فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیستم شماره 9 (پیاپی 114، آذر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن آیتی، محمدرضا نوروزی، حسن جمشیدیان، الناز آیتی، رضا کفاش نیری، محمدرضا لاشئ صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    تنگی آناستوموز وزیکویورترال (VUAS- Vesicourethral Anastomotic Stricture) یک عارضه نسبتا شایع و دردسر ساز بعد از جراحی رادیکال رتروپوبیک پروستاتکتومی (RRP- Radical Retropubic Prostatectomy) می باشد. در این مطالعه تجارب به دست آمده در زمینه درمان VUASبه خصوص با رزکسیون ناحیه تنگی از طریق مجرا (TransUrethral Resection of Scar- TUR) بیان شده است.
    روش کار
    در یک مطالعه چند مرکزی به صورت گذشته نگر پرونده های بیمارانی که بین سال های 1386 تا 1390، به علت سرطان پروستات تحت جراحی (RRP) توسط دو اروانکولوژیست قرار گرفته بودند، بررسی شدند. بیماران با سابقه VUAS وارد مطالعه شدند. تشخیص اولیه VUAS براساس علائم ادراری و تشخیص قطعی بر اساس سیستویورتروسکوپی داده شد. پاسخ به درمان بر اساس بهبود علائم انسدادی ادراری تعریف شد. درمان VUAS با شیوه های گشاد کردن مجرا (Urethral Dilatation- UD)، برش ناحیه تنگی از طریق مجرا (TransUrethral Incision of scar-TUI)، رزکسیون ناحیه تنگی (TUR) و جراحی باز صورت گرفت. نتایج به صورت تعداد و درصد برای متغیرهای کیفی و میانگین برای متغیرهای کمی نشان داده شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 استخراج گردید.
    یافته ها
    از 683 بیماری که تحت رادیکال رتروپوبیک پروستاتکتومی قرار گرفته بودند VUAS در 58 بیمار (9/8 %) ایجاد شد. متوسط زمان بین خارج کردن سوند فولی و تشخیص تنگی 9/3 ماه بود. متوسط زمان پیگیری بیماران 8/36 ماه بود. بیست و پنج بیمار (1/43 %) با گشاد کردن مجرا (UD) نیاز به درمان دیگری نداشتند. 18 بیمار (03/31%) به دنبال برش ناحیه تنگی(TUI) بهبود یافتند. TUR در 14 بیمار (13/24%) که به UD و TUI پاسخ نداده بودند، پاسخ درمانی مطلوبی ایجاد نمود. یک بیمار با سابقه درمان های متعدد اندوسکوپیک ناموفق قبلی تحت جراحی باز قرار گرفت. بیمار به دنبال جراحی باز دچار بی اختیاری شد. به دنبال درمان آندوسکوپیک هیچ موردی از بی اختیاری ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    VUAS علی رغم تاثیر بر کیفیت زندگی بیماران دراکثر موارد با درمانهای آندوسکوپیک بهبود می یابد. رزکسیون تنگی (TUR) به صورت مطمئن و بدون افزایش خطر بی اختیاری ادرار قابل انجام است.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، تنگی آناستوموز، عوارض، رزکسیون تنگی
  • آق بابک ماهری، حمید جوینی، محمد نبی بهرامی، رویا صادقی صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    امروزه با پیشرفت تکنولوژی، پدیده اعتیاد به اینترنت از جمله مسائلی است که امروزه سبک زندگی سالم را مورد تهدید قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی تعیین ارتباط بین اعتیاد به اینترنت دانشجویان با وضعیت سبک زندگی آنها وتعیین تاثیر اعتیاد به اینترنت روی سلامتی دانشجویان و جمع آوری اطلاعات پایه و ضروری جهت برنامه ریزی برای پیشگیری از اعتیاد به اینترنت و بهبود وضعیت سبک زندگی دانشجویان است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی در سال 1391 در شهر تهران بر روی250 نفر (140 دختر و110پسر) از دانشجویان ساکن خوابگاه های علوم پزشکی تهران انجام شد. روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بود وحضور افراد در مطالعه کاملا داوطلبانه بود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار و روایی آن کسب شد و شامل 3 بخش بودکه بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیکی شامل: سن، جنس، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، مقطع تحصیلی، وضعیت تحصیلی (نمره معدل) بود. بخش دوم پرسشنامه سبک زندگی سالم (Health Promoting Lifestyle Profile) 52 سوالی والکر وهمکارانش بودکه برای ارزیابی سبک زندگی دانشجویان مورد استفاده قرار گرفت و بخش سوم پرسشنامه «اعتیاد به اینترنت یانگ» بود. به منظور تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS19 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی استفاده شد و نتایج در سطح (05/0>p) معنادار تلقی شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این مطالعه بین اعتیاد به اینترنت و سبک زندگی سالم (001/0>p) رابطه ی معنادار وجود دارد و افراد معتاد به اینترنت نسبت به کاربران عادی اینترنت از نظر سبک زندگی سالم در وضعیت نامطلوبی به سر می برند. همچنین افراد معتاد به اینترنت از نظر رشد روحی (001/0>p)، مسوولیت پذیری بهداشتی (001/0>p)، روابط بین فردی (001/0>p)، مدیریت استرس (001/0>p)، فعالیت فیزیکی (001/0>p)، و تغذیه (001/0>p) نسبت به کاربران عادی به طور معناداری نمره پایین تری کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که افراد معتاد به اینترنت نمره ی پایین در سبک زندگی سالم دارند و ضرورت اتخاذ مداخلاتی جهت تصحیح روش های استفاده از اینترنت و آموزش به دانشجویان جهت ارتقا سبک زندگی سالم را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سبک زندگی سالم، دانشجویان
  • ثمیله نوربخش، ویدا ضرابی، مهشید طالبی طاهر، آذردخت طباطبایی، نازنین علی بیک صفحات 20-27
    زمینه و هدف
    تعیین عوامل آرتریت سپتیک بسیار مهم است. هدف از این مطالعه جستجوی آنتی ژن پلی ساکاریدی استرپتوکک گروه آدر مایع مفصلی مبتلایان به آرتریت بود.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی به روی 52 کودک مبتلا به مونو آرتریت حاد در مجتمع حضرت رسول اکرم (ص) تهران (91-1389) انجام شد. رنگ آمیزی گرم، کشت، و آزمون سریع تشخیصی آنتی ژن (لاتکس آگلوتیناسیون) برای هموفیلوس، پنوموکک، استرپتوکک گروه –ب ومننگوکک، ای کلی انجام گرفت و آنتی ژن پلی ساکاریدی استر پتوکک گروه آ(کمپانی کازابیو، مجوز اتریش، چین، الیزا) در مایع مفصل بیماران (با کشت و اسمیر منفی) جستجو گردید. از روش های آمار توصیفی (جداول و نمودار) و chi-square test و mann- whitney u test استفاده گردید. عدد پی کمتر از 05/0 با ارزش تلقی گردید.
    یافته ها
    تشخیص آرتریت چرکی در 5/34 % (52/11) شامل: 15% (52/8) کشت و یا اسمیر مثبت، 7/5% (52/3) آزمون سریع آنتی ژنیک لاتکس مثبت، و 8/3% (52/2) آنتی ژن استرپتوکک گروه آمثبت (علی رغم منفی بودن کشت، اسمیر و آزمون لاتکس منفی) بود.
    نتیجه گیری
    در 5/34% (11نفر) بیماران تشخیص آرتریت چرکی داده شد. فقط در 15% (8 نفر) بیماران کشت و یا اسمیر مثبت (استاف و پنوموکک) بود. آزمون سریع آنتی ژن باکتریایی در 7/5% (3 نفر) و آنتی ژن پلی ساکاریدی استرپتوکک گروه آدر 8/3% (2 نفر) بیماران مثبت بود. با افزودن روش های تشخیصی جدید جستجوی آنتی ژن باکتریای های شایع (به خصوص استرپتوکک) به روش های معمول نقش عوامل عفونی در آرتریت حاد واضح تر می شود. سیستم دفاعی بدن قادر به شناسایی آنتی ژن استرپتوکک مایع مفصل بیماران نبوده و عوارض قلبی، کلیوی، و عصبی غیر قابل بر گشت محتمل خواهد بود. درمان مناسب در عفونت های اثبات شده استرپتوککی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتی ژن پلی ساکاریدی استرپتوکک گروه آ، آرتریت، آرتریت سپتیک
  • مدینه جاسمی، آزاد رحمانی، نادر آقاخانی، سامره اقتدار، حمدالله علی نژاد صفحات 28-34
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی شایع ترین علل مرگ و میر بوده و میزان بروز آن درکشورهای درحال توسعه روبه افزایش است. عمل بای پس شریان کرونر CABG (Bypass Graft (Coronary Artery یکی از روش های درمانی بیماران فوق می باشد که در بسیاری از موارد اضطراب و تغییرات همودینامیکی را به دنبال دارد. این پژوهش با انجام آموزش چهره به چهره سعی در رفع مشکل فوق دارد.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی بود که به منظور بررسی تاثیر آموزش براضطراب و وضعیت همودینامیک بیماران کاندید CABG در ارومیه در سال 1390 صورت گرفت. در این مطالعه 124 بیمار واجد شرایط انتخاب شده به روش در دسترس به شیوه تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم، میزان اضطراب و نیازهای آموزشی ایشان در حین پذیرش و قبل از عمل با استفاده از پرسش نامه آمستردام و وضعیت همودینامیکشان با چک لیست مورد بررسی قرارگرفت. داده ها با کمک نرم افزار SPSS13 و آزمون هایT زوج،T مستقل و ANOVA مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی داری وجود نداشت. همچنین تفاوت معنی داری بین میزان اضطراب و نیازهای آموزشی گروه شاهد در دو فاصله زمانی یافت نشد. درگروه آزمون میزان اضطراب و نیازهای آموزشی پس از آموزش نسبت به زمان پذیرش کاهش معنی داری داشت(001/0(p<. وضعیت همودینامیک هر دو گروه نیز قبل از عمل نسبت به زمان پذیرش به طور معنی داری تغییریافت. همچنین بین جنس و سطح تحصیلات بیماران با اضطراب ارتباط معنی داری یافت شد (05/0(p<.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج سودمند حاصل از آموزش برکاهش اضطراب و تثبیت وضعیت همودینامیک بیماران تحت جراحی بای پس، توجه به مقوله آموزش از سوی کادر درمانی امری ضروری بوده و توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، CABG، وضعیت همودینامیک، آموزش چهره به چهره
  • محمد آقاسی، اکبر حاجی زاده مقدم، ضیاء فلاح محمدی صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    استرس اکسایشی با تحلیل نورون دوپامینی در بیماری پارکینسون، مشارکت دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر محافظتی عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی بر ضایعه القاء شده با تزریق درون بطنی6- هیدروکسی دوپامین (6-OHDA)در موش های صحرایی نر انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، 27 سر موش صحرایی به طور تصادفی به سه گروه کنترل، ضایعه دیده و ضایعه دیده تحت تیمار با عصاره تقسیم شدند. ضایعه با تزریق محلول 6-OHDA به داخل بطن راست مغز حیوانات ایجاد شد. ضایعه دیده وضایعه دیده تحت تیمار با عصاره ابتدا به صورت درون صفاقی به مدت دوازده هفته، هر هفته سه بار به ترتیب سالین و عصاره (200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) دریافت کردند، سپس با تزریق 6-OHDA به داخل بطن راست مغز پارکینسونی و نهایتا پنج روز بعد از تزریق داخل بطنی، نمونه برداری و سطوح دوپامین و تیروزین هیدروکسیلاز جسم مخطط مغز حیوان با روش ELISA اندازه گیری شد. داده ها به روش تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه مورد مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مصرف عصاره به طور معنی داری از کاهش سطح دوپامین در جسم مخطط مغز موش های ضایعه دیده جلوگیری می کند (001/0p=)، اما سطح تیروزین هیدروکسیلاز در گروه ضایعه تحت تیمار عصاره تغییر نکرد (86/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که پیش درمانی با مصرف مزمن عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی می تواند سبب محافظت نورون های دوپامینرژیک در برابر ضایعه ناشی از 6-OHDA می شود و احتمالا می تواند نقش حفاظتی در برابر بیماری پارکینسون داشته باشد.
    کلیدواژگان: عصاره گل گیاه ازگیل ژاپنی، پارکینسون، دوپامین، موش صحرایی
  • اشرف صابر، شیرین فردوسی، فریبا عسکری، لیلا فارسی صفحات 42-48
    زمینه و هدف
    زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که به دلیل عوارض جدی آن مثل کرنیکتروس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شناسایی عوامل زمینه ساز زردی می تواند سبب تشخیص و درمان سریع آن گردد. لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی زردی در دوران پری ناتال انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی 170 نوزاد متولد شده در بیمارستان 22 بهمن گناباد در سال 1390 به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، وزن، نوع زایمان و سایر متغیرهای اپیدمیولوژیک از پرونده استخراج و ثبت گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS ویراست 19 استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از مجموع170 نوزاد، 91 نوزاد (5/53 درصد) به زردی مبتلا بودند. از مجموع 91 نوزاد مبتلا به زردی 7/52 درصد پسر و 3/47 درصد دختر بودند. شدت زردی در اکثر نوزادان مبتلا (8/47 درصد) خفیف و زردی شدید در 2/15 درصد موارد وجود داشت. اکثر نوزادان مبتلا به زردی حاصل زایمان طبیعی (6/62 درصد) بودند. سن مادران نوزادان مبتلا در اکثر موارد (9/65 درصد) بیشتر از 25 سال و گروه خون اکثر مادران O (1/34 درصد) و RH مادران نوزادان مبتلا در 89 درصد موارد مثبت و اکثر نوزادان (5/61 درصد) حاصل بارداری دوم به بالا بودند. بین هیچ یک از مشخصات دموگرافیک مادر با زردی نوزادی از نظر آماری ارتباط معنی داری دیده نشد (05/0p).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای زردی در شهر گناباد، توصیه می شود مطالعات بیشتری با حجم نمونه بیشتر در این زمینه برای به دست آوردن آمار دقیق میزان شیوع عوامل خطر در نوزادان مبتلا به زردی انجام شود تا از بروز آسیب و خطر در نوزادان در معرض خطر جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: زردی، نوزادان، اپیدمیولوژی
  • حمیدرضا مختاری نیا، محمدعلی سنجری، محمد پرنیانپور صفحات 49-58
    زمینه و هدف
    هدف مطالعه حاضر به بررسی تاثیر اعمال بار خارجی بر روی کنترل تعادل در حالت ایستاده معمولی در افراد کمردردی و گروه سالم پرداخته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی می باشد. بار خارجی بر روی 23 فرد سالم و 21 بیمار کمردردی اعمال شد و تاثیرات آن بر روی کنترل تعادل از طریق پارامترهای استخراجی از مرکز فشار مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مرکز فشار جهت محاسبه انحراف معیار دامنه حرکت، انحراف معیار سرعت در جهت قدامی خلفی و طرفی، میانگین کلی سرعت و پارمترهای صفحه فاز استفاده شد. با استفاده از آزمون دو طرفه ANOVA تاثیر اعمال بار خارجی در دو گروه و مقایسه وضعیت تعادل در گروه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که اعمال بار خارجی تاثیر اصلی بر روی پارامترهای انحراف جابجایی در جهت طرفی و قدامی-خلفی و پارامترهای صفحه فاز داشته است. اثر تداخلی معنی داری بین بار و گروه مشاهده نشد. همچنین قبل از اعمال بار خارجی، وضعیت ثبات وضعیتی در بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان داد که پوشیدن یک جلیقه ده کیلوگرمی باعث افزایش نوسان وضعیتی در افراد شده است که این مساله احتمال افتادن و ایجاد آسیب را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: کنترل وضعیتی، کنترل حرکت، بار خارجی، کمردرد مزمن
  • مهرزاد لطفی، محمد مهدی ثاقب، میترا امینی، فرهاد لطفی، محبوبه صابر، پیوند باستانی صفحات 59-68
    زمینه و هدف
    با عنایت به اینکه هر گونه برنامه ریزی در جهت ارتقاء کیفیت آموزش بالینی در گرو شناخت مشکلات، نارسائی ها و کاستی های موجود در سیستم آموزشی از دیدگاه گروه هدف می باشد، در این مطالعه سعی شد تا طی یک ارزشیابی کامل و همه جانبه از کلیه گروه های درگیر و ذی نفع در فرآیند آموزش بالینی، میزان رضایتمندی آن ها را از سیستم فعلی برآورد نموده تا از این طریق بتوان به ترسیم یک چارچوب کلی از نقاط قوت و ضعف سیستم فعلی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز پرداخت.
    روش کار
    این مطالعه، از نوع مطالعات توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1390 انجام شده. به منظور جمع آوری داده ها، سه پرسش نامه مجزا و محقق ساخته بر حسب اهداف پژوهش طراحی شد که پرسش نامه شماره یک مربوط به انترن ها و دستیاران پزشکی، پرسش نامه شماره دو مربوط به اساتید بالینی و پرسش نامه شماره سه مربوط به سرپرستاران بود. به منظور سنجش روایی محتوایی و صوری پرسش نامه از روش قضاوت متخصصین استفاده شد و به منظور سنجش پایایی از روش آزمون- باز آزمون استفاده گردید. پاسخ ها پس از نمره دهی، وارد نرم افزار SPSS ورژن 17 وارد گردید و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های مرتبط مثل T-TEST و Anova و... در سطح معنی داری 05/0 تحلیل گردید.
    یافته ها
    به طور کلی یافته های حاضر متضمن آن است که دستیاران، انترنها و سرپرستاران شرکت کننده در پژوهش موافقت بسیار بیشتری نسبت به ثابت بودن اساتید در یک مرکز آموزشی درمانی داشتند در حالی که دیدگاه اساتید نسبت به ثابت و چرخشی بودن خودشان نسبتا برابر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این نکته که چارچوب آموزشی موجود در مراکز آموزشی درمانی کشور بعضا نمی تواند جواب گوی نیازهای جدید و تامین فضای استاندارد آموزشی باشد و با توجه به نتایج موردی مطالعه حاضر در مورد وضعیت فعلی آموزش بالینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به نظر می رسد ضمن توجه به جوانب و پیشنهادات ارائه شده، اجرای این تغییر بتواند به افزایش کیفیت آموزش، پژوهش و درمان در مراکز دانشگاهی کمک نماید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی 360 درجه، نظام آموزش بالینی، مرکز آموزشی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • منور مرادیان سرخکلایی، سیما اسماعیلی شهمیرزادی، رویا صادقی، زهرا نیکو سرشت، فرزانه فرد صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از تعیین کننده های اجتماعی سلامت بر کاهش مرگ و میر افراد یک جامعه موثر می باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی و سرمایه اجتماعی در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری در سال 1391 انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که در سال 1391 انجام شده است. حجم نمونه 140 نفر و نمونه گیری به روش طبقه بندی بوده است. در این مطالعه از پرسشنامه ای شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک (6 سوال)، ابزار استاندارد شده کیفیت زندگی SF36 (36سوال) و ابزار سرمایه اجتماعی Bullen (36 سوال) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 44/7 ±28/34 سال بود. بین میزان ابعاد عملکرد جسمی، سلامت عمومی، عملکرد اجتماعی و سلامت روانی، سرزندگی و شادابی با سرمایه اجتماعی ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (05/0p<). در حالیکه سرمایه اجتماعی با حیطه های ایفای نقش متاثر از مشکلات جسمی، ایفای نقش متاثر از مشکلات روانی و درد جسمی در افراد مورد مطالعه ارتباط آماری معنی داری را نشان نداد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته ها، افزایش سطح سرمایه اجتماعی یک جامعه، راه نویدبخشی برای بهبود کیفیت زندگی کارکنان بهداشتی درمانی می باشد؛ بنابراین بایستی با استفاده از استراتژی هایی چون تقویت شبکه اجتماعی، برقراری امنیت و تقویت اعتماد در بین افراد، توسعه روابط اجتماعی و همیاری، به تقویت و توسعه سرمایه اجتماعی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، کارکنان بهداشتی و درمانی
  • زهرا کیاسالاری، عصمت یاقوت پور، محسن خلیلی، سمیرا وحیدی صفحات 78-87
    زمینه و هدف
    امروزه از اپیوئیدها برای کنترل و تسکین دردهای حاد و مزمن استفاده می شود. اما بروز دو پدیده تحمل و وابستگی از مهم ترین معضلات مصرف این مواد می باشد. به همین دلیل در این تحقیق به بررسی اثر ترکیبی متادون و هالوپریدول بر اکتساب و بیان تحمل و وابستگی به مورفین در موش های سوری نر پرداخته شده است.
    روش کار
    در این پژوهش که یک مطالعه تجربی است 98 سر موش سوری نر از نژاد NMRI انتخاب و در 2 گروه اکتساب و بیان قرار گرفتند. هر گروه به 7 زیر گروه شامل: کنترل، سالین (sham)، متادون، هالوپریدول، متادون + هالوپریدول، نسبت 2 به 1 متادون+هالوپریدول و نسبت 1 به 2 متادون + هالوپریدول تقسیم شد. همه موش ها با دریافت دوزهای افزایشی مورفین به مدت 7 روز معتاد شدند. تمامی داروها در گروه اکتساب 30 دقیقه قبل از تزریق مورفین در مدت 7 روز و در گروه بیان 60 دقیقه قبل از تزریق مورفین در روز هشتم (روز تست) تزریق می شدند. برای بررسی تحمل در روز تست، 30 دقیقه قبل و بعد از تزریق مورفین آزمون درد با آب داغ انجام می شد. جهت بررسی وابستگی با تزریق نالوکسان، موش ها به مدت 30 دقیقه مشاهده رفتاری می شدند. سپس داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس یک طرفه به کمک نرم افزار sigma stat تحلیل شدند.
    یافته ها
    تزریق مزمن مورفین موجب القای تحمل و وابستگی در موش ها گردید. درصد حداکثر اثر ممکن (Maximal Possible Effect- MPE) به عنوان شاخص تحمل در 2 گروه اکتساب و بیان در ترکیب دارویی متادون 1 + هالوپریدول 2 نسبت به مورفین افزایش معنی داری پیدا کرد. همچنین در بررسی وابستگی، کاهش بارز رفتارهای سندرم ترک در گروه های درمان ترکیبی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان می دهد که احتمالا ترکیب دارویی متادون و هالوپریدول، خصوصا با نسبت 1 به 2 در کاهش تحمل و وابستگی به مورفین از اثربخشی تک تک داروها موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: تحمل، وابستگی، مورفین، متادون، هالوپریدول
|
  • Mohsen Ayati, Mohammadreza Nowroozi, Hassan Jamshidian, Elnaz Ayati, Reza Kaffash Nayeri, Mohammad Reza Lashay Pages 1-9
    Background
    Vesicourethral anastomotic stricture (VUAS) is a relatively common complication after Radical Retropubic Prostatectomy (RRP). We reported our experience in treatment of VUAS especially with transurethral resection of fibrosis.
    Methods
    In a multicentric retrospective cross-sectional study conducted between March 2006 and August 2011، 683 (RRPs) performed by two uro-oncologists، were studied. Patients with VUAS were included in the study based on subjective urinary symptoms and direct cystourethroscopy. VUAS was managed by Urethral Dilatation (UD)، Transurethral Incision of Stricture (TUI)، Transurethral Resection of scar (TUR) and open reconstruction. Type of treatment and its outcome were recorded and analyzed. Data analysis was performed by SPSS version 18.
    Results
    Of the 683 (RRPs)، VUAS Occurred in 58 (8. 9%) patients. Mean time interval between Foley catheter removal and diagnosis of VUAS was 3. 9 months، and mean time of follow up was 36. 8 months. Twenty-five patients (43. 1 %) with urethral dilatation did not require further treatment. Eighteen patients (31. 03%) improved with use of transurethral incision of stricture with or without urethral dilatation. TUR of fibrosis had a good response in 14 (24. 13%) who had not responded to UD or TUI. One patient، who did not responded to multiple previous procedures، underwent open reconstruction. The patient was became incontinent after surgery. Following endoscopic treatment، incontinence was not observed in any patients.
    Conclusions
    Although VUAS is a bothersome complication after RRP it responds to usual endoscopic treatments. In our experience TUR of fibrosis can be performed safely without increased risk of incontinence.
    Keywords: Prostate cancer, Anastomotic stricture, Complications, TUR
  • Agh Babak Maheri, Hamid Hamid Joveini, Mohammad Nabi Bahrami, Roya Sadeghi Pages 10-19
    Background
    With the advancement in technology، internet addiction has become an issue which adversely affects the healthy life style. The aim of this study was to investigate the relations between internet addiction and health promoting lifestyle of the students and determine the effects of internet addiction on the health of students and to collect basic data to plan for preventing internet addiction and to improve students’ life style.
    Methods
    This descriptive and analytical study was done on 250 cases (140 females and 110 males) living in the dormitories of Tehran University of Medical Sciences in 2012. Stratified Random Sampling was used for selecting students، participation in the study was voluntary، tools of collecting data for this study was self-reported questionnaire consisting of three parts، the first part contained demographic information including age، sex، marital status، employment status، educational level، and educational status (grade point average); the second part was health promoting lifestyle (HPLP) questionnaire (52 questions) of Walker and colleagues and the third section of the questionnaire was “Young''s Internet Addiction”. In order to analyze the data SPSS V. 19 was used and results at the level of p<0/05 was considered significant.
    Results
    According to the findings of the study there is a significant relationship between internet addiction and promoting healthy lifestyles (p<0/001)، and addicts to the internet are in adverse situation as compared to the internet users in terms of promoting healthy lifestyles. People addicted to the internet received significantly lower scores in spiritual growth (p<0/001)، health responsibility (p<0/001)، interpersonal relationships (p<0/001)، stress management (p<0/001)، physical activity (p<0/001)، and nutrition (p<0/001) compared to ordinary users.
    Conclusions
    This study shows that internet addicts gain lower score in health promoting lifestyle and reveals necessity of interventions to correct methods of internet using and training students to improve their lifestyle.
    Keywords: Internet addiction, Health, promoting lifestyle, Students
  • Samileh Noorbakhsh, Vida Zarabi, Mahshid Talebi Taher, Azardokht Tabatabaei, Nazanin Ali Beik Pages 20-27
    Background
    Determining the etiologic agents of septic arthritis is very important. The aim of the present study was to determine group A streptococcal polysaccharide antigens in synovial fluid of patients with arthritis.
    Methods
    A cross sectional study was conducted upon 52 cases with acute mono arthritis in Hazrat-e-Rasool Akram hospital in Tehran، Iran (2010-2012). Gram staining، culture and rapid antigen tests were performed (LPA) for H. influenza، S. pneumonia، group B streptococci، N. meningitidis، E. coli and; Group A streptococcal polysaccharide antigens (Cusabio company; Austria liscence، China، ELISA) was searched in synovial samples (negative smear and culture). p value <0. 05 was considered valuable.
    Results
    Septic arthitis was diagnosed in 34. 5%; that included positive culture or gram staining in 15%، positive rapid antigen test (LPA) in 5. 7%، positive group A streptococcal polysaccharide antigens in 3. 8% of cases with negative results for other tests.
    Conclusions
    Septic arthitis was diagnosed in 34. 6% of cases. Only 15% of cases had positive culture or gram stain (mainly S. aureus، S. pneumonis)، 5. 7% were diagnosed by rapid antigenic tests (LPA) and group A streptococcal polysaccharide antigens (ELISA) test was positive in 3. 8% of the remaining cases (negative smear and culture). By addingthenew diagnostic methods to the conventional culture tests for detecting common bacterial antigens (especially streptococcus)، the role of infectious organisms in evolution of acute arthitis would be elucidated better. Streptococcal polysaccharide antigens in synovial fluid are not defined by the immune system. The irreversible cardiac، renal، and neurologic complications are probable. Optimal treatment of proved streptococcal cases is recommended.
    Keywords: Group A streptococcal polysaccharide antigens (ASP Ag)_Arthritis_Septic arthritis
  • Madineh Jasemi, Azad Rahmani, Nader Aghakhani, Samereh Eghtedar, Hamdollah Alinejad Pages 28-34
    Background
    Heart disease is the most common cause of death that has increased in developing countries. Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery is one of the treatment methods in these patients that have been used widely over the past decade. This study was performed with aim of resolving the issues related to lack of patients'' familiarity with anesthesia and surgery and inattention to their training needs due to anxiety and dysfunction of hemodynamic statue.
    Methods
    In this semi-experimental study، 124 patients who were candidates for CABG were randomly assigned to either the test or control groups. Patients'' anxiety was evaluated by Amsterdam questioner and checklist was used for recording hemodynamic variables. The collected data were analyzed using the paired، independent t test and ANOVA in the SPSS.
    Results
    There were no significant differences between demographic variables in two groups. There were no significant differences between patients'' anxiety، hemodynamic status، educational needs at admission time and before surgery in control group but in the intervention group، anxiety of patients decreased after the intervention (p<0. 001). Hemodynamic variables in two groups changed before surgery (p<0. 05). There was significant relationship between gender، level of education and patients'' anxiety (p<0. 05).
    Conclusions
    Considering the benefits of education on patient’s anxiety and hemodynamic status، more attention should be given by health care providers to patient education.
    Keywords: Anxiety, CABG, Hemodynamic status, Face to face education
  • Mohammad Aghasi, Akbar Hajizadeh Moghaddam, Zia Fallah Mohammadi Pages 35-41
    Background
    Oxidative stress contributes to dopamine cell degeneration in Parkinson’s disease (PD). This study was performed with the aim of studying the protective effects of Eriobotrya japonica flower extract (EJFE) on intraventricular 6-hydroxydopamine-induced lesion in male rats.
    Methods
    In this laboratory experimental study، twenty seven rats were divided into three groups: control، lesioned and extract treated lesioned. Lesion was induced with injection of 250 mg/kg of intraventricullar 6-hydroxydopamine (i. c. v. 6-OHDA). Lesioned and extract treated lesioned groups received saline and extract (200 mg/kg) three times per week for 12 weeks، intraperitoneally. Five days after i. c. v. 6-OHDA injection، tyrosine hydroxylase and dopamine levels in the striatum were measured by ELISA method. Data was analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA).
    Results
    Results show that consuming the extract significantly prevented the decrease in dopamine levels in Parkinson rats (p= 0. 001)، but tyrosine hydroxylase level did not change in the extract group (p= 0. 86).
    Conclusions
    The results of this research showed that pre-treatment with hydro alcoholic extraction of Eriobotrya japonica protected the dopaminergic neurons against 6-OHDA lesion and may have protective role against Parkinson disease.
    Keywords: Eriobotrya japonica flower extract, 6, hydroxydopamine, Rat
  • Ashraf Saber, Shirin Ferdowsi, Fariba Askari, Leila Farsi Pages 42-48
    Background
    Neonatal jaundice is a common problem which is of particular importance because of the serious complications such as kernicterus. Identification of predisposing factors can cause rapid diagnosis and treatment of jaundice. This study was conducted to determine the prevalence of jaundice in the perinatal period.
    Methods
    In this cross-sectional study of 170 infants born in 2011 in 22 Bahman Hospital Gonabad، non- probability sampling was used. Demographic details such as age and gender were collected. Results were analyzed by SPSS 19 software.
    Results
    The incidence of neonatal jaundice was 53. 5 % (91/170). There were 48 male (52. 7%) and 43 (47. 3%) female infants. Most babies had mild jaundice (47. 8%) and 15. 2% with severe jaundice. Most infants with jaundice were born in a vaginal delivery. Age of mothers of newborns with jaundice، in most cases (65. 9%) were more than 25 years and most of them had blood group O (34. 1%)، positive RH (89%) and second pregnancy (61. 5%). No significant statistical association was found between the demographic characteristics of mothers and jaundice (p<0. 05). Also RH negative mothers with RH positive husbands had correlation with jaundice (p<0. 05).
    Conclusions
    According to the high prevalence of jaundice in Gonabad further studies with a large sample size must be recommended in order to obtain accurate statistics on the prevalence of jaundice in high-risk infants.
    Keywords: Neonates, Jaundice, Epidemiology
  • Hamid Reza Mokhtarinia, Mohammad Ali Sanjari, Mohammad Parnianpour Pages 49-58
    Background
    The purpose of this study was to identify the effects of external loads on balance control during upright stance in Chronic Low Back Pain (CLBP) patients and healthy adults.
    Methods
    This study was a qausi-experimental design. External loads were applied to 23 young، healthy participants and 21 low back pain subjects، and effects on balance control were characterized by Center-of-Pressure (COP) based measures. Center COP data were used to calculate standard deviation of amplitude، standard deviation of velocity in anterior-posterior and medial-lateral directions، mean total velocity and phase plane parameters. We used two way ANOVA to explore the pre/post applying external load and the between groups difference.
    Results
    The results showed that applying external load had a significant main effect on the standard deviation of amplitude in anterior-posterior and medio-lateral direction and parameters. There was no interaction of load and group in this study. Also there was no difference between two groups at the beginning of the test.
    Conclusions
    These data show that wearing 10 kg of external weight in a waistcoat increases the postural sway of subjects، which may in turn increase the likelihood of falls and injury.
    Keywords: Postural control, Motor control, Fatigue, CLBP
  • Mehrzad Lotfi, Mohammad Mehdi Sagheb, Mitra Amini, Farhad Lotfi, Mahbobeh Saber, Peivand Bastani Pages 59-68
    Background
    As any decision making for improving the quality of clinical education depends on recognition of the present problems، as well as the inadequacies and faults from the stakeholders` points of view، this study was conducted to evaluate all the stakeholders in educational process comprehensively and estimate their satisfaction from the present system in order to illustrate a general framework of strengths and weaknesses of Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a cross sectional descriptive analytic study conducted in 2011. Three separate teacher-made questionnaires were designed according to the study purpose. The first questionnaire was related to interns and residents (under and post graduate students)، the second one for clinical teachers and the third belonged to the head nurses. Expert views were used in order to assess the content and face validity and test-re-test was applied for reliability checking. SPSS version 17 was used for descriptive statistics and relevant tests of t-test and Anova at the significant level of 0. 05.
    Results
    Findings showed that residents، interns and head nurses attending this study agreed more with fixed professors in only one educational center rather than the view of the professors whom had equal perspectives toward fixed or rotation status.
    Conclusions
    As the present educational framework in Iranian educational theraputic centers can not meet the demands of the new needs and provide standard educational environment، and also according to the results of the present case in regard to the status of clinical education in Shiraz University of Medical Sciences، it seems that along with attention to the recommendations of the present study change in the present system could improve the quality of education، research and therapy status in various university centers.
    Keywords: 360 degree evaluation, Clinical education system, Educational therapeutic center, Shiraz University of Medical Sciences
  • Monavvar Moradian Sorkhkolaee, Sima Esmaeili Shahmirzadi, Roya Sadeghi, Zahra Nikooseresht, Farzaneh Fard Pages 69-77
    Background
    Social capital، as one the social determinant of health has an effective impact on decreasing mortality in a community. This study was conducted with the aim of determining the relationship between quality of life and social capital among health workers in medical and health network of Rey city.
    Methods
    This study was a cross sectional design conducted in 2012. Sample size was 140 individuals selected through stratified sampling. In this study، a questionnaire was designed that included three parts; socio demographic (6 items)، standard SF 36 quality of life questionnaire (36 items) and Bullen’s instrument (36 items). Data was collected and analyzed by SPSS software version 18 with using with T-Test، ANOVA، and Pearson correlation.
    Results
    Mean age of the participants was 34. 28±7. 44 years. There were significant associations between social capital and physical function، general health، social functioning، mental health، and vitality domains (p<0. 05) while there were no significant associations between social capital and role limitations due to emotional problems and physical pain (p<0. 05).
    Conclusions
    According to the results، the increase of social capital in a community can lead to development of quality of life among health network staff. It seems by using strategies such as social networking enhancement، security establishment، strengthen interpersonal trust، expansion of social relationship and cooperation are effective for improving quality of life among staff.
    Keywords: Quality of life, Social capital, Health workers
  • Zahra Kiasalari, Esmat Yaghoutpoor, Mohsen Khalili, Samira Vahidi Pages 78-87
    Background
    Today opioids are used to control and relieve acute and chronic pain. However، the incidence of both tolerance and dependence phenomena are the two major problems in the people who take these drugs. So، in this study the combination effect of haloperidol and methadone on the acquisition and expression of morphine dependence and tolerance have been examined.
    Methods
    In this experimental study ninety-eight NMRI male mice were randomly divided into acquisition and expression groups. Each group was divided into seven sub-groups: control، sham (saline)، methadone، haloperidol، haloperidol + methadone، methadone + haloperidol ratio of 2 to 1 and methadone + haloperidol ratio of 1 to 2. All groups were addicted with gradually increasing doses of morphine for 7 consecutive days. All drugs، in the acquisition group were injected 30 minutes before morphine injection for 7 days and in the expression group 30 minutes before morphine injection on the 8th day (test day). Morphine tolerance was measured by tail immersion test for 30 minutes before and after administration of morphine on the test day. To assess the dependence، mice were administered with naloxone and then withdrawal behaviors were observed for 30 minutes. Then data were analyzed using one-way ANOVA by sigma stat software.
    Results
    Chronic morphine injections induced tolerance and dependence in mice. Percentage of Maximal Possible Effect (MPE) as a tolerance index was significantly increased in acquisition and expression groups which received drugs combination methadone 1 + haloperidol 2 as compared to control groups. About the dependence، the marked decrease was shown in withdrawal behaviors in the combination therapy groups.
    Conclusions
    However، our results have shown that probably methadone and haloperidol combination treatment، especially in the ratio of 1 to 2 could reduce tolerance and dependence more than single drug treatment animal groups.
    Keywords: Tolerance, Dependence, Morphine, Methadone, Haloperidol