فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 27 (پاییز 1392)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 27 (پاییز 1392)

  • 174 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/09/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 7
  • حمید صرامی، مجید قربانی، منصور تقوی صفحات 9-36
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، جمع آوری و بررسی تحقیقات شیوع شناسی در زمینه مصرف و سوء مصرف مواد مخدر و داروهای روانگردان در بین دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور بود که به صورت پراکنده از سال 1374 تا سال 1392 در کشور به مرحله اجرا در آمده و در مورد آنها جمع بندی علمی انجام نگرفته است.
    روش
    روش پژوهش کتابخانه ای بوده و برای انجام آن 37 تحقیق شیوع شناسی اعتیاد در بین دانشجویان ایرانی جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی های انجام شده، نشان داد که بسیاری از مطالعات با اشکالات روش شناسی مواجه بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از پژوهش های شیوع شناسی اعتیاد در ایران نشان می دهد که با توجه به جایگاه نخبگان در دانشگاه ها، توجه کافی نسبت به تحقیقات شیوع شناسی مصرف و سوء مصرف مواد در جمعیت دانشجویان و نیز مداخلات راهبردی موثر صورت نپذیرفته است. با وجود این، می توان دریافت که آمار اعتیاد طی حدود 2 دهه اخیر در برخی مواد با شیب تقریبا ثابتی پیش رفته است؛ تا حدی که در یک نگاه کلی به آمار و ارقام ارایه شده در شیوع شناسی های مختلف، می توان به این نتیجه رسید که پس از سیگار و قلیان، بیشترین ماده مصرفی در بین دانشجویان الکل است و پس از آن به ترتیب تریاک، حشیش، هرویین و سایر مواد در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی، اعتیاد، آمار، دانشجویان، دانشگاه های ایران
  • زهرا هوشیاری، سیدجلال صدرالسادات، لیلا صدرالسادات صفحات 37-52
    هدف
    هدف پژوهش حاضر روایی یابی و برآورد اعتبار آزمون غربالگری مصرف تنباکو، الکل و مواد اعتیادآور در ایران بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر زمینه یابی بود. جامعه آماری عبارت بود از مصرف کنندگان مواد اعتیادآور و الکل که در سال 1390 به منظور درمان به کلینیک ها و کمپ های ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. به این منظور نمونه ای شامل2600 نفر از مراجعان کمپ ها و کلینیک های ترک اعتیاد در هشت استان کشور با میانگین سنی 5/36 به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه آزمون غربالگری مصرف تنباکو، الکل و مواد اعتیادآور به همراه پرسشنامه جمعیت شناختی طراحی شده توسط سازمان بهداشت جهانی در تمامی اعضای نمونه اجرا شده و علاوه بر این به منظور آزمون روایی تعداد300 نفر از گروه نمونه فوق با شاخص شدت اعتیاد، مقیاس شدت وابستگی، آزمون غربالگری سوء مصرف مواد، پرسشنامه سنجش سلامت عمومی و همچنین ملاک های بالینی DSM-IV در خصوص تشخیص شدت وابستگی مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند.
    یافته ها
    آلفای کرونباخ به عنوان شاخصی از اعتبار برای کل آزمون و زیرمقیاس ها بین 79/0تا 95/0 به دست آمد. نتایج حاصل از روایی ملاکی برای حوزه پیوستار خطر مصرف مواد و الگوی مصرف و روایی ملاکی مربوط به شدت وابستگی و همچنین روایی تشخیصی برای تفکیک گروه پرخطر از کم خطر در سطح مطلوب گزارش شد. نقاط برش به دست آمده افراد را به سه گروه مصرف کننده، سوءمصرف کننده و وابسته تقسیم می کند.
    نتیجه گیری
    این آزمون در تعیین توزیع مصرف و تقسیم افراد به گروه های پرخطر، خطر متوسط و کم خطر، دارای روایی و اعتبار مناسب در جامعه ایرانی است و استفاده از آن برای مقاصد غربالگری، پژوهشی و مطالعات شیوع شناسی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آزمون غربالگری، مصرف مواد اعتیادآور، اعتبار، روایی، نقطه برش
  • لیلی سیه جانی، محمد اورکی، حسین زارع صفحات 53-66
    هدف
    پژوهش حاضر برای مطالعه رابطه بین طول مدت سوءمصرف متامفتامین و اختلالات توجه پایدار صورت گرفت.
    روش
    گروه نمونه شامل200 نفر (زن و مرد) به روش تصادفی در دسترس از میان سوءمصرف کنندکان20 تا 40 ساله شیشه که تحت درمان اقامتی بودند، انتخاب شدند. از آزمون عملکرد پیوسته برای ارزیابی عملکرد توجه پایدار و برای اندازه گیری طول مدت مصرف از پرسشنامه جمعیت شناختی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نتایج و عملکرد آزمودنی ها در توجه و طول مدت مصرف شیشه رابطه منفی وجود دارد. آزمودنی ها با مدت مصرف طولانی تر خطای ارایه پاسخ بیشتر، زمان واکنش طولانی تر و پاسخ صحیح کمتری داشتند.
    نتیجه گیری
    از یافته ها می توان نتیجه گرفت، سوءمصرف شیشه منجر به آسیب های مغزی و نقایص توجه می شود که می تواند نتایج درمانی نامطلوب را در پی داشته باشد. لذا به کارگیری روش های توانبخشی عملکردهای شناختی می تواند کارآیی درمان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: متامفتامین، سوءمصرف مواد، توجه پایدار، درمان اقامتی
  • احمد حجاریان، یوسف قنبری صفحات 67-78
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در مصرف و شیوع مواد مخدر در بین جوانان روستایی بود.
    روش
    این مطالعه یک تحقیق علی-مقایسه ای بود. نمونه مورد مطالعه تعداد 450 نفر از جوانان روستایی شهرستان اصفهان بودند. پرسشنامه های مربوطه در 15 روستای شهرستان اصفهان گردآوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در بین عوامل خانوادگی و میزان مصرف، اختلاف خانوادگی و وابستگی خانوادگی و منزلت شغلی پدر موثر بود. همچنین، در بین عوامل اجتماعی احساسی آنومی، گرایش مسایل مذهبی و دینی و ارتباط با افراد معتاد موثرترین عوامل گرایش جوانان روستایی به مصرف مواد مخدر بود. در بین عوامل فردی افزایش میزان تحصیلات امری بازدارنده در مصرف مواد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین گرایش به مسایل دینی و مذهبی و میزان مصرف مواد مخدر ارتباط منفی معنا دار وجود دارد. همچنین، بین مولفه های بیکاری، تعامل با افراد معتاد و نزدیکی روستاها با مراکز شهری با گرایش جوانان روستایی به مواد مخدر همبستگی مثبت معنا دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، بزهکاری اجتماعی، جوانان روستایی، مواد مخدر
  • فرشته مومنی، نهاله مشتاق، عباس پورشهباز صفحات 79-92
    هدف
    مداخلات روانشناختی می تواند به واسطه ایجاد تغییرات جسمانی، روانی و اجتماعی سهم بسزایی در بهبود کیفیت زندگی معتادان به مواد افیونی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی با رویکرد شناختی رفتاری بر بهبود کیفیت زندگی معتادان به مواد افیونی تحت درمان نگهدارنده با متادون بود.
    روش
    این پژوهش به صورت شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری همراه با گروه گواه انجام شده است. آزمودنی های پژوهش شامل 36 نفر از معتادان به مواد افیونی شهر تهران بود که به منظور ترک اعتیاد به مرکز ملی مطالعات اعتیاد مراجعه کرده و تحت درمان نگهدارنده با متادون بودند. روش نمونه گیری قضاوتی بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی استفاده شد. درمان شناختی رفتاری طی 8 جلسه بر روی آزمودنی های گروه آزمایش انجام شد و در این فاصله گروه گواه برای انجام مداخله روانشناختی در لیست انتظار قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت زندگی کلی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون تغییر معناداری را نشان داد، اما در مرحله پیگیری تغییر ایجاد شده معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت که مداخله اخیر در بهبود کیفیت زندگی معتادان به مواد افیونی تحت درمان با متادون در کوتاه مدت اثر بخش بوده اما در طولانی مدت تاثیر چندانی در کیفیت زندگی نداشته است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، درمان شناختی، رفتاری، معتادان به مواد افیونی
  • جابر علیزاده گورادل، منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 93-106
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به مصرف مواد بر اساس نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 361 نفر از دانشجویان از دانشکده های مختلف دانشگاه تبریز با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نقص توجه/بیش فعالی بزرگسالان کانرز، مقیاس درجه بندی وندریوتا، مقیاس پذیرش مواد و مقیاس استعداد الکل استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که بین نشانه های نقص توجه/بیش فعالی کودکی و بزرگسالی با پذیرش مواد و استعداد الکل رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که اختلال نقص توجه/بیش فعالی کودکی و بزرگسالی، پذیرش مواد و استعداد الکل را به طور معنا دار پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    مبتنی بر نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که اختلالات رفتاری، بویژه اختلال نقص توجه/بیش فعالی زمینه ساز گرایش به مصرف مواد هستند. پس درمان های اولیه اختلالات رفتاری می توانند زمینه پیشگیری از وقوع سوء مصرف مواد را مهیا کنند.
    کلیدواژگان: نقص توجه، بیش فعالی، بزرگسالان، پذیرش مواد، استعداد الکل
  • وحیده پورمحمد، حسن یعقوبی، رحیم یوسفی، علی محمدزاده، محمود نجفی صفحات 107-124
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک زندگی در افراد وابسته به مواد و افراد عادی بود. طرح واره های شناختی و سبک زندگی به علت اهمیتی که در تفسیر کردن موقعیت های خاص دارند در نظریه های شناختی نقش مهمی دارند.
    روش
    روش تحقیق حاضر، علی- مقایسه ای از نوع توصیفی است. نمونه شامل 100 نفر از افراد وابسته به مواد و 100 نفر از افرادی بود که به مواد وابستگی نداشتند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه های طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (فرم کوتاه) و موفقیت های بین فردی آدلر (فرم بزرگسالان).
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین گروه های پژوهش در طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های زندگی تفاوت معنا داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که افراد وابسته به مواد از سطوح بالای طرح واره های ناسازگار اولیه رنج می برند و سبک زندگی در افراد وابسته به مواد ناسازگار است. این موضوع نشان می دهد که در پیشگیری از وابستگی به مواد و در درمان آن باید به عوامل شناختی توجه شود.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، طرح واره های ناسازگار اولیه، سبک های زندگی
  • عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی، سویل مومنی صفحات 125-136
    هدف
    هدف این مطالعه مقایسه ابعاد سرشت و منش در افراد معتاد به مواد مخدر و افراد غیرمعتاد بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی معتادان شهر اردبیل تشکیل می دادندکه در زمان انجام تحقیق به یکی از مراکز ترک اعتیاد این شهر مراجعه کرده بودند. نمونه این پژوهش شامل60 فرد معتاد به مواد مخدر و60 همتای غیرمعتاد بود که از میان 3 مرکز ترک اعتیاد شهر اردبیل به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ابعاد سرشت و منش استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمرات اجتناب از آسیب و نوجویی در افراد معتاد به مواد مخدر از افراد غیر معتاد به طور معنا داری بیشتر بود. همچنین، میانگین نمرات پاداش وابستگی، همکاری و خود راهبری در افراد معتاد از افراد غیر معتاد به طور معنا داری کمتر بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج بیان می کند که ابعاد سرشت و منش، شدت اعتیاد را در افراد معتاد تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سرشت، منش
  • مرجان شفیعی، حسین سلیمی، عزت الله کردمیرزا صفحات 137-148
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه نتایج آزمون ترسیم خانواده و آزمون ترسیم خانه-درخت-آدم در کودکان دارای والدین معتاد و غیرمعتاد انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه علی-مقایسه ای بود. در این پژوهش 50 کودک از والدین معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد تهران با 50 کودک از والدین غیرمعتاد که هر دو گروه با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و توسط آزمون ترسیم خانواده و ترسیم خانه-درخت-آدم، مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شاخص های ترسیمی در نقاشی های خانه-درخت-آدم و ترسیم خانواده کودکان دارای والدین معتاد در مقایسه با گروه غیرمعتاد، بیشتر است و نمرات بالاتری را در میزان شاخص های ترسیمی از جمله افسردگی و نشانه های اضطراب وضعف عزت نفس و همچنین ناارزنده سازی به دست آورده اند.
    نتیجه گیری
    می توان بیان کرد که مصرف مواد در والدین، مشکلات جسمی، عاطفی و رفتاری در کودکان را تشدید و تسریع می کند.
    کلیدواژگان: شاخص های بالینی، والدین معتاد، نقاشی خانواده، نقاشی خانه، درخت، آدم
  • محسن احمدی طهور سلطانی، محمد عسگری، امینه توقیری صفحات 149-160
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر کاهش عوامل خطرساز و افزایش عوامل محافظت کننده در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر همدان بود.
    روش
    در این پژوهش شبه آزمایشی از بین 400 نفر از نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر همدان 36 نفر (گروه آزمایش 17 نفر، گروه گواه 16 نفر) به عنوان نمونه به طور تصادفی انتخاب شدند که گروه آزمایش 8 جلسه آموزش مهارت های زندگی دریافت کرد. ابزار اصلی پژوهش، پرسشنامه عوامل خطرساز و حفاظت کننده مصرف مواد محمدخانی (1389) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات متغیرهای نگرش نسبت به مواد، افسردگی و هیجان خواهی گروه آزمایش کمتر از گروه کنترل و در متغیرهای جرات مندی و خودکنترلی بیشتر از این گروه بود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی باعث کاهش عوامل خطر ساز و افزایش عوامل محافظت کننده در نوجوانان بزهکار می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، عوامل خطر ساز، عوامل محافظت کننده
|
  • Sarramih., Ghorbanim., Taghavi, M. Pages 9-36
    Objective
    the main purpose of this research was to collect and survey the prevalence studies of drug misuse and psychotropic drugs that have been done sporadically among university students from 1374 to 1392. Up to now, no survey of data has been done on these researches.
    Method
    library has been the method of this research and 37 researches were analyzed.
    Findings
    methodologically, the results show that many prevalence studies are with major faults.
    Conclusion
    the studies show that less attention has been given to prevalence studies of drug addiction and useful interventions in university students. However, the rate of addiction during 2 decades has been stable; cigar, hookah take the first and second places and alcohol, opium, hashish and heroine come respectively.
    Keywords: prevalence, addiction, statistics, students, Iran universitdies
  • Hooshyariz., Sadralssadatj., Sadralssadat, L. Pages 37-52
    Objective
    the aim of the present study was the estimation of validation and reliability test of ASSIST instrument in Iran.
    Method
    our research populations were Iranian alcohol and drugs users and abusers in the year 1390 that had referred to rehabilitation camps and addiction treatment centers for self-improving. Sample sizes of 2600, average age 36/5, were selected by cluster random sampling in eight provinces. The ASSIST and demographic form exercised for all of sample group. Also in order to validity estimation, 300 number of main sample we interviewed by ASI, SDS, DAST and DSM-IV criteria.
    Findings
    ASSIST reliability estimated by Cronbach’s alpha for all of domains was between %79 to %95. Data analyses showed fair criteria, construct, discriminate and multi dimension validity. These types of validity for other domains were Discriminative validity of the ASSIST was investigated by comparison of ASSIST scores as groupes of dependence, abuser and user. There were significant confirmation between this scores and DSM-IV scores. Construct validity of the ASSIST was investigated by statistical comparison with health scores. ASSIST's cut off points classify clients in 3 categories in term of intensity of addiction.
    Conclusion
    we surely recommend researchers to use this instrument in research and screening purposes or other situations in Iran.
    Keywords: ASSIST, validity, reliability, cut off point
  • Siahjanil., Orakim., Zare, H. Pages 53-66
    Introduction
    The aim of this study was to investigate relation between sustained attention disorders and lenght of Methamphetamine abuse.
    Method
    200 Methamphetamine abusers (males and females) of ages 20-40 who were recruited through residential rehabilitation treatment, selected through random available sampling. To evaluate function of sustained attention Continuous Performance Test was taken and the length of MA abuse gained through demographic information. Data were analyzed by correlation coefficient with SPSS software.
    Findings
    The results show that poor performance in CPT is positively correlated with length of MA abuse. Participants with long MA abuse has less correct response, more commission false and increase in reaction time.
    Conclusion
    Based on these findings, it can be concluded that MA abuse leads to brain damages and cognitive deficits and it is resulting in poor treatment outcomes. Implementing cognitive rehabilitation techniques can increase treatment outcomes.
    Keywords: methamphetamine, drug abuse, sustained attention, residential
  • Qanbariy., Hajarian, A. Pages 67-78
    Objective
    The object of this study was the identification of effective factors and the prevalence of drug use among rural youths.
    Method
    The study was a scientific-comparative research. The sample was 450 rural youths from the city of Isfahan. The related questionnaires were collected in 15 villages of Isfahan city.
    Findings
    Results showed that between family factors and consumption rate, family rift and family dependency and father's occupational status were effective ones. Also, among the social and emotional factors anomaly, tendency to religious issues and friendship with those addicted to drugs have been effective in getting addiated of rural youths. Among personal factors, the increase of education level can act as an effective factor.
    Conclusion
    the results showed that between tnndency to religious factors and consumption rate there is a negative meaning. Similarly, there is a positive meaning among unemployment, stablishing friendship with addicted, being close to urban places and addiction to drugs.
    Keywords: addiction, crime, Isfahan, rural youth, social work
  • Momenif., Moshtaghn., Pourshahbaz, A.. Pages 79-92
    Objective
    This study was aimed to assess the effectiveness of cognitive- behavioral group therapy on improvement of quality of life in opiate patients under methadone maintenance treatment.
    Method
    This was a semi experimental study using control group also pre-test, post-test and follow-up. Thirty six patients on MMT were selected between the entire opiate addicts referred to Iranian national center for addiction studies within judgmental sampling and were randomly assigned into experimental and control groups. They were all administered the WHOQOL-BREF. In experimental group, cognitive behavior group therapy was performed in 8 sessions and the control group was registered in the waiting list for the CBGT.
    Findings
    Data analysis revealed that the mean WHOQOL-BREF score in the experimental group had significant higher increase when compared with that of the control group. But it wasn’t significant in follow up.
    Conclusion
    Results demonstrated the effectiveness of cognitive–behavior group therapy On improvement of quality of life of opiate addicts on MMT in short term but didn’t seem to be effective in long term.
    Keywords: group therapy, cognitive, behavior therapy, opiate addicts
  • Alizadeh G. J., Bayramim., Hashemi, H. Pages 93-106
    Objective
    This study is aimed to predict substance abuse from child and adult attention deficit/hyperactivity disorder symptoms.
    Method
    To this purpose 361 students were selected via stratified random sampling from different faculties of Tabriz University and completed Canners Adult ADHD Rating scale-self report Form & Subscale Questionnaire, Wender Utah Rating Scale, Addiction Acknowledgment Scale & Mac Andrew Alcoholism-Revised Scale.
    Findings
    To analyze the data Pearson correlation and multiple regressions (step by step) were used. Results indicated that there is significant relation between addiction acknowledgment and alcoholism via child and adult attention deficit hyperactivity disorder symptoms. Also, results indicated that child and adult attention deficit hyperactivity disorder symptoms predicted addiction acknowledgment and alcoholism.
    Conclusion
    According to this results these can be explained that behavioral disorders, especially ADHD have effect in tendency to drug and therefore primary treatments of behavioral disorders can prevent drug abuse.
    Keywords: adult adhd, addiction acknowledgment, alcoholism, revised
  • Purmohammadv., Yaghoubih., Yousefir., Mohammadzadehr., Najafi, M. Pages 107-124
    Abstract
    Objective
    The aim of this study was to compare early maladaptive schemas and life styles in drug dependences and normal population to recognize their role in drug dependence. Due to their importance in interpretation of special situations, cognitive schemas and life styles have a significant role in cognitive theories.
    Methods
    The method of this research were post-facto and sectional styles. The population were included of 100 drug dependence adults and 100 non-drug dependence who were selected by at-reach methods. Young early maladaptive schema-short form and Basic Adlerian scales for interpersonal success-adult form questionnaires were used.
    Findings
    the results showed that there were significant differences between early maladaptive schemas and life styles in groups under research.
    Conclusion
    the study showed that drug dependence people suffer from high levels of early maladaptive schemas and their life styles are maladaptive. As a result, in prediction of dependence to drug and in treating it too much attention must be given to cognitive factors.
    Keywords: drug dependence, schema, early maladaptive schema, life style
  • Abolghasemia., Kiamarsi, A.., Momeni, S. Pages 125-136
    Objective
    The purpose of this study was to compare the temperament and character dimensions in narcotics addicted and normal persons.
    Method
    The method of research was causative-comparative. The study sample consisted of 120 addicts and non addicts who had referred to 3 narcotics addicts treatment centers in Ardabil city. The subjects were selected through simple random sampling. To collect data, temperament/character inventory were used.
    Findings
    The results showed that novelty seeking and harm avoidance in addicts is significantly greater than normal persons. Also, results showed that reward dependence, self-directedness, and cooperativeness in narcotics addicts is significantly lower than normal persons.
    Conclusion
    The results show that temperament and character dimensions determine the addiction intensity in addicted people.
    Keywords: addict, temperament, character
  • Shafieim., Salimih., Kordmirza, E. Pages 137-148
    Objective
    This study is aimed at comparing results of the draw-a-family test and the house-tree-person test in the children with addicted and non-addicted parents.
    Method
    This is a scientific-comparative study in which 50 children with addicted parents attending Tehran rehab centers and 50 children with non-addicted parents who were selected using the random cluster sampling method were measured by means of the draw-a-family test and the house-tree-person test.
    Findings
    Results suggest that drawing indices in the are more in the house-tree-Person paintings and family drawings of the children with addicted parents in comparison to the non-addicted group, scoring higher in terms of the number of drawing indices such as depression and anxiety symptoms, weak self-esteem, and valuelessness.
    Conclusion
    It can be said that the parent's drug abuse intensifies and expedites children's physical, affective and behavioral problems.
    Keywords: drawing indicators, children with addicted parents, draw, a, family test, house, tree, person test
  • Ahmadi, T. S. M., Asgarim., Toghiri, A. Pages 149-160
    Objective
    the aim of this study was investigation the effectiveness of life skills training on reducing the risk factor and enhancement of protective factors in city of Hamadan reformatory place for delinquency children.
    Method
    in this semi-experimental research among 400 persons of Hamadan reformatory place for delinquency children, 36 individual (experimental group 17 persons, control group 16 persons) were selected via random sampling method. The experimental group received 8 training sessions. The main instrument of this research was, drug consuming risk and protective factors questionnaire.
    Findings
    the results indicated that the scores of attitude toward drug, depression and sensation seeking of experimental group are lower than control group and in assertiveness and self-control factors were higher.
    Conclusion
    the life skills training reduced risk factors and enhanced protective factors regarding to drug consuming in delinquent adolescence.
    Keywords: life skills training, risk factors, protective factors