فهرست مطالب

علوم خلاقیت شناسی و حل مسئله ابداعی TRIZ - پیاپی 4 (بهار 1383)

نشریه علوم خلاقیت شناسی و حل مسئله ابداعی TRIZ
پیاپی 4 (بهار 1383)

  • 73 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن نخست
    سید مهدی گلستان هاشمی صفحه 1
  • چالش در پرورش دانش آموختگان کار آفرین
    جعفر طرقی بید آبادی، محمدحسین یار محمدیان صفحه 2
    بر اساس شاخص های توسعه انسانی، ایران در میان کشورهای جهان در رتبه 98 جای دارد که این شاخص ها ترکیبی است از سه عنصر اصلی، میزان تحصیلات، توزیع درآمد و متوسط طول عمر، گزارش سالانه سازمان ملل پیشنهاد می کند که ایران باید با هدف توسعه انسانی در جهت ایجاد اشتغال به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه کوشش می نماید. یکی از مهمترین وظایف نظام آموزش عالی واکنش نشان دادن مناسب در برابر این چالش بزرگ اقتصادی با هدف توسعه انسانی است.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، دانش آموختگان، دانشگاه ها
  • TRIZ راهکاری برای توسعه نوآوری تکنولوژیکی
    علیرضا منصوریان صفحه 12
    حل مسائل در اکثر صنایع و مراکز مختلف کاربردی - علمی از اهداف مهم به شمار می آید و متدولوژی های متنوعی برای حل مسائل و پیدا نمودن راه حل ایده آل پیشنهاد شده است که هر کدام در جنبه ویژه ای به کمک متخصصان آمده و آنها را در حل مسائل راهنمایی می کنند. در این راستا در این متن به معرفی تئوری حل مساله ابداعی و نمونه پیشرفته آن پرداخته می شود و بعضی از راهکارهای ان مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نوآوری، TRIZ، سازمان، ایده آل گرائی
  • شناسایی ویژگی های کار آفرینان موفق در جامعه روستایی استان اصفهان
    غلامرضا انداده، سید احمد خاتون آبادی، سید مهدی گلستان هاشمی صفحه 22
    این مقاله حاصل پژوهش پیمایشی انجام شده در خصوص کارافرینان موفق در جامعه روستایی استان اصفهان و بررسی عوامل موفقیت و ویژگی های انان می باشد. بر اساس تعریف کارآفرینی روستایی نمونه های موفق شناسایی شده و با استفاده از روش های پرسش نامه و مصاحبه اطلاعات لازم جمع آوری شده و ب توجه به مفاهیم علمی کار آفرینی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، ویژگیهای کار آفرینان
  • نمونه سازی سریع (RP) رویکردی نوین برای افزایش مزایای رقابتی محصول
    مجید شفیعی صفحه 41
    در بازار پر رقابت تجارت جهان امروز، کاهش زمان به بازار رسیدن محصول تولیدی، فاکتور بسیار مهمی برای تولیدکنندگان می باشد و این امر برای شرکتهایی که می خواهند در راس بازار رقابت جانی باقی بمانند به عنوان عامل کلیدی و مهم بشمار می رود. در روش های سنتی، ساخت نمونه محصول از یک قطعه مواد خام به روش براده برداری تهیه می شد و وابستگی خاصی به مهارتهای فرد مدل ساز داشتو مضافا اینکه زمان و هزینه چشمگیری را در برداشت ولی در روش نمونه سازی سریع مدل لایه به لایه ساخته می شود و در واقع فرایند بصورت بارگذاری است و در زمان کمتری صورت می گرد.
    کلیدواژگان: طراحی، ساخت، نمونه سازی سریع، بهبود کیفیت
  • نقش رویکرد خلاق شش سیگما در بهبود فرایندهای سازمان نوآوری
    محمدحسن مجتایی صفحه 49
    در این مقاله نقش رویکرد خلاق شش سیگما در بهبود فرایندهای سازمان و نوآوری توضیح داده می شود در ابتا پس از توضیحات کلی در مورد شش سیگما به عنوان نوعی روش شناسی (متدولوژی) کاربردی برای شناسائی و حل مسئله های سازمانی در حوزه کیفیت و بهره وری، جنبه های مختلف به کارگیری آن در راستای بهبود فایندهای سازمان و نواوری بیان می گردد.
    کلیدواژگان: شش سیگما، حل مساله، نواوری، بهبود فرایند، کیفیت
  • خلاقیت شناسی مدیریت بهره وری
    سید مهدی گلستان هاشمی صفحه 53
    در این مقاله موضوع مدیریت بهره وری با استفاده از رویکرد خلاقیت شناختی که بر اساس علم نوین خلاقیت شناسی استوار می باشد مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس ان مدلی تحت عنوان مدل خلاقیت شناختی بهره وری (CMP) ارائه می گردد. این مدل دو جنبه «خلاقیت شناسی مدیریت بهره وری و خلاقیت شناسی کاربردی بهره وری را شامل می گردد. مبنای مدل ارتباط دو مفهوم خلاقیت و بهره وری به شکل نقش الگوهای حل خلاق مسئله (CPS) در حل مسائل بهره وری (PP) می باشد که در مقاله هر یک از موارد فوق توضیح داده می شوند و در نهایت مفهومی تحت عنوان مدیریت بهره وری خلاق (CPM) معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، خلاقیت شناسی، خلاقیت شناسی بهره وری
  • کاربرد TRIZ در حل مشکلات توسعه محصولات نوین
    علی جعفری بجستانی ترجمه: علی جعفری بجستانی صفحه 58
    این مقاله به جنبه ای از کاربرد دانش مهندسی خلاقیت TRIZ می پردازد. TRIZ مسیری را که به حل مشکلات و مسائل منجر می شود روشن می نماید TRIZ مخفف جمله تئوری حل خلاقانه مسئله به زبان روسی است. TRIZ به حل مشکلات و مسئله های که در حین توسعه یک محصول جدید و یا تکمیل محصولات به وجود می آیند به طراحان و مهندسین کمک می نماید. TRIZ یک تکنولوژی علمی و نظام یافته به همین منظور بوده و در یک پروژه جدید کلید حل موفقیت در حل سریع مشکلات می باشد.
  • مفاهیم مهندسی کار آفرینی (قسمت دوم)
    سید مهدی گلستان هاشمی صفحه 64