فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 23 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 23 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس کشاورز شکری، محسن بیات، خاطره بخشنده صفحه 7
    ایران با وجود داشتن ارزش ها و انگاره های فرهنگی مشترک با دیگر کشورهای خاورمیانه، در دیپلماسی فرهنگی در این منطقه ضعف ها و چالش هایی دارد. ایران هراسی و شیعه هراسی تبلیغ شده در کشورهای خاورمیانه، دو چالش مهم کارآمدی دیپلماسی ایران در این منطقه هستند. این مقاله با توجه به گسترش ابزارهای ارتباطی بین مردم و جوامع، همچنین تحول معنا و مفهوم دیپلماسی استدلال می کند که دیپلماسی فرهنگی نیازمند ابزارهای نوین غیررسمی، عمومی و فراگیر است که مخاطب آنها بیشتر، مردم کشورهای خاورمیانه (و نه دولت های آنها) باشند. استفاده از رسانه های جمعی و دیپلماسی عمومی، سایبر دیپلماسی، زبان فارسی، شیوه های نمادسازی و تصویرسازی مشترک مهم ترین روش ها و ابزارهای نوینی هستند که برای افزایش کارآمدی دیپلماسی فرهنگی ایران پیشنهاد شده اند
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، ارتباطات، خاورمیانه، دیپلماسی فرهنگی ایران
  • ابوالفضل خوش منش صفحه 31
    زبان دین چندان که بر اصالت خود بماند، می تواند حاوی ظرفیت های فرهنگی و هنری و از جمله ظرفیت های موسیقایی باشد. موضع «دین» نسبت به «موسیقی» در اغلب موارد با نگاه فقهی بررسی شده و از موضوع هایی که چندان بدان پرداخته نشده، نسبت «دین» و «هنر» موسیقی است.
    تفصیل حرمت و حلیت موسیقی موکول به کتا ب های فقهی و نگاه مقاله حاضر، نگاهی تاریخی و هنری به موسیقی آوایی دینی و تغنی و نغمه های برآمده از آن است.
    در این مقاله، عواملی چون اشتیاق مردم به دین و وجود وزن و آهنگ در ادعیه، اوراد و متون دینی و در راس آنها کلام الله مجید، سبب رشد هنرهای آوایی و موسیقایی از درون دستگاه دین شده است. این امر گذشته از حق دستگاه دین بر گردن هنر، نوعی سلامت نسبی را برای هنرهای مزبور به ارمغان آورده است.
    کلیدواژگان: موسیقی آوایی، سخن آهنگین قرآن، دین و موسیقی، موسیقی مذهبی
  • عباس مقتدایی، کبری راعی صفحه 57
    در این مقاله جایگاه شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان در ساماندهی امور فرهنگی مطالعه شده و بررسی وضعیت سیاست گذاری و برنامه ریزی در مصوبه های شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان در سال های 1372 تا 1389 داده های پژوهش را تشکیل می دهد.
    روش بررسی، تحلیل محتوای مصوبه های شورای فرهنگ عمومی با استفاده ازآزمون های «خی دو» و «دوجمله ای» رابطه بین نوع مصوبه ها بر اساس آیین نامه شورا و سیاست گذاری و برنامه ریزی با ساماندهی امور فرهنگی سنجیده شده است.
    نتایج نشان داد که بین مصوبه های مربوط به سیاست گذاری و برنامه ریزی فرهنگی با ساماندهی امور فرهنگی رابطه مستقیم وجود داشت؛ همچنین نیمی از مصوبه های شورای فرهنگ عمومی در امر سیاست گذاری فرهنگی، مرتبط و در وظیفه برنامه ریزی، بیشتر مصوبه ها نامرتبط با وظایف شورا بودند.
    کلیدواژگان: شورای فرهنگ عمومی، امور فرهنگی، سیاست گذاری فرهنگی، برنامه ریزی فرهنگی
  • یحیی میرحسینی، محمود کریمی صفحه 95
    دین اسلام، امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان بهترین شیوه رویارویی با مخالفان و منحرفان معرفی کرده است. اهمیت این آموزه را می توان در آیه های قرآن و یادکرد پربسامدش در روایت ها دید. هرچند عمل به این آموزه بر هر مسلمانی واجب است، برای کسانی که از مقام دینی و دنیوی بالاتری برخوردار باشند، ضرورت بیشتری ایجاب می کند. از آنجا که والاترین امر به معروف، ارشاد مردمان به دین حق و مهم ترین نهی از منکر، بازداشتن گمراهان از باورهای فاسدشان می باشد، ائمه(ع) مهم ترین وجهه همت خود را به ارائه واقعی دین خدا و هدایت گمراهان به مذهب امامیه منعطف نمودند. امام رضا(ع) نیز به مقابله و مبارزه با ادیان و فرقه های منحرف پرداختند، زمانی که اکثر فرقه ها به تئوریزه کردن عقاید و تبلیغ باورهایشان مشغول بودند. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که امام رضا(ع) با چه شیوه هایی به مقابله با فرق رفته اند؟ آیا می توان از آن ضابطه و قاعده استخراج و آن را به عنوان یک الگوی مبارزاتی تعریف کرد؟
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، ادیان غیراسلامی، فرق و مذاهب اسلامی، هدایت، الگوی مبارزه و رویارویی
  • مسعود اخوان کاظمی، صفی الله شاه قلعه صفحه 115
    این مقاله ضمن بررسی مفهوم هویت ملی و اشکال و جنبه های مختلف آن، به بررسی تاثیر فوتبال بر هویت ملی پرداخته است. ادعای مقاله حاضر این است که فوتبال در دنیای امروز به عنوان یکی از عناصر سازنده هویت از جایگاه مهمی برخوردار است؛ بدین معنی که به جز کارویژه های اساسی و خاص خود، موجد و مقوم نوعی هویت در بعد ملی نیز می باشد. موفقیت در مسابقه های فراملی فوتبال، نوعی هویت و غرور ملی ایجاد کرده و جوامع دیگر را به پذیرش جایگاه برتر و قابل احترام کشور متبوع تیم برنده وادار می کند و به همین ترتیب، شکست یک تیم ملی فوتبال نیز باعث نوعی سرخوردگی و جریحه دارشدن غرور یک ملت و کشور می شود. مقاله حاضر ضمن بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با محور قراردادن سوا ل هایی در مورد چرایی و چگونگی تاثیر فوتبال بر هویت ملی، تلاش می کند تا روابط علی بین این دو متغیر را بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، فوتبال، ورزش، جام جهانی
  • سید محمد حسینی، عبدالله مبینی دهکردی صفحه 137
    انقلاب اسلامی ایران، تجلی قدرت نرم به معنای توانایی معنوی و تاثیرگذاری در رفتار دیگران بدون تهدید یا پرداخت هزینه محسوس است. پیام جذاب انقلاب اسلامی در سطح تحلیل منطقه ای و بین المللی توانست رهگشای ملت های مسلمان و ملل جهان سومی و مستضعف شود، راه و رسم و الگوی جدیدی را پیش روی آنان قرار دهد و ضمن احیای هویت جهان اسلام، ارتقای بیداری اسلامی بر اساس تکیه برخودباوری فرهنگی و پرچم داری انقلاب فرهنگی جهانی را به ارمغان آورد.
    روش، آمیخته است؛ در مطالعه اکتشافی از روش اسنادی و در جمع آوری نظرهای افراد خبره از روش توصیفی و استنباطی و از تکنیک پرسش نامه، در مرحله تجزیه و تحلیل یافته ها از روش توصیفی و آزمایشی و از تکنیک مقطعی و Lizrer و Spss و تدوین و تحلیل سناریوهای فرهنگی جهان و انتخاب سناریوی منتخب از رویکرد عدم قطعیت بحرانی (Schwartz) استفاده شده است. سناریوهای فرهنگی حاکم بر جهان در قرن بیست و یکم به شناسایی پنج سناریوی اصلی منجر شد و در کنکاش حاضر سناریوی جمهوری اسلامی ایران در افق چشم انداز بیست ساله از میان آنان انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: سناریوسازی، تهاجم فرهنگی، تقابل فرهنگی، تبادل فرهنگی، تعامل فرهنگی، بیداری اسلامی
  • علی ربیعی، رضوانه عرفانی حسین پور صفحه 171
    آگاهی از خوانش مخاطبان از برنامه های شبکه های ماهواره ای برون مرزی به عنوان محتوای رقیب برنامه های شبکه های داخلی اهمیت بسیاری در سیاست گذاری رسانه ای و برنامه ریزی برای حفظ و افزایش مخاطبان صداوسیما دارد. با این پیش فرض، مقاله حاضر به مصرف شبکه های ماهواره ای سیاسی فارسی زبان در ایران و به طور خاص برنامه پارازیت توسط دانشجویان دانشگاه های تهران پرداخته و ضمن تحقیق درباره خوانش های آنها از برنامه، کارکردها و رضامندی های حاصل از آن را مورد پرسش قرار داده است.
    این نوشتار در قالب نظریه دریافت به روش کیفی و با تکنیک مصاحبه عمقی با 20 دانشجو صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد که مصرف شبکه های سیاسی ماهواره ای دگراندیش، به معنای مخالفت با کلیه مواضع جمهوری اسلامی نیست و جوانان خوانش های تخالفی و مذاکره ای نسبت به برنامه های این شبکه ها دارند؛ همچنین رویکرد انتقادی برنامه نسبت به رفتارهای مدنی و اخلاق در جامعه ایرانی، مورد تاکید و محل توجه دانشجویان بوده است.
    کلیدواژگان: صدای آمریکا (VOA)، پارازیت، تحلیل دریافت، خوانش تخالفی، چندمعنایی، سواد رسانه ای
  • احمد زندوانیان، مریم حیدری، ریحانه باقری، فاطمه عطارزاده صفحه 195
    هدف نوشتار حاضر، شناسایی آسیب های فضای مجازی بین دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر یزد است. روش، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر یزد است که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار شامل پرسش نامه «محقق ساخته» می باشد. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس رتبه ای «فریدمن» استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از فضای مجازی در ابعاد خانوادگی، تحصیلی، سازگاری، اعتقادی عبادی و روانی دانش آموزان تاثیر منفی دارد و بین وسایل، «تلفن همراه» بیشترین و بازی های رایانه ای کمترین آسیب را بر دانش آموزان داشته است. دانش آموزان در اولویت بندی راهکارهای مقابله با آسیب های فضای مجازی، تقویت ارتباطات منطقی و عاطفی در خانواده و جایگزین کردن تفریح های سالم، درگیرکردن افراد در فعالیت ها و برنامه های مثبت را مهم ترین و افزایش نظارت حوزه های سیاسی امنیتی و فیلترینگ را کم اهمیت ترین راهکار برای کاهش آسیب های فضای مجازی دانسته اند.
    کلیدواژگان: آسیب های فض، ای مج، ازی (اینترنت، بازی های رایانه ای، تلویزیون، ماهواره، تلفن همراه)، دانش آموزان
  • محمد مهدی پرهیزگار، ولی محمد درینی صفحه 217
    هدف اصلی مقاله حاضر، طراحی و تبیین مدل سازمان نوآور در ایران با تکیه بر الگوی باز در صنعت چاپ و نشر کشور است. بر این مبنا از هفت هدف و فرضیه فرعی برای سنجش استفاده شد. نوشتار حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها، تحقیقی و توصیفی پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری نیز تمامی صاحبان یا مدیران عامل شرکت های زیرمجموعه صنعت چاپ و نشر کشور هستند. نمونه آماری این بررسی شامل 381 مدیرعامل شرکت های صنعت چاپ و نشر کشور و متخصصان دانشگاهی است که مدیرمسئول یا سردبیران مجله های علمی پژوهشی می باشند. اصلی ترین روش تجزیه و تحلیل داده ها، ماتریس کواریانس با رویکرد تحلیل مسیر است. نتیجه آزمونT نشان داد میزان به کارگیری هر یک از هفت متغیر در صنعت چاپ و نشر کشور مناسب می باشد. نتیجه آزمون مدل معادله های ساختاری نیز اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم هر یک از هفت متغیر را مورد تایید قرار داد و مشخص کرد از میان سایر متغیرها، میزان تاثیر متغیر شایستگی های محوری منابع انسانی بیشترین اثرگذاری را داشته است.
    کلیدواژگان: سازمان نوآور، الگوی باز، صنعت چاپ و نشر، مدل معادله های ساختاری
|
  • Abbas Keshavarz Shokri, Mohsen Bayat, Khatereh Bakhshandeh Page 7
    Cultural diplomacy can play an important role in improving the status of a country through imposing influence on perceptions, beliefs and identities of other countries’ people. Iran has some challenges in its cultural diplomacy in Middle East, although it has common cultural values and tenets with other countries in that region. The two important challenges for Iran’s culture diplomacy are the Shiite phobia and Iran phobia which have been propagated in the Middle East countries. In regarding to extension of communication tools between people and societies their communities and also change in the meaning of diplomacy, this paper argues that cultural diplomacy requires new tools and ways that will be informal, public, comprehensive and their audiences will be people, not states, of Middle East; usage of mass media and public diplomacy, cyber diplomacy, Persian language, common symbolization and notation are most modern ways and tools for Iran in order to increasing the efficiency of its cultural diplomacy.
    Keywords: Cultural Diplomacy, Communications, Middle East, Iranian Cultural Diplomacy
  • Abolfazl Khoshmanesh Page 31
    The position of the religion about the musique is one of the important subjects posed among the passed years. One of questions that merits to be studied in this field, is the relation between religion and music as an promoting and not a corrupting art. Upon this article, the religion can support in some conditions the phonic music and this music can be a source for several services. The article abordes the musical characters of some religious texts, the impacts of religious administration on the art of music, the human vocal ogane, religious music.
    Keywords: phonic music, the musical speech of Quran, religion, music, religious music
  • Abbas Moghtadaei, Kobra Raei Page 57
    The purpose of this research was to study "The position of Isfahan public culture council on organizing cultural affairs". The information of this research was the sanctioned laws of public culture council from 1372 until 1389.The research methodology was analyzing the content of sanctioned laws of public culture council by x2 test. And the relation between kind of regulation of council and policy and planning with cultural affairs were measured.The obtained results indicated that: there was the meaningful relation between sanctioned laws about cultural policy and cultural planning with cultural affairs. Also, half of sanctioned laws about policy were related to council's duties and most of the sanctioned laws about cultural planning were not related to council's duties.
    Keywords: public culture council, cultural affairs, Cultural policy, Cultural planning
  • Yahya Mirhoseini, Mahmood Karimi Page 95
    Religion of Islam has considered enjoining the good and forbidding the evil as the best way of confrontation with opponents and deviated ones. The significance of this teaching can be easily seen in its high frequency occurrences in the holyQuran and traditions. Since the highest level of enjoining the good is guiding people to the true religion, and the most important instance of forbidding the evil is preventing those going astray from their distorted beliefs, the Shiite imams as the religious leaders have considered their foremost ambition the true presentation of the religion of Allah and guiding those gone astray to the Shiite school. While most sects werebusy theorizing their own doctrines and disseminating their own beliefs, Imam Reza started to confront distorted religions and sects. The present article is an attempt to respond to the following questions: 1. What are the methods of Imam Reza in confronting other sects?. Is it possible to derive some rules and principles from these methods using them as a paradigm of scholarly confrontation?
    Keywords: Imam Reza, Non Islamic religions, Islamic sects, schools of thought, guidance, paradigm of confrontation
  • Massoud Akhavan Kazemi, Safyallah Shahqlh Page 115
    This paper reviews the concept of national identity and its various forms and aspects, and studies the effects of football on national identity. The paper claims that the football as one of the components of identity in contemporary world, occupies an important place; which means that, in addition to its basic and specific functions, creates and consolidates a particular form of identity at the national level. Each success in international football competitions, engenders an identity and national pride, and compels other communities to accept and respect the country 's top place and so on, any defeat of a national football team produces a kind of frustration and hurting the national pride of a country. This paper using the descriptive-analytical method, and putting the focus on questions considering the effects of football on national identity, attempts to examine and explain causal relationships between these two variables.
    Keywords: Identity, National identity, Football, Sports, World Cup
  • Seyed Mohammad Hosseini, Abdullah Mobini Dehkordi Page 137
    Iran's Islamic Revolution of 1979 is still regarded as the manifestation of soft power in the form of spiritual might and influencing other's behavior without threatening or paying a special price. At the regional and international level of analysis, the attractive message of the Islamic Revolution successfully opened the way for Muslim nations and the downtrodden people of the third world and provided them a new methodology and a new model. While reviving the identity of the Islamic world, the Islamic Revolution promoted the Islamic awakening based on cultural self-confidence and playing the leading rolein the global Cultural Revolution.The methodology used in the study was of mixed nature. The techniques used for exploratory study were documentary method. Descriptive and deductive methods were used in gathering the expert views which was conducted using questioners. Various techniques such as Lizrer, Spss, descriptive and experimental methods were also used to analyze the results of the study. Then the Schwartz method was used to identify the critical uncertainties in various cultural scenarios of the world and to find the selected scenario. Based on this, five different cultural scenarios were identified in the 21st century. At the end, the Islamic Republic of Iran's cultural scenario for the 20-year vision plan was selected.
    Keywords: scenario building, cultural invasion, cultural opposition, cultural exchange, Islamic awakening
  • Ali Rabiee, Rezvaneh Erfani Hossein Pour Page 171
    Media usage, as a form of cultural consumption, is the process of communicating with the media products and using the content to reach particular goals. The increasing accessibility and consumption of international TV channels in Iran and the competition between these channels and Iranian ones, is important for media studies. Studying the audience's readings, as well as content and organizational analysis, would be helpful to understand the hidden aspects of this subject.Present paper is a try to understand Iranian student's readings of one of the programs in Voice of America TV channel: The Parazit. Applying the perception theory, we studied the functions and read the media content in different ways and, therefore, their consumption of political gratifications of their consumption. The results of the deep interviews with 15 students show that the youth opponent channels does not mean disagreement with whole positions of Islamic Republic of Iran. Instead, the critical approach of the Parazit to some public behaviors was interesting for them.
    Keywords: VoA, Parazit, Perception Analysis, Oppositional Reading, Polysemy
  • Ahmed Zandvanian, Maryam Heidari, Reyhaneh Bagheri, Fatemeh Atarzadeh Page 195
    The aim of present study is identification of traumas in cyber space among high school girl students in city of Yazd.The research method used in this study was of descriptive /survey type. The population of the study is consisted of all high school girl students in city of Yazd. Via the random sampling, students were selected. The research instrument is researcher-made questionnaire. The collected data were analyzed using analysis of variances (Friedman ranking). The results showed that use of cyberspace in aspects: family, education, adoption, faith and psychological has a negative effect on students, but among devices, mobile has the most traumas and the computer games has the least traumas on the students. Students believed the main mechanisms to reduce of traumas, are strengthen logical and emotional connections in families and replacing suitable opportunities, engaging students in positive activities. In contrast, the most weak mechanisms are using policy – security monitoring and filtering.
    Keywords: traumas of cyber space (internet, computer games, TV, Satellite, mobile) students
  • Mohammad Mahdi Parhizgar, Vali Mihammad Darini Page 217
    The main purpose of this paper is to design and explain an innovative organization model based on the paradigm of open innovation in the publishing industry of the country. To this end, seven variables of internal R & D, external and internal research and development, core competency of human resources, strategic thinking, structural elements, spiritual orientation and Triggers factors are used. The present study is application based on the aim of study and is descriptive based on of the method of data collection. The population of study is all owners or CEO of the corporations under the country's publishing industry and academic professionals’ managing editor of scientific journals that approved by the Ministry of Culture and Islamic Guidance of Iran. Based on stratification sampling method, 381 subjects selected among CEO of the corporations under the country's publishing industry and academic professionals’ managing editor of scientific journals. The main methods of data analysis are covariance matrix with path analysis approach. The results of Cronbach's alpha reliability test confirmed each of the seven variables. T-test results showed that the application of each of the seven variables in the publishing industry is good. Structural equation modeling to test the direct and indirect effects of each of the seven variables was confirmed and revealed that among other variables, the effect of core competencies of human resources is the most effective.
    Keywords: innovative organization, paradigm, open publishing industry, structural equation modeling