فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال نهم شماره 4 (مهر و آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • بررسی تاثیر روش های گفتاردرمانی همراه با درمان شناختی-رفتاری بر کاهش شدت لکنت افراد بالای 18 سال مبتلا به لکنت شهر اصفهان
    پگاه انصاری، بیژن شفیعی، یوسف گرجی صفحه 1
    مقدمه
    لکنت فقط یک مشکل گفتاری نیست. لکنت اختلالی است که سرتاسر جسم و روان فرد را دربرمی گیرد. برای رسیدن به درمان کامل بهتر است علاوه بر توجه به ناروانی های گفتار به جنبه های روانشناختی فرد هم توجه شود و برای آن برنامه ریزی صورت گیرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر «گفتار درمانی همراه با درمان شناختی-رفتاری» بر کاهش شدت لکنت افراد بالای 18 سال مبتلا به لکنت در شهر اصفهان می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. گروه نمونه 24 نفر از افراد مبتلا به لکنت مراجعه کننده به کلینیک های دولتی گفتاردرمانی شهر اصفهان بودند. جهت تشخیص شدت لکنت در نمونه ها از آزمون شدت لکنت (SSI4) استفاده شد. آزمودنی ها پس از انجام پیش آزمون به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 10جلسه گفتاردرمانی و 10 جلسه درمان شناختی-رفتاری دریافت کرد. سپس، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری، از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون غیرپارامتریک یومان ویتنی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که گفتاردرمانی همراه با درمان شناختی-رفتاری بر کاهش شدت لکنت تاثیر معنی داری داشته است(001/0= p).
    نتیجه گیری
    گفتاردرمانی همراه با درمان شناختی-رفتاری بر کاهش شدت لکنت موثر است.
    کلیدواژگان: گفتار درمانی، درمان شناختی، رفتاری، لکنت، بزرگسال
  • الهه امینی، مینو خلخالی زاویه، اصغر رضاسلطانی، علیرضا اکبرزاده باغبان، الهه سجادی صفحه 578
    مقدمه
    حس عمقی از آن جهت که در مقابل صدمات حرکتی محافظ خوبی بوده و حفظ کننده ثبات مفاصل و هماهنگ کننده طبیعی آنها در هنگام حرکت است حائز اهمیت می باشد. از آنجا که بازسازی حس نیرو یکی از روش های رایج برای ارزیابی حس عمقی است، ضروری است تا تکرارپذیری آن مورد بررسی قرار گیرد.بنابراین هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی تکرارپذیری اندازه گیری خطای بازسازی حس نیرو در عضلات اکستانسور آرنج اندام غالب و مغلوب، در مردان جوان سالم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه12 مرد جوان سالم در محدوده سنی 18 تا 30 سال شرکت داشتند، که به روش نمونه گیری غیرتصادفی ساده در دسترس از میان دانشجویان دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1391 انتخاب شدند.تکرارپذیریIntra-testerو Inter-day مورد بررسی قرار گرفت.برای ارزیابی خطای بازسازی حس نیروی عضلات اکستانسور آرنج با استفاده از نیروسنج، درصد مشخصی (30٪) از حداکثر انقباض ایزومتریک را به فرد آموزش داده و از او خواستیم نیروی آموزش داده شده را بازسازی نماید.پس از 2 دقیقه از فرد خواسته می شد تا مجددا نیروی هدف را بازسازی نماید. آزمون در هر مرحله سه بار تکرار می شد.خطای حس نیروی فرد با محاسبه میانگین تفاوت میزان نیروی هدف و نیروی ساخته شده در طی سه تکرار برای بار اول و دوم محاسبه شد.مطالعه در دو مرحله به صورت تصادفی در اندام غالب و مغلوب انجام گردید.برای بررسی تکرارپذیری از روش تکرارپذیری نسبی (ICC)، تکرارپذیری مطلق (SEM) ومفایسه مقادیر دو تکرار با آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیر ICC برای خطای ثابت، مطلق و متغیر بازسازی حس نیرو در اندام غالب (راست) و مغلوب (چپ) از 76/0 تا 94/0 بود که تکرارپذیری بالایی را نشان می دهد. مقادیر SEM از 004/0تا 02/0 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، نتیجه گرفته شد که روش ارزیابی خطای حس نیرو در هر دو اندام در مردان جوان سالم از تکرارپذیری بالایی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک روش پایا برای ارزیابی خطای بازسازی نیرو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حس عمقی، تکرارپذیری، خطای بازسازی نیرو، آرنج
  • منصور صاحب الزمانی، هیمن محمدی، محمدرضا امیر سیف الدینی صفحه 586
    مقدمه
    هدف از این تحقیق بررسی اثر سه نوع بریس) نئوپرینی، ایرکست و بنددار) بر روی شاخص های کنترل قامت در والیبالیست های دارای مچ پای ناپایدار درجه یک و دو می باشد.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های این تحقیق 15 والیبالیست در دامنه سنی 18 تا 25 سال باحداقل 3 سال سابقه بازی و دارای مچ پای ناپایدار درجه 1 و2 بودند. در طول مراحل تحقیق چهار بار(بدون بریس، بریس نئوپرینی، بریس بنددار، و بریس ایرکست) آزمون کنترل قامت توسط دستگاه تعادلی بایودکس (تست کنترل قامت ورزشکاران بر روی یک پا در سطح دشواری12) صورت گرفت. داده های تحقیق با استفاده از روش آماری آنالیز اندازه های مکرر یکطرفه تجزیه و تحلیل شد و سطح معنی داری 95/0 با آلفای کوچکتر یا مساوی 05/0استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان شاخص کلی ثبات هنگام بکارگیری هر سه نوع بریس در مقایسه با شرایط عدم استفاده از بریس کاهش معنی داری دارد، یا به عبارتی هر سه نوع بریس باعث بهبود کنترل قامت می شوند. هنگام مقایسه سه نوع بریس، بریس نئوپرینی بهتر از دو نوع بریس دیگر عمل کرد. ولی در مقایسه دو نوع بریس بنددار و ایرکست اختلاف معنی داری بین این دو مشاهده نشد. به عبارتی در بهبود کنترل قامت، بریس نئوپرینی بهتر از بریس ینددار و ایرکست عمل می کند. اگرچه بریس بنددار تا حدودی بهتر از ایرکست عمل می کند، اما این دو نوع بریس در بهبود کنترل قامت اختلاف معنیدار با همدیگر ندارند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از یافته های موجود می توان از بریس به عنوان روشی مناسب جهت بهبود کنترل قامت در افراد دارای مچ پای ناپایدار و جهت پیشگیری از آسیب های لیگامانی استفاده کرد و برای افراد دارای ناپایداری درجه یک و دو استفاده از بریس نئوپرینی می تواند نتایج بهتری نسبت به استفاده از دو نوع بریس دیگر داشته باشد.
    کلیدواژگان: مچ پای ناپایدار، بریس مچ پا، شاخص های کنترل قامت
  • سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری، سعید حسن زاده صفحه 596
    مقدمه
    آسیب شنوایی تمام جنبه های زندگی فرد، به ویژه ادراک شنیداری را تحت تاثیر قرار می دهد، در حالی که استفاده از کاشت حلزون یا سمعک، تاثیر مطلوبی بر عملکرد شنیداری دارد. هدف این پژوهش، مقایسه ادراک شنیداری کودکان کاشت حلزون شده، دارای سمعک و کودکان با شنوایی طبیعی در شهرستان های تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تحلیلی و مقایسه ای 60 پسر 5 تا 7 سال شرکت کرده بودند. آنها به سه گروه 20 نفری تقسیم شدند به نحوی که گروه اول و دوم به ترتیب از کودکان کاشت حلزون شده و دارای سمعک بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند؛ در حالی که گروه سوم، شنوایی طبیعی داشتند و به روش تصادفی انتخاب شده بودند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش آزمون هوشی Raven و مقیاس تعیین سطح عملکرد شنیداری بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Scheffe در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین ادراک شنیداری بین گروه های مورد مطالعه معنی دار بود (0005/0P< و 99/42= (57 و 2)F). میانگین نمرات ادراک شنیداری کودکان با شنوایی طبیعی به طور معنی داری بیشتر از دو گروه دیگر بود (0005/0P<). همچنین میانگین نمرات ادراک شنیداری کودکان کاشت شده به طور معنی داری بیشتر از کودکان دارای سمعک بود (002/0P<).
    نتیجه گیری
    کودکان با شنوایی طبیعی، ادراک شنیداری بهتری از کودکان کاشت حلزون شده و دارای سمعک داشتند ولی از آن جایی که استفاده از کاشت حلزون و سمعک نیز منجر به بهبود ادراک شنیداری کودکان ناشنوا شد. بنابراین به برنامه توانبخشی ویژه ای نیاز است تا تحول بیشتری در مهارت ادراک شنیداری کودکان کاشت حلزون شده یا دارای سمعک ایجاد شود.
    کلیدواژگان: ادراک شنیداری، کاشت حلزون، سمعک، کودکان ناشنوا
  • علی یلفانی، عین الله نادری، مهرداد عنبریان، عباس بگلربگی بگلربگی صفحه 606
    مقدمه
    محققان تلاش می کنند که تا با بررسی میزان شیوع آسیب در ورزش های مختلف دلایل آن ها را مشخص و در نهایت راهکارهای پیشگیری مناسبی را برای آن ها ارائه کنند. با این حال هنوز هم آسیب های زیادی در ورزش ها مشاهده شده و الگوهای آسیب دیدگی در ورزشکاران رشته های مختلف ورزشی نامشخص باقی مانده است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه شیوع، مکانیسم، نوع و شدت آسیب های حاد در کشتی گیران حرفه ای و آماتور آزادکار بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور 28 کشتی گیر حرفه ای، به صورت در دسترس هدف دار و 28 کشتی گیر آماتور به صورت خوشه ایتصادفی از سه استان همدان، کرمانشاه و کردستان به عنوان آزمودنی های تحقیق انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته ای بود که توسط محقق تدوین و توسط متخصصان تایید شده بود. این پرسش نامه به منظور ارزیابی شدت، شیوع، نوع و سازوکار آسیب کشتی گیر در یک سال گذشته توسط کشتی گیران تکمیل شد. اطلاعات جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و روش های آماری توصیفی و استنباطی خی دو در سطح معناداری 5% >p تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاضر حاکی از آن بود که تنها بین نوع آسیب دیدگی کشتی گیران آماتور و حرفه ای آزادکار تفاوت معنی داری وجود دارد (019/0p=)، و در هر دو گروه کشتی گیران، سهم آسیب های شدید بیشترین و شیوع آسیب در حین تمرینات مخصوص کشتی بیشتر (کشتی گیران آماتور 3/70% و حرفه ای 3/64%) بود. علاوه بر این معمول ترین مکانیسم آسیب دیدگی برای کشتی گیران حرفه ای خطای حریف (0/30%) و برای کشتی گیران آماتور نیز عدم آمادگی جسمانی (8/37%) و خطای حریف (1/31%) گزارش شد. شایع ترین ناحیه آسیب پذیر نیز توسط هر دو گروه سر، صورت و گردن، شانه و زانو گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با وجود این که فرض بر آن بود که با توجه به متفاوت بودن سطوح آمادگی جسمانی، تجهیزات و تجربیات کشتی گیران حرفه ای و آماتور آزادکار، گستره وقوع آسیب ها در سطح حرفه ای و آماتور متفاوت باشد، اما این چنین نبود؛ لذا برای اظهارنظر قطعی لزوم انجام تحقیق در سطح گستر ده تر است.
    کلیدواژگان: کشتی آزاد، کشتی، آسیب ورزشی
  • زینب سادات رضوی افضل، مهدی رصافیانی*، زهره سرافراز، مریم ملک پور، مسعود صالحی صفحه 618
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آگاهی و استفاده مراقبین از شیوه های مراقبت ویژه کودکان فلج مغزی 5-1 ساله بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی، توصیفی_تحلیلی انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته که اعتبار آن در شش مرحله مورد ارزیابی و ارتقاء قرار گرفته بود، استفاده شد و 70 نفر از مراقبین مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تهران در این تحقیق شرکت نمودند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن در نرم افزار آماریSPSS نسخه 16 تحلیل و بررسی گردید.

    یافته ها

    سنجش میزان آگاهی براساس خوداظهاری نشان داد که 1/87 % از مراقبین آگاهی خود را در حد ضعیف و متوسط تخمین زده بودند. سنجش میزان آگاهی براساس آزمون نشان داد که 3/94 % از مراقبین دارای آگاهی ضعیف و متوسط بودند. همچنین نتایج نشان داد که 1/27 % از افراد شرکت کننده در پژوهش در زمینه مراقبت ویژه از کودکان فلج مغزی آموزش ندیده اند. همه افراد آموزش دیده به یک نسبت تمامی حیطه ها را آموزش ندیده بودند. بررسی سوابق آموزشی آنان نشان داد که بیشترین زمینه آموزش دیده شده تحرک و جابجایی)1/57%) و کمترین در زمینه دستشویی گرفتن (0/20%) بود.

    نتیجه گیری

    آگاهی اکثریت افراد شرکت کننده در این پژوهش ضعیف و متوسط اندازه گیری گردید. این یافته ها ضرورت بازنگری در شیوه های آموزشی مراقبت های ویژه کودکان فلج مغزی به مراقبین را بیان می دارد. بعلاوه مراقبین نیز نیازمند شرکت در کارگاه های آموزشی و دریافت جزوه های آموزشی مناسب می باشند تا میزان آگاهی خود را افزایش دهند. بیشترین تاکید کارگاه های آموزشی باید بر آموزش روش های دستشویی گرفتن و تحرک و جابجایی باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت ویژه، فلج مغزی، کاردرمانی، آگاهی، آموزش
  • مریم وهاب، محمدمجید اوریادی زنجانی، مریم رزمجویی صفحه 629
    مقدمه
    رشد زبان و رفتار اجتماعی از جنبه های مهم رشد اولیه کودکان محسوب می شوند. یکی از شایع ترین مشکلات رفتاری در دوران کودکی پرخاشگری رابطه ای، یعنی تلاش برای صدمه زدن به دیگران از طریق آسیب زدن به روابط اجتماعی است. پرخاشگری رابطه ای با عوامل مختلفی از جمله رشد زبان در ارتباط است که در این مطالعه به بررسی آن در کودکان ایرانی طبیعی پرداخته شد.
    مواد و روشها: تحقیق حاضر به روش غیرتجربی و مقطعی انجام شد. تعداد 106 کودک (64 پسر و 42 دختر) 4 تا 6 ساله که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، به روش تصادفی چندمرحله ای، از بین مهدهای کودک شهر شیراز انتخاب و با استفاده از نسخه فارسی آزمون رشد زبان (TOLD-P3) و پرسش نامه پرخاشگری رابطه ای ارزیابی شدند. جهت تعیین نوع و میزان همبستگی بین مهارت های زبانی و پرخاشگری رابطه ای در این کودکان، از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    رشد زبان و پرخاشگری رابطه ای دارای رابطه مثبت و معنی دار بودند (01/0>p). به عبارت دیگر، با افزایش مهارت های زبان درکی و بیانی در کودکان پیش دبستانی، احتمال بروز پرخاشگری رابطه ای در آن ها وجود دارد. از سوی دیگر، میزان بروز پرخاشگری رابطه ای و رشد مهارت های زبانی در دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    مهارت های زبان درکی و زبان بیانی بهتر در پسران 6-4 ساله می تواند اثرات تسهیل کننده در بروز رفتارهای پرخاشگرانه رابطه ای داشته باشد. در صورتی که نمی توان چنین نقشی را برای رشد زبان در دختران 6-4 ساله قائل شد.
    کلیدواژگان: کودکان طبیعی، مهارت های زبانی، زبان درکی، زبان بیانی، پرخاشگری رابطه ای
  • نعیمه روحانی، مجتبی کامیاب، بهنام حاجی آقایی، بهنام حاجی آقایی صفحه 638
    مقدمه
    بیماری ام اس، بیماری خودایمنی سیستم اعصاب مرکزی است. در اغلب موارد در اثر این بیماری، عصبهای نخاعی و عصبهای بینایی آسیب می بینند. درمان ارتوزی در این بیماران، با توجه به ضعف عضلات مچ و هیپ و به دنبال افتادگی مچ پا بصورت متداول استفاده از AFO می باشد. بازخورد برخی از بیماران و همینطور نظر دست اندرکاران حاکی از آنست که بسیاری از بیماران از ارتوز AFO استفاده نمی نمایند. از طرف دیگر ارتوزی به نام لگنی- مچ پایی با ادعای کاهش مشکلات این گروه از بیماران در منابع طرح شده که در ایران تاکنون ساخته نشده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 17 فرد مبتلا به بیماری ام اس با درگیری یکطرفه در اندام تحتانی شرکت کردند. پارامتر های راه رفتن شامل سرعت و تقارن گام پس از آزمون 2 دقیقه ای راه رفتن در حالت بدون ارتوز و با ارتوز AFOمرسوم و ارتوز لگنی- مچ پایی محاسبه گردید. تاثیر شاخص جثه، میزان اثربخشی ارتوز و رضایت از طریق پرسشنامه نیز در این افراد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون t زوج نشان می دهد، سرعت راه رفتن و تقارن گام در هنگام استفاده از ارتوز لگنی – مچ پایی در مقایسه با ارتوز AFO مرسوم دارای اختلاف معنادار می باشدP<0.001)). همچنین میزان رضایت از ارتوز AFO مرسوم با ارتوز لگنی-مچ پایی نیز دارای اختلاف معنادار است. در ارتباط با تاثیر شاخص جثه با اثربخشی مداخلات انجام شده بر روی سرعت و تقارن گام، اختلاف آماری معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که ارتوز لگنی– مچ پایی بصورت آنی، در بیماران ام اس با ضعف عضلات مچ پا و هیپ سبب بهبود در تقارن گام و افزایش سرعت راه رفتن می گردد. همینطور به نظر می رسد شاخص جثه عامل اثرگذاری در تجویز این ارتوز نمی باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ام اس، ارتوز، ارتوز لگنی، مچ پایی، AFO
  • مریم دلفی، زینب آقاجانی، مهسا بخیت، سمانه حسین زاده، محمدحسین نیلفروش صفحه 649
    مقدمه
    قرار گیری در معرض نویز یکی از علل شناخته شده در ایجاد وزوز است. تعیین ویژگی های سایکواکوستیکی وزوز به تنهایی نمی تواند ارزیابی دقیقی از وزوز و تاثیر آن بر روی کیفیت زندگی باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ویژگی های سایکواکوستیک وزوز با میزان معلولیت ناشی از آن است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است. افراد شرکت کننده 20 کارگر شاغل در محیط صنعتی و دارای کم شنوایی و وزوز بودند. بعد از در نظر گرفتن معیارهای ورود، ارزیابی های سایکواکوستیکی انجام و پرسش نامه THI تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار THI برابر 8/25±7/53 به دست آمد. نتایج نشان داد که بین مدت زمان ابتلا به وزوز و بلندی وزوز با امتیازات THI ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد (p ˂0.05). بین PTA، SDS و دیگرپارامترهای سایکواکوستیکی وزوز با THI ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    ارریابی های سایکواکوستیکی به تنهایی نمی توانند شاخص معتبری از میزان تاثیر وزوز بر کیفیت زندگی باشند. استفاده همزمان از آزمون های سایکواکوستیکی و پرسشنامه ها برای ارزیابی های وزوز معتبرتر هستند.
    کلیدواژگان: وزوز، نویز صنعتی، پرسشنامه معلولیت وزوز
  • زینب رزوان، عزیزه علیزاده * صفحه 658
    مقدمه

    عزت نفس پایین به طور مستمر با اختلالات روانپزشکی مرتبط است. کاردرمانی به افزایش عزت نفس از طریق انجام فعالیت های هدفمند می پردازد و عمیقا به رابطه کار و سلامتی معتقد است. در پژوهش حاضر به بررسی اثر بخشی خدمات کاردرمانی مرکز روزانه بر عزت نفس و طول مدت بستری بیماران مزمن روان پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای به صورت شبه تجربی می باشد که طی آن 20 بیمار مبتلا به اختلالات مزمن روان، خدمات کاردرمانی مرکز روزانه بیمارستان روانپزشکی 505 را دریافت کردند، به عنوان گروه آزمایش در نظر گرفته شدند و 20 بیمار دارای اختلال مزمن روان که این خدمات را دریافت نمی کردند، در گروه کنترل قرار گرفتند. نمونه ها از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مداخله کاردرمانی مرکز روزانه، 2 روز در هفته، هر روز 5 ساعت به مدت 3 ماه و 20 جلسه، برگزار شد. شرکت کنندگان مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت را برای ارزیابی میزان عزت نفس تکمیل کردند. میانگین روزهای بستری یکسال قبل و یک سال بعد از انجام مداخله محاسبه شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19، استفاده گردید.

    یافته ها

    نمرات عزت نفس بیماران بعد از انجام مداخلات کاردرمانی افزایش معنی داری داشت(04/0 =P).همچنین، طول مدت بستری بیماران پس از مداخله کاهش یافت(03/0 =P).

    نتیجه گیری

    استفاده از خدمات کاردرمانی به صورت مرکز روزانه می تواند به افزایش عزت نفس و کاهش طول مدت بستری مبتلا به بیماران اختلالات مزمن روان موثر باشد.

    کلیدواژگان: کاردرمانی، عزت نفس، طول مدت بستری، اختلال مزمن روان
  • سهیل شیخ حسنی، رضا رجبی، هومن مینونژاد صفحه 668
    مقدمه
    ثبات مرکزی بدن توانایی کنترل موقعیت و حرکت تنه بر روی لگن و اندام تحتانی جهت تولید و انتقال مثر نیرو به بخش های انتهایی بدن در طول فعالیت های ورزشی است. نقش ثبات مرکزی بدن در عملکرد اندام تحتانی در تعدادی از مطالعات مورد ارزیابی قرار گرفته است، اما نتایج این گونه تحقیقات با یکدیگر همسو نیستند. در این زمینه، نشان داده شده است که بررسی اثر خستگی عضلات مرکزی بدن بر عملکرد اندام تحتانی می تواند اطلاعات مفیدی را درباره نقش ثبات مرکزی بدن در عملکرد اندام تحتانی فراهم آورد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر خستگی عضلات مرکزی بدن بر آزمون های عملکردی اندام تحتانی در مردان ورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    34 دانشجوی مرد سالم رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی در یک جلسه آزمون های عملکردی اندام تحتانی شامل آزمون های تعادلY، جهش جانبی، جهش هشت لاتین و سه جهش تک پا را در شرایط عادی (بدون خستگی) انجام دادند. در جلسه دوم، ابتدا ورزشکاران در پروتکل خستگی عضلات مرکزی بدن که شامل هفت تمرین بود شرکت کرده و بلافاصله آزمون های عملکردی اندام تحتانی را انجام دادند. به منظور مقایسه نتایج آزمون های عملکردی اندام تحتانی قبل و بعد از خستگی از آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    پروتکل خستگی عضلات مرکزی بدن موجب کاهش معنی داری در نمرات تمامی آزمون های عملکردی اندام تحتانی شامل آزمون های تعادلY، جهش جانبی، جهش هشت لاتین و سه جهش تک پا شد (001/0P = برای تمامی آزمون ها).
    نتیجه گیری
    از نتایج این تحقیق می توان استنباط کرد که کارکرد عضلات مرکزی بدن بر عملکرد اندام تحتانی تاثیر می گذارد زیرا خستگی عضلات مرکزی بدن موجب کاهش نمرات تمامی آزمون های عملکردی اندام تحتانی در این مطالعه گشت. با توجه به احتمال خسته شدن عضلات مرکزی بدن طی فعالیت های بلند مدت ورزشی، تمریناتی که باعث افزایش استقامت عضلات مرکزی بدن و بهبود توانایی آن ها در مقابله با خستگی می شوند، احتمالا می توانند به عنوان راهی برای جلوگیری از کاهش عملکرد اندام تحتانی طی فعالیت های طولانی مدت ورزشی پیشنهاد شوند.
    کلیدواژگان: ثبات مرکزی، خستگی، آزمون های عملکردی
  • فائزه اسدالله پور، فریبا یادگاری، فرین سلیمانی، شریفه یونسیان صفحه 683
    مقدمه
    هدف این مقاله بررسی تاثیر برنامه تحریک دهانی پیش از تغذیه بکمن بر زمان دستیابی به تغذیه دهانی کامل نوزادان نارس 32-26 هفته جنینی بستری در واحد مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان کمالی کرج می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی و تصادفی است و جامعه مورد مطالعه، نوزادان نارس با سن جنینی 26-32 هفته (21 نوزاد)، بستری در واحد مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان کمالی کرج می باشند. بعد از اعمال معیار ورود و خروج، نوزادان به دو گروه، «تحریک دهانی پیش از تغذیه بکمن» و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه ی تحریک دهانی پیش از تغذیه با توجه به حساسیت بالای کار و اهمیت استمرار انجام آن، در 10 روز متوالی بدون وقفه برای هر نوزاد توسط پژوهشگر انجام شد. آزمودنی های گروه کنترل و آزمایش از لحاظ سن تقویمی و سن جنینی در دفعات مختلف تغذیه دهانی و در زمان ترخیص از واحد مراقبت های ویژه نوزادان و میزان وزن گیری در هفته اول و دوم تولد و زمان ترخیص مورد بررسی و مقایسه قرارگرفتند.
    یافته ها
    در گروه بکمن، میانگین سن تقویمی در زمان 8 بار تغذیه دهانی، 18/9 ±20/18 روز (میانگین ± انحراف معیار) بوده است و در گروه کنترل،42/10 ± 27/24 روز بوده است؛ در نتیجه گروه آزمایش با تفاوت 07/6 روز زودتر به این معیار دست یافتند که این عدد به لحاظ بالینی بسیار اهمیت دارد. در گروه بکمن، میانگین سن تقویمی در زمان ترخیص از بیمارستان 57/12 ±60/27 روز بوده است و در گروه کنترل، 46/13 ± 45/33 روز بوده است که از نظر میانگین، گروه آزمایش 85/5 روز زودتر از بیمارستان ترخیص گردیدند که از لحاظ بالینی و اقتصادی اهمیت فراوانی دارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، از مطالعات بیشتر در زمینه تحریک دهانی بکمن به منظور افزایش مهارت تغذیه دهانی و کاهش مدت بستری در بیمارستان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: تحریک دهانی پیش از تغذیه بکمن، نوزادان نارس، تغذیه دهانی کامل، مدت زمان بستری در بیمارستان، وزن گیری
  • مصطفی فخار، امین مهنام، مهدی ادریسی صفحه 693
    مقدمه
    اگرچه با کاهش ابعاد و مصرف مدارهای الکترونیکی، امکان توسعه بسیاری از ابزارهای پزشکی به صورت قابل پوشیدن و یا نصب شونده در داخل بدن فراهم شده است، اما وزن و اندازه بزرگ باتری مورد نیاز برای تامین انرژی ابزار، باعث محدود بودن کاربرد این ابزارها و یا مشکلات در استفاده درازمدت از آن ها است. رویکرد نوین برای رفع این محدودیت، کسب انرژی لازم برای عملکرد دستگاه، از خود بدن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مقاله، توسعه سیستمی برای کسب انرژی از راه رفتن با استفاده از مبدل پیزوالکتریک با هدف تامین انرژی یک ابزار پزشکی پوشیدنی ارائه شده است. مبدل پیزوالکتریک درون کفش زیر پاشنه پا کار گذاشته شده است و انرژی کسب شده در هر گام، ذخیره و برای استفاده ابزارهای الکترونیکی مناسب سازی شده است. سپس با انجام آزمایش های عملی کارآیی این ابزار مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    یافته ها
    ابزاری که در این تحقیق توسعه داده شد، امکان کسب و ذخیره انرژی فشار پا بر زمین حین راه رفتن را دارا است. این ابزار با استفاده از تنها یک مبدل پیزوالکتریک، امکان تامین توان دایمی در حد 8/0 میلی وات را فراهم نمود. البته برای فراهم شدن این توان دایمی به صورت یک منبع تغذیه 3 ولت، نیاز به برداشته شدن حدود 40 گام به صورت اولیه بود. این ابزار جهت تامین انرژی یک مدار الکترونیکی پایه مورد استفاده قرار گرفت و پایداری آن در طول زمان مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توسعه ابزارهای پزشکی پوشیدنی کم مصرف، امکان تامین انرژی لازم برای آن ها از خود بدن و جایگزین شدن این روش بجای استفاده از باتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برداشت انرژی، راه رفتن، مبدل پیزوالکتریک، ابزارهای پزشکی
  • الهام معصومی، زهره آرانی کاشانی، علی قربانی، محمد کمالی صفحه 705
    مقدمه
    لکنت از شایع ترین اختلالات گفتار و زبان است. سبب شناسی لکنت از جنبه های گوناگونی مانند؛ زیستی، رشدی، عاطفی، یادگیری و زبان شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیقات نشان می دهند برخی ویژگی های زبان شناختی مانند معنی کلمه می تواند بسامد وقوع ناروانی در این اختلال را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر معنی کلمه بر بسامد ناروانی گفتار در بزرگسالان دارای لکنت رشدی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی بر روی 14 فرد بزرگسال دارای لکنت با میانگین سنی 25 سال انجام شده است. بسامد ناروانی های گفتار از طریق خواندن دو فهرست؛ شامل 60 کلمه و 60 شبه کلمه مورد ارزیابی قرار گرفت. کلمه ها بر اساس ساختارهای هجایی رایج در زبان فارسی انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری Paired t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان می دهد، تفاوت معنی داری بین میانگین بسامد ناروانی های گفتار در فهرست کلمه ها و شبه کلمه ها وجود دارد(05/0>P).
    نتیجه گیری
    این یافته آشکار می سازد، بسامد ناروانی گفتار در شبه کلمه ها به میزان قابل توجهی بیش از کلمه ها است. بنابراین به نظر می رسد به دلیل حذف بازیابی محتوایی معنایی در تکلیف خواندن شبه کلمه ها، فرایند رمزگذاری واجشناختی در تکلیف خواندن شبه کلمه ها بسیار پیچیده تر از تکلیف خواندن کلمه ها باشد.
    کلیدواژگان: لکنت رشدی، بزرگسال، کلمه، شبه کلمه، معنی کلمه
  • مجید فتاحی، فرج الله فتاحی صفحه 715
    مقدمه
    شناسایی فاکتورهایی که باعث شیوع بالای آسیب ACL می شود از اهمیت زیادی برخوردار است. نیروهای برشی قدامی مکانیزم اصلی بار وارده به ACL هستند. فعالیت عضلات و پوزیشن اندام تحتانی طی فعالیت می تواند باعث افزایش یا کاهش نیروی برشی قدامی شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سطح فعالیت برخی از عضلات اندام تحتانی با نیروی برشی قدامی در حرکت پرش-فرود تک پا بود.
    مواد و روش ها
    20 دانشجوی پسر رشته تربیت بدنی در این مطالعه شرکت کردند. سطح فعالیت الکترومیوگرافی عضلات سرینی میانی، ساقی قدامی و همسترینگ خارجی با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی، و نیروی عکس العمل زمین با استفاده از دستگاه صفحه نیرو در حرکت پرش- فرود تک پا ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آماری نشان داد که بین سطح فعالیت عضله ساقی قدامی و سرینی میانی با نیروی برشی قدامی ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0P>)، اما ارتباط معنی داری بین سطح فعالیت عضله همسترینگ خارجی با نیروی برشی قدامی یافت شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که فعالیت عضله همسترینگ در حین حرکت پرش- فرود تک پا به عنوان عضله حمایت کننده از ACL عمل می کند و افزایش فعالیت این عضله می تواند منجر به کاهش بار وارده بر ACL شود.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، نیروی برشی قدامی، لیگامنت صلیبی قدامی، حرکت پرش، فرود، عضلات اندام تحتانی
  • سپیده نیکخواه، بیژن شفیعی، اکبر حسن زاده صفحه 722
    مقدمه
    گروهی از محققین لکنت را اختلال در زمان بندی بین عناصر آوایی و وقفه در برنامه ریزی هم زمان و موفق حرکات عضلات گفتاری جهت تولید یک کلمه می دانند. براون و همکاران پی بردند که حرکات گفتاری افراد مبتلا به لکنت از نظر زمان بندی در مقایسه با افراد بدون لکنت متفاوت است؛ از جمله ی این متغیرهای زمانی می توان به زمان واکنش اشاره کرد. زمان واکنش معیاری است که به طور دقیق می تواند ماهیت تفاوت های آواسازی بین افراد مبتلا به لکنت و بدون لکنت را نشان دهد. هدف این مطالعه بررسی و مقایسه ی زمان واکنش آواسازی افراد مبتلا به لکنت و بدون لکنت می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و در آن 22 نفر از افراد دارای لکنت و 22نفر بدون لکنت از سنین 10 تا 30 سال انتخاب شدند و از آنها خواسته شد که به محض شنیدن محرک، پاسخ مورد نظر (کشیدن صدای a) را ارائه دهند. در ادامه هر دو محرک و پاسخ توسط نرم افزار Praat ضبط و فاصله ی بین آنها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد که میانگین زمان واکنش افراد مبتلا به لکنت بیشتر از افراد بدون لکنت بوده و این اختلاف به خصوص در گروه سنی 20 تا 30 سال بارزتر بود. این در حالی است که اختلاف زمان واکنش در دو گروه سنی معنادار نبود.
    بحث: با توجه به وجود مشکل در شروع آواسازی در افراد مبتلا به لکنت می توان چنین نتیجه گرفت که این مساله می تواند نتیجه ی مشکلاتی از قبیل تنش عضلانی و رفتارهای اجتنابی، مشکلات مربوط به فاکتورهای عصبی- حرکتی و یا فشار زمان احساس شده توسط فرد مبتلا به لکنت بخصوص در افراد بزرگسال که تجربهی بیشتری در لکنت دارند، باشد.
    کلیدواژگان: لکنت، زمان واکنش، گفتار روان، نرم افزارPraat
  • محیا شریفی نیک، سیما تاجیک، قاسم محمدخانی، شهره جلایی صفحه 726
    مقدمه
    کم شنوایی انتقالی سبب کاهش و تاخیر، انتقال صدا در گوش میانی می شود. این مسئله می تواند انواعی از اختلالات در عملکرد شنوایی مرکزی را ایجاد کند که حتی پس از درمان مشکلات محیطی همچنان باقی می ماند. یکی از جنبه های پردازش شنوایی مرکزی، پردازش زمانی است که نقش مهمی در درک گفتار دارد و شامل تفکیک، ترتیب، تجمع و پوشش زمانی است. از آنجا که کم شنوایی انتقالی می تواند سبب کاهش توانایی تفکیک زمانی شود؛ در این مطالعه به منظور بررسی اثر کم شنوایی انتقالی بر توانایی تفکیک زمانی از آزمون فاصله در نویز استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی-تحلیلی غیر مداخله ای حاضر روی 13 فرد با کم شنوایی انتقالی دو طرفه مختصر تا متوسط و 13 فرد با شنوایی هنجار در محدوده سنی 50-20 سال با شرایط جنسی و سنی مشابه انجام گرفت. سپس شاخص های مورد بررسی شامل آستانه تقریبی و درصد پاسخ های صحیح آزمون فاصله در نویز با آزمون های من ویتنی، ویلکاکسن بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    اثری از جنسیت و گوش آزمایشی بر نتایج آستانه تقریبی و درصد پاسخ های صحیح در دو گروه دیده نشد (05/0p>) در حالی که گروه مبتلا به کم شنوایی انتقالی آستانه تقریبی بالاتر و درصد پاسخ های صحیح کمتری نسبت به گروه با شنوایی هنجار کسب کردند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    افزایش آستانه تشخیص فاصله و کاهش درصد پاسخ های صحیح در گروه مبتلا به کم شنوایی انتقالی نشان دهنده اثر کم شنوایی انتقالی بر فعالیت بخشی از مسیر سیستم شنوایی مرکزی و کاهش توانایی تفکیک زمانی شنوایی است.
    کلیدواژگان: کم شنوایی انتقالی، آزمون فاصله در نویز، تفکیک زمانی
  • عباس رحیمی فروشانی، هما ناصح * صفحه 735
    مقدمه

    رضایت شغلی از عوامل مهم افزایش بهره وری، تعلق و دلبستگی کارکنان به محیط کار و افزایش کمیت و کیفیت کار است. بنابراین بررسی این عامل در مشاغل مختلف اهمیت بسیاری دارد.

    مواد و روش ها

    این بررسی از نوع توصیفی – تحلیلی می باشد. مطالعه در بین کاردرمان گران و گفتاردرمان گران شهرستان کرج انجام گرفته است. از هر گروه 16 نفر به صورت تصادفی پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه رضایت شغلی (JDI) را تکمیل نمودند. روایی و پایایی این پرسشنامه در تحقیقات مشابه داخلی مورد تایید بوده است. یافته ها در نرم افزار SPSS و با آزمونهای ناپارامتریک آنالیز گردید.

    یافته ها

    نمرات رضایت شغلی در کاردرمان گران (76/0±31/3) بیشتر از گفتاردرمان گران (45/0±80/2) به دست آمد. در گروه گفتاردرمان گران بین رضایت شغلی با سرپرستی، حقوق و ترفیع رابطه معنی دار به دست آمد. در کاردرمان گران رضایت شغلی با ماهیت کار، حقوق، ترفیع و همکاران رابطه معنی دار نشان داد.

    نتیجه گیری

    نمرات به دست آمده در هر دو گروه نشانگر انست که اقدامات اصلاحی ضروری می باشد. اقداماتی برای افزایش امنیت شغلی، بهبود شرایط ارگونومی محیط کار، توسعه شغلی و غنای شغلی می تواند به افزایش رضایت شغلی در این دو گروه کمک نماید.

    کلیدواژگان: گفتاردرمان، کاردرمان، رضایت شغلی، کرج، توانبخشی، پرسشنامه JDI
  • مقاله مروری
  • سید علیرضا درخشان راد، مهدی رصافیانی *، حجت الله حقگو، امیلی اف پیون، همایون ناظران صفحه 754
    مقدمه

    «نرو-آکوپیشن» یکی از جدیدترین مدل های مطرح در کاردرمانی است. ماهیت این مدل بر اساس همزیستی و برهم کنش پویا بین عملکردهای سامانه ی عصبی مغز و اشتغال فرد در کار هایش استوار است. نرو-آکوپیشن دیدگاهی کل گرا و آمیزه ای از علم عصب شناسی و کار است. بر این اساس مغز انسان سامانه ی پیچیده ی سازش پذیر و خودساماندهی تلقی می گردد که از طریق کار های انجام گرفته توسط فرد و به هدف دستیابی به عملکرد ایده آل باید با محیط اطرافش در ارتباط باشد. در مقاله ی حاضر به تفصیل به معرفی این مدل پرداخته می شود. به جهت نشان دادن اینکه چگونه این مدل در مقایسه با سایر مدل های کاردرمانی، راهنمای ایجاد تفکری متفاوت نسبت به مراجعان است رفتارهای یک بیمار افسرده ی مبتلا به دیابت با استفاده از اصول آن آنالیز شده است.

    مواد و روش ها

    یک جستجوی الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی Google Scholar، PubMed، ISI web of knowledge و Scopus در بازه ی زمانی سالهای 1995 تا 2013 انجام گرفت. معیار انتخاب، محوریت متن هر منبع بر اساس عبارت نرو-آکوپیشن “Neuro-occupation” بود. بر این اساس تعداد 10 مقاله یافت شد.

    یافته ها

    ساختار مدل نرو-آکوپیشن بر مبنای ارتباط تنگاتنگی است که بین فرآیندهای نرولوژیکی و کار فرض شده است. اجزای مدل شامل سه سطح «خواسته»، «معنا» و «درک» نشان می دهند که چگونه کارکرد سامانه ی عصبی مغز از طریق یافتن معنا در حین مشارکت فرد در کار های هدفمند منجر به ساماندهی رفتار وی به شکل بروز رفتارهایی انطباقی می شود بطوریکه او را قادر به مقابله با چالش های زندگی می کند.

    نتیجه گیری

    مدل نرو-آکوپیشن برای قشر گسترده ای از بیماران با تشخیص های متنوع کارآیی دارد. بنابراین با در نظر گرفتن پدیده ی خودساماندهی در کارکردهای سامانه ی عصبی مغز می توان از مراجع انتظار داشت که از مراحل «خواسته»، «معنا» و «درک» گذر کند.

  • گزارش مورد
  • ساره زرشناس، زهرا عسگری، پارسا هوش ور، علی طهماسبی صفحه 767
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مدل کاری مراجع محور در درمان مبتنی بر کار در بیمار اسکیزوافکتیو بر اساس چهارچوب فرآیندکاری کانادایی است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق موردی، خانم 38 ساله با تشخیص اسکیزوافکتیو مورد مطالعه قرار گرفت. جهت ارزیابی از آزمون های مقیاس عملکرد کانادایی و مقیاس افسردگی بک 2 و همچنین آزمون شناختی لوتکا استفاده شد، مداخله به مدت 21 جلسه درمان مستقیم و در ادامه مشاوره مبتنی بر چهارچوب کاری عملکرد کانادایی انجام شد که درمان مراجع محور را تسهیل میکرد.در تمام فرآیند درمان ارزش ها و علایق مراجع مورد احترام قرار گرفت و مراجع در ارزیابی و تعیین اهداف، مشارکت فعال داشت.
    یافته ها
    نتایج بررسی میزان تاثیر مداخله با آزمون COPM حاکی از افزایش و تغییر میزان عملکرد و رضایت مراجع به میزان 7/5 و3/5 و کاهش شدت میزان افسردگی فرد ازشدید به متوسط(50 به 20) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از موثر بودن این رویکرد در اختلال اسکیزوافکتیو به خصوص در حوزه مهارت های اجتماعی و کارهای روزمره و کاهش افسردگی وی می باشد.
    کلیدواژگان: کاردرمانی، چهارچوب مراجع محور، چهارچوب فرآیند کاری کانادایی، اختلال اسکیزوافکتیو
|
  • Examine the Influence of speech therapy with cognitive behavior therapy on reducing the severity of stuttering among stuttering patients of 18 years old and above in the city of Esfahan
    Pegah Ansari, Bijan Shafiei, Yousef Gorji Page 1
    Introduction
    The purpose of this research is to examine the influence of «speech therapy with cognitive behavior therapy» on reducing the severity of stuttering amongst stuttering patients of 18 years old and above in the city of Isfahan.
    Materials and Methods
    The study used a quasi-experimental design with pretest - posttest control group. The sample group included 24 people suffering from stuttering who attended public speech therapy clinics of Isfahan. For the diagnosis and severity of stuttering، stuttering severity instrument (SSI4) was used. After doing the pre-test، subjects were placed into one experimental group of speech therapy with cognitive behavior therapy and one control group. Speech therapy for this research included ten 45-minutes sessions which was done for each individual subject and cognitive behavior therapy included ten 90-minutes group sessions. After finishing the therapy sessions، the post-test was done. In analyzing the data، Analysis of Covariance & Mann-Whitney U test were deployed.
    Results
    Data analysis showed that speech therapy with cognitive behavior therapy has a significant impact on reducing the severity of stuttering.
    Conclusion
    speech therapy with cognitive behavior therapy is effective in reducing stuttering.
    Keywords: speech therapy, cognitive behavior therapy, stuttering
  • Elahe Amini, Minoo Khalkhali, Asghar Rezasoltani, Alireza Akbarzadebaghban, Elahe Sajadi Page 578
    Introduction
    The proprioception is good protector of joints against movement injuries and saves joint stability and is their natural co-ordinator during movement. As the force sense reproduction is one of the common methods for evaluating the proprioception،its reliability must be evaluated. So the objective of this study is surveing the reliability of evaluating the force reproduction error of dominant and non dominant elbow extensor muscles in healthy young men. Methods & materials: in this study، 12 healthy young men between 18-30 years old which were selected by simple convenient non probability sampling from students of rehabilitation faculty of Shahid Beheshti university of medical sciences in 1391 were recruited. The intratester and intertester reliability was astudied. For analizing the sense of force reproduction error in elbow extensor muscles using forcemeter، we instructed the specified percent (30%) of maximal isometric contraction to the subjects and then asked them to reproduce the instructed force. After two minutes we asked the subjects to repeatedly reproduce the instructed force. The test was repeated 3 times in each order. The error of sense of force was computed using the difference of target force and reproducted force during three repetitions in first and second orders. The study was repeated randomly in dominat and non dominant limbs. Relative reliability (ICC)، absolute reliability (SEM) and comparing the measures of two repetitions by paired t-test used for studying the reliability.
    Results
    the amounts of ICC for constant error، absolute error and variable error in dominant (right) limb and non dominant (left) limb were from 0. 76 to 0. 94 which shows high reliability. The SEM measures were from 0. 004 to 0. 02.
    Conclusion
    based on the results of this sudy، it was concluded that the method of evaluating the error of sense of force in both limbs of healthy young men has high reliability. So it can be used as a reliable method in evaluating the force reproduction error.
    Keywords: proprioception, reliability, force reproduction error, elbow
  • Mansour Sahebalzamani, Himen Mohammadi, Mohammad Reza Amirseifodini Page 586
    Introduction
    The purpose of this study was investigate the effect of Neoprene، lace-up and air cast ankle on postural control indexes of volleyball players with unstable ankle degree I and II.
    Materials And Methods
    Subjects of this study were 15 volleyball players in the age range of 18-23 years who had at least 3 years’ experience of playing in different volleyball leagues and had unstable ankle degree I and II. During the study، for quantity of postural control indexes، four times (no brace، Neoprene ankle brace، lace-up ankle brace and air cast ankle brace) postural control test (single leg stability testing in difficult level of 12) was performed by Biodex Balance System. Data were analyzed using descriptive statistics and one-way repeated measures at the significance level of %95 or α ≤0/05.
    Results
    Data analyzing showed that overall index of postural control has significant decrease when applied either types of ankle braces. According to the obtained results، all three types of ankle braces could improve postural control. Neoprene ankle brace was more efficient than lace-up and Air cast ankle brace. Although lace-up brace was more efficient than air cast ankle brace، the difference was not significant.
    Conclusion
    In athletes with unstable ankle، all three types of ankle brace can prevent ankle sprain via improving postural control index. And in volleyball players with unstable ankle degree I and II، Neoprene ankle brace was more efficient than other types of ankle braces.
    Keywords: Unstable ankle, Ankle brace, postural control index
  • Seyede Somaye Jalilabkenar, Mohammad Ashore, Saeid Hasanzadeh Page 596
    Introduction
    Hearing impairment affects all aspect of individual life، especially auditory perception، while use of cochlear implant or hearing aids has been associated with appropriate effects in auditory performance. The aim of the present research was to comparing auditory perception in children with cochlear implant، hearing aids and normal hearing in Tehran province.
    Materials And Methods
    In this analytic and comparative research، were participated 60 male children aged 5–7 years. They were divided into three groups and each group was consisted 20 children. First and second group were selected، ordinarily، from children with cochlear implant and hearing aids by in available method; while that third group were selected from children with normal hearing by randomly method. The instruments of this research were Raven intelligence test and Categories of Auditory Performance scale (CAP). The obtained data were statistically analyzed by one-way ANOVA and Post-Hoc Scheffe in SPSS16 software.
    Results
    There was a significant difference between scores mean of auditory perception in three groups (F (2، 57) = 42. 99، P<0. 0005). The scores mean of auditory perception in normal hearing children was more than children into other groups، significantly (P<0. 0005). Also، scores mean of auditory perception in children with cochlear implant was more than children with hearing aids، significantly (P<0. 002).
    Conclusion
    Auditory perception in children with normal hearing was better than children with cochlear implant or hearing aids. Since، use of cochlear implant and hearing aids led to improvement of auditory perception in deaf children. Therefore، require unique rehabilitation program in order to achieve more development auditory performance skill of children with cochlear implant or hearing aids.
    Keywords: auditory perception, cochlear implant, hearing aids, deaf children
  • Ali Yalfani, Einolah Naderi, Mehrdad Anbarian, Abas Biglarbaygi Page 606
    Introduction
    Researchers make an effort to the assessment of injuries prevalence in different sports، to the find the cause of this injury and eventually to provide the appropriate prevention strategies. But yet have observed a lot of injures and remained unclear patterns of sport injury in athletes of different sports disciplines. This study has compared the incidence، type and severity of acute injury in professional and amateur freestyles’ wrestlers.
    Materials And Methods
    The research subjects included twenty eight professional wrestlers that selected in the targeted method and twenty matched amateur wrestlers that chosen with the randomized method in Hamadan، Kermanshah، and Kurdistan cities. Data collection tool was a questionnaire that was developed by the researcher and was confirmed by sport medicine experts. All subjects signed the consent form before entering to study. The questionnaire was completed by the wrestlers to assess the incidence، mechanism، type and severity of acute injury in the professional and amateur freestyles’ wrestlers in past one year. Collected data were analyzed by SPSS software، version 16، and descriptive and inferential statistical methods of chi square test in the significant level of P< 0/05.
    Results
    The findings showed that there are significant differences only between the type of injury in the amateur and professional freestyles’ wrestlers (p=0/019)، severe injures proportion in both groups were the most and injury incidence during wrestle specific training was the most (amateur 70. 3% and professional wrestlers 64. 3%). The most common mechanism of injury was reported opponent''s error (30. 0%) for the professional wrestlers، lack of physical fitness (37/8%) and opponent''s error (31/1%) were reported for the amateur wrestlers. The head- face- neck، shoulder and knee injuries were the most susceptible areas in both groups.
    Conclusion
    However، there was an assumption that professional and amateur wrestler، since of the different levels of physical fitness، equipment and experience in the amateur and professional levels، is different in the extent of the injury but not so. Therefore to have a definitive discretion، research on the broader level is needed.
    Keywords: freestyle wrestling, wrestling, sports injury
  • Zeinab Razavi, Mehdi Rassafiani, Zohre Sarfaraz, Maryam Malekpour, Masoud Salehi Page 618
    Introduction

    The purpose of this study was to assess what caregivers know about special caring practices for cerebral palsied children aged between one and five years and to what extent they apply such knowledge in their daily contacts with such children.

    Materials And Methods

    To conduct this cross-sectional and descriptive-analytic study، a questionnaire was first designed and then validated through six phases. A sample of 70 caregivers in three rehabilitation centers of Tehran، Iran participated in the study. Descriptive statistics and Spearman''s correlation coefficient were calculated for statistical analysis of the data using SPSS software version 16.

    Results

    61 participants (87. 1% of total respondents) self-rated their knowledge about special caring as low to moderate. Actual testing of participants’ knowledge about special caring practices showed that sixty-six of them (94. 3 %) had low to moderate knowledge in this regard. Based on their reports، 27. 1% of these participants had not had any training regarding special caring methods for above-mentioned children. They، as a whole، had not received any training for various aspects of such practices. Their educational history showed that the training had mostly focused on mobility (57. 1 %) with the least attention to toileting (20. 0%).

    Conclusion

    The majority of the participants had low to moderate levels of knowledge about how to take care of a child with cerebral palsy professionally. These results emphasized the need for revising training programs specific to professional caring methods. Moreover، caregivers should attend workshops and seek educational pamphlets to increase their knowledge about such methods. The workshops may focus on teaching toileting، mobility and carrying techniques.

    Keywords: Special care, Cerebral palsy, Occupational therapy, Knowledge, Teaching
  • Maryam Vahab, Mohammad Majid Oryadi Zanjani, Maryam Razmjoee Page 629
    Introduction
    Language development and social behavior are considered as crucial aspects of initial development in children. One of the most common behavioral problems in childhood is relational aggression that is defined as behaviors that harm others through damaging to social relationships. Relational aggression is related to the different factors such as language development، which has been examined among normal preschool children in the present study.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional survey، 106 children of 4 and 6 years old (42 girls and 64 boys) who satisfied the inclusion criteria were recruited from Shiraz kindergartens by multi-stage random selection method. The Test of Language Development-Primary: 3rd Edition (TOLD-3) and Relational Aggression Questionnaire for Preschool Children were used to assess children. Data was analyzed by Pearson’s correlation coefficient and independent t-test. Significance level was set at less than 0. 05.
    Results
    There was a positive and significant correlation between oral language development and relational aggression in the boys (p<0. 01). Although the girls’ scores of language development and relational aggression were significantly more than the boys (p<0. 01)، there was no significant correlation in the girls (p>0. 05).
    Conclusion
    The better oral language skills among 4-to-6 year-old boys can be considered as a facilitative factor in expressing their relational aggressive behaviors.
    Keywords: normal children, oral language development, receptive language, expressive language, relational aggression
  • Maryam Delphi, Zeinab Aghajani, Mahsa Bakhit, Samaneh Hosseinzadeh, Mohammad Hossein Nilforoush Page 649
    Introduction
    Noise exposure is the most common cause of tinnitus. A comprehensive assessment of tinnitus and its impact on the quality of life cannot be achieved merely by evaluating the psychoacoustic characteristics of tinnitus. This study aimed at exploring the potential relationship between tinnitus psychoacoustic characteristics and the resulting handicap.
    Materials And Methods
    In this descriptive - analytical study، 20 industrial workers suffering from hearing loss and tinnitus completed the Tinnitus Handicap Index questionnaire (THI) and then underwent psychoacoustic evaluations.
    Results
    The mean and standard deviation of THI was 53. 7±25. 8. The results indicated a positive significant correlation between the duration and loudness of tinnitus and THI scores (p-value 0. 05). No statistically significant correlations were observed between PTA، SDS and other psychoacoustic parameters and THI (p-value 0. 05).
    Conclusion
    The psychoacoustic evaluations are not valid indicators of tinnitus impacts on patients’ quality of lives. Combined administration of psychoacoustic tests and questionnaires would provide a more comprehensive assessment of tinnitus.
    Keywords: tinnitus, industrial noise, tinnitus handicap inventory
  • Zeinab Rezvan, Azizeh Alizadeh Page 658
    Introduction

    Low self–esteem has a continuous relation with chronic psychiatric disorder. Occupational therapy increases self- esteem by performing purposive activities and profoundly believes in the relation of occupation and health. This research، examines the effect of day center of occupation therapy services on patients´ self–esteem and the length of duration of hospitalization in patients with chronic mental disorder

    Materials And Methods

    This research is quasi-experimental through which 20 patients with chronic mental disorder received the psychiatric services in day center of psychiatry hospital 505 as the experimental group and 20 patients with chronic psychiatric disorder who didn’t receive these services particpated as the control group. The Samples were selected via volunteer sampling. Occupational therapy intervention of day center was held 2 days a week each 5 hours for three months. The participants completed the Coppersmith''s Self-Esteem Scale to assess their self-esteem. The mean of hospitalization days was calculated for one year before and one year after intervention. Software SPSS 19 and Chi-Square and Variance analysis were used to analyze the data.

    Results

    Scores of patients'' self-esteem significantly increased after occupational therapy intervention (P=0/04). Also، the length of hospitalization of patients decreased after intervention (P=0/03).

    Conclusion

    The use of occupational therapy services as day center can be effective for increasing self-esteem and decreasing term of hospitalization in patients with chronic mental disorder.

    Keywords: occupational therapy, self, esteem, length of hospitalization, chronic mental patients
  • Soheil Sheikhhassani, Reza Rajabi, Hooman Minoonejad Page 668
    Introduction
    Core stability is the ability to control the position and motion of the trunk over the pelvis and legs to allow optimum production and transfer of force to the terminal segment in sporting activities. The role of core stability in lower extremity performance has been evaluated in some studies. However، results of such studies contradict each other. In this respect، it has been shown that studying the effect of core muscle fatigue on lower extremity performance can provide useful information about the role of core stability in lower extremity performance. Therefore، the purpose of this study was to investigate the effect of core muscle fatigue on measurements of lower extremity functional performance in male athletes.
    Materials And Methods
    Thirty-four healthy male Physical Education and Sport Sciences students did the lower extremity functional performance tests including Y balance، side-to-side hop، figure-eight hop and triple hop in non-fatigued condition during one session. In the second session، at first، athletes participated in the core fatigue protocol consisting of seven exercises and immediately did the lower extremity functional performance tests. Paired t-test was used to compare the results of the lower extremity functional performance tests before and after core fatigue.
    Result
    Core fatigue protocol caused significant reduction in the scores of all lower extremity functional performance tests including Y balance، side-to-side hop، figure-eight hop and triple hop (p = 0. 001 for all tests).
    Conclusion
    From this study’s result، it can be concluded that core muscle function affects lower extremity performance، as core muscle fatigue resulted in decreased scores in all lower extremity functional performance tests in this study. Given the possibility that core muscles may become fatigued during long sporting events، training programs which increase core muscle endurance and improve their ability to resist fatigue، could probably be suggested as a way to prevent reduction of lower extremity performance during prolonged sporting activities.
    Keywords: core stability, fatigue, functional performance tests
  • Faezeh Asadollahpour, Fariba Yadegari, Farin Soleimani, Sharife Younesian Page 683
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effects of Beckman oral stimulation program on the time to achieve independent oral feeding in preterm infants.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial study، 21 preterm infants، whose gestational ages ranged from 26 to 32 weeks and were hospitalized in Kamali Hospital NICU (Karaj- Iran)، were chosen according to inclusionary and exclusionary criteria. They were randomly assigned either to a control group or Beckman prefeeding oral stimulation program. Considering the high importance of continued practice in this prefeeding oral stimulation program، the researcher individually implemented this program for each infant allocated to the experimental group for 10 successive days. The subjects in experimental and control groups were compared on these variables: 1- chronological and gestational age at various oral feeding times and at discharge from NICU; 2- weight gained during the first and the second postnatal weeks; and 3- the discharge time from NICU.
    Results
    Average chronological age at 8 oral feeding times was 18. 2 ± 9. 1 days (mean ± SD) in Beckman group and 24. 27 ± 10. 42 days in control group. Therefore، the subjects in experimental group reached to the criteria 6. 07 days sooner than the other group. The difference can be considered as a clinically important achievement. The mean chronological age at discharge time from hospital in Beckman group and control groups were 27. 6 ± 12. 57 and 33. 45 ± 13. 46 days respectively. That is، the experimental group discharged 5. 85 days sooner from hospital، which is a clinically important benefit.
    Conclusion
    The results of this pilot study implicate the need for more investigation on the efficacy of Beckman prefeeding oral stimulation program. Meanwhile، the program seems to increase oral feeding skills and decrease the length of hospitalization in NICU.
    Keywords: Beckman prefeeding oral stimulation program, Preterm infants, Full oral feeding, Hospitalization time, Weight gaining
  • Mostafa Fakhar, Amin Mahnam, Mehdi Edrisi Page 693
    Introduction
    Nowadays، the advanced technology of designing electronic circuits in very small size and with very low power consumption has led to development of wearable and implantable medical devices. However، the electronic circuits need power supply that is usually provided by relatively large and heavy batteries. The discharged batteries have to replaced or recharged for long time operation of electronic circuits. A new promising approach to overcome these limitations is harvesting the required power from the human body itself.
    Materials And Methods
    In this paper، a harvesting system which implements a high performance piezoelectric transducer in the shoe was developed and evaluated for supplying the power required by a basic electronic circuit as a model of a wearable medical device.
    Results
    The developed system was able to harvest 0. 8mw of steady power with the use of only one piezoelectric transducer. The power was used to supply a basic micro-controller based electronic system steadily without the need for any batteries.
    Conclusion
    The results demonstrate that low power monitoring or rehabilitation instruments may be supplied without batteries by harvesting the available energy in the walking process.
    Keywords: Energy harvesting, Human walking, Piezoelectric Transducer, Wearable Medical Devices
  • Majid Fatahi, Farajollah Fatahi Page 715
    Introduction
    Identifying factors which cause the high incidence of ACL is of great importance. The anterior shear forces are the primary mechanism of load sustained on the ACL. During exercise، the activity of muscles and position of lower limbs may increase or decrease the anterior shear force. The purpose of this study is to investigate the relationship between the activity level of some lower extremity muscles and anterior shear force during single-leg jump landing.
    Materials And Methods
    Twenty male-students of physical education participated in this study. EMG activity of the muscles of the gluteus medius، tibialis anterior and hamstring were evaluated via Electromyography system and ground reaction force was evaluated via force plate system in jump-landing task. There was used Pearson correlation test.
    Results
    The results indicated no significant correlation between tibialis anterior and gluteus medius muscles activity with shear force، while there was found correlation between lateral hamstring muscle activity and anterior shear force (P< 0. 05).
    Conclusion
    The findings of this study showed that hamstring muscle activity during single-leg jump landing acts as a supporting muscle of ACL. This increased muscle activity leads to the reduction of the load on the ACL.
    Keywords: Electromyography, Anterior Shear Force, Anterior Cruciate ligament, Jump, Landing task, Lower Extremity Muscles
  • Sepideh Nikkhah, Bijan Shafiei, Akbar Hassanzadeh Page 722
    Introduction
    Some researcher suggest that stuttering is a temporal disruption of the simultaneous and successive programming of muscular movements required to produce a speech sound and they say speech motor in stutterers associated with reduced timing variable rather than non stutterers such as reaction time. Reaction time is a standard criterion that can show nature of differences of phonation between stutterers and non-stutterers. The aim of this study is determination and comparison of reaction time of phonation in stutterers and non-stutterers.
    Materials And Methods
    this was descriptive- analytic study and selected 22 stutterers and 22 no stutterers from 10-30 years old and request them when heard stimulation as quickly as possible in response then recorded both of stimulation and answers by Praat software and measured interval between them.
    Result
    result of this study show mean of reaction time in stutterers is more than no stutterers and this difference is more significant in 20-30 years old. But differences in two group of age do not significant.
    Conclusion
    to consider، there is problem in voice onset in stutterers so this problem can be result from slower VRT could result problem such as struggle، avoiding and anticipatory behaviors، disorder in neuro-motor factors، timing force that stutterers feel in this task that this problem specially in adult stutteres are more than children because they have more experience in stuttering.
    Keywords: stuttering, reaction time, fluent speech, Praat software
  • Mahya Sharifinik, Sima Tajik, Ghasem Mohammadkhani, Shohreh Jalaie Page 726
    Introduction
    conductive hearing loss attenuates and delays sound transmission in the middle ear. It can make variety of central auditory processing disorders; that persists even after resolve of peripheral auditory system problems. One of the aspects of central auditory processing is the temporal processing، which is important for understanding speech، including temporal resolution، temporal ordering، temporal integration and temporal masking. In this study to assess effects of conductive hearing loss on the ability temporal resolution، the gap in noise test is used.
    Materials And Methods
    This noninvasive analytic-prescriptive study was conducted on 13 persons with bilateral slight to moderate conductive hearing loss and 13 persons with normal hearing between 20-50 years old in similar age and sex condition. Approximate threshold and percent of correct answers in GIN test obtained، then analyzed with nonparametric mann-whitney، Wilcoxon tests and between two groups were compared.
    Results
    There was no meaningful difference in approximate threshold and percent of correct answers between two gender and test ear in each group (p>0. 05). While mean approximate threshold of people with conductive hearing loss was significantly (P=0. 003) more than that of the normal group and mean percent of correct answers was less than normal group (right ear P=0. 000، left ear P=0. 000).
    Conclusion
    The conductive hearing loss with increase in approximate threshold and decrease in percent of correct answers has effect on the part of central auditory pathway and reduces ability of temporal resolution.
    Keywords: conductive hearing loss, Gaps in noise (GIN) test, temporal resolution
  • Abbas Rahimi Foroushani, Homa Nasseh Page 735
    Introduction

    Job satisfaction considered as an important factor in increasing productivity، Workers belonging and attachment to the work environment and improving the quantity and quality of work. Therefore this factor is important in various careers.

    Materials And Methods

    This is a descriptive-analytic study. It was done between Occupational therapists and speech therapists in the Karaj. In each group 16 individuals were randomly collected demographic and job satisfaction (JDI) questionnaires completed. Reliability and validity of questionnaire was approved by similar internal articles. Data analyzing has done by nonparametric tests and SPSS software.

    Results

    Scores for job satisfaction in occupational therapists (76/0 ± 31/3) were higher than the speech therapists (45/0 ± 80/2. In Speech therapists group between job satisfaction with supervision، salary and promotion was a significant correlation. In occupational therapist be found a significant relationship between job satisfaction with nature of job، salary، promotion and colleagues.

    Conclusion

    Scores in both groups indicates that corrective actions are necessary. Actions for increase job security، improved ergonomics، workplace conditions، career development and job enrichment can help to increase job satisfaction in these two groups.

    Keywords: Speech therapist, Occupational therapists, Job satisfaction, Karaj, Rehabilitation, JDI questionnaire
  • Sayed Alireza Derakhshanerad, Mahdi Rassafiani, Hojatolah Haghgoo, Emily F. Piven, Homayoun Nazeran Page 754
    Introduction

    Neuro-occupation is one of the newest models in Occupational Therapy (OT). The nature of this model is based on the coexistence and dynamic interactions between brain’s neural system functions and engagement of an individual in occupations. Neuro-occupation model holistically views the individual as a blending of neuroscience and occupation. The human brain is perceived to be self-organized، complex and adaptive system، which in order to achieve the ideal performance، must be in connection with the environment through occupations carried out by the individual. This paper introduces concepts and principles of the model in detail. Applying principles of this model، the behavior of a client with depression and diabetes was reviewed to demonstrate how this model guides thinking about the client differently when compared to other OT models. Since the studies pertaining to the model are in preliminary and basic stages and no experimental or observational studies have been made in this area by then، therefore،

    Materials And Methods

    the method used in this article was narrative review، by which the Neuro-occupational model in OT was introduced.

    Results

    The structure of Neuro-occupation model is based on the close relationship between neurological processes and occupation. The three stages of the model، ‘Intention، Meaning and Perception’، show how the function of the brain’s neural system، through finding the meaning while participating in purposeful occupations، regulates emergence as new adaptive behaviors thereby enabling the individual to cope with life’s challenges.

    Conclusion

    This model is applicable to a wide range of clients with diverse diagnoses. Therefore، with regards to the self-organization phenomena within the brain’s neural system functions، clients can be expected to pass through the distinct stages of Intention، Meaning and Perception. Keywords:

    Keywords: Nonlinear dynamical system, Neuro, occupation, Neuroscience, Occupation, Brain
  • Sareh Zarshenas, Zahra Asgary, Parsa Houshvar, Ali Tahmasebi Page 767
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of client–centered model in form of Canadian Process Performance Framework in client with schizoaffective diagnosis، in order to demonstrate its application in occupational base practice.
    Material And Methods
    In this case-study، a 38 schizoaffective woman was studied، while some measures: Canadian Occupational Therapy Measurement، Beck Depression Inventory II and Lowenstein cognitive assessment were used to evaluate the different performances of client. In all evaluation، 21 sessions intervention and goal planning process، client had active participation and occupational therapist try to respect her values and interests accordingly.
    Results
    Results demonstrate that the amount of performance and satisfaction were increased، according to COPM (5/3،5/7) and the intensity rate of depression was decreased from sever to moderate ones (50 to 20).
    Conclusion
    The results confirm that this approach is useful to improve Social Skill and Activity Daily Living in Schizophrenic Patients.
    Keywords: Occupational therapy, Client, centered framework, Canadian Process Performance Framework, Schizoaffective Disorders