فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمد میرجلیلی صفحات 5-28
    در راه فهم روایات نیاز به روش صحیح علمی وجود دارد که آن را فقه الحدیث می نامیم. فهم متون احادیث، بدون توجه به مبانی مورد نیاز، امکان برداشت غلط و انحراف را در پی خواهد داشت. برای پرهیز از این خطر، تلاش های زیادی توسط عالمان اسلامی برای تدوین قواعد و مبانی فهم صحیح از قرآن و روایات صورت گرفت که علم اصول فقه، حاصل بخشی از این تلاش هاست. بسیاری از بزرگان حدیث نیز در شرح هایی که بر مجموعه های روایی نگاشته اند، روش و قواعدی به کار برده اند که استخراج آن ها می تواند ما را با شیوه، ضوابط و مبانی فقه الحدیث آشنا سازد. یکی از این کتب، کتاب «الفوائد الطوسیه» از شیخ حر عاملی است.
    این کتاب با عنایت به شخصیت علمی مولف و تبیین و توضیح روایات مشکل، اهمیت ویژه ای دارد و در آن، نکات و تحقیقات و دقت ها و نیز جواب شبهات و مغالطاتی وجود دارد که در کتب دیگر کمتر یافت می شود. در این مقاله، مبانی شیخ حر در راستای فهم حدیث با مطالعه این کتاب به روش تحلیلی توصیفی استخراج و تبیین گردیده است. برخی از این مبانی عبارت اند از: اثبات متن، اطمینان از صحت روایت، تثبیت متن (رفع اضطراب از روایت مضطرب)، تشکیل خانواده حدیث، شناخت مفهوم واژه های موجود در روایت، شناخت سبب و شرایط و مورد صدور حدیث، توجه به سیاق روایت، شناخت پیام ضرب المثل های موجود در متن، حل تعارض بین روایات متعارض، توجه به قرآن و روایات دیگر.
    کلیدواژگان: حدیث، فقه الحدیث، حر عاملی، الفوائد الطوسیه
  • مهدی مطیع، مصطفی دلشاد تهرانی، سوده اسعدی صفحات 29-52
    قرآن کریم نامه ای دوستانه، از سوی خالق هستی است که ظرائف، لطائف و اشارات عمیقی برای هدایت، رشد و کمال انسان به عنوان خلیفه او دربر دارد. معرفت و شناخت هرچه صحیح تر آیات کتاب الهی، به عنوان تجلی گاه اسماء حسنای حضرت حق، مقدمه ظهور این اسماء در وجود آدمی بوده و این مستلزم نوعی بیداری، آگاهی و بصیرت درونی نسبت به قانونمندی های هستی است که در ادبیات عرفانی «یقظه» نامیده می شود.
    از تلاش انسان در راه رسیدن به کمال مطلق، به سفری با عنوان سلوک الی الله تعبیر شده است که لازمه آن خروج از نفس و عزم راسخ برای پیوند با محبوب است که جز برای انسان بیدار و آگاه محقق نخواهد شد. این بیداری همان پرهیز از هر نوع غفلت است که صفای درون، طهارت برون و منافذ حیات معرفتی بنده همچون سمع، بصر و فواد را پوشانیده است.
    این نوشتار سعی دارد تا با جستجوی مفهوم یقظه در سیاق آیات مختلف قرآن و بسط تعاریف، توصیفات و تقسیمات خواجه عبدالله انصاری در منزل اول از بدایات، در منازل السائرین، علاوه بر تبیین معنای لغوی و اصطلاحی این واژه، نوع نگاه قرآن کریم به این مفهوم را تشریح نماید. به نظر می رسد عوامل ایجاد بیداری از دیدگاه قرآن کریم شامل؛ شناخت ظرفیت وجودی، داشتن گوش و چشمی هوشیار و همراهی با اولیاء الهی است. چنانچه روی آوردن به؛ زائدات، تسویف، نداشتن عزم و همت، عدم درک فاصله ظاهر و باطن و مواردی از این قبیل، از مهمترین موانع راه در این زمینه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: بیداری، سفر، صیرورت، خواجه عبدالله انصاری
  • اصغر افتخاری، حسین محمدی سیرت صفحات 53-78
    «صلح» به عنوان یکی از مفاهیم بنیادین در مطالعات سیاسی و اجتماعی مورد توجه اندیشمندان بسیاری در این حوزه قرار گرفته و تعاریف متعددی از آن بیان شده است. در اکثر تعاریف صلح مفهومی در برابر جنگ تعریف شده و با اتخاذ رویکردی منفی، به «نبود جنگ» تعریف گردیده است. در رویکردهای نوین با اتخاذ نگاهی مثبت و فعال و به منظور ایجاد صلحی پایدار، این مفهوم صرفا ناظر به جنگ تعریف نشده، بلکه همه عوامل بر هم زننده صلح مورد توجه قرار می گیرند و با اتخاذ منظری درونی و ذهنی به صلح در صدد ایجاد صلح پایدار می باشند. مقایسه تعریف قرآن کریم از صلح گویای یکسانی ها و تفاوت هایی در این موضوع است.
    گویاترین واژه در قرآن کریم که معادل صلح متعارف قرار می گیرد، واژه «سلم» است. سلم بیانگر صلح ایمانی و بیرونی است. در این تحقیق با به کارگیری دو روش تحلیل محتوا و معناشناسی زبانی تلاش شده به درک مفهوم سلم در قرآن کریم پرداخته و این نتیجه حاصل شده که همراهی مفهوم سلم در قرآن کریم با مفاهیمی چون عدالت، حق، عزت و ایمان تعریفی متفاوت از صلح ارائه می دهد. صلح اسلامی دارای رویکردی مثبت و درونی به صلح است که در قالبی عادلانه و به منظور دستیابی به اهداف الهی ترسیم می گردد و ارزش عرضی آن ناظر به مقدمه سازی تحقق اهداف دین و عدالت است و خود ارزشی مطلق و نهایی نیست که رسیدن به آن در هر شکلی متعالی تر از حالت نبود صلح تلقی گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صلح مثبت، صلح منفی، سلم، سلم
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی، پیمان کمالوند، سجاد رحیمی صفحات 79-102
    در مواجهه با قرآن کریم و تدبر در آن پیش فرض ها و پیش فهم ها نقش آفرین است. اعتقاد به عدم وصول به فهم نهایی از مهمترین مدعیاتی است که مبتنی بر دخالت پیش فرض ها، پیش فهم ها، علایق و انتظارات مفسر و همچنین علوم و معارف عصری بر فهم و تفسیر متن است.
    دکتر مجتهد شبستری با اعتقاد به همین موضوع معتقد است قرائت ها به صورت امری واقعی و حقیقی متعدد و متفاوتند و در تفسیر متون نمی توان به فهم نهایی نائل شد، اما آیت الله جوادی آملی با رد این مدعا معتقد است مفسر می تواند از پیش فهم ها و پیش فرض های خود گذر کرده و به فهم نهایی دست یابد. وی بر آن است که علوم و معارف عصری بر تفسیر تاثیرگذار نیست، اگرچه مفسران گاهی به اقتضای نیازهای زمانه به تفسیر می پردازند.
    این پژوهش به بررسی و نقد آراء دکتر مجتهد شبستری با تاکید بر آراء آیت الله جوادی آملی در خصوص تاثیر یا عدم تاثیر پیش فرض ها و پیش فهم ها بر فهم و تفسیر متون مقدس پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرائت پذیری، هرمنوتیک، تفسیر، پیش فرض، جوادی آملی، مجتهد شبستری
  • مهدی ایزدی، زهره اخوان مقدم صفحات 103-126
    قرآن کریم دستورالعمل زندگی بشر تا روز رستاخیز است و لذا باید همواره پاسخگوی نیازهای وی باشد. لازمه این غرض، جامعیت و جاودانگی این کتاب است که هر دو لازمه خاتمیت نبوت می باشند. یکی از انواع ارتباط با قرآن که اهل بیت(ع) بر آن تاکید داشته و بر لزوم آن تصریح نموده اند، استنطاق است. «به نطق آوردن کلام الهی» یعنی حضور جدی این متن صامت در جوامع بشری، و حل معضلات و دغدغه ها، و ایفای نقش. استنطاق به معنای «عرضه سوالات به قرآن و دریافت پاسخ» امری فراتر از تفسیر ترتیبی، تفسیر قرآن به قرآن، و تاویل قرآن است و با آن ها تفاوت ماهوی دارد. چه، این تعامل ها از متن قرآن آغاز می شود ولی شروع استنطاق، از متن جامعه و مشکلات آن است.
    با این وجود، تفسیر به رای نیز نیست، زیرا مستنطق با سوال به سراغ قرآن می رود، نه با جواب. از سوی دیگر، اگرچه سطح اعلای استنطاق خاص اهل بیت(ع) است، ولی به دلائل متعدد، منحصر در ایشان نمی باشد. این پژوهش ضمن پرداختن به میزان کاربرد روائی واژه استنطاق به طور کلی و نیز استنطاق قرآن، با اشاره به نظریه شهید صدر در تفسیر موضوعی، مسائل مرتبط را با روش تحلیلی-توصیفی مورد دقت قرار می دهد.
    کلیدواژگان استنطاق؛ تفسیر موضوعی؛ تفسیر قرآن به قرآن؛ تفسیر به رای؛ تاویل
    کلیدواژگان: استنطاق، تفسیر موضوعی، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر به رای، تاویل
  • محمدرضا ستوده نیا، زهرا قاسم نژاد صفحات 127-150
    ابن جریر طبری صاحب تفسیر «جامع البیان عن آی القرآن» در تفسیر آیات به مسئله اختلاف قرائات توجه داشته و با توجه به ضوابط و معیارهای خود یکی از وجوه قرائت را اختیار کرده است. با تامل در مواردی که ابن جریر یک وجه از قرائت را اختیار کرده، در می یابیم وی در بسیاری از موارد هماهنگی قرائت با سیاق را موید یک وجه از قرائت دانسته و بر اساس آن قرائت خود را اختیار کرده است.
    با توجه به اهمیت موضوع، این نوشتار، ضمن بیان معنای واژه های اختیار، سیاق و پیشینه کاربست آن در تفسیر و قرائات، به بررسی و تحلیل یکی از معیارهای طبری در اختیار قرائت که هماهنگی قرائت با سیاق است، پرداخته و برخی مسائل در این زمینه را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، قرائت، اختیار، سیاق، تفسیر طبری
  • امیر ذوقی صفحات 151-177
    چگونگی چینش آیات در کنار یکدیگر از دیرباز مورد توجه دانشمندان اسلامی در اعصار مختلف بوده است. دانشمندان نخستین از «نظم» و «مناسبت» میان آیات سخن می گفتند و دانشمندان سده حاضر از «سوره به منزله یک کلیت واحد» و «وحدت موضوعی سوره ها». در این مقاله ضمن مروری سریع بر این تلاش ها، به نظریات جدید در حوزه زبان شناسی در زمینه تحلیل متن اشاره شده و ضمن بیان مبانی نظری آنها، سعی در یافتن الگویی برای تحلیل چینش آیات در سوره های قرآن کریم با عنایت به کارکرد اصلی این کتاب آسمانی که هدایت و تذکر است، گردیده.
    در این راستا با استفاده از نظریات انسجام و خصوصا پیوند، «الگوی بازگشتی» برای توصیف چگونگی چینش آیات درون یک سوره پیشنهاد و در رابطه با یکی از سوره ها آزمون گردیده است
    کلیدواژگان: سوره، چینش آیات، انسجام متنی، نظریه انسجام، نظریه پیوند، الگوی بازگشتی
|
  • Ali Mohammad Mir Jalily Pages 5-28
    In order to comprehend the content of Hadith، there is a need for a right method which is named «Fiqh al-Hadith». To ‎obtain the meaning of the text of Hadith without this kind of the science ‎would lead to mistake and misguidance. To avoid this risk ‎there were formed many endeavors by ‎Muslim learned men to attain a proper understanding of Quran and Hadith that the science ‎of ‎Usul Fiqh was a sample. Many of the great figures of Hadith in their comments on Hadith ‎collections have used of methods and ‎rules that may help us in knowing method، criteria and ‎grounds of comprehending Hadith. One of these works is a book by the name ‎of Al-Favaid Al-‎Toosiah by Shaikh Horr Ameli. This book due to the position of the writer and its explaining the ‎difficult narratives has ‎a main significance and in it we may find many important points and ‎subtleties and also the solutions for different objections and ‎fallacies not mentioned in other ‎books. In this paper we have tried to articulate the grounds of Shaikh Horr in understanding ‎Hadith ‎with an analytical-descriptive method. Some of these grounds are as follows: to posit the ‎text، to assure about the authentication of ‎Hadith، removing the uncertainty in hadith، to form a ‎family group for Hadith، to know the words used in Hadith، knowing the causes ‎and conditions ‎of the issue of Hadith، considering the context of Hadith، to know the message of the proverbs ‎used in Hadith، to ‎solve the conflicts in Hadiths، and observing the Quran and other narratives ‎and etc.
    Keywords: Hadith, Fiqh al Hadith, Horr Ameli, Al, Favaid Al Toosiah
  • Mahdi Motia, Mostafa Delshad Tehrani, Soudeh Assadi Pages 29-52
    The Holy Quran is a friendly letter from our creator that contains many facetiaes، delicacies and ‎profound ‎implications for the guidence، growth and perfection of human as God’s successor. The more accurate knowledge and understanding of verses of Quran، as an epiphany of his ‎divine ‎names، is an incipience for their appearance in human and it requires a kind of awakening، ‎awareness ‎and insight to the divine laws of creation which are called “Yaghze” (awakening) in ‎mystical literature. ‎The human effort to achieve the absolute perfection has been interpreted as a ‎journey to God that its ‎requirement is departure from self and strong determination for ‎unification with God that will not be ‎achieved except by awake and aware humans. In a vaster scope of meaning، it could be said that this ‎awakening means to avoid any kind of ‎negligence and ignorance that has covered، such as dust، the ‎purity of the heart، cleanliness of ‎appearance and most importantly، the entrances of human’s living ‎insight such as hearing، vision ‎and heart. ‎This research attempts by searching for the concept of “Yaghze” in the context of various ‎verses ‎of Quran and expanding the definitions، descriptions and divisions of khajeh Abdullah Ansari in ‎‎the first destination of basics، in “Manazel Alsaerin”، to explain the connotations and ‎denotations of ‎this term، having ‎conscious hearing and vision and companionship with spiritual leaders; in the ‎same way، inclination ‎toward redundencies، procrastination، lack of determination and volition، ‎not understanding of the ‎differencies between appearance and reality and the like
    Keywords: Awakening, Journey, Becoming, Khaje Abdullah Ansariý
  • AsgharÝ EftekhariÝ_Hosein Ý Mohammady SiratÝ Pages 53-78
    «Peace» as the one of fundamental concepts in social and political studies has been considered by ‎‎many scholars and has been several definitions. Most definitions of the concept of peace are ‎versus of ‎war and defined by the negative approach، the «absence of war”. New approaches by ‎using positive ‎and proactive view and in order to establish lasting peace، the concept do not ‎define versus of war، ‎but all offensive factors that disturbing the peace are considered and by ‎choosing inner and mental ‎perspective are seeking to build sustainable peace. But، comparing the definition of the Quran about ‎peace shows us the similarities and difference ‎in this field. Telling words in the Quran، which is ‎equivalent to the conventional peace-term، is ‎‎Selm. Selm by two shapes» Selm «and» Salm«represent ‎faithful - internal peace and objective – ‎exterior peace. Accompany of the Selm in the Holy Quran with ‎concepts like justice، rights، ‎dignity and faith provides a different definition of peace. Islamic peace has ‎inner and positive ‎view to the peace، which shall be drawn it in a positive approach to fair terms and ‎holy purposes ‎and the next value of peace is the premise of religion and justice goal and it is not an ‎absolute ‎and final value that achieving it in any way became higher goal than the no peace section‎.
    Keywords: The Holy Quran, Positive Peace, Negative Peace, Selm, Salm
  • Mohammad RezaÝ Haji EsmaeilyÝ, Peyman Kamal VandÝ, Sajad RahimiÝ Pages 79-102
    Presuppositions and precomprehensions have a role in encountering the Holy ‎Quran and its ‎contemplation. The belief in the lack of access to a final comprehension is ‎among the most ‎important claims based on the interference of the interpreter''s ‎presuppositions، ‎precompre hensions، interests and expectations and also the ‎contemporary sciences and ‎knowledge in the text comprehension and interpretation. Believing in the same subject Mojtahed ‎Shabestari says the readings are different as a ‎true and real matter and the final comprehension ‎can not be achieved in the texts ‎interpretation. However، Javadi Aamoli rejects this claim and ‎believes that the ‎interpreter can pass from his own precomprehensions and presuppositions and ‎reach a ‎final comprehension. He thinks that the contemporary sciences and knoledges are not ‎‎effective on the interpretation، although interpreters sometimes interpret based on the ‎‎contemporary needs. This study has analyzed and criticized the mojtahed Shabestari ‎and Javadi ‎Aamoli''s opinions on the precomprehensions and presuppositions effect or ‎their lack of effect on ‎the comprehension and interpretations of the holy texts‎.
    Keywords: Readability, Hermeneutics, Interpretations, Presupposition, Javadi ýAamoli, ýMojtahed Shabestari.ý
  • Mahdi Izadi, Zohreh Akhavan Moghadam Pages 103-126
    The Holy Quran is an instruction of human life until the day of resurrection. Therefore، must ‎‎constantly respond he needs to be. God''s plan for this job is a comprehensive and everlasting of ‎‎this book، Both are necessary to Terminate of prophecy. One type of relationship with the Holy ‎‎Quran that emphasis there on and referring to the needs is a “Cross Question”. Speech to the ‎‎Word of God Means Presence Silent book In human societies، solving problems، resolve concerns ‎‎and playing the role. ‎ “Cross Question” means that supply questions to The Holy Quran and get answers. It’s ‎‎something beyond ordering Interpretation، Quran by Quran Interpretation and commentary of ‎‎Quran ‎and having serious differences with them. The cases start of text Holy Quran but Cross ‎‎Question start of society''s problems، Nevertheless isn’t a Interpretation by Vote because ‎‎Interrogator recourse to The Holy Quran with questions not associated with response. On the other hand، high levels of Cross Question special for ahlol beyt but for various reasons ‎‎this is not confined to them. This article in addition to addressing frequency words “Cross ‎‎Question” in The Holy Quran، whit referring to theory of Martyr Sadr about thematic ‎‎interpretation، investigate related topics by methods analytical and descriptive‎.
    Keywords: Cross Question, Thematic Interpretation, Quran by Quran ýInterpretation, ýýInterpretation by Vote, Commentary
  • Mohammad Reza Sotodeh Nya, Zahra Ghasem Nejad Pages 127-150
    Ibn Jarir al-Tabari، owner of the comprehensive interpretation ‎of Statements for each of ‎ the ‎Quran، in the interpretation of the verses he ‎notes the matter of differences between reading and ‎according to his criteria he ‎chooses one method of reading. With study and contemplation in ‎cases that ‎Ibn Jarir adopted one of reading methods، we know that in many cases he ‎confirms the coordination of reading with priority and recency of verses one of ‎method of reading and ‎chooses his reading according to that method. Given the importance of this issue، this article، while express the ‎meaning of words ‎، authority ‎، priority and recency and history of function of style and ‎way in the interpretation and reading، deals with analysis of one of Tabari’s criteria، disposal of reading that is coordination of reading ‎and priority and recency.
    Keywords: The Holy Quran, Readingþý, Authorityýþý, ýþContextþ þý, Interpretations of ýTabari.ý
  • Amir Zowqi Pages 151-177
    The arrangement of the verses in each Surah of the Holy Quran was an issue ‎of inquiry among ‎Islamic scholars in different ages of Islamic period. The ‎first scholars spoke of «Nazm» and «Munasaba» and the recent ones ‎introduced the ideas of «the Surah as unity» and «the thematic ‎unity of the ‎Surahs». In this article after a quick look at these attempts، some of thenew ‎theories ‎of text analysis and their theoretical bases have been mentioned and ‎their potential of explaining ‎of arrangement of the verses has been ‎examined، considering that the main function of the Holy ‎Quran is guidance ‎and remembrance. Applying «cohesion theory» and «relevance theory»، «the ‎‎referential model» is proposed for description of the arrangement of the ‎verses in a Surah and is ‎examined in a long Surah‎.
    Keywords: Surah, the arrangement of the verses, textual cohesion, cohesion ýýtheory, relevance theory, ýreferential modelý.ý