فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آخرتی صفحات 15-42
    رابطه انسان با کبوتر به منظور تامین نیازهای مختلف انسانی سابقه ای بس طولانی دارد. اما آنچه در روزگار کنونی بیشتر به چشم می خورد، استفاده از کبوتر به عنوان ابزار بازی و سرگرمی است. در این نوشتار با بررسی گروه خاصی از کبوتربازهای تهرانی و مراسم و مسابقات سالانه آنها که با عنوان «گرو» و «گروبندی» شناخته می شود، تلاش شده ضمن ثبت مردم نگارانه این اتفاق و روابط شکل گرفته حول آن، تحولات حیات اجتماعی و روابط آنها را در سال های اخیر ثبت و تحلیل کنیم؛ تحولاتی که در اثر ورود و اهمیت یافتن شماری از عوامل در مناسبات و شرایط فعالیت آنها پدید آمده است. در جریان این تحولات با رشد تعداد کبوتری که هر کبوترباز نگهداری می کند و به پرواز درمی آورد و با افزایش هزینه این کار، سرمایه های نمادین اعتباربخش در میان جمع با سرمایه هایی از جهان سرمایه های اقتصادی جایگزین شده و از آن پس این سرمایه های جدید تعیین کننده جایگاه افراد در مناسبات و روابط آنها خواهد بود.
    کلیدواژگان: کبوتر، کبوتربازی، عشقباز، گرو، مناسک، سرمایه نمادین و سرمایه اقتصادی
  • عابد تقوی، حسن هاشمی زرج آباد صفحات 43-62
    یکی از مهم ترین کارکردهای پدیده اجتماعی شهر، مناسبات اقتصادی وابسته به جامعه شهری است. در تاریخ شهرنشینی ایران در دوران اسلامی، این مسئله در کنار نظام تولید، توزیع و مبادله بین جامعه شهری و روستایی نقش بسزایی در پویایی حیات اقتصادی اجتماعی شهرهای ایران در قرون میانی و متاخر اسلامی ایفا کرده است.
    پژوهش حاضر بر اساس روش تحلیل تاریخی و بهره گیری از منابع تاریخی و مطالعات اجتماعی و اقتصادی شهر، با هدف تبیین ساختار اقتصادی شهرهای ایران در عصر صفوی نگاشته شده است. به این منظور شهرهای فرح آباد ساری در شمال، اصفهان در مناطق مرکزی و شهر بندری بندرعباس در جنوب ایران مورد مطالعه قرار گرفته اند. معیار گزینش این شهرها ماهیت عملکردی آنها - شامل عملکردهای تولیدی، صنعتی و صادرکننده - بوده است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد شهرهای ایران عصر صفوی در دو قالب شهرهای توسعه یافته و احداثی با پراکندگی مکانی از پیش طراحی شده در مسیر تجاری ابریشم در عصر سلطنت شاه عباس اول (1038-996ق) در سه بخش شمالی، مرکزی و جنوبی ایران، به تولید، توزیع و صادرات کالا اشتغال داشتند. تحلیل مناسبات اقتصادی شهرهای عصر صفوی نشان می دهد اشکال ارائه شده در نظام مبادله بر جنبه های انحصارطلبی تام شاه و بهره کشی مالکانه، وابستگی شدید اقتصاد شهری به اقتصاد کشاورزی در روستاها و در نهایت شکل گیری نظام واسطه گری و خرده کالایی در شهرها تمرکز داشته است.
    کلیدواژگان: پویایی مناسبات اقتصادی، مراکز شهری، عصر صفوی، تجارت ابریشم
  • محسن حسن پور* صفحات 63-86
    دراین تحقیق سعی شده است تا تعاریف شعر، انواع آن، نثرروایی و انواع آن و نثر غیرروایی مورد بررسی قرار گیرد. از میان انواع نثرها، نثرروایی(داستان) برای حفظ فرهنگ ملی و زبان رسمی آموزشی(فارسی دری) نقشی ویژه و مهم به عهده دارد. مساله ی اصلی تحقیق پیش روی، آن است که آیا افسانه ها و داستان های ایرانی توانسته اند در شکل گیری هویت ملی و فرهنگی دانش آموزان تاثیرگذار باشند؟ در این راستا با بررسی و مطالعه ی کتاب های فارسی چاپ شده از سال 1385 تاکنون سعی شده تا پاسخی مناسب برای آن ارایه گردد.
    داستان ها به انواع قصه، داستان کوتاه، رمان و غیره دسته بندی می شوند. در این مقاله سعی شده تا با روش توصیفی- تحلیلی و از طریق جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش اسنادی به معرفی انواع نثر روایی و جایگاه آن در کتاب های فارسی پایه های ابتدایی پرداخته شود. جامعه ی آماری این بررسی کلیه ی آثار چاپ شده از سال 1385 تاکنون هستند. در این مقاله فرض بر این است که کتاب های درسی یکی از گونه های ادبیات کودکان و نوجوانان به شمار می آیند؛ لذا مبحث ادبیات کودکان و نوجوانان به طور مختصر مورد بررسی قرار گرفته است. نثر روایی (داستان) در کتاب های فارسی به شکلی قوی حضور دارند. نتایج این بررسی معلوم ساخت افسانه ها و داستان های ایرانی علاوه بر آموزش زبان رسمی، موارد اخلاقی، مذهبی، اجتماعی، سخنان بزرگان علم و ادب و غیره درشکل گیری هویت ایرانی– اسلامی تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: شعر، داستان، افسانه، کتاب های درسی، کتاب فارسی، هویت
  • عارفه صابری افتخاری صفحات 87-113
    شیءباوری، به معنای باورداشتن به شیء یا اشیایی است که در باور انسان های بدوی دارای نیروی خارق العاده بوده اند و در رویایی با مشکلات زندگی به آنها پناه می برده اند. آثار و بقایای شی ءباوری میان فرهنگ عوام، از جمله فرهنگ عامه ایران، به جا مانده است. در این رویکرد، توجه به منشا باور به برخی اشیاء و چگونگی عملکرد و اثربخشی آنها در فرهنگ عامه ایران در اولویت قرار دارد. همچنین بررسی اهمیت این اشیاء به عنوان اشیایی با نیروی فوق طبیعی در زندگی مردم ایران از دیگر اهداف این پژوهش است؛ اشیایی برخاسته از باورهای جمعی و اعتقادات آیینی مذهبی در فرهنگ عامه که توده مردم جهت رسیدن به نیازها و خواسته های معنوی خویش به آنها توسل می جویند و آنها را باور دارند.
    کلیدواژگان: شیءباوری، نیروی فوق طبیعی اشیا، فتیشیسم، فرهنگ عامه مردم ایران، فولکلور
  • فرزانه گشتاسب صفحات 114-131
    در اساطیر ایرانی، کیخسرو شاهی فرهمند از خاندان کیانی و نماد انسان کامل است. یکی از ویژگی های مهم کیخسرو در اساطیر ایرانی، عروج وی به آسمان و جاودانگی اوست. در اوستا از عروج کیخسرو و جاودانگی اش یاد نشده، اما از سلطنت درخشان و زندگانی بلند او سخن رفته است. در نوشته های فارسی میانه مطالب بیشتری درباره جاودانگی کیخسرو یافت می شود. موضوع این مقاله بررسی اعتقاد به عروج کیخسرو در روایات شفاهی مردم ایران است. کیخسرو در باور مردم ایران تنها شخصیتی اسطوره ای نیست، بلکه شاهی زنده و بخشی از زندگی واقعی آنهاست. مکانی که کیخسرو از آنجا به آسمان رفت، مکانی مقدس در نقاط مختلف ایران است و زرتشتیان هر سال در روز ششم فروردین خاطره عروج او را جشن می گیرند و برای بازگشت او دعا می کنند.
    کلیدواژگان: اساطیر ایرانی، شازند، شاه زنده، جاودانگی
  • بیوک محمدی صفحات 132-162
    شناخت فرهنگ و عناصر فرهنگی از عومل مهم شناخت رفتار ها، ذهنیت ها و روابط اجتماعی افراد است. هدف مقاله پیش رو، درک معانی گوناگون یک مفهوم فرهنگی مهم در ایران، «آبرو»، است. این مفهوم به دلیل کاربرد زیاد به کلیشه تبدیل شده و کمتر کسی از معنای دقیق آن آگاه است. با این حال، تاثیر آن در شکل دهی رفتار ها و روابط اجتماعی افراد در ایران فراوان است؛ از این رو، تحقیق درباره آن ضروری به نظر می رسد. در این مقاله معانی مختلف آبرو با استناد به اظهارات مردم و بعضی رفتار ها و روابط آنها که با مراجعه به این مفهوم توجیه می شود، ارائه شده است. برای این کار از روش تحقیق کیفی، به طور عام، و از مردم نگاری معناشناختی، به طور خاص، استفاده شده است. معانی مختلف مفهوم آبرو با مراجعه به کارکرد آن در مصادیق رفتاری، ملاحظه و سازماندهی شده است. در نهایت، سه مقوله اصلی این مفهوم با عناوین زیر به دست آمده اند:الف: مقوله «حفظ آبرو» به معنای رعایت هنجار های اجتماعی و همگامی با عرف جامعه.
    ب: مقوله «کسب آبرو» به معنای کسب اعتبار و حیثیت اجتماعی و گرفتن تایید و تصویب اجتماعی.
    ج: مقوله «آبرومندی» به معنای داشتن اصول اعتقادی محکم و پایبندی به اخلاقیات قوی در زندگی.
    این مقولات با ارائه مصادیق برگرفته از اظهارات مصاحبه شوندگان (اطلاع دهندگان) به نمایش گذاشته شده اند و هر کدام از معانی با مراجعه به چارچوب های نظری در جامعه شناسی، مورد بحث قرار گرفته اند. در بخش پایانی، در تجزیه و تحلیل یافته ها، به سایر استنباط های نظری، فرهنگی و اجتماعی مفهوم آبرو در ایران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آبرو، هنجار های اجتماعی، الگوی فرهنگی، فرهنگ و توسعه
  • مهران ملک، بهار مختاریان* صفحات 163-195
    برای درک معنایی تصاویر کهن، نیاز به شناخت مولفه های نمادینی است که زمانی چون زبان کلامی، معنایی مشخص در فرهنگ های کهن داشتند و به نوعی بازنمایی باورهای اسطوره ای بودند. در این باره، آیکونولوژی می کوشد با ارائه روشی علمی در تفسیر تصاویر، معنای این مولفه ها را روشن کند و بر اساس تحلیل و رده بندی آیکونوگرافیک آنها، به ارزش های نمادین فرهنگی دست یابد. مولفه های نمادین در نظام نمادین زبانی، خود را به شکل کلامی، تصویری و یا رفتاری باز می نمایند و هرچند آیکونولوژی پژوهشی درباره محتوای تصاویر است، اساسا در پی ارتباط این مولفه ها در نظام گسترده تر نمادین فرهنگی است.
    این تحقیق بر آن است تا با روش آیکونولوژی به درک معنایی نقش نمادین عقاب و مار در دست ساخته های سنگ کلریتی جیرفت (هزاره سوم ق.م) بپردازد. در این باره، پیش از هر چیز نیاز به درک بافت فرهنگی این دوران و شیوه های بازنمود باورهای مربوط به آن است. به همین منظور از طریق آیکونوگرافی به باور مسلط ایزدبانوی بزرگ در این دوران و تاثیر و تاثر چنین باوری در نقش مایه های تصویری، بویژه نقش عقاب/ پرنده و مار، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، آیکونولوژی، اسطوره، جادو، ایزدبانو، پرنده، مار
|
  • Ali Akherati Pages 15-42
    The human-pigeon relationship that has met human’s different demands has a very long history. But nowadays pigeons are considered as an entertainment. This paper examines a group of pigeon fanciers who breed and fly pigeons from their rooftops in Tehran. This research, by focusing on a specific group of pigeon flyers of Tehran and their annual ceremonies and competitions known as “GERO”, tries to document and analyze changes of fanciers’ social life and jargons along with an ethnographic documentation of the event and its relations. During these changes, the number of pigeons and costs of breeding impact on their social status and relationships. As the costs have been increasing during recent years, the social status has been under the shadow of the number of pigeons he keeps and the expenses he spends for breeding and feeding them. Consequently the symbolic capital among their society is replaced with economic capital and therefore, this new capital has become a determinant of the position of the men in their social relations.
    Keywords: Pigeon, Fancier, “Eshgh az” (Love maker), “Gero”, Rite, Symbolic capital, Economic capital
  • Abed Taghavi, Hassan Hashemi Zarj Abad Pages 43-62
    One of the important functions of city as a social phenomenon is its economic mechanism related to the urban society. This function has played an important role in production, distribution and exchange organizations between urban and rural societies in the Islamic period. The administrative organization has also been emphasized in dynamic economic and social life in the Iranian cities during the medieval and late Islamic centuries.This research is based on historical analysis approach supported by historical sources and social and economic studies for explanation of economic structure of Iranian cities in the Safavid Era. The selected cities include: Farah-Abad of Sari in the north, Isfahan in the central region and port of Bandar Abbas in the south of Iran.The results of this research show that the Iranian cities in the Safavid era have been classified into two kinds of cities: a) Developed cities, b) Newly-established cities were developed or established on the direction of the Silk Road for production, distribution and exportation during Shah Abbas reign (996-1038A.H) in three regions: northern, central and southern. Based on such a production and exchange organization, cities were divided into three types: cities capable of production of raw materials, brokering cities and exporting cities.Analysis of the economic mechanism of the Iranian safavid cities reveals that the forms of exchange have een ased on the Shah’s monopoly, owner’s exploitation, and immense dependence of ur an economy on the rural agricultural economy as well as brokering and retailing in the cities.
    Keywords: Dynamic Economic Mechanism, Urban Centers, Safavid Era, Silk Commerce
  • Mohsen Hassan Pour* Pages 63-86
    This research aims to investigate definitions of poem, its variety, narrative prose and its variety and non-narrative prose.In all kind of prose, narrative prose (story) has an important and special role to preserve national culture and official educational language (Persian Dari). The main object of this research is whether the stories and fables have been contributed to the formation of national and cultural identity of students. In this case, for finding suitable response, a number of studies and investigations have been done on the Persian books that have been published since1385 onwards. Story can be classified into different forms such as tale, short story, navel and others.Consequently, the author tried through methods of descriptive-analytic and collection of information via bibliotheca to introduce narrative prose and its position in the Farsi books of elementary school.As we know, the textbooks themselves are considered as kid and teenager literature, so for the same reason, this paper has also paid attention to this genre of literature. The experts involved in preparation of textbooks especially Farsi books have properly employed old and modern stories, tales and fables for educational purposes through audio, written and spoken forms.Finally with respect to the studies done, we find out that the Iranian stories and fables have not only contributed in education of the national official language but also in learning moral, religious, social notions as well as the words of preeminent persons and in formation of an Iranian–Islamic identity.
    Keywords: Poem, Poetry, legend, lesson books, Farsi book, identity, Anthropology of Literature
  • Arefeh Saberi Eftekhari Pages 87-113
    Fetishism is a belief system in which an object with extraordinary power in the minds of nomadic men can assist them in confrontation with the difficulties of life. The effects and traces of fetishism have been reflected in the Iranian folklore at all times. In this approach, the origin of the belief in some objects, its action and influence are paid attention to as the fundamental elements in the Iranian folklore. Clarification of fetishism theory in Iran requires identification of deep-rooted and archaic beliefs in the Iranian culture regarding the use of some certain objects.We try to study the fetishism in the Iranian folkloric culture along with its concerning traditions, customs and beliefs.Data from the research leads us to the point that these objects rooted back to the common beliefs and customs, as well as religious faith in the folklore that the lay of people have retired to these objects to satisfy their spiritual needs and meet their demands.
    Keywords: Fetishism, Iranian Folklore, Supernatural Forces
  • Farzaneh Goshtasb Pages 114-131
    King Kai-Khosrow is a charismatic king of the Kayanian dynasty and the symbol of a perfect or idealistic human being in the Persian mythology. One of his most important characteristics is his ascension into heaven and his immortality. hosrow’s ascension has not een mentioned in the Avesta, but there are some old inscriptions about his brilliant kingship and mortality in the Middle Persian and Persian classical writings. This paper tries to study people's belief and their oral tradition about the ascension of this ascetic king. In the Iranian oral traditions, Kai-Khosrow is not only a mythological character, but also an alive king and a part of the people's true life. To them, the place where Kai-Khosrow ascended to the heaven is considered as a holy place in different parts of Iran and Zoroastrians annually celebrate the memory of his ascension and pray for his return on the sixth day of Farvardin.
    Keywords: Persian mythology, Shazand, Alive king, Immortality
  • S. Buik Mohammadi Pages 132-162
    Understanding people and their social relationships require an understanding of culture in general and cultural elements in particular. Therefore in this article an important concept is taken from Iranian culture and its different meanings were investigated. The concept chosen is “Āberū” which roughly means “face”. It is used as a justification for many behaviors and social relationships in Iran. Yet not many are capable of defining it. For this reason, the present project is undertaken to decipher the meanings of the term hidden in the everyday cliché. The fieldwork revealed the following three different meanings of the term:A: Category “hefz-e Āberū” roughly means “keeping the face” that indicates compliance with norms of the society;B: Category “kasb-e Āberū” roughly means “gaining the face” that indicates gaining the social approval and being accepted.C: Category “Āberūmandi” roughly means “having the face” that indicates “having principle” and eing a man of integrity and morality.Instances have been taken from the interviews and other observations that were used to demonstrate the concept of Āberū in its three different meanings. In addition, the theoretical and socio-cultural implications of the findings are discussed in the paper.
    Keywords: Ethno, semantics, Face (Āberū), Social Norms, Cultural Pattern
  • Mehran Malek, Bahar Mokhtarian* Pages 163-195
    To understand ancient icons, one must know the symbolic markers that once had distinct meanings in ancient cultures, as words have in a language. They were representations of mythological beliefs, as they were. Iconology is an attempt to clarify the significance of these markers using a scientific approach in the interpretation of these icons. Based on an iconographical analysis and categorization, iconology appreciates their symbolic cultural values. Symbolic markers represent themselves as a word, image, or a behavior in a metaphoric system. While iconology works on the constituents of the images, it establishes a relationship between these markers in a broader metaphorical cultural system.Having an iconological approach, the present paper attempts to understand the symbolic significance of eagle and snake in the Chlorite artifacts of Jiroft dating back to the third millennium BC. To do so, most of all, one needs to understand the cultural context and the ways of representation of the concerning beliefs in that period of time. The paper will concern the dominant belief of the great goddess and its influence on images especially the role of eagle/bird and snake in the said period.
    Keywords: Iconography, Iconology, Myth, Magic, Goddess, Bird, Snake