فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال ششم شماره 5 (آذر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید نظری توکلی، نسرین نژادسروری صفحات 1-11
    معضلات اخلاقی حاصل از پیشرفت های تشخیصی و درمانی نوین در علم پزشکی، ضرورت پرداختن به اخلاق پزشکی را صد چندان کرده است. اخلاق پزشکی یک «علم» است، از این رو، با روش و معیار علمی سروکار دارد. لازمه ی محقق شدن اهداف هر علم تعریف دقیق و رفع ابهامات پیرامون آن است. با وجود تعریف های مختلف ارائه شده در ارتباط با علم اخلاق پزشکی هنوز پاره ای از مسائل هم چنان در هاله ای از ابهام مانده است. بخش مهمی از دانش ما، پاسخ به چیستی هاست و این پاسخ چیزی جز تعریف نیست. تعاریف، قسمت عمده ی ادراکات ما را شامل می شوند و نمی توان از به کارگیری آن خودداری کرد. این مقاله ی مروری حاصل یک پژوهش توصیفی است. برای جمع آوری اطلاعات از مطالعه ی کتب معتبر و جست وجو در منابع اینترنتی و مقالات مرتبط خارجی استفاده شد. این نوشتار ضمن تاکید بر لزوم تبیین تعریف علم و ویژگی های تعریف منطقی، برخی از تعاریف علم اخلاق پزشکی را ارزیابی کرده و با اشاره به نقاط ضعف موجود در آن ها، ضرورت ارائه ی تعریف منطقی از این علم و ملاحظات لازم را متذکر می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اخلاق، تعریف
  • منصوره مدنی*، انسیه مدنی صفحات 12-23
    امتناع بیمار از درمان، از نتایج منطقی اخذ رضایت از بیمار است و از حقوق بیمار به شمار می رود، ولی تن دادن به خواسته ی بیمار، می تواند منجر به آسیب دیدن بیمار یا اطرافیان او و نیز خسارت به نظام سلامت شود. عمده ترین چالش های اخلاقی در زمینه ی امتناع بیماران دارای ظرفیت رخ می دهد. این مقاله با بررسی کتب فقهی، فلسفی و اخلاق زیستی، به ویژه کتاب های مرجع، به مباحث نظری مرتبط به این گروه پرداخته است که شامل دیدگاه های فلاسفه ی اخلاق، متخصصان اخلاق زیستی و مباحث فقهی مرتبط با این مساله است. این دیدگاه ها گاهی بسیار متفاوت یا در تقابل با یکدیگر است. بر اساس مکاتب فلسفی و اخلاقی مختلف، مواجهه ی ما با امتناع بیماران از درمان می تواند طیف وسیعی را در بر بگیرد که از رها کردن بیمار، در یک سو، تا درمان بیمار به هر قیمتی، حتی با اجبار یا با فریب در سوی دیگر متغیر باشد. براساس مبانی اسلامی، فرد حق آسیب رساندن به خود را ندارد، ولی به دلیل حق و سلطه ای که هر فرد بر بدن خود دارد، این مساله مجوز درمان اجباری به شمار نمی آید، بلکه تنها درمانگر را ملزم می کند که برای منصرف کردن بیمار از تصمیم خود در حد توان تلاش کند و از سوی دیگر، با بیمار در آسیب رساندن به خود مشارکت نکند و به ویژه در قطع درمان با بیمار همکاری نکند.
  • مهسا شکور، علیرضا یوسفی*، لیلا بذرافکن، زهرا جوهری، صفورا طاهری، اطهر امید صفحات 24-34
    سقط جنین یکی از مباحث بحث برانگیزی است که در تمام متون فلسفه ی طب و اخلاق پزشکی از آن به عنوان نمونه ای از معضلات فلسفی و اخلاق پزشکی یاد شده است که فارغ التحصیلان علوم پزشکی ممکن است در مواجهه با آن تحت تاثیر شرایط مختلف یا وجدان خود تصمیماتی بگیرند و این در حالی است که لازم است در طول دوران تحصیل خود رشد اخلاقی لازم را برای مواجهه با این موضوعات یافته باشند تا بتوانند به درستی تصمیم بگیرند. آن چه در آموزش چگونگی مواجهه با سقط جنین مهم به نظر می رسد، آموزش قانون، انواع توجی هات اخلاقی شرع، توجی هات اخلاقی افراد متقاضی سقط عمدی و فلسفه های اخلاقی در این رابطه است. برای آن که کادر درمان بتواند تصمیم درستی بگیرد و مراجعه کننده ی خود را به خوبی اداره کند باید با توجی هات اخلاقی از دیدگاه اشخاص متقاضی سقط که بسیار متنوع هستند، دلایل اخلاقی دین که در ادیان مختلف متفاوت هستند، مباحث قانونی و فلسفه ی اخلاقی درست و غلط سقط عمدی آشنا باشد تا بتواند درست ترین رفتار را در مقابله با درخواست سقط عمدی از خود بروز دهد که چه بسا مواردی وجود دارد که سقط از نظر فرد متقاضی و حتی درمانگر عملی اخلاقی است، حال آن که از نظر شرع و فلسفه ی اخلاق، اخلاقی نیست. بنابراین، شاید با آموزش ابعاد اخلاقی سقط در کنار قوانین شرعی و حقوقی به دانشجویان علوم پزشکی ضمانت بیش تری در حفظ سلامت روحی و جسمی بیماران به دست آید.
    کلیدواژگان: سقط، فلسفه اخلاق، قانون، ایران، آموزش
  • علی خاجی*، سهیل سعادت صفحات 35-44
    خوداستنادی رفتاری است که به درجات مختلف در میان پژوهشگران مراکز تحقیقاتی و مجلات علوم پزشکی مشاهده می شود. سوال مطرح این است که آیا خوداستنادی عملی اخلاقی به شمار می رود یا خیر. این مطالعه به روش تحلیلی و توصیفی (اسنادی کتابخانه ای) انجام گرفته است. از کلید واژه های خوداستنادی (self-citation) و اخلاق (ethics)، جهت جمع آوری مقالات و مطالب مرتبط استفاده گردید. به علاوه تلاش شده با بررسی مقالات به دست آمده از پایگاه های اطلاعاتی و هم چنین کدهای اخلاقی و دستورالعمل های مرتبط، پدیده ی خوداستنادی مورد ارزیابی اخلاقی قرار گیرد.زمانی که خوداستنادی به منظور درک بهتر و آسا ن تر مطلب نگاشته شده توسط خوانندگان انجام شود امری طبیعی و پسندیده و حتی ضروری است اما وقتی که تنها به دلیل افزایش ارجاع به مقالات خود باشد، غیرضروری است. از آن جایی که خوداسنتنادی غیرضروری باعث فریب محققان و سیاستگزاران، هم چنین ابزاری برای کسب جایگاه غیر واقعی برای افراد و موسسات یا مجلات بوده و رقابت ناسالم ایجاد می کند؛ غیراخلاقی به شمار می رود. به علاوه اجبار نویسندگان به استفاده از مقالاتی که دلیل علمی برای ذکر آن ها در منابع نیست عملی ناصحیح و غیراخلاقی است.بازنگری در روش ارزشیابی افراد، مجلات و مراکز تحقیقاتی به منظور حذف نمودن خوداستنادی غیرضروری و هم چنین اطلاع رسانی مناسب می تواند در کاستن از خوداستنادی غیرضروری موثر واقع شود. درصد میزان خوداستنادی و گزارش آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق در انتشارات، اخلاق در پژوهش، خوداستنادی
  • سیما مقدسیان، فرحناز عبدالله زاده، آزاد رحمانی*، فرمیسک پاکانزاد، حمید حمیدزاده صفحات 45-56
    دستور عدم احیا یکی از چالش های مهم در مراقبت های انتهایی است. نگرش پرسنل درمانی به دستور عدم احیا می تواند در قانونی شدن این رویه نقش مهمی داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی نگرش دانشجویان پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی تبریز و کردستان در رابطه با دستور عدم احیا بود. 186 دانشجوی سال سوم و چهارم پرستاری در دانشکده های پرستاری و مامایی تبریز و کردستان در این مطالعه شرکت کردند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه ی نگرش به دستور عدم احیا انجام شد که شامل 25 گویه است. نتایج این مطالعه نشان داد که در بیش تر گویه ها دانشجویان نگرش منفی به دستور عدم احیا داشتند؛ سوء برداشت های زیادی در مورد روش انجام این رویه داشتند و متمایل به کسب اطلاعات بیش تر در مورد جنبه های مختلف این رویه بودند. هم چنین، مشخص شد که دانشجویان در مورد اتانازی غیرفعال نیز نگرش منفی داشتند و اعتقاد داشتند که مسائل فرهنگی و مذهبی در دیدگاه آنان نسبت به دستور عدم احیا تاثیرگذار است. اگرچه نگرش دانشجویان پرستاری دو دانشگاه که دارای زمینه ی فرهنگی و مذهبی متفاوتی بودند در مورد تک تک گویه های پرسشنامه تفاوت معنی دار آماری نشان نداد (05/0P>).با توجه به کمبود آگاهی دانشجویان در مورد دستور عدم احیا پیشنهاد می شود در مورد جنبه های مختلف این دستور آموزش های لازم به آنان ارائه شود. با توجه به کمبود متون پژوهشی و محدودیت های این مطالعه انجام مطالعات بیش تری در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دستور عدم احیا، احیای قلبی، ریوی، دانشجویان پرستاری، اخلاق پزشکی
  • سمیه محمدی، نوذر نخعی، فریبا برهانی، مصطفی روشن زاده * صفحات 57-66

    هوش اخلاقی یکی از ابعاد هوش است که می تواند چارچوبی را برای عمکلرد صحیح انسان ها فراهم آورده و به عنوان یک عامل پیش بینی کننده ی رفتارشان محسوب شود. در این میان عملکرد پرستاران به واسطه ی ماهیت انسانی و اخلاقی حرفه شان از اهمیت خاصی برخوردار است و چه بسا پایبندی آن ها به اصول اخلاقی ضمن ارتقای کیفیت مراقبت، باعث بهبود عملکرد سازمانی نیز شود. لذا با توجه به این که عملکرد اخلاقی افراد به میزان زیادی متاثر از معیارهای ذهنی اخلاقی از جمله هوش اخلاقی شان است، در مطالعه ی حاضر به بررسی هوش اخلاقی در پرستاران پرداخته شده است. مطالعه ی توصیفی- مقطعی حاضر بر روی 400 پرستار از بیمارستان های آموزشی استان خراسان جنوبی صورت گرفته است. واحدهای مورد پژوهش به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه ی هوش اخلاقی Lennik & Kiel جمع آوری شده و سپس توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و با استفاده از تست های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که نمره ی کل هوش اخلاقی 56/0±39/4 (از دامنه ی 5-1) بوده است. هم چنین، بین هوش اخلاقی و متغیرهای سن و تعداد سال های خدمت رابطه ی مثبت معنی دار وجود دارد (05/0 P<). سطوح مطلوب هوش اخلاقی در پرستاران می تواند حاکی از اهمیت کسب ارزش های اخلاقی نزد آن ها و هم چنین، به طور غیر مستقیم، نمودی از عمکلرد اخلاقی پرستاران در محیط های درمانی باشد.

  • محمد خواجه دلویی، زهرا موفقی*، مهدیه پوریزدان پناه صفحات 67-76
    آموزش اخلاق پزشکی در حقیقت ایجاد فرهنگ رفتاری، باورها و هویت حرفه ای می باشد و یکی از محورهای اساسی آموزش پزشکی است. مطالعه ی حاضر اثربخشی کوریکولوم اخلاق پزشکی و بهترین شیوه ی اجرا را از دیدگاه کارورزان مورد بررسی قرار داده است. این مطالعه توصیفی - مقطعی در تیرماه سال 1391 انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای 10 سوالی بود که در گروه اخلاق دانشکده ی پزشکی مشهد تدوین شد. روایی ابزار به روش محتوا و پایایی آن به روش همبستگی درونی (72/0=α) تایید شد و با مراجعه ی حضوری به بخش های بالینی در اختیار کلیه ی کارورزان قرار گرفت. اطلاعات به وسیله ی نرم افزار SPSS تجزیه و با استفاده از آمار توصیفی و شاخص مرکزی نما گزارش شد. 71 کارورز (60 درصد) به پرسشنامه پاسخ دادند که 54 درصد آن ها خانم، 55 درصد کارورز سال دوم بودند. نمای داده ها در خصوص میزان تحقق پیامدهای قابل انتظار از درس اخلاق پزشکی یعنی میزان دستیابی کارورزان به اهداف، میزان تناسب درس با نیازهای بالینی و تخمین کلی از مفید بودن درس در طبقه ی کم و در پاسخ به چالش زایی موقعیت های اخلاقی بالینی در طبقه ی زیاد قرار گرفت. در پاسخ به مناسب ترین روش انتقال دانش، نگرش و مهارت های اخلاق پزشکی، بحث گروهی (38 درصد) برای آموزش مقدمات اخلاق پزشکی و بحث در مورد Case و ارائه ی راه حل در مرحله ی کارآموزی (70 درصد)، نما را تشکیل داد. مناسب ترین روش ارزشیابی دانشجو آزمون کتبی با ارائه ی Case، و ارزشیابی عملکرد در بخش معرفی شد. مطالعه ی حاضر اثربخشی درس اخلاق پزشکی را کم و تقاضای کارورزان را برای ارائه ی کاربردی این درس نشان داد. به نظر می رسد که ارائه ی این درس نیازمند تغییرات بنیادین است.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، رفتار حرفه ای، آموزش پزشکی
  • مسعود کثیری*، آرزو بیرامی صفحات 77-84
    کتاب «درسنامه ی متون پارسی طب سنتی ایران» نام مجموعه ای است که در سال 1390، در قالب طرحی پژوهشی و با همکاری حدود سی نفر از دستیاران رشته ی طب سنتی، زیر نظر دکتر محسن ناصری، جهت استفاده ی درسی دانشجویان این رشته، تدوین شده است. بررسی محتوای کتاب نشانگر این موضوع است که اثر حاضر نتوانسته است در مجموع به اهداف و انتظارات موجود در مقدمه ی کتاب پاسخ دهد و از این لحاظ دارای نواقصی اساسی است که امیدواریم در چاپ های آینده مرتفع شود. این پژوهش تلاش کرده است تا در قالب یک نقد علمی و از منظر طب سنتی، به بررسی و نقد کتاب، در دو بخش عناصر بیرون از متن شامل نقد نویسنده و انتشارات و عناصر درون متن شامل نقد محتوای کتاب از جمله عنوان، پیشگفتار، فهرست و متن بپردازد. هم چنین، در بخش پایانی سعی بر این بوده است تا از دریچه ی تاریخ پزشکی به بررسی برخی لغزش های تاریخی کتاب پرداخته شود.
    کلیدواژگان: متون پارسی، طب سنتی، دکتر محسن ناصری
|
  • Saeed Nazari Tavakoli, Nasrin Nejadsarvari Pages 1-11
    Moral dilemmas caused by modern diagnostic and therapeutic advances in medical science have increased the need to address medical ethics a hundredfold. Medical ethics is a «science»، so the method needs scientific work. In order to achieve the objectives of any science، we need to define and resolve the ambiguities surrounding it. Notwithstanding the definitions presented in conjunction with the science of medical ethics، still some issues remain unclear about it. An important part of our knowledge consists of the answers to what things are، and that is nothing but definitions. Definitions comprise the bulk of our perceptions and therefore need to be employed. This review article is the result of a descriptive study. The data were collected through studying credible textbooks and searching internet resources and related articles. While emphasizing the need to clarify the definition of science and characteristics of logical definition، this paper evaluates some of the definitions of medical ethics and by showing their weak points، notes that there is a need for a logical definition of this science and the necessary consideration
    Keywords: medical ethics, ethics, definition
  • Mansureh Madani, Ensieh Madani Pages 12-23
    Patient''s refusal of treatment is the rational consequence of informed consent and is considered among the patient''s rights but can lead to patient harm or harm to others، or damage to the health care system. Major ethical challenges in the field of treatment refusal arise from capacitated patients. This paper mainly examines theoretical issues related to this group by reviewing books on jurisprudence، philosophy and bioethics، especially textbooks that include moral philosophers'' perspectives، the views of experts in bioethics and jurisprudential considerations related to this issue. These views sometimes are very different or in conflict with each other. Based on different schools of philosophy or ethics، our encounters with patients who refuse treatment can range from abandoning patients on the one hand to treating them at any cost، even by coercion or deception on the other hand. According to Islamic perspectives، people have no right to harm themselves، but because of the authority that each person has on his or her body، this does not mean that compulsory treatment is permitted; it means that caregivers must try to persuade patients to accept treatment، and must not cooperate with them to harm themselves and to discontinue treatment specifically.
    Keywords: treatment refusal, involuntary treatment, autonomy, patient satisfaction, patient's rights
  • Mahsa Shakour, Alireza Yousefi *, Leila Bazrafkan, Zahra Jouhari, Safoora Taheri, Athar Omid Pages 24-34
    Abortion is a challenging issue. It is proposed as a problem in medical philosophy and medical ethics texts. In dealing with abortion، graduate medical students may be influenced by different situations، or make a decision according to their conscience. Therefore they should acquire a satisfactory level of ethical development to deal with these issues during their years of education. Some things that are important for education on abortion are law، religious and moral reasoning، understanding the moral reasoning of people who request an elective abortion and related ethical philosophies. If health providers want to make the right decision and manage the patient suitably، they should be aware of the moral reasoning of the abortion applicant، religious moral reasoning، legal issues، and the ethical philosophies related to elective abortion، so they can do the best thing when dealing with abortion applicants. Sometimes the abortion applicant or the health provider thinks that abortion is an ethical action، but according to religion and the philosophy of ethics it is not. Therefore supporting health may be warranted by educating medical students on ethics as well as religious rules and legal issues.
    Keywords: abortion, philosophy of ethics, law, medical ethics
  • Ali Khaji *, Soheil Saadat Pages 35-44
    Self-citation is a behavior that is seen to varying degrees in researchers، research centers and medical journals. The question is whether self-citation is moral or not. This is a descriptive and analytical study (library and document research). Two main keywords (self-citation and ethics) were used for searching databases. In addition، efforts have been made for moral evaluation of self-citation by review articles from databases، ethical-codes and related guidelines. When self-citation is employed to drive readers to a better and easier understanding of an article، it is acceptable and even necessary، but when it is done mainly to increase reference to one’s articles، it is non-essential. Since unnecessary self-citation could mislead researchers and policymakers، bring false prestige for individuals، institutions and magazines، and create unhealthy competition among researchers، it is immoral. Moreover، forcing authors to use an article as reference without a scientific reason is wrong and unethical practice. Modification of evaluation methods for researchers، magazines and research centers to eliminate self-citation and also appropriately informing them about the ethical aspects of unnecessary self-citation could be effective in reducing this phenomenon. It is recommended to observe and inform the rate of unnecessary self- citation among authors، research centers and journals.
    Keywords: self, citation, medical science, Ethics
  • Sima Moghadasian, Farahnaz Abdollahzadeh, Azad Rahmani *, Farmisk Paknejad, Hamid Heidarzadeh Pages 45-56
    Do not resuscitate order (DNR) is one of the most challenging issues in end of life care. The attitude of health care providers has an important role in legalization of this procedure. The aim of the present study was to investigate the viewpoints of nursing students on DNR orders. One hundred and eighty six nursing students from Tabriz University of Medical Sciences (TUOMS) and Kurdistan University of Medical Sciences (KUMS) participated in the present study. Data collection was performed by Attitude on DNR Order Questionnaire that consisted of 25 items. The results showed that nursing students have a negative attitude toward many aspects of DNR orders، had many misconceptions about this procedure and tended to acquire more information about it. Also، students reported a negative attitude about passive euthanasia and reported that cultural and religious factors are important in their attitude toward DNR orders. Moreover، there was no statistical difference between the attitudes of nursing students from these two universities with two different cultural and religious backgrounds (P > 0. 05). Considering the lack of knowledge of nursing students about DNR orders it is suggested that nursing students should be educated on the subject. Due to little research evidence conducting further studies is recommended.
    Keywords: Do Not Resuscitate Order, cardio, pulmonary resuscitation, nursing students, medical ethics
  • Somayeh Mohammadi, Nozar Nakhaei, Fariba Borhani, Mostafa Roshanzadeh Pages 57-66

    Moral intelligence is one of the dimensions of intelligence that can provide a framework for the proper function of man، and be used as a predictor for people’s conduct. Nurses’ performance is of great importance because of the moral and human nature of their profession، and their adherence to ethical principles improves the nursing care quality as well as organizational performance. Therefore، the present study aimed to assess moral intelligence in nurses. This cross-sectional study was conducted on 400 nurses from teaching hospitals in South Khorasan. Participants were selected through census method. Data were collected by Lennik & Kiel’s moral intelligence questionnaire، and data analysis was performed using SPSS 16 software and descriptive and analytical statistics tests. The results suggest that the nurses’ moral intelligence score was 4. 35 ± 0. 56 (range: 1-5). There was a direct and meaningful relationship between moral intelligence and age and years of practice (P < 0. 05). Optimal levels of moral intelligence suggest the importance that nurses attribute to moral values، and can also be an indirect manifestation of their moral conduct in healthcare environments.

    Keywords: moral intelligence, nursing care, nursing ethics
  • Mohammad Khajedaluee, Zahra Movafaghi *, Mahdieh Pouryazdanpanah Pages 67-76
    Medical ethics is a set of moral values that apply principles and responsibilities to the practice of medicine and is a fundamental part of medical education. The current study investigated the effectiveness of the medical ethics curriculum and the best method for its implementation from interns’ point of view. The current cross-sectional descriptive study was carried out in July 2012. The research tool was a questionnaire developed in the medical ethics department and handed to all interns. The validity and reliability of the tool was confirmed using content validity and internal consistency (α= 0. 72) methods respectively. Data was analyzed using SPSS software and reported by the use of descriptive statistics، particularly mode، as a measure of central tendency. Seventy-one interns (60%) responded to the questionnaire، 54% of whom were female and 55% in the second internship year. In response to the achievement rate of expected outcomes such as the extent to which the educational objectives have been reached، and the suitability of content with the needs felt in real clinical situations، modes were all ranked in the ategory of «low». The modes of the responses to the stressfulness of different ethical situations were mainly ranked in the category of «high». To assess the best methods for teaching knowledge as well as medical ethics skills and attitudes، the following were the mode of interns'' responses: group discussion (38%) for teaching the basics، and presentation of a case with the solution (70%) for teaching clinical ethics. The most appropriate methods of student evaluation were considered patient management problem and performance evaluation in the ward by 25 (36%) and 21 (31%) of interns respectively. The current study showed the effectiveness of medical ethics curriculum was low and the students requested presenting this course in a more practical way. It would appear that a two unit theoretic course does not have the efficiency to modify students’ attitudes and behavior to encounter challenging ethical situations، and therefore fundamental changes are suggested.
    Keywords: medical ethics, professionalism, medical education