فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 33 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری، اکبر میرجلالی صفحات 1-26
    فقر یکی از چالش های گذشته و حال دولت ها و ملت ها بوده است و در هر دوره ای راهکارهایی برای کاهش آن مطرح شده است. یکی از راهکارها، نهادسازی است که به صورت دولتی و یا غیر دولتی، (NGO)، اقدام به فقرزدایی می نمایند که نمونه بارز آن در ایران کمیته امداد امام خمینی (ره) است. هدف مقاله، مطالعه ی نقش کمیته ی امداد در کاهش فقر مددجویان تحت پوشش بخش کندوان شهرستان میانه در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی و با استفاده از 9 مولفه وضعیت آموزش، مشارکت، گذران اوقات فراغت، وضعیت مصرف کالاهای بادوام، الگوی مصرف مواد غذایی، وضعیت بیمه، وضعیت اشتغال و درآمد و وضعیت فیزیکی مسکن مددجویان، در 68 روستای بخش کندوان در قالب سه دهستان و 160 خانوار می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است. همچنین، جهت تجزیه و تحلیل مولفه ها و گویه ها از آزمون آماری ناپارامتریک ویلکاکسون و دو ارزشی مک نمار و نرم افزار SPSS استفاده شده است و نتایج تحقیق نشان می دهد که: میانگین ها، رتبه های مثبت و منفی در بعد از تحت پوشش مددجویان نسبت به قبل از آن، روند رو به رشدی داشته است و نیز سطح معناداری (SIG) در اکثر مولفه ها و گویه های مرتبط به آن مساوی یا کوچک تر از 0/05>.α بوده و بنابراین می توان اذعان نمود که کمیته ی امداد در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی (مسکن) منجر به تغییرات معنادار در نزد مددجویان تحت پوشش شده است.
    کلیدواژگان: نهادهای خیریه، کمیته ی امداد امام خمینی، کاهش فقر، توسعه ی روستایی
  • غریب فاضل نیا، الهام افشار عمرانی صفحات 27-38
    نواحی روستایی عرصه ای است که تقاضای زیادی برای کاربری اراضی آن وجود دارد، روستا منبعی شکننده و آسیب پذیر در برابر تغییرات محیطی و انسانی است و با توجه به محدودیت زمین و ارزش معیشتی آن در نواحی روستایی، در صورت بهره گیری از زمین های موجود و استفاده ی آن در ساخت و سازهای غیر اصولی و بی رویه، آنگاه برای احداث اماکن خدماتی و ضروری در نواحی روستایی با کمبود زمین مواجه خواهیم شد.
    در نواحی روستایی شهرستان تنکابن بسیاری از اراضی که معیشت روستاییان بر آن متکی است، با افزایش تقاضا برای ساخت و ساز از باغات و مزارع حاصل خیز به کاربری مسکونی و کاربری های وابسته به آن تبدیل شده است، اما محرک اصلی این فرایند مجموعه انگیزه هایی است که به صورت تقاضا از طرف بومیان روستا و غیر بومیان مطرح شده است. جاذبه های جغرافیایی از لحاظ طبیعی و انسانی در روستاها، باعث افزایش تقاضا برای زمین و تغییر کاربری اراضی و چشم اندازهای روستاها شده است. این تحقیق درصدد است، به تحلیل تاثیر تقاضای اجتماعی بر کاربری اراضی در روستاهای شهرستان تنکابن با روش توصیفی- تحلیلی بپردازد. جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای، منابع اسنادی، پیمایشی و تکمیل پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم افزار spss انجام شده است.
    نتایج نشان داد با عنایت به میانگین پاسخ های به دست آمده، تاثیر عناصر طبیعی و انسانی بر تقاضای اجتماعی و کاربری اراضی به طور یکسان بوده است و تغییرات کاربری اراضی ناشی از تقاضای افراد غیر بومی، بیشتر از تقاضای افراد بومی در روستاهای شهرستان تنکابن موثر می باشد و با توجه به سطح معناداری محاسبه شده در ناحیه آلفای 0.05می توان ادعا نمود، توافق معناداری در این زمینه بین پاسخ گویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: تقاضای اجتماعی، کاربری اراضی، روستا، شهرستان تنکابن
  • مرتضی اسمعیل نژاد، محمود خسروی، بهلول علیجانی، سید ابوالفضل مسعودیان صفحات 39-54
    موج های گرمایی از مهم ترین بلایای آب و هوایی بوده که هر سال پیامدهای زیست محیطی مخربی را در طبیعت به جای می گذارند. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش شناسایی موج های گرمایی ایران و ویژگی های آن ها مانند تداوم، شدت و فراوانی می باشد که در جهت نیل به آن از آمار روزانه ی حداکثر دما مربوط به 663 ایستگاه هم دید و اقلیمی در قلمرو مورد مطالعه، طی دوره ی آماری1/1/1340 تا 29/12/1382 (15705 روز) استفاده گردیده است. سپس با استفاده از روش درون یابی کریگینگ با یاخته های 18×18 کیلومتر یک ماتریس 7187×15705 آماده شده که بر روی سطرها روزها و بر روی ستون ها یاخته ها قرار گرفته است.
    در گام بعدی با استفاده از شاخص فومیاکی ماتریس مورد نظر استاندارد-سازی و ماتریس انحراف دمای بهنجار ایران (NTD) شکل یافت. برای شناسایی موج های گرمایی ایران، با استفاده از برنامه نویسی در محیط Matlab. روزهایی را که دست کم 2 روز تداوم داشته و دمای آن 2+ انحراف معیار یا بالاتر از میانگین (NTD) بود، به عنوان موج گرما تعریف شد. از ماتریس NTD ایران 282 موج گرمای 2 تا 25 روزه شناسایی و دسته بندی گردید. این موج ها از کم تداوم ترین موج 2 روزه تا فراگیرترین موج 25 روزه در دوره ی گرم و سرد گروه بندی و تحلیل شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که موج های گرمایی کوتاه رخداد بیشتری داشته است و تعداد امواج گرمایی پرتداوم کمتر رخ داده است. پایان زمستان و روزهای نخستین پاییز موج های گرمایی بیشتر و فراوان تر می باشد، این هنگام ها با گذار دوره ی سرد به گرم و گرم به سرد، همزمان است. موج های با تداوم بیشتر کم رخداد بوده ولی درصد بیشتری از مساحت ایران را در برگرفته اند و موج های کوتاه پررخداد بوده و در گستره ی کمتری از ایران اتفاق افتاده اند. در شمال و شمال غرب، مرکز ایران و سواحل جنوب رخداد موج گرما بیشتر بوده است. همچنین امواج گرم در دوره ی آماری روند افزایشی داشته و در سال های اخیر، پررخدادتر بوده اند.
    کلیدواژگان: موج گرما، ایران، شاخص فومیاکی، رخداد، میانیابی، پررخداد
  • میرنجف موسوی صفحات 55-70
    نواحی مرزی (پیرامونی) به دلایل دوری از مرکز، انزوای جغرافیایی، توسعه نیافتگی و... تفاوت های فاحشی از نظر برخورداری از رفاه و توسعه با مراکز مرکزی دارند و ایجاد و فعالیت بازارچه ی مرزی می تواند باعث تعدیل رابطه ی یک سویه مرکز- پیرامون و بهبود رفاه منطقه ای گردد. این پژوهش به بررسی بازارچه ی مرزی شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی پرداخته است. جامعه ی آماری این تحقیق مشتمل بر کلیه پیله وران، بازرگانان و سایر دست اندرکاران بازارچه ی مرزی است که کارت پیله وری یا بازرگانی دریافت داشته اند که بر اساس آن حجم نمونه 220 نفر انتخاب گردید و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل تحلیل شبکه (ANP) و همچنین آمار استنباطی رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج مطالعات و بررسی حاکی از آن است که فعالیت و استقرار بازارچه ها در منطقه توانسته است در بسیاری از متغیرهای رفاهی از قبیل ایجاد اشتغال، تحرک شغلی مرزنشینان، افزایش درآمد، تامین مایحتاج نیازهای ساکنان مرزنشین، تغذیه، بهداشت، مسکن و محیط زیست، بهبود نسبی ایجاد کنند. همچنین استقرار بازارچه از اقتصاد غیر رسمی در این منطقه تا حد زیادی کاسته است اما نتوانسته از خیل عظیم مهاجران روستایی به ویژه جوانان به شهر بکاهد. به علاوه، اینکه بازارچه ی تمرچین توانسته است امنیت نسبی از لحاظ اقتصادی در منطقه ایجاد کند. نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان می دهد بین عوامل موجود در بازارچه ی مرزی تمرچین و شاخص های رفاه منطقه ای رابطه ی نسبتا معناداری وجود دارد. یعنی 37 درصد از رفاه منطقه ای ایجاد شده ناشی از بازارچه تمرچین است.
    کلیدواژگان: مناطق مرزی، توسعه، رفاه، بازارچه های مشترک مرزی، تمرچین پیرانشهر
  • زینب سرگزی، جمال محمدی، امیرحمزه شهبازی صفحات 71-84
    از آنجا که ساختار فضایی هر منطقه و میزان تعادل نظام شهری آن بازتاب کالبدی ساختارهای اقتصادی، اجتماعی منطقه است، مدل های رایج آکادمیک، مانند رتبه- اندازه، آنتروپی، هرفیندال و... علیرغم ارزش های کمیت پذیری و سادگی، فاقدکفایت لازم اند. زیرا شاخص های اقتصادی اجتماعی، اداری و کالبدی را نادیده گرفته، صرفا معطوف جمعیت شهرها هستند. هدف پژوهش: کاربرد رویکرد سیستمی هیلهورست در تبیین راهبرد آمایشی منطقه گیلان و روش تحقیق نیز: روش تحلیل سیستمی (نظامگرا)، با داده ها و اطلاعات اسنادی و کاربرد مدل های رتبه اندازه، ضریب جینی، نخست شهری و قلمرو تحقیق هم استان گیلان به مثابه منطقه ی عملکردی و برنامه ریزی است. رویکرد سیستمی هیلهورست، چهار عامل موثر (وسعت پهنه ی مساعد اکولوژیک، ظرفیت منابع معدنی، عملکرد اقتصادی فرامنطقه ای، میزان تمرکز اداری) را تجزیه وتحلیل و بازتاب آن ها را بردو مولفه فضایی (نظام شهری، وسعت پهنه حاشیه ای) ارزیابی می کند. متعاقبا مناطق به چهار دسته تفکیک و بر پایه ی جایگاه ملی، راهبرد آمایشی مطلوب منطقه تدوین می گردد. طبق یافته ها، منطقه ی گیلان: دارای پهنه مساعد اکولوژیک وسیع، فاقد منابع معدنی، عملکرد اقتصادی کشاورزی و گردشگری، سیستم اداری متمرکز و پدیده ی فوق برتری نخست شهری، اما وسعت نسبی حاشیه منطقه ناچیز است. منطقه ی گیلان«منطقه ی کشاورزی قدیمی» تلقی و راهبرد آمایشی مناسب منطقه «تثبیت پراکنده» انتخاب و نهایتا محورها و حوزه های سرمایه گذاری، معرفی گردید.
    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی هیلهورست، راهبردهای آمایشی، منطقه گیلان، نظام شهری، برنامه ریزی فضایی
  • علی اکبر رسولی، سیدعلی علوی، سیدبابک میرجعفری، فریبا کربلایی صفحات 85-96
    مدیریت، بهره برداری و حفاظت از منابع طبیعی، نیازمند داده های دقیق و به هنگام می باشد. نماسازی سه بعدی پوشش گیاهی آنگاه که در بستر وب پیاده سازی شود، به شکلی که قابلیت نمایش و حرکت پویا در محیط مجازی داشته باشد، دسترسی کارشناسان مربوطه، به محیط شبیه سازی شده جنگلی را تسهیل می نماید.
    منطقه ی مورد مطالعه بخشی از ناحیه ی رویشی خلیجی- عمانی در استان محروم سیستان و بلوچستان می باشد. با توجه به پراکندگی زیاد پوشش گیاهی منطقه و دقت مورد نیاز، استفاده از عکس های هوایی ابزار مناسبی در تهیه ی پایگاه داده در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی محسوب می شود. در تحقیق حاضر، پایگاه داده مکانی و توصیفی شامل اطلاعات درجه تراکم، نوع پوشش گیاهی و مساحت، و مدل های سه بعدی گونه های جنگلی به منظور نماسازی در محیط Google Earth به کار برده شد.
    نتایج نهایی حاکی از آن است که نماسازی سه بعدی داده های استخراج شده از عکس های هوایی با دقت بالا و قابل پیاده سازی در محیط Google Earth می باشد و انطباق مرز توده های جنگلی در عکس های هوایی با مرز آن ها در بستر Google Earthاز صحت قابل توجهی برخوردار می باشد. علاوه بر آن به اشتراک گذاری داده های منابع طبیعی در بستر وب، روند مدیریت و تصمیم گیری کارشناسان را کارآمدتر و با سرعت بالاتر میسر می سازد.
    کلیدواژگان: عکس های هوایی، نماسازی، GIS، Google Earth، سیستان و بلوچستان
  • عیسی جوکار سرهنگی صفحات 97-112
    مکان گزینی و استقرار مناسب شهرها جهت پیشگیری از بحران های محیط زیست و همچنین استفاده ی شایسته و پایدار از امکانات یک منطقه از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از این تحقیق ارزیابی توان اکولوژیکی استان مازندران و مقایسه ی آن با مکان گزینی و توسعه ی شهرهای موجود است. برای این منظور تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شده است. در این راستا ابتدا نقشه ها در محیط GIS رقومی شده و لایه های اطلاعاتی جنس زمین، موقعیت و شکل زمین، ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت دامنه، خطوط هم باران، هم دما، رطوبت نسبی، منابع آب و پوشش گیاهی تهیه گردیدند. سپس برای اجرای مدل به فرمت مناسب تبدیل شدند. آنگاه جهت ارزیابی توان اکولوژیکی توسعه ی شهری و تلفیق لایه های اطلاعاتی از روش شاخص های وزنی استفاده شده است که در نتیجه نقشه ی تناسب اراضی جهت استقرار و توسعه شهرها به دست آمد. نتایج حاصله نشان می دهد که پهنه های با توان مناسب برای توسعه ی شهری، پس از حذف مناطق حفاظت شده و سطوح جنگلی تنها 75/22 درصد از مساحت منطقه را شامل می شود. و نیز با توجه به مقایسه ی محل استقرار شهرهای موجود و محاسبه ی مجموع امتیازهای به دست آمده جهت توسعه مشخص گردید که از مجموع 51 شهر استان 42 شهر در موقعیت مناسب قرار دارند. همچنین مقایسه ی مجموع امتیاز معیارهای اکولوژیکی شهرهای موجود استان و جمعیت آن ها نشان می دهد که بین استقرار مناسب شهرهای استان و توسعه ی آن ها رابطه ای مستقیم اما نسبتا ضعیف وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تطبیقی، مکان گزینی، توسعه ی شهری، توان اکولوژیکی، مازندران، GIS
  • ناصر سلطانی، هادی سلامی صفحات 113-130
    دولت در ایران به مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه ی گردشگری تلقی می شود. برقراری امنیت، ایجاد زیرساخت ها، تدوین قوانین، پرورش نیروی انسانی متخصص و برقراری مناسبات بین المللی، تنها بخشی از وظایف دولت برای توسعه ی گردشگری سطح بزرگ و یا کوچک می باشد. این کارکردها، ارتباط مستقیم و یا غیرمستقیمی با جوامع محلی، گردشگران داخلی، گردشگران خارجی (بین المللی) و فعالان بخش گردشگری دارد. هدف اصلی این مقاله، بررسی نوع نگرش گردشگران بین المللی نسبت به اقدامات و سیاست های بازدارنده ی دولت در توسعه ی گردشگری در مناطق مرزی استان آذربایجان غربی می باشد.
    بدین منظور، ابتدا با استفاده از روش دلفی، مبادرت به جمع آوری نظرات خبرگان شد و سپس با استفاده از این نظرات، پرسشنامه ای برای جامعه ی آماری گردشگران و نمونه ی آماری 381 نفر تدوین شد و نتایج حاصل از داده های خام پرسشنامه، وارد مدل رویکرد تحلیل سلسله مراتبی فازی شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که تقدم امنیت بر توسعه، روابط خارجی محدود، ساختار سلسله مراتبی و بوروکراتیک و ضعف زیرساخت ها، اولویت های مطرح از سوی گردشگران بین المللی به عنوان موانع اصلی توسعه ی گردشگری در مناطق مرزی استان آذربایجان غربی می باشند.
    کلیدواژگان: دولت، توسعه ی گردشگری، آذربایجان غربی و تحلیل سلسله مراتبی فازی، دلفی
  • بهار رضایی نهال، مهدی زارع، دکترمنوچهر قرشی، رضا نوزعیم صفحات 131-138
    جهت بررسی فعالیت های آتشفشانی تفتان و تبین ارتباط آن با لرزه خیزی منطقه، با در نظر گرفتن کارهای تقریبا مشابه انجام شده با موضوع مورد نظر ما در دنیا، نیاز به بررسی پارامترهای لرزه خیزی منطقه در زمان رخداد آتشفشانی و کل بازه زمانی مورد مطالعه وجود دارد. اطلاعات مورد نیاز پس از جمع آوری و تدوین کاتالوگ لرزه ای و رخدادهای آتشفشانی تفتان از پایگاه ها و مراکز معتبر در دنیا، تلفیق و با کمک فرمول های معتبر موجود پارامترهای لرزه خیزی منطقه در زمان رخداد هر واقعه آتشفشانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه ضمن تهیه کاتالوگی از فعالیت های لرزه خیزی و آتشفشانی ثبت شده در منطقه و بررسی پارامترهای لرزه خیزی آن سعی در بررسی تاثیر فعالیت های کنونی این آتشفشان بر لرزه خیزی آن شد. تلفیق اطلاعات به دست آمده و نتیجه گیری کلی، ناهنجاری خاصی را در مورد این آتشفشان نشان نداد اما تجزیه و تحلیل داده های لرزه ای موجود از منطقه تفتان، بیانگر رابطه گوتنبرگ- ریشتر به صورت logN=-0.3975 M+ 2.7489 می باشد که اوج فعالیت های لرزه ای منطقه تفتان طی سال های سال های 1994- 1990 بوده است. اطلاعات آتشفشان شناسی در منطقه کافی نمی باشد با این حال بین فعالیت های آتشفشانی سال های 1902،1970و 1993 با فعالیت های لرزه ای ارتباط زمانی مشاهده می شود. بنابراین با توجه به اهمیت منطقه تفتان از دیدگاه مخاطرات طبیعی و کمبود اطلاعات موجود جهت بررسی های لازم، پایش های جامع لرزه زمین ساختی و آتشفشان شناسی در منطقه ی تفتان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: لرزه خیزی، آتشفشان، پارامترهای لرزه، تفتان
  • هادی ویسی صفحات 139-158
    در جهان امروز، اداره امور شهرها متکی بر دولت های محلی دموکراتیک است. الگوهای دولت محلی شهری در جهان متعدد است که مهم ترین آن ها مدل شهردار شورا، شورا مدیر، کمیسیون، نشست شهری باز و نشست نمایندگان شهری می باشد که سهم مدل شورا مدیر در میان شهرهای مختلف جهان بیش از سایر موارد است. آنچه را که بتوان دولت محلی شهر در ایران نامید از جنبش مشروطیت در 1285 ه. ش آغاز شده است. پس از آن، نهادهای دموکراتیک شهری در ایران، تحت تاثیر تحولات سیاسی دچار تغییرات زیادی شد و با افت و خیزهای زیاد تاکنون ادامه داشته است. این پژوهش با رویکردی تاریخی به سیر تکوین دولت محلی شهری ایران در یک سده ی اخیر توجه کرده و با الگوسازی و شناخت دقیق این نهاد محلی شهری در هر دوره-های تاریخی به مقایسه تطبیقی با الگوهای دولت محلی در کشورهای توسعه یافته پرداخته است. داده های مورد نیاز تحقیق به روش استنادی و کتابخانه ای از قوانین متعدد انجمن بلدیه، انجمن شهر و شوراهای اسلامی شهر (از انقلاب مشروطه تاکنون) گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا و تحلیل منطقی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نوعی الگوی شبه دولت محلی شهری از آغاز سده ی بیستم در ایران شکل گرفته است و در قالب الگوی شورا مدیر با حرکت سینوسی، متاثر از تحولات سیاسی و نظام سیاسی تک ساخت دچار انبساط و انقباض قدرت شده است. این الگوی دولت محلی برای تمامی شهرهای ایران یکسان بوده و بیش از آنکه متاثر از خواسته های شهروندی باشد، تحت نفوذ نهادهای قدرتمند حکومت مرکزی بوده است.
    کلیدواژگان: دولت محلی، شهرهای ایران، انجمن بلدیه، انجمن شهر، شوراهای اسلامی شهر
  • شهرام بهرامی، محمدعلی زنگنه اسدی، یوسف غلامی صفحات 159-172
    طاقدیس گلیان در جنوب شیروان در استان خراسان شمالی قرار دارد و از نظر زمین شناسی بخشی از زون ساختمانی آلاداغ- بینالود محسوب می شود. هدف این تحقیق ارزیابی تکتونیک های فعال طاقدیس گلیان با استفاده از شاخص های ژئومورفولوژیک است.
    برای دستیابی به هدف فوق، داده های مورد نیاز از نقشه های توپوگرافی 50000/1 و زمین شناسی 100000/1 و تصاویر ماهواره ای کویک برد استخراج شد. همچنین مطالعات میدانی از اشکال و فرآیندهای ژئومورفولوژیک انجام شد. داده های مورد نیاز برای محاسبه ی شاخص های k، سطوح مثلثی شکل، دره های ساغری شکل، سینوسیته جبهه ی کوهستان و نسبت فاصله بندی رودخانه (R)، بعد از ورود به نرم افزار ILWIS به دست آمد. طاقدیس مورد مطالعه، بر اساس شیب، ارتفاع و عرض طاقدیس، به 3 زون تکتونیکی تقسیم شد.
    نتیجه ی این تحقیق نشان می دهد که مقدار شاخص های K،W (نسبت حداکثر عرض دره ساغری به عرض خروجی دره)، R، شیب، طول قاعده و مساحت سطوح مثلثی در زون 3 بیشتر از دیگر زون ها می باشد. مقدار سینوسیته جبهه ی کوهستان در تمام زون ها، نزدیک به 1 است. به طور کلی بررسی شاخص های ژئومورفولوژیک در طاقدیس گلیان نشان می دهد که اولا طاقدیس گلیان از نظر تکتونیکی فعال است و ثانیا میزان فعالیت-های تکتونیکی از جنوب شرق طاقدیس به سمت شمال غرب آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تکتونیک، گلیان، سطوح مثلثی شکل، دره های ساغری شکل، نسبت فاصله بندی
  • یوسف قویدل رحیمی، محمود احمدی صفحات 173-182
    در این مطالعه شرایط آسایش اقلیمی کلان شهر تبریز در ارتباط با احساس گرمایی مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی شرایط حرارتی بر اساس محاسباتی که بر مبنای تعادل انرژی انسان استوار است و برای شناخت عدم آسایش در برابر گرما و سرما برای افرادی که با پوشش مناسب لباس در هوای آزاد قدم می زنند، انجام گرفته است. ساعات گرم و سرد با توجه به دامنه و تداوم عدم راحتی در برابر گرما و سرما تعریف می شوند. روش مورد استفاده در این مطالعه ارزیابی شرایط زیست اقلیمی تبریز با استفاده از روشASHRAE Standard 55-2004 که مدل تغییریافته ی روش میانگین رای پیش بینی شده (PVM) و انتقال آن بر روی نمودار سایکومتریک گیونی بوده و بر مبنای داده های ساعتی برای تحلیل های ماهانه، فصلی و کل دوره 44 ساله (2004-1961) انجام شده است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیشترین میزان ساعات آسایش اقلیمی در ماه های آگوست، جولای و سپتامبر بوده و کمترین مقدار آن در ماه های نوامبر، دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس متمرکز هستند. از نظر توزیع متوالی ماه های دارای بیشترین ساعات آسایش اقلیمی، دوره ی گرمایی آوریل تا اکتبر بالاترین میزان ساعات آسایش اقلیمی را به خود اختصاص داده اند و این در حالی است که دوره ی نوامبر تا مارس فاقد ساعت آسایش اقلیمی می باشد. از نظر توزیع فصلی ساعات آسایش اقلیمی، تابستان با مجموع متوسط 989 ساعت و با 64 درصد از توزیع فصلی بیشترین ساعات آسایش اقلیمی تبریز را به خود اختصاص داده و بعد از آن فصل بهار با متوسط بلندمدت 437 ساعت و با 28 درصد توزیع فصلی ساعات آسایش اقلیمی را دارا می باشد.
    در رده ی بعدی فصل پاییز با 123 ساعت و جمع فصلی 8 درصد از فصول 4 گانه قرار دارد و زمستان هیچ نقشی در توزیع ساعات آسایش اقلیمی ندارد و کل ساعات آن ساعات عدم ساعات آسایش اقلیمی محسوب می شوند. میانگین کل ساعات آسایش اقلیمی تبریز در طول دوره ی آماری نشان دهنده ی عدد 1549 ساعت از کل 8760 ساعت است که نشان می دهد نسبت ساعات آسایش اقلیمی تبریز به ساعات عدم آسایش اقلیمی عددی بالغ بر 7/17 درصد است و این یعنی این که در 3/82 مواقع برای ایجاد اقلیمی متعادل با شرایط فیزیولوژیک انسان بایستی انرژی مصرف شود که خود علاوه بر هزینه های گزاف بحث های تخصصی دیگری می طلبد.
    کلیدواژگان: زیست اقلیم شناسی، آسایش اقلیمی، میانگین رای پیش بینی شده، نمودار سایکومتریک، تبریز
|
  • Dr. Abdolreza Roknoldin Eftekhari, Dr.Mehdi Pourtaheri, Akbar Mirjalali Pages 1-26
    Poverty has been one of the challenges of the nations and governments in the past and present time. And solutions have been proposed for its reduction in each period. One of the these strategies is the establishment of foundations which eradicate the poverty as governmental or non- governmental entities, (NGO),and its main important type is Imam Khomeini Relief Committee in Iran. The purpose of this paper is to study the role of Relief committee in reducing the poverty of clients covered in kandovan District, Miyaneh, in three dimensions of economical, social and physical status and by using 9 factors of education, partnership, spending leisure time, situation of consuming durable goods, consumption pattern of food, insurance, employment and income, physical condition and house of clients in 68 villages of Kandovan in the form of 3 districts and 160 households. The method used in this research is descriptive - analytical one and by using library resources. Also for the analysis and study of factors, nonparametric wilcoxon statistical test and McNemar two values and SPSS software were used. and the research results indicate that the averages, positive and negative rankings has had an increasing trend in comparing with its situation before Relief Committee coverage and at a significance level (SIG) on most components and related statements that are equal or smaller than α<./.5. The results show that the Relief committee in all economical, social and physical aspects of development has lead to significant changes for the clients under coverage.
    Keywords: Institutions of charity, Imam khomeini relief committee, Poverty reduce, Rural development
  • Dr. Gharib Fazelniya, Elham Afshar Omrani Pages 27-38
    Rural areas are the fields that high demands exist for their land uses. Village is a fragile and vulnerable resource against human and environmental changes, and due to the land limitation and its living worth in rural areas, using the existing lands for illegal and uncontrolled construction operations for the establishment of service and required areas in rural parts, we confront with the land limitation.In Rural areas of Tonkabon county, many of lands that rural livelihoods depends on them, are faced with the increase of construction demands and the gardens and fertilized areas have changed in to residential and the related usages. But the main incentive of this process is a set of incentives indicated by the local and non local people of the villages.Geographical attractions in terms of natural and human in the villages, has increased the demand for land and changes in land uses and landscape of the villages.This research tries to study and analysis the impact of social demand on land uses in villages of Tonkabon County by using descriptive - analytical method. Collecting the required data and information is made through the library studies, documentary sources and the questionnaire. Data analysis performed by spss software. The results showed that, according to the average responses obtained, the impact of natural and human elements on social demand and land use have been equal. Land use changes caused by non-native demand in the villages of Tonkabon County is more effective than the demand of native people. Considering the calculated significance level in Alpha (0.05), it can be said that, there is a significant agreement between the responders in this regard.
    Keywords: Social demand, Land use, Rural, Tonkabon township
  • Morteza Esmailnejad, Dr. Mahmoud Khosravi, Dr. Boholul Alijani, Dr. Seyed Abolfazl Masoodian Pages 39-54
    Heat waves are one of the most important climatic hazards that have damaging ecological environment impacts on the nature every year. For this purpose, the aim of this research is identifying heat waves of Iran and their characteristic such as duration, frequency and severity, to this end maximum daily temperature data of 663 synoptic and climatology stations since 23/1/1961to 19/3/2004(15701 day) were used. Then by using Kriging interpolation method with 18*18 km pixels, we produced a matrix with 15705*7187 dimensions that the days located on the row and pixels on the columns. At the next stage by using Fumiyaki index, the matrix was standardized and normal temperature deviation of Iran was formed. For identifying heat waves of Iran by using computer programming in Matlab Software the heat waves was defined as the days with a continues heat of at least two days and its temperature is +2 of standard deviation or more than average (NTD).After performing program on NTD matrix of Iran.we identified and classified 282 heat waves 2 -25 days...These heat waves from the lowest duration of 2days up to most pervasive duration of 25days were classified and analyzed in warm and cold periods. Finally this research showed that short waves have more events and the long heat wave have least events.The heat waves are more at the end of winter and the first days of autumn.This time is simultaneous with the change of cold period to warm and warm to cold. The long heat waves were least event but they covered more areas of Iran and the short heat waves were more event but they covered minimum areas of Iran. The heat wave are more event in north and northwest, central of Iran and south coastal areas. Also warm waves had increasing trend and have had more events at recent years.
    Keywords: Heat wave, Iran, Fumiyaki index, Event, Interpretation, More event
  • Dr. Mirnajaf Mousavi Pages 55-70
    Border areas due to some reasons including their distance from central parts, geographical seclusion, lack of development and. .. have a great and distinguished difference with central parts from the view point of welfare and development and the establishment of border markets can adjust the one- way relationship of central part with border areas and improves the regional welfare.This paper has studied Common Small Market of Tamrchin in Piranshahr at West Azarbaijan province through descriptive-analytical method. The statistical society of this research includes all tradesmen, merchants and other people involved in border markets who have obtained merchants and tradesmen’s card, which has been selected, based on the sample volume of 220 people and the questionnaires were distributed among them. For analyzing information, ANP model and also multi regression conceptive statistics model was used.The results of the studies suggests that the establishment and activity of markets in the district can create a relative improvement in some welfare variables including employment, job mobility of border habitants, increase of income, supplying the requirements of border habitants, food, health, housing and environment. Also the establishment of markets has greatly reduced the informal economy of the area, but did not able to reduce the emigration of the great number of rural people particularly the young ones. In addition Tamrchin market has created a relative economic security in the area. The results of multi regression model shows that there is a significant relationship between the factors existing in Tamrchin border market and the regional welfare indices, i.e. 37% of the created welfare is the result of development of Tamrchin market.
    Keywords: Border areas, Development, Prosperity, Common small border market boundary, Tamrchin of the piranshahr
  • Zeinab Sargazi, Dr. Jamal Mohammadi, Amirhamzeh Shahbazi Pages 71-84
    Since the spatial structure of each region and equilibrium amount of urban system represents the physical reflection of social and economical structures of the region, the current Academic models such as Rank-size, Entropy, Herfindahl and. .., despite the simplicity and quantifiable values, do not have sufficient capacity. Because these models ignore the social, economical, administrative and physical indicators, and just focus on the population of cities. The aim of the research is the application of -Hilhorst systemic approach for explaining the regional spatial planning strategy for Guilan region and the research method is systemic analytical method, with documentary data and information, through the application of models as Rank - size, Gini coefficient, the urban Primacy indicator. Case study is Gilan Province as functional planning region. Hilhorst systemic approach analyzes four factors (extent of favorable ecological zones, mineral resources capacity, a regional economic performance, management concentration), then evaluates their reflections on the two spatial components (marginal zone extent, Urban system). Subsequently, the regions will be divided into four categories and based on national position of each region, the optimal Spatial strategy of the region will be developed. According to the findings, Gilan region has extensive and appropriate ecological zones, lack of mineral resources, the economical, agricultural and tourism performance, Centralized administrative system and first urban primacy index, but the relative extent of marginal area is small. Gilan region was considered as "old agricultural area" the appropriate strategy of the area was determined as “consolidation distributed" or "Fixed spread” and finally the axes and fields of investment were determined.
    Keywords: Spatial strategies, Hilhorst System approach, Gilan region, Urban system, Spatial Planning
  • Dr. Aliakabar Rasouli, Seyed Ali Alavi, Seyed Babak Mirjafari, Fariba Karbalaie Pages 85-96
    Management, utilization and protection of natural resources require accurate and timely data. 3D visualization of vegetation cover where implemented in web bed, in way to be displayed and have a dynamic movement in virtual environment, facilitates the access of relevant experts to the simulated forest environment. The study area is a vegetative part of tropical area of Oman Sea in deprived province of Sistan and Baluchistan. Due to the high dispersion of vegetation and the required precision, using aerial photos is considered as a useful tool for preparing the database in GIS environment. In the present study, the spatial and descriptive database including the information of degree of density, type of vegetation cover and area and three - dimensional models of forest species were used to visualize in Google Earth environment. The final results indicate that three-dimensional visualization of the data extracted from aerial photos had a high precision and can be implemented in Google Earth environment and the conformity of forest boundaries in aerial photos with their boundaries in Google Earth has a significant accuracy. In addition, sharing of natural resources data in the context of web will enhance and makes efficient the process of management and decision-making of the experts.
    Keywords: Visualization, Aerial photos, GIS, Google earth, Sistan, Baluchistan province
  • Dr. Esa Jokar Sarhangi Pages 97-112
    Suitable locating and establishment of cities has a great importance in preventing the environmental crisis and also sustainable and durable use of resources of the region. The aim objective of this study is to assess the ecological potency of Mazandaran Province and comparing it with the location and development of the existing towns. To this end, this study has been done with descriptive - analytic method and by using geographical information systems (GIS).For this purpose, at first, the maps were digitalized in GIS environment and various required information layers including ground material, the ground situation and form, elevation from sea level, slope, slopes direction, isohyets and isothermal areas, relative humidity, water resources and vegetable cover have been used. Then they were turned into a suitable format for running the model. To evaluate the ecological potency of urban development and to integrate information layers, weighted index method was used as a result of which map of the land proportion for the establishment and development of cities was obtained. The results show that the areas with proper potency for urban development, after removing protected and forest areas, includes only 22/75 percent of the study area. Also comparison of the locations of the cities and the total development scores obtained showed that, 42 cities out of 51 cities in the province are in suitable conditions. Comparison of the total ecological criteria scores with the cities and their populations shows that there is a direct but weak relationship between suitable establishment of cities and their development.
    Keywords: Comparative evaluation, Location, Development of urban, Ecological potency, Mazandaran, GIS
  • Dr. Naser Soltani, Hadi Salami Pages 113-130
    Iran government as many other developing countries, is considered as one of the main and key elements of tourism development. Creating a safe environment, Construction of infrastructures, establishment of laws and regulations, development of specialized human resources and establishing international relations are only one part of the government duties for developing tourism in a big or small level. This functions have a direct or indirect relationship with local communities, domestic tourists, foreign tourists (international) and service providers. The main purpose of this paper is the study of the type of international tourists view about the hindering actions and policies regarding the development of tourism in the border areas of West Azerbaijan province.For this purpose, firstly, the views of professionals were collected using Delphi method and then using these views; a questionnaire was set up for tourists and a statistical sample of 381persons was developed, then the obtained results of the blank questionnaires were entered into hierarchical fuzzy approach. Findings indicate that the priority of security on development, limited foreign relationship, hierarchy structure and bureaucracy and weakness of infrastructures are the priorities indicated by the international tourists as the main obstacles and barriers of tourism development in border areas of west Azerbaijan.make and less manufacture Priorities are considered by international tourists as the main obstacles to tourism development in border regions of West Azerbaijan province.
    Keywords: Government, Tourism development, West Azerbaijan, Fuzzy Delphi Method in Analytic Hierarchy Process
  • Bahar Rezaeinahal, Dr. Mehdi Zare, Dr. Manuchehr Qorashee, Dr. Reza Nozaieem Pages 131-138
    To review the activities of Taftan volcano and indicating its relationship with seismicity of the region, by considering the conducted works relatively similar with our considered subject in the world, requires to study the seismicity parameters of the area at volcano occurrence time and all the under study time interval. The required data, after collecting and compiling seismic and Taftan volcano events’ catalogue from the sites and reliable centers in the world, were integrated and by using reliable existing formulas of seismic of the area at the occurrence time of each volcanic event were studied and analyzed.In this study, while preparing a catalog of the reordered seismicity and volcanic activities in the area, it is tried to evaluate the effects of its current activities on its seismicity. Combining the obtained information and general conclusion, showed no special abnormality about this volcano, but the analysis of the current seismic data of Taftan area, represents Gutenberg - Richter relationship as log N=-0.3975 M+2.7489, which the peak seismic activity of Taftan area has been during years 1990- 1994. The information about volcanic activities in the region is not enough, however between volcanic activities of years 1902.1970 and 1993 with seismic activity, a time relationship can be observed. Therefore, with respect to the importance of Taftan region from the view point of natural hazards and lack of existing information for the required studies, comprehensive tectonic seismic monitoring of Taftan area and volcano seems necessary.
    Keywords: Seismic, Volcanic, Seismic parameters, Taftan
  • Dr. Hadi Veicy Pages 139-158
    Today, governing of cities is depending on democratic local governments. The patterns of urban local government are various in the world, The most important of them are the mayor-council, council-manager, commission, open town meeting and the representative town meeting. Among them, the council-manager model has the most contribution in the world cities. What can be called as urban local government in Iran, was started from Constitutional Movement in 1906. After that urban democratic foundations in Iran has altered under political changes and has continued up to now with different increases and decreases. This research has considered the evolution of urban local government in Iran by a historical approach in the recent century and by modeling and careful recognition of this foundation in historic periods has compared it with the patterns of urban local government in developed countries. The data required by this research has been gathered through documentary method from different laws municipality Association, City Association and Islamic Councils of the city(from Constitutional Movement to now). Resolution and analysis of data has been performed by content and logic analysis.The results of research showed that a kind of urban semi-local government has been created from the initial of 20th century. It was appeared in the form of council-manager and under the effect of political changes and political system of unitary structure form of sinuously movement had expanded and contraction power in continuous periods. This model has been equal for all of Iran’s cities and is more under the effect of powerful foundations of central government than the effect of citizen requirements.
    Keywords: Local government, Iran's cities, Baladieh association, City association, City islamic council
  • Dr. Shahram Bahrami, Dr.Mohammad Ali Zangeneh Asadi, Yosof Gholami Pages 159-172
    Gelian anticline is located at south of Shirvan in North Khorasan Province, and geologically considered as a is part of Aladagh-Binaloud construction zone. The aim of this research is to evaluate the active tectonics of Gelian anticline based on geo-morphological indices. The purpose of this study is evaluating the active tectonics of Gelian anticline by using geo-morphologic indices. For achieving the above said objective, the required data were extracted from 1/100000 geological map and 1/50000 topographic maps as well as from Quickbird satellite images. Also, the field studies of Geo-morphological landforms and processes were made. Required data for calculation of” K indices, triangular facets, wine-glass valleys, mountain front sinuosity, and stream spacing ratio(R) were extracted after importing into ILWIS (Integrated Land and Water Information System) software and the under study anticline was divided into 3 tectonic zones based on height, width and slope.Results of this study reveal that the rates of K, W (maximum width of wine-glass valley divided by width of wine-glass valley in outlet), R, slope, base length and area of triangular facets in zone 1 are higher than those of other zones. The values of mountain front sinuosity in 3 zones are about one. Generally, the evaluation of geo-morphological indices represent firstly, that Gelian anticline is tectonically active and secondly, that the rate of tectonic activity increases from southeast to northwest.
    Keywords: Tectonic, Gelian, Triangular facets, Wine, glass valleys, Spacing ratio
  • Dr. Yousef Ghavidel Rahimi, Dr. Mahmoud Ahmadi Pages 173-182
    In this Survey, the climatic comfort conditions of Tabriz megalopolis have been examined with regard to the thermal sense of people. The evaluation of the thermal conditions has been made based on the calculations which are based on the human energy balance, and has been made for recognizing lack of comfort against the hot or cold weather for the people walking outdoors with suitable clothing. Hot and cold hours are defined depending on the extent and duration of thermal discomfort against the cold and warm conditions.Major methods used in this study are American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) standard 55-2004 Predicted Mean Vote (PMV) method and it's put out to Givoni psychometric diagram. This is possible using hourly data for analyzing of monthly, seasonal and total 44 yearly (1961-2004) study period. Achieved results shows that maximum hourly rate of climatic comfort centralizations located in August, July and September months and minimum hourly rate of climatic comfort is in November, December, January, February and March months. From consecutive Distribution of months of the highest climatic comfort point of view, thermal period of April to October to have highest rates of hourly climatic comfort and while November to March period have not climatic comfort hours. From the view point of seasonal distribution of climatic comfort hours, summer with total mean of 989 hours and 64 percent seasonal distribution has allocated itself the most climatic comfort hours of Tabriz, after that, spring with 437 hours has 28 percent of seasonal distribution of hourly climatic comfort. Autumn with 123 hours and 8 percent of the seasonal distribution of hourly climatic comfort is located in next Place and winter has no role in seasonal distribution of hourly climatic comfort in Tabriz and total hours of winter season of Tabriz are discomfort hours.The total mean of climatic comfort hours of Tabriz in Statistical period shows 1549 hours from total 8760 hours that it shows 17.7 percent relation of climatic comfort hours to climatic discomfort hours in Tabriz. This means that in 82.3 percent of cases, for Creating balanced climate with human physiological conditions, energy shall be consumed, which in addition to the Expense, requires professional issues.
    Keywords: Bioclimatology, Climatic comfort, Predicted mean vote (PMV), Psychometric chart, Tabriz