فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 13 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 13 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامعلی قاسمی، سجاد باقرزاده صفحه 11
    زمینه و هدف
    اماکن عبادی به دلیل برخورداری از جایگاه خاص دینی و ارزشمندی آن برای جوامع انسانی، از موقعیت حمایتی و مصونیتی برخوردار شده است. برای حمایت از اماکن مذهبی در مخاصمات مسلحانه، معاهدات مختلفی در قرون اخیر منعقد شده است. هدف این مقاله معرفی و تشریح برخی از مهم‎ترین اسناد حقوق بشردوستانه است که به حمایت از اماکن مذهبی پرداخته‎اند.
    روش
    مقاله حاضر به صورت اسنادی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات این مقاله به روش کتابخانه‎ای و از طریق فیش‎برداری جمع آوری و تحلیل شده‎اند.
    یافته ها: عمده‎ترین اسناد منعقده حامی اماکن عبادی، کنوانسیون های صلح لاهه 1907، مجموعه کد لیبر و اعلامیه بروکسل ابتدای قرن گذشته است. دو پروتکل الحاقی به کنوانسیون‎های ژنو 1949 در سال 1977 درباره حمایت از قربانیان مخاصمات بین المللی و غیربین المللی، اساسنامه دیوان بین الملل کیفری، پروتکل الحاقی دوم به معاهده 1954 لاهه نیز از دیگر این اسناد هستند. در اساسنامه دیوان، هدایت حمله عمدی به اماکن عبادی را در زمره جنایات جنگی قلمداد نموده است.
    نتیجه گیری
    حمایت از اماکن مذهبی در سرتاسر تاریخ بشریت وجود داشته است اما در عصر حاضر شاهد ورود این نوع حمایت به اسناد بین المللی، شکل گیری یک عرف بین المللی و تاکید بر حمایت از این نوع اماکن هستیم. حمایت از اماکن مذهبی توسط اسناد بین المللی در مقایسه با حمایت این اسناد از سایر اماکن ضعیف است.
    کلیدواژگان: اماکن عبادی، حقوق بین‎الملل بشردوستانه، معاهدات، جنایات جنگی، اموال فرهنگی
  • عبدالرضا جوان جعفری، صادق صفری*، مسعود جوادی هدایت آباد صفحه 39
    زمینه و هدف

    قاچاق انسان به عنوان جرمی که ارتکاب آن با نقض حقوق بنیادین بزه دیده، شان و حیثیت انسان نادیده گرفته می شود امروزه روند رو به رشدی دارد و هیچ کشوری از این معضل، مصون نیست. منافع سرشار حاصل از این فعالیت مجرمانه، موجب ورود باندهای مجرمانه فراملی به این عرصه شده است. هدف مقاله حاضر، بررسی و تبیین زمینه های قانون مبارزه با قاچاق انسان سال 1383 و تشریح سیاست کیفری قانونگذار ایرانی در رابطه با این قانون است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی محسوب می شود. مطالب آن به روش کتابخانه‎ای با استفاده از منابع تالیفی به زبان اصلی (انگلیسی)، کتاب‎ها و مقالات تالیفی و ترجمه‎ای، سیاست های اینترنتی، قوانین مدون داخلی و خارجی و اسناد بین المللی نگاشته شده است.
    یافته ها: سیاست تقنینی ایران برای مقابله با این جرم در دوران قبل از انقلاب اسلامی محدود به پذیرش و امضاء برخی معاهدات بین المللی و تدوین قوانینی پراکنده بوده است. بعد از انقلاب اسلامی مهم ترین تحول، تصویب قانون مبارزه با قاچاق انسان در سال 1383 است که عمدتا نشات گرفته از مصوبات بین المللی و فشار رسانه ها و افکار عمومی داخلی است. قاچاق انسان محل تلاقی حقوق بشر، حقوق کیفری، حقوق مهاجرت و حقوق کار است و این وجوه چندگانه، تنظیم سیاست جنایی و کیفری سنجیده و جامع را در مورد آن مشکل می کند.
    نتیجه گیری: این جرم تهدیدی جدی نسبت به نظم عمومی و امنیت ملی کشور، و کرامت ذاتی انسان می باشد. مجازات‎های تعیین شده در قانون مبارزه با قاچاق سال 1383 از تناسب چندانی با جرم برخوردار نیستند. از سویی تدابیر مکفی برای حمایت چند منظور از بزه‎دیدگان این جرم نیز در حال حاضر اتخاذ نشده است.

    کلیدواژگان: قاچاق، قاچاق انسان، بردگی، سیاست کیفری، بزه دیده
  • مهدی یوسفی مراغه صفحه 71
    زمینه و هدف
    خدمات رسانی به بزه دیدگان بین المللی با توجه به جنبه بین المللی موضوع، نیازمند مشارکت کشورها است. «اعلامیه اصول اساسی عدالت برای بزه دیدگان و قربانیان سوءاستفاده از قدرت» را می توان نقطه اوج تلاش‎های جامعه بین الملل و در راس آن سازمان ملل متحد برای حمایت از بزه دیدگان به شمار آورد که به رویکرد بین المللی به بزه دیده جنبه جهانی بخشید. در این میان، بزه دیدگان تروریسم و جنگ با توجه به ابعاد صدمات و خسارت های مادی و معنوی نیازمند حمایت و توجه ویژه از جانب دولت ها و جامعه بین الملل هستند. هدف اصلی مقاله حاضر مطالعه نظام حقوقی کشورهای مختلف- به خصوص ایران- و اسناد بین المللی، نحوه حمایت از بزه دیدگان تروریسم و بزه دیدگان جنگ و خدمات رسانی به آنان می باشد.
    روش
    روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی بوده و اطلاعات نیز بصورت کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    یافته ها: این تحقیق نشان می دهد که بزه‎دیدگان بین المللی حوادث تروریستی و جنگ از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. توجه به نیازهای مادی و معنوی شخص بزه دیده و خانواده وی از عمده مسایل مهم در این زمینه است.
    نتیجه گیری: در نظام حقوقی ایران، برخلاف سایر بزه دیدگان (از قبیل سالمند، جرایم جنسی و...)، توجه ویژه ای به بزه دیدگان جنگ- شهدا، جانبازان و خانواده های آنان- شده و طیف وسیعی از خدمات و حمایت ها نسبت به آنان پیش بینی شده است. امید است با تصویب قوانین و آئین نامه های مربوطه، سایر بزه دیدگان نیز مشمول چنین خدماتی از جانب قانون گذاران و سیاستگذاران قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خدمات رسانی، بزه دیدگان تروریسم، بزه دیدگان جنگ، اسناد بین المللی
  • محمود ملک زاده، محمدناصر برجی صفحه 107
    زمینه و هدف
    کشتار جمعی سلب عمدی حیات از جمعیتی بیش از دو نفر است که در یک شرایط زمانی و مکانی قرار دارند. با توجه به عدم جرم انگاری این جنایت در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی، سایر مقررات بین المللی و حقوق کیفری کشورمان عده ای از حقوق دانان آن را نسل کشی دانسته اند و عده ای نیز آن را در قالب جنایات علیه بشریت قرار داده اند. هدف از نگارش این مقاله، بررسی وضعیت حقوقی کشتار جمعی در نظام حقوقی ایران از یکسو و نیز اسناد بین المللی موجود از سوی دیگر می‎باشد.
    روش
    این مقاله به شیوه اسنادی نوشته شده است. منابع ارجاع شده در مقاله حاضر به روش کتابخانه‎ای مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته‎اند. محققان، منابع حقیقی شامل کتب فارسی، مقالات، پایان نامه ها و... و نیز اسناد و منابع خارجی را واکاوی کرده‎اند. در بخش منابع مجازی نیز بنابه تناسب، از اسناد اینترنتی معتبر بهره گرفته شده است.
    یافته ها: از نظر صلاحیت نیز با توجه به این که این جنایت از جنایات منحصرشده در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی نمی باشد لذا فقط زمانی دیوان صلاحیت رسیدگی به این جنایت را دارد که در قالب جرایم جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی قرار گیرد.
    نتیجه گیری: با توجه به اهمیت کشتار جمعی لازم است تدابیری در سطح جهانی برای آن اندیشیده شود و با توجه به اهداف دیوان کیفری بین المللی در زمینه بی مجازات نماندن مجرمین بین المللی بهتر است این جنایت نیز در زمره جنایات محصورشده در صلاحیت دیوان قرار گیرد تا درصورتی که کشوری صلاحیتش را نسبت به این جنایت اعمال نکرد، مرتکب چنین جنایتی بی مجازات نماند.
    کلیدواژگان: کشتار جمعی، نسل کشی، جنایت علیه بشریت، دیوان کیفری بین المللی
  • پرویز یعقوبی، مجید محمدولی صفحه 125
    زمینه و هدف
    در برنامه ریزی برای پیشگیری از جرم، غالبا از سه وضعیت پیشگیری کیفری یا قضایی، پیشگیری اجتماعی و پیشگیری وضعی از جرم یاد می شود. هدف این مقاله بررسی و تشریح این امر است که پیشگیری انتظامی یا پلیسی در کدام یک از این دسته بندی ها قرار دارد.. در این مقاله تقسیم بندی صورت گرفته توسط سازمان ملل متحد مبنا بوده و بر آن اساس روش های پیشگیری از جرم در ایران و ترکیه با هم مقایسه شده اند.
    روش
    این تحقیق به روش اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است. در این راستا با فیش برداری از منابع فارسی و انگلیسی و نیز سایت های معتبر اینترنتی به تحقیق و نگارش مطالب اقدام شده است. یکی از محوری ترین اسناد مورد مطالعه این مقاله، سند سازمان ملل متحد درباره پیشگیری از جرم می باشد.
    یافته ها: در پلیس ترکیه سه نوع از پیشگیری های اصلی اعم از اجتماعی، پلیسی و کیفری وجود داشته لیکن تفاوت‎هایی در کمیت و کیفیت اجرا با پلیس ایران دارد. در واقع، در پلیس ترکیه از پیشگیری وضعی با عنوان پیشگیری پلیسی یاد می شود.
    نتیجه گیری: براساس اصل 156 قانون اساسی ایران، وظیفه پیشگیری از جرم بر عهده قوه قضائیه می باشد. اما در قوانین عادی نیز شاهد برخی از مصادیق پیشگیری از جرم هستیم. پلیس ترکیه نیز ضمن برخورداری از ساختار لازم برای پیشگیری از جرم، تفاوت های بنیادینی با پلیس ایران در این زمینه ندارد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، پیشگیری قضایی، پیشگیری پلیسی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی
  • افشین عبداللهی صفحه 157
    جامعه خطر پیش نهادهای زیادی در زمینه انتقاد از نهادهای اجتماعی مانند سیستم عدالت کیفری دارد، اما آن (جامعه خطر) به وسیله موانع سیاسی و ادراکی محدو شده است. جرم شناسی سنجشی بخشی از این مکتب فکری است و شامل متخصصین و سیستم هایی می شود که به اجرای قانون کمک می کنند. نظریه های ریسک خودشان را در لابه لای نظریه های لیبرال و محافظه جرم کارانه درگیر نمی کنند. گفتمان ریسک بایستی به عنوان مشروعیت رویه های عدالت کیفری حکومت نگریسته شود تا از یک وضعیت غیرقابل دفاع به یک شاهد بی طرف تبدیل شود.
|
  • Gholam Ali Ghasemi, Sajad Bagherzadeh Page 11
    Context and
    Objective
    Sacred buildings draw support and immunity from the community, due to their special religious status. To protect sacred buildings in armed conflict, several treaties have been concluded in recent centuries. In this paper some of the most important humanitarian law documents, which is to protect religious sites, are examined.
    Methodology
    This paper is document-based, descriptive and analytic; the literature review has been piled up by library-based methods from original text-books, domestic papers, and internal and international documents.
    Findings
    The main signed documents relevant to the support of sacred buildings are relating to the Hague Peace Convention of 1907, the Lieber Code, and the Declaration of Brussels at the beginning of last century. Two Protocols additional to the Geneva Conventions of 1949 in 1977 relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol I) and non-international Armed Conflicts (Protocol II), the Statute of the International Criminal Court, the Second Additional Protocol to the Treaty of 1954, including documents which support have predicted for places of worship in an international armed conflict to where into the statute of the court Intentionally directing attacks against places of worship has been considered among the war crimes.
    Results
    Supporting and defending the sacred buildings have a long history, while we see the entrance of this support into international documents, and formation of an international custom. The support of sacred buildings by international documents is weaker compared with its support of other buildings and places.
    Keywords: Sacred Buildings, International Humanitarian law, Treaties, war crimes, Cultural Property
  • Abdoreza Javan Jafari, Sadeq Safari, Masoud Javadi Hedayat Abad Page 39

    Context and

    Objective

    Human trafficking, a crime which undermines the human rights and dignity, is growing rapidly and no country is safe in the path of this juggernaut. Abundant proceeds of this crime has been tantalizing for transnational criminal groups to enter this field. This paper is seeking to study the backgrounds to sanction of this law, and Iran's penal policy towards human trafficking.

    Methodology

    The objective of this paper is practical. The literature review has been piled up by library-based methods from original text-books, domestic papers, internet websites, and internal and international laws.

    Findings

    Before the Islamic Revolution, Iran's penal policy on this crime was bounded only to approbation of some international conventions and sanctions of a few laws. While after the revolution, there were many developments in this field; the most important of which has been the endorsement of the new law against human trafficking in 2004, which is originated from international acts, media and public pressures. Human trafficking is where human rights, penal laws, migration laws, and work-force laws become interconnected; and this makes it difficult to thoroughly study this crime and put policies to tackle them.

    Results

    Human trafficking is a great threat to human rights and dignity. The punishments which have been defined in the law approved in 2004 are not compatible with crimes. And not enough supports have been included in the law for the victims.

    Keywords: Trafficking, Human Trafficking, Slavery, Penal Policy, Victims
  • Mehdi Yousefi Maraghe Page 71
    Context and
    Objective
    Helping the international victims is an international problem entailing the involvement of different countries. “The Manifest of the Basic Principles of Justice for the Victims of Power Abusing” can be considered the pinnacle of the attempts of international society, especially the UN to support the victims. This Manifest made the concern worldwide. The victims of war and terrorism, among all the others, need a special national and international attention. This research is to study the legal system of different countries –especially Iran –and international documents, the ways of helping terrorism and war victims.
    Methodology
    The method is descriptive and the data are accumulated in a library way.
    Findings
    This research shows that the international victims of terrorism and war are really important. What is worth considering is to pay attention to the mental and materials needed for these victims and their families.
    Results
    It is shown that in Iranian law system, unlike other victims (such as the old, sexual crimes, child abuse, etc) a kind of good support is directed toward the victims of war. We hope to have supportive laws and services for other victims as well.
    Keywords: Assistance, Service, War Victims, Terrorism, International Documents
  • Mahmoud Malekzadeh, Mohammad Naserborji Page 107
    Context and
    Objective
    Mass killing is defined as murdering more than two people happening in the same place and time. This crime is not included in the Statute of International Criminal Court, international regulations and neither in I.R. Iran Penal Law. It is evaluated in the form of genocide by some jurists, and it is sometimes considered as crime against humanity. The objective of this paper is to study the legal status of genocide in Iran’s penal law and also in other international documents.
    Methodology
    The paper has been written by document-based methods and the materials have been collected by library-based methods, including books, theses, papers, and other reliable documents. We have also used website documents based on our needs.
    Findings
    Mass Killing is not included in the Statute of International Criminal Court, therefore this court has jurisdiction to the cases which are presented as war crime, crimes against humanity and genocide. It means that in the case of genocide the court has no jurisdiction over these cases.
    Results
    Due to the significance of genocide it is incumbent to include this crime in the Statute of International Criminal Court not to leave such crimes without proper response in international courts.
    Keywords: Mass Killing, Genocide, Crimes against Humanity, Statute of International Criminal Court
  • Parviz Yaghoubi, Majid Mohammadvali Page 125
    Context and
    Objective
    In most books and initiatives related to crime prevention, only three areas such as judicial prevention, social prevention and situational prevention are considered. Now the question is that policing prevention is focused in which area? In this paper, the segmentation of the United Nation in the field of crime prevention is considered as the basis of this research upon which the methods of crime prevention in I.R. Iran and Turkey are compared.
    Methodology
    This research is document-based and is written using library sources. Lots of notes have been gathered from English and Persian books and reliable sources. One of the most important documents used here is the document of the UN about crime prevention
    Findings
    The police of Turkey employ three types of prevention such as social, judicial and policing prevention; however, there are differences in quality and quantity of enforcing methods in comparison with I.R. Iran police. In fact, in Turkey, the term of policing prevention is used instead of situational police.
    Results
    According to the 156th principle of Iran’s Constitution, crime prevention is the duty of Judiciary Organ. But in ordinary laws, we have some instances of crime prevention. Turkish Police have it own structure to prevent crimes and in this area it does not have any basic difference with Iran’s Police.
    Keywords: Crime Prevention, Judicial Prevention, Prevention Policing, Social Prevention, Situational Prevention
  • Afshin Abdolahi Page 157
    Risk society has many suggestions regarding the criticism of social institutions such as penal justice system, but that society is restricted by political and cognitive obstacle Actuarial criminology is part of this intellectual school and is composed of the experts and systems that help the execution of law. Risk theories dont allow themselves to be trapped amid the net of liberal and conservative theories of crime. Risk discourse must be considered as the legitimacy of the trends of penal justice so that it can change from an un-defendable situation in to a neutral witness.