فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1392)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود قاسمی*، سارا حسینی جناب، ناصر ولایی صفحات 211-217
    سابقه و هدف
    کلرهگزیدین بعنوان موثرترین ماده در کمک به کنترل پلاک میکروبی شناخته شده است. تعدادی از این دهانشویه حاوی الکل بوده که استفاده از آن را جهت بسیاری از بیماران بدلیل حساسیت مخاطی میسر نمی سازد.دهانشویه بدون الکل می تواند عوارض جانبی کمتری داشته؛ اثر بخشی متفاوتی را نیز به همراه داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر کلرهگزیدین 12/0 درصد با و بدون الکل در مقایسه با کلرهگزیدین 2/0 درصد حاوی الکل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع و یک سو کور 16 داوطلب جهت بررسی اثر ضد پلاک کلر هگزیدین 2/0 درصد حاوی الکل در مقایسه با دو دهانشویه کلر هگزیدین 12/0 درصد با و بدون الکل و کنترل منفی (نرمال سالین) شرکت نمودند. پس از پروفیلاکسی از آنها خواسته شد تا به مدت 4 روز از هیچ وسیله بهداشت دهان بجز دهانشویه مورد بررسی دو بار در روز استفاده ننمایند. بین استفاده از دهانشویه ها 10 روز فاصله تعیین گردید. داده ها استخراج و با آزمون کروسکال والیس و دقیق فیشر مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    هر سه دهانشویه بطور معنی داری باعث رشد کمتر پلاک در مقایسه با نرمال سالین شدند. (001/0P<) ولی تفاوت معنی داری بین سه دهانشویه با وجود یا عدم وجود الکل مشاهده نگردید (02/0(P<
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین 12/0 درصد بدون الکل اثراتی مشابه نوع الکلی دهانشویه دارد و می تواند در افراد دارای حساسیت مخاطی تجویز شود.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، پلاک دندانی، دهانشویه، بیماریهای پریودنتال
  • روشنک غفاری، میترا مختاری* صفحات 218-227
    سابقه و هدف
    دقت ابعادی تصاویر CBCT پیش نیاز مطمئن در درمان های ایمپلنت های دندانی است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تغییر موقعیت مندیبل بر روی دقت اندازه گیری های خطی روی تصاویر CBCT می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 12 فاصله خطی روی یک مندیبل خشک به وسیله کولیس دیجیتال سه مرتبه توسط دو مشاهده گر اندازه گیری شد. سپس مندیبل توسط دستگاه (CBCTscanora 3D) در پنج حالت اسکن شد: موازی افق، تمایل به پایین، به بالا، تمایل لترالی و حالت چرخیده. فواصل خطی روی هر یک از تصاویر در حالات مختلف توسط دو مشاهده گر در دو زمان(در هر نوبت سه بار) اندازه گیری شد. خطای زیر 10 درصد طبق مرجع به عنوان حاشیه امن تلقی شد. سپس توسط نرم افزار تمایلهای اعمالی اصلاح و اندازه گیری ها تکرار گشت. آزمون T زوجی و همبستگی پیرسون برای آنالیز آماری استفاده شد.
    یافته ها
    4/88 درصد اندازه گیری های روی تصاویر کوچکتر از اندازه گیری های انجام شده روی مندیبل بود. میزان اختلاف برای تمایلهای مختلف بین 01/0 ± 65/2 میلی متر بدست آمد. اندازه گیری ها (به جز شش مورد) خطای زیر 10 درصد داشتند که در حاشیه امن بود. پس از اصلاح تمایلها، خطای بیش از یک میلیمتر تنها در یک مورد مشاهده شد و درصد خطا از 8 درصد تجاوز نمی کرد. از نظر تکرارپذیری، همبستگی بالا بین مشاهده گرها و نیز بین دو بار خوانش یک مشاهده گر بدست آمد.
    (9/0 r>)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در CBCT چرخش سر به اندازه CT پزشکی اهمیت ندارد خصوصا اگر چرخشها قبل از اندازه گیری با نرم افزار اصلاح شود.
    کلیدواژگان: تصویر برداری با اشعه مخروطی، دقت اندازه گیری ابعادی، تصویر برداری سه بعدی
  • محمدرضا کریمی*، محسن ناصری، محمدرضا بهتویی صفحات 228-234
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض شناخته شده عدم درمان مناسب بیماری ژنژیویت و هزینه ی بالای درمانهای تهاجمی مثل جراحی و وجود بعضی گزارش ها مبنی بر موفقیت درمان بیماری های دهان و دندان به شیوه طب سنتی ایرانی اسلامی که از جمله آنها، تاثیر مثبت محلول SUAB2 می باشد، این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات SUAB2روی شاخص های پریودونتال در سال 1390 در بخش پریودنتولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی تهران انجام گرفت.
    مواد وروش ها
    تحقیق به روش کار آزمایی بالینی دوسوکور و بر روی 10 نفر مراجعه کننده به بخش پریودنتولوژی که مبتلا به ژنژیویت بودند به صورت Split mouth انجام شد، برای کلیه بیماران فاز اول درمان بیماری های پریودنتال انجام گرفت. مقادیر پایه شاخص پلاک (PI)،شاخص خونریزی بدنبال پروبینگ (BOP)، شاخص لثه ای (GI) و عمق پروبینگ (PD) بررسی و ثبت گردید، نخ دندان آغشته به محلول SUAB2 و نخ دندان هم رنگ آن به عنوان پلاسبو به صورت Blind در اختیار مجری طرح قرار داده شد و همچنین دهان هر بیماربه طور تصادفی به دو گروه تقسیم شد، کوآدرانت راست بالا و چپ پایین گروه A و کوآدرانت راست پایین و چپ بالا گروهB در نظر گرفته شد و به بیماران نیز آموزش داده شد که پس از مسواک زدن از نخ دندان هایA،B در کوآدارنتهای مربوطه استفاده کنند، بیماران پس از 5/1 و 3 ماه فراخوانده شدند و مجددا شاخص های چهار گانه ارزیابی شد و قضاوت آماری با آزمون های، McNemars،Mann-U-Whitneyو Paired T testو T-test انجام شد.
    یافته ها
    افراد مورد بررسی 6 نفر زن و 4 نفر مرد بودند و میانگین سنی آنها 32/5±4/31 بود در گروه نخ دارویی در پی گیری 5/1 ماهه میزان تغییرات PI، BOP، PD بطور معنی داری کاهش داشت. (05/0>P) اما در پی گیری سه ماهه دراین شاخص ها بین دو گروه تفاوتی دیده نشد. (4/0>P) GI در پی گیری 5/1 و سه ماهه بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. (2/0>P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کاربرد suab2 همراه نخ دندان در کاهش PI،BOPو PD پس از 5/1 ماه در بیماران مبتلا به ژنژیویت از نوع معمولی موثرتر است.
    کلیدواژگان: بیماریهای پریودونتال، بیماریهای لثه، نخ دندان آغشته به محلول
  • بهروز افتخار، مهدی مفاخر، هنگامه مفاخر، فروغ خلیلی نژاد *، نعیم الهایی صفحات 235-240
    سابقه و هدف
    انتروکوکوسها نقش مهمی در ایجاد عفونتهای ثانویه دندان دارند. راهکارهای درمانی که در آنها از ترکیبات ضد این میکروب استفاده شده است با کارایی بالایی میتوانند کانال ریشه را پاکسازی کنند. این مطالعه به مقایسه تاثیر غلظت های مختلف لدرمیکس با داروی با فورمولاسیون جدید، بر علیه اینترکوکوس فکالیس پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی ابتدا پودر باکتری انتروکوکوس به محیط کشت مغذی BHI(Brain Heart Infusion) وارد و به مدت 24 ساعت در 37 درجه سانتی گراد گرماگذاری شد. از سوسپانسیون میکروبی مقداری نمونه در سطح محیط کشت آگار خونی کشت ویک عدد کلنیانتروکوکوس هم در محیط آبگوشت TSB در 37 درجه سانتی گراد گرماگذاری شد. 100 میکرولیتر از سوسپانسیون باکتری بر روی محیط جامد مولر هینتون کشت داده، و تعداد 30 عدد از دیسک های بلانک در غلظت های مختلف روی پلیت های کشت قرار داده شد و در انکوباتور 37 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت گرماگذاری گردید. آخرین لوله آزمایشی که رشد در آن مشاهده نشود به عنوان MIC و اگر هر یک از غلظت های MIC بر روی محیط آگاردار رشدی نداشتند به عنوان MBC معرفی شدند. برای مقایسه اثربخشی داروها روی انتروکوکوس فکالیس از آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد.
    یافته ها
    قطر هاله رشد مربوط به لدرمیکس و داروی جدید برای غلظت 1 به ترتیب برابر 2/0±56/2 و 4/0±53/1 و برای غلظت 5/0 از لدرمیکس دارای میانگین 3/0±2 سانتی متر بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان دادند(05/0>P).در ارزیابی MIC، لوله دارای غلظت 5/0 به عنوان MIC لدرمیکس و لوله دارای غلظت 1 به عنوان MIC داروی جدید معرفی شدند.
    نتیجه گیری
    هر دو ترکیب دارای اثر مهارکنندگی بر روی انتروکوکوس بودند اما لدرمیکس در غلظت های بالاتر اثر مهارکنندگی بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: داروهای داخل کانال دندان، شوینده داخل کانال، انتروکوکوس فکالیس
  • افشین حراجی، حامد هژ بر*، ناصر ولایی صفحات 241-245
    سابقه و هدف
    با توجه به بروز ادم متعاقب همه اعمال جراحی و از جمله جراحی های ارتوگناتیک مثل Bilateral Sagittal Split Ramus osteotomy (BSSRO) و عوارض ادم از جمله درد، تاخیر در بهبود و با عنایت به گزارش موفقیت تزریق زیرمخاطی متعاقب جراحی دندان عقل نهفته فک پایین و پاسخ به این سوال که آیا این تاثیر در میزان ادم متعاقب عمل BSSRO موثر است یا خیر این تحقیق روی بیماران مراجعه کننده به بخش خصوصی در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کارآزمائی بالینی دوسوکور انجام شد.بیمارانی که اندیکاسیون جراحی BSSRO را داشته و موافقت را برای همکاری با طرح اعلام نمودند بررسی شدند. جراحی طبق روش استاندارد با شرایط کاملا یکسان توسط یک جراح انجام گرفت و قبل و 48 ساعت بعد از جراحی میزان ادم در دو فاصله تراگوس تا گوشه دهان و نیز فاصله تراگوس تا پوگونیون به روش خطی اندازه گیری شد. بیماران بطور تصادفی به دو گروه مورد (تزریق زیرمخاطی) و گروه شاهد (تزریق وریدی) تقسیم شدند و 8 میلی گرم دگزامتازون در هر روش قبل از جراحی برای بیماران تزریق شد. مقایسه دو گروه از نظر میزان ادم دو روز پس از جراحی با آزمون Mann-U-Whitney مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی تعداد 19 نفر شامل 11 نفر در گروه تزریق وریدی و 8 نفر در گروه تزریق زیرمخاطی انجام گرفت. افراد دو گروه به لحاظ خصوصیات فردی (سن، جنس، وزن) مدت زمان جراحی، میزان و نوع مال اکلوژن و وضعیت اقتصادی – اجتماعی مشابه بودند. (2/0> P) تغییرات فاصله گوشه دهان تا تراگوس در گروه وریدی 3 ± 8/12و در گروه زیرمخاطی9/14 ± 6/14بود (8/0 > P) تغییرات فاصله دو نقطه پوگونیون تا تراگوس2/3 ± 5/10 و در گروه زیرمخاطی 3/14 ± 2/14 بود،(2/0 > P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از تزریق زیر مخاطی 8 میلیگرم دگزامتازون در کاهش ادم پس از جراحی BSSRO اثراتی مشابه تزریق وریدی دارد.
    کلیدواژگان: استئوتومی، ساژیتال اسپلیت راموس، دگزامتازون
  • مسعود قنبریان، منیره مجلسی، محمدرضا سمایی* صفحات 246-251
    سابقه و هدف
    امروزه یکی از معضلات زیست محیطی زباله های دندانپزشکی است. هدف این مطالعه بررسی و آنالیز پسماندهای مراکز دندانپزشکی شیراز به منظور تعیین اجزا و میزان مواد تشکیل دهنده آن است.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر تعداد 37 مرکز مورد مطالعه قرار گرفت. که از بین مناطق 9 گانه باالگوی نمونه گیری منطقه ای تعیین گردید. از هر مرکز سه نمونه در سه روز متوالی (روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه هر هفته) برداشت شد. نمونه ها به صورت دستی جداسازی و به 64 جزء تفکیک و توزین شدند. اجزا بر اساس ویژگی و پتانسیل خطرزایی در 4 گروه دسته بندی شدند. در نهایت با توجه به هدف تحقیق که تعیین درصد هر یک از اجزاء اصلی زباله بود، داده ها با استفاده از نرم افزار Excel درصد گیری شده و سهم هر جزء و هر دسته از چهار دسته زباله تعیین گردید.
    یافته ها
    کل پسماند تولیدی برابر 60/62661 کیلوگرم در سال می باشد. سهم تولید پسماندهای عفونی، شبه خانگی، شیمیایی و دارویی و سمی به ترتیب 50.50، 04/39،55/9 و 91/0 درصد بود. که با توجه به بررسی های صورت گرفته بر تحقیقات دیگر که در ایران و سایر کشورها انجام شده سهم هر یک از اجزاء چهارگانه با آنچه در این پژوهش به دست آمده هم خوانی دارد.
    نتیجه گیری
    تولید پسماند در مطب های دندانپزشکی تابع یک الگوی خاص است که از آن می توان در مدیریت دفع این پسماندها به خوبی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پسماند، دندانپزشکی، زباله، زباله بیمارستانی، زباله عفونی
  • مینا مطلب نژاد، شکوفه موسوی، ثریا خفری، مریم بهاروند، فاطمه یارمند، سیما چنگیز* صفحات 252-259
    سابقه و هدف
    لیکن پلان یک بیماری نسبتا شایع و مزمن پوستی است که غالبا مخاط دهان را گرفتار می کند. بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی (OLP) از علائمی رنج می برند که زندگی روزمره ی آن ها را در زمینه های مختلف تحت تاثیر قرار می دهند. گرچه اتیولوژی لیکن پلان دهانی، شناخته شده نیست، نقش اختلالات روانی به خصوص استرس، اضطراب و افسردگی در پاتوژنز بیماری مورد بحث است. هدف از این مطالعه تعیین سلامت روانی و کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، تعداد 35 بیمار مبتلا به OLP و 50 فرد سالم که از نظر سن، جنس و سطح بهداشت دهان یکسان شده بودند، حضور داشتند. هردوگروه، پرسشنامه های GHQ-28 و OHIP-14 را تکمیل کردند. معاینات دهانی نیز برای هر دو گروه صورت پذیرفت. در نهایت داده ها با نرم افزار SPSS V.18 با استفاده از آمارهای توصیفی، آزمون مجذور کای، T-Test و Mann-U- Whitney Test آنالیز شدند.
    یافته ها
    کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در گروه بیماران مبتلا به OLP از جنبه های محدودیت عملکردی و ناتوانی فیزیکی از نظر آماری به طور معنی داری پایینتر از گروه سالم بود به ترتیب(02/0 = P) و (03/0= P). به علاوه از نظر آماری بین دو گروه از نظر وجود اختلالات روانی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. (4/0= P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که برخی از جنبه های کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مبتلا به OLP کاهش می یابد و ارتباط موثری بین اختلالات روانی در بیماران مبتلا به OLP دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، کیفیت زندگی، کیفیت سلامتی، سلامت روان
  • صفورا سیفی*، محمد مهدی زاده، علی بیژنی، عادل علیپور، شیما نفرزاده صفحات 260-265
    سابقه و هدف
    آرتیفکت ها ساختارهای مصنوعی در اسلایدهای میکروسکوپی بوده و ممکن است منجر به تشخیص ناصحیح ضایعه پاتولوژیک و درمان اشتباه گردد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی فراوانی انواع آرتیفکت ها در اسلایدهای هیستوپاتولوژی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 154 اسلاید از آرشیو بخش پاتولوژی دهان دانشکده دندانپزشکی بابل طی سال های 91-1388 بطور تصادفی خارج شده و اطلاعات بالینی آن ها از پرونده ها استخراج گردید. اسلایدها از نظر وجود یا عدم وجود آرتیفکت توسط پاتولوژیست دهان بررسی شدند. آرتیفکتها با استفاده از کتب مرجع به انواع ناشی از عملکرد جراح، تکنیسین و نحوه انتقال نمونه به آزمایشگاه تقسیم شدند. فراوانی میزان آرتیفکت و اشکال آن به صورت درصد ذکر شد و جهت بررسی عوامل مرتبط از آزمون کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    از 154 اسلاید مورد بررسی یک مورد (6/0%) فاقد آرتیفکت بود. به ترتیب 6/91 و 4/99، 06/0 درصد اسلایدها، آرتیفکت ناشی از عملکرد جراح، تکنیسین و نحوه انتقال نمونه داشتند. بیشترین و کمترین آرتیفکت مربوط به عملکرد تکنیسین، رسوب فرمالین و آلودگی بود. بیشترین و کمترین آرتیفکت به ترتیب ناشی از عملکرد جراح، شکاف و حرارت بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان فراوانی آرتیفکت در اسلایدهای میکروسکوپی، جهت کاهش آن و تشخیص صحیح پاتولوژی، عملکرد مناسب وهمکاری جراح، پاتولوژیست و تکنیسین آزمایشگاه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیوپسی، حفره دهان، آرتیفکت
  • فرزانه جباری، هنگامه بختیار*، جواد محمد نژاد، کمال یاوری صفحات 266-272
    سابقه و هدف
    سلول های پالپ دندان شیری انسان توانایی تکثیر و تمایز بالایی از خود نشان می دهند و می توان با تمایز این سلولها به سلول های شبه ادنتوبلاست و استئوبلاست به بازسازی ساختمان از دست رفته دندان کمک کرد. برای ردیابی سلول ها نیز میتوان از روش های مختلفی استفاده کرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی که با رعایت تمامی مسائل اخلاقی انجام یافته است، نمونه های دندانی از دندانهای شیری در حال افتادن کودکان 6 تا 11 ساله ای جمع آوری شدکه سابقه هیچ گونه بیماری سیستمیک و خطرناکی نداشتند. برای تسریع در جداسازی سلولها از دو روش آنزیمی و غیرآنزیمی استفاده شد. جهت ردیابی سلولها، 10000 سلول جدا شده از بافت پالپ با 25 میلی کوری تکنسیم مخلوط شد و میزان فعالیت سلولی و محیط، جداگانه اندازه گیری شدند.
    نتایج
    یافته های کشت سلولی مطالعه حاضر نشان داد که سلولهای جدا شده از بافت پالپ کلونی های مشتق از تک سلول تشکیل داده و به شکل واحدهای کلونی متشکل از سلولهای شبه فیبروبلاست رشد می کنند. رنگ آمیزی آلیزارین رد در این سلولها نشان دهنده بنیادین بودن این سلولها وتمایز آنها به استخوان بود. تمایز آدیپوسیتی سلول های مزانشیمی استخراج شده از بافت پالپ با استفاده از رنگ آمیزی اویل رد او نیز بیانگر تمایز آنها به بافت چربی بود. تماس سلولها با تکنسیم موجب نابودی آنها و در برخی از موارد فعالیت آنها را به شدت کاهش داد. به طوری که در مدت زمانهای تماسی 1، 6،3، 24، 48 ساعت، میزان بقای سلولها به ترتیب5/95، 5/85، 4/77، 4/68 و 3/57 درصد بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد سلول های بنیادین پالپ دندان قابلیت قابل توجهی در تبدیل به بافت استخوان و چربی دارند و نشاندار سازی این سلول ها با تکنسیم 99 M در طی زمان موجب کاهش قابل توجه بقا می شود.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی، پالپ دندان، تکنسیم تی سی 99 ام
  • شیلا قاسمی مریدانی، مریم عدالت*، وحید فلاح آزاد، سمانه یزدان پناه صفحات 272-277
    سابقه
    کارسینوم ادنتوژنیک با سلول روشن(CCOC) یک تومورادنتوژنیک نادر و مهاجم است که بیشتر در فک پایین ودهه سنی5 تا 7 دیده می شود. این ضایعه بیشتردر زنان گزارش شده و توانایی عود مکرر، متاستاز منطقه ای و دوردست را دارد. تشخیص این ضایعه امری چالش برانگیز بوده و با توجه به تعداد کم گزارش شده از این ضایعه در دنیا، شناسایی ابعاد بالینی، رادیولوژیک، میکروسکوپی و پیش آگهی این ضایعه حائز اهمیت می باشد. معرفی مورد: مردی 40 ساله با تورم در ناحیه تنه و راموس صعودی سمت چپ فک پایین به دندانپزشک مراجعه کرد و با تشخیص عفونت و آبسه، دندان عقل بیمار کشیده شد. با ادامه ی درد و تورم، بیمار به جراح فک و صورت مراجعه کرد. در کلیشه پانورامیک ضایعه ای رادیولوسنت چند حجره ای با حدود مشخص و partially corticated مشاهده شد. ضایعه به روش جراحی خارج شد ودر نمای میکروسکوپی مشخصات هیستوپاتولوژیک CCOC مشاهده شد. از نظرایمونوهیستوشیمی سلولهای توموربرای Pancytokeratin و Epithelial Membrane Antigen مثبت و برای Vimentin، SmoothMusle Actin، HMB-45 و Desmin منفی بودند. S100 به طور ضعیف مثبت شد.
    نتیجه گیری
    به علت تشابهات بافت شناسی، در تشخیص افتراقی این ضایعه با دیگر ضایعات حاوی سلول روشن، باید تومورهای غدد بزاقی، تومورهای متاستاتیک و سایر تومورهای ادنتوژنیک حاوی سلول روشن در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تومورهای ادونتوژنیک، کارسینوما، فک پائین، تومور متاستاتیک کلیه با سلول روشن
|
  • Dr M. Ghasemi *, Dr s Hosseini Janab, N. Valaei Pages 211-217
    Background And Aim
    Chlorhexidine (CHX) is recognized as the most effective agent in plaque control. Some of these mouth rinses contain alcohol، making them impractical for many patients due to oral mucosal hypersensitivity. Although fewer side effects may be seen in alcohol free mouth rinses، they may turn out to be less efficient in terms of anti-plaque activity. The aim of this study was to evaluate the efficacy of a 0. 12% chlorhexidine mouthrinse with and without alcohol compared to 0. 2% alcohol containing CHX.
    Materials And Methods
    Sixteen volunteers participated in this randomized clinical، single blind، cross over study to assess the anti-plaque efficacy of 0-2%CHX mouth rinse containing alcohol compared to two 0. 12% CHX mouth rinses with and without alcohol and normal saline (negative control). After oral prophylaxis، subjects were asked to abstain from all forms of oral hygiene measures and wash their mouth only with allocated mouthrinses twice a day for four days. Between each period of mouthrinsing a 10-day washout period was scheduled.. Data was collected and analyzed using Kruskall-Wallis and Fischer exact tests.
    Results
    All three mouthrinses demonstrated statistically significant reduction in plaque score compared to normal saline (P<0. 001). However، no significant difference was found in efficacy of alcohol-free and alcohol containing mouth rinses (P< 0. 02)
    Conclusion
    It seems using 0. 12% CHX without alcohol has similar anti-plaque effects compared to alcohol containing CHX and may be prescribed in hypersensitive patients.
    Keywords: Chlorhexidine, Dental plaque, Mouth Rinses, Periodontal Disease
  • Dr R. Ghaffari, Dr M. Mokhtari * Pages 218-227
    Background And Aim
    The aim of the present study was to assess the effect of mandibular inclination on accuracy of linear measurements performed on CBCT scans.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study، 12 linear dimensions between anatomical landmarks were measured on a dried human mandible. The measurements were obtained with a digital caliper three times by two observers. The mandible was scanned using a cone-beam CT (scanora 3D) with the base of mandible positioned in 5 different inclinations: horizontal، tilted downwards، tilted upwards، laterally tilted and rotated. Computer measurements of the dimensions were obtained twice by two observers، three times at each session. Then، the inclinations were corrected by the software and all the measurements were repeated. Paired T-test and Pearson correlation test were used to analyze the data.
    Results
    In 88. 4% of the samples، the mean computer measurements were smaller than the mean manual caliper measurements. The mean difference was 0. 01-2. 65 mm for different inclinations. The percentage error was below 10% (except for 6 cases) which is considered to be the safe margin in studies. Following correction of the inclinations، the mean absolute error exceeding 1 mm was observed in only one case and the percentage error was less than 8%. Regarding the reproducibility high inter and intra examiner correlation was observed (r>0. 9). High inter and intra examiner correlation was observed with respect to the reproducibility of the results (r>0. 9).
    Conclusion
    Head orientation during CBCT scanning is not as crucial as in CT scan especially when the inclinations are corrected via software before the measurements.
    Keywords: Cone, Beam Computed Tomography, Dimensional Measurement Accuracy, Image, Three Dimensional
  • Dr Mr Karimi *, Dr M. Naseri, Dr Mr Behtoei Pages 228-234
    Background And Aim
    Reports are indicative of effective treatment of oral diseases by traditional medicine including SUAB2 solution. The purpose of this study was to assess the effect of SUAB2 impregnated dental floss on periodontal indices in patients with gingivitis.
    Materials And Methods
    This randomized، split mouth، double blind clinical trial was performed on 10 patients with gingivitis. All patients underwent scaling and Oral Hygiene Instructions. Baseline Plaque Index (PI)، Bleeding on Probing (BOP)، Gingival Index (GI) and Pocket Dept (PD) were assessed and recorded. Regular dental floss (placebo) and dental floss impregnated with SUAB2 were submitted blindly to the examiner. The upper right and lower left quadrants were selected for assessment in group A and the lower right and upper right quadrants were selected for assessment in group B. The patients were also blindly trained to use dental floss A and B in the selected quadrants after brushing. The patients were recalled after 1. 5 and 3 months and all indices were re-assessed. Statistical analysis was done by Mann-U- Whitney، McNemar’s، and paired t-tests.
    Results
    The study was conducted on 10 patients (20 samples). The reduction in PI، BOP and PD was statistically significant in the SUAB2 floss group after 1. 5 month (p<0. 05). However، there was no significant difference between the two groups in 3-month follow up (p<0/4). The GI differences between two groups were not statistically significant in 1. 5 and 3-month follow up (p<0. 2).
    Conclusion
    SUAB2 impregnated dental floss has a significant role in reduction of PI، BOP and PD
    Keywords: Periodontal Diseases, Gingivitis, Impregnated Dental Floss
  • Dr B. Eftekhar, Dr M. Mafakher, Dr H. Mafakher, Dr F. Khalilinejad *, N. Alhaei Pages 235-240
    Background And Aim
    Enterococcus faecails has been realized to have a key role in post endodontic infections. Treatment strategies designed to eliminate this microflora should include agents that can effectively disinfect the root canal. The purpose of this study was to evaluate the anti-microbial effect of different concentrations of Ledermix and a new medicament on Enterococcus faecails.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study، E. faecails was inoculated to BHI (Brain Heart Infusion) broth and incubated at 37º C for 24 hours. The cell suspension of E. faecalis was then spread on to a blood agar plate and was incubated overnight at 37ºC for 24 hours. One colony of microorganism was inoculated to TSB media and incubated overnight at 37º. One hundred microliters of the suspension was spread thoroughly onto a Moller Hinton Agar. Thirty Prepared disks with in different concentrations were fixed on to plates and incubated overnight at 37º C. The latest loop culture that did not show any growth was considered as MIC. and any concentrations of MIC that didn''t show growth on agar plates was considered as MBC. The results were analyzed using one way analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The average inhibition zone for bacterial growth was measured to be 2. 56±0/20cm for ledermix in concentration of 1gr/lit، and 2±0/30cm in concentration of 0. 5g/lit. The inhibition zone measurement was 1/53±0/40cm for new formulation medicament in concentration of 1 gr/lit. The difference was statistically significant (p<0. 05). MIC effect of ledermix revealed in in concentration of 0. 5 gr/lit and for new formulation medicament was in concentration of 1gr/lit.
    Conclusion
    Both compounds display similar anti-microbial effects. However، Ledermix prepared at higher concentrations appears to have a greater inhibitory effect on growth of E. Faecalis.
    Keywords: Enterococcus Faecalis, Rootcanal medicaments, Canal irrigants
  • Dr A. Haraji, Dr H. Hozhabr *, N. Valaei Pages 241-245
    Background And Aim
    Postoperative swelling and edema can cause distress to the patient due to considerable pain and، delayed healing. The purpose of this study was to evaluate the effect of sub mucosal injection of Dexamethasone on postoperative edema after BSSRO.
    Materials And Methods
    The study design was double blind clinical trial in which 19 patients requiring BSSRO were informed and randomly placed into two groups، 11 patients in the case group received 8mg Dexamethasone as a submucosal injection and 9 patients in the control group received 8mg of intravenous injections. Standardized surgical protocols were performed by the same surgeon. Maximum distances from the tragus to the corner of the mouth and from the tragus to the pogonion were measured at baseline and 48 hours post-surgery. Statistical analysis was done using Mann-U-Whitney Test.
    Results
    The study was done on 19 patients in two groups that were matched based on age، sex، weight، period of surgery، type and level of malocclusion and socio-economical state. The average distance from the tragus to the corner of the mouth was 12. 8±3 in control group and 14. 6±14. 9 in case group (p<0. 8). The average distance from the tragus to the pogonion was 10. 5±3. 2 in control group and 14. 2±4. 3 in case group (p<0. 2).
    Conclusion
    Submucosal injection of Dexamethasone is as effective as intravenous injection in reduction of post-operative edema after BSSRO.
    Keywords: Osteotomy, Sagital Split Ramus, Dexamethasone
  • M. Ghanbarian, Dr M. Majlessi, Dr Mr Samaei * Pages 246-251
    Background And Aim
    The purpose of this study was to analyze the components of waste products generated at dental centers.
    Materials And Methods
    In this study، 37 dental centers were studied in 9 regions which were selected using regional sampling pattern. Each of the three waste samples at the end of three consecutive working days (Monday، Tuesday and Wednesday each week) were analyzed. Samples were separated manually and weighed and divided into 64 different components. Measured components were categorized based on the characteristics and potential hazards. The Excel software was used for data and statistical analysis.
    Results
    The total amount of waste generated per year in dental offices was 62661. 60 kg. The volumes of generated infectious، domestic، pharmaceutical، and poisonous chemical waste products were 50. 50%، 39. 04%، 9. 55%، and 0. 91% respectively. These findings were similar to the results of other researches conducted prior to this study.
    Conclusion
    Understanding the components of dental waste materials is essential for proper waste management including collection، processing، transport، and disposal of hazardous products.
    Keywords: Solid Waste, Dentistry, Disposal, Medical Waste, Infections Waste
  • Dr M. Motallebnezhad, Dr Sh Moosavi, Dr S. Khafri, Dr M. Baharvand, Dr F. Yarmand, Dr S. Changiz * Pages 252-259
    Background And Aim
    Lichen Planus is a relatively common mucocutaneous disease which usually affects the oral mucosa. Patients with Oral Lichen Planus (OLP) suffer from symptoms that affect different aspects of their daily life. Although the exact etiology of OLP is unclear، the role of psychological disorders especially stress، anxiety and depression is debated. The aim of this study was to analyze mental health and oral health related quality of life in patients with OLP.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 35 patients with OLP along with 50 healthy people matched by age، sex and oral health level were involved. Both groups completed the GHQ-28 and OHIP-14 questionnaires. Oral examination was also performed. At the end، data were analyzed by SPSS v. 18 software and Descriptive statistics، Chi Square Test، T-test and Mann-U- Whitney Test.
    Results
    There were statistically significant differences in the functional limitation and physical disability aspects of OHIP-14 in patients with OLP in comparison with the normal group (P =0/02(P= 0/03) respectively. Besides، there were no significant differences between the groups with respect to psychological disorders. (P = 0/41)
    Conclusions
    The quality of life in patients with OLP is reduced in some aspects. Moreover، our findings do not support a relation between OLP and psychological disorders.
    Keywords: Oral Lichen Planus, Quality of Life, Quality of Health Care, Mental Health
  • Dr S. Seify *, Dr M. Mehdizadeh, Dr Ali Bijani, Dr A. Alipour, Dr Sh Nafarzadeh Pages 260-265
    Background And Aim
    Artifacts refer to the artificial structures on microscopic slides which may lead to an incorrect tissue diagnosis.، The present study was conducted with the aim to investigate the frequency and type of artifacts found in histopathology slides.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، 154 slides were randomly selected from the archives (2008 to 2012) and their clinical data were extracted from the records. Slides were evaluated by an oral pathologist in terms of the presence or absence of artifacts. Using the reference book، artifacts were categorized into three groups which included those caused by surgeon’s performance، technician’s performance and method of transport to the laboratory. The frequency and type of artifacts were presented as the percent.
    Results
    Out of 154 slides examined، only one case (0. 06%) was free of artifact; 91. 6%، 99. 4% and 0. 06% of slides were respectively found with artifacts caused by the surgeon’s and the technician′s performance and mode of transport to the laboratory. The highest and lowest numbers of artifacts relating to the technician′s performance were due to formalin sedimentation and contamination factors respectively. The highest and lowest numbers of artifacts caused by the surgeon’s performance were associated with crack and heat factors respectively.
    Conclusion
    The high frequency of artifacts in microscopic slides indicates an absolute need for competent performance and efficient cooperation of surgeons، pathologists and laboratory technicians in order to achieve better diagnostic results and diminish the rate of artifacts in histopathology slides.
    Keywords: Biopsy, Cavity, Oral, Artifact
  • F. Jabari, Dr H. Bakhtiar *, Dr J. Mohamadnejad, Dr K. Yavari Pages 266-272
    Background And Aim
    Human dental pulp stem cells have substantial proliferative and differentiation potential. The isolated stem cells or progenitor cells of the pulp can differentiate into odontoblasts or /and osteoblast-like cells and aid in repair as well as reconstruction of tooth structure. Several ways have been introduced for isolation and tracing of these cells. The aim of this study was to isolate mesenchymal stem cells from deciduous dental pulps as well as labeling them with Technetium (Tc99m) to investigate the effect of Tc labeling on the survival rate of stem cells.
    Materials And Methods
    In this experimental study، exfoliated deciduous teeth of 6-11 year old children without any history of systemic disease were collected. Enzymatic and non-enzymatic methods were used to expedite cell isolation and isolated cells (10000) from dental pulp were mixed with 25 millicurie of Tc for tracing purposes. Individual cell activity as well as culture medium activation was evaluated separately afterwards. Data was analyzed using ANOVA statistical test.
    Results
    Isolated dental pulp cells formed single cell derived colonies which showed fibroblast-like growth with solo cloning morphology. Specific staining of the cells indicated them to be stem cells and confirmed their differentiation into bone and fat. Moreover، Technetium significantly decreased the activity of cells. The survival rates of the cells in the period of 1،3،6،24،48 hours were reported to be 95. 5%، 85. 5%، 77. 4%، 68. 4%، and 57. 3% respectively.
    Conclusion
    The dental pulp stem cells have a significant capacity to differentiate into bone and fat. Tracing the cells with Tc M99 will reduce their survival rate over time.
    Keywords: Stem Cell, Dental Pulp, Technetium TC 99m
  • Dr Sh Ghasemi Moridani, Dr M. Edalat *, Dr V. Falah Azad, Dr S. Yazdan Panah Pages 272-277
    Introduction
    Clear cell odontogenic carcinoma (CCOC) is a rare aggressive odontogenic tumor occurring mostly in the mandible in 5th–7th decades. It shows a female preponderance، capable of frequent recurrences and loco-regional and distant metastases.
    Case Presentation
    A 40 -year-old man with swelling in the area of left mandibular body and ascending ramus visited a dentist، and the patient''s third molar was extracted with initial diagnosis of infection and abscess. Following extraction of the third Molar، the patient was referred to the oral and maxillofacial surgeon for continuous swelling and pain. In the panoramic view a multilocular radiolucent panoramic view a a multilocular radiolucent lesion with well-defined and partially corticated borders was evident. The lesion was removed partially and CCOC histopathologic features were observed in the microscopic view. Immunohistochemically، the tumor cells were positive for Pancytokeratin and Epithelial Membrane Antigen and negative for Vimentin، Smooth Musle Actin، HMB-45 and Desmin. S-100 staining was weakly positive. The patient did not return for further treatment and one year later there was no recurrence of swelling in the region.
    Conclusion
    Due to histological similarities of this lesion with other clear cell lesions، differentiation From odontogenic tumors، salivary gland tumors and metastatic tumors، containing clear cells must be considered.
    Keywords: Odontogenic tumors, Carcinoma, Mandible, Clear Cells mandible renal cell carcinoma