فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

نشریه پژوهش های زبان شناسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یادگار کریمی* صفحات 1-18
    این مقاله به تبیین نظری دو الگوی رایج در ساخت کنایی زبان های ایرانی بر پایه برنامه کمین هگرا می پردازد.
    بندهای متعدی، فاعل حالت نمای کنایی ا مفعول قرار دارد مضاعف سازی می شود. در الگوی اول، در/ غیرفاعلی و مفعول حالت فاعلی می پذیرد. در این الگو فعل متعدی در مطابقه کامل. در الگوی دوم، فاعل متعدی حالت نمای کنایی ندارد بلکه به وسیله یک واژ هبست غیرفاعلی. در این الگو فعل با مفعول مطابقه ندارد و شکل پیش فرض (وند/ شناسه سوم شخص مفرد) می پذیرد.لذا در ساخت های کنایی زبان های ایرانی، به لحاظ توصیفی، واژ هبست و وند مقاله استدلال خواهد شد که مطابقه فعل با مفعول در الگوی اول حاصل تطابق هسته زمان با مفعول است در حالی که نبود.
    مطابقه در الگوی دوم ب هدلیل ایجاد تداخل ناقص واژ هبست در ایجاد تطابق بین هسته زمان و مفعول است. گواهی در تایید این ادعای نظری است که اصولا ساخ تهای منفرد در زبا نها برآیند تعامل ساز وکارهای مستقل و عام نظام صوری/ شناسه در توزیع تکمیلی قرار دارند. در این. نتیجه این تحلیل/ ساختاری این زبان هاست.
    کلیدواژگان: ساخت کنایی، مطابقه، تطابق، متعدی، برنامه کمینه گرا، حالت ذاتی، حالت ساختاری
  • عادل رفیعی صفحات 19-32
    نوشته حاضر به مسئله منشا مفهوم عامل در واژه های مشتق از وندهای مشهور به اسم عامل ساز در زبان فارسی می پردازد این منظور ابتدا سه رویکرد عمده به این مسئله معرفی می شود و به کمک داده های زبان فارسی مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای. و، از فرهنگ هشت جلدی سخن و فرهنگ زانسو می شود «گار -»، «چی -»، «بان -»، «نده -»، «گر -» داده های مورد استفاده در تحقیق حاضر شامل تمامی واژه های مشتق از پسوندهای. تجزیه و تحلیل داده های فارسی حاکی از آن است که برخلاف «ار -» رویکردهای سه گانه معرفی شده، مفهوم عامل را نم یتوان برگرفته از نقش تتای موضوع بیرونی پایه دانست این مطلب، دو منشا احتمالی دیگر برای این مفهوم در واژه های مشتق معرفی می گردد.پایه و ساخت صرفی واژه های مشتق مورد بررسی معنی خود وند به عنوان منشا مفهوم عامل در این گروه از واژه ها معرفی می شود. با درنظر گرفتن: معنی وند مستقل از ساخت موضوعی. در نهایت با ارائه شواهدی از فرآیندهای اشتقاق و ترکیب در زبان فارسی،.
    کلیدواژگان: عامل، اشتقاق، وند، اصل هم نمایگی، صرف ساخت، محور
  • والی رضایی، مژگان نیسانی صفحات 51-66
    این جستار در پی آن است که ساخت بند در زبان فارسی را در چهارچوب دستور نقش و ارجاع مورد بررسی قرار دهد نظریه دستوری به تعامل نحو، معناشناسی و کاربردشناسی در نظام های دستوری توجه ویژه ای دارد نظریه بر پایه دو تقابل، شامل تقابل میان محمول و موضوع و تقابل میان موضوع و غیر موضوع استوار است توجه به مفاهیم طبقه فعلی، بازنمایی های معنایی و نقش های معنایی شکل م یگیرد عملگر که ساخت بند را توصیف می کند، بازنمایی می شود و بنابراین یک فرافکنی جدا در این دستور است ساخت نحوی جمله های ساده زبان فارسی بر اساس ساخت لایه ای بند به دست داده می شود و نحوه اتصال این ساخت با ساخت معنایی بندها و تاثیر عوامل کاربردشناختی نشان داده خواهد شد معناشناسی و کاربردشناسی در جمله های ساده زبان فارسی در چارچوب نظریه دستوری مذکور تبیین می گردد و نشان داده می شود که این نظریه نقشگرا توانایی تبیین مسائل دستوری زبان فارسی را دارد. این. ساخت نحوی بند در این. ساخت منطقی با. عناصر نقشی جمله از طریق فرافکنی. در این نوشتار. در واقع، روابط موجود بین سه حوزه نحو،.
    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، ساخت نحوی، معناشناسی، عملگر، ساخت اطلاع، پیوند
  • رضوان متولیان* صفحات 67-82

    در این مقاله پس از ارائه ملاک هایی برای تمایز کنترل اجباری از کنترل غیر اجباری، ساخت کنترل ناقص در زبان فارسی بررسی می گردد و برخلاف نظر اکثر زبانشناسان فارسی زبان، در ساخت کنترل ناقص در زبان فارسی برخی از معیارهای ویلیامز مرجع ضمیر مستتر، رابطه سازه فرمانی بین مرجع و ضمیر مستتر و عدم حضور فاعل واژگانی در جمله پیرو الزامی نیست فرض کرده است و از سوی دیگر برخلاف کنترل غیراجباری در این نوع ساخت ها، کنترل از فاصله دور (1980) و کوستر (1984) برای تشخیص ساخت کنترل اجباری رعایت نمی شود از جمله در این نوع ساخت کنترلی(uniqueness) واحد بودن. با وجود این از آنجا که این موارد قابل تبیین هستند کنترل ناقص را می توان نوعی کنترل اجباری. مهمتر این که در کنترل ناقص در زبان فارسی، مقوله تهی در جایگاه فاعلی متمم دارای خوانشی از نوع باز(De-se) و تعبیربه خود (sloppy) از مقوله تهی امکانپذیر نیست. بنابراین این نوع کنترل زیر (arbitrary control) و خوانش اختیاری (long distance control) گروهی از کنترل اجباری است.

    کلیدواژگان: کنترل ناقص، کنترل اجباری، کنترل غیر اجباری، ساخت افزایی
  • شیرین پورابراهیم*، ارسلان گلفام، فردوس آقاگلزاده، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا صفحات 83-92
    هدف این مقاله بررسی مفهوم سازی های استعاری مبتنی بر وضعیت قرارگرفتن بدن انسان است نشستن، در مفهوم سازی چه معانی قرآنی ب هکار رفته اند؟ به عبارتی، قرآن برای کدام حوزه یا حوزه های مفهومی انتزاعی یا نسبتا انتزاعی از ویژگی های حوزه مبدا ایستادن و نشستن استفاده کرده است و با به کار گیری نظریه استعاره مفهومی چگونه می توان این الگوبرداری ها را تحلیل کرد؟ بررسی عبارات زبانی حاوی مفاهیم ایستادن و نشستن در زبان قرآن نشان می دهد که استعاره های ایستادن و نشستن برای مفهوم سازی مفاهیم دینی به شکلی کاملا منسجم به کار رفته اند (ایستادن و نشستن) در زبان قرآن. این تحقیق در چارچوب نظریه استعاره مفهومی انجام شده است. سوال تحقیق این است که حالات وضعیتی ایستادن و. ضعف و کوتاهی در امور «انگیخته شده است قرآن بر انتخاب نوع مفاهیم مقصد تاثیرگذار است ایستادن» مفهوم سازی شده است و مقاومت در راه خدا، جهاد و نماز با مفهوم «نشستن» دینی مثل جهاد، با استفاده از مفهوم. این نوع الگوبرداری ها، حاصل همبستگی های تجربی میان مفاهیم مبدا و مقصد است ولی محتوای دینی.
    کلیدواژگان: ظریه استعاره مفهومی، مفهوم سازی استعاری، استعاره های زبانی، زبان قرآن
  • رحیمه روح پرور*، محمود بی جن خان، سعید حسن زاده، شهره جلایی، مجید اشرف گنجوی صفحات 93-106
    مقایسه صوت شناختی زمان شروع واک همخوان های انفجاری دهانی آغاز کلمه در تولید گفتار کودکان ناشنوای کاشت حلزون شنوایی شده و شنوا نشان داد که در هر دو گروه از انفجاری های واکدار و بیواک، میانگین زمان شروع واک کودکان کاشت حلزون، بیشتر از کودکان شنوا بود آن هم تسلط کمتر کودکان کاشت حلزون بر ارتعاش تارآواها در تولید انفجاری های واکدار، افزایش آگاهی واج شناختی در کودکان کاشت حلزون و اعمال اغرا قآمیز آن، فقدان درو نداد حسی در دوره حساس و حیاتی کسب مهار تهای ارتباطی در کسب زبان و گفتار در کودکان کاشت حلزون و نیاز سرنخ های صوت شناختی بیشتر در حالت پی شافت واکی نسبت به پس افت واکی است مقطع بیشتر به محل تولید کام اختصاص داشت حلزون نسبت به کودکان شنوا وجود داشت اختلاف فشار بین بالا و زیر حنجره، میانگین زمان شروع واک در دختران بیشتر از پسران بود یادگیری هرچه زودتر زبان در درک گفتار و تشخیص مرزهای واجی و سرنخ های صوت شناختی اهمیت فراوان دارد، اما کودکان کاشت حلزون دو سال ابتدایی زندگی که دوران طلایی زبان آموزی است را از دست داده اند و از تجربه زبانی کمتری برخوردارند. به این معنا که در کودکان کاشت حلزون موارد کمتری از پیش واکداری وجود داشت. دلیل. در بیشتر موارد، کمترین مقدار زمان شروع واک به محل تولید لبی و بیشترین آن به دلیل وجود سطح. در انفجار ی های واکدار، موارد کمتری از پیش واکداری در کودکان کاشت. در بیشتر موارد، به دلیل تفاوت اندازه تارآواها در افراد مذکر و مونث و ایجاد. ثابت شده است که تجربه و.
    کلیدواژگان: زمان شروع واک، کاشت حلزون شنوایی، شنوا، همخوان انفجاری، واکداری، محل تولید
|
  • Y. Karimi* Pages 1-18
    This paper presents a minimalist analysis of two agreement patterns of variation in Iranianergative languages. On the one hand، there are languages in which the ergative subject is markedergative/oblique morphologically and in which the ergative (past transitive) verb displays full agreement with the nominative object. On the other، languages are found where the transitive subject is doubled by an oblique clitic، but where the transitive verb fails to show agreement with the nominative object. Descriptively speaking، where there is a (doubling) clitic، there is no (agreement) affix (on the verb) and vice versa. To account for this complementarity، it will be argued that the verb-object agreement is a reflex of T° (ense) -object agree، when no intervener impedes the agree relation between the two. However، it will be argued that when clitic doubles a transitive subject، it constitutes a case of defective intervention and causes the T° object agree to break down. Thus analyzed، the competition of clitics and affixes in cross-referencing arguments in Iranian ergative languages amounts to the (un) availability of the agree relation within clausal domain، which is independently derivable from the tenets of the Minimalist Program.
    Keywords: ergativity, agreement, agree, transitive, Minimalist Program, structural case, inherent
  • A. Rafiei* Pages 19-32
    This article deals with the question of the origin of the meaning of agent in the Persian derived words. For this purpose، first، the three major approaches to this question are introduced and assessed. The analysis of data from Persian exhibits that in spite of the three approaches، the agent meaning cannot be considered to have been taken from the theta role of the external argument of the base. Having this point in mind، two other possible origins are then proposed for this concept in derivational words: the meaning of the affix independent of the argument structure of the base، and the morphological structure of the derivational words examined. Finally، presenting evidence of derivation and compounding in Persian، the meaning of the affix itself is introduced as the origin of the meaning of agent in this group of words.
    Keywords: agent, derivation, affix, co, indexation principle, construction morphology
  • V.I. Rezaei, M. Neisani Pages 51-66
    This paper studies clause structure in Persian within the framework of Role and Reference Grammar (RRG). This theory deals with the interaction of syntax، semantics and pragmatics in grammatical systems and believes that understanding grammatical structure can only be possible through considering semantic and pragmatic functions of language. This theory uses a concept of the layered structure of the clause that is different from the other syntactic approaches in that it is based on two fundamental contrasts: the contrast between the predicate and its arguments، and the contrast between arguments and non-arguments. The functional elements or operators have separate projection in this theory. Information structure is also explored for the clauses. The interpretation of information structure in RRG، to a large extent، originates from Lambrecht (1994). There are two aspects for information structure which are related to one another. Eventually، the semantic to syntax and the syntax to semantic linking are shown in the linking part of this grammar. In fact the relationship between the three modules of syntax، semantics and pragmatics are formally indicated in this component of RRG. This paper explores the layered structure of simple sentences in Persian. It was demonstrated that the layered structure of the clause proposed in RRG works for Persian as well.
    Keywords: Operator, Information Structure, linking Persian, Role, Reference Grammar, Syntactic Structure, logical Structure
  • R. Motavalian* Pages 67-82

    In this article، after presenting some criteria to distinguish Obligatory Control (OC) from Non- Obligatory Control (NOC)، Non-Exhaustive Control (NEC) in Persian is investigated. It is shown that in contrast with most of Iranian linguists’ opinions، some of Williams (1980) and Koster’s (1984) criteria to determine OC are not observed in Persian، for instance it is not necessary to have Uniqueness of controller، c-command relation between controller and controlee and the lack of lexical subject in the complement of OC. However the lack of these criteria is justifiable. Moreover like OC، NEC in Persian allows sloppy and De-se reading and contrary to NOC، barring arbitrary and Long Distance Control (LDC). Then، NEC in Persian can be considered as the subtype of OC.

    Keywords: non, exhaustive control, obligatory control, coercion
  • S. Pourebrahim*, A. Golfam, F. Agha Golzadeh, A. Kord Zafaranlu Kambuzia Pages 83-92
    The objective of this paper is to study metaphorical conceptualizations which are based on two physical postures of STANDING and SITTING، represented in the Holy Quran Language. Following Conceptual Metaphor Theory (CMT)، introduced by cognitive linguists، the researchers attempt to find out the abstract concepts which are represented through sitting/standing postures of the human body. In other words، for which abstract domai (s) of the Holy Quran، the source domains of Standing and Sitting have been used. Moreover، how CMT is useful in analyzing the meaning of these concepts. The study of linguistic metaphorical expressions shows that in the conceptualization of religious concepts like Prayer، Jihad، and other recommended affairs، SITTINIG/STANDING metaphors have been used coherently. Weakness in doing religious affairs like Jihad and AVOIDING the recommended religious duties has been conceptualized as SITTING. Performing recommended religious affairs، like Prayer، Jihad and Resistance in the way of God، is motivated through STANDING metaphor. The mappings are based on the experiential correlations between source and target domains، though the culture of the Holy Quran affects the type of target domains.
    Keywords: Conceptual Metaphor Theory, Metaphorical Conceptualization, Linguistic Metaphors, Language
  • R. Roohparvar*, M. Bijankhan, S. Hassanzadeh, M. Ashrafganjooie, Sh. Jalaie Pages 93-106
    The acoustic explanation of Voice Onset Time (VOT) in initial oral plosives produced by Cochlear Implanted (CI) children and Normal Hearings (NHs) showed that in both voiced and voiceless plosives، the mean amount of VOT was morein the production of CIs. The reasons of this condition are as follows: CIshave less control on the vibration of vocal cords، phonological awareness is increased in CIs and they apply it unnaturally، CIs don’t have enough sensory input in the critical period oflanguageacquisition، and in the production of prevoicing more acoustic cues are necessary. In most cases،labial place of articulation had the least amount of VOT; and palatal place had the most amount of VOT because of having the greatest contact area with the roof of mouth. Comparing with NHs، CIs utteredvoiced plosive withless prevoicing. Furthermore، the amount of VOT in girls was more than boys. Its reason is thatvocal cords sizeis different in boys and girls،and this haseffect on the pressure differences of under and above larynx. It has been proved that early acquisition of language is important in identifying phonological boundaries and acoustic cues. But CIs have lost the first two critical years of language acquisition and have less language experiment.
    Keywords: voice onset time, cochlear implant, normal hearing, plosive consonant, voicing, place