. این مطالعه با هدف تعیین اپیدمیولوژی و پیامد سوختگی در بیماران دچار سوختگی استان گیلان پایه انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه متکی بر داده های موجود (Routine Data Base Study)، پرونده تمامی بیماران دچار سوختگی که از اول فروردین 1386 تا آخر اسفند 1389 در مرکز تخصصی سوختگی ولایت در استان گیلان بستری بودند، بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و تی انجام شد، سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پرونده 2274 بیمار 1495 (7/65%) مرد و 779 (3/34%) زن با میانگین سنی 7/22±5/31 سال مورد بررسی قرار گرفت. مورتالیتی 7/8% برآورد شد. عوامل معنی دار مرتبط با مورتالیتی شامل: بزرگسالی، بیسوادی، بیکاری، سکونت در روستا، وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین در کنار درصد سوختگی بود. هیچ ارتباط آماری بین مورتالیتی و تحصیلات، وضعیت اجتماعی و شغل مناسب یافت نشد. همچنین اکثر سوختگی ها در منزل اتفاق افتاده بود، و شایع ترین علت سوختگی در بزرگسالان، شعله آتش و در کودکان، آب جوش گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط شدت عوارض ناشی از سوختگی در منزل با تحصیلات پایین و سکونت در روستا؛ احتمالا آموزش همگانی جهت پیشگیری از سوختگی در منزل همراه با گسترش مراکز تخصصی چند رشته ای و متمرکز سوختگی به عنوان اقدامی موثر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سوختگی، میرایی
  • سیامک محبی، لیلا آزادبخت، آوات فیضی، غلام رضا شریفی را*د، محمد حضوری صفحه 42
    زمینه و هدف
    سندرم متابولیک به عنوان شاخه ای از اختلالات متابولیکی، پیش زمینه بیماری های قلبی - عروقی، دیابت نوع 2 و سکته مغزی شناخته شده است. یکی از راهکارهای اصلی کنترل و مراقبت این بیماری، خودمراقبتی تغذیه ای در این بیماران است. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی خودمراقبتی تغذیه ای زنان مبتلا به سندرم متابولیک با سازه های الگوی ارتقای سلامت صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی – همبستگی بر روی زنان مبتلا به سندرم متابولیک در شهر اصفهان انجام شد. 329 نفر از بین مراجعین مبتلا به سندرم متابولیک مراکز پنجگانه درمان صنعت نفت اصفهان در سال 1391 انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته، براساس سازه های الگوی ارتقای سلامت که طی مرحله ای جداگانه طراحی و روایی و پایایی آن بررسی شده بود، در 11 بخش گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، واریانس و ماتریس همبستگی پیرسون در سطح اطمینان 95% صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره خودمراقبتی تغذیه ای در این بیماران 1/35 نمره به دست آمد. میانگین نمرات حاصل از سازه های الگوی ارتقای سلامت نیز در حد متوسط یا کمتر از متوسط بود. همچنین بین خودمراقبتی تغذیه ای با آگاهی، فواید درک شده، خودکارآمدی درک شده، تاثیرگذارنده های وضعیتی، حمایت اجتماعی همسر و تعهد نسبت به اجرای خودمراقبتی، همبستگی مستقیم معنی دار و با موانع درک شده، احساس مرتبط با رفتار، ترجیحات و رقابت کننده ها، همبستگی معکوس معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط خودمراقبتی تغذیه ای در زنان مبتلا به سندرم متابولیک می توان با سازه های الگوی ارتقای سلامت جهت مداخلات آموزشی در زمینه اتخاذ رژیم غذایی مناسب در این بیماران از این الگو استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، تغذیه درمانی، ارتقای سلامت، بیماری های متابولیک
  • مرضیه رئیسی، هدی احمری طهران*، عصمت جعفربگلو، اشرف خرمی راد، مهدی نوروزی صفحه 53
    زمینه و هدف
    عملکرد جنسی مطلوب، عامل مهمی در تحکیم خانواده محسوب می شود و منشا بسیاری از تحولات در زندگی انسان است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. چاقی نیز به عنوان یک اپیدمی جدید، جمعیت جهانی را تحت تاثیر قرار داده است. تحقیقات نشان داده اند اختلال عملکرد جنسی در مردان با چاقی ارتباط دارد، اما این ارتباط در زنان هنوز مبهم است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین نمایه توده بدنی با اختلال عملکرد جنسی زنان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد – شاهدی از بین زنانی که برای مراقبت به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر قم مراجعه کرده بودند 77 نفر دارای اختلال عملکرد جنسی (نمره کمتر یا مساوی 28) با 64 نفر زن سالم و بدون اختلال عملکرد جنسی (نمره بیشتر از 28) با استفاده از پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی زنان مورد مقایسه قرار گرفتند. برای تعیین نمایه توده بدنی، قد و وزن و تعیین توزیع چربی در بدن؛ محیط دور کمر و دور باسن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی تست، کای دو و رگرسیون چند متغیره، در سطح معنی داری (05/0>p) صورت گرفت.
    یافته ها
    نمایه توده بدنی در گروه مورد 4/5±1/34 و در گروه شاهد 4/4±26 بود، که در این رابطه آزمون آماری بین نمایه توده بدنی با اختلال عملکرد جنسی، ارتباط معنی داری را نشان داد (05/0>p). همچنین در گروه مورد، بیشترین اختلال در فاز برانگیختگی و در گروه شاهد در فاز درد جنسی مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد چاقی روی برخی از حیطه های عملکرد جنسی زنان تاثیرگذار است. بنابراین، انجام مطالعات مداخله ای کاهش وزن در زنان چاق دچار اختلال عملکرد جنسی ضروری است تا رابطه بین چاقی و اختلال عملکرد جنسی روشن تر بیان شود.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، اختلال عملکرد جنسی، زنان، پرسشنامه عملکرد جنسی، چاقی
  • نور امیرمظفری*، زینب رحمانی، خسرو عیسی زاده صفحه 60
    زمینه و هدف
    گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم مرغ، نقش بسیار مهمی در تامین پروتئین رژیم غذای بشر ایفا می کند. یکی از عواملی که سلامت فرآورده های غذایی پروتئینی را به مخاطره می اندازد، باکتری های خانواده آنتروباکتریاسه، به ویژه سالمونلا است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین آلودگی این مواد غذایی به گونه های سالمونلاها و ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در آنها صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، گوشت مرغ و تخم مرغ های محلی و صنعتی هرکدام به تعداد 100 نمونه و گوشت قرمز (گاو و گوسفند) به تعداد 150 نمونه به روش نمونه برداری تصادفی در شهرستان تالش جمع آوری شد و از نظر آلودگی سالمونلایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تشخیص قطعی از آزمایشهای بیوشیمیایی و آنتی سرم های مربوطه در تست های آگلوتیناسیون استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری اختلاف ها، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مواد درون تخم مرغ های صنعتی و محلی هیچ باکتری مشاهده نشد، ولی از سطح پوسته تخم مرغ های صنعتی، 19 مورد (19%)؛ تخم مرغ های محلی، 4 مورد (4%)؛ گوشت مرغ صنعتی، 21 مورد (21%)؛ گوشت مرغ محلی، 5 مورد (5%) و گوشت قرمز، 5 مورد (3/3%) ایزوله های سالمونلا جداسازی شد. از لحاظ مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های ایزوله شده، بیشترین مقاومت نسبت به اریترومایسین، نالیدیکسیک اسید و سولفامتاکسازول و بیشترین حساسیت نسبت به سیپروفلوکساسین، سفالکسین و جنتامایسین مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده، توجه به بهداشت مواد غذایی جهت پیشگیری از عفونت های غذایی از اهمیت به سزایی برخوردار است. همچنین جهت جلوگیری از گسترش سویه های مقاوم، بایستی از استفاده بی رویه آنتی بیوتیک ها در مرغداری ها و صنایع پرورش گوشت خودداری گردد.
    کلیدواژگان: سالمونلا، مقاومت آنتی بیوتیکی، آلودگی مواد غذایی، تخم مرغ، گوشت مرغ، گوشت قرمز
  • محمد فهیمی نیا، مهدی فرزادکیا*، شهرام نظری، شهرام ارسنگ جنگ، سودابه علیزاده متبوع، عبدالله ابراهیمی، مجید بیدختی صفحه 66
    زمینه و هدف
    جهت اجرای طرح تفکیک از مبدا، آگاهی از نظرات و مشارکت تولیدکنندگان پسماند ضروری است. هدف از این تحقیق تعیین وضعیت تفکیک از مبدا پسماندهای شهری و ارائه راهکارهای اصلاحی آن از دیدگاه شهروندان کشور می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی از طریق تکمیل 1400 پرسشنامه با مصاحبه حضوری در 3 استان قم، یزد و آذربایجان شرقی، در قالب طرح جامع مدیریت پسماند انجام شد. در این مطالعه آگاهی مردم در قالب پرسشنامه ای با 31 سوال اختصاصی و عمومی سنجیده شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای کیفی و جداول متقاطع از آزمون کای دو در سطح معنی داری 5% استفاده گردید.
    یافته ها
    حدود 90% از شهروندان برای اجرای طرح تفکیک از مبدا پسماندهای شهری اعلام آمادگی کردند. مهم ترین دلایل شهروندان برای انجام این امر به ترتیب: بازیافت بهتر با کیفیت مناسب مواد (79%)، حفاظت از محیط زیست و ارتقای سطح بهداشت (65%) و کمک به شهرداری ها (43%) و علل مهم عدم موفقیت این برنامه از دیدگاه شهروندان به ترتیب: عدم اجرا و یا اجرای نامنظم برنامه ها از طرف شهرداری (45%)، کافی نبودن آموزش های شهروندان (32%) و همکاری ضعیف مردم به دلیل مسایل فرهنگی و اجتماعی و یا نداشتن توجیه اقتصادی (25%) عنوان شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، درصد بالایی از شهروندان با طرح تفکیک از مبدا پسماندهای شهری آشنا بوده و مزایای آن را می دانند، که در صورت انجام اصلاحاتی از طرف مسئولین شهرداری ها، درصد مشارکت و همکاری شهروندان در این طرح به نحو مطلوبی افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: پسماند شهری، پسماند، پسماند، تفکیک، تفکیک از مبدا، مشارکت مردم، مشارکت مصرف کننده، شهرداری ها
  • سکینه ورمزیار، باقر مرتضوی*، ابراهیم حاجی زاده، شیرازه ارقامی صفحه 73
    زمینه و هدف
    شغل رانندگی محدوده وسیعی از عوامل استرس زا را در برمی گیرد. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت استرس شدید شغلی و عوامل مرتبط با آن در بین رانندگان اتوبوس در سیستم حمل و نقل عمومی در شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی بر روی 388 نفر از رانندگان اتوبوس شهری تهران در سال 1391 انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی از 9 سامانه یا منطقه انتخاب شدند. برای بررسی روابط عوامل موثر بر استرس شدید از پرسشنامه ای با مشخصات دموگرافیک و اطلاعات رانندگی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره صورت گرفت.
    یافته ها
    از کل افراد شرکت کننده در این مطالعه، 7/31% اظهار داشتند در یک سال گذشته (یا در زمان انجام مطالعه) در حین کار استرس شدید داشته اند. همچنین متغیرهای شیفت کاری و مسیر اتوبوسرانی به ترتیب باعث استرس 7/1 برابری در بین رانندگان عصر کار و چرخشی ماهانه نسبت به رانندگان صبح کار و 8/1 برابری رانندگان خطوط عادی نسبت به خطوط BRT شده بود. همچنین مصرف دارو و وجود بیماری، از عوامل موثر در ایجاد استرس 7/3 برابری در بین رانندگان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیفت کاری و مسیر اتوبوسرانی، از جمله عوامل کاری موثر در بروز استرس شدید در بین رانندگان شرکت اتوبوسرانی است. از طرفی، مصرف دارو و بیماری جسمی و روحی نیز می تواند در افزایش استرس شدید در بین رانندگان موثر باشد.
    کلیدواژگان: استرس، روانشناسی، رانندگان، اتومبیل، حمل و نقل
  • مقاله مورد
  • سید جلال اسحق حسینی، محمد امین بهزادپور* صفحه 83
    زمینه و هدف
    مالاریا یکی از مهم ترین بیماری های تک یاخته ای است که سازمان بهداشت جهانی WHO، این بیماری را بعد از سل، ایدز و... جزء بیماری های مهم برشمرده است. در حال حاضر، مالاریا در 101 کشور جهان شایع است و موارد کلینیکی مالاریا سالانه 500-300 میلیون مورد، حتی در کشورهایی که مالاریا در آنها ریشه کن شده است، گزارش می شود.
    معرفی مورد: بیمار آقای 22 ساله ای است که با شکایت از درد شکم، از حدود 3 هفته پیش به بیمارستان مراجعه کرد. درد در بیمار جنرالیزه، شدید و به صورت مبهم بود. در این مدت بیمار درد شکم را به صورت متناوب و حمله ای تجربه کرده بود. همچنین از خستگی، کاهش وزن، سردرد و تب شکایت داشت. بیمار همراه درد شکم جنرالیزه، تهوع و استفراغ را نیز ذکر نمود. ضمن اینکه بیمار از سوزش ادرار خفیف بدون تکرر ادرار و درد و کرامپ مختصر عضلات نیز شکایت داشت. تندرنس سطحی شکم وجود نداشت، اما در لمس عمقی شکم حساس بود. بررسی و درمان های زیادی برای بیمار انجام شده بود، ولی بیمار کماکان از عدم بهبودی شکایت داشت. در نهایت، بیمار با توجه به اسمیر خون محیطی با تشخیص مالاریا تحت درمان قرار گرفت.
    بیماری مالاریا یکی از مهم ترین بیماری های عفونی مناطق گرمسیری است. این بیماری در کشورهای غربی ریشه کن شده، ولی در بیش از 100 کشور گرمسیری جهان شایع است که کشور ایران نیز در زمره آنها قرار دارد. مورد ذکرشده در این case، نشان دهنده نقش حیاتی گرفتن یک شرح حال دقیق و کامل از بیمار است تا بتوان از تشخیص دیرهنگام، ایجاد مشکلات عدیده، درمان های بی جا و نیز هزینه های بی مورد و سرگردانی بیماران جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: مالاریا، درد شکمی، تهوع، استفراغ
|
  • Asghar Rajabzadeh., Ghasem Saki.*, Masoud Hemadi., Ali Khodadadi., Ali Reza Sarkaki Page 1
    Background And Objectives
    Noise pollution has a high prevalence among the environmental pollutions and is considered as a teratogenic agent for reproductive system. This study was performed with the purpose of evaluation of the effect of honey and vitamin E on sex hormone levels in male rats exposed to noise pollution.
    Methods
    Twenty-four adult male rats with the mean weight of 200±20g were randomly divided into 4 groups: 1 (honey+voice), 2 (vitamin E+voice), 3 (voice), and 4 (control). Groups 1 and 2 received honey and vitamin E as gavage, in addition to voice; group 3 was only exposed to noise pollution. After 50 days, serum level of hormone in male rats were measured by ELISA technique after taking blood from heart. Then, the male rats were placed in a cage with female rats of the same breed with a 2:1 ratio. Weight and number of embryos from fertilization were assessed. Data were analyzed using ANOVA and Tukey statistical methods.
    Results
    In this study, it was found that the secretion of sex hormones (FSH, LH, and testosterone) impaired under the effect of noise pollution. Serum level of testosterone decreased in rats that were under noise stress (p<0.05), and use of honey and vitamin E as antioxidants were modulated the level of this hormone in male rats. Noise pollution in male rats increased in the serum level FSH, LH (p<0.05). Weight and number of live embryos decreased because of this stress (p<0.05). The use of Honey and vitamin E by male rats increased live embryos (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, noise pollution has negative effects on the fertility of male rats. Also, use of honey and vitamin E increases the fertility in groups exposed to noise pollution.
    Keywords: Pollution_Noise_Honey_Vitamin E Testosterone_FSH_LH
  • Raheleh Jvanbakhtian.*, Razieh Sadat Hosseini Page 8
    Background And Objectives
    Renal transplantation as a treatment of choice in most of the patients with ESRD (End Stage Renal Disease) improves physical domain of quality of life, but because of the effects of immunosuppressive drags, ongoing medical care may be required, and this problem influence on psychological, economic, and social status, and therefore quality of life. The objective of this study was to evaluate physical and psychological domains of quality of life in kidney transplantation patients in Kerman City.
    Methods
    In this descriptive analytical study, quality of life of 105 kidney transplantation patients in Kerman city was assessed using SF36 questionnaire. The data were analyzed by Statistical Tests, such as independent t-test, Spearman’s correlation coefficient, and ANOVA. Significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    The mean score of quality of life in kidney transplantations patients was 60.95±18.01, physical domain score was 59.77±14.78, and psychological domain score was 62.58±10.22. The maximum score was related to role limitation due to physical problems (72.25) and minimum score was related to general health (58.25). Analysis of the psychological domain scores according to demographic variables showed no significant difference, but in the physical domain, this difference was significant in terms of age and marital status (p≤0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that kidney transplantation patients have relatively favorable quality of life, and psychological domain scores of quality of life were higher than those of physical domain.
    Keywords: Quality of Life, Kidney Transplantation, Patients, Quality of Life Questionnaire
  • Vahid Nejati, Fereshteh Khaneshi.* Page 14
    Background And Objectives
    Diabetes type 1 is caused by the lack of secretion of insulin. In this study, the effect of Plantago major on the serum level of insulin and glucose, and restorative effect of extract on pancreas tissue, and nephropathic effects of diabetes were studied.
    Methods
    Thirty male rats were divided into three groups. The first group (healthy control) that was received normal saline, and other two group were diabetized by intraperitoneal injection of streptozotocin. One group of diabetic mice received P. major leaf extract 100mg/kg/bw as intraperitoneal injection four 6 weeks and the third group was considered as diabetic control. After the treatment period, taking blood was performed and serum levels of glucose, insulin, creatinine, and BUN were measured. After preparation of tissue sections, H&E and PAS stainings were respectively done for pancreas and kidney. Histological studies were performed with an optical microscope. Data were analyzed using analysis of variance and Tukey's post hoc tests.
    Results
    In this study, P. major leaf extract significantly decreased the serum levels of glucose, BUN, creatinine and significantly increased the serum level of insulin compared to diabetic group (p<0.05). Also, it significantly increased the mean diameter and number of pancreatic islands (p<0.05).
    Conclusion
    Hypoglycemic effect of the extract of P. major leaf could be done through regeneration of pancreatic islands and could improve kidney complications of diabetes.
    Keywords: Plantago major, Insulin, Rat, Diabetes
  • Fatemeh Fallah, Rebwar Shams Borhan, Zari Gholinejad., Zahra Zahirnia., Saadat Adabiyan, Mahboubeh Sattarzadeh Tabrizi, Ali Hashemi* Page 21
    Background And Objectives
    During recent years, metallo-beta-lactamase (MBLs) producing Pseudomonas aeruginosa has been reported as an important cause of nosocomial infection. Also, infection with this bacterium has increased rate of mortality and health care costs. The aim of this study was to determine the antibiotic resistance pattern and to detect blaVIM and blaIMP Metallo-beta-lactamase genes in P. aeruginosa isolated from patients hospitalized in the burn ward.
    Methods
    This descriptive study was conducted on P. aeruginosa strains isolated from patients hospitalized in the burn ward of Tehran Shahid Motahari Hospital between September and January 2011. For all MBL-producing strains, antibiotic resistance pattern was determined by disc diffusion method according to CLSI guidelines. CDDT method was used for detection of MBL (imipenem-imipenem+EDTA), and PCR and sequencing techniques were used to detect MBL genes, blaVIM and blaIMP.
    Results
    Eighty-three percent of 100 P. aeruginosa isolates were resistant to imipenem. Using combination disk diffusion test (CDDT) method, 48 isolates were detected to have MBL, of which 6 isolates were positive for blaIMP-1 gene, and all of them did not have blaVIM gene. Also, 4 (8.3%) patients with MBL-producing P. aeruginosa infection died in the hospital.
    Conclusion
    The results of this study revealed that high percentage of P. aeruginosa strains are MBL-producer. Therefore, detection of MBL-producing strains is essential for better control and treatment of burnt patients.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Bacterial Drug Resistance, β lactamase, Burn, VIM, 7, metallB, beta, lactomase
  • Narges Rouzafzay, Leila Kokabi, Sirous Zeinali, Morteza Karimipour Page 28
    Background And Objectives
    Hemophilia A (HA) is an X-linked recessive bleeding disorder. The disease is caused by mutations in the F8 gene. Inversion of intron 22 is the most common causative mutation of severe hemophilia A, which is detectable by southern blot and polymerase chain reaction (PCR) methods. The aim of this study was to determine intron 22 inversion type I and type II inversion in severe hemophilia A patients by inverse shifting-PCR method.
    Methods
    This study was performed on 30 patients with severe hemophilia A with less than 1% of normal level activity of Factor 8. After obtaining consent from the patients, genomic DNA was extracted from peripheral blood leukocytes. The extracted DNAs were used as template for IS-PCR amplification after circularization (digestion by BclI and then ligation of the produced fragments by ligase enzyme).
    Results
    In 30 severe hemophilia A patients, 40% of the patients had intron 22 inversion type I, and 6.6% of the patients had intron 22 inversion type II.
    Conclusion
    The results of this study revealed that recombination between intron 22h-1 within the F8 gene and its copies (22h-2 and 22h-3), which lie in opposite direction to intron 22h-1, respectively cause the inversions of intron 22 type II and type I. Inversion of intron 22 type I is more frequent than type II. Also, by application of IS-PCR as a cost effective method, we could save time and improve the molecular detection of inversion. This method and can be used for detection of carriers and patients and for prenatal diagnosis of hemophilia A disease.
    Keywords: Hemophilia A, Chromosome Inversion, PC
  • Sirous Amir Alavi, Mohammad Reza Mobayen*, Mohammad Tolouei, Ismail Noursalehi.Aghil Gholipour, Negar Gholamalipour, Ahmad Reza Mobayen Page 35
    Background And Objectives
    Burn injuries are one of the most severe forms of trauma that are the cause of many disabilities, morbidities and mortalities, in addition to the high costs of hospital care, and psychological and emotional problems. This study was carried out with the aim of determining the epidemiology and outcome of burn injuries in burnt patients in Guilan province.
    Methods
    In a study based on existing data, hospital records of all burn patients admitted in a specialized burn center in Guilan province from March 2008 to 2011, were reviewed. Data were analyzed including by chi-square test and t-test, and significance level was considered p<0.05.
    Results
    A total of 2274 patients’ hospital records, 1495 (65.7%) men and 779 women (34.3%) women, with a mean age of 31.47±22.67 years were reviewed. The mortality rate was estimated to be 8.7%. Significant factors associated with mortality included: Adulthood, illiteracy, unemployment, rural residence, low socioeconomic status, and percentage of burn. No significant statistical association was found between mortality and education, social status, and appropriate job. Also, most of the burns had occurred at home, and the most common cause of burn in adults was flame and in children was boiling water.
    Conclusion
    Considering the association of severity of complications of burn at home with low education and rural residence, it seems that public education for prevention of burns at home along with development of specialized multidisciplinary and centralized burn centers as effective actions are essential.
    Keywords: Epidemiology, Burn, Mortality
  • Siamak Mohebbi, Leila Azadbakht, Avat Feyzi, Gholamreza Sharifirad*, Mohammad Hozoori Page 42
    Background And Objectives
    The metabolic syndrome as a branch of metabolic disorders is known as the background of cardiovascular diseases, type 2 diabetes and stroke. One of the main strategies for the control and surveillance of this disease is nutrition self-management in these patients. This study aimed to determine the correlation between nutritional self-management and health promotion model constructs in women with metabolic syndrome.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on women with metabolic syndrome in Isfahan city. 329 persons were selected from the patients with metabolic syndrome of five treatment centers of Isfahan Oil Industry in 2012. Data were collected in 11 parts using a researcher-made questionnaire, which had been designed based on the health promotion model that its validity and reliability had been assessed in a separate phase of design. Data analysis was performed using independent t-test, variance, and Pearson's matrix of correlation at 95% confidence interval.
    Results
    The mean score of the nutrition self-management was obtained 35.1. The mean scores of health promotion model constructs was average or under average. Also, nutrition self-management had a significant correlation with knowledge, perceived benefits, perceived self-efficacy, situational factors, husband’s social support, and commitment on self-management implementation, and had a significant inverse correlation with perceived barriers, feeling related to behavior, preferences, and competitors.
    Conclusion
    Considering the correlation of nutrition self-management with metabolic syndrome in women with metabolic syndrome, health promotion model constructs for educational interventions could be used for adoption of an appropriate diet in these patients.
    Keywords: Self Care, Nutrition Therapy, Health Promotion, Metabolic Diseases
  • Marziyeh Raisi, Hoda Ahmari Tehran*, Esmat Jafarbegloo, Ashraf Khoramirad., Mahdi Noroozi Page 53
    Background And Objectives
    Satisfactory sexual performance is an important factor for strengthening families and is the source of many innovations in human life that can be affected by many factors. Obesity as a recent epidemic has influenced the global population. Researches have shown that sexual dysfunction is associated with obesity in men, but this association is unclear in women. This study aimed to investigate the association between body mass index (BMI) and sexual dysfunction in women.
    Methods
    In this case-control study of women who referred to the selected health centers of Qom city, 77 persons with sexual dysfunction (score≤28) were compared with 64 healthy and without sexual dysfunction women (score>28) by a standardized questionnaire of sexual function. To determine BMI, height, and weight, and distribution of body fat, waist and hip circumferences were measured. Data were analyzed using statistical tests, such as t-test, chi-square and multiple regression, on the significance level (p<0.05).
    Results
    The mean BMI in case group was 34.1±5.4 and 26±4.4 in the control group, that statistical test showed a significant relationship between BMI and sexual dysfunction (p<0.05). Also, the most dysfunction was observed in the arousal phase in the case group and in the sexual pain phase in the control group (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, obesity affects some aspects of sexual performance in women. Therefore, interventional studies on weight loss in obese women with sexual dysfunction are necessary to reveal the association of obesity with sexual dysfunction.
    Keywords: Body Mass Index, Female, Sexual Dysfunction, FSFI, Obesity
  • Noor Amirmozaffari*, Zeinab Rahmani, Khosro Iesazadeh Page 60
    Background And Objectives
    Red meat, chicken meat and egg play a crucial role in supplying human dietary protein. Bacteria of enterobacteriaceae family, particularly Salmonella spp. Are one of the factors that endanger the health of protein food product. This study was undertaken aimed at determining the contamination level of these foodstuffs with Salmonella spp. and then evaluating their antibiotic resistance pattern.
    Methods
    In this descriptive-cross sectional study, chicken, domestic eggs, and industrial eggs, each of them 100 samples, and 150 samples of red meats (beef and lamb) were collected through random sampling in Talesh city, and were assessed for contamination with Salmonella. For a definitive identification, biochemical assays as well as agglutination tests with related antisera were used. Data were analyzed using chi-square test. The significance level of differences was considered p<0.05.
    Results
    No bacteria were observed in the inner content of the domestic and industrial eggs. However 19 (19%) Salmonella isolates were obtained from the outer surface of industrial eggs shell, 4 (4%) from domestic eggs, 21 (21%) from industrial chicken, 5 (5%) from domestic chicken, and 5 (3.3%) from red meat. In terms of antibiotic resistance in isolated bacteria, the highest resistance was seen against erythromycin, nalidixic acid, and sulfamethoxazole, and the most susceptibility was for ciprofloxacin, cephalexin, and gentamicin.
    Conclusion
    Based on the obtained results, attention to healthiness of foodstuffs is of particular importance for prevention of food-borne infections. Also, in order to prevent the appearance of resistant strains, indiscriminate use of antibiotics should be avoided in poultry and livestock industries.
    Keywords: Salmonella, Drug Resistance, Microbial, Food Contamination, Egg, Chicken Meat, Red Meat
  • Mohammad Fahiminia, Mahdi Farzadkia*, Shahram Nazari, Shahram Arsang Jang, Soudabeh Alizadeh Matboo, Abdollah Ibrahimi, Majid Bidekhti Page 66
    Background And Objectives
    To implement source separation plan, awareness of viewpoints and participation of waste producers are necessary. The aim of this research is to assess the status of the source separation of municipal wastes and to offer its corrective strategies from citizens’ point of view.
    Methods
    This descriptive crooss-sectional study was performed through filling 1400 questionnaires by in-person interview in Qom, Yazd, and East Azarbaijan in the form of a waste management master plan. In this study, awareness of population was assessed using a questionnaire consisting of 31 general and specific questions. To examine the relationship between qualitative variables and cross-tabulations, chi-square test was used at a significance level of 5%.
    Results
    Ninety percent of citizens declared their readiness to implement the source separation of municipal wastes. Most important reasons of citizens for implementation of this plan was better recycling with appropriate quality materials (79%), environmental protection and health promotion (65%) and assistance to municipalities (43%), and the important reasons of plan’s failure from citizens point of view were: lack of or irregular implementation the programs by the municipality (45%), inadequate training of citizens (32%), and poor cooperation of people due to cultural and social problems and/or lack of economic justification (25%).
    Conclusion
    According to the results, high percentage of citizens were aware of separation of municipal wastes plan and knew its advantages, so if reforms are made by the municipal authorities, percentage of participation and cooperation of citizens in this project will favorably increase.
    Keywords: Municipal Solid Waste, Solid Waste, Solid Waste, classification, Consumer Participation, Source Separation, Public Participation, Municipalities
  • Sakineh Varmazyar, Bagher Mortazavi*, Ibrahim Hajizadeh, Shirazeh Arghami Page 73
    Background And Objectives
    Driving includes a wide range of stressor factors. This research was done with the aim of determination of the status of severe occupational stress and its associated factors among public transport bus drivers in Tehran.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 388 urban bus drivers in Tehran in 2012. The samples were selected randomly from 9 systems or regions. To investigate the relationships of factors influencing severe stress, a questionnaire with demographic and driving information was used. Data analysis was performed using univariate and multivariate regression logistic tests.
    Results
    31.7% of all participants in this study stated that they had severe stress during work in the last year (or at the time of the study). Also, variables of work shift and bus routes caused a 1.7-fold stress among drivers of evening shift and the monthly rotation compared to the drivers of morning shift and a 1.8-fold stress among drivers of the normal lines compared to BRT lines. Also, drug consumption and disease were effective causes in creating a 3.7-fold stress among the drivers.
    Conclusion
    The results of this study showed that work shift and bus route are among work factors influencing the occurrence of severe stress among bus drivers. On the other hand, drug consumption and physical and mental illness can also be effective in increasing severe stress among drivers.
    Keywords: Stress, Psychological, Drivers, Automobiles, Transportation
  • Seyed Jalal Eshagh Hosseini, Mohammad Amin Behzadpour* Page 83
    Background And Objectives
    Malaria is one of the most important protozoan diseases that has been ranked by WHO among the most important diseases after tuberculosis and AIDS. Currently, Malaria is common in 101 countries. 300-500 million clinical cases of malaria are reported each year, even in countries where malaria has been eradicated. Case Report: The patient is a 22-year-old man with complaint of abdominal pain who referred to hospital about 3 weeks ago. The pain was severe, generalized, and vague. At this time, the patient had experienced abdominal pain as intermittent and attack. Also, he had complaint of fatigue, weight loss, headache, and fever. He reported nausea and vomiting, along with the generalized abdominal pain. Meanwhile, he had complaint of mild dysuria without urinary frequency and mild pain and cramps of abdominal muscles. There was no superficial abdominal tenderness, but deep tenderness was positive. Many treatments and evaluations were performed for the patient, but the patient still had complaint of the lack of improvement. Finally the patient was treated after diagnosis of Malaria according to his blood smear test.Malaria is one of the most important infectious diseases in tropical areas. This disease has been eradicated in west countries but is common in 100 tropical countries, which Iran is among them. The case reported in this study showed that taking a complete and accurate history has a critical role in diagnosis of Malaria, so we can prevent late diagnosis, creation of numerous problems, inappropriate treatment, unnecessary costs, and also patient’s wandering.
    Keywords: Malaria, Abdominal Pain, Nausea, Vomiting