فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 105 (مهر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • کاربرد داده های EEG به عنوان شاخص پیش بینی اثربخشی کلوزاپین دردرمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مقاوم به درمان
    ساناز صالحپور، عباس مسعودزاده، علیرضا خلیلیان، جواد ستاره صفحات 2-7
    سابقه و هدف
    امروزه از EEG به عنوان یک ابزار پیش بینی کننده پاسخ به درمان دارویی در برخی از بیماری های روان پزشکی از جمله اسکیزوفرنی استفاده می شود. هدف از این مطالعه تعیین شاخص های EEG به عنوان عامل پیشگویی کننده پاسخ درمانی به کلوزاپین در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مقاوم به درمان است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، 70 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی مقاوم به درمان که کاندید دریافت کلوزاپین بودند و در بخش روان پزشکی بیمارستان زارع ساری بستری شدند، مورد مطالعه قرار گرفتند. شاخص های EEG، پیش بینی کننده اثر بخشی درمان به کلوزاپین شامل اسیمتری و کوهرنسی بود و به منظور ارزیابی پاسخ به درمان از بیماران PANSS گرفته شد و کاهش 20 درصدی امتیازات PANSS حین درمان نسبت به PANSS پایه، به عنوان پاسخ به درمان در نظر گرفته شد و برای تحلیل داده ها از آمار Chi square و رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین وجود کوهرنسی در EEG و پاسخ به درمان به کلوزاپین ارتباط معنی داری وجود داشت (00/0= p) ولی بین وجود اسیمتری در EEG و پاسخ به درمان به کلوزاپین ارتباط معنی داری وجود نداشت (8/0= p).
    استنتاج
    وجود کوهرنسی در EEG، پیش بینی کننده پاسخ درمانی به کلوزاپین در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مقاوم به درمان است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، EEG، کلوزاپین
  • مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سودابه علی اشرفی، منوچهر خوشباطن، بهاره الهوردی ممقانی صفحات 9-18
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیر الکلی یکی از شایع ترین بیماری های کبدی بوده و استفاده از غذاهای فراویژه هم چون میکروجلبک ها رویکرد جدید در بهبود اختلالات متابولیک و استرس اکسیداتیو در این بیماران است. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی اثر مکمل یاری کلرلا ولگاریس C.vulgaris)) بر الگوی لیپیدی و پراکسیداسیون لیپیدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور حاضر بر روی 70 بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی تایید شده با یافته های سونوگرافی صورت گرفت. افراد به طور تصادفی به دو گروه تخصیص یافتند: ((گروه مداخله)) (35 نفر) روزانه 1 عدد قرص 400 میلی گرمی ویتامین E و 4 مکمل 300 میلی گرمی مکمل C.vulgaris و ((گروه دارونما)) (35 نفر) روزانه 1 عدد ویتامین E و 4 عدد دارونما به مدت 8 هفته دریافت کردند. قبل و بعد از مداخله، اندازه گیری های وزن و ارزیابی های بیوشیمیایی شامل کلسترول تام، کلسترول LDL، کلسترول HDL، تری گلیسرید، پراکسیداسیون لیپید، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در پایان هفته هشتم، وزن، غلظت کلسترول تام، کلسترول LDL، تری گلیسرید، پراکسیداسیون لیپید، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز کاهش معنی دار (001/0< p) و کلسترول HDL افزایش معنی دار (04/0=p) در هر دو گروه داشت. آسپارتات آمینوترانسفراز فقط در گروه مداخله کاهش معنی دار (001/0< p) یافت. در انتهای مطالعه وزن و پراکسیداسیون لیپید بین دو گروه تفاوت معنی دار نشان داد (05/0< p).
    استنتاج
    یافته های مطالعه حاضر حاکی از آن است که مکمل یاری C.vulgaris می تواند سبب کاهش وزن، پراکسیداسیون لیپید بهبود الگوی لیپیدی و عملکرد کبد شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، کلرلا ولگاریس، الگوی لیپیدی، پر اکسیداسیون لیپیدی
  • مرضیه رنجبران، محمدرضا ذوالفقاری، علیرضا ژاپونی نژاد، علیرضا آموزنده نوباوره، حمید ابطحی، مهسا طبیبی نژاد، احسان غزنوی راد صفحات 20-27
    سابقه و هدف
    درمان عفونت های ادراری به دلیل به وجود آمدن مقاومت های آنتی بیوتیکی در عوامل به وجود آورنده، روز به روز مشکل تر می شود. اینتگرون ها از عوامل ژنتیکی متحرکی هستند که باعث گسترش و حمل ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی در بین باکتری ها می گردند. هدف از انجام این مطالعه تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، بررسی شیوع اینتگرون های کلاس یک، دو و سه وتعیین ارتباط آن در ایجاد مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ها در ایزوله های اشرشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه جدا شده از عفونت های ادراری می باشد.
    مواد و روش ها
    50 ایزوله اشرشیا کلی و 50 ایزوله کلبسیلا پنومونیه از نمونه های مربوط به عفونت های ادراری بیماران بستری شده در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان سطح سه اراک جمع آوری گردید و توسط تست های بیوشیمیایی استاندارد تعیین هویت شدند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در ایزوله ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن نسبت به 16 آنتی بیوتیک تعیین گردید. فراوانی اینتگرون های کلاس یک، دو و سه در ایزوله ها با استفاده از روش PCR تعیین شد.
    یافته ها
    بیش ترین مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های کلبسیلا پنومونیه مربوط به آنتی بیوتیک های ریفامپین (90 درصد)، اریترومایسین (90 درصد)، سفتریاکسون (76 درصد)، آموکسی کلاو (76 درصد)، کوتریموکسازول (70 درصد)، سفوتاکسیم (70 درصد) و سفتازیدیم (66 درصد) بود، هم چنین بیش ترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های اشرشیا کلی مربوط به آنتی بیوتیک های کوتریموکسازول (88 درصد)، سفتریاکسون (76درصد)، آموکسی کلاو (74درصد)، سفتازیدیم (72درصد) و سفوتاکسیم (72درصد) بود. تمامی ایزوله های اشرشیاکلی نسبت به ایمیپنم حساسیت نشان دادند، درحالی که تنها 6 درصد از کلبسیلا پنومونیه ها به این آنتی بیوتیک مقاوم بودند. 90 درصد از کلبسیلا پنومونیه ها داراری اینتگرون کلاس یک، 2 درصد از آن ها دارای اینتگرون کلاس دو بودند، میزان فراوانی اینتگرون کلاس یک و دو به ترتیب در اشرشیاکلی ها 86 و 8 درصد بود. اینتگرون کلاس 3 نیز در ایزوله ها یافت نگردید.
    استنتاج
    میزان فراوانی اینتگرون کلاس یک درسویه های اشرشیاکلی وکلبسیلا پنومونیه های مورد مطالعه بسیار بالا می باشد، که این عامل احتمالا می تواند نقشی در تسهیل گسترش سویه هایی با مقاومت چند دارویی داشته باشد
    کلیدواژگان: عفونت های ادراری، اشرشیاکلی، کلبسیلا پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی، اینتگرون کلاس یک
  • شاهین کوه منایی، محمد علی روشنی، محمدصادق رضایی * صفحات 29-34
    سابقه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز در کودکان و نوجوانان بوده که به طور شایعی با بیماری های خود ایمن همراه می باشد. به نظر می رسد که شیوع بیماری های تیروئید در بیماران دیابتی نوع یک از جمعیت عادی بیش تر باشد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی کم کاری تیروئید در کودکان دیابتی نوع یک در بیمارستان سطح سوم رشت انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 85 کودک دیابتی نوع یک مراجعه کننده به درمانگاه غدد اطفال بیمارستان هفده شهریور رشت در طی سال های 90 -1387 بررسی شدند. همگی آن ها تست های عملکردی تیروئیدی شامل TSH و T4 را انجام داده بودند. اطلاعات همه بیماران شامل سن و جنس و TSH و T4 و مدت زمان ابتلاء به دیابت در پرونده بیماران ثبت شده بود.

    یافته ها

    از بین 85 کودک دیابتی نوع یک مورد بررسی 40 نفر پسر (1/47 درصد) و 45 نفر دختر (9/52 درصد) بودند. متوسط سنی بیماران مورد بررسی 57/3 ± 24/9 سال و میانگین مدت زمان ابتلا به دیابت 36/27 ± 75/18 ماه بود. 7 کودک (2/8 درصد) هیپوتیروئید بودند که هر 7 مورد مبتلا به هیپوتیروئیدی تحت بالینی بودند.

    استنتاج

    فراوانی هیپوتیروئیدی در کودکان دیابتی نوع یک در این مطالعه 2/8 درصد بود که نسبت به جمعیت عادی بیش تر می باشد. بنابراین ارزیابی سالانه بیماران دیابتی نوع یک از نظر تست های عملکردی تیروئیدی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع یک، هیپوتیروئیدی، کودکان
  • ارمغان جانان، حمیدرضا هنرمند، نور امیرمظفری، معصومه اصغرنیا، ارغوان جانان صفحات 36-42
    سابقه و هدف
    عفونت اولیه سیتومگالو ویروس (CMV) در 15/0 تا 2 درصد از تمام حاملگی ها رخ می دهد و تعدادی از این موارد به سقط جنین منجر می شوند. اصولا عفونت ناشی از CMV در زنان شایع تر است و احتمال آن با افزایش سن زیادتر می شود ولی در زنان باردار، بیش تر موارد آن در سنین پایین تر از 30 سالگی رخ می دهد. هدف این مطالعه تعیین شیوع سرمی سیتومگالوویروس در زنان باردار و تعیین فراوانی موارد عفونت های اولیه، دوباره فعال شده و عفونت مجدد و هم چنین تعیین موارد بروز سقط جنین های ناشی از عفونت های مزبور بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 360 زن باردار با تست مثبت CMV- IgG برای تعیین سروپوزیتیویته CMV غربالگری شدند و برای همگی تست های IgM CMV- وCMV IgG Avidity انجام گردید تا موارد عفونت فعال، عفونت مجدد، دوباره فعال شده و خاموش مشخص گردد و وضعیت آن ها تا مرحله زایمان پیگیری شد و موارد بروز سقط جنین نیز بررسی گردید.
    یافته ها
    شیوع سرمی مثبت CMV-IgG در زنان مطالعه شده 3/77 درصد بود. حدود 4/50 درصد از افراد سروپوزیتیو تیترهای سرمی CMV-IgG بالا داشتند. موارد عفونت اولیه و مجدد و دوباره فعال شده به ترتیب 8/0 و 6/0 و 1/21 درصد بود. موارد عفونت خاموش 7/54 درصد بوده و موارد بدون عفونت 8/22 درصد بود. حدود 7/66 درصد از موارد عفونت اولیه و 100 درصد موارد عفونت مجدد دچار سقط جنین شدند و ارتباط این دو نوع عفونت با بروز سقط جنین معنی دار بود.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان داد که داشتن تیتر سرمی مثبت و حتی تیترهای بالای CMV-IgG ارزش پیشگویی کنندگی برای ابتلای فعال عفونت سیتومگالوویروسی ندارد و غربالگری دوران بارداری ارزشمند نخواهد بود مگر آن که با تست CMV IgG Avidity به صورت همراه انجام شود ولی چون ارتباط عفونت اولیه و عفونت مجدد با بروز سقط جنین معنی دار است بررسی زنان باردار از نظر ابتلا به عفونت فعال سیتومگالوویروسی با انجام آزمون CMV–IgM با ارزش تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیتومگالوویروس، شیوع سرمی، سقط جنین خودبه خودی
  • اعظم غضنفری، ابراهیم جعفرزاده پور، کیومرث نوروزپور دیلمی، حسین کرمی، علی میرزاجانی صفحات 41-48
    سابقه و هدف
    آستانه کانتراست می تواند شاخص مهمی در عملکرد مناسب سیستم بینایی افراد مبتلا تالاسمی باشد. دراین مطالعه آستانه کانتر است بیماران تالاسمی ماژور و مینور با افراد سالم مقایسه شدند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کوهورت تاریخی آستانه کانتراست 30 بیمار تالاسمی که دسفرال مصرف می کردند، 30 بیمار تالاسمی مینور و30 نفر از افراد سالم مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری به صورت در دسترس و قضاوتی انجام شد. پس از آزمون های اولیه و متداول چشمی، آستانه کانتراست با تست Freiburg در فرکانس های 1، 5 و cpd 15 اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز آزمون های آماری T-test، رگرسیون خطی و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    آستانه کانتراست برای سه فرکانس اندازه گیری شده در بیماران تالاسمی ماژور بیش تر بود (001/0< p) و بین افراد مینور و افراد سالم از لحاظ آماری اختلاف معنی داری دیده نشد. در بیماران تالاسمی ماژور بین مدت تزریق خون و میزان فریتین خون و دوز دسفرال با آستانه کانتراست ارتباطی دیده نشد.
    استنتاج
    اختلال در عملکرد بینایی در بیماران تالاسمی منجر به افت حساسیت کانتراست، قبل از تغییر در حدت بینایی و ساختار چشم می شود و می توان از بررسی منظم حساسیت کانتراست جهت تشخیص به موقع مشکلات چشمی در بیماران تالاسمی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حساسیت کانتراست، بتا تالاسمی ماژور، بتا تالاسمی مینور، دسفرال
  • علی محمد ادریسی، محمد خادملو، علی اصغر قربانی، فاطمه گوران، حامد خلیلی ازاندهی، بهدخت بهرامی عبدالملکی، علی حسام زاده صفحات 52-59
    سابقه و هدف
    پرستاران بزرگ ترین گروه حرفه ای در سیستم مراقبت های بهداشتی هستند که مهم ترین هدف آن ها بهبود کیفیت زندگی بیماران است، اما کیفیت زندگی و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت پرستاران، مسئله ای است که به قدر کافی به آن پرداخته نشده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی ساری، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1391انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که در 4 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در شهرستان ساری و با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، بر روی 226 نفر از پرستاران شاغل در سال 1391 صورت گرفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو بخشی شامل مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه 52 سوالی با مقیاس لیکرت، (0 تا 4) که براساس پرسشنامه خلاصه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (Health Promoting Lifestyle Profile-HPLP- II) تهیه شده بود، جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های آماری t و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین کل HPLP- II 55/18±33/135 (نمره کل 208) بود. بالاترین نمره کسب شده در حیطه تغذیه (37/4±53/25) و کم ترین آن در حیطه فعالیت فیزیکی (05/5±85/16) بود. نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و همه حیطه های آن بجز در حیطه تغذیه در پرستاران مرد بیش تر از پرستاران زن بوده است، اما این تفاوت تنها در حیطه فعالیت فیزیکی معنی دار بوده است (001/0=P).
    استنتاج
    پرستاران باید در سطح بالایی، از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت پیروی نمایند و این مطالعه آغازی برای افزایش آگاهی محققان، پرستاران و مدیران بیمارستانی جهت اجرای برنامه های ارتقاء سلامت در بین پرستاران شاغل در بیمارستان ها جهت رسیدن به سطح مطلوبی از رفتاری ارتقاء دهنده سلامت به ویژه در حیطه فعالیت فیزیکی می باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقاء دهنده ی سلامت، بیمارستان، پرستاران
  • الهام گودرزی، جلیل وند یوسفی، ناصر هرزندی صفحات 61-69
    سابقه و هدف
    سقط جنین عارضه ای است که در اثر عوامل مختلفی از جمله عفونت های میکروبی رخ می هد. مشخص شده که عفونت های باکتریایی ناشی از مایکوپلاسماهای ژنیتال، لیستریا و بروسلا سبب سقط های جنین عفونی در زنان باردار می گردند. از این رو تشخیص به موقع این عفونت ها می تواند سبب بهبود سلامت باروری در زنان گردد با توجه به مراتب فوق هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان توانایی PCR در جداسازی و تشخیص عوامل باکتریایی مذکور در نمونه های کشت منفی در زنان مبتلا به سقط جنین به تفکیک برخی متغیرهای فردی و بالینی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 87 نمونه از زنان مبتلا به سقط جنین مراجعه کننده به بیمارستان های کرج جمع آوری شد و در محیط های اختصاصی مایکوپلاسما، لیستریا و بروسلا کشت داده شده و با استفاده از تست های بیوشیمیایی آلودگی به باکتری های مذکور در آن ها تایید شد. سپس بر روی نمونه های کشت منفی تست PCR انجام گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS 18 استفاده شد.
    یافته ها
    از 87 نمونه بررسی شده، 37 مورد (5/42 درصد) با مجموع دو روش کشت و PCR از نظر مایکوپلاسما و اوره آپلاسما (25 مورد) و لیستریا مونوسایتوژنز (12 مورد) مثبت شدند. هیچ مورد مثبتی از آلودگی به باکتری بروسلا یافت نشد. از مجموع نمونه ها با روش کشت، 12 نمونه (8/13 درصد) مثبت و 75 نمونه (2/86 درصد) منفی تشخیص داده شدند. با انجام تست PCR بر روی نمونه های کشت منفی 25 نمونه (33/33 درصد) مثبت و 50 نمونه (67/66 درصد) منفی شدند. ارتباط معنی دار آماری بین نتایج PCR نمونه های کشت منفی با داشتن سابقه سقط و میزان تحصیلات (05/0p<) مشاهده گردید.
    استنتاج
    نتایج نشان می دهد PCR در مقایسه با کشت، روشی حساس، اختصاصی، آسان و سریع تری برای تشخیص باکتری های ایجاد کننده سقط جنین می باشد. با توجه به این که تشخیص سریع و شروع به موقع درمان ضد میکروبی سبب پیشگیری از وقوع سقط و کاهش عوارض حاملگی می شود، لذا پیشنهاد می شود از تکنیک PCR در شناسایی عوامل منجر به سقط عفونی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، PCR، کشت
  • ابراهیم نصیری، هوشنگ اکبری، حبیب الله فرخی، فرامرز ابراهیمی، رضا نصیری صفحات 71-79
    سابقه و هدف
    لارنگوسکپی و لوله گذاری مشکل یا سخت نایی که علت بزرگ و اصلی موربیدیتی و مورتالیتی مرتبط با بیهوشی قلمداد می شود و پیش بینی آن برای تیم بیهوشی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تعیین شاخص های مربوط به قدرت تشخیصی تست لب گزه و تست های ارزیابی راه هوایی مثل فاصله بین دندان های فوقانی و تحتانی و اعتبار اندازه سه انگشت چسبیده به هم بیمار، در مقایسه با تست استاندارد کورمک- لی هان، برای لارنگوسکپی و لوله گذاری سخت داخل نای بیماران کاندید اعمال جراحی عمومی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تشخیصی بر روی 410 نفر که به روش نمونه گیری آسان و مستمر انتخاب شده بودند، انجام شد. در مرحله قبل از بیهوشی، متغیرهای سن، جنس، وزن، قد، عرض سه انگشت و سطی چسبیده به هم دست راست و چپ، فاصله بین فضای خالی دهان از دندان های ثنای فوقانی و تحتانی هنگامی که بیمار در موقعیت نشسته، دهان خود را کاملا باز کرده بودند به وسیله متر با دقت یک میلی متر اندازه گیری شده بود. تست لب گزه یا گاز گرفتن لب فوقانی به گونه ای که بیمار مخاطب فوقانی را را بپوشاند، مشاهده و ثبت شد. لارنگوسکپی مستقیم تحت بیهوشی یکسان انجام و با معیار چهارگانه کورمک- لی هان، شاخصه های پیش بینی کنندگی برای تست ها تعیین و ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 9/92 درصد بیماران، لارنگوسکپی و لوله گذاری آسان یا نسبتا آسان داشتند. 8/6 درصد (28 نفر) در طبقه سوم کورمک و لی هان قرار گرفتند و 3/0 درصد (یک نفر) در طبقه چهارم معیار کورمک- لی هان قرار گرفتند و در مجموع 1/7 درصد بیماران لارنگوسکپی و لوله گذاری سخت داشتند (2/7- 8/6= CI 95 %) حساسیت و ویژگی تست لب گزه بهتر از دو تست دیگر بود (59 درصد، 75 درصد در مقابل 55 درصد و 64 درصد). نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین وزن، سن، قد و BMI و میانگین عرض سه انگشت بیماران با لوله گذاری سخت یا آسان وجود نداشت. اما فاصله دندان های فوقانی و تحتانی و هم چنین سن بیماران در دو گروه تفاوت قابل ملاحظه آماری داشت. نتایج تحقیق نشان داد که بین فاصله دندان های ثنایای فوقانی و تحتانی با لارنگوسکپی و لوله گذاری سخت ارتباط معنی داری وجود دارد (039/0= p).
    استنتاج
    با توجه به نتایج بهتر تست لب گزه انجام این تست می تواند برای کلیه بیماران در منطقه جغرافیای و نژادی استان مازندران، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تست لب گزه، لارنگوسکپی سخت، لوله گذاری سخت، فضای بین دندان های ثنایا، تست های ارزیابی راه هوایی
  • اثر یک برنامه ورزشی بر تحلیل کینماتیکی راه رفتن در زنان و مردان سالمند مقیم آسایشگاه
    مهناز مروی اصفهانی، نادر فرهپور صفحات 81-89
    سابقه و هدف
    کم تحرکی، یک از ویژگی های دوران سالمندی بوده که باعث کاهش کیفیت زندگی در این دوران و ایجاد مشکلاتی برای دیگران می شود. هدف این تحقیق، مقایسه اثر یک برنامه ورزشی بر الگوی راه رفتن زنان و مردان سالمند مقیم آسایشگاه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 15 مرد و 15 زن سالمند مقیم آسایشگاه به طور داوطلبانه شرکت نمودند. سن آزمودنی ها بین 65 تا 85 سال بود. احتمال سقوط با پرسشنامه برگ، تعداد گام در یک دقیقه (کادنس) و متغیرهای کینماتیکی راه رفتن (سرعت و زوایای مفاصل مچ، زانو و ران) به وسیله یک دوربین فیلمبرداری سونی ونرم افزار اتوکد اندازه گیری شد. بعداز 24 جلسه تمرینات قدرتی، تعادلی، استقامتی و پیاده روی با وزنه، اندازه گیری ها تکرار و از روش های آماری t زوجی و t همبسته مورد تحلیل قرار گرفتند (05/0>p).
    یافته ها
    بعد از تمرین، احتمال سقوط در زنان و مردان سالمند به ترتیب 20 درصد و 12 درصد کاهش (000/0= p) و تعداد گام در دقیقه به ترتیب 20 درصد و 10 درصد بهبود یافت (01/0= p). سرعت راه رفتن مردان سالمند در بعد از تمرین 19 درصد (0001/0= p) و زنان سالمند 45 درصد (002/0= p) بهبود یافت. تمرینات ورزشی باعث بهبود دامنه حرکتی مفاصل زانو و مچ به میزان دو درجه در زنان و مردان سالمند شد که از لحاظ آماری معنی دار نبود (3/0=p) ولی بهبود زاویه مفصل ران (حدود سه درجه) در هر دو گروه معنی دار بود (01/0= p).
    استنتاج
    تمرینات ورزشی به ویژه راه رفتن با وزنه باعث کاهش ریسک سقوط و بهبود متغیرهای کینماتیکی الگوی راه رفتن سالمندان، به ویژه در زنان سالمند می شود. برنامه ورزشی طراحی شده در این تحقیق به سادگی قابل اجرا در آسایشگاه های سالمندان بوده که می تواند باعث بهبود عملکرد سالمندان شود. هم چنین اندازه گیری متغیرهای کینتیکی الگوی راه رفتن سالمندان در قبل و بعد از برنامه های ورزشی خاص توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی راه رفتن، برنامه ورزشی، زن، مرد، سالمند
  • محمد طاهری، امیرحسین حمیدیان، منوچهر خزاعی صفحات 91-95
    سابقه و هدف
    مدیریت صحیح و کارآمد پسماندهای بیمارستانی به دلیل دارا بودن پتانسیل عفونت زایی و وجود زائدات خطرناک، امری اجتناب ناپذیر است و رسیدن به این هدف تنها با شناخت کمی و کیفی پسماندهای بیمارستانی و آگاهی از نحوه تفکیک، جمع آوری، تصفیه و در نهایت انتقال و دفع آن ها امکان پذیر می گردد. هدف از این پژوهش، تعیین وضعیت بهداشتی و ویژگی های کمی و کیفی پسماندهای بیمارستان های شهر تبریز می باشد که می تواند سیاست گذاران بخش بهداشت و درمان را در جهت برنامه ریزی جامع و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی یاری رساند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع توصیفی- مقطعی می باشد، روند کار با تکمیل پرسشنامه، بازدید و مصاحبه با 10 بیمارستان از 11 بیمارستان تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی سال های 1389- 1390 صورت گرفت.
    یافته ها
    تعداد کل تخت فعال در مجموع 10 بیمارستان 2383 تخت می باشد که به میزان 8779 کیلوگرم در شبانه روز زباله جامد تولید می کنند و سرانه تولید زباله به ازای هر تخت 79/3 کیلوگرم در روز به دست آمد. هم چنین میانگین نرخ تولید ضایعات معمولی و شبه خانگی، عفونی و شیمیایی، تیز و برنده و پاتولوژیک به ترتیب 75/2، 875/0، 128/0 و 043/0 کیلوگرم در روز به ازای هر تخت محاسبه گردید.
    استنتاج
    متاسفانه میانگین سرانه تولیدی پسماند به ازای هر تخت فعال در شهر تبریز در مقایسه با سایر شهرهای ایران رقم بالایی را به خود اختصاص داده است. نتایج این پژوهش هشداری است برای مسئولین ذیربط تا با همکاری و مساعدت و با صرف هزینه هایی نه چندان زیاد، نسبت به رفع این معضل عاجلانه اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، بیمارستان، پسماند
  • محمد شکرزاده، محمد کرمی، مهدی جعفری ولوجایی، آناهیتا زمانی رنانی صفحات 97-106
    سابقه و هدف
    امروزه، تجمع سموم در غذا، آب، خاک و هوا از مهم ترین موضوعات در زمینه سلامت انسان و محیط زیست است. خصوصیت مهم، سمیت مزمن آفت کش هاست که می توانند در بدن تجمع پیدا کنند. تجمع سموم در بدن با تماس مستقیم از طریق در معرض سموم قرار گرفتن یا غیر مستقیم از طریق غذا، تنفس یا جذب از راه پوست اتفاق می افتد. هدف این مطالعه، بررسی میزان باقیمانده سم دیازینون در محصولات پرتقال تولیدی باغ های مرکبات شهرستان ساری بود.
    مواد و روش ها
    بررسی سم با استفاده از حلال آلی ((ان- هگزان)) از نمونه های پرتقال، که از مناطق مختلف شهر ساری جمع آوری شده بود، انجام شد. در این مطالعه سطوح دیازینون با استفاده از گازکروماتوگرافی که با دتکتور جرم سنجی (MS) تجهیز شده بود ارزیابی شد. در این مطالعه حساسیت بر اساس ppb (قسمت در میلیارد) می باشد. داده ها توسط روش آنالیز واریانس مورد ارزیابی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تمام نتایج به دست آمده از مناطق مختلف در محدوده طبیعی بودند. محدوده طبیعی برای باقی مانده دیازینون در مرکبات بر اساس WHO حداکثر ppm 7/0 می باشد. بالاترین میزان سم مربوط به المشیر و پایین ترین میزان آن مربوط به مهدشت 3 می باشد.
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاضر بیان می کند که سم دیازینون در تمامی نمونه ها یافت شده است و با توجه به حد مجاز این سم طبق استاندارد WHO می تواند تهدید جدی برای مردم منطقه باشد.
    کلیدواژگان: باقی مانده سموم، ارگانوفسفره، دیازینون، پرتقال
  • صمد ایزدی، علی خامه ور، سید سعید آرام، علی یزدان پناه نوذری صفحات 108-117
    سابقه و هدف
    روند افزایش جمعیت سالمندان در سال های اخیر، ضرورت توجه به حمایت اجتماعی، نوع روابط و کیفیت زندگی آنان را گوشزد می نماید.حمایت اجتماعی به عنوان مکانیزمی جهت خروج از انزوا و احساس تنهایی و کیفیت زندگی به عنوان مجموعه ای از رفاه جسمی، روانی و اجتماعی است که شادی، رضایت و افتخار، سلامتی، موفقیت های اقتصادی یا فرصت های آموزشی وخلاقیت را برای سالمندان موجب می شود. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی میزان حمایت اجتماعی و وضعیت کیفیت زندگی سالمندان مراجعه کننده به مراکز توان بخشی روزانه با توجه به تاهل، جنسیت، مرکز توان بخشی مورد پذیرش، و تحصیلات آنان می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری، سالمندان مراجعه کننده به مراکز توان بخشی در استان مازندران می باشد. روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه یابی است. ابزار سنجش حمایت اجتماعی، پرسشنامه محقق ساخته است و میانگین مقیاس آن 3 می باشد. برای سنجش کیفیت زندگی، نیز از پرسشنامه استاندارد شده (36-SF)، استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق بیانگر اختلاف معنی داری بین میانگین نمره حمایت اجتماعی و مولفه های آن با میانگین آزمون است. و حمایت اجتماعی در میان سالمندان بالاتر از متوسط است، هم چنین از نظر میزان برخورداری از حمایت اجتماعی بین سالمندان با توجه به تاهل، سطح تحصیلات، مرکز تحت پوشش اختلاف معنی دار می باشد.
    استنتاج
    با توجه به خدمات ارائه شده در مراکز توان بخشی مذکور، به طور کلی کیفیت زندگی سالمندان، در حد مطلوبی است. و تفاوت معنی داری در کیفیت زندگی سالمندان بر حسب تاهل و سطح تحصیلات وجود ندارد، ولی از نظر این که سالمندان از چه مرکزی باشند، تفاوت معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی، سالمندان، مراکز توان بخشی
  • فاطمه احمدی، فاطمه روزبه صفحات 119-122
    سابقه و هدف
    عفونت ها هنوز عامل 30 درصد مرگ و میرها در سالمندان می باشند. افزایش ریسک عفونت در این دوران احتمالا ناشی از تغییرات فیزیولوژیکی بوده که حاصل فرایند پیری است. این مطالعه با هدف بررسی عفونت های منجر به بستری در دو گروه سالمند و غیر سالمند در یک بیمارستان سطح سه در جنوب غرب ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی داده های موجود بیمارستانی انجام شد. کلیه بیمارانی که در نیمه دوم سال 1390 در بخش عفونی بیمارستان رازی اهواز بستری شده بودند در دو گروه سنی سالمند (بزرگ تر و مساوی 60 سال) و غیر سالمند (کم تر از 60 سال) مورد بررسی قرار گرفتند. تشخیص نهایی توسط متخصص عفونی بر اساس علایم بالینی و پاراکلینیک ثبت می شد. سایر متغیرها مانند جنس و وضعیت نهایی بیماران به صورت ترخیص بعد از پاسخ به درمان، ترخیص با رضایت شخص، انتقال یا فوت نیز ثبت گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS 17 و آزمون آماری Chi-square تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در محدوده زمانی مورد بررسی 111 نفر (7/32 درصد) در گروه سالمند و 228 نفر (3/67 درصد) در گروه غیر سالمند وارد مطالعه شدند. در گروه سالمند 2/62 درصد مرد و در گروه غیر سالمند 3/69 درصد مرد بودند (219/0=p). ریسک عفونت در بالای 60 سال نسبت به زیر 60 سال برای عفونت بافت نرم و استخوان 3/1، مننژیت 3/0، سل 8/0، تب با منشا ناشناخته 7/0، هپاتیت 4/0، سپسیس 6/9، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی 1/2 و عفونت دستگاه ادراری تناسلی 9/0 بود. درصد فوت در گروه سالمندان (7 درصد) بیش تر از افراد غیر سالمند (3 درصد) بود (042/0=p).
    استنتاج
    نتایج مطالعه نشان داد که ریسک عفونت هایی از قبیل سپسیس، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی و عفونت بافت نرم و استخوان در سالمندان بالاتر از افراد زیر 60 سال بوده و می بایست توجه بیش تری به روش های مراقبت از این گونه بیماری ها در سالمندان مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت، سالمندان، بستری
  • محمدرضا رهنمون، محمد جواد سبحانی فر، محمدرضا حق شناس صفحات 124-137
    ریشه کنی موفقیت آمیز آبله در 33 سال گذشته در دنیا به واسطه واکسن موثر بر ضد آن و عدم ایمنی افراد در حال حاضر موجب شد که این ویروس عامل خوبی به عنوان یک سلاح بیولوژیک مورد توجه قرار گیرد. بیماری آبله، بیماری ویروسی حاد با قابلیت سرایت فوق العاده شدید و خطرناکی است که در اثر آلودگی با ویروس واریولای ماژور از خانواده پاکس ویروس ایجاد می شود. عامل بیماری در منبع عفونت می تواند ماه ها باقی بماند و ویروس آبله از راه تنفسی و در اثر تماس مستقیم با فرد آلوده منتقل می شود. با توجه به قدرت کشندگی بالای ویروس Variola Major، در صورت استفاده از آن به صورت غیر متعارف می تواند خسارت جبران ناپذیری را ایجاد کند. این مطالعه با هدف مروری بر آمادگی و اقدامات مورد نیاز در صورت استفاده احتمالی از ویروس آبله به عنوان یک سلاح بیولوژیک انجام شده است. در این بررسی از بانک های اطلاعاتی CDC، Google Scholar، Medline و از سایت های سازمان بهداشت جهانی (WHO) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده شده است. درمان آبله به صورت حمایتی انجام می گیرد و داروی خاصی برای درمان بر علیه آن وجود ندارد و در صورت بروز بیماری، ایجاد تیم های اضطراری برای محافظت از جمعیت و شبکه اطلاع رسانی جهت کنترل بیماری و آگاهی کادر درمانی ضروری است. هم چنین مراقبت از بیماران در مراکز درمانی و در شرایط خاص می تواند در کنترل بیماری، عدم گسترش بیش تر بیماری و کاهش شدت آن کمک نماید. با توجه به سوابق تولید سلاح های بیولوژیکی و استفاده از آن و هم چنین دارا بودن برخی از سویه های خطرناک نظیر ویروس آبله، آمادگی کشورها و جوامع در خصوص مواجهه با چنین معضلی ضروری است.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، سلاح های بیولوژیک، جنگ بیولوژیک، آبله، Variola Major
|
  • EEG Data as a Predictor Index of Efficacy of Clozapine Therapy in Resistant Schizophrenia
    Sanaz Salehpour, Abbas Masoodzadeh, Ali Reza Khalilian, Javad Setareh Pages 2-7
    Background and
    Purpose
    EEG is used as a diagnostic tool in the diagnosis and prognosis of disease spread. Among the psychiatric illnesses that can utilize EEG to measure response to treatment، schizophrenia can be noted. Many investigations on the application of data EEG as a predictor of treatment response in patients with schizophrenia refractory to clozapine has been done in order to resolve contradictions and the limitations of previous studies. We studied the response to treatment with clozapine، with the PANSS greater number of samples making them prior studies have examined.
    Material and Methods
    In a cross-sectional study، 70 patients with schizophrenia resistant to treatment with candidates receiving clozapine were selected from those EEG and PANSS baseline was patient during twelve weeks of treatment with clozapine were again patients PANSS was used and EEG raw patients with a good response to treatment and disease with poor response to treatment were compared with each other. After data collection، descriptive statistics software SPSS17 square test was used for the analysis of EEG data from a linear regression to examine the relationship between the indicators of response to clozapine treatment.
    Results
    The results showed that there is coherence of EEG and the treatment response to clozapine significant correlation was (P= 0. 00). The results showed that there is presence of asymmetry in EEG and the treatment response to clozapine significant correlation was (P= 0. 8).
    Conclusion
    The EEG abnormalities include coherence of EEG in predicting response to treatment in patients with treatment-resistant schizophrenia to clozapine which is effective.
    Keywords: schizophrenia, EEG, clozapine
  • Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Soodabeh Aliashrafi, Manouchehr Khoshbaten, Bahareh Allahverdi Mamaghani Pages 9-18
    Background and
    Purpose
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common type of liver disease. Using functional food such as microalgae is a new approach for improvement of metabolic disorders and oxidative stress in these patients. This study aimed at assessing the effect of microalgae Chlorella vulgaris (C. Vulgaris) supplementation on lipid profile and lipid peroxidation in NAFLD patients.
    Material and Methods
    This double-blind randomized placebo-controlled clinical trial was conducted in 70 patients with NAFLD (whose diseas was confirmed by ultrasonograohy). The subjects were randomly allocated into 2 groups of intervention (n=35) who received 400 mg/day vitamin E plus four 300 mg tablets of C. vulgaris before breakfast and the placebo who were given 400 mg/day vitamin E and four placebo tablets per day for eight weeks. Anthropometric measurements and biochemical parameters including total cholesterol (TC)، low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c)، high-density lipoprotein cholesterol (HDL-c)، Triglyceride (TG(، Malondialdehyde (MDA)، Alanine aminotransferase (ALT)، Aspartate aminotransferase (AST)، and Alkaline phosphatase (ALP)، were assessed at baseline and end of week eight.
    Results
    In both groups after eight weeks the weight، TC، LDL-c، TG، ALT، ALP، and MDA decreased significantly (P<0. 001)، but HDL-c increased significantly (P=0. 04). AST significantly declined in intervention group (P<0. 001). The mean changes in weight، MDA and ALP between the two groups reached statistically significant levels (P<0. 05).
    Conclusion
    The results of this trial indicate C. vulgaris supplementation could decrease weight، MDA and improve lipid profile as well as liver function in patients with NAFLD.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Chlorella vulgaris, lipid profile, lipid peroxidation
  • Marzieh Ranjbaran, Mohammadreza Zolfaghari, Alireza Japoni-Nejad, Alireza Amouzandeh-Nobaveh, Hamid Abtahi, Mahsatabib Nejad, Ehsanallah Ghaznavi Rad Pages 20-27
    Background and
    Purpose
    Due to the emergence of antibiotic resistance bacteria، treatment of urinary tract infection is becoming more problematic. Integrons are mobile genetic elements that play an important role in dissemination and accumulation of resistance genes of multidrug resistance in bacteria. The aim of the present study was to determine the antibiotic resistant profile، frequency of integron genes (Classes 1،2،3) and investigate the role of integrons in the development of antibiotic resistance among Escheria coli and Klebsiella pneumoniae isolated from urinary tract infections.
    Material and Methods
    50 E. coli and 50 K. pneumoniae isolated from the urine samples of patients who referred to Valiasr Hospital، Arak، Iran were subjected to this study. All the isolated samples were confirmed by standard biochemical tests. Isolates were tested for susceptibility to 16 antimicrobial drugs by using disk diffusion method and the distribution of different integron classes was determined by polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    The highest rate of antibiotic resistance in K. pneumoniae isolates was found in rifampin (90%)، erythromycin (90%)، ceftriaxone (76%)، amoxicillin-Clavulonic acid (76%)، cotrimoxazole (70%)، cefotaxime (70%) ceftazidime (66%) and for E. coli isolates in cotrimoxazole (88%)، ceftriaxone (76%)، amoxicillin-Clavulonic acid (74%)، ceftazidime (72%) and cefotaxime (72%). All the E. coli isolates were susceptible to Imipenem، while only three (6%) of K. pneumoniae isolates were resistant to this antibiotic. Ninety percent of K. pneumoniae and 86% of E. coli isolates carried class 1 integrons، whereas class 2 integrons were found in 8% and 2% of E. coli and K. pneumoniae isolates، respectively. Class 3 integrons were not found.
    Conclusion
    The high frequency of Class 1 integron in E. coli and k. pneumoniae isolates associated with the high rate of antibiotic resistant indicate that may be integrons play an important role in facilitating the spread of antimicrobial resistance in this region.
    Keywords: Urinary tract infection_E.coli_K.pneumoniae_Antibiotic resistance_Class 1 integron
  • Shahin Koohmanai, Mohammad Ali Roshani, Mohammad Sadegh Rezai Pages 29-34

    Background and

    Purpose

    Diabetes mellitus is the most common endocrinologic disease in children and adolescents. Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is frequently associated with autoimmune thyroid disease. It is believed that the prevalence of thyroid disease in T1DM patients is higher than normal population. Various studies reported the incidence of hypothyroidism as 2-32% in T1DM. This study investigated the frequency of hypothyroidism in children with T1DM.

    Material and Methods

    In this retrospective study 85 patients with T1DM attending the Endocrine Clinic، 17-Shahrivar Hospital affiliated to Guilan University were recruited. The study was done in 2008-2011. Thyroid function tests including thyroid stimulating hormone (TSH) and thyroxine (T4) were performed. The data including the patients’ age، sex، results of TSH and T4 tests، and duration of disease were obtained.

    Results

    The patients were 40 male (47. 1%) and 45 female (52. 9%) with the mean age of 9. 24±3. 57. They were aged 1-15 years old and the mean duration of disease was 18. 75±27. 36 months. Among the patients seven cases (8. 2%) were hypothyroidism (subclinical hypothyroidism). There was no significant association between age، sex، duration of diabetes and hypothyroidism in T1DM patients.

    Conclusion

    Our results demonstrated a high frequency (8. 2%) of hypothyroidism in T1DM patients. We suggest regular and annual thyroid function testing in T1DM patients.

    Keywords: Type 1 diabetes mellitus, hypothyroidism, pediatric, frequency
  • Armaghan Janan, Hamidreza Honarmand, Noor Amirmozafari, Masoumeh Asgharnia, Arghavan Janan Pages 36-42
    Background and
    Purpose
    Primary cytomegalovirus (CMV) infection occurs in 0. 15-2. 0% of all pregnancies and might causes abortion. Actually CMV infections are most common in females and rate of infection increases with age. In pregnant women it usually occurs in ages below 30 years old. Aim of the present study was investigating on the seropositivity rate of CMV in pregnant women to determine the rates of infections (primary، reinfection، and reactivated) in them and to find the rates of abortion due to these infections
    Material and Methods
    The present study 360 pregnant women were screened for CMV-IgG ELISA to reveal seroprevalence rate in them. Type of CMV infection (primary، reinfection، reactivated and incidious infection) were investigated in them by using CMV-IgM، CMV-IgG، and CMV-IgG Avidity tests. All cases were followed to the end of pregnancy.
    Results
    CMV-IgG seroprevalence in studied women was 77. 3% and high rate seropositivity was 50. 4%. Frequency of primary، reinfection and reactivated infections was 0. 8%، 0. 6%، and 21. 1% respectively. Insidious infection rate was 54. 7%. About 22. 8% of studied women had not exposured with CMV before screening. Abortion occurred in about 66. 7% of primary infections and 100. 0% of reinfections and these two factors presented significant relationship with spontaneous abortion.
    Conclusion
    Results of the present study showed seropositivity for CMV-IgG is not a valuable measure for CMV active infection even with high titers، so screening with CMV-IgG in pregnancy in not valuable without CMV-IgG avidity test but regarding to significant relationship of primary and reinfection with abortion، It seems that follow up of pregnant women for these infections with IgM-CMV ELISA might be more worthy.
    Keywords: Cytomegalovirus, Seroprevalence, Spontaneous abortion
  • Azam Qazanfari, Ebrahim Jafarzadehpur, Kiumars Norouzpour Deilami, Hossein Karami, Ali Mirzajani Pages 41-48
    Background and
    Purpose
    Threshold contrast sensitivity could be considered as an important indicator of visual function in thalassemic patients. In this study the threshold of contrast sensitivity was investigated in patients with major and minor thalassemia and normal individuals.
    Material and Methods
    This cross-sectional study was conducted in 30 patients of thalassemia major (Desferal dependent)، 30 patients of thalassemia minor and 30 healthy individuals as control group. After determining the best-corrected vision، contrast sensitivity was measured using Freiburg Vision Test at frequencies of 1، 5، 15 cpd at distance of 4 meters. The results were then analyzed using SPSS.
    Results
    Contrast sensitivity was higher in patients with thalassemia major at all spatial frequencies (P<0. 001)، however، there was no significant difference between minor and healthy subjects. We found no correlation between transfusion duration، dose of chelator and Ferritin with contrast sensitivity.
    Conclusion
    Patients with thalassemia develop visual disorders that could result in reduction of contrast sensitivity. Therefore، contrast sensitivity testing could be of great benefit in detecting early changes in the visual function of beta-thalassemic patients.
    Keywords: Contrast sensitivity, beta, thalassemia major, beta, thalassemia minor, desferrioxamine
  • Ali Mohammad Edrisi, Mohammad Khademloo, Ali Asghar Ghorbani, Fatemeh Gooran, Hamed Khalili-Azandehi, Behdokht Bahrami, Ali Hesamzadeh Pages 52-59
    Introduction
    Nurses are the largest group of professionals in the health care systems whose the most important aim is enhancing patients’ quality of life، but nurses’ own quality of life and health promoting behaviors are the issues that have not been dealt with sufficiently. The present study was performed to measure the amount of health promoting behaviors of nurses working in educational hospitals of Sari affiliated to Mazandaran University of Medical sciences 2013.
    Material and Methods
    The present research is a descriptive cross- sectional study which was done through using stratified random sampling in 226 working nurses in four educational hospitals in Sari city in 2013. Data were gathered using a two-section questionnaire including demographic characteristics and 52 likert-type (from 0 to 4 score) questions which was based on Health Promoting Lifestyle Profile-HPLP- II and its validity and reliability were confirmed. Data analysis was performed using T-test and One-way ANOVA tests.
    Results
    The mean score of HPLP- II was 135. 33±18. 55 (the total score is 208). The highest score was in the area of nutrition (25. 53±4. 37) and the least score was in the area of physical activity (16. 85±5. 05). The total score of HPLP- II and all its area except nutrition were higher in the male nurses than that of female nurses، but the significant difference was observed in the area of physical activity (p=0. 001).
    Conclusion
    Nurses should obey health promoting behaviors in a high level and this study is a beginning of increasing researchers and hospital managers’ knowledge to implement health promoting plans among the working nurses in the hospitals to achieve a desirable level of health promoting behaviors especially in the physical activity domain.
    Keywords: health promotion behaviors, hospital, nurses
  • Elham Goudarzi, Jalil Vande Yousefi, Naser Harzandi Pages 61-69
    Background and
    Purpose
    Misabortion is a disorder resultant of numerous causes such as infections. It is clear that bacterial infections due to genital mycoplasma، Listeria and brucella can cause septic abortion. A right time diagnosis of these infections can improve women fertility. This study was conducted to survey the efficiency of PCR in detecting the specimens with negative culture results in women suffering from septic abortion. We also did this by considering individual variables.
    Material and Methods
    In this analytical and descriptive study، appropriate samples were collected from a total of 87 women with septic abortion who referred to Karaj’s hospitals. The samples were cultured into mycoplasma، Listeria and brucella specific media. Then، the bacterial genus was verified by different biochemical tests. PCR test is performed on negative culture cases and SPSS-18 software is used for the statistical analysis of data.
    Results
    From the total of 87 blood samples، 37 samples (42. 5 %) were positive for mycoplasma and ureaplasma (25 cases) and Listeria monosytogenes (12 cases) with both culture and PCR method. Our result showed no positive cases for brucella. From the total cultured specimens، 12 cases (13. 8%) were positive and 75 cases (86. 2%) were negative. We performed PCR test for negative cultured results. With PCR method، 25 cases (33. 33 %) showed positive results and 50 cases (66. 67%) showed negative results. The results also showed a significant statistical relation between PCR test results with recurrent abortion and level of education (P< 0. 05).
    Conclusion
    The results show that PCR is a more sensitive، easier and faster method in comparison to culture for detecting bacterial cause septic abortion. It is obvious that quick diagnostic and starting antimicrobial therapy at the right time can prevent and decrease abortion’s complications، so it recommended then that using PCR in detecting this bacterial cause septic abortion can be more effective.
    Keywords: Septic Abortion, Culture, PCR
  • Pages 71-79
    Background and
    Purpose
    Background And Aim
    Difficult laryngoscopy and tracheal intubation is a major cause of morbidity and mortality during anesthesia. Its prediction is important for the anesthesiologists. Upper Lip Bite Test (ULBT) has been recently used. We aimed to evaluate ULBT، Interincisor distance (IID) and three fingers accuracy and their possible correlation to predicting difficulty in laryngoscopy and intubation.
    Materials And Methods
    In a prospective diagnostic study، 410 patients who were scheduled for elective surgery were enrolled in the study. Before the induction of general anesthesia، the airways were assessed، and ULBT، IID and TF evaluated. The larangoscopic view according to the Cormack- Lehane grading was evaluated after anesthesia and grades 3، 4 were defined as “difficult laryngoscopy and intubation”. We used ROC analysis for the best cut-off points. Sensivity، specifity، positive predictive value (PPV)، negative predictive value (NPV) and likelihood ratio of these tests were calculated
    Results
    The prevalence of difficult laryngoscopy was 7. 1 % (n=29). CI 95 %: (0. 068-0،072). The results showed that 92. 9% of patients had an easy or relatively easy laryngoscopy and intubation. 6. 8% (n= 28) were on the third grade of Cormack-Lehane and 0. 3% (one person) on the fourth grade. Sensitivity and specificity of ULBT were significantly higher than IID an TF، (59%، 75% versus 55 %، 64%)، respectively. There is a significant difference in mean weight، age، height، BMI and TF of the patients who have or have had difficult intubation. But the IID as well as the age of the patients in both groups had significant difference (P=0. 001).
    Conclusion
    ULBT for all the patients in the region with regard to the geography and ethnic sari and Mazandaran، is recommended. ULBT is a better test than IID and TF. Age test with a cut-off of 36 years of age for future studies are recommended
    Keywords: Difficult Laryngoscopy, Difficult Intubation, Predictive airway tests, ULBT, IID
  • Comparison of the Effect of an Exercise Program on
    Mahnaz Marvi Isfahani, Nader Farahpour Pages 81-89
    Background and
    Purpose
    Decreasing of motion is one of the characteristics of aging that caused the decrease of quality of life and generative problems of others. The objective of this study was to compare the effect of an exercise program on kinematic analysis of gait of elderly men and women who are residents in a sanatorium.
    Material and Methods
    From the sanatorium elderly residents، 15 men and 15 women between 65 to 80 years old were studied. Berg questionnaire was used to evaluate falling risk، cadence (the number of steps in one minute) and a digital camera (Sony DCR-HC54) was used to measure kinematic variables of gait (speed and joints angles (ankle، knee and hip)). All measurements were repeated after a 24-session physical training program including walking، strength training، balance and endurance training. Independent and paired sample t-test were used for the statistical analysis (P<0. 05).
    Results
    The falling risk was reduced about 20% in elderly women and 12% in elderly men (P=0. 000) and cadence was improved about 20% and 10% in elderly women and men، respectively (P=0. 01). Walking speed was increased about 19% (P=0. 000) in elderly men and 45% (P=0. 002) in elderly women after exercise. The exercise program has improved the joint angles (ankle and knee) approximately 2 degrees that was not significant (P=0. 01) but it has improved the hip angle approximately 3 degrees (P=0. 01).
    Conclusion
    Exercise (walking with weight) will improve their gait performance and reduce the risk of fall more specially in women. The exercise program in this research is performed in elderly sanatorium simplicity that it can improve walking speed. We suggest that in future studies، the effect of exercise programs investigate on kinetic variables of gait of old people.
    Keywords: Gait, exercise program, elderly men, women
  • Mohammad Taheri, Amir Hossein Hamidiyan, Manuchehr Khazaei Pages 91-95
    Background and
    Purpose
    Proper and efficient management of hospital wastes because of its infection potential and possession of dangerous wastes is inevitable and this goal can be achieved only when we have a good understanding of the quality and quantity of hospital wastes and enough available information about separation، collection، treatment and disposal of hospital wastes. The aim of this study was to determine the health status and the quality and quantity characteristics of Tabriz hospitals that could help policy makers in the health sector to improve the quality of comprehensive planning and health services.
    Material and Methods
    This is a cross-sectional study and was conducted by completing the questionnaire، interviewing hospital health experts and visiting 10 hospitals out of the 11 hospitals of Tabriz University of Medical Sciences.
    Results
    Total occupied beds in ten investigated hospitals were 2383 beds، which produced 8779 kg/d of solid wastes and capita waste generation was calculated 3/79 kg/d. Also، the average production rate of general wastes، infectious and chemical wastes، sharp wastes and pathological wastes were calculated respectively، 2. 75، 0. 875، 0. 128 and 0. 043 kg/d per bed.
    Conclusion
    Unfortunately، the average capita waste generation per bed in Tabriz has a high rate of production in comparison to other cities of Iran. This research is a warning to the concerned authorities to remove this problem immediately by doing the best practices، taking the most appropriate decisions and the costs that are not too high.
    Keywords: Environment, Hospital, Waste, Management, Tabriz
  • Mohammad Shokrzadeh, Mohammad Karami, Mehdi Jafari Valoujaei, Anahita Zamani Renani Pages 97-106
    Background and
    Purpose
    Nowadays، the accumulation of toxins in food، water، land and air، is one of the most important arguments regarding human health and environment. The important feature is the chronic toxicity of pesticides; they can accumulate in the body. The accumulation of toxins in the body occurs directly through exposure due to contact or indirectly through food، inhalation or absorption through the skin. The aim of this research was to evaluate the amount of residue “Diazinon” in orange products of citrus gardens in Sari.
    Material and Methods
    The extraction of this toxin was done using the organic solvent “n- hexane” from the samples of orange from the different regions in Sari. In this study، the evaluation the Diazinon amount was taken cared of by using gas chromatography which was equipped with mass spectrometry detector (MS). In this research، the sensitivity is set to ppb to determine the amount of toxin. All the results were statistically analyzed using one way-ANOVA and student t-test. Then Tukey-posttest was applied to compare the pesticides residue levels found in the samples (P< 0. 05).
    Results
    All results obtained from the different areas were in the normal range. Normal range for Diazinon residues in citrus fruits، according to the WHO is 0. 7 Ppm.
    Conclusion
    According to the results of this study، Diazinon was found in all samples. All values are normalized based on global standards.
    Keywords: Pesticide residues, Organophosphorus, Diazinon, Orange, Food Health
  • Samad Izadi, Ali Khamehvar, Seyed Saied Aram, Ali Yazdanpanah Nozari Pages 108-117
    Backgound and
    Purpose
    Recent rise in elderly population points to the need for social support، and focusing on these people’s relationships and quality of life. Social support acts as a mechanism to tackle isolation and loneliness، and high level of quality of life results in more joy، satisfaction، healthy life، economic prosperity، educational opportunities and creativity. This study aimed at assessing the quality of life of the elderly attending rehabilitation centers considering demographic variables such as the elderly’s marital status، sex، educational background and the type of rehabilitation center being admitted to.
    Material and Methods
    This descriptive study was performed in 281 individuals referring to rehabilitation centers in Mazandaran province. A researcher made questionnaire was used to assess the status of social support and to investigate the elderly’s quality of life the standardized questionnaire (36-SF) was used.
    Results
    The results indicate a significant difference between the mean scores of social support and its components and the mean score of the test. The overall qualities of life for elderly were higher than average. We also observed a significant correlation between social support and the elderly’s marital status، educational background، and the type of rehabilitation center.
    Conclusion
    According to the services offered by studied rehabilitation centers the quality of life of elderly was in satisfactory condition. There was no significant difference between quality of life، marital status، and educational background. However، we found a significant relationship between the type of rehabilitation center and quality of life of elderly.
    Keywords: Social support, quality of life, elderly, rehabilitation centers
  • Fatemeh Ahmadi, Fatemeh Roozbeh Pages 119-122
    Background and
    Purpose
    Infection is still 30% of deaths in the elderly. The increase risk of infection in this age group is probably due to the physiological changes of the aging process. The aim of this study was done to determine the infection leading to admission in elderly and non-elderly groups in a referral teaching hospital in the Southwest of Iran.
    Material and Methods
    This cross-sectional study was performed on hospital data. All patients admitted in the second half of 2012 in the Infection Ward of Razi Hospital in Ahvaz (referral teaching hospital in the Southwest of Iran) were studied in two age groups that include: elderly (greater than or equal to 60 years) and adult (under 60 years) groups. The final diagnosis is based on symptoms and clinical infectious disease by a specialist. Other variables such as gender and final status، transfer or death were also recorded. The Data were analyzed by statistical software SPSS 17 and Chi-square and Fisher s exact tests.
    Results
    Finally، 111 cases (32. 7%) were in the elderly group and 228 patients (67. 3%) in the adult. In the elderly group، 62. 2% were males and in adult group، 69. 3% were males (P=0. 219). The risk of infection in elderly in comparison with patients below 60 years was 1. 3 for the bone and soft tissue infections، 0. 3 for meningitis، 0. 8 for TB، 0. 7 for fever of unknown origin، 0. 4 for hepatitis، 9. 6 for sepsis، 2. 1 for upper respiratory tract infection and 0. 9 for genitourinary tract infections. The percentage of deaths in the elderly group (7%) was more than the adult patients (3%) patients (P=0. 042).
    Conclusion
    The result shows that the risk of some infections such as sepsis، upper respiratory tract infection and bone and soft tissue infections is high in elderly patients in comparison with the adult group and more attention must be considered to care these patients in the elderly group.
    Keywords: Infections, Elderly, Admission
  • Mohammad Reza Rahnemon, Mohammad Javad Sobhanie Far, Mohammad Reza Haghshenas Pages 124-137
    Smallpox is a serious infectious disease to have ever afflicted mankind. Smallpox is caused by variola virus، which belongs to a family of viruses known as poxviridae. Pox viruses are large DNA viruses which are 200-400 nm. The smallpox prodrome is characterized by the sudden on-set of high fever (38. 5°C-40. 5°C) and malaise 10 to 14 days after exposure. As populations grew and migrated، the disease spread across the globe، killing millions of people and shaping the course of history. Since 1978، no cases of smallpox have been reported to the World Health Organization from anywhere in the world، the last case had an onset of rash in 1977 in Somalia. However، a total of 2 years of effective surveillance must elapse before this last endemic area can be confirmed to be smallpox-free. The objective of this study was to describe a public-health response to smallpox as using for bioterrorism. In this study، we use Google Scholar، Med line، CDC، site of Ministry of Health and Medical Education and World Health Organization. Smallpox has a high mortality rate and can spread through aerosols and because the population is highly susceptible to the infection. The severity of variola، which includes variola major and variola minor، is related to the virulence of the infecting strains. The case fatality is about 1% for the minor form and up to 45% for the major that two less common clinical forms are the hemorrhagic and flat-type. Smallpox has a high mortality rate and can spread through aerosols، and immunity in the population is low. An outbreak of smallpox will be controlled through surveillance، containment، vaccination، and isolation of cases. Smallpox was eradicated before the development of modern antiviral drugs. Treatment is supportive as to the attention to treatment of bacterial super infection. Death from smallpox is usually the result of severe toxemia، septic shock or disseminated intravascular coagulation. There is great concern that smallpox is an excellent candidate for use as a terrorist weapon.
    Keywords: Smallpox, Variola virus, Bioterrorism, Terrorist weapon