فهرست مطالب

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 181، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس واعظ زاده، محمد جعفر یاحقی صفحه 1
    شاهنامه فردوسی به دلیل ویژگی های منحصر به فردی چون اشتمال بر تاریخ و فرهنگ دیرینه و پرافتخار ایران زمین، توجه همه طبقات مردم ایران از جمله عوام را به خود جلب کرده است. یکی از نمودهای توجه عوام به شاهنامه را می توان در امثال رایج در بین آن ها مشاهده کرد. مصراع ها، ابیات و مضامینی از شاهنامه که به عنوان مثل بر سر زبان ها افتاده یا مثل هایی که حول داستان ها، شخصیت ها، سراینده و خود واژه شاهنامه شکل گرفته است، از نفوذ گسترده و عمیق شاهنامه در «حکمت توده» حکایت دارد. هدف این مقاله بررسی نقش و سهم فردوسی و شاهنامه در مثل های فارسی موجود در امثال و حکم دهخدا و کندوکاو در این مثل-هاست. برای این منظور با دو رویکرد اثرمحور و مثل محور به بررسی امثال ماخوذ از شاهنامه پرداخته و این امثال را از لحاظ گونه شناسی و موضوعی مورد بررسی قرار داده ایم. در پایان نیز به بررسی دلایل فراوانی امثال و حکم ماخوذ از شاهنامه و تفکیک مثل ها و ارسال المثل های شاهنامه پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: شاهنامه، امثال و حکم، مثل، گونه های مثلی، موضوعات مثلی
  • جلال الدین گرگیج، فرزاد قائمی صفحه 29
    «گندرو» اژدهایی است که گرشاسب، پهلوان معروف ایرانی، او را در جنب دریای فراخکرت میکشد. این اژدها علاوه بر ایفای نقش در اوستا و کتب پهلوی، در کتب دوره اسلامی جنبه انسانی می یابد. گندرو در سنت اساطیری هند جنبه اهورایی دارد و به عنوان یک نیمه خدا مطرح میگردد. تا کنون کاری شایسته در زمینه ایجاد ارتباط بین دو جنبه فراطبیعی و انسانی او، و نیز ارتباط بین گندرو و گندهروای هندی صورت نگرفته است. این جستار کوشش کرده است تا گندرو را به عنوان حیوانی آبی که دارای ما به ازای خارجی است، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و همچنین ضمن ایجاد ارتباط بین دو رویه وجودی گندرو، ارتباط رویه انسانی این اژدها را با آب و نقش آن را به عنوان توتم گروهی از اقوام باستانی، در تمدن هند و ایرانی، بررسی کند.
    کلیدواژگان: گندرو، دریای پیشینه، دریای فراخکرت، قوم گندهروا، آب
  • رضا غفوری صفحه 51
    نبرد رستم با کک کوه زاد، یکی از چند داستان مشهور دوران کودکی رستم است که در آن از دلاوری های او سخن رفته است. از این داستان، دو روایت منظوم بلند و کوتاه در دست است. روایت بلند آن همان است که در بخش ملحقات شاهنامه چاپ کلکته دیده می شود و بارها در ایران به صورت جداگانه و یا در بخش ملحقات شاهنامه ها، انتشار یافته که مبنای همه این چاپ ها، همان چاپ کلکته بوده است. اما روایت کوتاه داستان کک کوه زاد تاکنون پیرایش و تصحیح نشده است. در این مقاله پس از معرفی روایت کوتاه این داستان که با عنوان «کک کوه زاد نامه» از آن نام می بریم، به بررسی چهره اسطوره ای کک کوه زاد می پردازیم. سپس با آوردن شواهدی چند، نشان می دهیم که روایت کوتاه نبرد رستم با کک کوه زاد، از روایت بلند آن کهن تر و متقدم تر است.
    کلیدواژگان: کک کوه زاد، کک کوه زاد نامه، رستم، اژدها، دیو
  • مریم درپر صفحه 73
    مقوله های نحوی در سبک پژوهی، بهویژه در شاخه هایی که به بررسی رابطه قدرت می پردازند از جمله سبک شناسی انتقادی اهمیت بسیار دارد. در تحقیق حاضر با طرح این پرسش که میزان قطعیت متن و قاطعیت نویسنده در نامه نگاری امام محمد غزالی چگونه است، به تجزیه و تحلیل وجهیت (به طور خاص انواع وجه در مقوله فعل) در سبک نامه نگاری غزالی پرداخته و کارکرد این مولفه سبکی را در رابطه بینافردی نویسنده و مخاطب بررسی نموده ایم. فرض تحقیق این است که در نامه نگاری او متن از قطعیت بالایی برخوردار است و نویسنده به صاحبان قدرت از موضع اقتدار نامه نوشته است. این پژوهش به روش توصیف آماری انجام شده و نتایج تحقیق نشان می دهد که درصد بالای وجه شناختی در کنار درصد بالای وجه امری مجموعا تقویت کننده موضع اقتدار نویسنده در مقابل نهاد قدرت است. قطعیت بالای متن در نامه نگاری غزالی در حالی که متاثر از موقعیت غزالی به عنوان عالم صاحب نام دینی و فقیه بزرگ شافعی است، بر افزایش اقتدار او نیز تاثیرگذار است. علاوه بر تایید فرضیه پژوهش، نتیجه دیگر تحقیق این است که در بافت علوم دینی، نحو محافظه کار برجسته است. هدف پژوهش این است که بررسی ویژگی های سبکی در درون بافت موقعیتی متن و پرداختن به نقش یا کارکرد مولفه های سبکی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، انواع وجه، نامه های غزالی
  • نجمه حسینی سروری صفحه 93
    نوشته حاضر به تحلیل رمان «ویران می آیی» نوشته حسین سناپور می پردازد. قرائت ساختارگرایانه متن، نمونه ای خصیصه نما از یک تحلیل ساختارگرایانه متون ادبی و مبتنی بر ایده «تودوروف» درباره دستور روایت است. این بررسی نشان می دهد که می توان تمامی کنش ها را در روایت داستان «ویران می آیی»، به دو گزاره جست وجوکردن و نیافتن فروکاست. سپس با تکیه بر مفهوم مفصل بندی در رویکرد پساساختگرای تحلیل متن «لاکلو و موف»، نشان می دهد که شخصیت های اصلی داستان در جست وجوی روایتی جدید از هویت خود هستند که از طریق گفتمان غالب خانواده و حول محور گره گاه جنسیت شکل گرفته است، اما ناتوانی شخصیت ها در سامان دهی مجدد زنجیره هم ارزی که حول محور دال های اصلی مرد/زن شکل می گیرد، به معنای ناکامی آن ها در کسب هویت دیگری است که خواهان آن هستند. این نوشته همچنین نشان می دهد که مفصل بندی گفتمان متن، کاملا شبیه به گفتمان های شکل دهنده هویت شخصیت های داستان است و به مانند آن ها و به دقت، هویت مردانه و زنانه را در قالب زنجیره های هم ارزی کاملا مجزا سامان می دهد.
    کلیدواژگان: رمان ویران می آیی، الگوی روایتی، نظریه روایی تودوروف، پساساختارگرایی، تحلیل گفتمان
  • فاطمه مقیمی، مهدی نیک منش صفحه 121
    یکی از مباحث مهم دانش معانی، بررسی اغراض ثانوی جملات است. جملات پرسشی از انواع جملات انشایی به شمار می روند که صدق و کذب پذیر نیستند. پرسش های ادبی (استفهام بلاغی) در جمله غالبا بی پاسخ اند و برای رسیدن به کارکردهایی بلاغی مانند بیان شگفتی، انکار مطلب، حسرت، آرزو و... به کار می روند. در این پژوهش، ابتدا به بررسی انواع ساخت و بسامد جملات پرسشی در دفترهای شعر «تنفس صبح»، «آینه های ناگهان»، «گل ها همه آفتابگردانند» و «دستور زبان عشق» قیصر امین پور پرداخته ایم و سپس ضمن دسته بندی اغراض این دسته از جملات، نمونه هایی برای هر کدام ذکر کرده و کارکرد بلاغی آن ها را به کمک جدول های آماری و نمودارهای بسامدی نشان داده ایم. این بررسی افزون بر روند رو به رشد بسامد جملات پرسشی در دو دفتر شعر «گل ها همه آفتابگردانند» و «دستور زبان عشق»، از افزونی بسامد غرض «گلایه و سرزنش» نسبت به دیگر اغراض ثانوی استفهام در شعر قیصر خبر می دهد. افزونی جملات پرسشی شاعر می تواند نشان افزونی پرسش های او در مسیر تکامل شخصیت و شکل گیری جهان بینی وی و یا یافتن قدرت تاثیر بیشتری در جملات پرسشی باشد. همچنین افزونی بسامد غرض «گلایه و سرزنش» نیز می تواند بیانگر نارضایتی روحی او از اوضاع جهان و میل او به تحول و کوشش برای رسیدن به جهانی آرمانی به شمار رود.
    کلیدواژگان: استفهام بلاغی، بلاغت، قیصر امین پور، معانی ثانوی
  • محمود حسن آبادی صفحه 145
    جستار حاضر در دو بخش تنظیم شده است: بخش نخست نگاهی مختصر به تاریخ تاویل و تفسیر اساطیر است و بخش دوم، به مساله تاویل و تفسیر اساطیر ایرانی در کتاب آفرینش و تاریخ اثر مطهر بن طاهر مقدسی اختصاص یافته است. با پیدایش علوم و ظهور ادیان تک خدایی، اساطیر رو به زوال رفتند. دانشمندان آن ها را دروغ نامیدند و دین ورزان کفر و شرک. نخستین هجوم ها به اساطیر در قالب تاویل آن ها صورت گرفت. تاویل اساطیر هم از سوی مخالفان اساطیر به عنوان نخستین مرحله برای نابود کردن آن ها و هم از سوی باورمندان به اسطوره ها برای تطبیق دادن آن ها با باورهای علمی و نظام های عقیدتی جدید صورت گرفته است. در بخش نخست این جستار، به تاویل، تاریخچه، شیوه ها و اسباب کلی آن پرداخته شده است. نهضت فرهنگی شعوبیه، با هدف احیای فرهنگ ایرانی در قرن چهارم به اوج خود رسید. از جمله فعالیت های شعوبی گردآوری و تنظیم تاریخ ملی ایران بود که بعضا شامل اساطیر، موجودات و کردارهای شگفت بود؛ عده ای از شعوبیه برای جلوگیری از رد و انکار آن ها از سوی معاندان به تاویل و تفسیر اساطیر و خوارق عادات پرداختند. مقدسی مولف کتاب آفرینش و تاریخ (البدا و التاریخ) نخستین کسی است که با هدف حفظ و گسترش فرهنگ ایرانی به شیوه ای خاص دست به تاویل اساطیر برده است. در بخش دوم این جستار، ضمن اشاره به زمینه های فرهنگی و اجتماعی مساعد برای تاویل در قرن چهارم، به بررسی نوع و شیوه تاویل-گری های مقدسی از اساطیر ایرانی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تاویل، توجیه، اسطوره، اساطیر ایرانی، مطهر بن طاهر، آفرینش و تاریخ، شاهنامه، شاهنامه ابومنصوری
  • محمد جواد مهدوی، محمد جاوید صباغیان، جواد میزبان صفحه 169
    داستان آفرینش آدم/انسان یکی از مهم ترین موضوعاتی است که بخش های زیادی از آثار دینی و غیر دینی را به خود اختصاص داده است. در این آثار، به مطالبی از این نوع، فراوان برمی خوریم که آدم/انسان چگونه آفریده شد، چرا آفریده شد، چرا بر روی زمین جای گرفت و در میان دیگر موجودات، چه جایگاهی دارد. هریک از اسطوره های کهن، آثار آیینی و دینی و آثار ادبی و عرفانی کوشیده اند به گونه ای به این پرسش ها پاسخ دهند. در آثار ادب عرفانی فارسی این نگرش حاکم است که نخستین آفریده انسانی، آدم است و آفرینش او نیز به صورت مستقیم از خاک انجام می گیرد. در این آثار، درباره چگونگی گردآوری این خاک و سپس آماده کردن آن برای فراهم آوردن گل قالب آدم، فراوان سخن گفته اند و هر یک برداشت خاص خود را ارائه کرده اند که در این نوشتار بدان ها اشاره شده و هریک مورد بررسی قرار گرفته است. در بررسی نهایی آشکار می شود که آثار ادب عرفانی فارسی، ضمن آن که در این زمینه از قرآن تاثیر پذیرفته اند، بیش از آن - احتمالا از طریق روایات اسرائیلی که وارد احادیث و متون تفسیری اسلامی شده اند – تحت تاثیر روایت یهودی آفرینش بوده اند.
    کلیدواژگان: آفرینش آدم، قرآن، عهد عتیق، متون ادب عرفانی فارسی
|
  • Abbass Vaezzadeh, Mahammad Jafar Yahaghi Page 1
    Due to its unique features derived from ancient Iranian history and culture، Ferdowsi’s Shahnameh has captured the attention of all Iranian social classes including the folk. The interest of the folk in the Shahnameh can be witnessed in the common proverbs they use. The hemistiches، couplets and themes of this great masterpiece used as proverbs، or the proverbs including allusions to the epic stories and characters as well as the very word “Shahnameh” and the poet himself all bespeak its widespread and profound influence on the Iranian folklore. The aim of this article is to investigate the role and contribution of Ferdowsi’s Shahnameh to Persian proverbs as they appear in Dehkhoda’s Amsal-o-Hekam (i. e. Proverbs and Aphorisms) and to further examine such proverbs. For this purpose، proverbs derived from the Shahnameh are considered in terms of typology and themes using work-based and proverb-based approaches. Finally، it has been considered why there are so many proverbs and paroemiac verses in Dehkhoda’s Amsal-o-Hekam derived from the Shahnameh.
    Keywords: Shahnameh, AmsaloHekam, proverb, proverb genres, proverb themes
  • Jalal Al Din Gorgij, Farzad Ghaemi Page 29
    Gandarw is a dragon that Garshasp، the legendary Iranian paladin، killed him beside the Farakhkart sea. He appears as a dragon in the Avesta and Pahlavi books but he is viewed as a human being in the books of the Islamic period. Gandarw possesses divine attributes and is deemed to be a demigod in the Indian mythological traditions. As yet، there has not been any significant work to adequately address the relationship between both the human and supernatural aspects of the dragon and also the relationship between Gandarw and the Indic Gandharva. The present research is an attempt to study Gandarw as an aquatic creature and to relate its human aspect with water. It also intends to examine its role as a totem for ancient peoples in the Indo-European civilization.
    Keywords: Gandarw
  • Reza Ghafouri Page 51
    The battle of Rostam and Kok-e Kohzad is one of Rostam’s famous stories in his childhood recounting one of the tales of his bravery. For this episode، there are two accounts: the short and the long ones. The long story is the one found in the appendices of the Calcutta edition. These two accounts have been printed either separately or in the appendices of different versions of the Shahnameh all based on the same Calcutta edition. However، the short account of Kok-e Kohzad story has not yet undergone critical recension. After introducing this account، the article examines the mythic image of Kok-e Kohzad. Offering some evidence، the study then proceeds to suggest that the short version of the story is older and predates the long one.
    Keywords: Kok, e Kohzad, long account of Kok, e Kohzad, short account of Kok, e Kohzad, dragon, demon
  • Maryam Dorpar Page 73
    In stylistics، analysis of syntactic categories is very important especially in the branches that examine the power relationships such as critical stylistics. The present paper considers the question of text certainty and author’s certitude in Ghazali’s letters. Using statistical methods، the study analyzes modality and examines the impact of this stylistic feature on the interpersonal relationship of the author and his addressees. The results show how the high percentage of both cognitive and imperative modes asserts the authority of the author’s position vis-à-vis the power institution. The high certainty of the texts surely emanates from Ghazali’s position as a high-ranking Shafi''i scholar and، in turn، enhances his authority. The purpose of this study is to show the role of stylistic features in a contextual study of Ghazali’s letters.
    Keywords: stylistics, types of modality, Ghazali's letters
  • Najme Hosseini Sarvari Page 93
    The present work is going to analyze the novel Viran Miaie written by Hossein Sanapour. The following reading is a revealing constructivist analysis of a literary text based on Todorov’s theory of narrative. The study shows that all actions in the narration of the novel can be reduced to two concepts: searching and not finding. Then، based on one of the post-structuralistic approaches to the text analysis –i. e. discourse analysis of Laclau & Mouffe about the identity concept – it is suggested that the main characters of the story are seeking to find a new definition for their identity formed by their gender roles and by the family discourse as the only source for stabilizing the characters’ identity in this story. However، inability of the characters to reorganize the equivalence chain which is shaped based on the man/woman master signifiers is interpreted as their failure in taking on the identity they are seeking.
    Keywords: narrative pattern of Viran Miaie, Todorov's theory of narrative, post, structuralism, discourse analysis
  • Fateme Moghimi, Mahdi Nikmanesh Page 121
    One of the important subjects in rhetoric is the study of secondary meanings in sentences. Questions are sentences which demonstrate neither facts nor lies. Rhetorical questions often need no answers but attempt to show some rhetorical functions such as surprise، denial، regret، desire، etc. In this article، first، the structure and the frequency of questions in Qeysar Aminpour’s poetry volumes The Morning Breath، Unexpected Reflections، In Sunshine Alley، and The Grammar of Love are studied; then، these questions are classified based on their meanings and examples for each group are mentioned and their rhetorical functions are illustrated through statistical tables and frequency charts. The study reveals that the frequency of questions in In Sunshine Alley and The Grammar of Love rises. It also demonstrates the high frequency of two rhetorical meanings، “complaint” and “blame،” in Aminpour’s poetry. The number of questions here can indicate the number of questions the poet confronted while forming his identity and ideology; they might also signify the poet’s endeavor to leave more impression through rhetorical questions! Furthermore، the high frequency of “complaint” and “blame” can reveal the poet’s emotional dissatisfaction with the surrounding world and show his desire for a change and for an ideal world.
    Keywords: rhetorical questions, rhetoric, Qeysar Aminpour, secondary meanings
  • Mahmoud Hassanabadi Page 145
    The present article، first، gives a brief account of hermeneutics، its history، and its methods. Then، the focus is directed to the interpretations and justifications of the Iranian myths as they appear in Motahhar ben Tahir’s work Afarinesh va Tarikh (i. e. Genesis and History). Science and religion are two powerful opponents of myths. After the development of science and the emergence of monotheistic religions، myths were declining. Scientists refuted them and the men of religion considered them as heresy. The first attacks against myths took place in the form of interpretation. The interpretation of myths has been done by two parties: the opponents of myths who aimed to destroy them and the believers who meant to adapt them to the new scientific systems and religious beliefs. With the revival of the Persian culture، the Iranian cultural movement (i. e. Shu''ubiyyah) reached its climax in the 4th century A. H. One of their missions was to collect and arrange Iranian national history which included myths and the accounts of extraordinary creatures and deeds. To prevent the denial of the myths by the opponents، some of the Shu''ubi scholars began interpreting and justifying them. Motahhar ben Tahir، author of Afarinesh va Tarikh، was the first who، with the aim of preserving and developing Iranian culture، interpreted myths with his own specific methods.
    Keywords: interpretation, justification, myth, Iranian mythology, Motahhar ben Tahir, the Shahnameh, Afarinesh va Tarikh, Abu Mansuri Shahnameh
  • Mohammad Javad Mahdavy, Mohammad Javid Sabbaghian, Javad Mizban Page 169
    The creation of Adam/human being is one of the most important and ubiquitous subjects in different religious and non-religious works. Among the questions which can repeatedly be found in such works are: How was Adam/human being created? Why was he created? Why was he placed on the earth? What is his status among the other creatures? Old rituals، religions، literary and mythical works have tried to answer these questions in their own ways. In Persian mystical works the prevailing point of view is that the first human being is Adam who was directly created from the soil. In these works we may read a lot about the way the soil was gathered and prepared for creating Adam’s body. Different interpretations have been offered in different works. The present research discusses these points of view. In the final analysis، it is revealed that Persian mystical literature has been influenced by the Quran and the Judaic accounts of the creation stories.
    Keywords: Adam's creation, the Quran, Torah, Persian mystical works