فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 19 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، ناهید امراللهی بیوکی، علی اصغر فانی، علی رضاییان صفحات 5-24
    پژوهش های سازمانی مثبت نگر یکی از جدیدترین نحله های مطالعات سازمانی در هزاره سوم محسوب می شوند. بر این اساس، پدیده بهروزی سازمانی به عنوان شالوده تفکرات مثبت گرایی در سیستم های پویای سازمانی مطرح شده است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که مدل تحقق بهروزی سازمانی چگونه مدلی است؟ بنابراین پژوهش گر پس از تشریح مبانی نظری بهروزی سازمانی، فرایندی از متغیرهای درون سازمانی که مبین چگونگی شکل گیری بهروزی سازمانی در سازمان های دولتی هستند را به بوته مفهوم سازی و آزمون می گذارد. جامعه آماری این پژوهش 1853 نفر از کارکنان رسمی و پیمانی ستادی در دو سطح مدیریتی و کارشناسی شاغلین 23 دستگاه اجرایی مشمول بودجه جاری انتخاب شده است. حداقل اندازه نمونه مورد مطالعه 318 نفر است که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. پژوهش گر برای تعمیم پذیری نتایج، 15% به آن افزوده و در نهایت 355 پرسش نامه تکمیل شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر توسط نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج پژوهش ضمن تایید مدل مفهومی، متغیرهای شناسایی شده را در فرایند شکل گیری بهروزی سازمانی موثر می داند.
    کلیدواژگان: بهروزی سازمانی، سرمایه روانشناختی مثبت، فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی، هویت سازمانی، جو روانشناختی
  • بهزاد جعفری، عادل آذر صفحات 25-39
    زمان و عدم قطعیت در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک نقش مهمی را ایفا می کنند. در دنیای متغیر امروزی داشتن استراتژی متناسب با شرایط متغیر محیطی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و رویکردهای کلاسیک تدوین استراتژی، قابلیت پاسخگویی سریع و مناسب به نیاز سازمان ها، در محیط متغیر امروزی را ندارند. درخت تصمیم فازی که حاصل ترکیب الگوریتم ID3 و تئوری مجموعه های فازی می باشد، مدلی سیستماتیک ارائه می کند که سازمان ها با استفاده از آن می توانند در برابر تغییرات محیطی، واکنش سریع و مناسب داشته باشند. مزیت دیگر این رویکرد، توانایی کار آن با متغیرهای کلامی است که دانش حاصل از آن برای انسان از قابلیت درک بالایی برخوردار می باشد. این رویکرد به دلیل فازی بودن توانایی برخورد با عدم قطعیت را داشته و با در نظر گرفتن حالت های مختلف در پایگاه داده، واکنش مناسب در برخورد با تغییرات محیطی دارد. این رویکرد ابتدا صفات اصلی دخیل در امر تدوین استراتژی را شناسایی کرده و اقدام به ایجاد پایگاه داده و تشکیل درخت با محاسبه آنتروپی صفات می کند تا پایگاه قوانین حاصل شود. در نهایت با فازی سازی ورودی ها (صفات) و خروجی ها (استراتژی ها)، سیستم استنتاج فازی اولویت بندی استراتژی ها را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: استراتژی، منطق فازی، درخت تصمیم فازی، آنتروپی شانون
  • سعید مرتضوی، فریبرز رحیمنیا، حسن حکیمی صفحات 41-59
    در محیط رقابتی امروزی، نقش مدیران سازمانها و نوع روابط آنها با کارکنان در دست یابی به اثربخشی سازمانی از اهیمت خاصی برخوداراست. این مطالعه با مبنا قراردادن نظریه عاملیت و خادمیت، به بررسی تاثیر تجانس این دو سازه در ارتباط با نقش مدیران عامل و اعضای هیات مدیره بر بروز رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پرداخته است. بدین منظور 108 نفر از مدیران عامل و اعضای هیات مدیره و 500 نفر از کارکنان 20 شرکت صنایع غذایی به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد و از تحلیل واریانس و آزمون تی، تفاوت میانگین رفتار شهروندی سازمانی در سه گروه مشخص گردید. نتایج نشان داد که وجود تجانس در دیدگاه مدیران عامل و اعضای هیات مدیره برحسب عاملیت بر بروز رفتار شهروندی سازمانی تاثیر منفی دارد. همچنین مشخص گردید که در شرکت هایی که مدیران عامل واعضای هیات مدیره های آنها هر دو نقش عاملیت دارند نسبت به شرکت هایی که مدیران عامل و هیات مدیره های آنها دارای دیدگاه های متفاوت از نظر عاملیت و خادمیت می باشند، میزان رفتار شهروندی سازمانی کارکنان آنها تفاوت ندارد. اما مشخص شد، وجود تجانس در دیدگاه مدیران عامل واعضای هیات مدیره برحسب خادمیت، بر بروز رفتار شهروندی سازمانی کارکنان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: نظریه عاملیت، نظریه خادمیت، رفتار شهروندی سازمانی، مدیران عامل، هیات مدیره
  • نورمحمد یعقوبی، رویا شاکری صفحات 61-82
    توسعه فناوری اطلاعات و عمومیت بخشیدن به استفاده از آن توسط مردم از طریق سیستم های یکپارچه در قالب شهرهای الکترونیک یک فرصت انکارناپذیر است. برای اجرای پروژه شهر الکترونیکی باید حوزه های کلیدی و حیاتی به درستی مشخص گردند، حوزه هایی که قصور در تعیین آنها می تواند مانعی برای دست یابی به استقرار شهر الکترونیکی باشد. حوزه های کلیدی می تواند به عنوان مجموعه ای از عوامل حیاتی موفقیت توصیف شود که نتایج رضایت بخشی را به دنبال دارد. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل حیاتی موفقیت در استقرار شهر الکترونیکی است. بدین منظور، فرضیه های متنج از چارچوب نظری تحقیق براساس داده های حاصل از نظر خبرگان فناوری اطلاعات در سراسر کشور با آزمون های تی- استیودنت، آنالیز واریانس درون موردی تک فاکتوری، و تکنیک رتبه بندی چندمعیاره TOPSIS مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها نشان داد که ابعاد پنج گانه؛ سازمان الکترونیک، دولت الکترونیک، زندگی الکترونیک، زیرساخت فناوری اطلاعات، و عوامل زمینه ای (محتوایی)، در استقرار موفق شهرهای الکترونیکی عواملی حیاتی هستند، و بین میزان نقش آنها، تفاوت معناداری وجود ندارد. اما مولفه های ابعاد مزبور از ترتیب اهمیت برخوردارند. در بعد سازمان الکترونیک؛ منابع انسانی، نقش مدیر ارشد، عوامل مالی، عوامل ساختاری، و شبکه های سازمانی.، در بعد زندگی الکترونیک؛ شهروند الکترونیکی، اتصال به اینترنت، توسعه تجارت الکترونیکی، و در بعد دولت الکترونیکی؛ راهبری الکترونیکی، و خدمات الکترونیکی به ترتیب اهمیت، در استقرار موفق شهر الکترونیکی موثر هستند.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیکی، دولت الکترونیک، زیرساخت فناوری اطلاعات، استقرار اثربخش
  • حبیب ابراهیم پور صفحات 83-101
    اخلاق فی نفسه دارای یک ارزش ذاتی است و اخلاق کاری هنجاری فرهنگی است که به انجام کار مناسب و خوب در جامعه، ارزش معنوی و مثبت می بخشد. عملکرد وظیفه ای به نوبه خود تحت تاثیر اخلاق کاری قرار می گیرد و موجب می شود کارکنان بهتر و بیشتر از شرایط عادی وظایف خورد را انجام دهند. از اینرو موضوع حاضر برای بررسی در این تحقیق مورد توجه قرار گرفت. تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. داده ها از طریق فنون آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین اخلاق کاری با هشت متغیر و عملکرد وظیفه ای با هفت متغیر با ضریب 464/0 و در سطح اطمینان 99/0رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس یافته های تحقیق پیشنهادهایی برای افزایش عملکرد وظیفه ای در سازمان بر پایه اخلاق کاری ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاری، عملکرد، عملکرد وظیفه ای
  • فاطمه خالوندی، عباس عباس پور صفحات 103-128
    مطالعه موردی حاضر، به منظور بهینه سازی فرایند مدیریت استعداد جاری در شرکت نفت و گاز پارس انجام شد. روش پژوهش، روش آمیخته (کمی – کیفی) دو مرحله ای است. در مرحله کمی، با بکارگیری پرسشنامه محقق ساخته و با روش نمونه گیری تصادفی و حجم نمونه به تعداد 267 نفر از میان کلیه کارکنان با استفاده از فرمول کوکران و از طریق بکارگیری پرسشنامه محقق شاخته، شکاف بین وضعیت موجود مدیریت استعداد و حالت مطلوب بررسی شد. در مرحله کیفی، با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته در بین 24 مدیر انتخاب شده به روش نمونه گیری هدفمند، شکاف های موجود در ابعاد مدیریت استعداد به روش تحلیل محتوای جهت دار و تلخیصی تحلیل شد. نتایج حاصل از داده های کمی نشان داد که بین وضعیت موجود در تمام مولفه های مدیریت استعداد (کشف، توسعه، ارزیابی و نگهداشت) و حالت مطلوب آنها فاصله معنادار وجود دارد. با توجه به اختلاف های آشکار شده حاصل از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه ها در هر بعد، به منظور بهینه سازی سیستم مدیریت استعداد کنونی در شرکت، مدل پیشتهادی ارائه گردید. این مدل به مسئولین امر کمک می کند تا به جای تکرار آنچه در مدیریت منابع انسانی انجام می شود، چارچوب منسجمی را برای کشف، توسعه، ارزیابی و نگهداشت سرمایه های انسانی ارزشمند پیش روی داشته باشند و بدین وسیله پاسخگوی چالش ها و نیازهای نو ظهور باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، ابعاد مدیریت استعداد، استعدادها، منابع انسانی مستعد، شرکت نفت و گاز پارس
  • مهناز زارعی، حسن خادمی زارع، محمد باقر فخرزاد صفحات 129-152
    ساختمان های مسکونی ایران، مطابق آمارهای موجود، بزرگترین مصرف کننده انرژی این کشور می باشند؛ فاکتورهای متعدد تاثیرگذار بر رفتار مصرف انرژی در ساختمان های مسکونی، مسئله پیش بینی و ممیزی مصرف انرژی را به چالشی مهم در موسسات بهینه سازی مصرف تبدیل نموده اند. از این رو مدیران در تلاشند تا با بهره گیری از تکنیک های مناسب، فرآیند ممیزی و تعیین برچسب انرژی ساختمان های مسکونی را بهبود بخشند.
    هدف پژوهش حاضر، با توجه به ضرورت مدیریت انرژی، مدل سازی، پیش بینی و خوشه بندی مصرف انرژی ساختمان های مسکونی، جهت ممیزی و تعیین برچسب انرژی این ساختمان ها می باشد. از این رو این پژوهش، با تلفیق شبکه عصبی فازی (FNN) و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، با استفاده از داده های پرسشنامه ای، به خوشه بندی رفتار مصرف انرژی ساختمان های مسکونی پرداخته است. بر این اساس، ضرایب وزنی و معماری حاصل از AHP به عنوان اوزان و معماری اولیه شبکه عصبی استفاده شده است. شبکه عصبی در دو حالت «با اوزان و معماری اولیه» و «بدون اوزان و معماری اولیه» بر روی داده های یکسان اجرا گردید. بخش مسکونی شهر شیراز به عنوان جامعه آماری مورد نظر انتخاب گردید و به منظور آموزش و آزمایش شبکه عصبی، داده های 270 ساختمان مسکونی مورد استفاده قرار گرفت. مقایسه قدرت تفکیک و خوشه بندی مدل های FNN در دو حالت بیان گر این مطلب است که مدل شبکه عصبی با معماری و اوزان اولیه AHP نسبت به دیگر مدل، از سرعت و دقت بالاتری در پیش بینی و خوشه بندی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، خوشه بندی، ساختمان های مسکونی، برچسب انرژی
|
  • Pages 5-24
    Positive organizational scholarship is the lastest movments at the third millennium. Accordingly،the phenomenon of Organizational Well-being (ow) is the base of positive thoughts in the dynamic organizational systems. This study seeks to answer this question that how is Conceptual model of organizational well-being in public sctor? This study is to describe the theoretical foundations of organizational well-being، Conceptualization organizational variables that affect on O. W. and testing model and hypotheses. The population study is 1853 employees and 23 contract staff employed in the management and administration office. Minimum sample size of 324 Were selected through stratified random sampling and for generalizability of results to the researchers، 15% of the 355 questionnaires were completed and added to it. The data for the analysis of structural equation modeling and path analysis through LISREL software was used. The results confirm the conceptual model of organizational variables identified as being in the process of formation.
    Keywords: Organizational Well, being, Positive Psychological Capital, Organizational Virtue, citizenship behavior, organizational Identity, Psychological Climate
  • Pages 25-39
    Time and uncertainty in the strategic planning process play an important role. In today''s changing world، having a commensurate strategy with changing environmental conditions is very important and Classical approaches in strategy fomulation can’t to respond appropriate and quickly to needs of organizations In such a dynamic and uncertain environment. Fuzzy decision tree that is result of combining ID3 algorithm and fuzzy sets theory، provides a systematic model that Organizations can use it to response appropriate and quickly against changes in turbulent environments. Another advantage of this approach is Its ability to work with liguistic variables that resulted knowledge from it، has High understanding for human. This approach due to be fuzzy can to repel with uncertainty and by considering different states in database has appropriate reaction in dealing with environmental changes. this research، At first identify involved main attribute in the strategy fomulation and acts to creat the date base and decision tree with use of entropy calculating to be achieved rules base. Finally، to be fuzzy making inputs and outputs، fuzzy inference system offers precedences strategies.
    Keywords: Strategy, Fuzzy Logic, Fuzzy Decision Tree, Entropy
  • Pages 41-59
    Today’s، in competitive environment the role of managers of organizations and types of relationships with employees is very important to achieve organizational effectiveness. this study with base on agency and stewardship theories examining the impact of congruence CEO،s an board of directors` agency and stewardship viewpoint Organizational citizenship behavior. In this regards، 108 managerial team and 500 employees were selected as samples in food industry. Questionnaire was used for data gathering. In order to determine the mean of OCB difference in the three groups was employed by ANOVA and t-Tamhane test. The findings showed، agency Congruence in the attitudes of the executives and the DM has had a negative effect on the employees’ OCB، as opposed to stewardship Congruence. Furthermore، our findings revealed that there is no significant difference between the employees’ OCB in the two groups of companies، say agent-agent companies and agent-steward and steward-agent companies (agent executives and steward DM or vice versa). However; stewardship Congruence in the attitudes of the executives and the DM has had a positive effect on the employees’ OCB، as opposed to agency Congruence.
    Keywords: Agency theory, Stewardship theory, Organizational citizenship behavior, Chief executive officer, Director Members
  • Pages 61-82
    Development of information technology (IT) and the popularity of its use through electronic integrated systems in form of electronic cities (E-cities) is an undeniable opportunity. In order to implement E-city projects، key and critical areas should correctly be identified; because any failure in identifying these areas can be an obstacle to establish E-city. Key areas can be described as a set of critical success factors which will lead to satisfactory results. The aim of present study was to identify and rank critical success factors for establishment of electronic city. To do so، hypotheses derived from research theoretical framework were analyzed by T-student test، one-way within-subjects ANOVA test، and TOPSIS multi-criteria ranking technique، based on data which were obtained from IT professionals across the country. Results indicated that the five dimensions of E-organization، E-government، E-life، IT infrastructure، and context (content) factors are essential and critical in successful establishment of E-cities; and there was no significant difference in the extent of their role. But sequential order in components of these dimensions was important. Human resource، role of Senior Director، financial factors، structural factors، and organizational networks in E-organization dimension; e-citizen، connecting to the Internet، and development of e-commerce in E-life dimension; e-leadership، and e-services in E-government dimension are effective in successful establishment of E-city، respectively.
    Keywords: E, City, E, government, It infrastructures, Effective Implementation
  • Pages 83-101
    Ethics has an innate value and work ethic is a cultural norm. Work ethics encourage people to perform their jobs properly by giving a spiritual value to their performance. Work ethics impact on task performance and cause to conducting task more than commen conditions. With this in mind، the present article examines the impact of work ethics on withdrowal behavior. The research is descriptive-survey in method. The population comprised of 149 employees in University of Mohaghegh Ardabili. The data were analyzed by frequency distribution، percentage، Pearson correlation ‎test and regression analysis. The result showed a signification positive correlation between work ethics and task performance (R= 0/464). Based on the research results، suggestions have been made to increase task performance at organizations based on work ethics.
    Keywords: Ethics, work ethics, performance, task performance ý
  • Pages 103-128
    This study is a case study in order to optimize the current talent management process in POGC. Research methodology is mixed method (quantitative - qualitative) that was conducted in two phases. In the quantitative phase، by using a questionnaire and a random sampling method and sample size of 267 cases among all employees using Cochran formula، the gap between the current and desired state of talent management process was investigated. In the qualitative phase، semi-structured interviews with 24 of the managers whom were selected via purposive sampling were analyzed by means of content analysis for explanation and interpretation of the gaps in talent management aspects. The results of the quantitative data revealed that there were significant gaps between all the components of current talent management (identification، development، assessment and maintenance) and optimal state as well as talent management process، as a whole. Findings of qualitative content analysis revealed the dimensions of these gaps. Based on findings، in order to optimize the current talent management system and to remove these gaps and barriers، appropriate model and strategic recommendations have been proposed. These model will help the authorities to have a coherent framework to discover، develop، evaluate and maintain valuable human capital instead of repeating what are done in human resource management sector and thereby meet the challenges and needs are emerging.
    Keywords: Talent management, talent management dimensions, talents, talented employees, Pars Oil, Gas Company
  • Pages 129-152
    Iran residential buildings are the major energy consumers of this country. Various factors which are effective on energy consumption behavior in residential buildings have converted energy consumption forecasting problem to a great challenge for the institutes of energy consumption optimization. Considering the energy management essence، the present study aimed at modeling، forecasting، and clustering of energy consumption in residential buildings، for energy labeling and auditing of the mentioned buildings. Therefore، in this research by combining Fuzzy Neural Network and AHP، using data obtained from questionnaires، energy consumption behavior of residential buildings has been clustered. AHP weights coefficients and architecture have been used as the initial weights coefficients and architecture of NN. In both modes of with and with out initial weights coefficients and architecture، NN was deployed with the same data. In order to NN training and testing، 270 residential buildings in the city of Shiraz were employed. Comparing the detecting and clustering power of the two mentioned FNN models indicate that FNN with initial weights coefficients and AHP architecture has more accuracy and speed of clustering and prediction compare to the other model.
    Keywords: Fuzzy Neural Network, AHP, Energy consumption behavior, Clustering, Residential Buildings, Auditing