فهرست مطالب

روش شناسی علوم انسانی - پیاپی 74-75 (بهار و تابستان 1392)

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 74-75 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلام حسین مقدم حیدری صفحه 7
    در حوزه مطالعات علم، تبیین فلسفی اولین رویکرد به علم بود که از اواخر قرن نوزدهم شروع شد و سبب پیدایش مکاتبی همچون پوزیتیویسم، ابطالگرایی و برنامه های پژوهشی لاکاتوش در قرن بیستم شد. از نیمه دوم قرن به بعد مکاتب هایی همچون مکتب اجتماعی ادینبورا سعی کردند تا تبیین های اجتماعی از علم ارائه دهند. مطالعاتی از این دست، علم را نه صرفا مجموعه ای از گزاره ها بلکه حاصل فعالیت جامعه ای با عنوان جامعه فیزیکدانان، شیمی دانان و... می دیدند که ویژگی های اجتماعی آنها در ظهور و پیدایش نظریه های علمی تاثیری مهم دارند. از دهه هفتاد به بعد رویکرد نوینی به علم به وجود آمد که همچون رویکرد اجتماعی به علم دو ساحت جداگانه برای علم و جامعه قایل نبود که به تاثیر آنها بر یگدیگر بپردازند، بلکه علم را یک «شکل زندگی» می دید که برای فهم آن باید از روش های مردم شناسی استفاده کرد. این روش بدنبال ارائه تبیین فلسفی یا اجتماعی از علم نبود بلکه می کوشید تا توصیفی از فعالیت علمی در جامعه مورد نظر ارائه کند. چنین رویکردی به علم مبتنی بر نگرشی فلسفی خاصی است. این مقاله سعی دارد تا با بیان روش مردم شناسی علم، مقومات فلسفی آن را بر اساس نگرش های فلسفی ویتگنشتاین دوم نشان دهد.
    کلیدواژگان: تبیین، توصیف، مردم شناسی، مردم نگاری، بازی زبان، ویتگنشتاین
  • سید حمیدرضا حسنی هادی موسوی صفحه 29
    انسان شناسی در معنایی غیر از رشته انسان شناسی رایج از جمله معرفت هایی است که پارادایم های علمی در ساختار و روش خود مبتنی برآن هستند. آگوست کنت بعنوان آغازگر جریان پوزیتیویستی، پارادایم پوزیتیویستی و علم جامعه شناسی را بر انسان شناسی نوینی بنا کرد. او انسان را به گونه ای تصویر می کند که از درون آن زندگی اجتماعی و به تبع آن علم فیزیک اجتماعی پدید می آید. این فرایند شاهدی بر آن است که معرفت علمی در چارچوبی بی طرف نسبت به گزاره های جهان شناختی و انسان شناختی شکل نمی گیرد و معرفت علمی مبتنی بر گزاره های مشاهده ناپذیری است که علم نه از آنها سخن می گوید و نه ابزارهای لازم برای بررسی آنها را دارد. استخراج گزاره های انسان شناختی آگوست کنت و ترسیم رابطه آن گزاره ها با بخش های مختلف علوم انسانی پوزیتیویستی نشان می دهد رویکردهای علوم انسانی در سطحی از معرفت ماقبل علمی اولا قیاس پذیرند و ثانیا با تغییر مبانی انسان شناختی یک رویکرد، نوع تازه ای از معرفت علمی می تواند شکل بگیرد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی علوم انسانی، انسان شناسی آگوست کنت، انسان شناسی پارادایم اثباتی، انسان در علوم انسانی، انسان و جامعه شناسی
  • رحمان شریف زاده صفحه 69
    وینچ برخلاف میل مدعی است که پدیده های طبیعی و اجتماعی نوعا با هم متفاوتند. وی معتقد است پدیده های اجتماعی، اشیای فکری اند که در درون یک بافت اجتماعی موجودیت می یابند، اما پدیده های طبیعی اشیای فیزیکی اند که موجودیتی مستقل از چارچوب مفهومی خود دارند. این نوشتار پس از توضیح و تحلیل ادعای وینچ، در چارچوب رویکرد داروینی- کانتی توماس کوهن نشان می دهد که آنچه وینچ به پدیده های اجتماعیبه عنوان اشیای فکری نسبت می دهد کسانی چون کوهن می توانند به پدیده های فیزیکی نسبت دهند. از این دعاوی نتیجه می گیریم که پدید ه های فیزیکی نیز اشیای فکری هستند و خط فارقی که وینچ میان پدیده های فیزیکی و اجتماعی می کشد نمی تواند برقرار باشد. با این حال این به معنای بازگشت به نظریه پوزیتویستی میل نیست.
    کلیدواژگان: پدیده های اجتماعی، پدیده های طبیعی، اشیای فکری، اشیای فیزیکی، وینچ، کوهن، مقوله، پارادایم
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 91
    برخی از مقالاتی که در مجلات علمی-پژوهشی منتشر می شوند، در عین رعایت ضوابط صوری مقالات علمی-پژوهشی، فاقد جنبه پژوهشی و علمی اند، تا جایی که خواندن و نخواندن آنها، از نظر علمی یکسان است و چیزی از آنها نمی توان آموخت. حال آن که این مسئله خلاف تعریفی است که از مقالات علمی-پژوهشی به دست داده شده است و بر جنبه بدیع و نوآورانه بودن آنها تاکید شده است. مقاله حاضر با بررسی ده ها مقاله از این دست، کوشیده است منطق حاکم بر ساختار آنها را به دست آورد. نویسندگان این مقالات، به سبب یا در کنار نداشتن مسئله پژوهشی واقعی، می کوشند با به کارگیری شیوه های خاصی، همچون منطق تکه نویسی یا کولاژ و تکثیر ناموجه منابع، مقالاتی تولید کنند که جز صورتکی از مقالات علمی-پژوهشی نیستند. در این نوشته این منطق آماساندن و فربهی دروغین، تحلیل و مولفه های آن بیان و راه غلبه بر آن، که توجه به محتوای مقالات در کنار مسائل صوری است، بازگو شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، تولید علم، جامعه علمی، مقالات علمی پژوهشی، آسیب شناسی مقالات علمی پژوهشی
  • احمد شه گلی صفحه 121
    فلسفه در طول علوم قرار دارد و اصول موضوعه آنها را اثبات می کند. این دانش به اشکال گوناگون با علم طب تعامل دارد و بر آن تاثیر می گذارد. فلسفه از یک طرف مبادی علم طب را اثبات می کند، از طرف دیگر موضوع علم طب بدن است و فلسفه نیز از رابطه نفس با بدن بحث می کند و دستاورد فیلسوفان درباره نفس، می تواند مبنای مطالعات تجربی قرار گیرد. طب ابن سینا متاثر از مبانی فلسفی وی است. تاثیر مبانی فلسفی ابن سینا بر طب سنتی نیز مشهود است. بحث عناصر، قوا، مزاج، طبیعت، اخلاط و ارواح، قوانین و مبانی فلسفی مانند: اصل علیت، سنخیت و تناهی قوای جسمانی، عدم دوام قسر، رویکرد غایت انگاری، ذات گرایی، نگرش تشکیکی، رویکرد کیفی، نگرش کلی به انسان، اعتقاد به حکیمانه بودن نظام جهان، پیوند با معنویت، با اینکه موضوع و مسائل علم طب نیست در عین حال پیش فرض های فرا تجربی طب ابن سینا را تشکیل می دهند که در این پژوهش مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: فلسفه، فلسفه طب، طب ابن سینا، جهان بینی، مبادی تصوری و تصدیقی
  • محمد امین خوانساری، مسعود آذربایجانی صفحه 153
    روان شناسی دین از جمله حوزه های دین پژوهی است که به دنبال بررسی روان شناختی دین و دینداران است. این پژوهش با مطالعه ی جریانات، رویکردها، روش ها و ابزارهای موجود در روان شناسی دین در پی تطبیق نگرش امروزین روان شناسی دین با نگرش سنتی روان شناختی غزالی نسبت به دین و دینداران بود. شیوه ی ما در این پژوهش مقایسه و تطبیق روش شناسی غزالی با روش شناسی های موجود در روان شناسی بود. روش های غزالی قابل تطبیق و مقایسه با روش های کیفی روان شناسی دین است. انواع روش غزالی در گستره روان شناسی دین عبارت بودند از: درون نگری های شخصی، تحلیل رفتارهای دینداران، تاثیر مفاهیم و اندیشه های دینی بر دینداران، توصیفات شناخت شناسانه از دین و پدیده های دینی، پدیدارشناسی تفسیری و تاویل در مواجهه با متون مقدس
    کلیدواژگان: روش شناسی، غزالی، روان شناسی دین، روش کیفی
  • محمدحسین طالبی صفحه 175
    مفهوم حق، موضوع دانش فلسفه حق است. این مفهوم در گفتمان حق کاربری اسمی دارد. مفهوم حق امری کلی و از معقولات ثانی فلسفی است که از مقایسه یک موجود با هدف مطلوب یا مقصد متناسبش به دست می آید. عقل به آن موجود عنوان «صاحب حق» و به آن هدف یا مقصد عنوان «موضوع حق» می دهد.
    بر اساس این طرح نو در توجیه ساختار حق در گفتمان فلسفه حق، خدا تنها منشا همه حق ها است و درنتیجه، قوانین اجتماعی نباید مخالف قوانین ربانی معتبر باشد. قوانین اسلام ناب، معتبرترین قوانین ربانی است که یا بر اصول عقلی یقینی و یا بر مبانی معتبر شرعی بنا شده است.
    این نگارش مشتمل بر یک مقدمه، دو گفتار و یک نتیجه است. گفتار اول چگونگی ساخته شدن مفهوم حق را تبیین می کند و گفتار دوم به بحث درباره لوازم آشنایی با ساختار مفهوم حق می پردازد.
    کلیدواژگان: مفهوم حق، ساختار حق، منشا حق، ارکان حق، صاحبان حق
|
  • Page 7
    In the field of science studies, explaining the philosophical approach to science, which was first started in the late nineteenth century and was led to raise positivism, Popper’s falsification, and Lakatos’s research programs in the twentieth century. In the second half of the twentieth century, Sociology of scientific knowledge proposed social explanations for science. In the latter approach, science is not simply a set of propositions but a social activity, such as society of physicists, chemists, etc. They saw the social characteristics have an important impact on the emergence of scientific theories. From 70s, a new trend in science studies emerged. In contrast to SSK which discriminates science from society, this new approach defines science as a form of life that should consequently be reflected on by anthropological methods. This reflection is neither philosophical nor social, but tried to provide a naturalistic descriptive approach. Such approach to science is based on certain philosophical assumptions. This article tries to both illustrate the anthropology of science approach as well as its philosophical constitutions based on Wittgenstein’s philosophical views.
    Keywords: Explanation, description, anthropology, Ethnography, language, game, Wittgenstein
  • Page 29
    Anthropology in a sense other than the discipline of Anthropology is a kind of knowledge that the paradigms of social sciences are depended on it, in their structure and methods. August Comte as leader of positivism constructed positivism and sociology upon Anthropology. He depicted humane in a way that social life and consequently Social physics can be derived out of it. This process is a testimony for the framework of science which is not neutral about ontological and Anthropological propositions. And scientific knowledge in social sciences is depended on nonobservable propositions that science not only does not talk about it but also has not sufficient tools for scrutinizing it. Finding August Comte's Anthropological propositions and drawing their relation with different parts of the social science can show us that the approaches of Humanity in some layers of a priori knowledge are firstly incommensurable and secondly by altering Anthropological foundation of an approach, new kind of scientific knowledge can be arise.
    Keywords: Anthropology of social sciences, Anthropology of August Anthropology of positivism, human in social sciences, human Comte, sociology
  • Page 69
    Peter Winch, contrary to Mill, argues that social and natural phenomena are two different kinds. He believes that social phenomena are»intellectual things«, which exist only in a social context, but existence of natural phenomena is independent from their conceptual formwork. We analyze and illustrate this claim, and in Kantian_ Darwinian framework of Thomas Kuhn’s thought, show that everything that Winch attributes to social phenomena as intellectual things, Kuhn can attribute to natural phenomena. From this, we conclude that natural phenomena are also intellectual things, and the line drawn by Winch between social and natural phenomena disappears. Nevertheless this does not mean returning to traditional Mill’s position.
    Keywords: Winch, Kuhn, social phenomenon, natural phenomenon, intellectual things, physical things, Taxonomy, Paradigm
  • Page 91
    While it is supposed that scholarly articles that are published in academic journals contain the newest data or findings in related fields, in fact most of them, especially in humanities, lack this feature and have nothing new to say. In fact, these articles in spite of following the required rules, such as writing abstracts, keywords, and hypotheses, are worthless, time-wasting, and we should not bother ourselves by reading them. This article tries to analyze this kind of articles and show what is wrong with them. After reading many of these articles carefully, the writer's findings show that instead of having specific aims or problems to solve, they are some sort of collage-writing, deceiving, and non-scholarly articles in disguise.
    Keywords: research ethics, academic society, ethics of science, scholarly articles, pathology, knowledge, creation
  • Page 121
    Philosophy is located in the higher order than the science and proves their postulates. This knowledge is interacting whit medicine in variety of ways and affect on it. In one side philosophy is proving the bases of medicine and in the other side medicine’s subject is the human body and philosophy is discussioning about relation between souls and body and philosophers achievement about souls can be used as a base of empirical studies. Avicenna's medicine is affected by principles of his philosophy. Discussion of elements, forces, Temper, Nature, Humors of the body, Souls and philosophy’s principles and foundations as: Principle of Causality, Principle of cognation, limitation of body forces, Finiteness of constraint, Teleological approach, Noumenalism, Gradational attitude, Qualitative approach, The general attitude to the man, Believing that System of The world Being wise, Connection with spirituality, Make up the superemprical defaults of Avicenna's medicine that are analyzed and examined in this study.
    Keywords: philosophy, medicine philosophy, Avicenna's medicine, worldview
  • Page 153
    Psychology of Religion is One of the branches of Study of religion that looking for the Psychological Study of Religion and Believers. This research with study of trends, approaches, methods and tools in Psychology of compares modern view of the psychology of religion with the traditional psychological view Ghazali toward religion and the religious. Our approach in this study is Comparison and matching Ghazali's methodology with the methodologies existing in psychology. Ghazali's methodologies can be Matched and compared with qualitative methods in Psychology of Religion. Ghazali's methodologies in The area of the psychology of religion were: Personal introspection, Analysis of religious behavior, Studying Impact religious concepts and religious thoughts on believers, Epistemological explanations of religion and religious phenomena, Interpretative phenomenology, And interpretation In the face with the Scriptures.
    Keywords: Methodology, Ghazali, Psychology of Religion, Qualitative Method
  • Page 175
    The concept of right is the subject of philosophy of rights. This concept is applied as a noun in the rights discourses. This concept is a universal idea and a secondary philosophical intelligible which is abstracted by attending to the relevant relation after comparing two things: an existent and its desirable aim or its suitable destination. The intellect calls the existent ‘rights holder’ and the aim or destination ‘rights subject’. According to this new plan of justifying the structure of the right in the rights discourse, God is the only source of every right. Consequently, social rules should not be the opposite of valid divine laws. The laws in pure Islam are the most reliable divine laws which are grounded either on the certain reasonable principles or on the valid religious edicts. This writing is of an introduction, two parts and a conclusion. The first part analyses the structure of the concept of right. The second part articulates the requirements of understanding this structure.
    Keywords: the concept of rights, the structure of rights, the source of rights, the elements of rights, the right holders